Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ακύρωση Συνδρομών Play Store, Κλείδωμα Netflix, Ξυπνητήρι Spotify
QuickSteps#119 - Ακύρωση Συνδρομής Play Store, Κλείδωμα Netflix, Ξυπνητήρι Spotify

Ακύρωση Συνδρομών Play Store, Κλείδωμα Netflix, Ξυπνητήρι Spotify

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, κλειδώνουμε το προφίλ μας στο Netflix, ακυρώνουμε συνδρομές στο Play Store, και βάζουμε τραγούδια του Spotify ως ήχο στο ξυπνητήρι. Καρφιτσώνουμε τα widget της Xbox Game Bar στην οθόνη του υπολογιστή και αλλάζουμε τους δείκτες του ποντικιού στα Windows 10. Αλλάζουμε το χρώμα και τα εικονίδια των φακέλων στα Windows και προσθέτουμε υποσημειώσεις σε έγγραφα με το Microsoft Word.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Κλείδωμα προφίλ στο Netflix με τη χρήση PIN

Σε παλαιότερο QuickSteps είχαμε δει πώς ρυθμίζουμε τη λειτουργία γονικού ελέγχου στο Netflix. Όμως, ακόμα και αν περιορίσουμε το περιεχόμενο στο οποίο έχει πρόσβαση το παιδί μας, αυτό δεν το εμποδίζει από το να μπει στο δικό μας προφίλ.

Έτσι, το Netflix επιτρέπει το κλείδωμα οποιουδήποτε προφίλ διατηρούμε στον λογαριασμό μας με τη χρήση κωδικού PIN. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στην εικόνα προφίλ και μπαίνουμε στο “Λογαριασμός”.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην ενότητα “ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ” και πατάμε το βέλος δίπλα στο προφίλ που θέλουμε να κλειδώσουμε.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Αλλαγή”, δίπλα στο “Κλείδωμα προφίλ”.

Στην επόμενη σελίδα, πληκτρολογούμε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού μας και πατάμε “Συνέχεια”.

Μετά, ενεργοποιούμε την επιλογή “Να απαιτείται PIN για την πρόσβαση στο προφίλ”, πληκτρολογούμε τον κωδικό PIN που θέλουμε, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.

Από εδώ και στο εξής, για να ανοίξει το συγκεκριμένο προφίλ, θα πρέπει να γίνει εισαγωγή του κωδικού PIN που έχουμε ορίσει.

QuickSteps#119 - Ακύρωση Συνδρομής Play Store, Κλείδωμα Netflix, Ξυπνητήρι Spotify

Ακύρωση συνδρομής μέσω του Play Store

Στο Play Store θα βρούμε πολλές εφαρμογές που προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες με μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά τα app επιτρέπουν τη δωρεάν δοκιμή των υπηρεσιών τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα διακοπής της συνδρομής ανά πάσα στιγμή. Δεν λαμβάνουμε επιστροφή χρημάτων, αλλά τουλάχιστον δεν πρόκειται να μας χρεώσουν έναν ακόμα μήνα.

Ακύρωση συνδρομής

Για να ακυρώσουμε κάποια συνδρομή, ανοίγουμε την εφαρμογή “Play Store” και πατάμε στις τρεις γραμμές πάνω αριστερά.

Μετά, μπαίνουμε στις “Συνδρομές” και εδώ επιλέγουμε τη συνδρομή που θέλουμε να ακυρώσουμε.

Στην συνέχεια, επιλέγουμε την “Ακύρωση συνδρομής”, στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε για ποιο λόγο θέλουμε να την ακυρώσουμε, και πατάμε “ΣΥΝΕΧΕΙΑ”.

Όπως είπαμε, δεν πρόκειται να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω, αλλά θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα προνόμια που προσφέρει η συνδρομή μέχρι και την ημερομηνία λήξης. Στο παράδειγμά μας, η ημερομηνία αυτή είναι η 28η Απριλίου 2020.

Επαναφορά συνδρομής

Σε περίπτωση που θελήσουμε να ενεργοποιήσουμε και πάλι κάποια συνδρομή που έχουμε ακυρώσει, ανοίγουμε την εφαρμογή “Play Store” και πατάμε στις τρεις γραμμές πάνω αριστερά.

Έπειτα, μπαίνουμε στις “Συνδρομές” και επιλέγουμε “Επαναφορά” στη συνδρομή που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η δυνατότητα επαναφοράς είναι διαθέσιμη μόνο σε όσες συνδρομές έχουν υπολειπόμενο χρόνο.

Στο παράδειγμά μας, έχουμε πραγματοποιήσει ακύρωση μίας συνδρομής που λήγει στις 4 Μαΐου 2020. Οπότε, μπορούμε να την επαναφέρουμε μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, χωρίς χρέωση.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τη συνδρομή μέσω της εκάστοτε εφαρμογής, και να πληρώσουμε το ανάλογο ποσό.

Πώς ρυθμίζω τραγούδια του Spotify ως ήχο στο ξυπνητήρι

Αν έχουμε βαρεθεί τους κλασικούς ήχους που διαθέτουν τα smartphone στο ξυπνητήρι, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή “Ρολόι” της Google και να ορίσουμε ως ήχο το αγαπημένο μας τραγούδι.

Βασική προϋπόθεση για να κάνουμε κάτι τέτοιο είναι να διαθέτουμε premium λογαριασμό στο Spotify.

Από εκεί και έπειτα, κατεβάζουμε την εφαρμογή “Ρολόι” της Google και την ανοίγουμε. Πάμε στην καρτέλα “Ξυπνητήρι” και πατάμε τον σταυρό στο κάτω μέρος της οθόνης για να προσθέσουμε ένα νέο ξυπνητήρι.

Στη συνέχεια, ορίζουμε την ώρα που θέλουμε να χτυπάει το ξυπνητήρι και πατάμε “OK”.

Μετά, πατάμε το καμπανάκι και επιλέγουμε την καρτέλα “Spotify”.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συνδέσουμε τον λογαριασμό Spotify που διαθέτουμε με την εφαρμογή. Γι’ αυτό, πατάμε “Σύνδεση” και στη συνέχεια επιλέγουμε “ΣΥΜΦΩΝΩ”.

Μετά από λίγο, θα εμφανιστεί μία λίστα με προτεινόμενα τραγούδια τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε ως ήχο για το ξυπνητήρι. Επιπλέον, αν θέλουμε να επιλέξουμε κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την “Αναζήτηση”.

Μόνιμη προβολή των widget της Xbox Game Bar στα Windows 10

Η τελευταία έκδοση του λειτουργικού της Microsoft έχει μία εφαρμογή που ονομάζεται “Xbox Game Bar”. Το app αυτό επιτρέπει την εγγραφή της οθόνης του υπολογιστή, εμφανίζει πληροφορίες για τις επιδόσεις του συστήματος, και άλλα.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς προβάλλουμε την Xbox Game Bar, πώς επιλέγουμε τα widget που θα εμφανίζονται, και πώς ρυθμίζουμε τα widget ώστε να μένουν μόνιμα ενεργά στην οθόνη του υπολογιστή.

Εμφάνιση της μπάρας και των widget

Για να ανοίξουμε την εφαρμογή, γράφουμε στην αναζήτηση “Xbox Game Bar” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Ένας ακόμα τρόπος να ανοίξουμε το app είναι να πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+G”.

Μόλις ανοίξει η Xbox Game Bar, θα δούμε στην οθόνη του υπολογιστή πλαίσια τα οποία προβάλλουν διάφορες πληροφορίες, ή φιλοξενούν διαφορά εργαλεία και ρυθμίσεις.

Τα πλαίσια αυτά ονομάζονται widget. Για να δούμε την πλήρη λίστα με τα διαθέσιμα widget, πατάμε το κουμπί “Επικάλυψη μενού”.

Για να εμφανίσουμε ένα widget στην οθόνη του υπολογιστή, περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από την καταχώρησή του και κάνουμε κλικ στο κενό αστέρι.

Επιπλέον, όσα widget είναι επιλεγμένα, έχουν δίπλα στο όνομά τους ένα λευκό αστέρι.

Καρφίτσωμα και ξεκαρφίτσωμα widget

Μερικά από τα widget της Xbox Game Bar μπορεί να μας φανούν χρήσιμα, ειδικά όταν παίζουμε παιχνίδια. Όπως για παράδειγμα αυτό που προβάλλει τα στοιχεία επιδόσεων του συστήματος.

Ωστόσο, τα widget εξαφανίζονται όταν κλείσουμε τη Xbox Game Bar. Αν θέλουμε κάποιο από αυτά να μένει μόνιμα ενεργό, πρέπει να το καρφιτσώσουμε στην οθόνη του υπολογιστή.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε την καρφίτσα στην πάνω δεξιά γωνία του πλαισίου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα widget της Xbox Game Bar είναι always on top, δηλαδή μένουν ορατά πάνω από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή έχουμε ανοιχτή στον υπολογιστή μας.

Οπότε, αν θελήσουμε να ξεκαρφιτσώσουμε κάποιο widget που ενδεχομένως πιάνει χώρο και δυσκολεύει την πραγματοποίηση των υπόλοιπων εργασιών, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+G” και κάνουμε κλικ στην καρφίτσα, πάνω δεξιά.

QuickSteps#119 - Ακύρωση Συνδρομής Play Store, Κλείδωμα Netflix, Ξυπνητήρι Spotify

Πώς αλλάζω τους δείκτες του ποντικιού στα Windows 10

Τα Windows 10 επιτρέπουν να αλλάξουμε τη μορφή που έχει ο δείκτης του ποντικιού. Το ίδιο το λειτουργικό σύστημα προσφέρει μερικές επιλογές, ενώ στο διαδίκτυο θα βρούμε πολλές συλλογές από δείκτες.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες για κατέβασμα τέτοιων συλλογών είναι το Deviant Art, το Rw-Designer, και το Cursors-4u.

Αφού βρούμε τη συλλογή που μας αρέσει, την κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας και την αποσυμπιέζουμε στην Επιφάνεια Εργασίας.

Αυτόματη εγκατάσταση

Ορισμένες συλλογές περιέχουν ένα αρχείο τύπου “.inf” το οποίο βοηθά στην αυτόματη εγκατάστασή τους. Για να την εγκαταστήσουμε, κάνουμε δεξί κλικ στο συγκεκριμένο αρχείο και επιλέγουμε “Εγκατάσταση”.

Μόλις εγκαταστήσουμε τη συλλογή, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” των Windows και κάνουμε κλικ στις “Συσκευές”.

Έπειτα, επιλέγουμε το “Ποντίκι” και πατάμε τον σύνδεσμο “Πρόσθετες επιλογές ποντικιού”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δείκτες”.

Από το αναδυόμενο μενού “Συνδυασμός” διαλέγουμε τη συλλογή δεικτών που μόλις εγκαταστήσαμε και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Χειροκίνητη εγκατάσταση

Σε περίπτωση που η συλλογή που κατεβάσαμε δεν έχει το αρχείο “.inf”, θα πρέπει να επιλέξουμε τους δείκτες έναν προς έναν.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” των Windows και κάνουμε κλικ στις “Συσκευές”.

Έπειτα, επιλέγουμε το “Ποντίκι” και πατάμε τον σύνδεσμο “Πρόσθετες επιλογές ποντικιού”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δείκτες”.

Διαλέγουμε την “Κανονική επιλογή” και κάνουμε κλικ στην “Αναζήτηση”.

Από το παράθυρο της αναζήτησης, πηγαίνουμε στον φάκελο που περιέχει τους δείκτες που κατεβάσαμε, επιλέγουμε τον δείκτη που στο όνομά του περιέχει το “Normal Select”, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα, ο προεπιλεγμένος δείκτης έχει αλλάξει και τη θέση του έχει πάρει αυτός που μόλις επιλέξαμε.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλους τους δείκτες που θέλουμε να αλλάξουμε.

Μόλις ολοκληρώσουμε την αλλαγή όλων των δεικτών, πρέπει να αποθηκεύσουμε τον συνδυασμό, ώστε να μην χρειαστεί να επαναλάβουμε την ίδια χειροκίνητη διαδικασία στο μέλλον.

Οπότε, πατάμε στο “Αποθήκευση ως…”, δίνουμε ένα όνομα, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Πώς αλλάζω το χρώμα και τα εικονίδια των φακέλων στα Windows

Υπάρχει πιθανότητα στον υπολογιστή μας να επικρατεί χάος για δύο βασικούς λόγος. Αρχικά, ενδέχεται να μην κάνουμε σωστή οργάνωση των αρχείων. Έπειτα, όλοι οι φάκελοι έχουν ακριβώς την ίδια εμφάνιση.

Σε παλαιότερο οδηγό είχαμε δει πώς μπορούμε να οργανώσουμε έξυπνα τα αρχεία και τους φακέλους στα Windows. Στο συγκεκριμένο Quicksteps θα δούμε πώς μπορούμε να αλλάζουμε το χρώμα και τα εικονίδια των φακέλων με το portable app Folder Painter.

Ρύθμιση του Folder Painter

Την πρώτη φορά που θα τρέξουμε το πρόγραμμα, θα διαπιστώσουμε ότι διαθέτει τρία διαφορετικά πακέτα εικονιδίων, τα οποία έχουν το ίδιο όνομα.

Οπότε, επιλέγουμε το πρώτο πακέτο και το ονομάζουμε “Αλλαγή χρώματος φακέλου”, διότι περιέχει εναλλακτικές χρωματικές παραλλαγές του προεπιλεγμένου εικονιδίου που χρησιμοποιούν τα Windows στους φακέλους.

Με τον ίδιο τρόπο, μετονομάζουμε τα άλλα δύο πακέτα. Εμείς επιλέξαμε να τα πούμε “Πακέτο εικονιδίων 1” και “Πακέτο εικονιδίων 2”.

Αν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε ακόμα και το όνομα του κάθε εικονιδίου. Γιατί για πολλούς από εμάς τα “Βεραμάν” και “Πετρόλ” δεν σημαίνουν τίποτα.

Το επόμενο βήμα είναι να προσθέσουμε συντομεύσεις του Folder Painter στο μενού στο δεξί κλικ, ώστε να μπορούμε να αλλάζουμε το χρώμα και το εικονίδιο των φακέλων.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, επιλέγουμε τα πακέτα που μας ενδιαφέρουν και πατάμε “Εγκατάσταση”.

Αλλαγή χρώματος και εικονιδίου

Όταν θέλουμε να αλλάξουμε το χρώμα ή το εικονίδιο ενός φακέλου, κάνουμε δεξί κλικ σε αυτόν και από τα μενού του Folder Painter επιλέγουμε αυτό που επιθυμούμε.

Το εικονίδιο ή το χρώμα του φακέλου θα αλλάξει άμεσα.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να επαναφέρουμε το εικονίδιο του εκάστοτε φακέλου στο προεπιλεγμένο των Windows.

Λήψη και εγκατάσταση περισσότερων εικονιδίων

Ο δημιουργός του Folder Painter προσφέρει συνολικά 21 πακέτα εικονιδίων, τα οποία μπορούμε να κατεβάσουμε από αυτήν τη σελίδα, πατώντας “Download”.

Μόλις η λήψη του αρχείου ολοκληρωθεί, το αποσυμπιέζουμε στην Επιφάνεια Εργασίας. Από την αποσυμπίεση θα προκύψει ένας φάκελος με το όνομα “Icons”.

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε τον φάκελο “Icons” και τον κάνουμε επικόλληση στον φάκελο “Folder Painter”. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Αντικατάσταση των αρχείων στον προορισμό”.

Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα, πλέον έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά πακέτα εικονιδίων, για να διαλέξουμε όποιο μας αρέσει.

Προσθήκη υποσημειώσεων με το Microsoft Word

Όταν συντάσσουμε μεγάλης έκτασης κείμενα ειδικού περιεχομένου, προσθέτουμε αναφορές σε πηγές, οι οποίες επιβεβαιώνουν όσα αναφέρουμε. Επίσης, προσθέτουμε επεξηγήσεις για ειδικούς όρους, τους οποίους ενδεχομένως χρησιμοποιούμε.

Όταν χρησιμοποιούμε το Word για τη σύνταξη των κειμένων μας, μπορούμε να εισάγουμε αναφορές και επεξηγήσεις ως υποσημειώσεις στο κάτω μέρος της εκάστοτε σελίδας.

Για να εισάγουμε μία υποσημείωση σε κάποιο έγγραφο, αρχικά επιλέγουμε το τμήμα του κειμένου με το οποίο σχετίζεται η αναφορά ή η υποσημείωση που θέλουμε να προσθέσουμε. Έπειτα, από την καρτέλα “Αναφορές”, κάνουμε κλικ στις “Υποσημειώσεις”.

Στη συνέχεια, πατάμε στην “Εισαγωγή υποσημείωσης”.

Δίπλα στο τμήμα κειμένου που επιλέξαμε θα εμφανιστεί ένας αριθμός και στο τέλος της σελίδας η αντίστοιχη υποσημείωση.

Το περιεχόμενο της υποσημείωσης μπορεί να είναι ό,τι εμείς επιθυμούμε. Για παράδειγμα, αν ο στόχος μας είναι να εξηγήσουμε κάποιον ειδικό όρο, απλώς πληκτρολογούμε την επεξήγησή του.

Αντίστοιχα, αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποια αναφορά προς μία πηγή που επιβεβαιώνει όσα λέμε, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε τις σχετικές πληροφορίες.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps