Home » Hardware » Reviews » Ryzen 2700X Review - Το Νέο Θηρίο Της AMD

Ryzen 2700X Review – Το Νέο Θηρίο Της AMD

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τον Απρίλιο του 2018, η AMD κυκλοφόρησε τους νέους επεξεργαστές Ryzen, οι οποίοι αποτελούν ανανέωση της πρώτης γενιάς που βγήκε πέρυσι. Εμείς πήραμε στα χέρια μας τον κορυφαίο επεξεργαστή της σειράς, τον Ryzen 2700X, δοκιμάσαμε την αντοχή του και τις επιδόσεις του για τρεις μήνες σε κάθε απαιτητική εργασία στον υπολογιστή μας, και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αγορά Ryzen 2700X
Αγορά μητρικής X470
Αγορά RAM

AMD Ryzen 2700Χ

Η AMD ήρθε πάλι στο προσκήνιο πριν έναν χρόνο, όπου μέσα στο 2017 κυκλοφόρησε τους επεξεργαστές Ryzen.

Οι Ryzen, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ήταν μια αρκετά ανταγωνιστική πρόταση έναντι των επεξεργαστών της Intel, πράγμα πολύ θετικό για εμάς τους καταναλωτές.

Έναν χρόνο μετά λοιπόν, τον Απρίλιο που μας πέρασε, η AMD έβγαλε τους Ryzen 2000.

Πρόκειται περισσότερο για refresh των αρχικών Ryzen της σειράς 1000, παρά για νέα γενιά επεξεργαστών.

Η πρώτη γενιά χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική που η AMD ονομάζει “Zen”. Στους νέους Ryzen χρησιμοποιείται η ίδια ακριβώς αρχιτεκτονική, όμως υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις.

Λόγω των βελτιωμένων χαρακτηριστικών, η εταιρεία ονόμασε την ανανεωμένη αρχιτεκτονική “Zen+”.

Σε αυτό το review θα δούμε τον Ryzen 2700X, ο οποίος είναι και ο κορυφαίος επεξεργαστής για το socket AM4 μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Η ίδια η εταιρεία τον χαρακτηρίζει ως τον καλύτερο πολυπύρηνο επεξεργαστή για mainstream desktop υπολογιστή για το 2018.

Χαρακτηριστικά

Η AMD εξόπλισε τον 2700Χ με 8 βαρβάτους πυρήνες και 16 threads, με βασική συχνότητα σε κάθε πυρήνα τα 3.7Ghz.

Με το boost, η συχνότητα του Ryzen 2700X μπορεί να φτάσει τα 4.3 GHz. Σαφώς, ο επεξεργαστής είναι ξεκλείδωτος και μπορεί να δεχθεί overclock.

Το TDP του 2700Χ είναι στα 105W, και η μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνά τους 85 οC.

Ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό είναι ότι ο συγκεκριμένος επεξεργαστής έρχεται με την ψύκτρα Wraith Prism της AMD. Πρόκειται για την καλύτερη stock ψύκτρα της εταιρείας, η οποία εκτός των άλλων, διαθέτει και RGB φωτισμό.

Unboxing και εγκατάσταση

Το κουτί του επεξεργαστή είναι αρκετά όμορφο, με γκρι φόντο και κόκκινες λεπτομέρειες.

Όσον αφορά το στήσιμο, δεν αντιμετωπίσαμε καμία δυσκολία. Το AM4 socket έχει κλασικά τα πινάκια στον επεξεργαστή.

Η τοποθέτηση της ψύκτρας ήταν εξίσου εύκολη. Μάλιστα στα πλάγια διαθέτει δύο θύρες, στις οποίες συνδέουμε τους ελεγκτές για τον RGB φωτισμό.

Με λίγα λόγια, οι πρώτες εντυπώσεις μας κατά την εγκατάσταση ήταν θετικές.

Chipset X470

Μαζί με τους νέους Ryzen, η AMD μας έδωσε και νέο chipset, το X470.

Πρόκειται για chipset στην κατηγορία “enthusiast” θα λέγαμε, οπότε οι τιμές των μητρικών με το X470 είναι λίγο τσιμπημένες.

Μέχρι πρόσφατα δεν είχε κυκλοφορήσει το πιο οικονομικό B450, αλλά από αρχές Αυγούστου είδαμε κάποια μοντέλα να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά, σε αρκετά οικονομικές τιμές.

Όπως και να ‘χει, η νέα γενιά είναι συμβατή με το chipset της σειράς 300 που βγήκε πέρυσι, αρκεί να κάνουμε πρώτα BIOS update στη μητρική μας.

Αν θέλουμε να αγοράσουμε καινούργια μητρική, και για κάποιον λόγο προτιμήσουμε τις περσινές της σειράς 300, θα πρέπει να ζητήσουμε από το κατάστημα να μας κάνει το BIOS update.

Σε γενικές γραμμές, και με τα περσινά chipset οι νέοι Ryzen θα λειτουργήσουν κανονικά.

Η μόνη βελτίωση που μας παρέχει το νέο X470 είναι η ενσωματωμένη δυνατότητα του StoreMi, καθώς και καλύτερη υποστήριξη για μνήμες μεγαλύτερων συχνοτήτων.

Το StoreMi είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να “ενώσει” εικονικά δύο ή περισσότερους δίσκους. Έπειτα, τοποθετεί τα αρχεία που χρησιμοποιούμε πιο συχνά στον πιο γρήγορο εξ αυτών.

Όσο προσθέτουμε δίσκους στο σύστημα, το StoreMi κάνει αυτόματα την ίδια διαδικασία. Μάλιστα, μπορούμε να προσθέσουμε στον “δίσκο” μας έως και 2GB της RAM, για ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες.

Σύμφωνα με την AMD, το νέο chipset χειρίζεται καλύτερα τις υψηλότερες συχνότητες της ανανεωμένης γενιάς Ryzen. Έτσι, ενδέχεται να δούμε ελάχιστες βελτιώσεις στις επιδόσεις σε σχέση με το περσινό, αλλά τίποτα το τρομερό που να δικαιολογεί την αναβάθμιση μητρικής.

Ενσωματωμένη ψύκτρα

Πριν πάμε στις επιδόσεις, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστη τη stock ψύκτρα Wraith Prism.

Εξαρχής με το που την είδαμε εν λειτουργία, μας κέντρισε το ενδιαφέρον λόγω του RGB φωτισμού.

Στα πλάγια, όπως είπαμε, έχει δύο θύρες. Από εκεί συνδέουμε τα αντίστοιχα καλώδια πάνω στη μητρική, για να έχουμε έλεγχο στον φωτισμό.

Για την ακρίβεια, υπάρχει ένα USB 2 καλώδιο για να ελέγχουμε τα φωτάκια με ένα πρόγραμμα της CoolerMaster. Παράλληλα θα βρούμε και ένα τετράπινο RGB header για να συγχρονίσουμε τον φωτισμό με τη μητρική.

Εδώ να αναφέρουμε ότι, επειδή έχει το κλασικό mount που είχαν και τα AM3+ και FM2+ socket, η ψύκτρα ταιριάζει και σε εκείνες τις μητρικές. Βέβαια δεν πωλείται ξεχωριστά, οπότε αυτή είναι μάλλον η άχρηστη πληροφορία της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, στο κάτω μέρος η ψύκτρα έχει έτοιμη θερμοαγώγιμη πάστα, η οποία μάλιστα είναι και καλής ποιότητας σύμφωνα με τις δοκιμές μας.

Οπότε το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να την κουμπώσουμε στη μητρική, και ήμασταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή.

Εκτός απ' τις θύρες για τα φωτάκια, στην ίδια πλευρά η Wraith Prism έχει έναν μικροσκοπικό διακόπτη με τις ενδείξεις L και H, δηλαδή low και high.

Με αυτόν τον διακόπτη ρυθμίζουμε τις μέγιστες στροφές που θα μπορεί να πιάσει η ψύκτρα. Στο low φτάνει τις 2650 στροφές το λεπτό, ενώ στο high πηδάει στις 3600 όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

Πριν τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών στο κουτί, καλό είναι να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τον διακόπτη, γιατί μετά δεν θα χωράει το χέρι μας για να τον ρυθμίσουμε. Μιλάμε εκ πείρας.

Θερμοκρασίες

Αν σας ενδιαφέρει να κρατήσετε τις θερμοκρασίες όσο πιο χαμηλά γίνεται, τότε θα πρέπει να βάλετε τον διακόπτη στο high.

Στις μετρήσεις μας είδαμε τουλάχιστον 5 βαθμούς διαφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες με αυτό το προφίλ.

Πιο συγκεκριμένα, στο high είχαμε κοντά στους 80 βαθμούς σε stress test, που ναι μεν είναι αρκετοί, αλλά βρίσκονται εντός των ορίων του επεξεργαστή.

Θόρυβος

Ωστόσο, το high έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα: ακούγεται σαν τουρμπίνα αεροπλάνου. Όταν ο επεξεργαστής πιάνει υψηλές συχνότητες λειτουργίας, ο θόρυβος είναι αρκετά έντονος.

Εμάς προσωπικά μας ενοχλεί ο έντονος θόρυβος από τους ανεμιστήρες, αλλά επιλέξαμε το high για την καλύτερη δυνατή ψύξη του επεξεργαστή.

Precision Boost και XFR

Δύο από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των ανανεωμένων Ryzen είναι το Precision Boost 2 (PB2) και το Extended Frequency Range 2 (XFR2).

Αυτές οι δύο τεχνολογίες είναι η μέθοδος της AMD για να κάνει overclock αυτόματα ο επεξεργαστής μας, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε απολύτως τίποτα.

Μιλάμε για κανονικό overclock σε όλους τους πυρήνες, όχι απλά σε έναν. Με αυτές τις δύο τεχνολογίες γίνεται αυτόματα, ανάλογα με την ψύκτρα που έχουμε και τις θερμοκρασίες που πετυχαίνουμε.

Σε εμάς, ο επεξεργαστής έφτασε τα 4-4.1Ghz με το stock cooler στο high. Επαναλαμβάνουμε ότι το overclock γίνεται σε όλους τους πυρήνες, χωρίς να πειράξουμε ούτε μία ρύθμιση στο BIOS.

Για τους λάτρεις του plug&play, αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ατού της νέας γενιάς Ryzen.

Η AMD ονομάζει αυτού του είδους την τεχνολογία “SenseMi“, επειδή ο επεξεργαστής μπορεί να “αισθάνεται” διάφορες μεταβλητές, και να προσαρμόζει ανάλογα τη συχνότητά του.

Με πολύ απλά λόγια, ο συνδυασμός του XFR2 και του Precision Boost 2 μας δίνουν ανά πάσα στιγμή τη μέγιστη συχνότητα που μπορεί να φτάσει ο επεξεργαστής μας με τις δεδομένες συνθήκες.

Για παράδειγμα, όταν ο υπολογιστής βρίσκεται σε idle κατάσταση, η συχνότητα πέφτει στο ελάχιστο δυνατό για εξοικονόμηση ενέργειας. Όταν κάνουμε κάποια απαιτητική εργασία, ο επεξεργαστής θα φτάσει στη μέγιστη δυνατή συχνότητα.

Αν είναι καλοκαίρι και έχει υψηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο, ο επεξεργαστής θα χαμηλώσει αυτόματα αυτή τη συχνότητα για να αποφύγει την υπερθέρμανση, και πάει λέγοντας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε, όπου η θερμοκρασία δωματίου στον χώρο μας μπορεί να φτάσει και πάνω από 30 βαθμούς, ο Ryzen 2700X φτάνει πλέον μέχρι τα 3.8 – 3.9Ghz σε κατάσταση stress test, σε σχέση με τα 4.1Ghz που πετύχαινε πριν τρεις μήνες.

Αξίζει το χειροκίνητο overclock;

Γενικά, το overclock θέλει δουλειά και υπομονή. Θέλει να πειραματιστούμε, να ρυθμίσουμε διάφορες παραμέτρους, να τρέξουμε ατελείωτα benchmarks για να δούμε αν το σύστημα είναι σταθερό, και πάλι απ' την αρχή.

Αυτή είναι και η μαγεία των Precision Boost 2 και XFR2. Ακόμα και κάποιος που δεν έχει ιδέα τι είναι το overclock, έχει αυτόματα στο πιάτο τις μέγιστες δυνατότητες του επεξεργαστή του.

Για τις ανάγκες του οδηγού, εμείς δοκιμάσαμε να κάνουμε και χειροκίνητα overclock στον Ryzen 2700X. Στην πράξη διαπιστώσαμε ότι το overclock σε αυτόν τον επεξεργαστή δεν είναι απλώς χάσιμο χρόνου, είναι και άχρηστο.

Δεν καταφέραμε σε κανένα σενάριο να πετύχουμε καλύτερες μετρήσεις, δεν πήραμε περισσότερα fps, δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα, και γενικά οι επιδόσεις μας ήταν κατώτερες απ' το αυτόματο overclock.

Η συμβουλή μας αν έχετε τον συγκεκριμένο επεξεργαστή, είναι να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε και να τον αφήσετε στην ησυχία του να κάνει τη δουλειά του.

Ενεργοποιήστε απ' το BIOS της μητρικής το XFR2 αν δεν είναι ενεργοποιημένο, βάλτε και το Precision Boost στο level 2, και απολαύστε τα αποτελέσματα.

Αν σας τρώει το χέρι σας να επέμβετε λίγο περισσότερο, προτείνουμε να βάλετε και ένα μικρό offset στο ρεύμα για undervolt στα 0.1v.

Δεν γνωρίζουμε από προσωπική πείρα αν ισχύει το ίδιο και με τους άλλους επεξεργαστές της δεύτερης γενιάς Ryzen. Διαβάζουμε ωστόσο ότι κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τον 2700.

Μάλιστα, οι χρήστες αναφέρουν ότι το χειροκίνητο overclock ίσως να αξίζει μόνο στην περίπτωση των non-X επεξεργαστών, καθώς έχουν μικρότερη boost συχνότητα.

Benchmarks

Με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ, μπορούμε να βρούμε δεκάδες benchmarks και συγκριτικά τεστ του Ryzen 2700X.

Πηγή: techspot.com

Ωστόσο, εμείς τρέξαμε και τις δικές μας μετρήσεις, έτσι ώστε να εξετάσουμε από πρώτο χέρι πόσο καλά τα πάει ο επεξεργαστής στα διάφορα σενάρια.

Για όλες τις μετρήσεις μας χρησιμοποιήσαμε τη stock ψύκτρα Wraith Prism στο high προφίλ.

Το υπόλοιπο build αποτελείται από τη μητρική Asus Prime X470 Pro και μνήμες G. Skill Trident Z 16GB DDR4 3200Mhz CL14. Επιπλέον, στο σύστημα έχουμε προσθέσει μία κάρτα γραφικών RX 580.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τα αποτελέσματα σε διάφορα γνωστά benchmark.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, με το προφίλ της ψύκτρας στο high είδαμε 38 βαθμούς σε idle. Κατά το stress test, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 82 βαθμούς, όπως είδαμε παραπάνω.

Εντυπώσεις κατά τη χρήση

Εμείς χρησιμοποιήσαμε εκτεταμένα τον Ryzen 2700X το τελευταίο τρίμηνο, με κύριο σκοπό το editing 4K βίντεο για το κανάλι μας στο YouTube.

Οι εντυπώσεις μας θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε τέσσερις πολύ απλές λέξεις: Ο επεξεργαστής τα σπάει!

Κατ' αρχάς, μόνο και μόνο το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε τη stock ψύκτρα, τον κάνει αυτόματα τον πιο VFM επεξεργαστή για την κατηγορία του.

Ο μόνος λόγος που θα προτείναμε αλλαγή ψύξης είναι αν σας ενοχλεί ο θόρυβος της Wraith Prism. Επίσης, μπορεί να θέλετε να ρίξετε κι άλλο τις μέγιστες θερμοκρασίες, έτσι ώστε να πετύχετε μεγαλύτερο overclock με τις τεχνολογίες που αναφέραμε παραπάνω.

FEATURED Θερμοκρασία Υπολογιστή Πώς να τη Μετρήσουμε Με Τα Καλύτερα Δωρεάν Εργαλεία
Θερμοκρασία Υπολογιστή – Πώς Να Τη Μετρήσουμε

Η κατάλληλη θερμοκρασία υπολογιστή, και ειδικά η θερμοκρασία επεξεργαστή και κάρτας γραφικών, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του PC. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που…

Όπως και να ‘χει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουμε μία φθηνή aftermarket ψύκτρα. Για να δούμε ουσιαστικές διαφορές, θα πρέπει να διαθέσουμε τουλάχιστον 50€-60€ για μια καλή αερόψυξη ή για μια υδρόψυξη με διπλό ψυγείο.

Γενικά, οι επιδόσεις του στο rendering είναι άψογες, και μιλάμε για 4K. Αν πάμε σε 1080p footage, εκεί απλά οι χρόνοι είναι άπιαστοι.

Gaming

Ένα εξίσου θετικό χαρακτηριστικό του Ryzen 2700X και της νέας γενιάς γενικότερα, είναι ότι μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε και για παιχνίδια.

Το gaming και το single core performance ήταν εδώ και χρόνια το αδύναμο σημείο της AMD. Ωστόσο, με τους Ryzen η ψαλίδα σιγά-σιγά άρχισε να κλείνει.

Αγορά Επεξεργαστή 2022 – Intel ή AMD Ryzen και Γιατί

Δύο χρόνια πριν στην αγορά επεξεργαστή, για το 90% των περιπτώσεων, η απάντηση ήταν AMD. Σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Η Intel όχι μόνο κατάφερε…

Απ' ό,τι διαβάζουμε σε συγκρίσεις με τον 8700K της Intel, στο gaming ο 2700X είναι ελάχιστα πιο πίσω. Οι δύο επεξεργαστές βρίσκονται κοντά στο ίδιο budget.

Μάλιστα, η AMD έχει αναρτήσει στην επίσημη σελίδα της ένα συγκριτικό με τον εν λόγω επεξεργαστή.

Ryzen 2700X

Στο διάγραμμα ισχυρίζεται ότι ο Ryzen 2700X είναι σημαντικά καλύτερος απ' τον 8700Κ σε όλες τις εργασίες, και μόλις 1% χειρότερος στο gaming.

Multitasking

Τώρα, όσον αφορά το multitasking, πράγματι τα λόγια είναι περιττά. Ο Ryzen 2700X δείχνει με κάθε ευκαιρία τα 16 threads του, τα οποία δεν φαίνεται να κολλάνε πουθενά.

Την ώρα που κάνουμε rendering στο παρασκήνιο, μπορούμε άνετα να εκτελέσουμε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή θέλουμε, ακόμα και κάποιο απαιτητικό παιχνίδι.

Δοκιμάσαμε να κάνουμε παράλληλα streaming, gaming, και ταυτόχρονη καταγραφή βίντεο του gameplay σε υψηλή ανάλυση. Ακόμα και σε ένα τέτοιο σενάριο, δεν νιώσαμε ούτε στιγμή το παραμικρό κόλλημα.

Σε ρεαλιστικά σενάρια δεν έτυχε ούτε μία φορά – μέχρι στιγμής – να χρειαστούμε περισσότερη επεξεργαστική ισχύ.

Με άλλα λόγια, εμείς προτείνουμε τον 2700Χ για κάθε χρήση και με κλειστά μάτια σε συνδυασμό με μία X470 μητρική. Επίσης, οι Ryzen έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις με μνήμες που έχουν χρονισμό από 3200Mhz και πάνω.

Ένας τέτοιος υπολογιστής θα σας καλύψει πλήρως για χρόνια, σε ό,τι κι αν έχετε σκοπό να κάνετε στο σύστημά σας.

Πώς σας φάνηκε ο Ryzen 2700X;

Αυτές ήταν οι εντυπώσεις μας για τον Ryzen 2700X.

Σας άρεσε η παρουσίαση; Έχετε μήπως κάποια απορία για τον επεξεργαστή ή θέλετε να μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps