Home » Hardware » Reviews » Παρουσίαση: T-bao Tbook R8 - Το Φθηνότερο Laptop 15'' της Αγοράς
T-bao Tbook R8 - Πιθανότατα το Φθηνότερο Laptop 15'' της Αγοράς

Παρουσίαση: T-bao Tbook R8 – Το Φθηνότερο Laptop 15” της Αγοράς

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όταν πρόκειται για αγορά laptop, υπάρχει μία τεράστια ποικιλία για να διαλέξουμε, ώστε να καλύψουμε την εκάστοτε ανάγκη μας. Όσον αφορά τη χαμηλή κατηγορία τιμής, εμείς ρίξαμε μια αναλυτική ματιά στο κινέζικο T-bao Tbook R8 με οθόνη 15.6’’, το οποίο κοστίζει μόλις 150€. Μπορεί ένα τέτοιο laptop να καλύψει τις ανάγκες ενός μέσου χρήστη, για browsing, office, και ταινίες; Θα το δούμε στη συνέχεια της παρουσίασης.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

T-bao Tbook R8

Το T-bao Tbook R8 είναι ένα κινέζικο laptop, με επεξεργαστή Intel Atom Cherry Trail X5-Z8350, ο οποίος διαθέτει τέσσερις πυρήνες με τέσσερα νήματα, και συχνότητα στα 1.44Ghz (1.92Ghz μέγιστη συχνότητα).

Ο επεξεργαστής ανήκει στη χαμηλή κατηγορία επιδόσεων – όπως ήταν αναμενόμενο – και προορίζεται για βασικές εργασίες. Προφανώς, με τέτοια τιμή δεν περιμέναμε τον καλύτερο και πιο γρήγορο επεξεργαστή της αγοράς.

Τα γραφικά του laptop αναλαμβάνει η ενσωματωμένη κάρτα του επεξεργαστή (Intel HD Graphics 400), η οποία σαφώς δεν απευθύνεται σε gamers. Να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για Pacman και παιχνίδια browser, καθώς τα ενσωματωμένα γραφικά είναι επαρκή για τέτοιου είδους παιχνίδια.

Όσον αφορά τη μνήμη, το T-bao Tbook R8 έρχεται με 4GB DDR3L μνήμης, τα οποία είναι αρκετά για απλές εργασίες. Ωστόσο, είναι η μέγιστη που μπορούμε να έχουμε, καθώς δεν είναι αναβαθμίσιμη.

Ο αποθηκευτικός χώρος του T-bao Tbook R8 ανέρχεται στα 64GB και είναι τύπου eMMC. Πρόκειται για πιο γρήγορους δίσκους από τους HDD, αλλά πιο αργούς σε σύγκριση με έναν SSD.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους δίσκους, δείτε τον οδηγό μας.

Ο αποθηκευτικός χώρος του είναι onboard, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κολλημένος στη μητρική, και δεν μπορεί να αναβαθμιστεί. Επιπλέον, το laptop δεν διαθέτει άλλες θύρες για νέο δίσκο, είτε SATA είτε m.2.

Ωστόσο, έχει θύρα για κάρτα TF έως 128GB, σε περίπτωση που χρειαστούμε επιπλέον χώρο. Και φυσικά, μπορούμε να αγοράσουμε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο για να αποθηκεύσουμε τυχόν μεγάλα αρχεία, όπως ταινίες.

Η οθόνη του laptop έχει ανάλυση FullHD (1920 x 1080) και μέγεθος 15.6 ίντσες. Στην αρχική περιγραφή του στο Gearbest αναφέρεται από λάθος ως IPS.

Όπως διαπιστώσαμε από τη χρήση του laptop, αλλά όπως φαίνεται και πιο κάτω στα χαρακτηριστικά του στο Gearbest, το πάνελ της είναι TN.

Το laptop έρχεται με προεγκατεστημένα τα Windows 10 Home με Αγγλικά, τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε πολύ εύκολα σε Ελληνικά, κατεβάζοντας το αντίστοιχο πακέτο από τις ρυθμίσεις των Windows.

Η σκέψη ότι μια άδεια Windows από μόνη της κοστίζει πάνω από 100€, ομολογουμένως μας έκανε να αναρωτηθούμε αν το laptop είναι φτιαγμένο από φελιζόλ. Όπως θα δούμε και παρακάτω όμως, η ποιότητα κατασκευής ήταν καλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε και ελπίζαμε.

Unboxing

Το πακέτο του T-bao Tbook R8 ήταν από απλό χαρτόνι, χωρίς περιττά σχέδια στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό βρήκαμε πρώτα το κουτί του φορτιστή, που ομολογουμένως ήταν τεραστίων διαστάσεων, σε σύγκριση με τον εξαιρετικά μίνι φορτιστή.

Πιο κάτω ήταν τοποθετημένο το laptop σε ειδικά προστατευτικά φελιζόλ. Η πρώτη μας εντύπωση όταν το αγγίξαμε ήταν θετικότατη.

Όπως αναγραφόταν και στη συσκευασία, και όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, το χρώμα του T-bao Tbook R8 ήταν “ζαφειρένιο” (Sapphire Blue). Με λίγα λόγια, σκούρο μπλε.

Στο κάτω μέρος του βρήκαμε μόνο τα τέσσερα λαστιχένια ποδαράκια, μαζί με τα δύο ηχεία στα πλάγια. Το T-bao Tbook R8 δεν έχει γρίλιες για ανεμιστήρες, πράγμα λογικό, αφού δεν έχει ανεμιστήρες γενικότερα.

Στα πλάγια από τη μία πλευρά διαθέτει θύρα USB 3.0, mini HDMI, και θύρα φόρτισης…

…ενώ από την άλλη θα βρούμε θύρα USB 2.0, θύρα για ακουστικά, και για micro SD.

Πρώτες εντυπώσεις

Τα υλικά του T-bao Tbook R8 είναι από πλαστικό και το βάρος του ανέρχεται στα 1870 γραμμάρια.

Το μέγεθός του μας φάνηκε αρκετά μικρό και συμμαζεμένο για laptop 15 ιντσών, πράγμα που οφείλεται στο πολύ λεπτό του πάχος. Για την ακρίβεια, στο πιο παχύ του σημείο δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά.

Για την τιμή του, θεωρούμε ότι η ποιότητα κατασκευής είναι κάτι παραπάνω από τίμια, και γενικά μας φάνηκε αρκετά ανθεκτική κατασκευή.

Το λειτουργικό, όπως προείπαμε, ήταν στα Αγγλικά, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να βάλουμε άμεσα Ελληνικά από τον Πίνακα Ελέγχου των Windows.

Εμείς χρησιμοποιήσαμε το laptop για ίντερνετ και office, και μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το T-bao Tbook R8 ενδείκνυται για εύκολη πληκτρολόγηση, ενώ το touchpad του έχει απίστευτα γρήγορη απόκριση. Τόσο γρήγορη, που μπορεί να γίνει και ενοχλητική, δυσκολεύοντάς μας στην αρχή.

Η οθόνη, παρότι έχει TN πάνελ, είναι αρκετά μεγάλη, με επαρκή φωτεινότητα για τις εργασίες που περιγράψαμε. Ακόμα και για ταινίες, τα χρώματά της είναι ικανοποιητικά.

Κάπου εδώ έρχεται ένα μεγάλο “αλλά”. Στις ταινίες, το πρόβλημα που συναντήσαμε δεν ήταν η οθόνη, αλλά ο ήχος.

Ο ήχος του είναι – επιεικώς – χάλια. Και παρότι στις ταινίες μπορεί να είναι υποφερτό, για ακρόαση τραγουδιών δεν συστήνεται.

Σαφώς, δεν ενδείκνυται ούτε για βαρύ multitasking, ενώ για παιχνίδια ούτε λόγος.

Απόδοση

Στον τομέα των επιδόσεων, τρέξαμε κάποια benchmark για να δούμε πώς τα πάει ο επεξεργαστής και ο δίσκος του T-bao Tbook R8 στις μετρήσεις. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στον πίνακα βλέπουμε και τα σκορ του tablet Teclast Tbook 16 Power των 250€, αλλά και του laptop Cube Thinker που είδαμε πρόσφατα, το οποίο όμως κοστίζει 500€.

Βάσει του επεξεργαστή, οι μετρήσεις κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, όπως ακριβώς περιμέναμε.

Σε σύγκριση με το tablet – το οποίο όλως τυχαίως έχει κι αυτό το “Tbook” στην ονομασία του, το T-bao Tbook R8 είχε παρόμοιο σκορ.

Παρουσίαση: Teclast Tbook 16 Power 11,6″ – Tα Κάνει Όλα Και Συμφέρει

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι χρήστες στρέφονται στη φορητότητα, προτιμώντας μία συσκευή που μπορούν να μετακινήσουν οπουδήποτε, παρά έναν σταθερό υπολογιστή. Τα tablet είναι…

Στη σύγκριση με το Cube Thinker, ωστόσο, βλέπουμε ότι η διαφορά αυξάνεται.

Η ταχύτητα ανάγνωσης του δίσκου είναι στα 132MB/s, ενώ η ταχύτητα εγγραφής στα 70MB/s. Για την εκκίνηση του laptop χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 23 δευτερόλεπτα, ενώ το κλείσιμο πραγματοποιήθηκε σε 15 δευτερόλεπτα.

Βάσει αυτών των μετρήσεων, αλλά και της εμπειρίας μας κατά τη χρήση, το T-bao Tbook R8 μας φάνηκε γρήγορο και άμεσα αποκρίσιμο σε ό,τι κάναμε.

Από θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των τεστ, το laptop παρέμεινε αρκετά κρύο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει σύστημα ενεργής ψύξης. Πιο συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες στις μετρήσεις μας δεν ξεπέρασαν τους 53 βαθμούς στη μέγιστη απόδοση, ενώ σε κατάσταση idle βρισκόταν μονίμως στους 35.

Σε γενική χρήση, κυμαίνονταν στους 40 με 45 βαθμούς, που είναι εξαιρετικές θερμοκρασίες.

Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης του επεξεργαστή, η μπαταρία του laptop άντεξε έως και 7 ώρες σε ελαφριά χρήση office, ενώ με ταινίες και browsing κατάφερε να βγάλει 5 ώρες χρήσης.

Αξίζει η αγορά του;

Με άνεση μπορούμε να πούμε ότι η αγορά του T-bao Tbook R8 αξίζει και με το παραπάνω, και ίσως να ξεπερνά και τον ορισμό του VFM. Πληρώνεις αυτό ακριβώς που παίρνεις, και το T-bao Tbook R8 αμφιβάλλουμε αν έχει ανταγωνιστή σε αυτήν την κατηγορία τιμής.

Εν ολίγοις, παίρνουμε ένα πλήρως λειτουργικό laptop 15.6 ιντσών, με ενσωματωμένα Windows, που ενδείκνυται για χρήση office, browsing, και άλλων ελαφριών εργασιών, στην τιμή που αγοράζουμε τα περισσότερα smartphone χαμηλής κατηγορίας εν έτει 2018.

Ναι, σίγουρα θα βρούμε αρνητικά να του προσάψουμε, όπως ο απαράδεκτος ήχος, ή η έλλειψη IPS πάνελ, όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι κοστίζει μόλις 150€. Αυτοί οι συμβιβασμοί είναι αναπόφευκτοι όταν μιλάμε για τέτοια ποσά.

Εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα το laptop σε όποιον ψάχνει μια οικονομική συσκευή με μεγάλη οθόνη για δουλειές γραφείου και ίντερνετ, ή ίσως και για δώρο σε παιδιά και μαθητές. Ιδανικό δώρο θα ήταν επίσης και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν τρομερές απαιτήσεις.

Από την άλλη, αν θέλετε ένα laptop για βασική χρήση την προβολή ταινιών ή τη μουσική, καλύτερα να ψάξετε για κάποιο άλλο.

Πλεονεκτήματα

  • Καλή κατασκευή
  • Ικανοποιητική απόδοση σε ελαφριές εργασίες
  • Η μπαταρία διαρκεί αρκετά
  • Μεγάλη οθόνη 15.6 ιντσών, αλλά ελαφρύ σε βάρος
  • Πλήρως αθόρυβο
  • Άκρως οικονομικό

Μειονεκτήματα

  • Ο ήχος του είναι κάκιστος
  • Η οθόνη έχει πάνελ TN
  • Δεν παίρνει δεύτερο δίσκο
  • Η RAM δεν είναι επεκτάσιμη

Σας άρεσε η παρουσίαση του T-bao Tbook R8?

Εσάς σας ενδιαφέρει η χαμηλή κατηγορία τιμής στα laptop; Θα θέλατε να δείτε την παρουσίαση παρόμοιων προϊόντων;

Αν έχετε απορίες για το laptop ή αν έχετε να προσθέσετε κάτι, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps