Home » Software » Ηλεκτρονική Ασφάλεια » Ναι, Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Είναι Δυνατός Για Οποιονδήποτε

Ναι, Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Είναι Δυνατός Για Οποιονδήποτε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η ανωνυμία στο ίντερνετ θεωρείται γενικά δεδομένη. Ακόμα κι αν γράφουμε σχόλια δημοσίως, αν χρησιμοποιήσουμε ένα ψεύτικο όνομα κανένας απλός χρήστης δεν μπορεί να ξέρει την ταυτότητά μας. Βέβαια, αν κάνουμε κάτι αρκετά παράνομο, θα βρούμε την αστυνομία στην πόρτα μας. Όμως, σε αυτό το άρθρο θα δούμε ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ είναι εφικτός ακόμα και από κάποιον άγνωστο, χωρίς τη θέλησή μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς γίνεται ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ σε κανονικές συνθήκες

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, όταν χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο να εντοπίσει κάποιος τη φυσική μας θέση.

Και, φυσικά, δεν αναφερόμαστε στο να έχουμε κάνει check-in μέσω Facebook στην καφετέρια που βρισκόμαστε, ή να έχουμε ανεβάσει στο ίντερνετ φωτογραφίες με πληροφορίες EXIF από μία συγκεκριμένη τοποθεσία.

Πώς Να Γίνεις Καλύτερος Φωτογράφος με Πληροφορίες EXIF

Σε κάθε αρχείο φωτογραφίας, η βασική πληροφορία που περιέχει είναι το θέμα που έχουμε φωτογραφίσει, από αξιοθέατα μέχρι selfies. Όμως το αρχείο εικόνας συχνά περιέχει…

Ήδη πριν την εποχή των smartphone, αν είχαμε πάνω μας ένα ενεργό κινητό τηλέφωνο, ήταν απλή υπόθεση ο σχετικά ακριβής εντοπισμός μας, μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και της μεθόδου του τριπλευρισμού.

Σήμερα, βέβαια, τα περισσότερα κινητά έχουν δυνατότητες GPS, με το οποίο ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ είναι τάξεις μεγέθους απλούστερος.

Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές GPS για Android Συσκευές
Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές GPS για Android Συσκευές

Όταν σκεφτόμαστε την πλοήγηση, συνήθως το μυαλό μας πάει στους Χάρτες της Google, καθώς είναι γεγονός ότι η εταιρεία παρέχει το υψηλότερο επίπεδο χαρτογραφίας, ιδίως…

Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούμε ενεργά αυτή τη λειτουργία του κινητού ή κάποια σχετική εφαρμογή, στις περισσότερες συσκευές το GPS είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Μπορεί να το χρησιμοποιούμε ακόμα και για να βρούμε φθηνή βενζίνη.

Αν μη τι άλλο, το ενεργό GPS στο κινητό είναι πρακτικά απαραίτητο σε περίπτωση που χάσουμε ή μας κλέψουν το κινητό. Χωρίς αυτό, οι δυνατότητες να το εντοπίσουμε πρακτικά εκμηδενίζονται.

Εντοπισμός Κινητού Android Και iPhone Σε Απώλεια ή Κλοπή
Εντοπισμός Κινητού Android και iPhone σε Απώλεια ή Κλοπή

Σε όλους μπορεί να συμβεί να χάσουμε το κινητό ή να μας το κλέψουν. Ευτυχώς, όμως, ο εντοπισμός κινητού ή tablet είναι πολύ πιθανός με…

Πέραν πάντως από τα κινητά και τα GPS τους, όποτε έχουμε πρόσβαση στο ίντερνετ με οποιαδήποτε συσκευή, έχουμε μια μοναδική διεύθυνση IP.

Αν δεν έχουμε κάνει βήματα για να αποκρύψουμε την πραγματική μας διεύθυνση, με τη χρήση αυτής της IP είναι ιδιαίτερα απλός ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Αυτό όμως που έχουν κοινό οι παραπάνω μέθοδοι, είναι πως δεν είναι προσβάσιμες για οποιονδήποτε τυχαίο άγνωστο στο ίντερνετ.

Για να δώσει μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας τα στοιχεία των κεραιών ώστε να γίνει ο τριπλευρισμός, θα χρειαστεί να επικοινωνήσει μαζί τους η αστυνομία, με το σχετικό νόμιμο ένταλμα.

Το ίδιο ισχύει και για να δώσει ο πάροχος ίντερνετ τη φυσική διεύθυνση η οποία συνδέεται με μία διεύθυνση IP στο internet. Αν εγώ ή εσείς πάρουμε τηλέφωνο οποιονδήποτε ISP και ζητήσουμε αυτά τα στοιχεία για μια IP, θα ήταν παράνομο να μας τα δώσουν.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως αν η συμπεριφορά μας είναι σωστή στο ίντερνετ, και δεν έχουν λόγο οι αρχές να μας ψάξουν, ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ είναι αδύνατος. Σωστά;

Λάθος!

Όπως θα δούμε στα παρακάτω παραδείγματα, έχουν υπάρξει και θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου, αν κάποιος θέλει πραγματικά να βρει που βρισκόμαστε, είναι εφικτό να μας εντοπίσει, ακόμα και με ελάχιστα ή πρακτικά μηδενικά στοιχεία.

Όταν ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ γίνεται από αγνώστους

Ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει αρκετούς χρήστες και για αρκετούς διαφορετικούς λόγους.

Κάποιοι μπορεί να θέλουν να το εφαρμόσουν για πλάκα, για να “ψαρώσουν” κάποιον που μόλις γνώρισαν στο ίντερνετ. Άλλοι έχουν πιο προσωπικούς λόγους, από εκφοβισμό μέχρι πλήρη εκδίκηση. Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο από ταινία, αλλά έχει συμβεί.

Δείτε τα παρακάτω καταγεγραμμένα περιστατικά, όπου ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ πρέπει να ήρθε σαν μεγάλη έκπληξη σε εκείνους που πρωταγωνιστούσαν.

Put the flag down!

Το πρώτο περιστατικό αφορά το γνωστό ηθοποιό Shia LaBeouf (Transformers, Disturbia), ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με την τέχνη της μορφής performance art, παράλληλα με την υποκριτική.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Αρχικά, σε συνεργασία με δύο καλλιτέχνες, τη Φινλανδή Nastja Säde Rönkkö και τον Βρετανό Luke Turner, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία πρωτότυπη έκθεση. Την ονόμασαν He Will Not Divide Us, και δημιούργησαν την αντίστοιχη ιστοσελίδα.

Η έκθεση περιλάμβανε ένα live stream το οποίο ξεκίνησε αρχικά να μεταδίδεται την ημέρα της ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, από την παραπάνω ιστοσελίδα. Στόχος τους είναι να διαρκέσει καθ’ όλη τη θητεία του Trump.

Η αρχική τοποθεσία της ήταν το Museum of the Moving Image, στο Queens της Νέας Υόρκης.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Ωστόσο, ύστερα από σειρά περιστατικών που κατέληξαν στη σύλληψη του LaBeouf, στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 το Μουσείο διέκοψε τη συγκεκριμένη έκθεση.

Χωρίς να πτοηθούν, λίγες μέρες μετά οι καλλιτέχνες βρήκαν πρόσφορο έδαφος για τη συνέχιση της έκθεσης στην Αλμπουκέρκη του New Mexico.

Ωστόσο, η παραμονή τους εκεί διήρκεσε μόλις 5 ημέρες. Αιτίες της διακοπής ήταν το γεγονός ότι η εγκατάσταση βανδαλίστηκε με τη χρήση μπογιάς, καθώς και μια αναφορά για πυροβολισμούς στη γύρω περιοχή.

Και ύστερα ήρθε το 4Chan

Προσπαθώντας να καλύψουν τα ίχνη τους και να αποφύγουν μελλοντικούς βανδαλισμούς, οι καλλιτέχνες ανάρτησαν μόνο ένα live streaming βίντεο με μια σημαία η οποία κυματίζει με την ίδια φράση “He Will Not Divide Us”, με φόντο τον ουρανό.

Τίποτα άλλο δεν ήταν ορατό σε αυτό το βίντεο, το οποίο εξέπεμπε ζωντανά όλο το 24ωρο. Δεν φαίνονταν αυτοκίνητα, δεν φαίνονταν άνθρωποι, κτήρια, ή οποιοδήποτε άλλο αναγνωριστικό.

Πώς είναι λοιπόν δυνατός ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ όταν υπάρχουν μηδέν στοιχεία; Αυτό πρέπει να σκέφτηκαν και οι καλλιτέχνες. Μόνο που λογάριαζαν χωρίς το 4Chan.

Για όσους δεν γνωρίζετε, το 4Chan είναι ένα διαβόητο forum, του οποίου η κοινότητα έχει κατά καιρούς προβεί σε διάφορες απρεπείς συμπεριφορές, που κυμαίνονται από σεξισμό και ρατσισμό μέχρι παράνομες ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσης διαβόητη ομάδα hackers Anonymous, της οποίας τα κατορθώματα έχουν μείνει στην ιστορία του ίντερνετ, ξεκίνησε από μέλη του 4chan μέσα από το συγκεκριμένο forum.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, το κατόρθωμά τους μοιάζει απίστευτο.

Χαζεύοντας αεροπλάνα

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τα ίχνη των αεροπλάνων που ήταν ορατά στον ουρανό του βίντεο, καθώς και τις εναλλαγές του καιρού, κατάφεραν να εντοπίσουν τη γενικότερη περιοχή όπου βρισκόταν η σημαία, το Greenville του Tennessee.

Βοήθησε και ο ηθοποιός, βέβαια, ώστε ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ της σημαίας να γίνει ακόμη ευκολότερος. Ειδικότερα, είχε αναρτήσει στα social media μια φωτογραφία από ένα εστιατόριο της περιοχής.

Συνέπεια αυτού ήταν να καθοριστεί η τοποθεσία της σημαίας μεταξύ ενός σπιτιού και ενός ποταμού.

Μπιπ μπιπ μέχρι τελικής πτώσεως

Κι εδώ αρχίζει το πιο… παράδοξο κομμάτι της ιστορίας. Ένα μέλος από το 4Chan άρχισε να οδηγεί στην περιοχή κορνάροντας ασταμάτητα, παίζοντας με την κόρνα του ένα επικό game soundtrack.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Κάποια στιγμή στο live stream ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος από την κόρνα του συγκεκριμένου τύπου. Ελέγχοντας την ώρα που έγινε αυτό, και τη θέση που βρισκόταν, ο χρήστης του 4Chan δημοσίευσε στο forum την τοποθεσία.

Έτσι, τα μέλη του 4Chan κατάφεραν να βρουν, και φυσικά να κατεβάσουν τη σημαία του project, χωρίς απολύτως κανένα άλλο στοιχείο!

Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η τρέχουσα τοποθεσία του project είναι το μουσείο Sztuki στην πόλη Łódź της Πολωνίας.

Γάτα στα σκουπίδια

Τον Αύγουστο του 2010, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεσήλικη γυναίκα καταγράφηκε σε βίντεο να ρίχνει μια γάτα στα σκουπίδια. Χάρη σε κάμερες που είχε εγκατεστημένες ένας γείτονας, την είδε και ανάρτησε το βίντεο στο Facebook.

Στη συνέχεια, το βίντεο έγινε viral, καταλήγοντας στον πίνακα του 4chan. Τότε άρχισε ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ της γυναίκας. Μέσα σε μόλις λίγες ώρες, οι χρήστες αναγνώρισαν την υπαίτια ως τη Mary Bale.

Δυστυχώς, τα πράγματα δε σταμάτησαν εδώ. Κατά την προσφιλή τους τακτική βρήκαν τα τηλέφωνα, τη διεύθυνση, και τον λογαριασμό της στο Facebook.

Στη συνέχεια, επιδόθηκαν σε ένα αδυσώπητο αγώνα, φτάνοντας και σε απειλές για τη ζωή της.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Συνέπεια των παραπάνω ήταν να τεθεί υπό αστυνομική προστασία και να την “κρύψουν” από όσους την απειλούσαν. Εντέλει ο δικαστής της επιδίκασε πρόστιμο 250 λιρών και επιπλέον έξοδα αξίας 1.000 λιρών Αγγλίας.

Παράλληλα, έχασε τη δουλειά της στην τράπεζα, καθώς και τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ήδη άρρωστος πριν το περιστατικό. Όσο για το συμβάν, δείχνει μετανιωμένη και δε φαίνεται να είχε δόλο για αυτή της την ενέργεια.

Όσο για τη γάτα, σύμφωνα με αναφορές, δεν έπαθε τίποτα. Παράλληλα, μετά από κάποιο διάστημα, υπήρξαν αναρτήσεις όπου διερωτώνται αν ήταν υπερβολική η αντίδραση αυτή του κόσμου.

Human Flesh Search Engine

Από το 2006, στην Κίνα έχει δημιουργηθεί η Human Flesh Search Engine. Ο όρος πρωτοπαρουσιάστηκε στα MOP forums, και διευκρίνιζε ότι μια αναζήτηση πραγματοποιείται από ανθρώπους και όχι υπολογιστές.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Στις αρχές της ήταν μια υποκατηγορία του κύριου φόρουμ, η οποία ειδικευόταν σε ψυχαγωγικό Q & A.

Στην πορεία, ωστόσο, ο όρος άλλαξε νόημα και σημασία, με συνέπεια να σημαίνει ότι η διαδικασία όχι μόνο γίνεται από ανθρώπους, αλλά και με σκοπό την εύρεση ανθρώπων.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο πολλοί χρήστες συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου να εκθέσουν άτομα και καταστάσεις.

Ειδικά στη χώρα αυτή, λόγω της λογοκρισίας, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έρθουν στο φως περιπτώσεις κυβερνητικής διαφθοράς, καθώς και να αναγνωριστούν οδηγοί που χτύπησαν και εγκατέλειψαν τα θύματά τους.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Παράλληλα, οι παραπάνω μέθοδοι χρησιμοποιούνται και για την αποκάλυψη επιστημονικής απάτης. Είναι φανερό, λοιπόν, πως ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ κάποιου ατόμου από μια φωτογραφία δεν είναι όσο δύσκολη υπόθεση όσο νομίζουμε.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία χρησιμοποιούν τεχνικές που στηρίζονται στη χρήση του διαδικτύου, τα social media, και τα message boards.

Με τον τρόπο αυτό κατορθώνουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να φτάσουν στον στόχο τους, υπερπηδώντας τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Ασφαλώς υπάρχει και το νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, στην εποχή μας η τεχνολογία κινείται με τόσο ταχείς ρυθμούς, που οι νόμοι δεν προλαβαίνουν εύκολα να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις.

Παράλληλα, ο περισσότερος κόσμος, με τη χρήση των social media, “αφήνει” ηλεκτρονικά ίχνη πίσω του, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν από όποιους μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ηλεκτρονικά μας ίχνη, καθώς και πώς αυτά μπορούν να διαγραφούν, αναφέρονται στον ακόλουθο οδηγό:

Ολική Διαγραφή από το Internet – Πώς να Εξαφανιστώ

Σε ένα κόσμο δικτυωμένο όλο το 24ωρο, με τόσα κοινωνικά δίκτυα και λογαριασμούς, η ολική διαγραφή από το Internet είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Ακόμα…

Οι επόμενες οκτώ καταχωρήσεις αφορούν αποκλειστικά τη δράση της Human Flesh Search Engine στην Κίνα, συχνά ενάντια στη διαφθορά από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το κορίτσι του Ερυθρού Σταυρού

Μία δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, είναι αυτή της Sina Weibo. Πρόκειται για ένα site, οι χρήστες του οποίου αναρτούν περιεχόμενο επίδειξης.

Μια νεαρή κοπέλα, η Guo Meimei, αναφέρθηκε από τη δημιουργό του blog ως άτομο που δουλεύει για τον Ερυθρό Σταυρό.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν η κοπέλα, η οποία δεν είχε κλείσει τα 30 της χρόνια, ανέβαζε φωτογραφίες με πολυτελή αυτοκίνητα, τσάντες, και λοιπά είδη.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Συνέπεια των παραπάνω ήταν η κατακόρυφη πτώση, λόγω δυσπιστίας, των δωρεών προς τον οργανισμό στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Πολύ γρήγορα ο κόσμος την αντιλήφθηκε και της άσκησε κριτική, με συνέπεια η ίδια να ζητήσει συγγνώμη από τους ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού.

Τελικά, η Meimei συνελήφθη μετά από τρία χρόνια λόγω πορνείας και χρεών σε τυχερά παιχνίδια.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Επίδειξη στιλ

Μια νεαρή κοπέλα σε ένα τουριστικό θέρετρο έκανε παρατήρηση σε μια μεσήλικη γυναίκα, η οποία άγγιζε έναν αρχαίο πίνακα. Η αντίδραση της τελευταίας ήταν άμεση, καθώς επέστρεψε με τους σωματοφύλακές της, οι οποίοι χαστούκισαν την κοπέλα.

Καθώς το γεγονός είχε μάρτυρες, οι φρουροί ασφαλείας πρόσεξαν την ανησυχία του κοινού και κάλεσαν τη μεσήλικη κυρία για ερωτήσεις. Η απάντησή της ήταν πως εκείνη αμύνθηκε της κοπέλας, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι η νεαρή της επιτέθηκε.

Ο σύζυγός της κυρίας, ο οποίος είναι υψηλόβαθμος στρατιωτικός, αποθάρρυνε τους αστυνομικούς από τη συνέχιση της έρευνας, υποβαθμίζοντας το γεγονός.

Πώς Είναι Δυνατός ΟΕντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Ωστόσο, κάποιοι την επόμενη μέρα εντόπισαν την κυρία να επιβιβάζεται σε ένα πολυτελές αυτοκίνητο, του οποίου βρήκαν τις πινακίδες. Ακολούθησε η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, και ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ των δύο στρατιωτικών δεν άργησε να έρθει.

Συγκεκριμένα, τα ανώτατα κλιμάκια του Στρατού έμαθαν για το συμβάν, καθώς και για την κυκλοφορία στελεχών τους με πολυτελή αυτοκίνητα. Αποφάσισαν, λοιπόν, την απόλυση και των δύο από τις δουλειές τους.

Παγίδεψαν τον Ου

Ο Ou Shaokun είναι ένας ακτιβιστής, ο οποίος εκθέτει το παράλογα πλούσιο lifestyle των χρηστών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, παραμονεύει σε κέντρα ψυχαγωγίας, ακριβά εστιατόρια, και ξενοδοχεία, αναζητώντας κυβερνητικά οχήματα.

Μόλις εντοπίσει μια τέτοια πινακίδα, την ανεβάζει στο ίντερνετ, και ταυτόχρονα υποβάλλει παράπονο στην αστυνομία.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Ωστόσο, μετά την ανάρτηση αρκετών κυβερνητικών οχημάτων, έπεσε σε παγίδα. Ειδικότερα, δύο άνθρωποι, ο ένας εκ των οποίων λέγεται Chen Jialuo, τον πήγαν για φαγητό και καραόκε.

Αργότερα, μια γυναίκα μπήκε στο δωμάτιό του, γδύθηκε, και άρχισε να τον φιλάει. Τότε η αστυνομία εισέβαλε στο δωμάτιό του, συλλαμβάνοντας τον για πορνεία.

Δεν έπαιζε GTA καλύτερα;

Μάλιστα, τον ανάγκασαν σε ομολογία μπροστά στις κάμερες, εκβιάζοντάς τον με το βίντεο του κλειστού κυκλώματος του ξενοδοχείου όπου διέμενε.

Στη συνέχεια, οι υποστηρικτές του συλληφθέντος μυρίστηκαν προδοσία, και άρχισε ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ των ενόχων. Χάρη στη Human Flesh Search Engine, προσδιορίστηκε ότι ο κύριος Chen Jialuo ήταν διοικητής αστυνομικού τμήματος.

Η λογοκρισία της χώρας ενεργοποιήθηκε άμεσα, μπλοκάροντας τις αναζητήσεις για τον επικεφαλής της αστυνομίας και αφήνοντας ένα μήνυμα με οδηγίες προς τις ιστοσελίδες.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Ωστόσο, δεν κατάφεραν να περιορίσουν τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, με συνέπεια ο Ου τελικά να αρνηθεί τις κατηγορίες και να δηλώσει ότι προτίθεται να μηνύσει την αστυνομία για τις ενέργειές της.

Κυβερνητικό στέλεχος κατά 11χρονου κοριτσιού

Σε ένα εστιατόριο θαλασσινών, ένας μεσήλικας άντρας πλησίασε ένα 11χρονο κορίτσι, ζητώντας του οδηγίες για την τουαλέτα. Όταν έφτασαν εκεί, το κοριτσάκι ανέφερε ότι την άρπαξε με τη βία να μπει στις ανδρικές τουαλέτες.

Εκείνη κατάφερε να γλιτώσει και να το πει στην οικογένειά της. Όταν ο πατέρας της ήρθε σε επαφή με τον άνδρα, ο τελευταίος παραδέχτηκε την ενοχή του, και με θράσος ζήτησε χρηματικό αντίτιμο για να τους πληρώσει ώστε να το ξεχάσουν.

Όταν έφτασε η αστυνομία, σημείωσε ότι ο άνδρας ήταν μεθυσμένος, και έθαψε την υπόθεση, καθώς από το βίντεο δε φαίνονται πουθενά τα όσα επικαλείται το κοριτσάκι.

Τελικά ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ απέδωσε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς ο άνδρας αναγνωρίστηκε ως γραμματέας του κόμματος της Ναυτιλιακής Διεύθυνσης του Shenzhen.

Η κατακραυγή μέσω διαδικτύου οδήγησε στην αποπομπή του από τα καθήκοντά του. Ωστόσο τη γλίτωσε με κακή συμπεριφορά λόγω μέθης, λόγω έλλειψης περαιτέρω αποδεικτικών στοιχείων.

Σημασία έχει να χαμογελάς

Το 2012 έγινε ένα θανατηφόρο τροχαίο με 36 νεκρούς. Ωστόσο, παρά την τραγικότητα του γεγονότος, ο αρχηγός της Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας στο Shaanxi, ονόματι Yang Dacai, απαθανατίστηκε με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Η φωτογραφία του αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Weibo, και μετά ανέλαβε δράση η Human Flesh Search Engine. Ειδικότερα, ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ αποκάλυψε ότι ο κύριος φορούσε πανάκριβα ρολόγια, τα οποία δε δικαιολογούνταν από τον μισθό του.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν η δημιουργία κοροϊδευτικών online memes, και να του κολλήσουν διάφορα παρατσούκλια, όπως “Brother Wristwatch”. Ο ίδιος υποστήριξε ότι προσπαθούσε να ανυψώσει το ηθικό της ομάδας διάσωσης.

Ωστόσο, οι έρευνες που ακολούθησαν, οδήγησαν στην καταδίκη του για 14 χρόνια στη φυλακή για διαφθορά.

Καθώς άκουγε την απόφαση, συνέχιζε να χαμογελάει. Δε γνωρίζουμε αν συνέχισε την ίδια συμπεριφορά και πίσω από τα σίδερα.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Από άστεγος… διάσημος

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ έχει θετικό αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση ενός αστέγου στην περιοχή Ningbo. Καθώς είχε όμορφη εμφάνιση και ωραίο στιλ, ο κόσμος ενδιαφερόταν πολύ να μάθει γι’ αυτόν.

Βαθμιαία, έγινε πασίγνωστος ως ο Brother Sharp. Δεχόταν τις “ηλεκτρονικές” επευφημίες πολλών ανθρώπων, δημιουργήθηκαν γι’ αυτόν memes, και γενικά έγινε σούσουρο γύρω από τον ίδιο.

Ωστόσο, είχε και μια σκοτεινή πλευρά. Διάφοροι bloggers ανέφεραν ότι έτρωγε φαγητό από κάτω, μιλούσε μόνος του, και τον έπιαναν τα κλάματα όταν εμφανιζόταν κόσμος για να τον βοηθήσει.

Εντέλει, η έντονη δημοσιότητα οδήγησε στην επανένωση με την οικογένειά του.

Ωστόσο, κάποιος κοινωνικός λειτουργός ανέφερε ότι οι άστεγοι είναι ευάλωτοι, και δε θα πρέπει να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης για ψυχαγωγικούς λόγους.

Τροχαίο στο πανεπιστήμιο

Το 2010, ένα τραγικό συμβάν συνέβη στο Πανεπιστήμιο Hebei, όταν ένα γκαζωμένο Volkswagen χτύπησε δύο φοιτήτριες που έκαναν πατινάζ. Συνέπεια του γεγονότος ήταν ο θάνατος της μίας και ο σοβαρός τραυματισμός της δεύτερης.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Οδηγός του οχήματος ήταν ο γιος του αρχηγού της αστυνομίας Li Gang, ονόματι Li Qiming.

Μόλις έγινε το συμβάν, έφυγε σαν να μη συνέβη ποτέ, και όταν τον σταμάτησαν οι φοιτητές και η ασφάλεια του κτηρίου, φώναξε με περιττό θράσος: “Κάντε μου μήνυση αν τολμάτε, ο πατέρας μου είναι ο Li Gang!”

Μόλις το περιστατικό διαδόθηκε στο ίντερνετ, η Human Flesh Search Engine τον έβαλε στόχο, αποκαλύπτοντας όλες τις προσωπικές του πληροφορίες και πλημμυρίζοντας τα social media του με επιθετικά σχόλια.

Παράλληλα, έφτιαξαν memes και στιχάκια όπου συσχετιζόταν η φράση “Ο πατέρας μου είναι ο Li Gang” με την άρνηση ανάληψης ευθύνης εκ μέρους κάποιου.

Η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να “θάψει” το περιστατικό, με συνέπεια να αναγκαστούν πατέρας και γιος να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη. Ωστόσο, ο τελευταίος, που αποδείχτηκε ότι οδηγούσε μεθυσμένος, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία σε φυλάκιση διάρκειας 6 ετών.

Game over

Το 2008 έγινε μια σειρά σεισμών στην περιοχή Sichuan της Κίνας. Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, καθώς και του πλήθους των θυμάτων, ελήφθη η απόφαση για διακοπή 3 ημερών για κάθε μορφής ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Ωστόσο, μια 21χρονη δεν άντεξε χωρίς το online game της, ηχογραφώντας ένα βίντεο όπου λέει ανεκδιήγητα πράγματα. Μεταξύ άλλων, θεωρεί μέσες-άκρες ότι ο σεισμός δεν ήταν αρκετά δυνατός, πως δεν υπήρχαν αρκετά θύματα, και άλλα πολύ χειρότερα.

Φυσικά κι εδώ η Human Flesh Search Engine ανέλαβε δράση, μετατρέποντάς τη σε στόχο. Ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ δεν άργησε να έρθει, καθώς ο κόσμος εξαγριώθηκε απέναντί της. Οι πολύ έντονες αντιδράσεις οδήγησαν, τελικά, στη σύλληψή της.

Κλεμμένο κινητό

Στην Αμερική, αρκετά χρόνια πίσω, μια γυναίκα ξέχασε το κινητό της σε ένα ταξί.

Μια έφηβη το βρήκε, και αντί να το παραδώσει, το κράτησε για τον εαυτό της. Μάλιστα, ανέβασε στο προφίλ της ιδιοκτήτριας δικές της φωτογραφίες.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Όταν η πραγματική κάτοχος της συσκευής αγόρασε νέα συσκευή και μπήκε στο λογαριασμό της, βρήκε τον απόηχο των σκανταλιών της έφηβης. Ζήτησε, λοιπόν, από ένα πολύ καλό της φίλο και γνώστη των υπολογιστών, να τη βοηθήσει.

Ο τελευταίος βρήκε την μικρή, και της ζήτησε να επιστρέψει το κινητό. Ωστόσο, η κοπέλα αρνήθηκε με ιδιαίτερα αγενή τρόπο.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Έτσι, ο κύριος Guttman δημιούργησε μια ιστοσελίδα όπου κατέγραψε όσα είχαν ήδη συμβεί, με φωτογραφίες της νεαρής.

Μέσα σε λίγες ώρες, το όλο συμβάν έγινε πασίγνωστο, με κόσμο να μοιράζεται ανάλογες εμπειρίες και να προθυμοποιείται να τον βοηθήσει.

Ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ της νεαρής δεν άργησε να έρθει. Ειδικότερα, αρκετός κόσμος έφτασε ακόμα και στο να φωτογραφίζει και να τραβάει βίντεο του σπιτιού της, ή να φωνάζει “Κλέφτρα!” μπροστά στους γείτονες.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Στη συνέχεια, ο αδερφός της έφηβης, ο οποίος ήταν στρατονόμος, μίλησε με τον κύριο Guttman, και του είπε να την αφήσει ήσυχη.

Μόλις ανέφερε αυτό το συμβάν στην ιστοσελίδα του, άνθρωποι που τον ήξεραν, καθώς και διάφοροι στρατιωτικοί, τον ενημέρωσαν ότι η συμπεριφορά του αδερφού της νεαρής κοπέλας συνιστούσε παραβίαση των στρατιωτικών κανονισμών.

Τελικά η έφηβη συνελήφθη με την κατηγορία της κλοπής, και το τηλέφωνο επέστρεψε στην ιδιοκτήτριά του.

Αστυνομικός εναντίον ποδηλάτη

Κατά τη διάρκεια ενός ποδηλατικού γεγονότος στο Manhattan, ένας νεαρός και άπειρος αστυνομικός απλά έριξε έναν ποδηλάτη εκτός δρόμου, όπως βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο ποδηλάτης έπεσε επάνω του, συλλαμβάνοντάς τον για επίθεση και αντίσταση στη σύλληψη.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Τα πράγματα θα είχαν λήξει εδώ, αν δεν υπήρχε το Internet.

Πράγματι, το βίντεο ανέβηκε στο Youtube, όπου όλοι είδαν τι πραγματικά συνέβη. Κατόπιν τούτου, οι κατηγορίες ενάντια στον ποδηλάτη αποσύρθηκαν, και άρχισε ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ του αστυνομικού.

Ο Patrick Pogan εν τέλει άλλαξε τη μαρτυρία του, και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του, χωρίς να τιμωρηθεί περαιτέρω για τις ενέργειές του.

Αγενείς υπάλληλοι

Πριν από μερικά χρόνια, μια οικογένεια πήγε να φάει γλυκό σε ένα κατάστημα στις ΗΠΑ. Κάποια στιγμή, η 5χρονη κόρη τους είχε επείγουσα ανάγκη να πάει στην τουαλέτα, καθώς ένιωθε συμπτώματα διάρροιας.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Ωστόσο, οι υπάλληλοι του καταστήματος αρνήθηκαν επανειλημμένα να της δώσουν την άδεια, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του περιστατικού.

Την επόμενη ημέρα, η μητέρα της έγραψε στο ίντερνετ την ιστορία της, η οποία έγινε viral. Συνέπεια των παραπάνω ήταν να δημοσιευτούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και στοιχεία του υπεύθυνου του καταστήματος, καθώς και απειλές για τη ζωή του.

Τελικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας επικοινώνησε μαζί της, ζητώντας πολύ ευγενικά συγγνώμη, και τονίζοντας ότι δεν είχαν κανένα δικαίωμα οι υπεύθυνοι του καταστήματος να κάνουν κάτι τέτοιο.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο franchise δεν ακολουθεί τις υποδείξεις της εταιρείας στην οποία ανήκει.

Τον πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα

Τα spam emails αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα, ακόμα και στις μέρες μας. Περισσότερα για το spam περιέχονται στον παρακάτω οδηγό.

Γιατί τα Ανεπιθύμητα Εmail Ονομάζονται Spam?

Όλοι λαμβάνουμε ανεπιθύμητα μηνύματα στο inbox μας, συχνά δεκάδες ή και εκατοντάδες email καθημερινά. Τα μηνύματα αυτά τα ξέρουμε όλοι ως “Spam”. Όμως το Spam είναι μια μάρκα…

Ένας από τους πιο γνωστούς spammers είναι ο Alan Ralsky, ο οποίος έστελνε καθημερινά εκατομμύρια spam emails.

Μάλιστα, έδωσε μια συνέντευξη στην ιστοσελίδα Detroit News, όπου εμφανιζόταν ευχαριστημένος με το νόμιμο τρόπο που λειτουργούσε η επιχείρησή του.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Οι αναγνώστες δε χάρηκαν καθόλου με αυτή την είδηση, ούτε με το υπερπολυτελές lifestyle του.

Συνέπεια τούτου ήταν να ο εντοπισμός του μέσω ίντερνετ, με στόχο τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων του.

Έτσι εντόπισαν τη διεύθυνση κατοικίας του πανάκριβου σπιτιού του, την οποία και συμπλήρωσαν σε αμέτρητες λίστες με παραγγελία άχρηστων πραγμάτων.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Έτσι, έρχονταν συνεχώς με το τσουβάλι πράγματα στο σπίτι του. Τελικά συνελήφθη με την κατηγορία του spamming.

Πήγαινε γυρεύοντας

Ένας Αμερικανός ονόματι Chris Forcand προσπάθησε ανεπιτυχώς να προσελκύσει έφηβα κορίτσια σε σεξουαλικές πράξεις μέσω chat rooms. Ωστόσο, δεν ήξερε ότι μιλούσε στην πραγματικότητα με τους Anonymous.

Πώς Είναι Δυνατός Ο Εντοπισμός Μέσω Ίντερνετ Για Οποιονδήποτε

Έτσι, άρχισε ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ του κυρίου, χάρη στο υλικό που συγκέντρωσαν από συνομιλίες μαζί του στο chat, καθώς και γυμνές φωτογραφίες του. Όλα τα παραπάνω τα προώθησαν στο blog του, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Αυτά τράβηξαν την προσοχή της αστυνομίας, η οποία με τις ίδιες μεθόδους τον παρακολούθησε, και τελικά τον συνέλαβε.

Το παράξενο στην όλη ιστορία ήταν πως χάρη σε μεθόδους που διασφαλίζουν την ανωνυμία, ξεπεράστηκαν γραφειοκρατικά εμπόδια και αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Σας ανησυχεί ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ;

Σίγουρα ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ δεν είναι μια απλή υπόθεση, όπως να κατεβάσουμε μια εφαρμογή και να γράψουμε ένα όνομα.

Ταυτόχρονα, όμως, τα παραπάνω περιστατικά αποδεικνύουν πως δεν είναι και αδύνατος, και μάλιστα από απλούς πολίτες που δεν έχουν σχέση με τις αρχές. Που, σε κάποιες περιπτώσεις λογοκρισίας, ενεργούν και κόντρα στις αρχές.

Εσάς σας ανησυχεί το πόσο εφικτός είναι ο εντοπισμός μέσω ίντερνετ; Γνωρίζετε κάποιο άλλο σχετικό περιστατικό που αξίζει αναφοράς; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps