Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Αγορά Power Station Με Τα Σωστά Κριτήρια Για Κάθε Χρήση - Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζω
featured Αγορά Power Station Με Τα Σωστά Κριτήρια Για Κάθε Χρήση _x4A

Αγορά Power Station Με Τα Σωστά Κριτήρια Για Κάθε Χρήση – Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζω

Οι φορητοί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας κερδίζουν συνεχώς έδαφος για εξορμήσεις στη φύση, κάμπινγκ, ή και στην παραλία το καλοκαίρι. Μας παρέχουν ρεύμα παντού, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επιλογή του κατάλληλου Power Station, μαζί με προτάσεις στο BestPrice.gr που καλύπτουν τις ανάγκες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν αγοράσω power station

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά τι πρέπει να γνωρίζουμε αλλά και τι να προσέξουμε πριν από την αγορά ενός power station, μαζί με διάφορες προτάσεις.

Όλα τα μοντέλα που περιγράφουμε στη συνέχεια, βρίσκονται μέσα στο BestPrice. Όπως ήδη θα έχουμε παρατηρήσει πολλοί από εμάς, προσφέρει αναρίθμητα καταστήματα, ώστε να βρούμε τα προϊόντα στη χαμηλότερη τιμή της ελληνικής αγοράς.

Πώς λειτουργεί

Το power station είναι στην ουσία μία φορητή συσκευή αποθήκευσης ενέργειας. Μας επιτρέπει να τροφοδοτούμε ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους, όπου και αν βρισκόμαστε. Μπορεί να τροφοδοτήσει από ψυγείο και ηλεκτρικά εργαλεία, μέχρι ανεμιστήρες, ηλεκτρικές σόμπες, φωτισμό, ή ό,τι άλλο.

Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε camping. Συνήθως περιλαμβάνει μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία υψηλής χωρητικότητας και διάφορες εξόδους για την τροφοδοσία των συσκευών αυτών. Εν ολίγοις, μπορούμε να το φανταστούμε και σαν ένα μεγάλο και πολύ ισχυρό powerbank

Μπαταρία

Για την αποθήκευση της ενέργειας, τα power station χρησιμοποιούν μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας. Οι πιο κοινές μπαταρίες για τέτοια χρήση είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-ion), και οι μπαταρίες λιθίου σιδήρου φωσφόρου (LiFePO4).

Οι Li-ion έχουν πλεονέκτημα στο βάρος, είναι πιο ελαφριές, και άρα καθιστούν το power station πιο φορητό. Αλλά είναι ευαίσθητες σε υπερθέρμανση. Οι LiFePO4 είναι πιο σταθερές και ανθεκτικές στη θερμοκρασία, με μεγαλύτερο κύκλο ζωής, αλλά είναι πιο βαριές, και σίγουρα πιο ακριβές.

Είσοδοι φόρτισης

Για τη φόρτιση των μπαταριών, τα power stations διαθέτουν τρία είδη εισόδων. Πρώτον, AC είσοδος για φόρτιση απευθείας από την πρίζα. Είναι η πιο συνηθισμένη και γρήγορη μέθοδος.

Δεύτερον, DC είσοδος, για φόρτιση μέσω του αναπτήρα του αυτοκινήτου. Αυτό είναι χρήσιμο όταν είμαστε εν κινήσει, όπως όταν πάμε διακοπές. Χρησιμοποιούμε δηλαδή το όποιο καύσιμο του αυτοκινήτου μας για τη φόρτιση.

Τρίτο και καλύτερο, ηλιακή φόρτιση. Μπορούμε να συνδέσουμε στα power stations ηλιακά πάνελ, για να τα φορτίσουμε δωρεάν με τη βοήθεια του ήλιου. Αυτή η μέθοδος είναι σαφώς πιο αργή, αλλά προσφέρει αυτονομία σε εξωτερικούς χώρους. Όπως είναι φυσικό, πρέπει να αγοράσουμε τα ηλιακά πάνελ ξεχωριστά.

Έξοδοι

Το power station διαθέτει επίσης διάφορες εξόδους για τη σύνδεση των συσκευών που θέλουμε να τροφοδοτήσουμε. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

AC έξοδοι: Προσφέρουν κανονικά ρεύμα 230V, όπως ακριβώς μια πρίζα στο σπίτι μας. Τα πιο μικρά power stations δίνουν μόνο μια τέτοια έξοδο, άρα θεωρητικά τροφοδοτούν μία συσκευή. Σαφώς βέβαια μπορούμε να συνδέσουμε πολύπριζο. Αρκεί φυσικά οι συσκευές που θα συνδέσουμε να μην ξεπεράσουν την ισχύ που μπορεί να προσφέρει το power station.

Θα βρούμε επίσης DC εξόδους: Αυτοί περιλαμβάνουν εξόδους 12V για φόρτιση αντίστοιχων συσκευών.

Και τέλος, θα βρούμε και θύρες USB των 5Vγια φόρτιση μικροσυσκευών, όπως τηλέφωνα, tablet, και λοιπά. Σε κάποια power stations υπάρχουν και θύρες USB-C που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση. Εννοείται, αντί για τη θύρα usb, μπορούμε να συνδέσουμε πχ φορτιστή κινητού στην AC θύρα για να έχουμε ούτως ή άλλως γρήγορη φόρτιση.

Γιατί να αγοράσω ένα φορητό σταθμό ενέργειας

Ο προφανής λόγος για την αγορά μιας τέτοιας συσκευής είναι οι διακοπές σε κάμπινγκ. Ειδικά σε συνδυασμό με ηλιακά πάνελ, το παίρνουμε μαζί μας και έχουμε ρεύμα για όλες τις συσκευές μας, καθώς και ηλεκτρικό φως κατά τη διάρκεια των διακοπών. Πολλοί το χρησιμοποιούν στην παραλία για μίνι ψυγείο.

Για τον ίδιο σκοπό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε απομακρυσμένα μέρη όπου δεν υπάρχει ρεύμα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ο συνδυασμός με ηλιακά πάνελ είναι must για απεριόριστο ρεύμα δωρεάν.

Τρίτο και επίσης βασικό, σε περιοχές όπου γίνονται συχνά πολύωρες διακοπές ρεύματος. Με το power station μπορούμε να έχουμε συνδεδεμένες τις συσκευές που επιθυμούμε χωρίς να μας επηρεάζουν οι πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Φυσικά, καλό είναι πάντα και το UPS, αλλά η χρήση του είναι μόνο για να αποθηκεύσουμε με την ησυχία μας τις εργασίες μας και να κλείσουμε ήρεμα το PC.

Γενικά, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτών των συσκευών, είναι ότι έχουμε ενεργειακή ανεξαρτησία οπουδήποτε, για πολλές ώρες. Για εργασία, για διασκέδαση, ή για ώρα ανάγκης. Είναι πολύ βολικά γιατί είναι ελαφρύτερα από μια κανονική γεννήτρια, και είναι εντελώς αθόρυβα.

Πώς να επιλέξω το καλύτερο power station για τις ανάγκες μου

Ας δούμε τώρα τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά power station.

Ισχύς και χωρητικότητα

Το βασικότερο χαρακτηριστικό είναι η ισχύς που θα έχει. Η ισχύς μετράται σε Watt. Θα πρέπει να ζυγίσουμε τις ανάγκες μας, να δούμε για τι ακριβώς χρήση το θέλουμε, και να έχουμε στο περίπου ένα εύρος ισχύος που θα χρησιμοποιούμε.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε απλώς κινητό, laptop, ή επιτραπέζιο υπολογιστή, μας αρκούν μερικές εκατοντάδες Watt. Αν όμως θέλουμε να τροφοδοτήσουμε πολλαπλές ηλεκτρικές συσκευές, όπως ψυγείο, κουζίνα, και λοιπά, θα χρειαστεί να ανέβουμε πάνω από 1000W.

Εδώ πρέπει να προσέξουμε τα εξής: Τα Watt είναι το πόση ισχύ μπορεί να σηκώσει το power station κάθε δεδομένη στιγμή. Ένα power station των 500W θα μπορεί να σηκώσει συσκευές συνολικής ισχύος, έως 500W.

Το για πόση ώρα θα μπορεί να το κάνει αυτό, εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας του, που μετράται σε Wh ή mAh, και είναι το αμέσως επόμενο σημαντικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Όσο μεγαλύτερα αυτά τα νούμερα, τόσο περισσότερη ώρα θα αντέχει το power station.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα τυχαίο power station, το Anker PowerHouse 521.

Αγορά Power Station Με Τα Σωστά Κριτήρια Για Κάθε Χρήση

Η απόδοσή του είναι στα 200W. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να συνδέσουμε επάνω συσκευές συνολικής ισχύς στα 200W.

Η χωρητικότητά του είναι 256Wh. Αυτό σημαίνει ότι αν υποθετικά το βάζαμε να τροφοδοτεί συσκευές, συνολικής ισχύος των 256 Watt, θα άντεχε για μια ώρα η μπαταρία.

Για να υπολογίσουμε χοντρικά πόσες βατώρες χρειαζόμαστε για την εργασία μας, πολλαπλασιάζουμε τα Watt των συσκευών που θέλουμε, με τις συνολικές ώρες που θέλουμε να βρίσκονται σε λειτουργία.

Για παράδειγμα, θέλουμε να συνδέσουμε τον υπολογιστή μας σε μια διακοπή ρεύματος. Ο υπολογιστής σε μια μέση εργασία ας πούμε ότι τραβάει 100W. Και θέλουμε να αντέξει πέντε ώρες ανοιχτός. Είναι μεγάλη διακοπή ρεύματος. Πολλαπλασιάζοντας τα δύο νούμερα, χρειαζόμαστε power station με 500 Wh για να μπορέσουμε να έχουμε ρεύμα αυτές τις πέντε ώρες.

Αντίστοιχα, ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να δούμε αν είναι αρκετές οι βατώρες ενός power station πριν το αγοράσουμε. Κάνουμε τη σούμα για τα συνολικά Watt των συσκευών που θα συνδέσουμε. Ας πούμε και πάλι 100 Watt, και διαιρούμε τις βατώρες με αυτό το νούμερο. Στο power station που είδαμε παραπάνω, στις 256 Wh, διαιρώντας με το 100 μας δίνει δυόμιση ώρες περίπου.

Το να ξέρουμε ακριβώς τις ανάγκες μας και να υπολογίσουμε σωστά πόσα Watt και Wh θα χρειαστούμε, είναι το άλφα και το ωμέγα στην αγορά power station.

Τρόποι φόρτισης και έξοδοι

Τα προηγούμενα χαρακτηριστικά, δεν είναι όμως και τα μοναδικά στα οποία πρέπει να δώσουμε σημασία. Το αμέσως επόμενο είναι να δούμε τους τρόπους με τους οποίους φορτίζει. Ιδανικά, δεν βλάπτει το να έχει και τους τρεις τρόπους που αναφέραμε παραπάνω. Πρίζα, αυτοκίνητο, ηλιακό πάνελ.

Και έπειτα, το πόσες εξόδους και τι είδους έχει. Πρίζες, USB, USB-C, κλπ. Ωστόσο, το τι θα επιλέξουμε εξαρτάται από τη χρήση που σκοπεύουμε να κάνουμε στη συσκευή.

Μέγεθος και βάρος

Ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό είναι το μέγεθος και κατά συνέπεια το βάρος του power station. Και είναι δευτερεύον, γιατί καθορίζεται εν μέρει από τη χωρητικότητα που έχουμε επιλέξει.

power station

Θέλουμε να είναι μικρό και φορητό ώστε να μπορούμε να το κουβαλήσουμε με το χέρι; Αν ναι, θα έχει σχετικά μικρή χωρητικότητα. Θέλουμε να αντέχει πολλές συσκευές για πολλές ώρες; Θα είναι πιο μεγάλο και ογκώδες.

Τα μεγαλύτερα power stations φτάνουν από 30 μέχρι και 80 κιλά. Και φυσικά κοστίζουν πολύ πιο ακριβά.

Μπαταρία

Για την μπαταρία όπως αναφέραμε στην αρχή, οι LFP είναι πιο ανθεκτικές, οπότε είναι και αυτό ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να εξετάσουμε.

Μαζί με τους κύκλους φόρτισης που θα αναγράφεται στα χαρακτηριστικά, και μας δείχνει πόσες φορτίσεις θα αντέξει η συσκευή. Δηλαδή πόσα χρόνια χρήσης θα μας βγάλει.

Τα κορυφαία power stations

Πάμε να δούμε τώρα τις καλύτερες επιλογές στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πληροφορίες που αναφέραμε.

Έως 400W

Ξεκινώντας από τη χαμηλή κατηγορία με ισχύ έως 400W για τις πιο βασικές ανάγκες, οι επιλογές που ξεχωρίσαμε είναι πρακτικά τρεις.

Αν ψάχνουμε την απολύτως πιο οικονομική λύση, αυτή είναι το FlashFish E200 στα 190 ευρώ. Ισχύς στα 200W, μικρή χωρητικότητα 151Wh, μπαταρία ιόντων λιθίου, και τα απολύτως βασικά από εξόδους. Είναι μία καλή entry level λύση, αλλά ενδεχομένως μόνο αν το βρούμε σε χαμηλότερη τιμή, από τα €150 και κάτω.

Και αυτό γιατί με 40 ευρώ παραπάνω μπορούμε να πάμε στο εξαιρετικό EcoFlow River 2 των 300W. Με 256Wh και LFP μπαταρίες με 3000 κύκλους φόρτισης, είναι ασύγκριτα καλύτερη επιλογή, και το απόλυτο VFM της κατηγορίας.

Εναλλακτικά, υπάρχει και το Anker PowerHouse 521, επίσης στις 256Wh, με λίγο χαμηλότερη ισχύ στα 200W, αλλά εξαιρετική ποιότητα κατασκευής.

800-1200W

Αν οι απαιτήσεις μας βρίσκονται στα 800 με 1200W, η πιο VFM λύση είναι μάλλον το Bluetti EB70 με 716Wh και 1000W ισχύ εξόδου. Ακολουθεί το Anker 555 PowerHouse, αν μας ενδιαφέρει η μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας.

1200W και πάνω

Αυτή η κατηγορία είναι ιδανική αν είμαστε πιο απαιτητικοί χρήστες που ψάχνουμε το απόλυτο power station για τροφοδοσία συσκευών πολύ μεγάλης ισχύος. Σε αυτή την περίπτωση, επιβάλλεται  να ανέβουμε πάνω από τα 1200W, με το ανάλογο κόστος φυσικά.

Εδώ πλέον έχουμε διάφορες επιλογές, με το Anker 757 PowerHouse να ξεχωρίζει για την σχετικά χαμηλή τιμή για αυτά που προσφέρει – 1500W με 1229Wh. Σχεδόν στα ίδια χρήματα θα βρούμε και το EcoFlow Delta 2, σε περίπτωση που θέλουμε λίγο μεγαλύτερη ισχύ, θυσιάζοντας χωρητικότητα.

Για ακόμα μεγαλύτερη ισχύ εξόδου, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο Bluetti PowerOAK 2000W και 2000Wh με πολλαπλές εξόδους. Και μη μας ξεγελάει η φωτογραφία, αυτό το πράγμα ζυγίζει σχεδόν 30 κιλά.

Στην κορυφή της κατηγορίας θα τοποθετήσουμε το Anker Power Station 767, το οποίο ξεφεύγει μεν από τις 2000 ευρώ, αλλά σε αυτά τα χρήματα παίρνουμε διάφορα άλλα premium χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, έχει ενσωματωμένα ροδάκια για φορητότητα. Παίρνει επέκταση μπαταρίας για διπλάσια χωρητικότητα, δέχεται φωτοβολταϊκά 1000W, και πάει λέγοντας.

Μπορώ να το χρησιμοποιήσω ως UPS;

Η σύντομη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι, ναι, και όχι.

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, το UPS είναι σχεδιασμένο να μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία για κάθε συσκευή που έχουμε συνδέσει επάνω. Κι όσο έχει ρεύμα από την πρίζα, χρησιμοποιεί αυτό αντί της μπαταρίας του.

Το power station θα πρέπει να αναφέρει ότι διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό. Να μπορει δηλαδή να δίνει ρεύμα από την πρίζα στις συσκευές, και να μπαίνει σε λειτουργία η μπαταρία μόνο όταν το ρεύμα διακόπτεται.

Ωστόσο, πολλά από αυτά, δεν τα κάνουν όλα αυτά. Θα πρέπει να αναγράφει στα χαρακτηριστικά battery bypass, ή κάτι σχετικό. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, θα χρησιμοποιεί την μπαταρία για να τροφοδοτήσει τη συσκευή. Ενώ παράλληλα θα τη φορτίζει έχοντάς το στο ρεύμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα φθείρει άσκοπα την μπαταρία του power station ξοδεύοντας κύκλους φόρτισης.

Αν ωστόσο υπάρχει σαν χαρακτηριστικό στο power station που κοιτάμε, τότε ναι, δεν βλέπουμε λόγο για να μην μπορεί να αντικαταστήσει ένα UPS.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα power station στο BestPrice;

Εκτός από τις προτάσεις μας, στη σελίδα του BestPrice θα βρείτε εκατοντάδες power station για κάθε ανάγκη, ώστε να επιλέξετε αυτά που σας ταιριάζουν.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#352 - Μπλοκάρισμα Pop-Up Στον Edge, Εγκατάσταση Android ADB Και Ασφαλής Κατάργηση Windows 11
QuickSteps
GamingSteps#20241102 - 20 Χρόνια GTA: San Andreas, Blockchain Παιχνίδι Από Τη Ubisoft, Νέο Animal Crossing: Pocket Camp
GamingSteps