Home » Technology Explained » Οι 8K TV Ήρθαν Στην Ελλάδα: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε
Οι 8K TV Ήρθαν Στην Ελλάδα: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Οι 8K TV Ήρθαν Στην Ελλάδα: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Είναι γεγονός ότι η ανάλυση και το μέγεθος της τηλεόρασης παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικιακή ψυχαγωγία. Όταν μάλιστα η ανάλυση πήγε από FHD σε 4K, το θεωρήσαμε όλοι ως ένα μεγάλο άλμα στην ποιότητα της εικόνας. Στη χώρα μας εμφανίστηκαν αρκετές νέες 8K TV, και διάφορα μοντέλα διατίθενται ήδη στην ελληνική αγορά. Στο άρθρο θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την νέα τεχνολογία στον χώρο της τηλεόρασης.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Σύγκριση 8K TV με 4K και FHD

Φαινομενικά, μία τηλεόραση 8K δείχνει να έχει τη διπλάσια ανάλυση από μία τηλεόραση 4K. Ωστόσο, λόγω της περίπλοκης μεθόδου μέτρησης της ανάλυσης, αυτό δεν ισχύει.

Ο όρος 8K TV αναφέρεται στην οριζόντια ανάλυση της τηλεόρασης, δηλαδή, πόσα εικονοστοιχεία τρέχουν σε όλη την οθόνη από αριστερά προς τα δεξιά.

8K-TV-4

Οι τηλεοράσεις 8K έχουν διπλάσια οριζόντια εικονοστοιχεία. Όμως, όταν μιλάμε για δύο διαστάσεις – οριζόντια και κάθετα – έχουν τέσσερις φορές περισσότερα συνολικά εικονοστοιχεία από την ανάλυση 4K UHD, και 16 φορές περισσότερα από 1080p.

Επομένως, εκείνο που μπορούμε να διαπιστώσουμε με αυτές τις αναλύσεις είναι ότι μετά από τα 720p, τόσο τα οριζόντια, όσο και τα κάθετα pixels, διπλασιάζονται.

8K-TV-4a

Αυτός ο διπλασιασμός και στις δύο διαστάσεις δίνει την εντυπωσιακή αύξηση στον συνολικό αριθμό των εικονοστοιχείων. Το αποτέλεσμα είναι οι 8K TV να προσφέρουν μία άνευ προηγουμένου ποιότητα εικόνας.

Αρκετά pixels για να ξεγελάσουν το ανθρώπινο μάτι

Μια οθόνη τηλεόρασης 4K μας δίνει ανάλυση 3840×2160 pixels, ενώ η 8K TV προσφέρει 7680×4320 pixels. Με άλλα λόγια, οι τελευταίες 4K τηλεοράσεις δίνουν μέγιστη ανάλυση με οκτώ εκατομμύρια pixels στην οθόνη. Οι 8K TV μπορούν να φθάσουν στα 33 εκατομμύρια pixels.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι σε μία 8K TV, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ανιχνεύσει τα εικονοστοιχεία ακόμα και από εξαιρετική κοντινή απόσταση, γεγονός που κάνει τις εικόνες να φαίνονται πολύ πιο ρεαλιστικές.

8K-TV-5

Φυσικά, αυτή η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για τεράστιες οθόνες όπου το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μία εικόνα που είναι πιο εντυπωσιακή όσο ποτέ άλλοτε. Θα νοιώθουμε ότι κοιτάμε από ένα πραγματικό παράθυρο, και όχι από μία οθόνη.

8K-TV-5Α

Σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις 4K που τρέχουν 50 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps), ή και 60 fps σε ορισμένες περιπτώσεις, η 8K TV πηγαίνει ακόμη υψηλότερα. Η ανάλυση 8K υποστηρίζει το εντυπωσιακό 120fps, που μειώνει θεαματικά τη θολούρα στις εικόνες.

Αυτό σημαίνει μία πολύ πιο συναρπαστική εμπειρία προβολής, όπου μπορούμε πραγματικά να χαθούμε με την εικόνα που βλέπουμε. Αρκεί βέβαια και η πηγή που θα χρησιμοποιήσουμε να υποστηρίζει αυτή την ανάλυση και τον ρυθμό καρέ.

Καλύτερες γωνίες θέασης

Οι παραδοσιακές οθόνες 4K προσφέρουν γωνία προβολής περίπου στις 60 μοίρες. Αυτή βέβαια μπορεί να είναι υψηλότερη στα νεότερα μοντέλα OLED-QLED, που έχουν σαφώς καλύτερη γωνία θέασης από τις οθόνες LCD.

8K-TV-15-1

Στις 8K TV, οι γωνίες θέασης θα είναι ακόμη καλύτερες από τις 4K. Οι πρώτες τηλεοράσεις 8K που κυκλοφορούν, διαθέτουν μία μεγάλη γωνία θέασης τουλάχιστον 100 μοιρών.

Στην Ιαπωνία κυκλοφορούν ήδη 8K TV από την Sharp που προσφέρουν μία επιβλητική γωνία θέασης 176 μοιρών.

Το upscaling

Το σημαντικό της υπόθεσης είναι πως το εγγενές περιεχόμενο 8K δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να αποκτήσει κάποιος μία 8K TV, ειδικά όταν μιλάμε για οθόνες μεγάλων διαστάσεων.

Οι 8K TV θα είναι σε θέση να αναβαθμίσουν περιεχόμενο χαμηλότερης ανάλυσης. Το upscaling εικόνας από 4K σε 8K θα είναι εκείνο που θα κάνει τη διαφορά.

Πολλές τηλεοράσεις 4K το κάνουν ήδη, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο 1080p να δείχνει καλύτερο από ό,τι είναι. Σε κάθε περίπτωση, οι τηλεοράσεις 8K θα δίνουν πολύ καλύτερη εικόνα. Ακόμη και όταν βλέπουμε ένα βίντεο που είναι σε FHD.

8K-TV-8A-1

Σημαντικό ρόλο στην αναβαθμισμένη ποιότητα εικόνας παίζουν και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το σύστημα 8K Micro Dimming της Samsung. Έχει σχεδιαστεί για να αναβαθμίζει το περιεχόμενο 4K ανά καρέ σε πραγματικό χρόνο.

Καλύτερη ποιότητα ήχου

Η τηλεόραση 8K, εκτός από σαφώς καλύτερη εικόνα, προσφέρει και καλύτερη ποιότητα ήχου. Ενώ το 4K αποδίδει έως και surround 5.1, οι 8K TV ανεβάζουν τον πήχη προσφέροντας μία πρωτόγνωρη εμπειρία ήχου surround 22.2 καναλιών.

8K-TV-10α

Όπως είναι φυσικό, για να βιώσουμε αυτήν την ποιότητα ήχου, θα χρειαστούμε το ανάλογο ηχοσύστημα που θα το υποστηρίζει.

Πού υπάρχει περιεχόμενο 8K

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει πολύ περιεχόμενο σε αυτήν την ανάλυση. Παρόλο που κάποιες ταινίες έχουν γυριστεί σε 8K, οι Netflix και Amazon εξακολουθούν να ασχολούνται περισσότερο με την ανάπτυξη περιεχόμενου 4K.

Επιπλέον, ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί το πρότυπο για την παροχή περιεχομένου 8K σε τηλεοράσεις.

8K video σε smartphones

Ωστόσο, αρκετά νέα smartphones – ναυαρχίδες από την Samsung, Xiaomi, και Huawei, που θα κυκλοφορήσουν το 2020, αναμένεται να υποστηρίζουν λήψη βίντεο στα 8K. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο θα μπορούμε να το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι.

Επίσης, υπάρχει και το HDMI 2.1, το οποίο ανακοινώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από το φόρουμ HDMI. Αποτελεί το βασικό παράγοντα της επικείμενης ανάλυσης 8K, και όχι μόνο.

Η Ιαπωνία είναι πρωτοπόρος σε αυτήν την τεχνολογία, με σχέδια για τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 σε 8K.

Ο ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός NHK έχει ήδη δημιουργήσει ένα κανάλι εκπομπής αφιερωμένο σε περιεχόμενο 8K, και δοκιμάζει το σήμα μέσω δορυφόρου.

Επίσης, το BBC πρόσφατα ανέπτυξε το πρότυπο UHD HGL, και συνεργάζεται στενά με τον NHK. Όλα δείχνουν ότι ετοιμάζει 8K περιεχόμενο σύντομα στο iPlayer.

Οι πηγές

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες πηγές που παράγουν ήδη περιεχόμενο 8K. Η πρώτη είναι φυσικά το Χόλιγουντ, όπου οι σκηνοθέτες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τη νέα κάμερα RED Weapon 8K. Μία από τις ταινίες τις οποίες έχουν κινηματογραφήσει στα 8K είναι η Guardians of the Galaxy Vol. 2.

Έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται, επίσης, περιεχόμενο 8K και από τη γνωστή πλατφόρμα Vimeo. Το Νοέμβριο του 2017, η υπηρεσία πρόσθεσε υποστήριξη για 8K, ανεβάζοντας παράλληλα και μερικά βίντεο σε αυτήν την ανάλυση.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο YouTube, όπου κυκλοφορούν ήδη αρκετά βίντεο με ανάλυση στα 8K.

Βέβαια, οι πρώτες δοκιμές έχουν δείξει ότι για να έχουμε απρόσκοπτη ροή περιεχομένου με αυτήν την ανάλυση σε μια 8K TV, χρειάζεται τουλάχιστον μια σύνδεση στα 50Mbps. Πρόκειται για ταχύτητα που μπορούν να μας δώσουν με αξιοπιστία μόνο οι συνδέσεις οπτικών ινών.

Μια άλλη πηγή είμαστε εμείς οι ίδιοι, όπου το περιεχόμενο 8K θα προέλθει από εμάς. Στις ημέρες μας υπάρχουν ήδη κάμερες 360 μοιρών που καταγράφουν 8K περιεχόμενο. Πρόκειται για τις GoPro Omni VR και Insta360 Pro, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους στη CES 2017.

Με δεδομένο ότι οι κάμερες 8K θα αρχίσουν να αυξάνονται στην αγορά, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι εταιρείες είναι σε θέση να προσφέρουν περιεχόμενο 8K κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

Το κόστος

Πιθανότατα θυμόμαστε ότι το 2012, οι τιμές των πρώτων τηλεοράσεων 4K ήταν απλησίαστες για το μέσο χρήστη. Όμως, σήμερα μπορούμε να βρούμε εύκολα τηλεοράσεις 4K στις 43-50 ίντσες από μεγάλους κατασκευαστές σε τιμή κάτω από 400 ευρώ.

Τα καλά νέα είναι ότι οι QLED τηλεοράσεις 8K της Samsung, αλλά και της LG και της Sony, που έκαναν για τα καλά ντεμπούτο στην ελληνική αγορά, έχουν αρκετά μικρότερο κόστος, από ό,τι είχαν οι αντίστοιχες 4K TV όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά.

Χρειαζόμαστε τηλεόραση 8K?

Η σύντομη απάντηση είναι, φυσικά όχι. Ιδίως αν σκεφτούμε πως οι τηλεοράσεις Full HD δεν θεωρούνται ξεπερασμένες, παρόλο που είναι κατώτερες από τις σημερινές τηλεοράσεις 4K HDR.

Επιπλέον, το 4K στην ουσία είναι νέο πρότυπο, και δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που άρχισε η ευρεία διάθεση περιεχομένου 4K. Επομένως, η τηλεόρασή μας, είτε είναι FHD, είτε 4K, δεν είναι ξεπερασμένη, καθώς θα την απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια ακόμα.

Βέβαια, αυτό ενδέχεται να μην ισχύει αν είμαστε ενθουσιώδεις χρήστες της τεχνολογίας, καθώς οι 8K TV έρχονται με ακόμα πιο λεπτό panel και σχεδιασμό. Επιπλέον, και με νέες τεχνολογίες εικόνας και ήχου, που υπόσχονται να μας αναβαθμίσουν την εμπειρία θέασης.

Εσείς τι γνώμη έχετε για τις 8K TV?

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι τηλεοράσεις 8K ανάλυσης αποτελούν το μέλλον της οικιακής ψυχαγωγίας. Μένει μόνο να δούμε πότε θα αρχίσει να πέφτει η τιμή τους, καθώς αυτό εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών, και βέβαια από την παραγωγή συμβατού περιεχομένου.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps