Home » Ιστορίες Υπολογιστών » Μια Ιστορία Τρόμου - Ιστορίες Υπολογιστών

Μια Ιστορία Τρόμου – Ιστορίες Υπολογιστών

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε ευαίσθητα ηλεκτρονικά, σχεδιασμένα για να λειτουργούν υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, η ημιμάθεια μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική. Αυτή είναι η ιστορία τρόμου ενός χρήστη που έμαθε με το δύσκολο τρόπο πως κάποια πράγματα στον υπολογιστή απλά δεν πρέπει να γίνονται. Ποτέ.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η παρακάτω ιστορία δεν μου συνέβη προσωπικά.  Συνέβη σε έναν από τους φίλους του PCsteps, ο οποίος ήθελε να τη μοιραστεί μαζί μας.

Ο θάνατος του Internet Cafe

Πολλές ιστορίες τρόμου ξεκινούν με ένα θάνατο.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο θάνατος ήταν μιας επιχείρησης, και συγκεκριμένα ενός Internet Cafe. Το 2011, και μετά από μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, το μαγαζί αδυνατούσε πλέον να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση.

Όπως συνηθίζεται λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι οι υπολογιστές του καταστήματος ήταν διαθέσιμοι για πούλημα.

μια ιστορία τρόμου - ιστορίες υπολογιστών 01

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ας τον πούμε Γιώργο, ήταν φίλος με τον πρώην ιδιοκτήτη, και αγοράζει έναν από τους υπολογιστές.

Ο Γιώργος δεν είναι εντελώς άσχετος με την τεχνολογία. Είναι εξπέρ στο να ανοίγει τηλεοράσεις, ραδιοφωνάκια, ρολόγια.

μια ιστορία τρόμου - ιστορίες υπολογιστών 02

Ταυτόχρονα, όμως, παραδέχεται πως δεν είναι και ιδιαίτερα σχετικός όσον αφορά τους υπολογιστές.

Το μηχάνημα που αγόρασε ήταν ο πρώτος του υπολογιστής, ενώ ενδεικτικό είναι πως τις τρεις φορές που είχε επισκεφθεί το Internet Cafe, έκλεινε τον πύργο από το κουμπί, σαν να ήταν τηλεόραση.

Η περιέργεια

Δύο ημέρες μετά την αγορά του υπολογιστή, ο Γιώργος πλέον ένιωθε εξπέρ στους υπολογιστές.

Καθώς λειτουργούσε το νέο του μηχάνημα, διαπιστώνει ένα θόρυβο από το εσωτερικό του. Μιας και δεν είχε ακόμα σύνδεση στο Internet, για να έχει κάτι να ασχοληθεί, αποφασίζει να ανοίξει το κουτί του υπολογιστή.

“Τι μπορεί να πάθει?” σκέφτεται. “Μόνο θα δω”.

Ως εδώ, όλα ήταν καλά. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στο να ανοίξουμε έναν υπολογιστή. Δεν είναι όπως οι παλιές τηλεοράσεις CRT, που ακόμα και σβηστές διατηρούν χιλιάδες Volt σε συγκεκριμένα σημεία στο εσωτερικό τους.

Ανοίγει λοιπόν ο Γιώργος τον υπολογιστή, βλέπει καλώδια, ανεμιστήρες, χρωματιστές πλακέτες, έναν ολόκληρο νέο κόσμο. Ανάβει ένα τσιγάρο, και κάθεται και χαζεύει.

Η άγνοια

Ο αρχικός λόγος που άνοιξε ο Γιώργος τον υπολογιστή ήταν ο ήχος που άκουσε. Με ανοιχτό το κουτί, διαπίστωσε πως ο ήχος προερχόταν από το σκληρό δίσκο.

Όταν θα ήταν πια πολύ αργά, ο Γιώργος θα διαπίστωνε πώς ο θόρυβος ήταν ο φυσιολογικός θόρυβος που κάνει ο σκληρός δίσκος σε κάθε υπολογιστή.

Εκείνη τη στιγμή, όμως, με την εμπειρία των 2 ημερών, το πρώτο που του ήρθε στο μυαλό ήταν πως, ε, τρία χρόνια ήταν σε μαγαζί ο υπολογιστής, κάποιος σκουπιδάκι θά ‘χει.

Κάπου εδώ, όλοι όσοι γνωρίζουμε το πώς λειτουργούν οι σκληροί δίσκοι, αρχίζουμε να ιδρώνουμε.

μια ιστορία τρόμου - ιστορίες υπολογιστών 04

Ο δρόμος χωρίς γυρισμό

Παίρνει λοιπόν την απόφαση ο Γιώργος να ανοίξει τον σκληρό δίσκο, αλλά να μην ακουμπήσει τίποτα.

Ναι μεν υπήρχε η προειδοποίηση του κατασκευαστή, να μην τον ανοίξει. “Τι ξέρει μωρέ αυτός”, σκέφτεται ο Γιώργος. “Τόσες τηλεοράσεις έχω ανοίξει”.

Ξεβιδώνει λοιπόν τις βίδες, βγάζει το καπάκι του σκληρού, και βλέπει το πρόσωπό του να καθρεφτίζεται στους δίσκους, ενώ πέφτει και λίγη πιτυρίδα από τα μαλλιά του στην επιφάνειά τους.

μια ιστορία τρόμου - ιστορίες υπολογιστών 05

Αυτό που ο Γιώργος δεν γνωρίζει, είναι πως ο δίσκος έχει ήδη καταστραφεί, ακόμη κι αν δεν είχε πέσει η πιτυρίδα.

Βλέπετε, η απόσταση ανάμεσα στις κεφαλές του σκληρού και τους δίσκους είναι μόλις δέκα νανόμετρα (= δισεκατομμυριοστά του μέτρου).

Αυτό σημαίνει πως ένας κόκκος σκόνης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, σαν αυτούς που βλέπουμε στις ακτίνες του ηλίου, αν βρεθεί στην επιφάνεια του σκληρού, η κεφαλή θα τον σύρει πάνω στο δίσκο, χαράζοντας ανεπανόρθωτα την επιφάνειά του.

μια ιστορία τρόμου - ιστορίες υπολογιστών 06

Απ' το κακό, στο χειρότερο

Αγνοώντας πως έχει ήδη καταστρέψει το δίσκο του, ο Γιώργος πιστεύει πως είναι “τζιτζί”.

Όμως, αφού τον άνοιξε που τον άνοιξε, να μην του κάνει και ένα καθάρισμα? Παίρνει λοιπόν λίγο άζαξ σε ένα πανάκι, και αρχίζει να τρίβει.

μια ιστορία τρόμου - ιστορίες υπολογιστών 07

Βέβαια, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να θολώσει ο καθρέφτης του δίσκου, και ο Γιώργος αποφασίζει τελικά να κλείσει το σκληρό, μην πάθει καμιά ζημιά και τρέχουνε μετά…

Όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει, και όταν ο Γιώργος πήρε ένα τηλέφωνο ένα φίλο του τεχνικό και του είπε τι είχε συμβεί, έμαθε ένα πολύτιμο μάθημα, στο χαμηλό, χαμηλό κόστος ενός καινούριου σκληρού δίσκου.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps