Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Αγορά στο eBay: Τι Πρέπει να Προσέξουμε

Αγορά στο eBay: Τι Πρέπει να Προσέξουμε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το eBay είναι το μεγαλύτερο site δημοπρασιών στον κόσμο. Στις σελίδες του μπορούμε να βρούμε εκπληκτικές ευκαιρίες, σε καινούρια ή μεταχειρισμένα αντικείμενα. Στον οδηγό αυτό θα δούμε τι πρέπει να προσέξουμε πριν προχωρήσουμε σε μια αγορά στο eBay, για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Είναι το eBay ένα e-shop?

Για όσους δεν γνωρίζετε, το eBay δεν είναι ένα e-shop, με τον ίδιο τρόπο που είναι πχ το Amazon. Όταν κάνουμε μια αγορά στο eBay, δεν αγοράζουμε από το ίδιο το eBay.

Ουσιαστικά το eBay δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις να πουλήσουν αντικείμενα καινούρια ή μεταχειρισμένα, από ρούχα, κοσμήματα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, μέχρι σπίτια και αυτοκίνητα.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 00

Οι πωλήσεις μπορούν να είναι είτε με τη μορφή δημοπρασίας, όπου την αγορά ολοκληρώνει εκείνος που έκανε τη μεγαλύτερη προσφορά στη λήξη του χρόνου δημοπράτησης, ή με τη μορφή άμεσης αγοράς.

Το πλεονέκτημα του eBay σε σχέση πχ με τις μικρές αγγελίες στην εφημερίδα είναι πως μας φέρνει σε επαφή με διεθνείς πωλητές, και μπορούμε να βρούμε μεγάλες ευκαιρίες για αγορά στο eBay.

Επιπλέον, σχεδόν κάθε αγορά στο eBay είναι εγγυημένη με επιστροφή χρημάτων όσον αφορά την παραλαβή του προϊόντος, καθώς και το ότι είναι σωστή η περιγραφή του.

Τι χρειαζόμαστε για μια αγορά στο eBay

Το πρώτο που χρειαζόμαστε πριν προχωρήσουμε σε μια αγορά στο eBay είναι ένας δωρεάν λογαριασμός.

Για τη δημιουργία λογαριασμού, αρκεί να επισκεφθούμε αυτή τη διεύθυνση.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 01

Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας, ένα έγκυρο email και έναν ισχυρό κωδικό, και κάνουμε κλικ στο Submit.

To ebay θα μας καλωσορίσει και θα μας ενημερώσει πως έφτιαξε ένα τυχαίο user ID για εμάς και τη μέθοδο για να το αλλάξουμε. Κάνουμε κλικ στο continue.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 02

Το να έχουμε συμπληρωμένα αναλυτικά τα στοιχεία μας θα μας βοηθήσει ποικιλοτρόπως όσον αφορά οποιαδήποτε αγορά στο eBay.

Πηγαίνουμε λοιπόν πάνω δεξιά, και κάνουμε κλικ στο “My eBay”.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 03

Εκεί επιλέγουμε το “Account”…

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 04

…και κάνουμε κλικ στο “Personal Information”.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 05

Επιλογή User ID

Αν σκοπεύουμε να είμαστε αποκλειστικά αγοραστές, ένα καλό User ID δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία για μια αγορά στο eBay. Παράλληλα, βέβαια, δεν βλάπτει να έχουμε κάτι καλύτερο από το αυτόματα επιλεγμένο.

Κάνουμε λοιπόν κλικ στο Edit…

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 06

…το σύστημα θα μας ζητήσει να ξαναβάλουμε το email και τον κωδικό μας…

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 07

…και αλλάζουμε το user ID. Έχουμε το δικαίωμα να το αλλάξουμε μία φορά κάθε 30 ημέρες, αν αυτό επιθυμούμε.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 08

Εισαγωγή διεύθυνσης

Κάτι που θα μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε οποιαδήποτε αγορά στο eBay είναι το να έχουμε ήδη καταχωρημένη την ταχυδρομική μας διεύθυνση.

Στην ίδια ενότητα “Account”, λοιπόν, κάνουμε κλικ στο “Create” στο πεδίο Registered name and address.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 09

Εφόσον κάναμε την εγγραφή μας στο ebay.com, το σύστημα θεωρεί πως είμαστε κάτοικοι των ΗΠΑ. Κάνουμε λοιπόν κλικ στο “Create”.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 10

Θα μας ζητηθεί πάλι το email ή το user ID και ο κωδικός μας.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 11

Συμπληρώνουμε λοιπόν τη διεύθυνση κατοικίας μας. Τα στοιχεία αυτά δεν θα είναι ορατά σε κανένα απλό μέλος με το οποίο δεν θα έχουμε συναλλαγή.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 12

Λογαριασμός PayPal

To PayPal ανήκει ουσιαστικά στο eBay. Λογικό είναι λοιπόν να είναι ο προτιμώμενος τρόπος πληρωμής – και συχνά ο μόνος – για οποιαδήποτε αγορά στο eBay.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 30

Αν δεν έχετε ήδη λογαριασμό PayPal, δείτε σε αυτό το άρθρο τη δημιουργία λογαριασμού PayPal αναλυτικά.

Πάντως, αν δεν θέλετε λογαριασμό στο PayPal, υπάρχει μία μέθοδος για να ολοκληρώσετε την αγορά σας με την κάρτα σας, χωρίς λογαριασμό.

Έχοντας ολοκληρώσει και αυτή τη διαδικασία, είμαστε έτοιμοι για την πρώτη μας αγορά στο eBay.

Τι να προσέξουμε σε μια αγορά στο eBay

Πριν συνεχίσουμε με δυνατότητες όπως η αναζήτηση, το θετικό feedback και τα σχετικά, μια προειδοποίηση:

Όταν μια αγορά στο eBay είναι επικίνδυνη

Ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ δεν παραγγέλνουμε σπαθιά ή άλλου είδους όπλα από το eBay, ιδιαίτερα από χώρες εκτός Ευρώπης.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 13

Διαβάστε τη συγκλονιστική ιστορία ενός συνανθρώπου μας που πλήρωσε συνολικά 2100 ευρώ σε πρόστιμα, και καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκισης, για ένα σπαθί ρεπλίκα του Lord of the Rings που παρήγγειλε για ένα φίλο του…

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 29

Συνεπώς, αποφεύγουμε την αγορά στο eBay για οτιδήποτε θα μπορούσε με οποιοδήποτε τρόπο να θεωρηθεί επικίνδυνο, ασχέτως του σκοπού για τον οποίο θέλουμε να το παραγγείλουμε.

Μπορεί να μας σταλεί το προϊόν?

Στο eBay υπάρχει περίπτωση να βρούμε εκπληκτικές ευκαιρίες, όπως πχ την παρακάτω καταχώρηση, για ανακατασκευασμένο Macbook Air 58% φθηνότερα.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 14

Το πρόβλημα όμως είναι, όπως βλέπουμε στο πλαίσιο που έχουμε τονίσει, πως το προϊόν αυτό δεν μπορεί να σταλεί εκτός ΗΠΑ (εμφανίζεται η Γαλλία γιατί είμαι κάτοικος Γαλλίας και έχω δηλώσει αντίστοιχη διεύθυνση).

Ακόμη όμως κι αν το έστελναν στην Ευρώπη, με την αγορά ακριβών ηλεκτρονικών συσκευών το πιθανότερο είναι πως θα τις καθυστερήσει το τελωνείο, μπορεί και για εβδομάδες, και πως θα χρειαστεί να πληρώσουμε αρκετά χρήματα σε ΦΠΑ, δασμούς, και άλλα έξοδα.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 31

Άρα, το προϊόν που φαίνεται σαν μεγάλη ευκαιρία, μπορεί να καταλήξει τελικά να είναι μία ή άλλη σε σχέση με το να το αγοράζαμε τοπικά.

Πώς να βρούμε ακριβώς το προϊόν που ψάχνουμε

Η προηγμένη αναζήτηση θα γίνει ο καλύτερός μας φίλος για να κάνουμε οποιαδήποτε αγορά στο eBay.

Αρκεί να κάνουμε κλικ στο Advanced δίπλα την απλή αναζήτηση.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 15

Στο πρώτο κομμάτι της προηγμένης αναζήτησης γράφουμε τις λέξεις κλειδιά που θέλουμε ή δεν θέλουμε να εμφανίζονται στα αποτελέσματα, και μπορούμε να επιλέξουμε και μια σχετική κατηγορία.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 16

Μπορούμε να ορίσουμε όρια στην τιμή.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 17

Μπορούμε να επιλέξουμε αν θα εμφανίζονται καταχωρήσεις που θα είναι αποκλειστικά δημοπρασίες, ή αν θα έχουν και την επιλογή “Buy it Now” για άμεση αγορά…

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 18

…καθώς επίσης και την κατάσταση των αντικειμένων, αν θα είναι νέα, μεταχειρισμένα ή αν δεν αναφέρεται ρητά η κατάσταση.

Τέλος, η πιο σημαντική παράμετρος είναι η τοποθεσία, προκειμένου να εμφανιστούν μόνο αντικείμενα που μπορούν να σταλούν στη χώρα μας.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 19

Τι κοιτάζουμε στην καταχώρηση πριν την αγορά

Κάναμε λοιπόν την προηγμένη μας αναζήτηση και βρήκαμε ένα προϊόν που μας ενδιαφέρει. Αυτά είναι τα σημεία που θα πρέπει να κοιτάξουμε, πριν προχωρήσουμε στην αγορά στο eBay.

Έξοδα αποστολής

Αναλόγως με τη χώρα αποστολής, θα υπάρχουν συγκεκριμένα έξοδα αποστολής ή και έξοδα εκτελωνισμού, τα οποία αναγράφονται ανάμεσα στις επιλογές για αγορά και την αναλυτική περιγραφή, και είναι επιπρόσθετα στην τιμή.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 20

Ακόμη πιο σημαντικό όμως από αυτό είναι οι αξιολογήσεις του πωλητή, τις οποίες βλέπουμε με τη μορφή αστεριών δίπλα στο όνομα χρήστη.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 21

Κάνοντας κλικ στο user ID, θα οδηγηθούμε στη σελίδα με το αναλυτικό feedback.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 22

Ο συγκεκριμένος πωλητής βλέπουμε πως έχει μεν 100% θετικές αξιολογήσεις τους τελευταίους 12 μήνες. Ουσιαστικά όμως έκανε μόνο μία πώληση, με θετική αξιολόγηση, και μάλιστα τον Αύγουστο του 2013.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 23

Κάνοντας κλικ στο See all feedback θα δούμε αναλυτικά όλες τις αξιολογήσεις, καθώς και το τι έχουν γράψει τα μέλη που είχαν συναλλαγή με το συγκεκριμένο άτομο.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 24

Καλό είναι να έχουμε βέβαια να έχουμε το νου μας για ύποπτες αξιολογήσεις.

Αν, για παράδειγμα, ένας πωλητής έχει συνολικά 20 θετικές αξιολογήσεις, έγιναν όλες στον ίδιο μήνα από άτομα με χαμηλή αξιολόγηση, και τα κείμενα της αξιολόγησης έχουν ομοιότητες μεταξύ τους, είναι υψηλή η πιθανότητα να είναι πλαστές.

Όταν αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσω eBay, οι αξιολογήσεις θα είναι σαφώς περισσότερες, δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 25

Σε αυτές τις περιπτώσεις σχεδόν πάντα θα υπάρχουν μερικές αρνητικές αξιολογήσεις, έστω κι αν είναι ένα ελάχιστο ποσοστό στο σύνολο.

Καλό είναι να τους ρίξουμε μια ματιά, για να είμαστε προετοιμασμένοι για προβλήματα που συνάντησαν άλλοι αγοραστές, όπως το ότι έλαβαν καθυστερημένα το προϊόν, για την ποιότητα του προϊόντος ή για την εξυπηρέτηση πελατών.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 26

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το eBay έχει εγγύηση επιστροφής χρημάτων για οποιαδήποτε αγορά μέσω eBay δεν μας παραδοθεί ποτέ ή αποδειχτεί πως ήταν διαφορετική από την περιγραφή.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 27

Κάνοντας κλικ, θα ενημερωθούμε για τους αναλυτικούς όρους, όπως για παράδειγμα το ότι η εγγύηση δεν ισχύει για την αγορά μηχανοκίνητων οχημάτων, ακινήτων, ιστοσελίδων και επιχειρήσεων, σε μικρές αγγελίες και υπηρεσίες και συγκεκριμένο επαγγελματικό εξοπλισμό. Αν και υπάρχει ξεχωριστή προστασία για κάποιες από αυτές τις κατηγορίες.

αγορά στο eBay - τι πρέπει να προσέχουμε 28

Αξίζει μια αγορά στο eBay?

Μέσα από το eBay θα βρούμε αντικείμενα που δεν εισάγονται καθόλου στην Ελληνική αγορά, ή και μεγάλες ευκαιρίες σε γνωστά προϊόντα.

Με δεδομένο πως κάθε αγορά στο eBay είναι εγγυημένη, είναι ένας εξαιρετικά ασφαλής τρόπος για αγορές μέσω Internet.

Αρκεί φυσικά να μην προσπαθήσουμε να παραγγείλουμε σπαθιά ή κανένα Kalashnikov…

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps