Home » Hardware » Reviews » Η καλύτερη ΣΚΟΥΠΑ ΡΟΜΠΟΤ με έκπτωση στα €299
Featured Narwal Freo X Plus 00

Η καλύτερη ΣΚΟΥΠΑ ΡΟΜΠΟΤ με έκπτωση στα €299

Οι σκούπες ρομπότ δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχουν εδώ και χρόνια για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη με τις δουλειές του σπιτιού. Ειδικά αν έχουμε κατοικίδια στο σπίτι, το να καθαρίζονται αυτόματα οι τρίχες κάθε μέρα, χωρίς να χρειάζεται να σκουπίζεις συνέχεια, είναι πραγματικά σωτήριο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Στη συνέχεια, θα δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες της Narwal Freo X Plus, η οποία είναι μία οικονομική σκούπα και σφουγγαρίστρα ρομπότ, που υπόσχεται υψηλές επιδόσεις.

Μπορείτε να βρείτε τη σκούπα-ρομπότ στο Geekbuying, η οποία βρίσκεται σε προσφορά στα €299 με το κουπόνι: NNNPAXPLUS

Το κατάστημα προσφέρει δωρεάν μεταφορικά και αποστολή από ευρωπαϊκή αποθήκη.

Δώρο: Έξι σακούλες σκουπιδιών

Θα βρείτε επίσης το μεγαλύτερο μοντέλο, τη Narwal Freo X Ultra, στην τιμή των €799 με το κουπόνι: NNNPAXUL

Δώρο: Tronsmart Bluetooth Speaker

(Οι προσφορές θα είναι διαθέσιμες έως 11 Ιουνίου)

Unboxing

Ας δούμε αρχικά τη συσκευασία και τι αγοράζουμε με αυτά τα χρήματα. Η Freo X Plus έρχεται στην κλασική τετράγωνη επίπεδη συσκευασία, με λεπτομέρειες εξωτερικά για τα χαρακτηριστικά της.

Στο εσωτερικό θα βρούμε στο πάνω μέρος περιεχόμενα και αναλυτικές οδηγίες χρήσης, οι οποίες είναι εύκολες και πλήρως κατατοπιστικές.

Από κάτω βρίσκουμε στο κέντρο τη σκούπα. Παραδίπλα είναι η βάση της.
Έχουμε επίσης τα δύο περιστρεφόμενα βουρτσάκια, που τα ενσωματώνουμε στο πλάι της σκούπας.

Περιλαμβάνει επίσης δύο ανταλλακτικές σακούλες σκουπιδιών και δύο προστατευτικά για τις σακούλες.

Ένα πανάκι σφουγγαρίσματος πολλών χρήσεων, που το βγάζουμε, το πλένουμε, και το ξαναβάζουμε.

Δύο πανάκια μίας χρήσης, που τα χρησιμοποιείς μία φορά και τα πετάς. Το καλώδιο ρεύματος. Ένα πλαστικό υπόστρωμα, το οποίο βάζουμε κάτω από τη βάση για να παρκάρει πάνω εκεί η σκούπα, αν τοποθετήσουμε τη βάση σε ξύλινο δάπεδο.

Και τέλος, το manual.

Συναρμολόγηση

Στη συναρμολόγηση δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο. Κουμπώνουμε τα βουρτσάκια στο πλάι. Βάζουμε το πανί σφουγγαρίσματος. Αφαιρούμε τα αυτοκόλλητα.

Συνδέουμε το καλώδιο στη βάση. Το οποίο στην πίσω πλευρά έχει cable management για να τυλίξουμε το περίσσευμα.

Έπειτα συνδέουμε τη βάση στην πρίζα. Τοποθετούμε από κάτω της το πλαστικό, αν το πάτωμα είναι ξύλινο, έτσι ώστε να μην υπάρχει υγρασία στο πάτωμα. Βάζουμε τη σκούπα να ακουμπήσει στη βάση. Και έτοιμοι.

Η σκούπα είναι πολύ εύκολη στον χειρισμό. Το πάνω μέρος της είναι καπάκι, το οποίο αφαιρούμε απλά τραβώντας. Και στο εσωτερικό θα βρούμε δύο δεξαμενές.

Η μία είναι για το νερό.

Και η άλλη για τα σκουπίδια.

Η πρώτη αφαιρείται με ένα απλό σήκωμα, ενώ η δεύτερη έχει κουμπιά απελευθέρωσης.

Εδώ να σημειώσουμε για τον κάδο των σκουπιδιών, ότι αντί αυτού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ανταλλακτικές σακούλες που έχει μέσα, ή τις έξτρα σακούλες που έρχονται ως δώρο με την αγορά από Geekbuying.

Απλώς θα πρέπει στη συνέχεια να αγοράσουμε και άλλες μόλις γεμίσουν. Ή να χρησιμοποιήσουμε ξανά τον κάδο πολλών χρήσεων.

Για τη δεξαμενή του νερού, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τη γεμίσουμε με καθαρό νερό βρύσης, και να την τοποθετήσουμε ξανά στη σκούπα.

Εφαρμογή Narwal

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή στο κινητό, από την οποία έχουμε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της σκούπας. Υπάρχει QR κωδικός στη συσκευασία για να την κατεβάσουμε από το Play Store ή App Store, ανάλογα το κινητό μας.

Επιλέγουμε γλώσσα και τοποθεσία. Δεν διαθέτει Ελληνικά, οπότε τα Αγγλικά είναι μάλλον η επόμενη καλύτερή μας επιλογή.

Στη συνέχεια θα πατήσουμε στο “Add a Device” για να συνδέσουμε τη σκούπα ρομπότ.

Επιλέγουμε το μοντέλο μας, που στην προκειμένη είναι η Freo X Plus, από το Freo Series.

Θα χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε την τοποθεσία και το Bluetooth, και στη συνέχεια θα συνδεθούμε στη σκούπα.

Στη δική μας περίπτωση υπήρχε και ένα Firmware Update, το οποίο εγκαταστήσαμε αμέσως μετά. Και αφήσαμε ενεργοποιημένο το Auto-update.

Προχωρώντας, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις για τον χώρο που θα σκουπίζει. Μας ρωτάει αρχικά αν υπάρχουν σκάλες στον χώρο. Μόλις προχωρήσουμε, θα ξεκινήσει να βολτάρει στον χώρο μας για να σκανάρει τα δωμάτια.

Καλό είναι σε αυτή τη φάση να έχουμε καθαρό το πάτωμα από αντικείμενα, ώστε να κάνει τη βέλτιστη δυνατή ανίχνευση του χώρου μας. Κρατάμε επίσης όλες τις πόρτες ανοιχτές. Υπόψη ότι κάποια μέλη της οικογένειας μπορεί να θορυβηθούν από τον νέο συγκάτοικο.

Στην εφαρμογή μπορούμε να δούμε αναλυτικά τον χώρο που σκάναρε η σκούπα. Και έχουμε τη δυνατότητα να τον επεξεργαστούμε.

Κάτω στις επιλογές στα Task, μπορούμε να προγραμματίσουμε κάποια από τις διαθέσιμες εργασίες για συγκεκριμένη μέρα και ώρα, ώστε να επαναλαμβάνεται αυτόματα.

Τα διαθέσιμα tasks που μπορεί να εκτελέσει ή σκούπα είναι τέσσερα. Σκούπισμα, σφουγγάρισμα, σκούπισμα και ταυτόχρονα σφουγγάρισμα, και τέλος πρώτα ένα πέρασμα σκούπισμα και στη συνέχεια ένα πέρασμα σφουγγάρισμα.

Από τις ρυθμίσεις πάνω δεξιά μπορούμε να αλλάξουμε την προεπιλεγμένη εργασία, η οποία είναι αυτή που εκτελείται όταν πατάμε το φυσικό κουμπί από το On/Off της σκούπας. Μας δίνει επίσης δυνατότητα να αλλάξουμε το Edge mode, στο οποίο η σκούπα σκουπίζει τις άκρες πιο εξονυχιστικά.

Στις γενικές ρυθμίσεις βλέπουμε επίσης διάφορες χρήσιμες επιλογές, όπως το “Family with Pets” ή το “Child lock”.

Στην καρτέλα “Μanage Αccessories” μας δείχνει το πότε κάθε αξεσουάρ θα χρειαστεί να αλλαχτεί.

Η πρώτη δοκιμή

Για έναν χώρο τριών δωματίων και 17 τετραγωνικών (μετράει το εμβαδόν του κενού δαπέδου, όχι τα σημεία όπου υπάρχουν έπιπλα), η σκούπα έκανε 30 λεπτά για να σκουπίσει και να σφουγγαρίσει.

Μάζεψε τα πάντα από τρίχες, και υπόψη ότι ο χώρος ήταν ήδη φαινομενικά καθαρός και σκουπισμένος την προηγούμενη μέρα.

Κατά το σκούπισμα ήταν σχεδόν αθόρυβη, με το “suction power” στο normal. Έχει συνολικά τέσσερις σκάλες, από quiet έως super powerful.

Αντίστοιχα το σφουγγάρισμα έχει τρεις σκάλες υγρασίας, από low σε wet. Με δοκιμή ακόμα και στο wet, έκανε πολύ καλή δουλειά στο να αφήσει ελάχιστη υγρασία στο πάτωμα. Σχεδόν δεν φαινόταν ότι είναι σφουγγαρισμένο καθώς περνούσε.

Σκούπισμα

Η δύναμη αναρρόφησης της Freo X Plus είναι στα 7800Pa. Κι αν αναρωτιέστε αν αυτό είναι πολύ ή λίγο, στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι μετρήσεις σε 24 δημοφιλείς σκούπες ρομπότ. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι πιο ακριβές της αγοράς.

Η μέγιστη ισχύς αναρρόφησης της λίστας είναι τα 8000Pa. Και μάλιστα στα πολύ ακριβά μοντέλα.

Άρα η δική μας βρίσκεται στην κορυφή, στο ένα τρίτο ή λιγότερο της τιμής, σε σύγκριση με τις αντίστοιχα δυνατές σκούπες. Ο μέσος όρος της ισχύος κυμαίνεται από 2000Pa μέχρι 4000Pa, ενώ η πλειοψηφία παίζει στα 1500Pa με 2000Pa.

Γενικά μιλώντας, όσο μεγαλύτερη η ισχύς αναρρόφησης, τόσο το καλύτερο. Γιατί θα κάνει καλύτερο καθάρισμα, ειδικά στα χαλιά. Το μόνο πρόβλημα με την υψηλή ισχύ αναρρόφησης είναι η τιμή, το οποίο στην προκειμένη δεν είναι πρόβλημα, γιατί η Narwal κοστίζει το ένα τρίτο ή το ένα πέμπτο σε πολλές περιπτώσεις, από σκούπες αντίστοιχης ισχύς.

Στην πράξη, η σκούπα ρουφάει τα πάντα, ακόμα και στη χαμηλή σκάλα. Τα πάει εξαιρετικά σε γυμνό πάτωμα. Καθαρίζει μέχρι και τις χαραμάδες από ξύλινο πάτωμα, ειδικά αν αυξήσουμε τη σκάλα αναρρόφησης στα μέγιστα. Καθαρίζει επίσης πιο “βαριά” σκουπίδια, όπως πχ σκυλοτροφή.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της, αναφέρει “zero-tangling floating brush”. Δηλαδή η βούρτσα που τραβάει μέσα τα σκουπίδια έχει μηχανισμούς για να μην μπλέκονται τρίχες.

Επιβεβαιώνουμε ότι μετά από εκτεταμένη χρήση, δεν έχει ίχνος τρίχας στη βούρτσα, άρα το κάνει σωστά. Ωστόσο, υπήρξαν φορές που έχει πιάσει σε εκείνο το σημείο διάφορα πράγματα, όπως πχ μία πλαστική ζελατίνα, η οποία άρχισε να κάνει θόρυβο καθώς γυρνούσε η σκούπα. Σαφώς όμως αυτό δεν είναι το είδος σκουπιδιού που θα έπρεπε να βρεθεί στο πάτωμα, και για να είμαστε δίκαιοι, ούτε η κλασική ηλεκτρική σκούπα θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα μαζί του.

Η Freo X Plus διαθέτει επίσης λέιζερ μηχανισμούς για αποφυγή εμποδίων. Και πράγματι εντοπίζει σωστά τυχόν αντικείμενα που έχουν πέσει κάτω, ώστε να τα αποφεύγει.

Σε κανονικό βαρύ χαλί περνάει κανονικά και καθαρίζει. Εμφανώς χειρότερα σε σύγκριση με το σκέτο πάτωμα, και σίγουρα θέλει το δυνατό mode για να κάνει δουλειά σε χαλί. Το θετικό είναι ότι μαζεύει την τρίχα καλά! Όσοι έχουν κατοικίδια, καταλαβαίνουν τον ενθουσιασμό μας!

Εκεί που την είδαμε να δυσκολεύεται είναι σε μικρά χαλιά. Σε ελαφρύ πατάκι ας πούμε, μπλέχτηκε και δεν κατάφερε να ξεφύγει.

Σφουγγάρισμα

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της, χρησιμοποιεί δύναμη 6Ν και δεξαμενή των 280ml για νερό. Η οποία μπορεί να καθαρίσει επιφάνειες έως και 480 τετραγωνικά, χωρίς να χρειαστεί ξανά γέμισμα.

Στην πράξη, ισχύει. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ξετρέλανε στο σφουγγάρισμα. Ναι μεν μαζεύει και καθαρίζει τυχόν λεκέδες, αλλά στην ουσία αυτό που κάνει είναι να περνάει ένα πανί με νερό πιέζοντας πάνω-κάτω. Για καθημερινή χρήση είναι μια χαρά, απλά για βαθύ σφουγγάρισμα ή για επίμονους λεκέδες, χρειάζεσαι κι ένα πέρασμα μία στο τόσο με κανονική σφουγγαρίστρα.

Τελικές εντυπώσεις

Συνολικά, η σκούπα μας άφησε με πολύ θετικές εντυπώσεις. Την έχουμε προγραμματίσει να περνάει ένα σκούπισμα κάθε μέρα στον χώρο μας, και έχουμε γλιτώσει από τις τρίχες των κατοικίδιων, που ήταν και το βασικό μας πρόβλημα. Την προτείνουμε άνετα για τέτοιο σκοπό, καθώς διατηρεί τον χώρο καθαρό και δεν δημιουργεί προβλήματα, όπως το να κολλάει ή να χάνεται.

Όσον αφορά την τιμή της, σε προσφορά στα €299 με το κουπόνι NNNPAXPLUS θεωρούμε ότι είναι εξαιρετική για αυτά που προσφέρει.

Δεν θα την προτείναμε σε περίπτωση που έχετε μόνο χαλιά στον χώρο σας, γιατί ίσως να χρειαστείτε κάτι πιο εξειδικευμένο. Επίσης, δεν θα την προτείναμε αν το κύριο μέλημά σας είναι το σφουγγάρισμα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η Narwal Freo X Plus είναι αστέρι.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert aa_x4A
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#337 - Κωδικός Λογαριασμού Windows 11, Android Για Ηλικιωμένους, Προώθηση Κλήσεων Στο Android
QuickSteps
GamingSteps#20240726 - Δωρεάν Περιεχόμενο Stardew Valley, Τελικό Boss Shadow of the Erdtree, Ολυμπιακοί Αγώνες Esports
GamingSteps