Σε πολλούς από μας έχει τύχει να θέλουμε να καταγράψουμε μία τηλεφωνική συνομιλία στο κινητό για τους δικούς μας λόγους. Ωστόσο, μόλις τερματιστεί η κλήση, δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξουμε τίποτα από όσα έχουν ειπωθεί. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Skype. Δείτε πώς κάνουμε εύκολη ηχογράφηση κλήσεων, αποθηκεύοντας όλες τις σημαντικές συνομιλίες μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Είναι νόμιμη η ηχογράφηση κλήσεων?

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ηχογράφηση κλήσεων χωρίς την έγκριση του συνομιλητή δεν είναι νόμιμη στις περισσότερες χώρες. Νομιμοποιείται μόνο κατόπιν γνωστοποίησης και εφόσον υπάρξει συναίνεση στην πρόθεσή μας να καταγράψουμε τη συνομιλία.

Η κάθε χώρα έχει τη δική της νομολογία σε ό,τι αφορά την ηχογράφηση κλήσεων. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, θεωρείται κακούργημα η παράνομη καταγραφή συνομιλίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 370Α του ποινικού κώδικα, “όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου”, η πράξη τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

Ηχογράφηση-κλήσεων 3

Το αδίκημα εντάσσεται στις κακόβουλες εκδηλώσεις ή πράξεις που παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή τρίτων, και είναι ικανές να επιφέρουν βλάβη στην προσωπικότητα και να μειώσουν την αξιοπρέπειά τους.

Πριν λοιπόν προχωρήσετε στην ηχογράφηση κλήσης, διαβάστε προσεκτικά το παραπάνω άρθρο του ποινικού κώδικα. Αν μη τι άλλο, να βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε πλήρως το γράμμα του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο, ώστε να σας δώσει μια εμπεριστατωμένη απάντηση για το πώς να χειριστείτε νόμιμα το ζήτημα.

Το PCsteps.gr και οι συντελεστές του δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη για τις ενέργειες των αναγνωστών και τις νομικές συνέπειές τους.

Ηχογράφηση-κλήσεων-2ααα

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας σε περιπτώσεις διαφθοράς και δημοσίου συμφέροντος, η αθέμιτη καταγραφή ιδιωτικής συνομιλίας με τεχνικά μέσα, θεωρείται νόμιμη και λαμβάνεται από το δικαστήριο ως αυτοτελές αποδεικτικό μέσο.

Το ίδιο συμβαίνει και σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, και σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. Τα ποινικά δικαστήρια εκεί, δέχονται ως αποδεικτικό στοιχείο τις τηλεφωνικές κλήσεις που έχουν καταγραφεί παράνομα χωρίς τη συναίνεση του άλλου.

Ηχογράφηση κλήσεων στο Android

Στο Android υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που κάνουν ηχογράφηση κλήσεων. Εμείς επιλέξαμε τις δυο πιο αξιόπιστες, κατόπιν διασταυρωμένης έρευνας και δοκιμών που κάναμε στις δύο συσκευές μας με Marshmallow και Nougat.

ACR

Το ACR είναι ένα από τα πιο αποδοτικά και αξιόπιστα apps για ηχογράφηση κλήσεων στο Android. Η εφαρμογή είναι πανεύκολη και έρχεται σε πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.

Μόλις ανοίξουμε το app θα πρέπει να επιλέξουμε τα πέντε κουτάκια των σχετικών προειδοποιήσεων, πατώντας μετά στο “ΟΚ”…

…και στη συνέχεια να δώσουμε διαδοχικά τις τέσσερις απαραίτητες άδειες στην εφαρμογή.

Αυτόματη ηχογράφηση κλήσεων

Η δωρεάν έκδοση του ACR έχει ενεργοποιημένη την αυτόματη ηχογράφηση κλήσεων. Όπως προείπαμε, δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα για να ξεκινήσει η καταγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Το app μας επιτρέπει τη χειροκίνητη ηχογράφηση κλήσεων, αλλά μόνο στην πληρωμένη έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι στη δωρεάν έκδοση, οποιαδήποτε εισερχόμενη ή εξερχόμενη συνομιλία θα ηχογραφείται.

Αυτό ίσως αρχικά μας φανεί ως πρόβλημα, καθότι είναι φυσικό να μην θέλουμε να ηχογραφούνται αυτόματα όλες οι κλήσεις.

Απόλυτος έλεγχος για κάθε κλήση

Όμως, σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε μέσα από τις εύκολες ρυθμίσεις, να μας γίνεται ερώτηση μετά το πέρας της συνομιλίας. Επιλέγουμε απλά τη σχετική ένδειξη που παρατηρούμε στην παρακάτω φωτογραφία.

Με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε καλύτερο έλεγχο, καθότι όταν λήγει η τηλεφωνική συνομιλία, το app θα ρωτά αν θέλουμε να την αποθηκεύσουμε ή όχι.

Έτσι αν έχουν λεχθεί πράγματα που αξίζει να τα καταγράψουμε, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο ναι. Εφόσον αρνηθούμε, η συνομιλία δεν θα διατηρηθεί μέσα στη συσκευή, είτε πρόκειται για εισερχόμενη κλήση, είτε για εξερχόμενη.

Το μοναδικό ίσως αρνητικό είναι ότι προσθέτουμε μόνιμα μία παραπάνω ενέργεια στον τερματισμό των συνομιλιών μας.

Ωστόσο, αν δεν θέλουμε να μας γίνεται ερώτημα μετά το πέρας της συνομιλίας, μπορούμε να επιλέξουμε την αυτόματη διαγραφή. Κατόπιν, ορίζουμε στις πόσες ημέρες θέλουμε να διαγράφονται οι αυτόματες καταγραφές των συνομιλιών.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποεπιλέξουμε την προηγούμενη ρύθμιση του ερωτήματος που είδαμε προηγουμένως στην ηχογράφηση.

Έτσι, οποιοδήποτε κλήση εισερχόμενη ή εξερχόμενη λαμβάνει χώρα, ναι μεν θα ηχογραφείται και θα αποθηκεύεται αυτόματα, αλλά θα διαγράφεται και αυτόματα στο χρονικό διάστημα που ορίσαμε.

Άλλωστε αν πρόκειται για μία πολύ σοβαρή καταγραφή συνομιλίας, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα σπεύσουμε αμέσως να την αποθηκεύσουμε και να την εξάγουμε σε ασφαλές σημείο.

Φίλτρα ηχογράφησης

Με το ACR έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε τι είδους κλήσεις θέλουμε να ηχογραφούμε. Για παράδειγμα μπορούμε να επιλέξουμε να υπάρχει δυνατότητα καταγραφής συνομιλιών σε όλες τις εισερχόμενες κλήσεις.

Στις εξερχόμενες μπορούμε να ορίσουμε μόνο κάποιες επιλεγμένες επαφές, ή οποιονδήποτε άλλον συνδυασμό θα καλύψει τις ανάγκες που έχουμε για ηχογράφηση κλήσεων.

Ηχογράφηση κλήσεων μέσω Bluetooth ακουστικών

Η εφαρμογή μας επιτρέπει να κάνουμε ηχογράφηση κλήσεων διαμέσου των Bluetooth ακουστικών μας. Αυτή η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη ευθύς εξαρχής με την εγκατάσταση του app.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για “προσπάθεια εγγραφής” κλήσεων μέσω Wi-Fi σε μερικά apps όπως το Viber. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να επιλέξουμε τη σχετική ένδειξη στις κλήσεις μέσω Wi-Fi.

Ωστόσο, στις δοκιμές διαπιστώσαμε ότι δεν είναι δυνατή η ηχογράφηση κλήσεων μέσα από τις εφαρμογές του instant messaging, τουλάχιστον στο Viber. Άλλωστε το αναφέρει και η ίδια εφαρμογή ότι ενδέχεται να μην καταγραφεί η κλήση μας.

Από εκεί και μετά, όλες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις που έχουμε επιλέξει να καταγράφονται, θα εμφανίζονται αυτόματα στην κεντρική καρτέλα της εφαρμογής.

Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να ακούμε τις ηχογραφήσεις, ενώ μπορούμε να τις κοινοποιήσουμε και να προσθέσουμε και σημειώσεις. Εάν θέλουμε να αποθηκεύονται στο σύννεφο, θα πρέπει να αγοράσουμε την εφαρμογή.

Automatic Call Recorder

Το ελληνικό όνομα της εφαρμογής είναι “ηχογράφηση κλήσεων”, και το app βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με το προηγούμενο app. Διατίθεται δωρεάν στο Play Store.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε ότι αν θέλουμε να δοκιμάσουμε την εφαρμογή, θα πρέπει πρώτα να έχουμε καταργήσει από τη συσκευή μας την προηγούμενη. Ειδάλλως κάποια από τις δύο δεν θα λειτουργεί σωστά.

Μόλις ανοίξουμε το app, θα μας ζητηθεί να επιλέξουμε το θέμα που προτιμάμε. Στη συνέχεια η εφαρμογή μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε δωρεάν αποθήκευση των συνομιλιών στην υπηρεσία σύννεφου που διατηρούμε.

Μπορούμε στην αρχή να παρακάμψουμε αυτή τη λειτουργία, και να την ενεργοποιήσουμε αργότερα μέσα από τις ρυθμίσεις.

Κατόπιν η ηχογράφηση κλήσεων θα μας ζητήσει να της δώσουμε διαδοχικά τα τέσσερα βασικά δικαιώματα, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.

Αυτόματη ηχογράφηση κλήσεων

Η ηχογράφηση κλήσεων έρχεται με ενεργοποιημένη την αυτόματη εγγραφή και δεν απαιτείται να κάνουμε περαιτέρω ρυθμίσεις.

Μόλις τελειώσει η εισερχόμενη ή η εξερχόμενη συνομιλία μας, αμέσως θα εμφανιστεί η καρτέλα του app, όπου μας δίνει μερικά δευτερόλεπτα για να επιλέξουμε αν θέλουμε την μόνιμη αποθήκευση.

Ειδάλλως μπορούμε να μην κάνουμε απολύτως καμία ενέργεια. Την αφήνουμε προσωρινά στην καρτέλα των εισερχόμενων, για να την αποθηκεύσουμε αν θέλουμε αργότερα.

Η εφαρμογή μας επιτρέπει να διατηρούμε στα εισερχόμενα τις 100 τελευταίες κλήσεις. Ωστόσο, μπορούμε να ορίσουμε διαφορετικό μέγεθος μέσα από τις πολύ εύκολες ρυθμίσεις.

Το app στο άνοιγμά του θα μας εμφανίζει όλες τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις στην καρτέλα με τα εισερχόμενα, και όλες τις αποθηκευμένες καταγραφές στην διπλανή ενότητα.

Τηλεφωνικές κλήσεις μέσα από την εφαρμογή

Παράλληλα, μπορούμε να κρατήσουμε στα εισερχόμενα τις πιο χρήσιμες συνομιλίες, έτσι ώστε με ένα πάτημα πάνω στην επαφή να ξεκινά η κλήση μέσα από την εφαρμογή.

Σε αυτήν την περίπτωση το app θα μας ρωτήσει με ποια εφαρμογή θέλουμε να πραγματοποιήσουμε την κλήση μέσα από το περιβάλλον του.

Στις δοκιμές μας διαπιστώσαμε ότι και σε αυτήν την εφαρμογή δεν είναι δυνατή η ηχογράφηση κλήσεων, μέσα από εφαρμογή instant messaging.

Ηχογράφηση κλήσεων μέσω Bluetooth ακουστικών

Η ηχογράφηση κλήσεων επιτρέπει να γίνεται εγγραφή της συνομιλίας και όταν χρησιμοποιούμε τα Bluetooth ακουστικά μας. Αν δεν θέλουμε να γίνεται καταγραφή όταν υπάρχει Bluetooth, θα πρέπει να επιλέξουμε τη σχετική ένδειξη.

Το app διαθέτει μερικές ακόμα πολύ χρήσιμες ρυθμίσεις που είναι πολύ εύκολα κατανοητές.

Ηχογράφηση κλήσεων στο Skype

Το Skype είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα για online συνομιλίες και βιντεοκλήσεις. Στη χώρα μας, βέβαια ,ίσως να μην είναι τόσο διαδεδομένο όσο στο εξωτερικό.

Όμως από τότε που το ανέλαβε η Microsoft, το πρόγραμμα είναι αναμφίβολα το κορυφαίο στο είδος του.

MP3 Skype Recorder v.4.33

Πρόκειται για ένα πανεύκολο δωρεάν λογισμικό για ηχογράφηση κλήσεων, που αποθηκεύει τον ήχο του Skype σε μορφή mp3.

Στην έρευνα και στις δοκιμές που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι είναι το πιο ισχυρό και πιο ελαφρύ από οποιοδήποτε άλλο σχετικό πρόγραμμα.

Η εγκατάσταση του μικρού προγράμματος είναι καθαρή και δεν κρύβει απολύτως κανένα τρίτο ανεπιθύμητο λογισμικό. Το μόνο που κάνουμε είναι να δώσουμε τη σχετική άδεια, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.

Αυτόματη ηχογράφηση κλήσεων στο Skype

Μόλις τρέξουμε το πρόγραμμα, θα εμφανιστεί η απλή και πολύ εύκολη καρτέλα του. Δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα άλλο. Το MP3 Skype Recorder κάνει την ηχογράφηση κλήσεων με τον πιο αυτοματοποιημένο τρόπο.

Η εφαρμογή θα βρίσκεται μονίμως σε ενεργή κατάσταση, τρέχοντας αθόρυβα στη γραμμή εργασιών.

Στο μόνο που ίσως χρειαστεί να επέμβουμε, είναι αν θελήσουμε να αλλάξουμε τον φάκελο που θα αποθηκεύονται οι καταγραφές των συνομιλιών μας.

Μόλις ανοίξουμε το Skype, στην αρχή θα πρέπει να πατήσουμε πάνω στη σχετική ειδοποίηση που θα μας αναφέρει ότι το MP3 Skype Recorder απαιτεί πρόσβαση.

Από εκεί και μετά, οποιαδήποτε συνομιλία ξεκινήσει μέσω Skype, το πρόγραμμα θα τρέχει στη γραμμή εργασιών, και θα κάνει ηχογράφηση κλήσεων με τον πιο αθόρυβο και αποδοτικό τρόπο.

Μόλις τελειώσει η συνομιλία μας στο Skype, αυτόματα το πρόγραμμα θα μας ειδοποιήσει με αναδυόμενο παράθυρο από τη γραμμή εργασιών, ότι η ηχογράφηση έχει τελειώσει.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ακούσουμε απευθείας το MP3 αρχείο που δημιουργήθηκε. Ταυτόχρονα, έχουμε τη δυνατότητα να του αλλάξουμε και το όνομα.

Ηχογράφηση Κλήσεων 35

Αυτές τις ενέργειες μπορούμε να τις κάνουμε και απευθείας από την κεντρική καρτέλα της εφαρμογής. Θα παραμένει ανοιχτή στην επιφάνεια εργασίας μας.

Ειδάλλως αν δεν είναι ανοικτή, μπορούμε να την επαναφέρουμε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής στη γραμμή εργασιών.

Ηχογράφηση Κλήσεων 36

ScreenCastify

Εναλλακτικά μπορούμε να καταγράψουμε τη βιντεοκλήση του Skype, και όχι μόνο τον ήχο. Αυτή τη δυνατότητα μας τη δίνει το ScreenCastify.

Πρόκειται για μια επέκταση που μας επιτρέπει να καταγράψουμε την επιφάνεια εργασίας, σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα μπορεί να τρέξει την desktop έκδοση του Google Chrome, ή του Firefox.

Είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση, και μπορούμε να φτιάξουμε ένα βίντεο σε δευτερόλεπτα.

Μπορούμε να δούμε αναλυτικά όλες τις χρήσιμες λειτουργίες του ScreenCastify στον ακόλουθο οδηγό:

Καταγραφή Desktop σε Windows/Linux/Mac μέσω Chrome

Η καταγραφή desktop έχει διάφορες χρήσεις, από το να ζητήσουμε βοήθεια για ένα πρόβλημα μέχρι να φτιάξουμε εκπαιδευτικά βίντεο στο YouTube. Η ανανεωμένη επέκταση ScreenCastify … Συνεχίστε να διαβάζετε το Πώς Κάνω Ηχογράφηση Κλήσεων σε Android και Skype.

Για περισσότερες εφαρμογές στον τομέα της καταγραφής οθόνης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ηχογράφηση κλήσεων από το Skype, δείτε τον οδηγό μας:

-Καταγραφή-Οθόνης-Οι-Καλύτεροι-Δωρεάν-Screen-Recorders
Καταγραφή Οθόνης – Οι Καλύτεροι Δωρεάν Screen Recorders

Αν μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε χρήματα από παιχνίδια με Live Streaming, ή να ανεβάζουμε gaming βίντεο στο YouTube, είναι απαραίτητη η καταγραφή οθόνης με κάποια … Συνεχίστε να διαβάζετε το Πώς Κάνω Ηχογράφηση Κλήσεων σε Android και Skype.

Είναι χρήσιμη η ηχογράφηση κλήσεων?

Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να μας ωθήσουν να κάνουμε ηχογράφηση κλήσεων. Όπως είδαμε, μπορεί να γίνει με τον πιο αυτοματοποιημένο τρόπο.

Είτε πρόκειται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, είτε για κάποια συνέντευξη και ανάγκες της εργασίας μας, μπορούμε εύκολα και γρήγορα να καταγράψουμε τις σημαντικές συνομιλίες μας.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μας προτείνετε κι άλλες εφαρμογές για ηχογράφηση κλήσεων στο Android και στο Skype, γράψτε μας στα σχόλια.