Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » 8K, HDR, OLED, QLED, NANO - Τι να Προσέξω στην Αγορά Τηλεόρασης

8K, HDR, OLED, QLED, NANO – Τι να Προσέξω στην Αγορά Τηλεόρασης

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ρίχνοντας μια ματιά στις διαθέσιμες τηλεοράσεις της αγοράς, θα δούμε διάφορες ορολογίες, που μόνο σύγχυση μπορούν να μας προκαλέσουν. Να επιλέξουμε 4Κ ή 8K; OLED, QLED, Nanocell, ή κάτι άλλο; Το HDR τι ακριβώς είναι; Σε αυτόν τον οδηγό θα εξετάσουμε αναλυτικά ποια χαρακτηριστικά αξίζει να προσέξουμε στην αγορά τηλεόρασης, και ποιο μοντέλο να επιλέξουμε, ώστε να ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να βρίσκουμε πάντα τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές στην ελληνική αγορά, μπορούμε να επισκεφτούμε τη σελίδα του BestPrice.

Μέσα από τα φιλτρα του μπορούμε να αποκλείσουμε άμεσα τα μοντέλα που δεν μας ενδιαφέρουν, και να συγκρίνουμε τα χαρακτηριστικά των τηλεοράσεων που θέλουμε.

Μέγεθος

Το πρώτο που πρέπει να αποφασίσουμε για την αγορά τηλεόρασης είναι το πόσο μεγάλη θέλουμε να είναι. Αν είμαστε σε δίλημμα μεταξύ δύο μεγεθών, επιλέγουμε πάντα τη μεγαλύτερη, και δεν πρόκειται να το μετανιώσουμε.

Γιατί; Γιατί ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο. Κανείς, ποτέ, πουθενά, δεν θα μας παραπονεθεί ότι είναι πολύ μεγάλη. Εκτός φυσικά κι αν δεν χωράει.

Δεδομένου ότι για να δούμε οτιδήποτε στην τηλεόραση, καθόμαστε σχετικά μακριά, η μεγαλύτερη επιφάνεια θα μας δώσει καλύτερη εμπειρία θέασης. Φυσικά, φροντίζουμε να χωράει στο έπιπλο ή στον τοίχο που θέλουμε να την τοποθετήσουμε.

Τα ιδανικά μεγέθη για τις περισσότερες περιπτώσεις είναι από 50 έως 65 ίντσες.

Ανάλυση

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να βγάλουμε από τη μέση, είναι η ανάλυση. Για αρχή, ξεχνάμε εντελώς τις τηλεοράσεις 8Κ.

Δεν χρειαζόμαστε 8Κ, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή – και ούτε στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα υπάρξει – αρκετό περιεχόμενο σε τέτοια ανάλυση, ώστε να αξίζει να κάνουμε την υπέρβαση στα χρήματα που ζητάνε οι τηλεοράσεις 8Κ.

Και όχι, δεν θα μας καλύψει για το μέλλον το να πάρουμε τώρα μία 8Κ τηλεόραση των 2000€ – γιατί τόσο κοστίζουν οι φθηνότερες – και να τη χαρούμε σε 5 χρόνια.

Είναι σπατάλη χρημάτων, γιατί θα την πληρώσουμε πολύ ακριβότερα απ’ όσο θα κοστίζει αργότερα, θα έχει χειρότερα χαρακτηριστικά από μία πολύ καλή 4Κ τηλεόραση, και θα μας είναι άχρηστη αυτή η ανάλυση, αφού δεν κυκλοφορεί σχεδόν τίποτα σε 8Κ.

Ανάμεσα σε FullHD και 4Κ, η απάντηση εν έτει 2020 είναι 4K. Το βλέπουμε και στα μοντέλα που κυκλοφορούν, ότι πλέον δεν βγαίνουν τόσες πολλές FullHD τηλεοράσεις, ειδικά στα μεγαλύτερα μεγέθη. Η πλειοψηφία είναι 4Κ, και οι τιμές έχουν γίνει προσιτές για όλους.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι FullHD είναι για τα σκουπίδια. Ίσα-ίσα, στα μικρότερα μεγέθη, τύπου 23 έως 32 ιντσών, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το 4K, γιατί δεν πρόκειται να δούμε αισθητή διαφορά.

HDR

Το HDR διαφημίζεται αρκετά από τους κατασκευαστές, και είναι πράγματι ένα χαρακτηριστικό που μεταμορφώνει προς το καλύτερο την ποιότητα της εικόνας μιας τηλεόρασης.

HDR σημαίνει High Dynamic Range, και ας πούμε πολύ “μπακάλικα” ότι κάνει την εικόνα να φαίνεται πιο “πλούσια” και πιο ζωντανή.

Είναι λοιπόν κάτι που το θέλουμε στην αγορά τηλεόρασης.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι όλες οι τηλεοράσεις με HDR το ίδιο. Γενικά, το HDR δεν είναι ένα συγκεκριμένο πράγμα, που είτε το έχει μια τηλεόραση, είτε δεν το έχει.

Το ότι ο κατασκευαστής μπορεί να διαφημίζει ότι η τηλεόρασή του έχει HDR, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα από μόνο του.

Για να φαίνεται καλό το HDR περιεχόμενο, σε τηλεόραση HDR, θα πρέπει η τηλεόραση να έχει και αρκετά υψηλή μέγιστη φωτεινότητα – ή peak brightness όπως θα το δούμε συχνά να αναφέρεται.

Και αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό που διαφημίζουν οι κατασκευαστές. Δεν θα το βρούμε στα βασικά χαρακτηριστικά της τηλεόρασης, δεν θα το βρούμε στη συσκευασία της, δεν θα μας το πει ο πωλητής στο εκάστοτε κατάστημα που θα έρθει να μας προωθήσει κάποιο μοντέλο.

Θα πρέπει να το ψάξουμε στη σελίδα του κατασκευαστή, ή σε διάφορα reviews που κυκλοφορούν, όπως στο site του Rtings.

Η φωτεινότητα μετράται σε nits ή cd/m2. Ψάχνουμε λοιπόν μοντέλα με HDR, που να δίνουν τουλάχιστον 700-800 nits φωτεινότητας, για να μπορούμε να πούμε ότι θα δώσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα με το HDR.

Όσο περισσότερο το peak brightness, τόσο το καλύτερο. Ιδανικά, θέλουμε η τηλεόραση να έχει local light control, ή local dimming.

Ας δώσουμε όμως λίγο προσοχή. Έστω ότι παίρνουμε μία πολύ καλή τηλεόραση, που πληροί όλες τις προδιαγραφές για να μας δώσει καλό HDR αποτέλεσμα. Αν η ταινία – ή ό,τι άλλο θέλουμε να δούμε σε αυτήν την τηλεόραση – δεν είναι HDR, τότε δεν πρόκειται να δούμε καμία απολύτως διαφορά στην ποιότητα της εικόνας.

Σιγά-σιγά αρχίζει και πληθαίνει το HDR περιεχόμενο, πχ στο Netflix και σε διάφορες streaming υπηρεσίες. Αλλά αν αυτά που έχουμε σκοπό να βλέπουμε δεν υποστηρίζουν HDR, δεν έχει νόημα να ξοδέψουμε τζάμπα τα επιπλέον χρήματα.

Σαν να μην έφταναν όμως όλα αυτά, υπάρχουν και διάφορα είδη HDR.

Τα είδη του HDR

Το βασικό είναι το HDR10, που υποστηρίζει βίντεο 10-bit, με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρώματα. Αν μια τηλεόραση γράφει ότι έχει HDR, υποστηρίζει σίγουρα το HDR10.

Έπειτα υπάρχει το Dolby Vision, που είναι το “ακριβό” HDR. Υποστηρίζει 12-bit color depth, που μεταφράζεται σε 68 δισεκατομμύρια χρώματα. Εννοείται ότι αν η τηλεόραση έχει Dolby Vision, υποστηρίζει και το HDR10.

Για να ενσωματώσουν όμως οι κατασκευαστές Dolby Vision σε μια τηλεόραση, πληρώνουν την άδεια στην Dolby.

Η Samsung, κάπου στο 2016, ανακοίνωσε ένα νέο και ανοιχτό πρότυπο HDR, το οποίο είναι πολύ κοντά στο Dolby Vision, και είναι δωρεάν. Αυτό ονομάζεται HDR10+, και είναι ανώτερο από το απλό HDR10.

Τέλος, υπάρχουν κι άλλα είδη HDR, όπως το HLG, που χρησιμοποιείται από το BBC.

OLED / QLED / Nanocell

Όσον αφορά την επιλογή πάνελ, οι πιο οικονομικές τηλεοράσεις είναι LCD. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την κυκλοφορία τηλεοράσεων με OLED πάνελ, στο οποίο κάθε pixel έχει δικό του φωτισμό.

Αυτό αυτομάτως δίνει καταπληκτικό κοντράστ στην τηλεόραση, δηλαδή έντονα μαύρα και μεγάλη αντίθεση. Σε συνδυασμό και με το HDR που αναφέραμε προηγουμένως, τα OLED πάνελ δίνουν με διαφορά την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας.

Ωστόσο, όπως και με κάθε νέα τεχνολογία, το OLED πάνελ κοστίζει. Μία καλή OLED τηλεόραση 65 ιντσών αγγίζει τα 1500€, όταν με τα μισά λεφτά μπορούμε να πάρουμε μία πολύ ποιοτική LCD τηλεόραση, ίδιου μεγέθους.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορες άλλες τεχνολογίες που αξίζει να αναφέρουμε.

Η Samsung έχει βγάλει δική της πατέντα που ονομάζει QLED, το οποίο δεν πρέπει να μπερδεύουμε με τα OLED πάνελ.

Δεν έχουν καμία σχέση με OLED. Χρησιμοποιούν την κλασική LCD τεχνολογία, με αρκετές βελτιώσεις, που δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα στην εικόνα, και συγκεκριμένα στην αντίθεση.

Το ίδιο ισχύει και με τη Nanocell τεχνολογία της LG.

Δεν είναι OLED, αλλά δίνει θεωρητικά καλύτερη ποιότητα χρωμάτων από τα συνηθισμένα LCD πάνελ.

Τι δεν μας ενδιαφέρει στην αγορά τηλεόρασης

Από εκεί και πέρα, χαρακτηριστικά όπως τα Hz και ο λόγος αντίθεσης δεν πρέπει να μας απασχολούν ιδιαίτερα. Ειδικά από τη στιγμή που διάφορα marketing tricks αναφέρουν εξωπραγματικούς ρυθμούς ανανέωσης και λόγους αντίθεσης.

Συγκεκριμένα για τον ρυθμό ανανέωσης, ο μόνος λόγος να επιλέξουμε τηλεόραση με 100/120Hz, είναι το gaming και οι νέες κονσόλες PS5 και Xbox X/S Series.

Φυσικά, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να πληρώσουμε και το αντίτιμο.

Προτάσεις αγοράς

Σε τελική ανάλυση, το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη στην αγορά τηλεόρασης, είναι το τι θα βλέπουμε σε αυτήν, και εν τέλει ποιες είναι οι δικές μας απαιτήσεις.

Μηδαμινές απαιτήσεις – Έως 200€ / Έως 32 ίντσες

Ναι, παραπάνω είπαμε ότι όσο μεγαλύτερη μια τηλεόραση, τόσο το καλύτερο, αλλά κάποιες φορές δεν μας ενδιαφέρει το μέγεθος, και δεν έχουμε καμία ιδιαίτερη απαίτηση.

Θέλουμε απλά μία μικρή και λειτουργική τηλεόραση, είτε για το εξοχικό, είτε για κάποιο δωμάτιο, για φοιτητή που ίσως δεν την χρησιμοποιεί πολύ, ή για μεγαλύτερες ηλικίες, που ούτως ή άλλως δεν ενδιαφέρονται για τα καλύτερα δυνατά χρώματα.

Κοντά στα 170€, η F&U FLS32220H είναι μια πολύ καλή μέση λύση. Είναι στις 32 ίντσες, με ανάλυση FullHD, αξιοπρεπή εικόνα και ήχο, πλήθος διαθέσιμων θυρών, με Youtube και Netflix για όσους ενδιαφέρονται για smart δυνατότητες, και IPS πάνελ για καλές γωνίες θέασης.

Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες τηλεοράσεις της κατηγορίας.

200-500€ – All-around χρήση / Καλή και οικονομική / 40 – 55 ίντσες

Ανεβαίνοντας μέχρι τα 400€, μπαίνουν στον παιχνίδι και πιο γνωστές εταιρείες, όπου θα βρούμε αμέτρητα μοντέλα για να διαλέξουμε.

Εμείς προτείνουμε την LG 43UN74006 ως την πιο καλή ποιοτικά στην κατηγορία. Είναι στις 43 ίντσες, μοντέλο του 2020, και κοστίζει κοντά στα 370€.

Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο περσινό μοντέλο στα ίδια χρήματα, αλλά με μεγαλύτερη οθόνη στις 50 ίντσες.

Για παράδειγμα, η Samsung RU7102 είναι εξαιρετική για τα χρήματά της.

Σε αντίθεση με την παραπάνω LG, έχει VA πάνελ, το οποίο είναι άριστο για προβολή ταινιών, ειδικά σε σκοτεινό δωμάτιο. Ωστόσο, έχει χειρότερες γωνίες θέασης από το IPS πάνελ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μία τρίτη εναλλακτική είναι και η Philips 43PUS6554 λίγο κάτω από τα 300€.

Φυσικά, μην περιμένετε κανένα σπουδαίο HDR εδώ, καθώς το peak brightness όλων των τηλεοράσεων σε αυτήν την κατηγορία είναι σχετικά χαμηλό.

Αν είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε μέχρι τα 500€, η Philips 55PUS6804 με την τεχνολογία Ambilight στις 55 ίντσες είναι εξαιρετική για προβολή ταινιών.

Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες τηλεοράσεις της κατηγορίας.

500 – 1500€ QLED / NanoCell

Από τα 500€ και πάνω, βρίσκουμε τις τηλεοράσεις QLED της Samsung.

Οι QLED τηλεοράσεις έχουν όλες VA πάνελ, που σημαίνει πολύ καλά μαύρα, και άρα επαρκή αντίθεση για το περιεχόμενο HDR, με το HDR10+ που υποστηρίζουν. Ωστόσο, τα φθηνότερα μοντέλα χάνουν ελαφρώς σε ποιότητα αν τις κοιτάμε υπό γωνία.

Σε αυτό το στρατόπεδο προτείνουμε την Q60T στα χαμηλά budget, η οποία ξεκινάει από τα 580€ για τις 50 ίντσες, και αυξάνεται όσο μεγαλώνει το μέγεθος της τηλεόρασης.

Αξίζει να φτάσουμε ως την 55άρα στα 660€. Αν από εκεί και πάνω θέλουμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα, μπορούμε να πάμε στην 55άρα της Q70T σειράς, η οποία έχει διπλάσιο ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, και περισσότερες θύρες.

Οι Q80T και Q90T σειρές ξεφεύγουν αρκετά σε χρήματα, προσφέροντας όμως επιπλέον και local dimming για καλύτερη HDR εμπειρία, καλύτερο ήχο, και διάφορες άλλες τεχνολογίες που βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τη θέαση υπό γωνία. Αυτό τις καθιστά κατάλληλες και για φωτεινά δωμάτια.

Όσον αφορά τις Nanocell τηλεοράσεις της LG, θεωρούμε ότι δεν αξίζουν τα χρήματά τους έναντι των QLED.

Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες τηλεοράσεις της κατηγορίας.

1500€ και πάνω – Τηλεόραση OLED

Τέλος, αν το χρήμα δεν αποτελεί πρόβλημα, και αν το μόνο που θέλουμε είναι η καλύτερη ποιότητα εικόνας που κυκλοφορεί στην αγορά, το OLED πάνελ είναι μονόδρομος.

Και πιο συγκεκριμένα, η σειρά CX της LG είναι κορυφαία στο είδος.Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, για τις 55 ίντσες θα πρέπει να φτάσουμε τα 1500€, για τις 65 ίντσες τα 2000€, και για τις 77 ίντσες τα 4000€.

Επίσης, φροντίζουμε να διαβάσουμε καλά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή, ώστε να αποφύγουμε το burn-in από το οποίο πάσχουν τα OLED πάνελ.

Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες τηλεοράσεις της κατηγορίας.

Εσείς ποια τηλεόραση θα επιλέγατε;

Αυτές ήταν οι καλύτερες προτάσεις για αγορά τηλεόρασης την περίοδο που διανύουμε.

Μέσα από το Bestprice μπορούμε να συγκρίνουμε τιμές στα καταστήματα που μας ενδιαφέρουν, ώστε να κάνουμε την οικονομικότερη αγορά.

Αν δεν σας κάλυψαν οι επιλογές μας, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια ή στον τομέα των ερωτήσεων τις δικές σας ανάγκες, ώστε να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps