Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Πώς Να Ακούσω Κάθε Δίσκο Βινυλίου Ψηφιακά Με Streaming
Πώς Να Ακούσω Κάθε Δίσκο Βινυλίου Ψηφιακά Με Streaming

Πώς Να Ακούσω Κάθε Δίσκο Βινυλίου Ψηφιακά Με Streaming

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Παρότι έχουμε φύγει από τον παραδοσιακό δίσκο βινυλίου εδώ και πολύ καιρό, εντούτοις το αναλογικό μέσο παραμένει πάντα επίκαιρο. Μάλιστα, στις ημέρες μας είναι της μόδας πολλοί καλλιτέχνες να κυκλοφορούν τη μουσική τους και σε βινύλιο. Στον οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε από την φωτογραφία στο εξώφυλλο του δίσκου να εντοπίσουμε αυτόματα το άλμπουμ στο δωρεάν Spotify, έτσι ώστε να ακούσουμε ψηφιακά όλα τα κομμάτια του.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η αναβίωση του βινυλίου

Πολλοί από εμάς ζήσαμε τη χρυσή εποχή του δίσκου βινυλίου, όταν τα LP και τα 45άρια κυκλοφορούσαν σε χιλιάδες αντίτυπα.

Όμως, και στις ημέρες μας υπάρχει μία αξιοσημείωτη επιστροφή του βινυλίου, όπως προκύπτει από τις επίσημες στατιστικές των εταιρειών.

Δίσκο Βινυλίου 2l

Διάφορες εκθέσεις της βρετανικής BPI και της αμερικάνικης RIAA αναφέρουν ότι από το 2016 έως το 2019, οι πωλήσεις CD μειώθηκαν κατά πολύ σε σχέση με τις αντίστοιχες του βινυλίου, που αυξήθηκαν κατά μέσο όρο τριετίας σε 35,7%, ακολουθώντας από κοντά το streaming των συνδρομητικών υπηρεσιών.

Δίσκο-Βινυλίου-10

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του βινυλίου από το 1998, όπου είχε πάλι μεγάλες κυκλοφορίες με καλλιτέχνες όπως οι All Saints και Massive Attack.

Να μην μιλήσουμε βέβαια για τα 80's που ο δίσκος βινυλίου βρισκόταν σχεδόν παντού, και κυριαρχούσε σε όλα τα επίσημα διαγράμματα των στατιστικών.

Το πικάπ επέστρεψε

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στον έγκυρο “The Guardian”, αυτή η άνοδος που παρατηρήθηκε στον δίσκο βινυλίου, ιδίως στις αγγλόφωνες χώρες, έκανε τα πικάπ ένα από τα πιο απαραίτητα gadgets για το 2017.

Δίσκο Βινυλίου 2λλ

Μόνο οι Βρετανοί αγόρασαν 3,2 εκατομμύρια LPs το περασμένο έτος. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 53%, και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός πωλήσεων βινυλίου από το 1991, όταν το Stars των Simply Red ήταν το bestselling album.

Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και η απόφαση διάσημων καλλιτεχνών να κυκλοφορήσουν τις νέες επιτυχίες τους και σε δίσκο βινυλίου, όπως τα δυο αδέρφια Gallagher των Oasis, και ο δημοφιλής Άγγλος Ed Sheeran που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και όχι μόνο.

Record Player

Έτσι λοιπόν, μία νέα web εφαρμογή που ονομάζεται Record Player μας δίνει τη δυνατότητα με ένα πάτημα να ακούσουμε όλα τα κομμάτια που περιέχονται στον δίσκο βινυλίου, σε ψηφιακή μορφή μέσα από όλες ανεξαιρέτως τις συσκευές μας.

Google Cloud Vision API

Το Record Player χρησιμοποιεί το API του Cloud Vision της Google σε συνδυασμό με το API του Spotify.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τραβήξουμε με το κινητό μας μία φωτογραφία στο εξώφυλλο του άλμπουμ, πατώντας στο “Take a picture”. Αρκεί να έχουμε την εφαρμογή του Spotify εγκατεστημένη στο κινητό.

Δίσκο Βινυλίου 3μ

Στη συνέχεια, η εικόνα θα αποσταλεί στο API του Google Vision, το οποίο θα μας βρει την ψηφιακή μορφή του άλμπουμ με όλο το μουσικό περιεχόμενό του, έτσι ώστε να το αναζητήσει στο Spotify, και αυτό με την σειρά του θα μας παραπέμψει σε όλη την συλλογή για να την ακούσουμε επιτόπου.

Δίσκο-Βινυλίου-12ααα

Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν μιλάμε για “White label” δίσκο βινυλίου που συναντάμε σε ανεξάρτητες παραγωγές της ηλεκτρονικής μουσικής, καθώς εξ ορισμού δεν υπάρχει καν φωτογραφία στο εξώφυλλο.

Πάντως, εμείς όταν “ξεθάψαμε” βινύλιο με αρκετές γρατσουνιές από τη χρυσή εποχή των 80's με κομμάτια του θρυλικού Rory Gallagher (απλή συνωνυμία με τους αδερφούς Oasis), διαπιστώσαμε ότι το Record Player κάνει καλά την δουλειά του.

Δίσκο-Βινυλίου-12αα

Το ίδιο καλό αποτέλεσμα είχαμε και με σχετικά νεότερο άλμπουμ, χρησιμοποιώντας διαφορετικό κινητό με παλαιότερη έκδοση Android.

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Record Player λειτουργεί σωστά σε όλα τα smartphone ανεξαρτήτου κατασκευαστή και έκδοσης λειτουργικού.

Από τον δίσκο βινυλίου στα ακουστικά του κινητού

Για να υλοποιήσουμε αυτό τον ιδιαίτερο αυτοματισμό, εκείνο που πρέπει αρχικά να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε την σελίδα του Record Player από εδώ.

Κατόπιν, πρέπει να συνδεθούμε στον λογαριασμό μας στο Spotify, το οποίο όπως αναφέραμε πρέπει να είναι ήδη εγκατεστημένο, έτσι ώστε να δώσουμε το δικαίωμα στην εφαρμογή να αποκτήσει την πρόσβαση.

Δίσκο-Βινυλίου-12

Μόλις συνδεθούμε, δεν έχουμε παρά να τραβήξουμε επιτόπου μέσα από την web εφαρμογή μία φωτογραφία το εξώφυλλο του δίσκου βινυλίου, και θα ξεκινήσει αμέσως η αναζήτηση του άλμπουμ.

Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο άμεσο και διαδραστικό αν προσθέσουμε το ωραίο εικονίδιο του Record Player στην αρχική οθόνη του κινητού μας.

Δίσκο-Βινυλίου-20ac

Παρότι θα μπορούσαμε να πληκτρολογήσουμε το όνομα του άλμπουμ στο Spotify, με την συντόμευση της εφαρμογής δεν χωρά αμφιβολία ότι θα το κάνουμε ακόμη πιο γρήγορα. Αρκούν μόνο δύο – τρία πατήματα.

Αν είμαστε στο PC και όχι στο κινητό, αρκεί να σύρουμε την φωτογραφία που τραβήξαμε μέσα στον browser που τρέχει η σελίδα του Record Player.

Δίσκο-Βινυλίου-15

Αν ο δίσκος βινυλίου είναι πολύ παλιός ή όχι και τόσο γνωστός, ενδέχεται να απαιτηθεί να κάνουμε και δεύτερη αναζήτηση κατόπιν προτροπής της web εφαρμογής. Απλά πατάμε στη σχετική ένδειξη “let's try again”, που παρατηρούμε παρακάτω.

Δίσκο-Βινυλίου-16

Στη συνέχεια και αν όλα πάνε καλά, θα εμφανισθούν τα κομμάτια του άλμπουμ. Σε αυτό το σημείο έχουμε την δυνατότητα να ακούσουμε ένα μικρό τμήμα του τραγουδιού απευθείας μέσα από το Record Player.

Μετά, η εφαρμογή θα μας παραπέμψει με αυτόματο τρόπο στο app του Spotify, έτσι ώστε να ακούσουμε όλο το κομμάτι, αλλά και τα υπόλοιπα όπως ακριβώς περιέχονται μέσα στον δίσκο βινυλίου.

Εσείς έχετε δίσκους βινυλίου?

Παρότι το βινύλιο τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μία αξιοσημείωτη άνοδο στο εξωτερικό, στην Ελλάδα των ημερών μας αυτή η vinylmania σαφώς δεν υφίσταται, καθώς κυριαρχεί το CD, και η άυλη μορφή αναπαραγωγής ήχου.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι φίλοι του αέναου αναλογικού μέσου δεν είναι αρκετοί και στην χώρα μας, και ενδέχεται τέτοιου είδους εξειδικευμένες εφαρμογές όπως το Record Player να φανούν χρήσιμες σε πολλούς από εμάς.

Αν θέλετε να μοιραστείτε και την δικιά σας γνώμη συνολικότερα για το βινύλιο, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps