Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » YouTube Thumbnail, Δεδομένα Browser, Εξατομίκευση Windows 10
QuickSteps#130 - YouTube Thumbnail, Δεδομένα Browser, Εξατομίκευση Windows 10

YouTube Thumbnail, Δεδομένα Browser, Εξατομίκευση Windows 10

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, προσθέτουμε πλευρική εργαλειοθήκη και εισάγουμε τα δεδομένα οποιουδήποτε browser στον Firefox, και δημιουργούμε εύκολα και γρήγορα thumbnail για το YouTube. Επαναφέρουμε τις προεπιλεγμένες τοποθεσίες των Βιβλιοθηκών και προσθέτουμε τις κλασικές επιλογές εξατομίκευσης στο μενού στο δεξί κλικ στα Windows 10. Ρυθμίζουμε την αναμονή για το κλείσιμο των εφαρμογών κατά την απενεργοποίηση των Windows 10 και δημιουργούμε σημειώσεις με portable app.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Εισαγωγή δεδομένων από οποιονδήποτε browser στον Firefox

Αρκετοί διστάζουν να αλλάζουν τον browser που χρησιμοποιούν, διότι σκέφτονται πως θα χάσουν όλα τα δεδομένα τους, όπως τους κωδικούς που έχουν αποθηκεύσει ή τους σελιδοδείκτες.

Ωστόσο, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα εισαγωγής δεδομένων που προσφέρει ο Firefox, μπορούμε να μεταφέρουμε τα στοιχεία αυτά από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης στον browser της Mozilla.

Για να εισάγουμε τα δεδομένα, κάνουμε κλικ στις τρεις γραμμές πάνω δεξιά και επιλέγουμε τη “Βιβλιοθήκη”.

QuickSteps#130 - YouTube Thumbnail, Δεδομένα Browser, Εξατομίκευση Windows 10

Στη συνέχεια, πατάμε στους “Σελιδοδείκτες” και κάνουμε κλικ στην “Προβολή όλων των σελιδοδεικτών”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε στην “Εισαγωγή και αντίγραφο” και κάνουμε κλικ στην “Εισαγωγή δεδομένων από άλλο πρόγραμμα περιήγησης”.

Έπειτα, επιλέγουμε τον browser του οποίου θέλουμε να εισάγουμε τα δεδομένα και πατάμε “Επόμενο”.

Μετά, διαλέγουμε τα δεδομένα που επιθυμούμε να εισάγουμε και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εισαγωγής των δεδομένων, πατάμε στο κουμπί “Τέλος”.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί ο Firefox για να ολοκληρώσει την εισαγωγή των δεδομένων που επιλέξαμε εξαρτάται από το πλήθος των στοιχείων και το πόσο ισχυρό σύστημα διαθέτουμε.

Γρήγορη διαχείριση καρτελών και ιστορικού στον Firefox

Για όσους χρησιμοποιούμε Opera, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η πλευρική εργαλειοθήκη, η οποία προσφέρει άμεση πρόσβαση σε πολλά στοιχεία, όπως οι σελιδοδείκτες, το ιστορικό, και τα λοιπά.

Με το πρόσθετο Visual Tabs, μπορούμε να προσθέσουμε μία αντίστοιχη πλευρική εργαλειοθήκη στον Firefox. Μόλις κατεβάσουμε το πρόσθετο, θα δούμε το εικονίδιο του πάνω δεξιά.

Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του πρόσθετου, θα εμφανιστεί η πλευρική εργαλειοθήκη, στην οποία μπορούμε να βλέπουμε όλες τις ανοιχτές καρτέλες, τους σελιδοδείκτες που έχουμε αποθηκευμένους στον Firefox, και το Ιστορικό περιήγησης.

Στο “Virtual Tabs” μπορούμε να ανοίγουμε νέες καρτέλες πατώντας το “+”, να κλείνουμε όποια καρτέλα θέλουμε κάνοντας κλικ στο “Χ”, και να βλέπουμε προεπισκόπηση του περιεχομένου μιας καρτέλας περνώντας το ποντίκι πάνω από την καταχώρησή της.

Αν επιλέξουμε να προβάλλουμε τους “Σελιδοδείκτες”, τότε μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αναζήτηση για συγκεκριμένο σελιδοδείκτη, να προσθέσουμε νέους σελιδοδείκτες, να δημιουργήσουμε νέους φακέλους, και τα λοιπά.

Αντίστοιχα, με επιλεγμένο το “Ιστορικό”, βλέπουμε όλες τις ιστοσελίδες που έχουμε επισκεφθεί και μπορούμε να ανοίξουμε ξανά οποιονδήποτε από τους ιστότοπους θέλουμε, κάνοντας απλά κλικ στην καταχώρησή του.

Επιπλέον, με δεξί κλικ σε μία καταχώρηση μπορούμε να τη διαγράψουμε, να αποθηκεύσουμε τη διεύθυνση στους σελιδοδείκτες του Firefox, και τα λοιπά.

Επαναφορά των Βιβλιοθηκών στα Windows 10

Τα Windows διαθέτουν τις λεγόμενες Βιβλιοθήκες, οι οποίες αποτελούν ένα σύνολο φακέλων όπου το λειτουργικό σύστημα αποθηκεύει από προεπιλογή συγκεκριμένους τύπους αρχείων.

Οι πιο γνωστοί από αυτούς τους φακέλους είναι οι “Εικόνες”, η “Μουσική”, τα “Βίντεο”, τα Έγγραφα”, και τα “Στοιχεία λήψης”.

Αρκετοί χρήστες, για δική τους διευκόλυνση και διάφορους λόγους, όπως η αποθήκευση όλων των βίντεο σε έναν συγκεκριμένο δίσκο, αλλάζουν τους προεπιλεγμένους φακέλους των Βιβλιοθηκών.

Αυτό μερικές φορές ενδέχεται να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, γιατί το λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να εντοπίσει κάποια Βιβλιοθήκη. Ευτυχώς, μπορούμε πολύ εύκολα να επαναφέρουμε την προεπιλεγμένη τοποθεσία της εκάστοτε Βιβλιοθήκης.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε την εντολή που αντιστοιχεί στον φάκελο του οποίου θέλουμε να επαναφέρουμε την προεπιλεγμένη τοποθεσία, και πατάμε “OK”.

Οι εντολές για όλους τους φακέλους των Βιβλιοθηκών είναι οι ακόλουθες:

  • Επιφάνεια Εργασίας:
    shell:desktop
  • Έγγραφα:
    shell:personal
  • Στοιχεία λήψης:
    shell:downloads
  • Μουσική:
    shell:my music
  • Εικόνες:
    shell:my pictures
  • Βίντεο:
    shell:my videos
  • Αντικείμενα 3D:
    shell:3d objects
  • Επαφές:
    shell:contacts

QuickSteps#130 - YouTube Thumbnail, Δεδομένα Browser, Εξατομίκευση Windows 10

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο του φακέλου και επιλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Μπαίνουμε στην καρτέλα “Θέση”, πατάμε “Επαναφορά προεπιλογών”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Αναμονή για το κλείσιμο εφαρμογών κατά την απενεργοποίηση του PC

Όταν πατάμε το κουμπί απενεργοποίησης στα Windows 10, πριν το λειτουργικό σύστημα τερματίσει τη λειτουργία του υπολογιστή, ελέγχει αν υπάρχουν ανοιχτά προγράμματα και εφαρμογές.

Σε περίπτωση που εντοπίσει ότι τη δεδομένη στιγμή τρέχει οποιοδήποτε πρόγραμμα, εμφανίζει μία ειδοποίηση όπως αυτή της ακόλουθης εικόνας.

Εάν δεν πατήσουμε “Ακύρωση” μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, τα Windows 10 κλείνουν όλες τις εφαρμογές και απενεργοποιούν τον υπολογιστή.

Ωστόσο, αν θέλουμε, μπορούμε να αυξήσουμε τον χρόνο αναμονής μέσω του Μητρώου των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε “ENTER”.

Υπολογιστής\HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop

Κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “HungAppTimeout”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Τώρα, κάνουμε διπλό κλικ στο “HungAppTimeout”. Στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε πόση ώρα θέλουμε να περιμένουν τα Windows πριν κλείσουν τις ανοιχτές εφαρμογές, και πατάμε το “OK”.

Η τιμή που θα πληκτρολογήσουμε πρέπει να είναι πολλαπλάσιο του 1000, όπου κάθε χιλιάδα είναι ένα δευτερόλεπτο. Έτσι, οι 5000 είναι 5 δευτερόλεπτα, οι 10000 είναι 10 δευτερόλεπτα, και ούτω καθεξής.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Προσθήκη των κλασικών ρυθμίσεων εξατομίκευσης στο δεξί κλικ

Η Microsoft πρόσθεσε στα Windows 10 την εφαρμογή των Ρυθμίσεων, από όπου πλέον πραγματοποιούμε σχεδόν οποιαδήποτε ρύθμιση στο λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο για όλους τους χρήστες να συνηθίσουν αυτή την αλλαγή.

Ευτυχώς, με τη βοήθεια μικρών προγραμμάτων μπορούμε να επαναφέρουμε κάποιες επιλογές στην παλιά τους θέση. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς προσθέτουμε τις κλασικές ρυθμίσεις εξατομίκευσης των Windows 7 στο μενού στο δεξί κλικ.

Αρχικά, δημιουργούμε ένα νέο σημείο επαναφοράς ακολουθώντας τις οδηγίες που περιγράφουμε σε αυτό το QuickSteps. Έπειτα, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα και κατεβάζουμε το αρχείο “Add_Personalize-classic_to_desktop_context_menu.reg”.

Στη συνέχεια, κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε “Εκτέλεση”.

Στο παράθυρο “Έλεγχος λογαριασμού χρήστη” που θα εμφανιστεί, πατάμε “Ναι”.

Έπειτα, τα Windows θα εμφανίσουν μία προειδοποίηση στην οποία κάνουμε κλικ στο “Ναι”.

Μόλις πραγματοποιηθούν όλες οι αλλαγές στο Μητρώο των Windows, θα δούμε το παρακάτω παράθυρο, στο οποίο πατάμε “ΟΚ”.

Πλέον, στο μενού στο δεξί κλικ υπάρχει μία νέα επιλογή που ονομάζεται “Personalize (classic)” και περιέχει συντομεύσεις για όλες τις ρυθμίσεις εξατομίκευσης των Windows 10.

Αφαίρεση των κλασικών ρυθμίσεων εξατομίκευσης από το δεξί κλικ

Αν για οποιονδήποτε λόγο το μετανιώσουμε και θελήσουμε να αφαιρέσουμε τις επιπλέον συντομεύσεις εξατομίκευσης από το μενού στο δεξί κλικ, ακολουθούμε τα εξής βήματα.

Δημιουργούμε ένα νέο σημείο επαναφοράς, επισκεπτόμαστε ξανά αυτήν τη σελίδα, και κατεβάζουμε το αρχείο “Remove_Personalize-classic_from_desktop_context_menu.reg”.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο και στο παράθυρο που θα ανοίξει πατάμε “Εκτέλεση”

Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί το παράθυρο “Έλεγχος λογαριασμού χρήστη” στο οποίο κάνουμε κλικ στο “Ναι”, και πράττουμε το ίδιο στην σχετική προειδοποίηση των Windows.

Μετά από ελάχιστο χρόνο, τα Windows θα έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές στο Μητρώο και θα εμφανίσουν ένα παράθυρο παρόμοιο με αυτό της φωτογραφίας, όπου και πατάμε “ΟΚ”.

Όπως παρατηρούμε στην εικόνα, η επιλογή “Personalize (classic)” δεν υπάρχει πλέον στο μενού στο δεξί κλικ.

Δημιουργία σημειώσεων με την portable εφαρμογή TreeNoote

Οι σημειώσεις μας βοηθούν να θυμόμαστε ποικίλες πληροφορίες και να οργανώνουμε τη μέρα μας καλύτερα. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μας βοηθούν στο να κρατάμε σημειώσεις, όπως το TreeNoote.

Πρόκειται για ένα μικρό portable πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να έχουμε πάντα τις σημειώσεις μας μαζί, και να τις ελέγχουμε από οποιονδήποτε υπολογιστή.

Αρχικά, κατεβάζουμε το TreeNoote από την επίσημη σελίδα του, κάνοντας κλικ στο “FREE DOWNLOAD”.

Για να δημιουργήσουμε μία νέα σημείωση στο TreeNoote, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο “+”.

Έπειτα, μπορούμε να δώσουμε στη σημείωση ό,τι όνομα επιθυμούμε και να πληκτρολογήσουμε το κείμενο που θέλουμε να περιέχει.

Μάλιστα, το πρόγραμμα έχει μία μικρή μπάρα εργαλείων που επιτρέπει να διαμορφώσουμε το κείμενο.

Για να προβάλλουμε το περιεχόμενο μιας σημείωσης, την επιλέγουμε από το μενού στα αριστερά. Έπειτα, μπορούμε να κάνουμε κλικ στο κείμενο που περιέχει ή τον τίτλο της και να τα επεξεργαστούμε.

Τέλος, αν θέλουμε να διαγράψουμε κάποια σημείωση, την διαλέγουμε και πατάμε το εικονίδιο του κάδου.

Video Thumbnails Maker: Εύκολη δημιουργία YouTube thumbnail

Εάν δημιουργούμε βίντεο για το YouTube, το να χρησιμοποιούμε ένα τυχαίο καρέ από το βίντεο σαν thumbnail είναι η “τεμπέλικη” λύση. Ένα καλοφτιαγμένο custom thumbnail θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα να ανοίξει κάποιος τα βίντεό μας.

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε όλοι να χρησιμοποιούμε προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, ενώ το να ψάχνεις σε ένα βίντεο αρκετών λεπτών το τέλειο καρέ για το thumbnail είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο.

Με τη βοήθεια του Video Thumbnails Maker μπορούμε εύκολα και γρήγορα να εντοπίσουμε το καλύτερο καρέ του βίντεο και να δημιουργήσουμε αυτόματα thumbnail.

Αρχικά, πρέπει να πραγματοποιήσουμε κάποιες ρυθμίσεις, ώστε το πρόγραμμα να μην προσθέτει στο thumbnail διάφορες τεχνικές πληροφορίες και εφέ, και να καταγράφει μόνο ένα καρέ. Γι' αυτό, κάνουμε κλικ στο “Options”.

Στη συνέχεια, ρυθμίζουμε το “X Tiles” και το “Y Tiles” στο 1, καταργούμε όλες τις επιλογές που βλέπουμε σημειωμένες στην ακόλουθη εικόνα, και πατάμε “Save”.

Αυτόματη δημιουργία thumbnail

Τώρα που πραγματοποιήσαμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, κάνουμε κλικ στο “Add Files”, εντοπίζουμε το βίντεο του οποίου θέλουμε να δημιουργήσουμε το thumbnail, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Start”, ώστε το πρόγραμμα να αναλύσει το βίντεο που προσθέσαμε και να δημιουργήσει το thumbnail.

Το thumbnail που δημιουργεί το πρόγραμμα το αποθηκεύει στον φάκελο όπου βρίσκεται και το βίντεο.

Χειροκίνητη επιλογή καρέ και δημιουργία thumbnail

Σε περίπτωση που δεν μας αρέσει το thumbnail που δημιούργησε το πρόγραμμα, μπορούμε να επιλέξουμε μόνοι μας το σημείο του βίντεο που μας αρέσει.

Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στο βίντεο και επιλέγουμε “(Codec-Dependent) Choose shots manually”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε την ταχύτητα αναπαραγωγής και πατάμε “Start”.

Μόλις εντοπίσουμε το καρέ το οποίο μας αρέσει, κάνουμε κλικ στο “Pause”, για να σταματήσει η αναπαραγωγή, και πατάμε “Snap”.

Για να αποθηκεύσουμε το thumbnail, κάνουμε δεξί κλικ στην προεπισκόπηση και επιλέγουμε “Save JPG”.

Επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκευτεί το thumbnail, του δίνουμε ό,τι όνομα επιθυμούμε, και πατάμε αποθήκευση.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps