Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #21: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #21: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα αλλάζουμε γλώσσα στα Windows 10 και αφαιρούμε τα αρχεία των παλιών ενημερώσεων. Στη συνέχεια, αντικαθιστούμε το μενού έναρξης των Windows 10, και μετακινούμε τον φάκελο χρήστη. Τέλος, διαγράφουμε το Google Account μας, αναβαθμίζουμε τις εφαρμογές που δεν έχουν εγκατασταθεί από το Play Store, και κάνουμε χρήση του Google TTS.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Αλλαγή γλώσσας στα Windows 10

Τα Windows 10 έρχονται προεγκατεστημένα στις νέες συσκευές με μια συγκεκριμένη γλώσσα, η οποία είναι εύκολο να αλλάξει σε οποιαδήποτε άλλη, με ορισμένα απλά βήματα που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να θελήσει να αλλάξει την γλώσσα στα Windows 10. Ένας από αυτούς είναι ότι, αν αγοράσουμε ένα laptop από το εξωτερικό, πχ από την Κίνα, τότε θα έρθει με προεπιλεγμένη γλώσσα τα Κινέζικα.

QuickSteps #21: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Ένα ακόμα πιθανότερο σενάριο είναι να αγοράσουμε ένα laptop από Ελλάδα από κάποιο μικρό κατάστημα που κάνει παραεισαγωγές, και να μας έρθει με τα Windows στα Αγγλικά.

Επίσης, κάθε προφίλ χρήστη στα Windows 10 έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα. Οπότε, ένας νέος ηλικιακά χρήστης μπορεί να θέλει τα Αγγλικά ως γλώσσα (πχ για εξάσκηση), ενώ ένας μεγαλύτερος να προτιμά τα Ελληνικά.

Οποιοδήποτε λόγο και να έχουμε, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

Πώς αλλάζω Αγγλικά Windows 10 σε Ελληνικά

  • Πατάμε Win Key + I για να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις.

  • Εκεί επιλέγουμε «Time & Language».

  • Στο μενού αριστερά πατάμε «Region & Language».

  • Σ' αυτό το σημείο επιλέγουμε «Add a language».

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε αναζήτηση της γλώσσας που επιθυμούμε. Αν δεν μπορούμε να γράψουμε στα ελληνικά, αρκεί να ψάξουμε για “Greek”.

  • Τώρα κάνουμε κλικ στην νέα γλώσσα που επιλέξαμε και πατάμε «Options».

  • Στη συνέχεια πατάμε το κουμπί «Download», που βρίσκεται κάτω από την ένδειξη «Download language pack». Ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσής μας, περιμένουμε μερικά λεπτά για να κατέβει και να εγκατασταθεί το πακέτο της νέας γλώσσας.

  • Πηγαίνοντας πίσω στις ρυθμίσεις από το μπλε βελάκι πάνω αριστερά, πατάμε πάνω στη γλώσσα που μόλις εγκαταστήσαμε και επιλέγουμε «Set as default».

Σ' αυτό το σημείο κάνουμε μια επανεκκίνηση, ή απλά μια αποσύνδεση από τον χρήστη, και η νέα γλώσσα θα εμφανιστεί άμεσα σε όλα τα μενού των Windows.

Αν επιθυμούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη γλώσσα, απλά την επιλέγουμε και πατάμε σε εκείνη το αντίστοιχο πρώτο κουμπί, που πλέον θα είναι μεταφρασμένο.

Πώς αλλάζω Ελληνικά Windows 10 σε Αγγλικά

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά ορισμένοι από τους συντελεστές του PCsteps δεν αντέχουμε με τίποτα τις ελληνικές μεταγλωττίσεις των Windows, όπου το Defragment είναι “Ανασυγκρότηση” και το Format είναι “Διαμόρφωση”.

Αν λοιπόν δεν μας βολεύουν τα Ελληνικά Windows, το να τα αλλάξουμε στα Αγγλικά είναι εξίσου απλό.

  • Πατάμε Win Key + I για να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις.

  • Εκεί επιλέγουμε «Ώρα και γλώσσα».

  • Στο μενού αριστερά πατάμε «Περιοχή και γλώσσα».

  • Σ' αυτό το σημείο επιλέγουμε «Προσθήκη γλώσσας».

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε αναζήτηση της γλώσσας που επιθυμούμε, πχ Αγγλικά.

  • Τώρα πηγαίνουμε στην νέα γλώσσα που επιλέξαμε και πατάμε «Επιλογές».

  • Στη συνέχεια πατάμε το κουμπί «Λήψη», που βρίσκεται κάτω από την ένδειξη «Λήψη πακέτου γλωσσών». Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η λήψη, που μπορεί να πάρει μερικά λεπτά, ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσής μας.

  • Τέλος, πατάμε πάνω στη γλώσσα που μόλις εγκαταστήσαμε και επιλέγουμε «Ορισμός ως προεπιλογής».

Σ' αυτό το σημείο κάνουμε μια επανεκκίνηση του υπολογιστή, ή απλά μια αποσύνδεση από τον χρήστη, και η νέα γλώσσα θα εμφανιστεί άμεσα.

Αφαίρεση παλιών αρχείων των Windows Update

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα Window Update έχει αλλάξει αρκετές φορές από τότε που βγήκαν τα Windows 10.

Ενώ παλιά δεν μας δινόταν καμία επιλογή όσον αφορά τα Windows Update, πλέον στις νεότερες εκδόσεις των Windows 10 μπορούμε τουλάχιστον να επιλέξουμε τη μέρα και ώρα που θέλουμε να γίνει η ενημέρωση.

Ωστόσο, ένα κομμάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, τουλάχιστον όχι μέσα από τις ρυθμίσεις, είναι το αν και πότε θέλουμε να διαγραφούν τα παλιά αρχεία των Windows Update.

Αυτά τα αρχεία καταλαμβάνουν χώρο στον δίσκο μας, κάτι που μας ενδιαφέρει αν χρησιμοποιούμε SSD, όπου το κάθε GB μετράει. Η μέθοδος που περιγράφουμε λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις των Windows από τα Vista ως τα 10.

Για να το κάνουμε αυτό, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Ανοίγουμε τον «Πίνακα Ελέγχου» και πάνω δεξιά στην αναζήτηση γράφουμε «Εργαλεία διαχείρισης». Και “Εργαλεί διαχείρισης” να γράψουμε, όπως στο παράδειγμα, θα το πάρει.

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε «Εκκαθάριση Δίσκου» και επιλέγουμε τον δίσκο που έχουμε εγκατεστημένα τα Windows.

  • Στη συνέχεια, πατάμε «Εκκαθάριση αρχείων συστήματος».

  • Στο πεδίο «Αρχεία προς διαγραφή», επιλέγουμε «Εκαθάριση Windows Update», και πατάμε «ΟΚ» για να ξεκινήσει η διαδικασία.

  • Τέλος, πατάμε «Διαγραφή αρχείων» στο προειδοποιητικό παράθυρο που θα εμφανιστεί.

Εναλλακτικό Start Menu στα Windows 10

Όλοι χαρήκαμε όταν η Microsoft επανέφερε το κλασικό Start Menu στα Windows 10, και απαλλαχθήκαμε επιτέλους από το άβολο και δύσχρηστο Start Menu που προσέφεραν τα Windows 8.

Ωστόσο, αν ακόμα και τώρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το τωρινό μενού έναρξης, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για όλων των ειδών τα γούστα. Μία από αυτές είναι και το Start Menu Reviver, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώ δωρεάν.

Στο Start Menu Reviver μπορούμε να “καρφιτσώσουμε” οποιονδήποτε φάκελο, ιστοσελίδα, ή εφαρμογή μπορεί να θέλουμε. Επίσης, μας παρέχει τη δυνατότητα από το να δώσουμε μια περιγραφή στην εφαρμογή, μέχρι και να αλλάξουμε το χρώμα και την εικόνα της.

Εννοείται ότι μας προσφέρει και την κλασική αναζήτηση, όπως κάθε μενού έναρξης. Αριστερά θα εντοπίσουμε τις πιο βασικές συντομεύσεις, όπως Αυτός ο υπολογιστής, Πίνακας ελέγχου, Βιβλιοθήκη, Ρυθμίσεις λογαριασμού, κτλ.

Σ' αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι το Start Menu Reviver είναι ιδανικό για υβριδικά laptop, καθώς είναι πολύ εύχρηστο με οθόνη αφής, σε σχέση με το παραδοσιακό μενού έναρξης.

Μετακίνηση του φακέλου χρήστη

Αν επιθυμούμε να μετακινήσουμε φακέλους όπως στοιχεία λήψης, έγγραφα, βίντεο, εικόνες, και μουσική σε έναν άλλον δίσκο, ή απλά σε μια διαφορετική τοποθεσία στον υπολογιστή μας, είναι πολύ απλό να το κάνουμε με τα παρακάτω βήματα:

  • Πατάμε Ctrl + E για να ανοίξουμε την εξερεύνηση αρχείων και κατευθυνόμαστε στον φάκελο που θέλουμε να μετακινήσουμε. Εκεί πατάμε δεξί κλικ και επιλέγουμε «Ιδιότητες».

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πηγαίνουμε στην καρτέλα «Θέση» και επιλέγουμε «Μετακίνηση…».

  • Εδώ διαλέγουμε την τοποθεσία που θέλουμε για τον εκάστοτε φάκελο.

  • Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πατάμε «ΟΚ».

Διαγραφή του Google Account

Εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστό ότι η Google κατασκοπεύει το ιστορικό περιήγησής μας. Είτε έχουμε Google Account, είτε όχι, υπάρχουν άλλοι τρόποι τους οποίους χρησιμοποιεί για μας παρακολουθεί.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το θέμα, τότε διαβάστε τον σχετικό οδηγό μας.

Πώς Να Εμποδίσω Την Παρακολούθηση της Google

Είναι κοινό μυστικό το ότι οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε παρακολουθούν τις προτιμήσεις μας, τους συνδέσμους που ακολουθούμε, και γενικότερα τη δραστηριότητά μας. Όταν όμως μιλάμε…

Αν παρ' όλα αυτά θέλουμε να κάνουμε λίγο πιο δύσκολο το “έργο” της Google, τότε μπορούμε να διαγράψουμε τον λογαριασμό μας, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Κατευθυνόμαστε σ' αυτήν την σελίδα.
  • Εδώ επιλέγουμε «Σύνδεση και ασφάλεια».

  • Αριστερά, στις Προτιμήσεις λογαριασμού, πατάμε «Διαγραφή του λογαριασμού ή των υπηρεσιών σας». Αφού συνδεθούμε με τον λογαριασμό μας, θα μας σταλεί ένα email επιβεβαίωσης με ένα link.

  • Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πατάμε το link που μας στάλθηκε. Αν αλλάξαμε γνώμη, πηγαίνουμε εδώ και συνδεόμαστε στον προηγούμενο λογαριασμό μας.

Αν είναι δυνατή η επαναφορά του λογαριασμού, θα ειδοποιηθούμε αμέσως με email από την Google.

Για πιο αναλυτικές πληροφορίες, δείτε τον οδηγό μας:

Διαγραφή Google / Διαγραφή Gmail, Πλήρως ή Μεμονωμένα

Η Google έχει δημιουργήσει κορυφαίες υπηρεσίες, όπως το Gmail, το Google Drive, το Adsense, αλλά και λιγότερο κορυφαίες, όπως το Google +. Στον οδηγό αυτό…

Αναβάθμιση εφαρμογών Android εκτός Play Store

Το μεγαλύτερο πλήθος των εφαρμογών που μπορεί να χρειαστούμε βρίσκεται στο Play Store. Ωστόσο, ορισμένες εφαρμογές έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς, οπότε δεν εμφανίζονται στην Ελλάδα.

Σ' αυτήν την περίπτωση, αναγκαζόμαστε να τις κατεβάσουμε από κάπου αλλού, και όχι από το Play Store. Σ' αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να κολλήσουμε ιό στο Android κινητό μας, πρέπει να κατεβάζουμε τις εφαρμογές από το Play Store.

Παρ' όλα αυτά, αν θέλουμε οι εφαρμογές μας να μένουν ενημερωμένες και να μην χρειάζεται να επισκεπτόμαστε ένα-ένα τα site από όπου τις κατεβάσαμε, για να ελέγχουμε αν υπάρχει νεότερη έκδοση (ή αναβάθμιση),τότε το APK Updater θα μας λύσει τα χέρια.

Το APK Updater δημιουργεί μία λίστα με όλες μας τις εγκατεστημένες εφαρμογές, και ψάχνει σε έμπιστες πηγές, όπως το APK Mirror, το APK Pure, και το Play Store, για νεότερες εκδόσεις.

Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε κάθε πότε θα κάνει αυτόν τον έλεγχo, σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση.

Χρησιμοποιώντας το Google TTS

Το Google TTS (text to speak ή αλλιώς μετατροπή κειμένου σε φωνή) είναι μία εφαρμογή η οποία διαβάζει το κείμενο που βλέπουμε στην οθόνη και μας το απαγγέλλει.

Βρίσκεται στα smartphone από την έκδοση 4.2.2 Jellybean, αλλά δεν υποστήριζε Ελληνικά, κάτι που άλλαξε πριν από λίγο καιρό.

Μια από τις πολλές εφαρμογές που μπορούμε να βρούμε για το Google TTS, είναι το διάβασμα μηνυμάτων ενώ οδηγούμε, η απαγγελία ολόκληρων βιβλίων, (μέσω πχ του Google Books), κλπ.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε, είναι τα εξής βήματα:

  • Αρχικά, κατεβάζουμε το Google TTS από εδώ. Μετά πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις γλώσσας της συσκευής μας.

  • Στην κατηγορία «Ομιλία», πατάμε «Επιλογές κειμ. σε ομιλία».

  • Εκεί επιλέγουμε το «Μηχανή κειμένου σε ομιλία» και πατάμε το γρανάζι που βρίσκεται δεξιά.

  • Τέλος, στην «Γλώσσα» επιλέγουμε τα «Ελληνικά».

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps