Home » Hardware » Reviews » Oukitel U22 - Αξίζει Ένα Κινητό με 4 Κάμερες στα 70€;
Oukitel U22 - Αξίζει Ένα Κινητό με 4 Κάμερες στα 70€;

Oukitel U22 – Αξίζει Ένα Κινητό με 4 Κάμερες στα 70€;

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όταν αναφερόμαστε στα low-budget κινητά, μιλάμε συνήθως για την κατηγορία τιμής αρκετά κάτω από τα 100€. Όταν οι απαιτήσεις ενός χρήστη βρίσκονται χαμηλά, οι επιλογές είναι αμέτρητες και μπορεί να μας μπερδέψουν. Συνήθως σε αυτά τα χρήματα δεν ψάχνουμε καλά χαρακτηριστικά, αλλά ένα κινητό που απλώς να δουλεύει. Δείτε το Oukitel U22, ένα smartphone που κοστίζει μόλις 70€ από ευρωπαϊκή αποθήκη.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Oukitel U22

Η Oukitel είναι γνωστή κινέζικη εταιρεία στον χώρο των smartphone, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χαμηλή κατηγορία τιμής.

Σε παλιότερη παρουσίαση θα βρείτε λεπτομέρειες σχετικά με την εταιρεία.

Παρουσίαση: Smartphone Oukitel K4000 Lite – Το Android των €76

Κάποιους από εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε το πιο προηγμένο κινητό της αγοράς. Ούτε καν ένα αξιοπρεπές μεσαίο ή οικονομικό μοντέλο. Ίσως θέλουμε ένα πολύ…

Το Oukitel U22 είναι μία από τις οικονομικές συσκευές της εταιρείας, που όμως διαθέτει κάποια “προηγμένα” χαρακτηριστικά που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Πρώτα απ’ όλα, το κινητό φοράει τον MT6580A, που είναι ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής στα 1.3Gz, και είναι ιδανικός για χαμηλή κατανάλωση και ικανοποιητικές επιδόσεις σε ελαφριά χρήση.

Το Oukitel U22 διαθέτει 2GB RAM, τα οποία σε αυτήν την κατηγορία τιμής είναι υπεραρκετά, ενώ ο αποθηκευτικός του χώρος είναι στα 16GB, με δυνατότητα επέκτασης στα 32GB.

Ένα από τα premium χαρακτηριστικά που μας κέντρισε την προσοχή είναι ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο δέκτης είναι γρήγορος και ακριβής.

Η οθόνη του είναι στις 5.5 ίντσες και έχει ανάλυση 1280×720, που είναι πλέον το στάνταρ στη χαμηλή κατηγορία τιμής.

Και πάμε στο πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό όλων: στις κάμερες. Το U22 διαθέτει τέσσερις κάμερες στο σύνολο, δύο μπροστά και δύο πίσω.

Μπροστά οι κάμερες είναι 5MP και 2MP, ενώ πίσω 8MP και 2MP αντίστοιχα.

Παρότι δεν περιμένουμε να κάνουν θαύματα οι κάμερες, όσες κι αν είναι, μας έκανε εντύπωση ότι κατάφεραν να τις χωρέσουν σε ένα τόσο μικρό budget.

Κι όταν λέμε μικρό, εννοούμε κάτι παραπάνω από 70€, συνυπολογίζοντας το κόστος των μεταφορικών.

Θα βρούμε το Oukitel U22 στο Gearbest, και μάλιστα από ευρωπαϊκή αποθήκη για άμεση παραλαβή, χωρίς να μπλέξουμε με τελωνεία.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον σχετικό οδηγό μας για αγορές από Κίνα.

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο

Από την 1η Ιουλίου 2021 αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ για ηλεκτρονικές αγορές μικρής αξίας που κάνουμε από την Κίνα καθώς και για αγορές προϊόντων υψηλότερης…

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά πώς τα πήγε η συσκευή στις δοκιμές μας.

Κουτί και παρελκόμενα

Κατ’ αρχάς, το Oukitel U22 έρχεται στο κλασικό πλέον πορτοκαλί κουτί της Oukitel.

Στο πίσω μέρος αναγράφονται όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω.

Ανοίγοντας το κουτί, βρίσκουμαι το κινητό τοποθετημένο σε προστατευτική σακούλα.

Η συσκευή φοράει ήδη προστατευτικό οθόνης, ενώ μαζί θα βρούμε και προστατευτική θήκη σιλικόνης.

Στο κουτί θα βρούμε, επίσης, το manual, έναν λευκό φορτιστή ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και το καλώδιο φόρτισης.

Οι πρώτες εντυπώσεις

Το Oukitel U22 είναι σχετικά μεγάλο κινητό, και η οθόνη στις 5.5 ίντσες φαίνεται αρκετά καλή. Η ανάλυση της οθόνης στα 720p είναι σχετικά εμφανής, αφού με την πρώτη ματιά τα εικονίδια δεν φαίνονται με τόση ευκρίνεια όπως σε μια FullHD οθόνη.

Ωστόσο, τα χρώματα δείχνουν αρκετά ζωντανά, και σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η οθόνη θα καλύψει απόλυτα τον μέσο χρήστη για κάθε εργασία.

Από άποψη σχεδιασμού δεν φέρει κάτι το ιδιαίτερο. Το περίβλημά του είναι από πλαστικό, ενώ φαίνεται σχετικά ανθεκτικό.

Ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό είναι ότι η συσκευή τρέχει stock Android 7.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχει περίεργες κινέζικες εφαρμογές εγκατεστημένες, ενώ μπορούμε απευθείας να βάλουμε Ελληνικά.

Χρησιμοποιήσαμε τη συσκευή για αρκετές μέρες, και μπορούμε να πούμε ότι δεν είχαμε κανένα παράπονο, όσον αφορά κολλήματα και lag.

Ο δέκτης αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος ήταν κι αυτός μια ευχάριστη έκπληξη. Συνήθως, όπως προείπαμε, σε συσκευές της κατηγορίας δεν υπάρχει τέτοιος αισθητήρας.

Βέβαια δεν είναι και ο καλύτερος αισθητήρας που κυκλοφορεί, καθώς όπως διαπιστώσαμε κάποιες φορές αργεί λίγο να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο. Κατά τ’ άλλα όμως είναι αρκετά ακριβής.

Όσον αφορά την μπαταρία, τα 2700mAh που διαθέτει κρατάνε κάτι παραπάνω από μία μέρα με κανονική χρήση σε ομιλία, browsing, και χρήση άλλων εφαρμογών.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η μπαταρία είναι αποσπώμενη, κάτι που συναντάμε πλέον σχετικά σπάνια, και μόνο σε συσκευές χαμηλού κόστους.

Ποιότητα καμερών

Το μεγάλο selling point αυτού του κινητού είναι οι τέσσερις κάμερες που φοράει συνολικά. Είναι όντως τόσο χρήσιμες;

Βάσει των δοκιμών μας, θεωρούμε ότι προφανώς δεν έχουν τόσο καλή ποιότητα, όπως θα βρίσκαμε σε κινητά high-end κατηγορίας, ή ακόμα και μεσαίας κατηγορίας.

Ωστόσο, μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Είναι σίγουρο ότι με 70€, όσες κάμερες και να διαθέτει η συσκευή, δεν πρόκειται να συναγωνιστούν αισθητήρες υψηλής ποιότητας που θα βρούμε σε ακριβότερα μοντέλα.

Με άλλα λόγια, στις κάμερες ισχύει ό,τι και στους πυρήνες των επεξεργαστών. Το περισσότερο δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερο.

Γενικά θα χαρακτηρίζαμε τις φωτογραφίες μέτριες προς καλές. Το software του κινητού διαθέτει διάφορα ωραία, όπως bokeh, πανοραμική λήψη, και άλλα.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες από τις φωτογραφίες της συσκευής.

Θα βρείτε τις φωτογραφίες σε πλήρη ανάλυση εδώ.

Επιδόσεις

Από άποψη απόδοσης, το κινητό δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να αναφέρουμε. Δεν πρόκειται να παίξει απαιτητικά παιχνίδια, ούτε να σπάσει τα ρεκόρ στα benchmark.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε μια σύγκριση με το Cubot Magic που παρουσιάσαμε πρόσφατα, το οποίο βρίσκεται στην ίδια χρηματική κατηγορία.

Όπως βλέπουμε, παρότι το Cubot κερδίζει στις περισσότερες επιμέρους μετρήσεις, το Oukitel ακολουθεί κατά πόδας.

Για γενική χρήση browsing, YouTube, κλήσεις, η απόδοση του Oukitel U22 είναι παραπάνω από αξιοπρεπής. Τα 2GB μνήμης είναι σχετικά οριακά τη σήμερον ημέρα, όμως για κάποιον που έχει τόσο μικρές απαιτήσεις, σίγουρα δεν θα του είναι εμπόδιο.

Τελικές εντυπώσεις

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Είδαμε ότι η απόδοση του Oukitel σε σχέση με τα χρήματά του είναι αρκετά εντυπωσιακή.

Ωστόσο, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Εν έτει 2018, δεν διαθέτει υποστήριξη για 4G. Έχει μόνο 3G, πράγμα που το θεωρούμε σχετικά κακή κίνηση από την εταιρεία, ακόμα και για ένα low-budget τηλέφωνο.

Ειδικά από τη στιγμή που ενσωματώνει πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως τέσσερις κάμερες και δέκτη αποτυπωμάτων, θεωρούμε απαράδεκτο να μην έχει 4G.

Αν η κύρια χρήση που κάνουμε στο τηλέφωνο είναι κατά κύριο λόγο το ίντερνετ, η απουσία του 4G είναι αρκετά σημαντική για να μας αποτρέψει από την αγορά του.

Το Cubot Magic που είδαμε παραπάνω έχει συνολικά καλύτερες επιδόσεις, περισσότερη RAM, και διαθέτει 4G στην ίδια ακριβώς τιμή. Σε αυτά τα χρήματα, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα έναντι του Oukitel U22.

Από την άλλη, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν σας ενδιαφέρει το 4G, και προτιμάτε ελαφρώς καλύτερες φωτογραφίες, τότε η συσκευή συνολικά είναι ποιοτική, τα πάει εξαιρετικά σε καθημερινή απλή χρήση, και οι κάμερες θα καλύψουν απόλυτα κάποιον που δεν έχει τρομερές απαιτήσεις.

Σας άρεσε η παρουσίαση του Oukitel U22;

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Gearbest που μας παραχώρησε ένα δείγμα του προϊόντος για τις ανάγκες της παρουσίασης.

Αν σας άρεσε η παρουσίαση, ή αν έχετε απορίες για τη συσκευή, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps