Home » Software » Ηλεκτρονική Ασφάλεια » Πώς Εντοπίζω Μία Κρυφή Κάμερα Μέσω Android & iOS
Νέοι Τρόποι Για Να Εντοπίσω Μία Κρυφή Κάμερα Με Android & iOS

Πώς Εντοπίζω Μία Κρυφή Κάμερα Μέσω Android & iOS

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Μία κρυφή κάμερα μπορεί να απειλήσει σοβαρά την ιδιωτική μας ζωή, καθώς βρίσκεται σε πολλά ξενοδοχεία και σχεδόν σε όλα τα καταστήματα. Είναι μικρή και μπορούν να την τοποθετήσουν εύκολα σε μέρη που συχνάζουμε καθημερινά, ακόμη και στη δουλειά μας. Δείτε πώς εντοπίζουμε κρυφή κάμερα και μικρόφωνο με το κινητό ή το tablet, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε τους αδιάκριτους να μας παρακολουθούν για οποιοδήποτε λόγο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Είναι η κρυφή κάμερα παράνομη?

Οι νόμοι που διέπουν τις κρυφές κάμερες διαφέρουν από κράτος σε κράτος. Στις περισσότερες χώρες, η κρυφή κάμερα είναι νόμιμη για χρήση στο σπίτι, ακόμη και αν δεν έχουμε τη συγκατάθεση του φιλοξενούμενου που καταγράφουμε.

Οι κρυφές κάμερες δεν είναι νόμιμες όταν τις τοποθετούμε σε λουτρά, καμαρίνια, δημόσιες τουαλέτες, αποδυτήρια, και υπνοδωμάτια ξενοδοχείων που διαμένουμε. Επιπλέον, και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος όπου υπάρχει αυξημένο επίπεδο ιδιωτικής ζωής.

Μία κρυφή κάμερα μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη μόνο αν οι ιδιοκτήτες του χώρου έχουν αναρτήσει σε εμφανές σημείο μία σχετική προειδοποίηση. Οφείλουν να ενημερώνουν ότι ο χώρος παρακολουθείται από κάμερα, με σκοπό να αποθαρρύνουν την κλοπή.

κρυφή-κάμερα-10

Σε χώρους που δεν είναι ιδιωτικοί, όπως για παράδειγμα ένα εμπορικό κέντρο ή ένας δρόμος της πόλης, οι κάμερες είναι συνήθως νόμιμες, είτε είναι κρυμμένες, είτε όχι.

Αυτές οι κάμερες έχουν πολλές νόμιμες χρήσεις. Μπορούν να παρέχουν ασφάλεια στους δημόσιους χώρους και να αποτρέπουν την κλοπή στις επιχειρήσεις.

Τα προβλήματα προκύπτουν όταν λειτουργούν καταχρηστικά, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνότερα από ό,τι ενδεχομένως νομίζουμε.

κρυφή-κάμερα-9

Φυσικά, παρά το γεγονός ότι πολλές κρυμμένες κάμερες δεν είναι νόμιμες, αυτό δεν εμποδίζει τους ιδιοκτήτες να τις τοποθετούν. Ως εκ τούτου, εξαρτάται από εμάς να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Τα πιο κοινά σημεία που βρίσκεται μια κρυφή κάμερα

Οι περισσότερες κρυφές κάμερες συνήθως βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου. Έτσι, πρέπει να εστιάσουμε στα συνήθη σημεία που τις βάζουν οι ιδιοκτήτες των χώρων.

  • Ανιχνευτές καπνού
  • Ηλεκτρικές πρίζες
  • Φώτα νύχτας και εξόδου
  • Βιβλία και DVD
  • Ράφια
  • Καθρέφτες ή ρολόγια τοίχου
  • Σε στερεωμένα αντικείμενα στην W.C ή σε μικρές τρύπες στον τοίχο της
  • Βάζα λουλουδιών και γλάστρες
  • Κάδρα ή άλλες παρόμοιες διακοσμήσεις τοίχου

κρυφή-κάμερα-2α

Βάσει των ανωτέρω, προκύπτει ότι πρέπει να κοιτάξουμε σε οτιδήποτε μας φαίνεται διαφορετικό ή εκτός τόπου. Για παράδειγμα, διάφορα κάδρα στον τοίχο, ανιχνευτές καπνού, γλάστρες, κάτω από μαξιλάρια καναπέ, και διάφορα ράφια.

Επιπλέον, μπορούμε να αποκαλύψουμε μία κρυφή κάμερα από ύποπτα καλώδια που δεν οδηγούν πουθενά. Παρόλο που πολλές κάμερες είναι ασύρματες, η ανεξήγητη καλωδίωση μπορεί να μας οδηγήσει σε μία κρυφή κάμερα.

κρυφή-κάμερα-2

Ανίχνευση με Android ή iOS

Στις ημέρες μας είναι δυνατή η χρήση του smartphone ή του tablet για να ανιχνεύσουμε μία κρυφή κάμερα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι.

Ο πρώτος και πλέον εύκολος τρόπος για να εντοπίσουμε μία κρυφή κάμερα με το κινητό μας είναι η σάρωση του ασύρματου δικτύου Wi-Fi για άγνωστες συσκευές. Συνήθως, οι περισσότερες κρυφές κάμερες είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του χώρου που βρισκόμαστε.

Μάλιστα, πρόσφατα κάποιοι χρήστες της πλατφόρμας Airbnb εντόπισαν κρυφές κάμερες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια της πλατφόρμας με τη σάρωση του δικτύου Wi-Fi που ακολουθεί.

Εντοπισμός αγνώστων συσκευών

Το Fing είναι ένα δωρεάν app χωρίς διαφημίσεις, το οποίο διατίθεται σε iOS και Android. Είναι ιδανικό για να ανιχνεύσουμε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Wi-Fi του χώρου.

κρυφή κάμερα 30ααα

Το app χρησιμοποιεί πατενταρισμένη τεχνολογία που μας επιτρέπει να αποκλείσουμε όσες συνδεδεμένες συσκευές δεν αναγνωρίζουμε όταν βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, σε ένα κατάλυμα Airbnb, και όχι μόνο.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνδέσουμε την Android ή την iOS συσκευή μας (κινητό ή tablet) στο δίκτυο και στη συνέχεια να τρέξουμε το Fing.

Θα μας ζητήσει να ανοίξουμε λογαριασμό για περισσότερες δυνατότητες. Ωστόσο, αυτό θα μας φανεί χρήσιμο μόνο αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε και τις ομολογουμένως εξαιρετικές λειτουργίες του app για το σπίτι ή το γραφείο.

κρυφή κάμερα 20ααα

Έτσι, στο Android, πρέπει να πατήσουμε την “Ανανέωση” επάνω δεξιά για να ξεκινήσει ο εντοπισμός του ασύρματου δικτύου που είμαστε συνδεδεμένοι, καθώς επίσης και η σάρωση των συνδεδεμένων συσκευών.

Η εφαρμογή του iOS πραγματοποιεί αυτόματα αυτό το βήμα.

Περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η σάρωση και στη συνέχεια επιθεωρούμε τη λίστα των συσκευών που βρέθηκαν.

Εδώ πρέπει να θυμόμαστε ότι το app ανιχνεύει μόνο τις συσκευές που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο. Αν η κρυφή κάμερα είναι συνδεδεμένη σε κάποιο άλλο ιδιωτικό Wi-Fi, θα μας βοηθήσουν οι επόμενες μέθοδοι που ακολουθούν.

Έτσι, εξετάζουμε τις συσκευές που παραπέμπουν σε κάποιο κατασκευαστή κάμερας όπως Nest, Arlo, Wyze, κ.λ.π, ή κάποια συσκευή που αναφέρεται ως “IP Camera”, όπως παρατηρούμε παρακάτω.

Από εκεί και μετά, εφόσον εντοπίσαμε μία τέτοια κρυφή κάμερα την οποία δεν αναγνωρίζουμε, δεν έχουμε παρά να την απομακρύνουμε οριστικά από τον χώρο που βρισκόμαστε, πατώντας στο σχετικό εικονίδιο.

Με βάση τις δοκιμές μας, αυτό το κουμπί μπλοκάρει τη συσκευή σε επίπεδο διεύθυνσης IP στο συγκεκριμένο δίκτυο.

Μάλιστα, εκτός από μια κρυφή κάμερα, μπορούμε να μπλοκάρουμε και άλλες δικτυακές συσκευές. Το δοκιμάσαμε με επιτυχία σε ένα repeater.

Ανίχνευση RF

Aν όποιος εγκατέστησε την κρυφή κάμερα έχει φροντίσει να τη συνδέσει σε κάποιο άλλο ιδιωτικό ασύρματο δίκτυο, η προηγούμενη μέθοδος δεν θα φέρει αποτελέσματα. Ούτε αν είναι συνδεδεμένη με καλώδιο. Ωστόσο, η ενσύρματη σύνδεση της κρυφής κάμερας αφήνει ίχνη και συνήθως την αποφεύγουν.

Έτσι, αν η κρυφή κάμερα είναι συνδεδεμένη σε κάποιο άλλο ιδιωτικό Wi-Fi, οι εφαρμογές που κάνουν ανίχνευση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMF) ενδέχεται να μας βοηθήσουν περισσότερο.

Ο λόγος είναι πως όταν οι κρυφές κάμερες και τα μικρόφωνα μεταδίδουν δεδομένα, συνήθως παράγουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υψηλής συχνότητας (RF) λόγω της χρήσης του ασύρματου εξοπλισμού.

κρυφή κάμερα 30αα

Με την εγκατάσταση ενός τέτοιου app, μπορούμε να μετακινήσουμε το κινητό μας γύρω από τα επίμαχα σημεία που επισημάναμε προηγουμένως, ή από κάποια περιοχή όπου υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει μία κρυφή κάμερα.

Το Ultimate EMF Detector είναι ένα δωρεάν app στο Android το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως ανιχνευτή EMF. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τον μαγνητικό αισθητήρα του smartphone. Παρομοίως, το Electromagnetic Detector EMF στο iOS.

Όπως είναι φυσικό, αν το κινητό μας δεν διαθέτει αυτόν τον αισθητήρα, η εφαρμογή δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Το app στο Android μας ενημερώνει ευθύς εξαρχής αν το smartphone τον υποστηρίζει.

Οι ρυθμίσεις στη βαθμονόμηση του Android app είναι προεπιλεγμένες, και η εφαρμογή θεωρεί ως απόλυτα φυσιολογικές τις τιμές από τα 30 έως 60 microTesIa.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλές άλλες συσκευές που μπορεί να δημιουργούν μικρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Για παράδειγμα, ηχεία, τηλεοράσεις, και ραδιόφωνα. Έτσι, πρέπει να τα απενεργοποιήσουμε όλα πριν τρέξουμε την εφαρμογή.

Από εκεί και μετά, πλησιάζουμε το κινητό στην περιοχή όπου υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει μία κρυφή κάμερα. Αν οι ενδείξεις είναι πάνω από αυτές τις τιμές, τότε ενδέχεται σε εκείνο το σημείο να υπάρχει κρυμμένη κάποια συσκευή καταγραφής βίντεο και ήχου.

Ανίχνευση EMF χωρίς app

Η ανίχνευση EMF είναι εφικτή και χωρίς κάποια εφαρμογή. Απλά κάνουμε μία κλήση με το smartphone και ανοίγουμε το μεγάφωνο. Στη συνέχεια, μετακινούμε τη συσκευή γύρω από το σημείο που υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει κρυφή κάμερα ή μικρόφωνο.

Εάν ακούσουμε έναν θόρυβο παρεμβολής στην κλήση, αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχει μία ύποπτη συσκευή καταγραφής εικόνας και ήχου που την αποκαλύπτει το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Δεν είναι απόλυτα ακριβής μέθοδος, όπως είναι αναμενόμενο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει αν δεν έχουμε πρόσβαση σε κάποια σχετική εφαρμογή για οποιοδήποτε λόγο.

IR blaster

Ένας άλλος τρόπος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα smartphones είναι η ανίχνευση των υπέρυθρων που χρησιμοποιούν οι κάμερες IP για νυχτερινή όραση. Αυτή η μέθοδος δεν απαιτεί κάποιο app, παρά μόνο η συσκευή μας να έχει IR blaster.

Οι περισσότερες συσκευές smartphone αλλά και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μπορούν να δουν το υπέρυθρο φως που χρησιμοποιεί μία κρυφή κάμερα, το οποίο δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι.

Απλά σαρώνουμε με την φωτογραφική μηχανή του κινητού γύρω από το δωμάτιο ή από περιοχές που υποπτευόμαστε και κοιτάμε στην οθόνη για τυχόν απροσδόκητες πηγές φωτός, οι οποίες συνήθως είναι μοβ, αλλά μερικές φορές και λευκό.

Τι πρέπει να κάνω αν εντοπίσω μία κρυφή κάμερα

Σε περίπτωση που έχουμε βάσιμες υποψίες ότι ο χώρος είναι παγιδευμένος, τότε θα πρέπει να ενημερώσουμε τη διεύθυνση της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να καλέσουμε την αστυνομία.

Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πολλοί ταξιδιώτες έχουν καταγγείλει κρυφή κάμερα σε δωμάτια ξενοδοχείων. Αν μη τι άλλο, είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Εσείς ανησυχείτε για κρυφή κάμερα?

Οι περισσότεροι από εμάς είναι φυσικό να μην φανταζόμαστε καν ότι μπορεί να μας παρακολουθούν. Ωστόσο, στις μέρες μας υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από ηλεκτρονικές κάμερες. Κάνουν σχεδόν τα πάντα, και γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Αν θέλετε να προτείνετε και άλλους τρόπους για να εντοπίσουμε μία κρυφή κάμερα, ή έχετε κάποια δυσάρεστη εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps