Home » Hardware » Δίκτυα » Εύκολη Δημιουργία WiFi HotSpot στα Windows και το Κινητό

Εύκολη Δημιουργία WiFi HotSpot στα Windows και το Κινητό

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Με τη δημιουργία WiFi hotspot μπορούμε να μοιραστούμε την ενσύρματη ή ασύρματη σύνδεσή μας στο ίντερνετ με όλες τις ασύρματες συσκευές μας. Δείτε πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με την υπηρεσία Hosted Network των Windows, μετατρέποντας τον υπολογιστή μας σε ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πού χρησιμεύει ένα WiFi hotspot

Στον κόσμο των δικτύων, ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης (WAP, Wireless Access Point) είναι μία συσκευή που συνδέει μεταξύ τους διάφορες ασύρματες συσκευές, έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα ασύρματο δίκτυο.

Συνήθως τα ασύρματα σημεία πρόσβασης χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις και δημόσιους χώρους, επεκτείνοντας την εμβέλεια ενός ασύρματου δικτύου, και μετατρέποντας την περιοχή σε ένα WiFi hotspot.

Ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό και στο οικιακό μας δίκτυο, ενισχύοντας το σήμα στο σπίτι μας. Ειδικά αν η εμβέλεια του router μας δεν καλύπτει όλα τα δωμάτια του σπιτιού, η χρήση ενός access point μπορεί να μας λύσει τα χέρια.

Σε προηγούμενο οδηγό είδαμε αναλυτικά τι είναι τα hotspot και το tethering, οπότε δεν θα επεκταθούμε σε αυτές τις ορολογίες.

Σύνδεση Κινητού με Υπολογιστή για Ίντερνετ Μέσω Tethering
Σύνδεση Κινητού με Υπολογιστή για Ίντερνετ Μέσω Tethering

Η σύνδεση κινητού με υπολογιστή για ίντερνετ μέσω tethering είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε WiFi ή υπάρχει προσωρινή αδυναμία σε σταθερή σύνδεση…

Σε αυτόν τον οδηγό θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τη δημιουργία WiFi hotspot, είτε στα Windows, είτε στο Android κινητό μας.

Δημιουργία WiFi HotSpot με το Hosted Network

Το Hosted Network είναι μία υπηρεσία ασύρματου δικτύου των Windows, που διαθέτει δύο βασικά χαρακτηριστικά.

Πρώτον, μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εικονικούς ασύρματους προσαρμογείς δικτύου, δεδομένου ότι διαθέτουμε έναν φυσικό ασύρματο προσαρμογέα.

Επιπλέον, μας παρέχει ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης (AP – Access Point), που για να λειτουργήσει χρησιμοποιεί κάποιον εικονικό ασύρματο προσαρμογέα.

Για να μην μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, θα πούμε με απλά λόγια ότι μέσω αυτής της υπηρεσίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εικονική κάρτα ασύρματου δικτύου στα Windows.

Μέσω αυτής, μας δίνεται η δυνατότητα να “διαμοιράσουμε” το ίντερνετ του υπολογιστή μας στις ασύρματες συσκευές. Με άλλα λόγια, δημιουργούμε ένα Wi-Fi hotspot, μετατρέποντας τον υπολογιστή μας σε ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης.

Η υπηρεσία Hosted Network παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Windows 7, και συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σήμερα, στα Windows 10.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Ενώ η υπηρεσία Hosted Network επιτρέπει τη δημιουργία WiFi hotspot στον υπολογιστή μας, δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως ένα κανονικό access point.

Η ταχύτητα του εικονικού σημείου πρόσβασης δεν συγκρίνεται με την ταχύτητα που θα μας παρέχει ένα κανονικό ασύρματο access point.

Μπορεί για σερφάρισμα στο ίντερνετ και για εργασίες που απαιτούν ελάχιστη ταχύτητα να είναι ιδανικό, αλλά στη μεταφορά και το κατέβασμα μεγάλων αρχείων θα υπάρχει καθυστέρηση.

Ωστόσο, το σημαντικότερο μειονέκτημα της εν λόγω υπηρεσίας είναι ότι ο υπολογιστής μας θα πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτός.

Αν κλείσουμε τον υπολογιστή ή μπει σε αναστολή λειτουργίας, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε εκ νέου το hotspot με την εντολή start που θα περιγράψουμε στη συνέχεια.

Έλεγχος ασύρματου προσαρμογέα

Για τη δημιουργία WiFi hotspot στα Windows, θα πρέπει ο υπολογιστής μας να διαθέτει έναν ασύρματο προσαρμογέα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των laptop που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτει ενσωματωμένη μια ασύρματη κάρτα δικτύου.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να κάνουμε και έναν χειροκίνητο έλεγχο, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι ο ασύρματος προσαρμογέας μας υποστηρίζει την υπηρεσία Hosted Network των Windows.

Ανοίγουμε λοιπόν ένα παράθυρο γραμμής εντολών με δικαιώματα διαχειριστή.

Για να το κάνουμε αυτό σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows, μπορούμε να κάνουμε μια αναζήτηση στην Έναρξη γράφοντας “cmd”, να πατήσουμε δεξί κλικ πάνω του, και έπειτα να επιλέξουμε “Εκτέλεση ως διαχειριστής”.

Στο παράθυρο της γραμμής εντολών πληκτρολογούμε ή κάνουμε επικόλληση την εξής εντολή:

netsh wlan show drivers

Έπειτα πατάμε Enter και ελέγχουμε την τιμή στο πεδίο “Hosted network supported”.

Αν η τιμή είναι “Yes”, τότε ο ασύρματος προσαρμογέας δικτύου υποστηρίζει την υπηρεσία που θα χρησιμοποιήσουμε, οπότε προχωράμε παρακάτω για τη δημιουργία WiFi hotspot.

Αν η τιμή είναι “No”, τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Η εναλλακτική μας είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ασύρματο προσαρμογέα USB που να υποστηρίζει την υπηρεσία.

Σε περίπτωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε το ασύρματο hotspot σε σταθερό υπολογιστή, τότε το πιθανότερο είναι να μην διαθέτουμε καν ασύρματη κάρτα δικτύου. Έτσι, η γραμμή εντολών θα μας εμφανίσει το μήνυμα που φαίνεται στην εικόνα.

Φυσικά κυκλοφορούν αρκετά οικονομικές ασύρματες κάρτες δικτύου, τις οποίες μπορούμε να συνδέσουμε στον σταθερό μας υπολογιστή για τη δημιουργία WiFi hotspot.

Windows 10 – WiFi hotspot στις Ρυθμίσεις

Μετά το Anniversary Update των Windows 10, υπάρχει πλέον ενσωματωμένη η δυνατότητα δημιουργίας hotspot μέσω των Ρυθμίσεων.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τις Ρυθμίσεις και να πάμε στο “Δίκτυο και Internet”.

Εκεί πάμε στην καρτέλα “Κινητό hotspot”.

Επιλέγουμε από την μπάρα τη σύνδεση που θέλουμε να μοιραστούμε, και ενεργοποιούμε την επιλογή.

Έπειτα πατάμε στο κουμπί “Επεξεργασία”, έτσι ώστε να ορίσουμε το όνομα του δικτύου και τον κωδικό.

Στο παράδειγμα βάλαμε έναν υπερβολικά απλοϊκό κωδικό. Αν θέλετε όμως να είναι ασφαλές το WiFi Hotspot που θα φτιάξετε, καλό είναι να βάλετε έναν ισχυρό κωδικό.

Πατάμε “Αποθήκευση” και η δημιουργία WiFi hotspot είναι έτοιμη.

Θα δούμε ότι το δίκτυό μας είναι και πάλι προσβάσιμο από οποιαδήποτε ασύρματη συσκευή.

WiFi hotspot μέσω γραμμής εντολών

Πολλοί χρήστες πανικοβάλλονται όταν ακούσουν για τη γραμμή εντολών, γιατί νομίζουν ότι απαιτούνται γνώσεις πυρηνικής φυσικής για να τη χειριστούν.

Για να μην αναφερθούμε στην πεποίθηση ότι, όποιος χρησιμοποιεί γραμμή εντολών είναι hacker.

Η μέθοδος που θα περιγράψουμε για τη δημιουργία WiFi hotspot βασίζεται στη γραμμή εντολών, όμως δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία.

Θεωρούμε μάλιστα ότι είναι η πιο χρήσιμη μέθοδος, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις νεότερες εκδόσεις των Windows (7, 8, και 10).

Στο παράδειγμά μας χρησιμοποιήσαμε τα Windows 10, όμως η μέθοδος είναι η ίδια για τα Windows 7 και 8.

Δημιουργία δικτύου

Η πρώτη μας κίνηση λοιπόν, αφού βεβαιωθούμε ότι ο προσαρμογέας μας υποστηρίζει την υπηρεσία Hosted Network, είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο ασύρματο δίκτυο.

Στη γραμμή εντολών που έχουμε ανοίξει, πληκτρολογούμε την παρακάτω εντολή:

netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=ΟΝΟΜΑ_ΔΙΚΤΥΟΥ key=ΚΩΔΙΚΟΣ_ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Φυσικά, ορίζουμε το όνομα δικτύου και τον κωδικό πρόσβασης της αρεσκείας μας. Εμείς στο παράδειγμά μας βάλαμε για όνομα δικτύου “PCsteps_HotSpot” και  κωδικό πρόσβασης “12345678”.

Επισημαίνουμε ότι ο κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 8 ψηφία.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε το δίκτυο που μόλις δημιουργήσαμε, χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή:

netsh wlan start hostednetwork

Θα πληροφορηθούμε άμεσα ότι ενεργοποιήθηκε το νέο μας δίκτυο.

Διαμοιρασμός της σύνδεσής μας

Μέχρι στιγμής δημιουργήσαμε το Hosted Network και το ενεργοποιήσαμε. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνουμε κοινή χρήση της σύνδεσής μας, έτσι ώστε να μπορούν να συνδεθούν στο ίντερνετ οι ασύρματες συσκευές μας.

Με δεξί κλικ στο εικονίδιο του δικτύου στη γραμμή κατάστασης, ανοίγουμε το Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης.

Κάνουμε κλικ στο “Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα” από την αριστερή στήλη.

Εκεί φαίνονται όλες οι συνδέσεις δικτύου του υπολογιστή μας. Ο εικονικός προσαρμογέας Hosted Network που δημιουργήσαμε θα αναφέρεται ως “Τοπική σύνδεση* X”.

Εμείς κάνουμε δεξί κλικ στη σύνδεσή μας στο ίντερνετ και πατάμε “Ιδιότητες”.

Στη δική μας περίπτωση είναι η σύνδεση Wi-Fi, αλλά θα μπορούσε να ήταν και η ενσύρματη σύνδεση Ethernet.

Πηγαίνουμε στην καρτέλα “Κοινή χρήση” και τσεκάρουμε το πρώτο πεδίο. Από τη λίστα “Οικιακή δικτυακή σύνδεση” επιλέγουμε την “Τοπική σύνδεση* Χ”, όπου Χ ο αριθμός της σύνδεσης που δημιουργήσαμε.

Το νέο μας WiFi hotspot είναι έτοιμο. Πλέον οποιαδήποτε ασύρματη συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει το νέο μας δίκτυο και να συνδεθεί στο ίντερνετ, χρησιμοποιώντας τον κωδικό που ορίσαμε.

Αλλαγή ρυθμίσεων

Αν οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε να αλλάξουμε τις τρέχουσες ρυθμίσεις της σύνδεσής μας, ανοίγουμε ξανά τη γραμμή εντολών ως διαχειριστές.

Για να αλλάξουμε το όνομα του δικτύου, πληκτρολογούμε:

netsh wlan set hostednetwork ssid=ΝΕΟ_ΟΝΟΜΑ_ΔΙΚΤΥΟΥ

Αντίστοιχα για τον κωδικό, θα πρέπει να γράψουμε το εξής:

netsh wlan set hostednetwork key=ΝΕΟΣ_ΚΩΔΙΚΟΣ_ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Και στις δύο περιπτώσεις, η γραμμή εντολών θα μας ενημερώσει ότι η αλλαγή έγινε επιτυχώς.

Για να δούμε τις τρέχουσες ρυθμίσεις μας, πληκτρολογούμε ή κάνουμε επικόλληση την εντολή:

netsh wlan show hostednetwork

Αν πάλι θέλουμε να δούμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας της σύνδεσης, γράφουμε το κάτωθι:

netsh wlan show hostednetwork setting=security

Διακοπή διαμοιρασμού σύνδεσης και απενεργοποίηση της υπηρεσίας

Παραπάνω χρησιμοποιήσαμε την εξής εντολή για να ενεργοποιήσουμε το δίκτυο που φτιάξαμε:

netsh wlan start hostednetwork

Για να το απενεργοποιήσουμε, θα αντικαταστήσουμε το “start” με το “stop”, οπότε η εντολή μας θα γίνει:

netsh wlan stop hostednetwork

Αν από την άλλη δεν επιθυμούμε να επιτρέπεται η υπηρεσία Hosted Network στον υπολογιστή μας, μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε χρησιμοποιώντας το εξής:

netsh wlan set hostednetwork mode=disallow

Αντίστοιχα, αν θέλουμε να την ενεργοποιήσουμε ξανά, γράφουμε:

netsh wlan set hostednetwork mode=allow

Δημιουργία WiFi hotspot στο κινητό

Η διαδικασία για τη δημιουργία WiFi hotspot στο κινητό διαφέρει ελάχιστα από συσκευή σε συσκευή, ανάλογα με το μοντέλο του κινητού μας.

Στην περίπτωση των smartphone, μπορούμε να μοιραστούμε τα διαθέσιμα MB από τον πάροχό μας. Τονίζουμε ωστόσο ότι σε μερικές χώρες του εξωτερικού, αυτό θεωρείται παράνομο όσον αφορά τον πάροχο.

Android

Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας ως access point, θα πρέπει να πάμε στις Ρυθμίσεις και να εντοπίσουμε την επιλογή “Προσωπικό hotspot” ή “WiFi hotspot” ή κάτι παρόμοιο ανάλογα με την έκδοση Android που διαθέτουμε.

Η ρύθμιση αυτή βρίσκεται στο “Δίκτυο και Συνδεσιμότητα.

Από εκεί αρκεί να ενεργοποιήσουμε τη ρύθμιση…

…και να ορίσουμε τα στοιχεία του hotspot.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό.

Σύνδεση Κινητού με Υπολογιστή για Ίντερνετ Μέσω Tethering
Σύνδεση Κινητού με Υπολογιστή για Ίντερνετ Μέσω Tethering

Η σύνδεση κινητού με υπολογιστή για ίντερνετ μέσω tethering είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε WiFi ή υπάρχει προσωρινή αδυναμία σε σταθερή σύνδεση…

iPhone

Το iPhone από την έκδοση iOS 4.3 μας επιτρέπει τη δημιουργία WiFi hotspot εύκολα και γρήγορα, μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής.

Για αρχή, πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις του iPhone και ενεργοποιούμε τα δεδομένα. Έπειτα επιλέγουμε “Προσωπικό hotspot”…

…και ορίζουμε “Συνθηματικό WiFi” στο αντίστοιχο πεδίο. Αφού επιλέξουμε τον κωδικό της αρεσκείας μας, κυλάμε την μπάρα που φαίνεται στην εικόνα, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το hotspot.

Το όνομα του δικτύου θα είναι ίδιο με το όνομα της συσκευής μας.

Windows phone

Τα κινητά με λειτουργικό Windows κατέχουν το μικρότερο μερίδιο της αγοράς των smartphone, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, διαθέτουν και αυτά τη δυνατότητα για δημιουργία WiFi hotspot. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που περιγράψαμε παραπάνω για τα Windows 10 στον υπολογιστή, μέσω του πάνελ των Ρυθμίσεων.

Σας άρεσε η δημιουργία WiFi hotspot;

Πώς σας φάνηκε η ενσωματωμένη δυνατότητα των Windows για δημιουργία WiFi hotspot; Μήπως χρησιμοποιείτε κάποιο ξεχωριστό πρόγραμμα γι' αυτόν τον σκοπό;

Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#331 - Μπλοκάρισμα Internet Σε Εφαρμογές Android, Κατανάλωση Δεδομένων Windows, Ήχος YouTube
QuickSteps
GamingSteps#20240615 - Η Metallica Στο Fortnite, Οι Απαιτήσεις Δίσκου Του CoD: Black Ops 6, Τα Πάντα Για Το Anno 117
GamingSteps