Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Gmail Chat, Βαθμονόμηση Πυξίδας Android
QuickSteps#112 - Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Ρύθμιση Πυξίδας Android, Chat Gmail

Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Gmail Chat, Βαθμονόμηση Πυξίδας Android

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιούμε ασφαλή διαγραφή αρχείων, αντιγράφουμε και μετακινούμε άμεσα αρχεία από το μενού στο δεξί κλικ, και ενεργοποιούμε το άνοιγμα με απλό κλικ στα Windows 10. Αντικαθιστούμε μαζικά τμήματα κειμένου με το Notepad++ και προσθέτουμε στον Chrome και στον Firefox speed dial σαν του Opera. Βαθμονομούμε την πυξίδα στο Android για πιο ακριβή καταγραφή τοποθεσίας και απενεργοποιούμε το chat στο Gmail.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Ασφαλής διαγραφή αρχείων στα Windows 10

Ακόμα και όταν σβήσουμε οριστικά κάποια αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης, είναι πιθανό να μπορέσουμε να τα ανακτήσουμε με τη χρήση προγραμμάτων ανάκτησης δεδομένων.

Αν θέλουμε να διαγράψουμε οριστικά ένα αρχείο, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικά προγράμματα. Ένα από τα καλύτερα δωρεάν εργαλεία ασφαλούς διαγραφής αρχείων είναι το Alternate File Shredder.

Για όσους δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η ασφαλής διαγραφή αρχείων και γιατί μπορεί να φθείρει έναν SSD, προτείνουμε να διαβάσετε τον ακόλουθο οδηγό.

Πλήρης και Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Χωρίς Ανάκτηση

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, ακόμα και όταν σβήσουμε οριστικά κάποια αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης, συχνά είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων με δωρεάν προγράμματα. Τι γίνεται…

Για να κατεβάσουμε το Alternate File Shredder, μπαίνουμε στην επίσημη σελίδα του προγράμματος και κάνουμε κλικ στο “Start download of Alternate File Shredder”.

Το περιβάλλον χρήστη του Alternate File Shredder είναι ιδιαίτερα απλό. Στην κορυφή υπάρχει η γραμμή μενού, από κάτω τα βασικά κουμπιά της εφαρμογής, και έπειτα το κύριο παράθυρο του προγράμματος.

Για να προσθέσουμε ένα αρχείο ή κάποιον φάκελο στη λίστα διαγραφής του Alternate File Shredder, απλώς το σύρουμε στο παράθυρο του προγράμματος, ή κάνουμε κλικ στο σχετικό εικονίδιο.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε πόσες φορές το Alternate File Shredder θα πραγματοποιήσει διαγραφή των δεδομένων των αρχείων και φακέλων, βεβαιωνόμαστε ότι είναι επιλεγμένη η “Επιβεβαίωση διαγραφής”, και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Τεμαχισμός αρχείων”.

Μόλις πατήσουμε το κουμπί “Τεμαχισμός αρχείων”, το πρόγραμμα θα εμφανίσει ένα παράθυρο στο οποίο μας ζητά να επιβεβαιώσουμε ότι όντως θέλουμε να διαγραφούν τα αρχεία.

Κάνουμε κλικ στο κουμπί “Ναι σε όλα” και περιμένουμε έως ότου το Alternate File Shredder ολοκληρώσει τη διαγραφή των αρχείων.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί το Alternate File Shredder για να ολοκληρώσει τη διαγραφή των αρχείων εξαρτάται από το σύστημά μας, το πλήθος των αρχείων, και τις επαναλήψεις διαγραφής που έχουμε επιλέξει.

Μαζική αντικατάσταση τμημάτων κειμένου με το Notepad++

Εάν ασχολούμαστε με τη σύνταξη μεγάλων κειμένων ή τον προγραμματισμό, ίσως έχει χρειαστεί να αντικαταστήσουμε κάποιες λέξεις ή φράσεις, με διαφορετικές εκφράσεις. Ένα απλό παράδειγμα είναι η αντικατάσταση της λέξης-κλειδί σε ένα άρθρο.

Στην περίπτωση που έχουμε χρησιμοποιήσει τη λέξη που θέλουμε να αντικαταστήσουμε ελάχιστες φορές, τότε η αντικατάστασή της είναι εύκολη υπόθεση. Τι γίνεται όμως αν ο όρος που μας ενδιαφέρει βρίσκεται αρκετές φορές μέσα στο κείμενο;

Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Notepad++. Αφού το εγκαταστήσουμε, αν δεν το είχαμε ήδη,ανοίγουμε το πρόγραμμα, και μέσα από αυτό το αρχείο που μας ενδιαφέρει.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το μενού “Εύρεση” και κάνουμε κλικ στην ομώνυμη επιλογή.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Αντικατάσταση”.

Έπειτα, γράφουμε στην “Εύρεση του” τη λέξη ή φράση που θέλουμε να αντικαταστήσουμε. Στην “Αντικατάσταση με” πληκτρολογούμε τη νέα λέξη ή φράση που θα πάρει τη θέση της αρχικής.

Μετά, επιλέγουμε το “Ταίριασμα μόνο ολόκληρης λέξης” και το “Ταίριασμα γραμμάτων”. Το ταίριασμα γραμμάτων αναφέρεται στο αν τα γράμματα είναι κεφαλαία ή πεζά. Δηλαδή η αντικατάσταση του “Lorem” δεν θα επηρεάσει το “lorem” ή το “loreM”.

Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε βέβαιοι ότι το πρόγραμμα θα αντικαταστήσει μόνο όσες λέξεις ή φράσεις είναι γραμμένες ακριβώς όπως και ο όρος που πληκτρολογούμε στο “Εύρεση του”.

Τέλος, πατάμε στην “Αντικατάσταση όλων” και το Notepad++ θα αντικαταστήσει τις αρχικές λέξεις ή φράσεις με τον νέο όρο που επιλέξαμε.

Αν έχουμε πολλά αρχεία στα οποία θέλουμε να αλλάξουμε έναν όρο, τα ανοίγουμε σε ξεχωριστές καρτέλες του Notepad++ και επιλέγουμε την “Αντικατάσταση όλων σε όλα τα ανοικτά έγγραφα”.

Πώς ενεργοποιώ το άνοιγμα με απλό κλικ στα Windows 10

Το διπλό κλικ είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση των Windows για το άνοιγμα αρχείων και το τρέξιμο προγραμμάτων. Η συγκεκριμένη λειτουργία έχει ως στόχο να αποτρέψει το κατά λάθος άνοιγμα αρχείων ή προγραμμάτων.

Ωστόσο, κάποιοι χρήστες θέλουν να ανοίγουν αρχεία και να τρέχουν προγράμματα άμεσα με ένα απλό κλικ, ακριβώς όπως λειτουργούν οι σύνδεσμοι και τα κουμπιά σε όλες τις ιστοσελίδες.

Αν ανήκουμε στην παραπάνω ομάδα χρηστών, μπορούμε εύκολα να ενεργοποιήσουμε τη σχετική ρύθμιση. Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση “Εξερεύνηση αρχείων” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Προβολή” και από τις “Επιλογές” πατάμε “Αλλαγή επιλογών φακέλων και αναζήτησης”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, ενεργοποιούμε την “Επιλογή με την κατάδειξη και άνοιγμα με απλό κλικ” και κάνουμε κλικ στο “OK” για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Από εδώ και στο εξής, όταν περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από κάποιο αρχείο, φάκελο, ή πρόγραμμα, το κείμενο του ονόματος θα είναι υπογραμμισμένο.

Επιπλέον, όλα τα αρχεία και οι φάκελοι θα ανοίγουμε με απλό κλικ. Ομοίως, τα προγράμματα θα τρέχουν με απλό κλικ στη συντόμευσή τους.

Άμεση αντιγραφή και μετακίνηση από το μενού στο δεξί κλικ

Τα Windows 10 προσφέρουν τη δυνατότητα να μετακινούμε ή να αντιγράφουμε άμεσα αρχεία και φακέλους από το μενού στο δεξί κλικ.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι απενεργοποιημένο, αλλά μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε από το Μητρώο των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Προσθήκη της επιλογής “Μετακίνηση σε φάκελο”

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε “ENTER”.

Υπολογιστής\HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers

Τώρα, κάνουμε δεξί κλικ στο “ContextMenuHandlers”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και δίνουμε στο κλειδί το όνομα “Move to”.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στην “(Προεπιλογή)”, στα “Δεδομένα τιμής” κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση το:

{C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}

…και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Με αυτόν τον τρόπο προσθέτουμε στο μενού στο δεξί κλικ την επιλογή “Μετακίνηση σε φάκελο”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Προσθήκη της επιλογής “Αντιγραφή στο φάκελο”

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε “ENTER”.

Υπολογιστής\HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers

Τώρα, κάνουμε δεξί κλικ στο “ContextMenuHandlers”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και δίνουμε στο κλειδί το όνομα “Copy to”.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στην “(Προεπιλογή)”, στα “Δεδομένα τιμής” κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση το:

{C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}

…και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Με αυτόν τον τρόπο προσθέτουμε στο μενού στο δεξί κλικ την επιλογή “Αντιγραφή στο φάκελο”.

QuickSteps#112 - Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Ρύθμιση Πυξίδας Android, Chat Gmail

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Χρήση των “Μετακίνηση σε φάκελο” και “Αντιγραφή στο φάκελο”

Όταν θέλουμε να μετακινήσουμε ή να αντιγράψουμε αρχεία και φακέλους, επιλέγουμε από το μενού στο δεξί κλικ την ανάλογη επιλογή.

Στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε τον φάκελο στον οποίο θέλουμε να αντιγραφούν ή να μετακινηθούν τα αρχεία, και κάνουμε κλικ στην “Αντιγραφή” ή τη “Μετακίνηση”.

Βαθμονόμηση πυξίδας στο Android για ακριβέστερη καταγραφή τοποθεσίας

Οι Χάρτες της Google, και αρκετά ακόμα app, χρησιμοποιούν τους αισθητήρες θέσης του κινητού για να προσδιορίζουν την τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε.

Γι' αυτό, η βαθμονόμηση της πυξίδας θα βοηθήσει στην πιο ακριβή καταγραφή της τοποθεσίας μας, που θα βοηθήσει στη χρήση του GPS.

Έλεγχος ακρίβειας της καταγραφής τοποθεσίας

Πριν προχωρήσουμε στη βαθμονόμηση της πυξίδας του Android κινητού μας, θα ήταν καλό να ελέγξουμε αν λειτουργεί σωστά. Γι' αυτό, ανοίγουμε την εφαρμογή Χάρτες της Google και πατάμε στο εικονίδιο του στόχαστρου κάτω δεξιά.

Η εφαρμογή θα μετακινήσει την προβολή του χάρτη στην τοποθεσία όπου εντοπίσει πως είμαστε τη δεδομένη στιγμή.

Όπως παρατηρούμε και στο παράδειγμά μας, η πυξίδα δεν λειτουργεί τέλεια. Παρόλο που βρισκόμαστε στο σπίτι, η εφαρμογή δείχνει ότι είμαστε μερικά μέτρα πιο δίπλα.

Βαθμονόμηση πυξίδας

Αν η πυξίδα του Android κινητού μας χρειάζεται βαθμονόμηση, ανοίγουμε την εφαρμογή Χάρτες της Google και πατάμε στον μπλε κύκλο που δείχνει την τοποθεσία μας στον χάρτη.

Στη συνέχεια, πατάμε στη “Διακρίβωση πυξίδας”.

Έπειτα, ακολουθούμε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη και όταν η βαθμονόμηση ολοκληρωθεί, η εφαρμογή θα επιστρέψει στην προβολή του χάρτη.

Στην περίπτωση μας, η εφαρμογή Χάρτες της Google ανέφερε αρχικά ότι η ακρίβεια της πυξίδας ήταν “χαμηλή”. Μετά την ολοκλήρωση της βαθμονόμησης, η εφαρμογή χαρακτηρίζει την ακρίβεια της πυξίδας ως “υψηλή”.

Πώς προσθέτω στον Chrome και τον Firefox speed dial σαν του Opera

Για τους περισσότερους χρήστες δεν υπάρχει ο τέλειος browser και συνηθίζουν να προσθέτουν χαρακτηριστικά του ενός browser στον άλλο με τη χρήση πρόσθετων.

Όσοι χρησιμοποιούν ως κύριο browser τον Chrome ή τον Firefox, αλλά τους αρέσει ο speed dial του Opera, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρόσθετο Toolbar Dial.

Το Toolbar Dial αντικαθιστά την αρχική σελίδα του browser με έναν speed dial που περιέχει τους σελιδοδείκτες που έχουμε αποθηκεύσει. Έτσι, μπορούμε να έχουμε πιο άμεση πρόσβαση σε αυτούς, από ένα πιο όμορφο περιβάλλον χρήστη.

Επιπλέον, το Toolbar Dial διαθέτει δύο διαφορετικά θέματα, ένα σκούρο και ένα ανοιχτόχρωμο. Για να αλλάξουμε το θέμα του πρόσθετου, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του και διαλέγουμε τις “Επιλογές”.

Από αυτήν τη σελίδα, μπορούμε να επιλέξουμε το θέμα που θέλουμε, τους σελιδοδείκτες που θέλουμε να εμφανίζει το Toolbar Dial, και αν θα ανοίγουν σε νέα καρτέλα ή όχι.

Πιο γρήγορο Gmail με την απενεργοποίηση chat

Στο Gmail υπάρχει ένα μικρό παράθυρο συνομιλιών. Μέσω του chat που διαθέτει το Gmail μπορούμε να συνομιλούμε με τις επαφές που έχουμε αποθηκευμένες στον Google λογαριασμό μας.

QuickSteps#112 - Ασφαλής Διαγραφή Αρχείων, Ρύθμιση Πυξίδας Android, Chat Gmail

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παρουσιάζει προβλήματα συγχρονισμού, καταλαμβάνει χώρο στον οποίο θα μπορούσαμε να βλέπαμε περισσότερους φακέλους μηνυμάτων, και κυρίως είναι ένας από τους λόγους που καθυστερεί η φόρτωση της σελίδας του Gmail.

Ωστόσο, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε εντελώς το chat του Gmail. Έτσι, θα βλέπουμε περισσότερους φακέλους μηνυμάτων και η σελίδα θα φορτώνει πολύ πιο γρήγορα.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στο γρανάζι πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Πηγαίνουμε στην κατηγορία “Συζήτηση” και επιλέγουμε την “Απενεργοποίηση συζήτησης”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση αλλαγών” για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε.

Πλέον, το chat του Gmail έχει απενεργοποιηθεί και τη θέση του έχουν πάρει οι φάκελοι των email. Επιπλέον, η σελίδα του Gmail θα φορτώνει αισθητά πιο γρήγορα.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps