Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ελαφρύτερος Browser, Αφαίρεση PIN Windows, Ασφάλεια Twitter
QuickSteps#102 - Αφαίρεση Κωδικού Windows, Επαλήθευση Σε Δύο Βήματα Twitter

Ελαφρύτερος Browser, Αφαίρεση PIN Windows, Ασφάλεια Twitter

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, καταργούμε τον κωδικό PIN και άλλα στοιχεία σύνδεσης στα Windows 10. Ενεργοποιούμε την επαλήθευση σε δύο βήματα στο Twitter, με και χωρίς τη χρήση τηλεφώνου. Απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις συνομιλιών στο WhatsApp, μεγεθύνουμε τα γράμματα στο Android κινητό μας, και μειώνουμε τη μνήμη RAM που χρησιμοποιεί ο browser. Αντικαθιστούμε αυτόματα κείμενο στα Έγγραφα Google και ανοίγουμε ξανά τις κλεισμένες καρτέλες στον Chrome.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς αφαιρώ τον κωδικό PIN στα Windows 10

Τα Windows 10 προσφέρουν αρκετές επιλογές ασφάλειας, όπως η χρήση PIN, κωδικό εικόνας, και άλλα. Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλουμε να διαγράψουμε ένα από αυτά τα στοιχεία σύνδεσης, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” και πατάμε “Λογαριασμοί”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Επιλογές εισόδου”, πατάμε το στοιχείο σύνδεσης που θέλουμε να διαγράψουμε, και επιλέγουμε “Κατάργηση.

Στη περίπτωση του PIN, τα Windows θα μας ζητήσουν να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή, οπότε κάνουμε κλικ στην “Κατάργηση”.

QuickSteps#102 - Αφαίρεση Κωδικού Windows, Επαλήθευση Σε Δύο Βήματα Twitter

Τα βήματα που ακολουθούμε για να διαγράψουμε την “Αναγνώριση προσώπου” και το “Δακτυλικό αποτύπωμα” είναι ακριβώς τα ίδια.

Όσον αφορά τον κωδικό με χρήση εικόνας, εκεί τα Windows πραγματοποιούν άμεσα τη διαγραφή, χωρίς να ζητήσουν επιβεβαίωση της αφαίρεσης.

Πώς κάνω σίγαση ειδοποιήσεων σε μια επαφή ή ομάδα στο WhatsApp

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το WhatsApp είτε για προσωπικές ή και για ομαδικές συνομιλίες. Όμως ενδεχομένως να μην θέλουμε να λαμβάνουμε συνεχώς ειδοποιήσεις για τα εισερχόμενα μηνύματα.

Αυτό μπορεί να είναι μεγάλο θέμα σε ομαδικές συνομιλίες, είτε όταν πρόκειται για μεγάλη ομάδα, είτε όταν ορισμένα μέλη στέλνουν συχνά μηνύματα. Συχνά όμως δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να βγούμε εντελώς από μια ομάδα ή να μπλοκάρουμε κάποιον.

Η λύση είναι απλή. Μπορούμε να παραμείνουμε στη συνομιλία, βάζοντας στη σίγαση τις ειδοποιήσεις. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και επιλέγουμε “Σίγαση ειδοποιήσεων”.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε το χρονικό διάστημα για το οποίο θέλουμε να παραμείνει ενεργή η σίγαση των ειδοποιήσεων.

Εάν θέλουμε να εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις χωρίς ήχο, τότε επιλέγουμε τη “Προβολή ειδοποιήσεων”. Τέλος, πατάμε στο “ΟΚ” για να αποθηκεύσουμε τις επιλογές μας.

Σε περίπτωση που θελήσουμε να επαναφέρουμε τις ειδοποιήσεις πριν λήξει η προθεσμία που ορίσαμε, πατάμε στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και επιλέγουμε “Ειδοποιήσεις εκτός σίγασης”.

Πώς κάνω αυτόματη εισαγωγή κειμένου στα Έγγραφα Google

Όσοι συντάσσουμε έγγραφα στον υπολογιστή, συχνά έχουμε συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις τις οποίες χρησιμοποιούμε τακτικά. Ένας τρόπος να αυτοματοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία είναι να δημιουργήσουμε συντομεύσεις κειμένου.

Για το σκοπό αυτό, τα Έγγραφα Google διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται “Αυτόματη αντικατάσταση”, που μπορεί να μας γλιτώσει πολύ χρόνο στα κείμενα που γράφουμε.

Πώς λειτουργεί η “Αυτόματη αντικατάσταση”

Κάθε φορά που πληκτρολογούμε κάποια συντόμευση κειμένου και πατάμε το “Space”, τα Έγγραφα Google την αντικαθιστούν με το κείμενο στο οποίο αντιστοιχεί. Στο παράδειγμά μας, έχουμε ορίσει τη συντόμευση “PS” για το “PCSTEPS”.

Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην βάλουμε σαν συντόμευση κάποιο κείμενο που θα χρησιμοποιούσαμε και σε άλλα συμφραζόμενα.

Για παράδειγμα, αν αντί για “PS” είχαμε βάλει συντόμευση στο “PC”, θα γινόταν αντικατάσταση ακόμα κι εκεί που θα θέλαμε να αναφερθούμε γενικά στη λέξη PC.

Προσθήκη και διαγραφή συντομεύσεων

Αρχικά, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την “Αυτόματη αντικατάσταση”. Kάνουμε κλικ στα “Εργαλεία” και επιλέγουμε τις “Προτιμήσεις”.

Στο παράθυρο των προτιμήσεων, ενεργοποιούμε την επιλογή “Αυτόματη αντικατάσταση”. Από εδώ και πέρα, μπορούμε να προσθέσουμε όποιες και όσες συντομεύσεις κειμένου θέλουμε.

Για να προσθέσουμε μία νέα συντόμευση κειμένου, γράφουμε στο πλαίσιο “Αντικατάσταση” τους χαρακτήρες της συντόμευσης και στο πεδίο “Με” το πλήρες κείμενο.

Στο παράδειγμά μας, έχουμε ορίσει να γίνεται “Αντικατάσταση” του “PS” με το “PCSTEPS”.

Όπως είδαμε και πιο πάνω, εφόσον έχουμε προσθέσει τη συγκεκριμένη συντόμευση, κάθε φορά που γράφουμε “PS” και πατάμε “Space”, τα Έγγραφα Google το αντικαθιστούν με το “PCSTEPS”.

Αν και δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσες συντομεύσεις μπορούμε να ορίσουμε, καλό είναι να διατηρούμε μία τάξη. Οπότε, αν θελήσουμε να διαγράψουμε κάποια συντόμευση, κάνουμε απλά κλικ στο “Χ”, δίπλα από την καταχώρησή της.

Και θυμίζουμε, όπως αναφέραμε νωρίτερα, το κείμενο της αντικατάστασης να είναι μοναδικό.

Μία άλλη μεγάλη χρησιμότητα της αυτόματης αντικατάστασης είναι επίσης σε ορθογραφικά λάθη που κάνουμε τακτικά από απροσεξία. Για παράδειγμα, να αντικαταστήσουμε το “μύνημα” με το σωστό “μήνυμα”.

Έτσι, ακόμα κι αν μας ξεφύγει, στο τελικό κείμενο θα είναι πάντοτε σωστά. Αρκεί βέβαια να θυμηθούμε να βάλουμε ξεχωριστές αντικαταστάσεις και για τις άλλες παράγωγες λέξεις, όπως “μυνήματα”, “μυνημάτων” κλπ.

Απόλυτη ασφάλεια Twitter με επαλήθευση σε δύο βήματα

Η επαλήθευση σε δύο βήματα είναι μακράν η καλύτερη μέθοδος προστασίας των λογαριασμών μας. Γι' αυτό, η καλύτερη τακτική είναι να τη χρησιμοποιούμε πάντα, τουλάχιστον σε όσες ιστοσελίδες και υπηρεσίες την προσφέρουν.

Παλαιότερα, είχαμε δει πώς ενεργοποιούμε την επαλήθευση σε δύο βήματα στο Twitter. Τότε, η ιστοσελίδα απαιτούσε να χρησιμοποιήσουμε τον αριθμό του κινητού μας. Ωστόσο, πλέον προσφέρει περισσότερες επιλογές επαλήθευσης.

Για να ενεργοποιήσουμε την επαλήθευση σε δύο βήματα στο Twitter, κάνουμε κλικ στα “Περισσότερα” και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στο “Λογαριασμός” και πατάμε στην “Ασφάλεια”.

Στην κορυφή της σελίδας υπάρχει η “Επαλήθευση δύο παραγόντων” την οποία και επιλέγουμε.

Έπειτα, μπορούμε να διαλέξουμε τη μέθοδο επαλήθευσης που μας εξυπηρετεί καλύτερα.

Επαλήθευση με αποστολή μηνύματος

Η πρώτη μέθοδος είναι το “Μήνυμα κειμένου”, και για να την ενεργοποιήσουμε πατάμε στο σχετικό πλαίσιο.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στο “Ξεκινήστε”.

Στο επόμενο παράθυρο θα πρέπει να εισάγουμε τον κωδικό του λογαριασμού μας και να κάνουμε κλικ στην “Επαλήθευση”.

Το Twitter θα ζητήσει να στείλει έναν κωδικό επαλήθευσης στο κινητό το οποίο έχουμε δηλώσει κατά τη δημιουργία του λογαριασμού μας.

Οπότε, κάνουμε κλικ στην “Αποστολή κωδικού”, εισάγουμε τον κωδικό που θα λάβουμε με SMS, και πατάμε “Επόμενο”.

Αυτό ήταν, μόλις ενεργοποιήσαμε την επαλήθευση σε δύο βήματα στο Twitter μέσω μηνύματος κειμένου.

Επαλήθευση με εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας

Η δεύτερη μέθοδος απαιτεί τη χρήση κάποιας εφαρμογής ελέγχου ταυτότητας, όπως ο “Επαληθευτής Google”. Αυτές οι εφαρμογές παράγουν έναν δεύτερο κωδικό ασφαλείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο, κάνουμε κλικ στο ανάλογο πλαίσιο και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε “Έναρξη”.

Έπειτα, σκανάρουμε με το κινητό μας το QR code που εμφανίζεται στην οθόνη και πατάμε “Επόμενο”.

Τέλος, πληκτρολογούμε τον κωδικό που μας δίνει η εφαρμογή επαλήθευσης και κάνουμε κλικ στην “Επαλήθευση”.

Πώς μειώνω τη μνήμη RAM που χρησιμοποιεί ο browser

Η μνήμη RAM που καταναλώνει ο browser αυξάνεται κάθε φορά που ανοίγουμε μία ακόμη καρτέλα.

Με τη χρήση του πρόσθετου “Auto Tab Discard” μπορούμε να βάζουμε σε κατάσταση αδράνειας τις ανενεργές καρτέλες, ελευθερώνοντας τη μνήμη που χρησιμοποιούν.

Ουσιαστικά, όταν βάζουμε μία καρτέλα σε κατάσταση αδράνειας, παραμένει ανοιχτή στον browser, αλλά τα δεδομένα της διαγράφονται από τη μνήμη RAM. Έτσι, όταν πατήσουμε εκ νέου πάνω της, θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου φορτώσει ξανά.

Το Auto Tab Discard είναι διαθέσιμο για Chrome και Firefox. Από τη στιγμή που θα το εγκαταστήσουμε στον browser, λειτουργεί στο παρασκήνιο και βάζει αυτόματα τις ανενεργές καρτέλες σε κατάσταση αδράνειας.

Από προεπιλογή, το πρόσθετο βάζει σε κατάσταση αδράνειας τις καρτέλες που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει για τουλάχιστον δέκα λεπτά, και εφόσον έχουμε ανοιχτές πάνω από έξι. Δηλαδή, φροντίζει να διατηρεί πάντα ενεργές το πολύ έξι καρτέλες.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτές τις ρυθμίσεις, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του πρόσθετου και επιλέγουμε “Options”.

Τέλος, από το μενού του Auto Tab Discard έχουμε άμεση πρόσβαση σε αρκετές επιλογές, όπως το να βάλουμε σε κατάσταση αδράνειας όλες τις άλλες καρτέλες εκτός από αυτή που έχουμε ενεργή εκείνη τη στιγμή.

Πώς ανοίγω ξανά καρτέλες που έκλεισα στον Chrome

Οι περισσότεροι browser προσφέρουν άμεση πρόσβαση στις πρόσφατα κλεισμένες καρτέλες. Στον Chrome έχουμε στη διάθεση μας τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ανοίξουμε ξανά τις τελευταίες καρτέλες που κλείσαμε.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν κλείσαμε από λάθος μια καρτέλα που χρειαζόμασταν, για να την ξανανοίξουμε χωρίς να χρειάζεται ψάξιμο.

Αρχικά, μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο της γραμμής των καρτελών και να επιλέξουμε την “Επαναφορά καρτέλας που έχει κλείσει”. Με αυτόν τον τρόπο, ο Chrome ανοίγει την τελευταία καρτέλα που κλείσαμε.

Επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία, ο browser ανοίγει κάθε φορά μία ακόμα καρτέλα, σύμφωνα με τη σειρά με την οποία τις κλείσαμε. Πρώτα την πιο πρόσφατη, έπειτα την αμέσως επόμενη, στη συνέχεια την τρίτη που κλείσαμε, και ούτω καθεξής.

Επιπλέον, μπορούμε να ανοίγουμε τις πρόσφατα κλεισμένες καρτέλες με τη συντόμευση πληκτρολογίου “Ctrl+Shift+T”.

Τέλος, αν θέλουμε να ανοίξουμε μία συγκεκριμένη καρτέλα, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και πηγαίνουμε στο “Ιστορικό”. Εδώ βλέπουμε τις οκτώ τελευταίες καρτέλες που είχαμε ανοιχτές στον Chrome.

Αν δεν βρίσκουμε την καρτέλα που μας ενδιαφέρει, μπορούμε να πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+H” για να ανοίξουμε το πλήρες ιστορικό του browser.

Σε αυτή τη σελίδα θα βρούμε όλες τις ιστοσελίδες που έχουμε επισκεφτεί, μέχρι την τελευταία εκκαθάριση δεδομένων που πραγματοποιήσαμε στον Chrome.

Πώς μεγεθύνω τα γράμματα σε κινητό Android

Κάθε σύγχρονη εφαρμογή και λειτουργικό σύστημα έχει στόχο να κάνει το κείμενο όσο γίνεται ευανάγνωστο για τον μέσο χρήστη.

Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν έχουν όλοι οι χρήστες τις ίδιες ανάγκες όσον αφορά το μέγεθος του κειμένου. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Ευτυχώς, στο Android υπάρχουν ειδικά εργαλεία και ρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Αρχικά, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού, πηγαίνουμε στο “Σύστημα”, και επιλέγουμε την “Προσβασιμότητα”.

Μεταξύ των ρυθμίσεων, υπάρχουν το “Μέγεθος γραμματοσειράς”, το “Μέγεθος προβολής”, και η “Μεγιστοποίηση”.

Με τη ρύθμιση “Μέγεθος γραμματοσειράς” μπορούμε να ορίσουμε το μέγεθος που θα έχουν μόνο τα γράμματα σε όλα τα μενού του κινητού.

Αλλάζοντας το “Μέγεθος προβολής”, επιλέγουμε τις διαστάσεις που θα έχουν τα αντικείμενα όλων των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε. Αυτό ίσως έχει ως αποτέλεσμα μερικά app να μην εμφανίζονται σωστά.

Τέλος, η “Μεγιστοποίηση” είναι στην ουσία ένας μεγεθυντικός φακός, ο οποίος ενεργοποιείται στην οθόνη του κινητού.

Για να ενεργοποιήσουμε τη ρύθμιση, πατάμε στη “Μεγιστοποίηση”, επιλέγουμε τη “Μεγέθυνση με 3πλό πάτημα”, και ενεργοποιούμε τον σχετικό διακόπτη.

Στην οθόνη θα εμφανιστούν οδηγίες για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον μεγεθυντικό φακό.

Οπότε, όταν δεν μπορούμε να διαβάσουμε κάτι στην οθόνη, απλώς ενεργοποιούμε τον μεγεθυντικό φακό σύμφωνα με τις οδηγίες.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps