Home » Ιστορίες Υπολογιστών » Win & Fail την ίδια μέρα - Ιστορίες Υπολογιστών

Win & Fail την ίδια μέρα – Ιστορίες Υπολογιστών

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το να λύσει κανείς ένα δύσκολο πρόβλημα σαν τεχνικός πάντοτε συνοδεύεται από μια μεγάλη αίσθηση ικανοποίησης. Όπως όμως είπε και ο Scott Adams, “Είμαστε όλοι ηλίθιοι. Απλά είμαστε ηλίθιοι σε διαφορετικές στιγμές και για διαφορετικά πράγματα”. Αυτή είναι μια τέτοια ιστορία, επιτεύγματος και ηλιθιότητας την ίδια μέρα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η δουλειά που πάντα ήθελα

Το 2010 είχα ξεκινήσει να εργάζομαι σε μια εταιρεία πληροφορικής ως τεχνικός, με το πρώτο τρίμηνο να είναι δοκιμαστικό.

Εκτός του ότι ήταν μία θέση στο στοιχείο μου, εκείνη την περίοδο η ανεργία είχε αρχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εταιρεία τύγχανε να βρίσκεται 5 λεπτά με τα πόδια από το σπίτι μου, ενώ στο παρελθόν μου είχαν τύχει δουλειές που απείχαν 2+ ώρες με τη συγκοινωνία.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 01

Είναι αυτονόητο λοιπόν πως ήθελα να δείξω τον καλύτερό μου εαυτό, ειδικά για εκείνο το δοκιμαστικό διάστημα.

Ένα από τα χειρότερα προβλήματα

Ένα πρωινό που δεν είχαμε κάποια εξωτερική δουλειά σε μία από τις εταιρείες που υποστηρίζαμε, ένας από τους καλούς πελάτες φέρνει στα γραφεία το προσωπικό του laptop, με Windows Vista.

Το πρόβλημά του, εκτός του ότι είχε Windows Vista, ήταν πως μόλις έμπαινε στα Windows, λίγα δευτερόλεπτα αφότου είχε εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας, πάγωναν τα πάντα στην οθόνη, δεν κινούταν ούτε ο δείκτης του ποντικιού.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 02

Αυτού του είδους τα προβλήματα είναι εφιάλτης για έναν τεχνικό υπολογιστών.

Δεν υπήρχε καμία μπλε οθόνη, κανένα μήνυμα σφάλματος και καμία καταχώρηση στα logs που να έδινε την παραμικρή υπόδειξη σε τι μπορεί να οφειλόταν το πρόβλημα.

Μπορεί να ήταν Hardware. Μπορεί να ήταν Software. Μπορεί να είχε πιάσει gremlins το μηχάνημα.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 03

Και, φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν ήθελε για κανένα λόγο να γίνει format…

Η απόπειρα της διάγνωσης

Σε έναν πρώτο έλεγχο, δεν έδειχνε να φταίει το Hardware.

Οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν κανονικά, και το πρόβλημα εμφανιζόταν αμέσως με το που έμπαινε ο υπολογιστής στα Windows, οπότε δεν υπήρχε θέμα υπερθέρμανσης.

Με διαφορετικές μνήμες, και δοκιμάζοντας ξεχωριστά και τις δύο θύρες της RAM, δεν άλλαζε απολύτως τίποτα, τα Windows κολλούσαν όπως πάντα.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 04

Το μόνο φως στο τούνελ ήταν πως ο υπολογιστής έμπαινε κανονικά σε ασφαλή λειτουργία, και δεν κολλούσε όση ώρα κι αν τον αφήναμε αναμμένο.

Όμως δεν έφταιγε κανένα από τα προγράμματα στην εκκίνηση των Windows. Ακόμα και με όλα τα προγράμματα απενεργοποιημένα, με το που μπαίναμε σε κανονική λειτουργία, όλα κόλλαγαν.

Ένα πλήρες viruscan εντόπισε κάτι μικροπράγματα, ακόμα όμως και μετά τον καθαρισμό, δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο.

Η σωστή κατεύθυνση

Είχε φτάσει η ώρα να σχολάσω και είχα φάει όλη μου τη μέρα με διαγνωστικά και ελέγχους. Είχα μεν αποκλείσει το hardware – τουλάχιστον έτσι ήλπιζα – όμως δεν βρισκόμουν ούτε ένα βήμα πιο κοντά στο τι μπορούσε να φταίει.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 05

Τότε, σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή, είχα μια ιδέα. Εκτός από τα προγράμματα της εκκίνησης και τους drivers, τι άλλο είναι που διαφοροποιεί την κανονική με την ασφαλή λειτουργία?

Οι υπηρεσίες των Windows.

Το πρόβλημα με τις υπηρεσίες των Windows είναι πως, σε φυσιολογικές συνθήκες, μια 50αριά από αυτές είναι ρυθμισμένες να ξεκινούν αυτόματα μαζί με τα Windows, και άλλες 20 περίπου ξεκινούν από άλλα προγράμματα.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 06

Ο αλγόριθμος

Έπρεπε λοιπόν ανάμεσα στις 70 περίπου υπηρεσίες να βρω τη μία η οποία ίσως να δημιουργούσε το πρόβλημα.

Για να επιταχύνω τη διαδικασία και να αποφύγω τα 70 restart, η μέθοδος που ακολούθησα ήταν να απενεργοποιήσω τις μισές από αυτές τις υπηρεσίες. Αν με αυτή την απενεργοποίηση ο υπολογιστής λειτουργούσε κανονικά, σήμαινε πως μία από εκείνες τις 35 έφταιγε. Αλλιώς, η ένοχη υπηρεσία ήταν ανάμεσα στις άλλες 35.

Επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία, στη συνέχεια θα έβρισκα είτε 18 που να λειτουργούν είτε 17, εκ των οποίων μία προξενεί πρόβλημα. Συνεχίζοντας, αργά ή γρήγορα θα έφτανα στην προβληματική υπηρεσία.

Εν μέρει σαν τον αλγόριθμο Merge-sort, για όσους ξέρετε από προγραμματισμό.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 07

(ή μπορεί και όχι. Έχω να δω αυτόν τον αλγόριθμο από το πανεπιστήμιο)

Βέβαια, δεν υπάρχει κανένας μαζικός τρόπος να αλλάξει η κατάσταση στις υπηρεσίες, οπότε πάλι έπρεπε να τις αλλάζω μία μία από την ασφαλή λειτουργία.

Και, φυσικά, αυτό θα λειτουργούσε με την προϋπόθεση πως ήταν μόνο μία η υπηρεσία που προξενούσε το πρόβλημα, και όχι ένας συνδυασμός υπηρεσιών.

Η λύση

Η ώρα είχε φτάσει 7:30 το απόγευμα – ενώ σχολούσα στις 5. Όλοι είχαν φύγει από την εταιρεία, και η κακόμοιρη η γραμματέας περίμενε εμένα να τελειώσω για να κλειδώσει και να πάει σπίτι της.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 08

Και, τελικά, το βρήκα.

Η ένοχη υπηρεσία ήταν η υπηρεσία “Τηλεφωνία”. Όταν ήταν ενεργοποιημένη, πάγωνε ολόκληρο το σύστημα.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 09

Απ' ότι φαίνεται, ο ιδιοκτήτης του υπολογιστή είχε κολλήσει κάπου ένα malware τύπου Dialer.

Τα malware αυτού του είδους ήταν αρκετά διαδεδομένα… όσο ακόμα μπαίναμε στο Internet με συνδέσεις Dial Up, πριν από το aDSL.

Συνήθως εμφανίζονταν σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, και όταν ο χρήστης τα έτρεχε, αποσυνέδεαν την κανονική σύνδεση του Internet και έκαναν κλήση σε έναν δικό τους αριθμό.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 10

Ναι μεν ο χρήστης μπορεί να είχε πρόσβαση στην πορνογραφία που ήθελε, όμως ο αριθμός αυτός, εκτός από αριθμός εξωτερικού – συνήθως σε κάποια εξωτική χώρα, όπως η Ταΐλάνδη – ήταν ταυτόχρονα και “ροζ” αριθμός που θα χρέωνε απίστευτα ποσά ανά λεπτό.

Το θέμα βέβαια με αυτούς τους dialer είναι πως είναι εντελώς άχρηστοι στο ADSL, καθώς ο υπολογιστής δεν καλεί σε κανένα αριθμό για να συνδεθεί στο Internet, ούτε υπάρχει χρονοχρέωση.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 11

Πιθανώς αυτός να ήταν και ο λόγος που είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα. Το malware αυτό λογικά είχε γραφτεί για τα XP, και προφανώς τροποποιούσε με κάποιο τρόπο την υπηρεσία της τηλεφωνίας για να λειτουργήσει.

Απ' ότι φαίνεται, η αντίστοιχη τροποποίηση στα Windows Vista κάπου διαφωνούσε με το λειτουργικό και κολλούσε ολόκληρο το σύστημα.

Αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό είναι το που πήγε και βρήκε ο συγκεκριμένος άνθρωπος ένα τέτοιο αρχαίο malware και το έβαλε στον υπολογιστή του.

Η αλήθεια όμως είναι πως μάλλον δεν θα ήθελα να ξέρω.

Η προσγείωση

Φεύγοντας εκείνη την ημέρα από τη δουλειά, έστω και με 2 ώρες καθυστέρηση, ένιωθα σαν τον House M.D. των υπολογιστών.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 12

Φτάνω σπίτι, λοιπόν, βάζω κάτι updates να γίνουν στο Ubuntu, που εκείνη την περίοδο το είχα κάνει το βασικό μου λειτουργικό σύστημα, κάνει επανεκκίνηση ο υπολογιστής. Λέω να βάλω καμιά ταινία, να χαλαρώσω… και δεν έχω ήχο.

Εκείνη την περίοδο το Ubuntu ήταν αρκετά ώριμο σαν λειτουργικό, αλλά στις αναβαθμίσεις, ειδικά όσον αφορούσε τον πυρήνα (kernel) συχνά εμφανιζόταν πρόβλημα με τους Drivers, ιδιαίτερα της Nvidia.

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 13

Πρόβλημα με τον ήχο, όμως, πρώτη φορά είχα αντιμετωπίσει.

Αρχίζω λοιπόν να περνάω repositories για το Pulseaudio και το Alsa, να κατεβάζω και να κάνω compile beta εκδόσεις τους, να διαβάζω release notes του τελευταίου Kernel, να ψάχνω στο Internet αν είχε κανείς το ίδιο πρόβλημα, και να υπολογίζω αν θα με βόλευε καλύτερα να υποβαθμίσω το σύστημα στον προηγούμενο kernel ή να κάνω ένα format, να ξεμπερδεύουμε.

25 λεπτά αργότερα, και ενώ ήμουν ψυχολογικά έτοιμος για το format, διαπιστώνω πως απλά δεν είχα ανοίξει τα ηχεία…

συμβαίνει και στους καλύτερους - ιστορίες υπολογιστών 14

Ιδιοφυΐα – Βλακεία: Σημειώσατε Χ

Έτσι είναι, σ' αυτή τη ζωή, όλοι έχουμε τις στιγμές ιδιοφυΐας μας, και τις στιγμές της βλακείας μας.

Όταν όμως συμπέσουν την ίδια ημέρα, με διαφορά λιγότερη από μία ώρα, τότε είναι που έχει το μεγάλο ενδιαφέρον.

Αν μη τι άλλο, μας κρατάει ταπεινούς…

Οι νεότερες ιστορίες του PCsteps

Tα μέλη του newsletter του PCsteps έλαβαν την παραπάνω ιστορία στις 5 Απριλίου 2014.

Ως προνομιούχο μέλος του PCsteps θα λαμβάνετε φρέσκιες τις νεότερες ιστορίες, καθώς επίσης και “μυστικά” tips και συμβουλές, ανακοινώσεις διαγωνισμών, ευκαιρίες στο χώρο της τεχνολογίας και άλλα πολλά!

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να συμπληρώσετε το email σας στην παρακάτω φόρμα.

Θα τα πούμε μέσα!

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps