Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #19: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #19: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα απενεργοποιούμε τις ενημερώσεις στα Windows 10 και κάνουμε επαναφορά συστήματος. Εξαιρούμε τύπους αρχείων από την αναζήτηση και απενεργοποιούμε την οθόνη με το Power Button. Τέλος, κάνουμε εκκίνηση των Windows 10 σε ασφαλή λειτουργία, αποθηκεύουμε την τοποθεσία στάθμευσης στο Google Maps και μαθαίνουμε πώς να μη μετακινούνται οι ιστοσελίδες όταν φορτώνουν στον Chrome.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Απενεργοποίηση των ενημερώσεων στα Windows 10

Με τον ερχομό των Windows 10, άλλαξαν πολλά, κάποια προς το καλύτερο και κάποια προς το χειρότερο.

Η νέα έκδοση του λειτουργικού της Microsoft έφερε ορισμένες ριζοσπαστικές αλλαγές. Μία από αυτές ήταν και η αφαίρεση του ελέγχου από τον χρήστη για την εγκατάσταση των ενημερώσεων.

QuickSteps #19: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Η μόνη επιλογή που μας δίνει η Microsoft στο περιβάλλον του Windows Update είναι η αναβολή των ενημερώσεων για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

Αν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε τελείως τις ενημερώσεις στα Windows 10, είτε επειδή μας δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, είτε απλά γιατί θέλουμε να τις κάνουμε χειροκίνητα, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

  • Πατάμε το Windows Key + R.

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε «services.msc».

  • Στη συνέχεια, μόλις βρούμε την υπηρεσία Windows Update, πατάμε δεξί κλικ και επιλέγουμε «Ιδιότητες».

  • Στον «Τύπο εκκίνησης» αλλάζουμε την επιλογή από «Αυτόματα» σε «Απενεργοποιημένο» και πατάμε «ΟΚ». Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Προφανώς, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να έχουμε τον νου μας στις ενημερώσεις που ανακοινώνει η Microsoft.

Ειδικά μετά τα τελευταία νέα για δύο σοβαρές ευπάθειες, που επηρεάζουν όλες τις συσκευές που κυκλοφορούν.

Meltdown και Spectre: Σφάλμα της Intel ή Όλων των Επεξεργαστών;
Meltdown και Spectre: Σφάλμα της Intel ή Όλων των Επεξεργαστών;

Όπως ίσως θα πήρε το μάτι σας με τον πανικό που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, πρόσφατα ανακαλύφθηκαν δύο σοβαρά κενά ασφαλείας (Meltdown και Spectre),…

Για να ελέγξουμε αν υπάρχει κάποια ενημέρωση, μπορούμε απλά να ενεργοποιήσουμε ξανά την υπηρεσία.

Πώς να κάνουμε επαναφορά συστήματος στα Windows 10

Αν ο υπολογιστής μας έχει μολυνθεί ή απλά έχει κάποιο πρόβλημα, αλλά έχουμε πρόσβαση στο λειτουργικό, τότε δεν χρειάζεται να καταφύγουμε αμέσως στο Format. Μπορούμε να κάνουμε επαναφορά του συστήματος σε μια παλαιότερη λειτουργική κατάσταση.

Η επαναφορά του συστήματος δε θα διαγράψει κανένα από τα αρχεία μας, αλλά θα αφαιρέσει ό,τι προγράμματα είχαν εγκατασταθεί μετά το σημείο επαναφοράς.

Αν δεν έχουμε δημιουργήσει ένα σημείο επαναφοράς, δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε, καθώς τα Windows δημιουργούν αυτόματα ένα, μετά από μια σοβαρή ενημέρωση ή μετά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής.

Για την επαναφορά του συστήματος, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Πατάμε Windows Key + R και γράφουμε «rstrui».

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε «Επόμενο».

  • Στη συνέχεια, επιλέγουμε το σημείο επαναφοράς που επιθυμούμε.

  • Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πατάμε «Τέλος».

  • Σε αυτό το σημείο θα μας εμφανιστεί ένα μύνημα.

Μόλις πατήσουμε «Ναι», θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την επαναφορά συστήματος, δείτε τον οδηγό μας:

Εξαίρεση συγκεκριμένων τύπων αρχείων από την αναζήτηση

Η αναζήτηση στα Windows 10 μπορεί να εντοπίσει σχεδόν οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στον υπολογιστή μας. Μπορεί ακόμα να βρει τα περιεχόμενα των κρυπτογραφημένων φακέλων, που υπάρχουν μέσα στο σύστημα.

Ωστόσο, υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες αρχεία μέσα στο PC μας, και πολλοί διαφορετικοί τύποι αρχείων, κάτι που μπορεί να κάνει την αναζήτηση λίγο χρονοβόρα.

Για να εξαιρέσουμε οποιονδήποτεε τύπο αρχείου θέλουμε, είτε γιατί επιθυμούμε να μην εμφανίζεται στην αναζήτηση, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο, απλά ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου, και στην αναζήτηση πάνω δεξιά γράφουμε «Επιλογές ευρετηρίου».

  • Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί που γράφει «Για προχωρημένους».

  • Μετά πηγαίνουμε στην καρτέλα «Τύποι αρχείων», και εκεί απλά αποεπιλέγουμε όποια επέκταση αρχείου θέλουμε να εξαιρεθεί. Τέλος, πατάμε «ΟΚ».

  • Θα μας εμφανιστεί ένα μήνυμα όπως το παρακάτω.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την αναδημιουργία θα εξαρτηθεί από το αν έχουμε SSD ή όχι, και βέβαια από το πόσα αρχεία έχουμε.

Απενεργοποίηση της οθόνης με το Power Button του υπολογιστή

Εδώ και αρκετές εκδόσεις των Windows έχουμε τη δυνατότητα να κλείνουμε τον υπολογιστή από το κουμπί On/Off που βρίσκεται πάνω στο κουτί, κάτι που δεν ήταν δυνατό να το κάνουμε παλαιότερα. Τους λόγους μπορούμε να τους βρούμε σε προηγούμενο οδηγό μας.

Γιατί Χρειάζεται Διαδικασία ο Τερματισμός Υπολογιστή?

Σε όλη την ιστορία της τεχνολογίας, η πιο εύκολη κίνηση ήταν το να κλείσουμε μια συσκευή. Για να σβήσουμε μια λάμπα, πατάμε ένα διακόπτη. Για…

Εκτός από αυτό, μπορούμε μέσα από τα Windows 10 να αλλάξουμε τη λειτουργία αυτού του κουμπιού, και να το κάνουμε είτε να βάζει τον υπολογιστή σε κατάσταση ύπνου, είτε σε αδρανοποίηση.

Εκτός όμως από αυτά, έχουμε τη δυνατότητα να το ρυθμίσουμε να κλείνει την οθόνη του υπολογιστή μας. Για να το κάνουμε αυτό, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου, και στη μπάρα αναζήτησης γράφουμε «Επιλογές παροχής ενέργειας».

  • Στο αριστερό μέρος του παραθύρου θα βρούμε το κουμπί «Επιλογή των ενεργειών των κουμπιών τροφοδοσίας».

  • Εκεί απλά αλλάζουμε την ενέργεια του κουμπιού τροφοδοσίας από «Τερματισμό λειτουργίας» σε «Απενεργοποίηση της οθόνης», και πατάμε «Αποθήκευση αλλαγών».

Εκκίνηση του υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία στα Windows 10

Η ασφαλής λειτουργία, με λίγα λόγια, είναι ένας τρόπος λειτουργίας, στον οποίον εκτελούνται μόνο οι απολύτως απαραίτητες εργασίες για να ξεκινήσουν τα Windows.

Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε περιπτώσεις που εμφανίζεται η γνωστή μπλε οθόνη, για να διαγνώσουμε τυχόν προβλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό οδηγό μας.

Για να κάνουμε εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Πατάμε Win Key + R και γράφουμε «msconfig».

  • Μετακινούμαστε στην καρτέλα «Εκκίνηση υπολογιστή», και στις επιλογές εκκίνησης τσεκάρουμε την «Ασφαλή εκκίνηση», πατώντας «OK» στη συνέχεια.

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε «Επανεκκίνηση».

Αν θέλουμε να μπούμε ξανά σε κανονική λειτουργία, αφότου κάνουμε τους ελέγχους μας σε ασφαλή λειτουργία, επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα, και αποεπιλέγουμε το πεδίο.

Υπενθύμιση τοποθεσίας στάθμευσης μέσω του Google Maps

Έχει τύχει σε πολλούς από εμάς να μη θυμόμαστε πού έχουμε παρκάρει το αυτοκίνητο ή τη μηχανή μας, με αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε και να κάνουμε κύκλους για ώρα μέχρι να το βρούμε.

Για να αποφύγουμε αυτό το μικρό εγκεφαλικό, μέχρι να σιγουρευτούμε ότι δεν μας έκλεψαν το αυτοκίνητο, αλλά απλά ξεχάσαμε πού έχουμε παρκάρει, μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη θέση στάθμευσης μέσω του Google Maps πολύ απλά και γρήγορα:

  • Ενεργοποιούμε την τοποθεσία και ανοίγουμε την εφαρμογή Google Maps.

  • Μόλις βρει τη θέση μας, απλά πατάμε μια φορά πάνω στην μπλε κουκκίδα.

  • Στο μενού που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε «Αποθηκεύστε τη θέση στάθμευσης».

  • Τώρα πλέον η θέση πάρκινγκ έχει αποθηκευτεί με την ένδειξη «Σταθμεύσατε εδώ». Επίσης, μας δίνονται ορισμένες επιλογές αν πατήσουμε «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ».

Πώς να μην μετακινούνται οι ιστοσελίδες, όταν φορτώνουν στον Chrome

Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το smartphone μας για να επισκεφτούμε μια ιστοσελίδα, μέχρι να φορτώσει ολόκληρη, τα κείμενα μετακινούνται πάνω κάτω, με αποτέλεσμα να μην επιλέγουμε αυτό που θέλουμε.

Αυτό συμβαίνει γιατί η HTML, με την οποία είναι γραμμένη ένα μεγάλο ποσοστό του internet, δεν διαβάζεται από τον αντίστοιχο browser από πάνω προς τα κάτω.

Συνεπώς, τα στοιχεία που έχει μια ιστοσελίδα, δεν φορτώνονται με τη σειρά, καθώς μπορεί να έχουν διαφορετικό μέγεθος μεταξύ τους. Οπότε, όταν εμφανίζονται οι διαφημίσεις για παράδειγμα, μετακινούν τα υπόλοιπα στοιχεία προς τα κάτω.

Η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα είναι η εξής:

  • Ανοίγουμε τον Chrome και πληκρολογούμε την εξής διεύθυνση «chrome://flags».

  • Μετά πατάμε το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία, και επιλέγουμε «Εύρεση στη σελίδα».

  • Στη μπάρα που θα εμφανιστεί, γράφουμε «Αγκύρωση κύλισης».

  • Εκεί αλλάζουμε τη ρύθμιση από «Προεπιλογή» σε «Ενεργή».

  • Αφού το κάνουμε αυτό, θα μας ζητηθεί να κάνουμε επανεκκίνηση τον Chrome.

Σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν βελτιώνεται, αλλά ούτε μειώνεται η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας.

Σας άρεσαν τα QuickSteps τις εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps