Home » Hardware » Reviews » Logitech G810 Orion Spectrum - Μηχανικό Gaming Πληκτρολόγιο

Logitech G810 Orion Spectrum – Μηχανικό Gaming Πληκτρολόγιο

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι ευρέως διαδεδομένα στην gaming κοινότητα, και υπάρχουν αμέτρητες επιλογές αν ψάχνουμε να αγοράσουμε κάποιο. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε ένα από τα κορυφαία gaming πληκτρολόγια στην αγορά, το Logitech G810 Orion Spectrum, που διαθέτει RGB φωτισμό και διακόπτες Romer-G, τους οποίους η εταιρεία δημιούργησε αποκλειστικά για gamers.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Logitech G810 Orion Spectrum

Θεωρούμε ότι η Logitech δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά θα αναφέρουμε κάποια βασικά γεγονότα για το παρελθόν της.

Η Logitech, λοιπόν, ιδρύθηκε το 1981. Ξεκίνησε πουλώντας ποντίκια υπολογιστών, τα οποία εκείνη την περίοδο μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή τους.

Σύντομα, η εταιρεία έγινε παγκοσμίως γνωστή για τα ποντίκια της.

Όχι αυτά τα ποντίκια…

Σήμερα η Logitech ασχολείται με κάθε είδους περιφερειακό για υπολογιστές, όπως πληκτρολόγια, ακουστικά, ηχεία, κάμερες, και, φυσικά, ποντίκια. Τα προϊόντα της στοχεύουν στο να ενσωματώνουν διάφορες καινοτομίες, ενώ παράλληλα πρωταρχικός της στόχος είναι η υψηλή ποιότητα.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει εξαιρετική φήμη για τις πολιτικές της όσον αφορά την υποστήριξη του καταναλωτή. Οι χρήστες σε όλον τον κόσμο – και στην Ελλάδα – έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια για το after-sale support της Logitech.

Το τμήμα της εταιρείας που ασχολείται με το gaming ονομάζεται Logitech G, και διαθέτει μία μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Φυσικά, εκτός από gaming προϊόντα, η Logitech απευθύνεται και σε καθημερινούς χρήστες.

Στη σειρά G ανήκει και το Logitech G810 Orion Spectrum, που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω. Πρόκειται για ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, ειδικά σχεδιασμένο για gamers.

Το εν λόγω πληκτρολόγιο κυκλοφόρησε στις αρχές του 2016, αλλά όπως θα δούμε, αποτελεί ακόμα και σήμερα μια αξιόλογη επιλογή για gamers – και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικά

Το Logitech G810 Orion Spectrum είναι ένα full-size πληκτρολόγιο, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτει και num pad (104 πλήκτρα συνολικά). Επιπλέον, στο εσωτερικό του θα βρούμε RGB LED φωτισμό.

Το πληκτρολόγιο είναι εξοπλισμένο με τους διακόπτες Romer-G, που έχει σχεδιάσει η Logitech με γνώμονα τη βελτίωση της απόδοσης και την ανθεκτικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εταιρεία, οι διακόπτες είναι κατά 25% πιο ακριβείς, αφού χρειάζονται λιγότερη απόσταση κατά το πάτημα για να ενεργοποιηθούν.

Όσο για την αντοχή τους, έχουν φτιαχτεί για να αντέξουν 70 εκατομμύρια πατήματα, γεγονός που τους καθιστά κατά 40% πιο ανθεκτικούς από άλλους μηχανικούς διακόπτες.

Επιπλέον, το πληκτρολόγιο διαθέτει κουμπιά πολυμέσων, που επιτρέπουν στον χρήστη να χειριστεί τα όποια μουσικά κομμάτια παίζουν στο παρασκήνιο, χωρίς να χρειαστεί να βγει απ’ το παιχνίδια.

Με τη λειτουργία για πάτημα πολλαπλών κουμπιών ταυτόχρονα (26-key rollover), ο χρήστης μπορεί επίσης να εκτελεί πολύπλοκες κινήσεις, χωρίς να χάνει κανένα πλήκτρο.

Παράλληλα μπορούμε να εγκαταστήσουμε και το Logitech Gaming Software στον υπολογιστή μας, έτσι ώστε να παραμετροποιήσουμε και το παραμικρό φωτάκι που θα βρούμε.

Οι διαστάσεις του προϊόντος είναι 444mm x 343mm x 153mm, ενώ ζυγίζει 1180g.

Τιμή

Καθώς πρόκειται για ένα από τα κορυφαία πληκτρολόγια της εταιρείας, η τιμή του είναι κάπως τσιμπημένη. Στα ελληνικά καταστήματα, θα το βρούμε περίπου στα 185-190 ευρώ.

Unboxing

Το πακέτο του Logitech G810 Orion Spectrum είναι σε μπλε και μαύρες αποχρώσεις, ενώ στο εξωτερικό θα βρούμε αρκετές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του.

Στην πάνω πλευρά βλέπουμε τον τύπο του διακόπτη, μαζί με το layout των γραμμάτων.

Αν γυρίσουμε το κουτί ανάποδα, θα δούμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το προϊόν.

Μόλις ανοίξαμε το πακέτο, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα δεύτερο κουτί, αυτή τη φορά μαύρου χρώματος.

Μέσα σε αυτό το απλό πακέτο βρήκαμε το Logitech G810 Orion Spectrum. Καθόταν στην κορυφή, τυλιγμένο με προστατευτική ζελατίνα.

Ακριβώς από κάτω υπήρχε το φυλλάδιο των οδηγιών και η εγγύηση, τοποθετημένα με έναν έξυπνο τρόπο στο κέντρο της συσκευασίας.

Κάπου εδώ τελειώνει το unboxing, αφού δεν υπήρχε κανένα άλλο παρελκόμενο στο κουτί.

Αφαιρώντας την προστατευτική ζελατίνα, είμαστε έτοιμοι να δούμε τι μπορεί να κάνει το πληκτρολόγιο.

Σχεδιασμός

Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί χρήστες χαρακτηρίζουν τα gaming πληκτρολόγια υπερβολικά και “καγκούρικα”. Αρκετά από αυτά έχουν σχεδιαστεί, έτσι ώστε να τραβάνε αμέσως την προσοχή. Κοινώς, είναι για τα πανηγύρια – όσον αφορά την εμφάνιση πάντα.

Το Logitech G810 Orion Spectrum όμως δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Ο σχεδιασμός του είναι λιτός και μινιμαλιστικός, χωρίς περιττές γωνίες και σχέδια.

Για την ακρίβεια, πριν το συνδέσουμε στην πρίζα, είχαμε τις αμφιβολίες μας για το αν διαθέτει RGB φωτισμό.

Το σχήμα του είναι το κλασικό ορθογώνιο, με μια γραμματοσειρά στα κουμπιά που ναι μεν ξεχωρίζει, αλλά χωρίς να “βγάζει μάτι”.

Στην πάνω αριστερή γωνία βρίσκται το logo της Logitech.

Στην πίσω πλευρά έχει έναν όμορφο σχεδιασμό με παράλληλες γραμμές, ενώ πέντε λαστιχένια ποδαράκια αναλαμβάνουν να το κρατήσουν σταθερό στο γραφείο μας.

Επιπλέον, διαθέτει δύο πόδια στο πίσω μέρος, ώστε να μπορούμε να το ανασηκώνουμε. Μάλιστα, έχει δύο σκάλες ύψους, για να τις εναλλάσσουμε ανάλογα με τα γούστα μας.

Τα κουμπιά πολυμέσων στην πάνω δεξιά γωνία, μαζί με το κουμπί αυξομοίωσης της έντασης, δίνουν μια όμορφη νότα στον όλο σχεδιασμό.

Τα ειδικά κουμπιά (Caps Lock, Num Lock, Scroll Lock) βρίσκονται στο κέντρο του πάνω μέρους, αντί για τη δεξιά πλευρά που ίσως έχουμε συνηθίσει από άλλα πληκτρολόγια.

Διακόπτες Romer-G

Θέλαμε να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε τους διακόπτες Romer-G της Logitech, έτσι ώστε να μπορούμε να τους συγκρίνουμε με τους Cherry MX. Η δοκιμή μας κράτησε για μία εβδομάδα, και ομολογουμένως μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Γενικά, οι Romer-G μας φάνηκαν πράγματι γρηγορότεροι, αν και δεν μπορούμε να μετρήσουμε με κάποιον τρόπο την 25% μεγαλύτερη ταχύτητα που διαφημίζει η Logitech.

Η απόσταση ενεργοποίησης των διακοπτών ήταν αρκετά μικρή, και δεν χρειάζεται να πατηθεί μέχρι τέλους το πλήκτρο για να καταγραφεί η εκάστοτε εντολή. Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που νιώθαμε ότι είναι πιο γρήγοροι οι διακόπτες.

Επιπλέον, τους βρήκαμε ελάχιστα πιο μαλακούς από τους Cherry MX Red που δοκιμάσαμε σε προηγούμενη παρουσίαση, παρότι και οι δύο έχουν δύναμη ενεργοποίησης στα 45g.

Τα καπάκια των πλήκτρων – και γενικότερα όλος ο σκελετός – έχουν ένα όμορφο ματ φινίρισμα, που όπως παρατηρήσαμε αποτρέπει τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Το εσωτερικό των διακοπτών διαφέρει αρκετά από τους Cherry MX, αφού το κέντρο είναι “τρύπιο”, σε αντίθεση με το κλασικό σχήμα σταυρού που γνωρίζουμε.

Στο κέντρο της τρύπας βρίσκεται το λαμπάκι LED, πράγμα που επιτρέπει στον φωτισμό να πηγάζει από το κέντρο του διακόπτη.

Γενικότερα, οι Romer-G μας φάνηκαν αρκετά άνετοι και στη χρήση, ενώ δεν άργησαν να γίνουν απ’ τους αγαπημένους μας.

Κατά το gaming ανταποκρίθηκαν άψοξα, αφού ήταν ταχύτατοι και ακριβείς. Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη ήρθε κατά την πληκτρολόγηση κειμένων.

Εφόσον δεν χρειάζεται να φτάσουν μέχρι τέλους για να ενεργοποιηθούν, αποδείχθηκαν εξαιρετικοί και στη δακτυλογράφηση.

Μηχανικό Πληκτρολόγιο: Όλα Όσα θα Θέλατε να Ξέρετε

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα λεγόμενα μηχανικά πληκτρολόγια και ορισμένοι από εσάς έχετε στην κατοχή σας ένα από αυτά. Όμως τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο … Συνεχίστε να διαβάζετε το Logitech G810 Orion Spectrum – Μηχανικό Gaming Πληκτρολόγιο.

Άλλο ένα πλεονέκτημά τους είναι ο ήχος, που δεν είναι τόσο αισθητός όσο συναντάμε στους διακόπτες της Cherry. Μας φάνηκαν πολύ πιο “ήσυχοι” στο σύνολο από άλλους μηχανικούς διακόπτες, και σίγουρα δεν θα ενοχλήσουν τους όποιους συγκατοίκους μας.

Φυσικά, αυτό για κάποιους μπορεί να είναι μειονέκτημα, καθότι ο “clicky” ήχος είναι ένα από τα πιο εθιστικά χαρακτηριστικά των μηχανικών πληκτρολογίων.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι Romer-G δεν είναι συμβατοί με τους Cherry MX.

Για το θέμα της ανθεκτικότητας, τα 70 εκατομμύρια πατήματα τους κάνουν σίγουρα πιο στιβαρούς από τους Cherry MX των 50 εκατομμυρίων. Βέβαια δεν μπορούμε να ελέγξουμε με κάποιον τρόπο αυτό το χαρακτηριστικό, θα αρκεστούμε στα λόγια της Logitech.

Όπως και να ‘χει όμως, πολύ αμφιβάλλουμε για το αν θα κρατήσει κάποιος το πληκτρολόγιό του για τόσο καιρό. Οι πλειοψηφία των χρηστών θα αλλάξει πληκτρολόγιο, προτού προλάβουν να φτάσουν στα 50 εκατομμύρια πατήματα οι διακόπτες του.

Φυσικά, αν θέλετε να διατηρήσετε το πληκτρολόγιό σας σαν καινούργιο, ακόμα και μετά από χρόνια χρήσης, θα πρέπει να ξεκινήσετε το καθάρισμα.

Καθαρισμός Πληκτρολογίου: Πώς Γίνεται και Γιατί Χρειάζεται

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το πληκτρολόγιό σας; Αν η απάντηση είναι “ποτέ”, ή “δεν θυμάμαι”, τότε πιθανότατα το πληκτρολόγιό σας να είναι … Συνεχίστε να διαβάζετε το Logitech G810 Orion Spectrum – Μηχανικό Gaming Πληκτρολόγιο.

Φωτισμός

Όπως ήδη αναφέραμε, ο Romer-G μηχανισμός επιτρέπει στο φως να βρίσκεται στα μισά του διακόπτη, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερο φωτισμό.

Με το που συνδέσουμε το πληκτρολόγιο στον υπολογιστή για πρώτη φορά, θα δούμε τον πλήρη φωτισμό του σε χρώματα RGB.

Στην πάνω πλευρά υπάρχει ένα κουμπί με το σήμα της λάμπας, που μας επιτρέψει να απενεργοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τον φωτισμό όποτε το επιθυμούμε.

Ωστόσο, το πληκτρολόγιο δεν έχει κάποιον ειδικό συνδυασμό πλήκτρων για την αλλαγή των χρωμάτων. Τα πάντα γίνονται μέσα από το ειδικό λογισμικό της Logitech.

Logitech Gaming Software

Πρώτα απ’ όλα, χρειάστηκε να κατεβάσουμε το ειδικό λογισμικό από την επίσημη σελίδα της εταιρείας.

Το Logitech Gaming Software υποστηρίζει όλες τις εκδόσεις των Windows (ακόμα και πριν τα XP), και διαθέτει έκδοση για Mac. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε είτε την 32-bit έκδοση, είτε την 64-bit.

Η εγκατάσταση αποδείχτηκε ιδιαίτερα απλή. Χρειάστηκε βέβαια να αποτρέψουμε την εγκατάσταση του Overwolf, ενός προγράμματος που χρησιμοποιείται στο gaming.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλές, και οι gamers ανά τον κόσμο το χρησιμοποιούν κατά κόρον. Επίσης το έχουμε παρουσιάσει σε πρόσφατο οδηγό.

Πώς να Ενσωματώσω Πρόσθετες Λειτουργίες στα Παιχνίδια

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσαμε την ώρα που παίζουμε ένα παιχνίδι σε πλήρη οθόνη, να βλέπουμε τα email μας; Ή να κάνουμε μια αναζήτηση … Συνεχίστε να διαβάζετε το Logitech G810 Orion Spectrum – Μηχανικό Gaming Πληκτρολόγιο.

Το λογισμικό διαθέτει τρόπους παραμετροποίησης για οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε, όσον αφορά τα χρώματα.

Επίσης, έχει και επιλογές για δημιουργία πολλαπλών προφίλ, όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό φωτισμό και μακροεντολές, ανάλογα με το πρόγραμμα που τρέχουμε την κάθε στιγμή.

Για παράδειγμα, μπορούμε να ορίσουμε διαφορετικό προφίλ για κάθε παιχνίδι μας, έτσι ώστε να βλέπουμε κάθε φορά μόνο τα πλήκτρα που χρησιμοποιούμε.

Το λογισμικό της Logitech έχει αρκετά έτοιμα εφέ φωτισμού, αλλά μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε και τα δικά μας.

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει τίποτα που να μην κατάφερε να κάνει το software, αν και στην αρχή ομολογουμένως μας δυσκόλεψε μέχρι να βρούμε τα κατατόπια. Ευτυχώς διαθέτει αναλυτικό οδηγό για όλες τις λειτουργίες του, που τον βρήκαμε ιδιαίτερα χρήσιμο.

Το Logitech Gaming Software μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο μιας ποικιλίας προϊόντων της Logitech. Αν μάλιστα έχουμε δύο ή περισσότερα περιφερειακά, μπορούμε να τα συγχρονίσουμε, ώστε να εκπέμπουν το ίδιο εφέ φωτισμού.

Αξίζει η αγορά του;

Το Logitech G810 Orion Spectrum είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, με όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα ζητήσει ένας gamer. Παράλληλα, αποδείχτηκε ικανότατο και κατά τη δακτυλογράφηση, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για γενική χρήση.

Συνολικά, διαθέτει απλό σχεδιασμό για όσους απεχθάνονται τις πολλές φανφάρες. Οι διακόπτες, παρότι δεν είναι Cherry MX, δεν μας απογοήτευσαν καθόλου. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι τους βρήκαμε εξαιρετικούς σε όλα, είτε στην ταχύτητα, είτε στην απόκριση, και παράλληλα αρκετά ήσυχους. Μένει να δούμε αν θα αντέξουν και στη δοκιμασία του χρόνου.

Τα πλήκτρα πολυμέσων ήταν ένα επιπλέον μπόνους στην όλη εμπειρία, ενώ για τον φωτισμό έχουμε να πούμε μόνο τα καλύτερα.

Επιπλέον, τα σχόλια των ευχαριστημένων χρηστών είναι δεκάδες, εν αντιθέσει με τα αρνητικά, που είναι ανύπαρκτα.

Αξίζει λοιπόν να το αγοράσετε;

Ξεκάθαρα όχι. Σας μπερδέψαμε, ε; Για να το θέσουμε λοιπόν καλύτερα, εξαρτάται από την τιμή.

Στην τιμή των €185-€190 που πωλείται στην ελληνική αγορά, είναι αρκετά τσιμπημένο. Χωρίς επιπλέον βάση για να ακουμπάει ο καρπός (wrist rest), εργαλείο για την αφαίρεση των διακοπτών, θήκη, θύρες USB, και γενικά διάφορα τέτοια παρελκόμενα, θα λέγαμε ότι είναι επιεικώς υπερτιμημένο.

Αν πρόκειται να δώσουμε τόσα χρήματα, με λίγα παραπάνω παίρνουμε το εξαιρετικό G910 Orion Spectrum της ίδιας σειράς, με πολλά επιπλέον gaming “καλούδια”.

Συνοψίζοντας λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Πλεονεκτήματα

  • Οι διακόπτες Romer-G είναι έξοχοι από κάθε άποψη
  • Οπίσθιος RGB φωτισμός
  • Μινιμαλιστικός και κομψός σχεδιασμός
  • Εξαιρετικό λογισμικό της Logitech
  • Πρόσθετα κουμπιά πολυμέσων και ήχου

Μειονεκτήματα

  • Αρκετά τσιμπημένη η αρχική τιμή Ελλάδας
  • Δεν κάνει έντονο “κλικ” για τους λάτρεις του ήχου
  • Δεν είναι συμβατό με τους διακόπτες της Cherry, για όσους ασχολούνται με το modding

Σας άρεσε το Logitech G810 Orion Spectrum;

Ακόμα κι αν δεν ασχολείστε με παιχνίδια, αρκετοί από εσάς σίγουρα θα έχετε στην κατοχή σας κάποιο μηχανικό πληκτρολόγιο. Πώς σας φάνηκε η παρουσίαση του Logitech G810 Orion Spectrum; Σκοπεύετε να το αγοράσετε;

Αν έχετε απορίες σχετικά με το προϊόν ή αν θέλετε να μας γράψετε την εμπειρία σας με αυτό, αφήστε σχόλιο.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps