Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ανεπιθύμητες Εφαρμογές, Κωδικοί Chrome, Κάθετες Καρτέλες Edge
QuickSteps#165 - Ανεπιθύμητες Εφαρμογές, Κωδικοί Chrome, Κάθετες Καρτέλες Edge

Ανεπιθύμητες Εφαρμογές, Κωδικοί Chrome, Κάθετες Καρτέλες Edge

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε την προστασία από ανεπιθύμητες εφαρμογές και αλλάζουμε το κείμενο του πλαισίου αναζήτησης στα Windows 10. Απενεργοποιούμε το ενοχλητικό πλαίσιο αποθήκευσης κωδικών του Chrome και αποθηκεύουμε άρθρα για να τα διαβάσουμε αργότερα. Ασχολούμαστε με τις κάθετες καρτέλες του Edge. Κόβουμε και περιστρέφουμε φωτογραφίες με το Paint.NET. Κρύβουμε τις γραμμές πλέγματος στο Excel και στα Υπολογιστικά φύλλα Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…είτε να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Τι είναι και πώς χρησιμοποιώ την προστασία από ανεπιθύμητες εφαρμογές

Υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές που πιθανώς να προβάλλουν διαφημίσεις, ενδέχεται να προκαλέσουν την αργή απόκριση του υπολογιστή λόγω άσκοπης κατανάλωσης πόρων, ή στην χειρότερη περίπτωση να εγκαταστήσουν λογισμικό χωρίς την άδεια μας.

Αυτά τα προγράμματα χαρακτηρίζονται ως “πιθανώς ανεπιθύμητες εφαρμογές” ή στα αγγλικά “Potentially Unwanted Applications (PUA)”. Η Microsoft έχει προσθέσει στα Windows 10 ένα εργαλείο που βοηθά να προστατευτούμε από τέτοια προγράμματα.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτό το εργαλείο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και μπαίνουμε στην “Ενημέρωση και ασφάλεια”.

QuickSteps#165 - Ανεπιθύμητες Εφαρμογές, Κωδικοί Chrome, Κάθετες Καρτέλες Edge

Έπειτα, επιλέγουμε την κατηγορία “Ασφάλεια των Windows” και κάνουμε κλικ στο “Έλεγχος εφαρμογών και προγράμματος περιήγησης”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, εντοπίζουμε την ενότητα “Προστασία με βάση τη φήμη” και πατάμε το κουμπί “Ενεργοποίηση”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Ρυθμίσεις προστασίας με βάση τη φήμη”.

Εντοπίζουμε την ενότητα “Αποκλεισμός πιθανώς ανεπιθύμητης εφαρμογής”, ενεργοποιούμε τον διακόπτη, και επιλέγουμε τα δύο κουτάκια.

Ο “Αποκλεισμός εφαρμογών” ανιχνεύει PUA που έχουμε ήδη κατεβάσει ή εγκαταστήσει. Από την άλλη, ο “Αποκλεισμός λήψεων” αναζητά πιθανώς ανεπιθύμητες εφαρμογές κατά τη λήψη τους, αλλά λειτουργεί μόνο με τον Microsoft Edge.

Από εδώ και στο εξής, όταν η Ασφάλεια των Windows ανιχνεύει μία ενδεχομένως ανεπιθύμητη εφαρμογή, θα εμφανίζει μία ειδοποίηση όπως αυτή της ακόλουθης εικόνας.

Όταν πατήσουμε πάνω στην ειδοποίηση, θα μεταφερθούμε στην περιοχή “Προστασία από ιούς και απειλές” των ρυθμίσεων ασφαλείας του λειτουργικού. Από εκεί μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε τα Windows να εκτελέσουν την εφαρμογή ή να τη διαγράψουν.

Πώς απενεργοποιώ το πλαίσιο αποθήκευσης κωδικών του Chrome

Ο browser της Google διαθέτει έναν ενσωματωμένο password manager που βοηθά στην αποθήκευση, τη διαχείριση, και τον συγχρονισμό, των κωδικών μας από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούμε.

Κάθε φορά που πραγματοποιούμε σύνδεση σε κάποια ιστοσελίδα, ο Chrome εμφανίζει ένα πλαίσιο το οποίο μας ρωτάει αν θέλουμε να αποθηκεύσει ή όχι τα στοιχεία σύνδεσης.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούμε ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών, τότε ενδέχεται να βρίσκουμε την εμφάνιση αυτού του πλαισίου ιδιαίτερα ενοχλητική.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς το απενεργοποιούμε τόσο στην desktop έκδοση του Chrome, όσο και στην εφαρμογή του browser για Android συσκευές.

Απενεργοποίηση στον Chrome για PC

Αρχικά, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, εντοπίζουμε την ενότητα “Αυτόματη συμπλήρωση” και πατάμε στο “Κωδ. πρόσβασης”.

Μετά, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Να προτείνεται αποθήκευση των κωδικών πρόσβασης”.

Απενεργοποίηση στην εφαρμογή του Chrome για Android

Για να απενεργοποιήσουμε το πλαίσιο στην εφαρμογή του Chrome για Android, τρέχουμε το app, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά, και επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στο “Κωδ. Πρόσβασης” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη “Αποθήκευση κωδικών πρόσβασης”.

Πώς αποθηκεύω άρθρα στον Chrome για να τα διαβάσω αργότερα

Στο διαδίκτυο υπάρχουν αμέτρητες ενημερωτικές ιστοσελίδες και αρκετοί παρακολουθούμε το περιεχόμενο αρκετών εξ' αυτών. Ενδέχεται λοιπόν να μην έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεση μας ώστε να διαβάσουμε άμεσα όλα όσα δημοσιεύουν.

Ευτυχώς, ο Chrome διαθέτει ένα χαρακτηριστικό το οποίο ονομάζεται “Λίστα ανάγνωσης” και επιτρέπει την αποθήκευση ιστοσελίδων για την εκ των υστέρων ανάγνωση του περιεχομένου τους.

Αρχικά, πρέπει να ενεργοποιήσουμε ένα flag. Τα flags είναι μία σειρά από πειραματικές ρυθμίσεις που έχει ενσωματώσει η Google στον browser της, αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμες για να εμφανιστούν σε όλους τους χρήστες.

Για να ενεργοποιήσουμε την κρυφή ρύθμιση που μας ενδιαφέρει, πληκτρολογούμε στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome “chrome://flags” και πατάμε Enter.

Έπειτα, γράφουμε στην αναζήτηση “Reading List” και αλλάζουμε τη ρύθμιση από “Default” σε “Enabled”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “Relaunch” ώστε να γίνει επανεκκίνηση του προγράμματος και να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Στη συνέχεια, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και από τους “Σελιδοδείκτες” ενεργοποιούμε την “Εμφάνιση γραμμής σελιδοδεικτών”.

Όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα, στο δεξί άκρο της γραμμής σελιδοδεικτών υπάρχει το εργαλείο “Λίστα ανάγνωσης”.

QuickSteps#165 - Ανεπιθύμητες Εφαρμογές, Κωδικοί Chrome, Κάθετες Καρτέλες Edge

Χρήση της λίστας ανάγνωσης

Για να προσθέσουμε κάποιο άρθρο στη Λίστα ανάγνωσης του Chrome, το ανοίγουμε σε μία νέα καρτέλα, κάνουμε δεξί κλικ στον τίτλο, και επιλέγουμε την “Προσθήκη καρτέλας στη λίστα ανάγνωσης”.

Όταν θέλουμε να διαβάσουμε κάποιο από τα άρθρα της λίστας, πατάμε τη “Λίστα ανάγνωσης” και κάνουμε κλικ στην καταχώρηση του.

Εάν θέλουμε να σημειώσουμε κάποιο άρθρο ως αναγνωσμένο, αλλά να το διατηρήσουμε στη λίστα, πατάμε το “✓”.

Τέλος, για να αφαιρέσουμε κάποιο άρθρο από τη λίστα ανάγνωσης, κάνουμε κλικ στο “Χ”.

Edge: Πώς ενεργοποιώ τις κάθετες καρτέλες και πώς αφαιρώ το κουμπί

Από προεπιλογή, ο Edge προβάλλει τις καρτέλες τη μία δίπλα στην άλλη στην κορυφή του παραθύρου του. Κάθε φορά που ανοίγουμε μία νέα καρτέλα, το πρόγραμμα μειώνει το μέγεθος των υπόλοιπων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ορατό τμήμα του τίτλου της ιστοσελίδας να μικραίνει. Επιπλέον, αν το πλήθος των ανοιχτών καρτελών είναι σχετικά μεγάλο, τότε μπορούμε να δούμε μόνο το εικονίδιο του κάθε site.

Η Microsoft έκανε πιο εύκολη τη διαχείριση των καρτελών εισάγοντας στον Edge τις “Κάθετες καρτέλες” που επιτρέπουν να βλέπουμε τις ανοιχτές καρτέλες σε μία κάθετη λίστα στην αριστερή πλευρά του browser.

Με ενεργό αυτό το χαρακτηριστικό μπορούμε να βλέπουμε μεγαλύτερο τμήμα του τίτλου της εκάστοτε ιστοσελίδας και έτσι να γνωρίζουμε τι αφορά η κάθε σελίδα που έχουμε ανοιχτή.

Πώς κάνω μόνιμα ορατές τις κάθετες καρτέλες

Για να ανοίξουμε τις κάθετες καρτέλες, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με το βέλος πάνω αριστερά.

Από προεπιλογή, οι κάθετες καρτέλες συρρικνώνονται αυτόματα ώστε να πιάνουν λιγότερο χώρο και επεκτείνονται όταν περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από το εικονίδιο οποιασδήποτε από τις ανοιχτές ιστοσελίδες.

Εάν θέλουμε το μενού των κάθετων καρτελών να μένει πάντα ορατό, το ανοίγουμε και κάνουμε κλικ στο εικονίδιο της καρφίτσας.

Πώς απενεργοποιώ τις κάθετες καρτέλες

Αν και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό, ενδέχεται να μην αρέσει σε ορισμένους από εμάς. Για να απενεργοποιήσουμε τις κάθετες καρτέλες, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις ρυθμίσεις.

Έπειτα, επιλέγουμε την κατηγορία “Εμφάνιση”.

Μετά, από την ενότητα “Προσαρμογή γραμμής εργαλείων” απενεργοποιούμε τον διακόπτη “Εμφάνιση κουμπιού Κάθετες καρτέλες”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού των κάθετων καρτελών για να τις αφαιρέσουμε από τον browser.

Windows 10: Πώς αλλάζω το προεπιλεγμένο κείμενο αναζήτησης

Από προεπιλογή, πριν γράψουμε οτιδήποτε, το πλαίσιο αναζήτησης των Windows 10 περιέχει το κείμενο “Πληκτρολογήστε εδώ για αναζήτηση”.

Ωστόσο, εάν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε το κείμενο αυτό με κάποιο της αρεσκείας μας. Ίσως κάτι πιο προσωπικό όπως το “Τι ψάχνεις;” ή “Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;”. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search\Flighting\SearchBoxText

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή συμβολοσειράς”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “Value”.

Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο “Value”, πληκτρολογούμε στα “Δεδομένα τιμής” το κείμενο που θέλουμε να εμφανίζεται στην αναζήτηση, και πατάμε το “OK”.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στη Γραμμή Εργασιών και επιλέγουμε τη “Διαχείριση Εργασιών”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, εντοπίζουμε την “Εξερεύνηση των Windows”, την επιλέγουμε, και πατάμε “Επανεκκίνηση”.

Όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα, το κείμενο “Πληκτρολογήστε εδώ για αναζήτηση” έχει αντικατασταθεί από το “Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;” που ορίσαμε εμείς για τις ανάγκες του οδηγού.

Πώς περιστρέφω ή κόβω μία φωτογραφία με το Paint.NET

Το Photoshop είναι μία από τις πιο γνωστές και εξελιγμένες εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών. Ωστόσο, όταν πρόκειται για απλές εργασίες, όπως η περιστροφή ή η περικοπή μιας εικόνας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιο ελαφρύ πρόγραμμα.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τις παραπάνω εργασίες χρησιμοποιώντας το δωρεάν πρόγραμμα Paint.NET. Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή από αυτό το site, κάνοντας κλικ στο “Download Now dotPDN”.

Εφόσον εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα στον υπολογιστή, το τρέχουμε, πατάμε στο “Αρχείο”, και επιλέγουμε το “Άνοιγμα”.

Έπειτα, εντοπίζουμε τη φωτογραφία την οποία θέλουμε να επεξεργαστούμε, την επιλέγουμε, και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Για να κόψουμε ένα συγκεκριμένο τμήμα της φωτογραφίας, πατάμε το εργαλείο επιλογής και διαλέγουμε το τμήμα που μας ενδιαφέρει.

Μετά, κάνουμε κλικ στο μενού “Εικόνα” και επιλέγουμε την “Περικοπή στην Επιλογή”.

Η περιστροφή μιας εικόνας με το Paint.NET είναι ιδιαίτερα εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πατήσουμε το μενού “Εικόνα” και να διαλέξουμε προς τα ποια κατεύθυνση και κατά πόσες μοίρες θέλουμε να την περιστρέψουμε.

Από το ίδιο μενού, μπορούμε να αναστρέψουμε μία φωτογραφία, κατακόρυφα ή κάθετα.

Πώς κρύβω τις γραμμές πλέγματος στο Excel και στα Υπολογιστικά φύλλα Google

Τα προγράμματα δημιουργίας και επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων εμφανίζουν μέσα στο έγγραφο ένα γκρι πλέγμα το οποίο μας βοηθά να αναγνωρίζουμε άμεσα τις διαστάσεις των κελιών και των στηλών, εάν έχουμε συγχωνεύσει κάποια κελιά, και τα λοιπά.

Οι συγκεκριμένες γραμμές είναι εμφανείς μόνο κατά την επεξεργασία του εγγράφου, ενώ μπορούμε να τις εξαιρέσουμε από την εκτύπωση του αρχείου επιλέγοντας τη σχετική ρύθμιση.

Αν και οι γραμμές πλέγματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, για να δούμε την τελική εικόνα του εγγράφου πρέπει να κάνουμε προεπισκόπηση εκτύπωσης και να έχουμε ανενεργή τη ρύθμιση για την εκτύπωσης τους.

Παρ' όλα αυτά, τόσο το Excel όσο και τα Υπολογιστικά φύλλα Google επιτρέπουν να τις απενεργοποιήσουμε.

Απενεργοποίηση στο Excel

Για να απενεργοποιήσουμε τις γραμμές πλέγματος κατά την επεξεργασία του εγγράφου, επιλέγουμε την καρτέλα “Προβολή” και από την “Εμφάνιση” αποεπιλέγουμε τις “Γραμμές πλέγματος”.

Εάν θέλουμε να αποφύγουμε την εκτύπωση των γραμμών πλέγματος, τότε κάνουμε κλικ στο “Αρχείο”.

Επιλέγουμε την ενότητα “Εκτύπωση” και πατάμε τον σύνδεσμο “Διαμόρφωση σελίδας”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Φύλλο”, αποεπιλέγουμε τις “Γραμμές πλέγματος”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Απενεργοποίηση στα Υπολογιστικά φύλλα Google

Η απόκρυψη των γραμμών πλέγματος στα Υπολογιστικά φύλλα Google γίνεται με την απενεργοποίηση της επιλογής “Γραμμές πλέγματος” από το μενού “Προβολή”.

Για να αποφύγουμε την εκτύπωση των γραμμών πλέγματος, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο” και πατάμε “Εκτύπωση”.

Στη σελίδα που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο βελάκι δίπλα στη “Μορφοποίηση” και αποεπιλέγουμε την “Εμφάνιση γραμμών πλέγματος”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps