Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Με Airbnb: Πώς Nα Αποφύγω Τις Απάτες
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Με Airbnb: Πώς Nα Αποφύγω Τις Απάτες

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Με Airbnb: Πώς Nα Αποφύγω Τις Απάτες

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η πλατφόρμα της Airbnb αποτελεί το πιο δημοφιλές μέσο για την ενοικίαση καταλυμάτων σε όλο τον κόσμο. Παρότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αυστηροποίηση των όρων σε όσους διαθέτουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπάρχουν πολλές επικίνδυνες απάτες που δεν ελέγχονται. Στο άρθρο θα δούμε τι πρέπει να προσέχουμε με το Airbnb, είτε είμαστε ενοικιαστές, είτε ιδιοκτήτες, για να μην βρεθούμε προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσω Airbnb

Είναι γεγονός ότι η δραστηριοποίηση του Airbnb άλλαξε κατά πολύ το τοπίο στις κρατήσεις καταλυμάτων, καθώς δίνει τη δυνατότητα να βρούμε φτηνότερη διαμονή σε σχέση με κάποιο ξενοδοχείο.

Η υπηρεσία του Airbnb στη χώρα μας είναι πλέον πολύ δημοφιλής σε όσους διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο.

Μάλιστα, το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων ιδιοκτητών για τις υπηρεσίες του Airbnb έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όσους ψάχνουν να νοικιάσουν ένα σπίτι σε κάποιο μέρος της Ελλάδας για κανονική κατοικία.

Τείνει να γίνει κανόνας οι ιδιοκτήτες να θεωρούν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση διαμέσου Airbnb θα τους αποδώσει μεγαλύτερο κέρδος.

Ο λόγος είναι ότι η υπηρεσία δίνει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε να νοικιάσει για λίγες μέρες όποιο κατάλυμα έχει διαθέσιμο. Από ένα μικρό δωμάτιο στο σπίτι του, μέχρι και όλο το σπίτι, ακόμη και μια βίλα.

Ενδεικτικά, από προσωπική εμπειρία στο νησί όπου διαμένουμε, μπορούμε να αναφέρουμε ότι το Airbnb είναι πλέον ο λόγος που είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί σπίτι για μακροχρόνια ενοικίαση σε όλες τις τοποθεσίες του νησιού.

Οι απάτες στο Airbnb

Παρ' όλα αυτά, καθώς πρόκειται για μια πλατφόρμα που λειτουργεί αποκλειστικά μέσω ίντερνετ, το λεγόμενο scam, κοινώς απάτη, έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και καιρό.

Οι απανταχού επιτήδειοι φαίνεται ότι προτιμούν ιδιαίτερα το Airbnb και στοχοποιούν τόσο τους ιδιοκτήτες, όσο και τους εν δυνάμει ενοικιαστές.

Σύμφωνα με την έγκριτη βρετανική εφημερίδα “The Times“, αλλά και το εξειδικευμένο ταξιδιωτικό site Asher & Lyric, το οποίο εδρεύει στην Γαλλία που είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσω Airbnb, υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες παγκοσμίως που έχουν πέσει θύματα απάτης.

Επιπλέον, υπάρχουν και πάνω από 1,1 εκατομμύρια κρατήσεις που έχουν ακυρωθεί την τελευταία στιγμή, αφήνοντας τους ταξιδιώτες κυριολεκτικά στον δρόμο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τις ψεύτικες καταχωρίσεις για ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι οποίες πλήττουν την ιστοσελίδα του Airbnb.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Times, η χρήση του Airbnb βρίθει από απάτες που μπορούν να μετατρέψουν τις κρατήσεις σε ρωσική ρουλέτα για τους ακόλουθους λόγους:

  • Οι κριτικές δεν είναι αξιόπιστες και πολλές φορές είναι προκατειλημμένες.
  • Οι φωτογραφίες συχνά δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα.
  • Οι περιγραφές του καταλύματος συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  • Ο καθένας μπορεί να γίνει οικοδεσπότης με μόνο ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν αριθμό τηλεφώνου.
  • Ο οικοδεσπότης μπορεί να είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας, ένας παιδόφιλος, ένας κλέφτης, ή ένας απατεώνας.
  • Οι “μόνιμα απαγορευμένοι” οικοδεσπότες μπορούν να επιστρέψουν με άλλο email και προφίλ στην πλατφόρμα.
  • Οι διευθύνσεις δεν επαληθεύονται ποτέ.
  • Κανείς δεν ελέγχει εάν μια ιδιοκτησία είναι νόμιμη, ασφαλής, ή πληροί τυχόν πρότυπα ποιότητας.
  • Η εξυπηρέτηση των πελατών είναι ανεπαρκής και αποδιοργανωμένη.
  • Οι ψεύτικες καταχωρίσεις τείνουν να γίνουν κανόνας.
  • Υπάρχουν πολλές αναφορές για εκτεταμένο ρατσισμό.
  • Κρυμμένες κάμερες θα μπορούσαν να βρίσκονται σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Πώς να αποφύγω τις απάτες

Όπως είναι φυσικό, η Airbnb έχει αυξήσει τις δικλείδες ασφαλείας μετά από τα διάφορα περιστατικά απατών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της πλατφόρμας.

Το πιο κρίσιμο μέτρο είναι αυτό της πληρωμής. Η υπηρεσία δεν διαθέτει τα χρήματά μας στον οικοδεσπότη μέχρι το check-in. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ως ενοικιαστές να βεβαιωθούμε κατά την άφιξη ότι όλα είναι όπως περιγράφονται στην πλατφόρμα.

Αυτό το μέτρο ασφαλείας σαφώς διαφυλάσσει τα χρήματά μας. Ωστόσο, δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθούμε στον δρόμο σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που είχαμε κλείσει είναι σε κακή κατάσταση ή δεν έχει σχέση με την περιγραφή.

Ενοικιαστές

Ως εκ τούτου, την ώρα που αναζητούμε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Airbnb, πρέπει να ακολουθήσουμε μία σειρά από διαφορετικές ενέργειες που μπορούν να μας διασφαλίσουν ότι δεν θα παραπλανηθούμε, ή ακόμη χειρότερα, ότι δεν θα πέσουμε θύματα απάτης.

Ενοικιαζόμενα-Δωμάτια-Με-Airbnb-2αβββ

Αποφεύγουμε την κράτηση σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με μηδενικές κριτικές. Δυστυχώς, αυτό δυσκολεύει ιδιαίτερα τους νέους οικοδεσπότες στη συνεργασία τους με το Airbnb. Όμως, είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους αποφυγής απάτης.

Διαβάζουμε προσεκτικά όλες τις πρόσφατες κριτικές. Όπως και κάθε επιχείρηση, τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν ή να καλυτερέψουν με την πάροδο του χρόνου. Η προσεκτική ανάγνωση όλων των πρόσφατων κριτικών θα μας δώσει μια αίσθηση της τρέχουσας κατάστασης στο κατάλυμα.

Βεβαιωνόμαστε ότι οι κριτικές είναι από πραγματικούς ταξιδιώτες. Κάνοντας κλικ στο προφίλ των σχολιαστών, μπορούμε να δούμε αν έχουν μείνει και σε άλλα ενοικιαζόμενα δωμάτια του Airbnb. Αν οι θετικές κριτικές τους περιορίζονται μόνο στο κατάλυμα που μας ενδιαφέρει, ενδέχεται να είναι από φίλους και την οικογένεια του οικοδεσπότη.

Αποφεύγουμε το κατάλυμα που έχει λιγότερα από 5 αστέρια. Οι περισσότεροι ενοικιαστές στο Airbnb συνήθως βαθμολογούν με 5 αστέρια όταν έχουν μείνει ευχαριστημένοι. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουν κατώτερη βαθμολογία, ακόμη και 4,5 αστέρια, πιθανότατα θα είχαν επισκέπτες με κακές εμπειρίες.

Ελέγχουμε προσεκτικά για αρνητικές κριτικές. Αν δούμε σχόλια τύπου “ήταν λίγο μικρό” ή “οι κουρτίνες δεν έχουν καθαριστεί εδώ και χρόνια”, αυτό είναι ένα σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Το σίγουρο είναι ότι το κατάλυμα θα είναι πολύ μικρό ή θα έχει προβλήματα καθαριότητας.

Ελέγχουμε για τυχόν προηγούμενες ακυρώσεις από τον ιδιοκτήτη. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, εμφανίζεται αυτόματα στο προφίλ του οικοδεσπότη μια ειδοποίηση που αναφέρει ότι ακύρωσε μία από τις κρατήσεις του. Δεν μπορεί να τη διαγράψει, παρά μόνο να γράψει τον λόγο της ακύρωσης. Έτσι, μπορούμε να δούμε αν υπήρξε αξιόπιστος ή όχι.

Ενοικιαζόμενα-Δωμάτια-Με-Airbnb-3α

Τι προσέχουμε πριν προχωρήσουμε στη πληρωμή

Αν κάποιος οικοδεσπότης στην ιστοσελίδα της Airbnb μας προσφέρει κάποια γενναία έκπτωση ζητώντας να πληρώσουμε εκτός της ιστοσελίδας διαμέσου Western Union, MoneyGram, επιταγή, ή τραπεζική εντολή, τότε πρόκειται εκατό τοις εκατό για απάτη.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζαμε και έχουμε ήδη στείλει χρήματα έξω από την πλατφόρμα της Airbnb, πρέπει άμεσα να την ενημερώσουμε μέσα από τον λογαριασμό μας στην ακόλουθη διεύθυνση:

https://www.airbnb.gr/offsite-payment?page=overview

Επιπλέον, οι επιτήδειοι δημιουργούν ψεύτικα email ή ιστότοπους που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν ακριβώς με αυτό της Airbnb.

Δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές που έχουν παραπλανηθεί και πλήρωσαν την κράτηση στα υποτιθέμενα ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αποτέλεσμα να πέσουν θύματα απάτης.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας μεγάλης απάτης ήταν οι υπηρεσίες “Land Lordz” και airbnb.longterm-airbnb που έμοιαζαν ακριβώς με το πραγματικό Airbnb.

Διέθεταν εκατοντάδες ανύπαρκτα ενοικιαζόμενα δωμάτια με φωτογραφίες και αναρίθμητες θετικές κριτικές που ήταν βέβαια κατασκευασμένες.

Ταυτόχρονα, οδηγούσαν τους επισκέπτες προς την είσοδο ή τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ένας πραγματικός σύνδεσμος προς την Airbnb θα ξεκινάει με το https://www.airbnb.com, ή με κάποιο URL για την αντίστοιχη χώρα, όπως το ελληνικό https://www.airbnb.gr.

Ενοικιαζόμενα-Δωμάτια-Με-Airbnb-3ααα

Αν κάνουμε κλικ σε κάποιο σύνδεσμο που μας μεταφέρει σε μια σελίδα που μοιάζει με της Airbnb αλλά δεν ξεκινάει με αυτές τις διευθύνσεις, είναι μια κακόβουλη σελίδα και πρέπει να την κλείσουμε.

Καλό είναι να γνωρίζουμε τους τομείς από όπου προέρχονται τα έγκυρα email της Airbnb. Αν λάβουμε κάποιο email που δεν προέρχεται από τις παρακάτω διευθύνσεις, τότε πρόκειται για απάτη.

@airbnb.com
@airbnbaction.com
@airbnbmail.com
@airbnb.zendesk.com
@e.airbnb.com
@express.medallia.com
@ext.airbnb.com
@guest.airbnb.com
@host.airbnb.com
@[email protected]
@outreach.airbnb.com
@research.airbnb.com

Ιδιοκτήτες με ενοικιαζόμενα δωμάτια

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί και οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται όσους διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και θέλουν να αξιοποιήσουν την Airbnb. Παρουσιάζονται ως μεσίτες και τους αποσπούν χρηματικά ποσά με υποσχέσεις για πολλά και γρήγορα κέρδη.

Συνήθως, για να γίνουν πιο πιστευτοί, δημιουργούν εταιρείες φαντάσματα αλλά και υποτυπώδεις ιστοσελίδες οι οποίες αποσύρονται μετά από λίγο καιρό. Στη συνέχεια, όταν εισπράξουν τα χρήματα από τον ιδιοκτήτη, εξαφανίζονται για πάντα.

Μια άλλη μέθοδος εξαπάτησης είναι ο υποτιθέμενος διαχειριστής του ακινήτου να παρουσιάζει στον ιδιοκτήτη την ιδέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης του Airbnb τονίζοντας του τα μεγάλα κέρδη που μπορεί να του αποφέρει η πλατφόρμα.

Αν ο ιδιοκτήτης πειστεί, τότε ο επιτήδειος του φωτογραφίζει το ακίνητο και ζητά ένα ποσό για να κανονίσει τις απαραίτητες εργασίες καλλωπισμού που θα το κάνουν πιο ελκυστικό στους επισκέπτες του Airbnb.

Ως εκ τούτου, αν διαθέτουμε ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπογράψουμε κάποιο συμβόλαιο ή να δώσουμε χρήματα σε κάποιον υποτιθέμενο μεσίτη πριν το συζητήσουμε με τον δικηγόρο ή τον φοροτεχνικό μας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις κρατήσεις μέσω Airbnb?

Είναι γεγονός ότι το ίντερνετ είναι το κυρίαρχο μέσο για να βρούμε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Ωστόσο, είναι και το κύριο όπλο των επιτήδειων και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε τις απάτες.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την γνώμη σας για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Airbnb ή να μας πείτε κάποια προσωπική σας εμπειρία, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps