Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » WeeklySteps » Hack στο Disqus, Google Pixel, OnePlus 6, και... Εθνικό Despacito

Hack στο Disqus, Google Pixel, OnePlus 6, και… Εθνικό Despacito

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Μπορεί να μπήκε ο Οκτώβρης δυναμικά με βροχές και καταιγίδες, όμως δυναμική είσοδο έκανε και η Google με τα νέα της προϊόντα. Αυτή τη φορά θα δούμε τα σημαντικότερα τεχνολογικά γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε, όπως τα αφουγκραστήκαμε εμείς με τη μουσική υπόκρουση του δημοφιλούς Despacito, που φέρεται να διεκδικεί τη θέση του Εθνικού Ύμνου της Βουλγαρίας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το εβδομαδιαίο WeeklySteps επιχειρεί να συνοψίσει τα σημαντικότερα νέα της εβδομάδας στον χώρο των υπολογιστών και της τεχνολογίας, φιλτράροντας τις ανούσιες ειδήσεις.

Η στήλη μας θα βγαίνει κάθε Σάββατο, και θα περιλαμβάνει τα νέα γνωστών εταιρειών, καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες, επερχόμενα events, και διάφορα άλλα.

Disqus Hack που επηρεάζει 17,5 εκατομμύρια χρήστες

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε και ενδεχομένως έχουμε λογαριασμό στο Disqus, το δημοφιλέστερο σύστημα σχολίων για ιστοσελίδες στο Internet, το οποίο χρησιμοποιούμε και εδώ στο PCsteps.

Την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, η Disqus ενημερώθηκε από τον ανεξάρτητο ερευνητή ασφαλείας Troy Hunt πως άγνωστοι απέκτησαν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών του Disqus.

Συγκεκριμένα, παραβιάστηκε μια εικόνα (snapshot) της βάσης δεδομένων από το 2012, η οποία περιλάμβανε δεδομένα 5 ετών. Η εικόνα περιείχε διευθύνσεις e-mail, usernames, ημερομηνίες εγγραφής και τελευταίας σύνδεσης για 17,5 εκατομμύρια χρήστες.

Στην εικόνα περιλαμβάνονταν επίσης τα password, σε κρυπτογραφημένη μορφή SHA1, για περίπου το 1/3 των χρηστών. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν αποκαλυφθεί οι ίδιοι οι κωδικοί, αν και υπάρχει μία χαμηλή πιθανότητα να αποκρυπτογραφηθούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Disqus, η οποία έγινε στις 6 Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως έχουν παραβιαστεί λογαριασμοί χρηστών. Επίσης, τα πιο πρόσφατα δεδομένα στη βάση δεδομένων προέρχονταν από τον Ιούλιο του 2012.

Η εταιρεία έχει ήδη αποστείλει email για την αλλαγή του κωδικού στους χρήστες που έχουν επηρεαστεί. Όσοι δημιούργησαν λογαριασμό από τον Αύγουστο του 2012, ή έχουν αλλάξει τον κωδικό τους από εκείνη την ημερομηνία, δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλάπτει το να αλλάξετε τον κωδικό σας στο Disqus, ειδικά αν ήταν ένας κωδικός που χρησιμοποιείτε και σε λες ιστοσελίδες. Αρκεί να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας από την ιστοσελίδα του Disqus…

…να κάνετε κλικ στο εικονίδιο πάνω δεξιά και να επιλέξετε Settings…

…και τέλος να βάλετε τον τρέχοντα κωδικό, και ένα νέο, ισχυρό κωδικό. Η σελίδα δεν θα ζητήσει επιβεβαίωση του νέου κωδικού, οπότε θέλει έξτρα προσοχή για να μην κάνετε κάποιο λάθος.

Για να έχετε ισχυρούς κωδικούς σε κάθε λογαριασμό, χωρίς να ανακυκλώνετε το ίδιο password ή να βάζετε τα γενέθλιά σας, δείτε τον οδηγό μας με τους καλύτερους password manager.

Για να ενημερώνεστε άμεσα για το αν οι λογαριασμοί σας έχουν εκτεθεί σε security breaches, δείτε τον οδηγό μας:

Προσωπικά Δεδομένα: Πώς Ελέγχω Αν Είναι Ασφαλή

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επιθέσεις από hackers, με αποτέλεσμα τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών να είναι εκτεθειμένα κάπου στο διαδίκτυο. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, που…

Google Event

Στις 4 Οκτωβρίου η Google παρουσίασε τα δύο νέα της smartphone, Pixel 2 και Pixel 2 XL, αλλά και μερικές άλλες εκπλήξεις. Πάμε να δούμε τα σημαντικότερα προϊόντα που παρουσιάστηκαν.

Google Pixel 2 & Google Pixel 2 XL

Τα ολοκαίνουρια smartphone της Google, Pixel 2 και Pixel 2 XL έχουν κατασκευαστεί από την HTC και την LG αντίστοιχα.

Αυτό που αρχικά πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι και στις δύο συσκευές απουσιάζει η υποδοχή ακουστικών jack 3.5mm, κάνοντας εφικτή τη σύνδεση κλασσικών ακουστικών μόνο μέσω USB-C adapter.

Επίσης, και οι δύο συσκευές διαθέτουν στερεοφωνικά ηχεία στο μπροστινό μέρος, καθώς και OLED οθόνη “Active Edge”.

Επιπλέον, έρχονται με πιστοποίηση IP67, για αντοχή στο νερό και τη σκόνη.

Το Google Pixel 2 της HTC διαθέτει οθόνη 5 ιντσών (16:9) ανάλυσης 1920×1080, ενώ τα bezel της οθόνης είναι ευδιάκριτα, κάτι που πάει αντίθετα στην τάση των σύγχρονων συσκευών να έχουν όσο γίνεται μικρότερα bezel.

Έρχεται εφοδιασμένο με τον Snapdragon 835, με 4GB RAM, αποθηκευτικό χώρο 64/128GB, και μπαταρία 2.700 mAh.

Το μεγαλύτερο αδελφάκι, το Google Pixel 2 XL της LG, διαθέτει μικρότερα bezel και μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης.

Διαθέτει οθόνη 6 ιντσών (18:9) ανάλυσης 2880×1440, ενώ στο εσωτερικό αλλάζει μόνο η μπαταρία, στα 3.520mAh.

Η κάμερα στο πίσω μέρος και των δύο συσκευών είναι 12,2MP, και διαθέτει μία λειτουργία “dual-pixel sensor”, χωρίζοντας ουσιαστικά κάθε pixel στα δύο.

Παράλληλα, γίνεται διαθέσιμη η καταγραφή clip τριών δευτερολέπτων μέσω του Motion Photos, μια λειτουργία που μοιάζει με το Live Photos των iPhone, ενώ υποστηρίζει και VR λειτουργίες.

Τα νέα Google Pixel τρέχουν Android 8.0 Oreo, ενώ διαθέτουν τον νέο Pixel Launcher.

Να σημειώσουμε ότι οι συσκευές διαθέτουν Gorilla Glass 5 στο μπροστινό μέρος, ενώ η μεγαλύτερη πίσω επιφάνεια είναι μεταλλική, με ένα γυάλινο μέρος για καλύτερη λήψη σήματος.

Pixel Buds

Αυτά τα μικροσκοπικά ασύρματα ακουστικά είναι η απάντηση της Google στα Apple AirPods. Τα Pixel Buds μπορούν να τοποθετηθούν γύρω από τον λαιμό, και έτσι έχουμε λιγότερες πιθανότητες να τα χάσουμε.

Επιπλέον, προσφέρουν έως και 5 ώρες συνεχούς χρήσης, ενώ διαθέτουν αισθητήρα αφής ενσωματωμένο στο δεξί ακουστικό. Από εκεί μπορούμε να αναπαράγουμε, να παύσουμε, και να ελέγχουμε την ένταση της μουσικής.

Επίσης, τα Pixel Buds χρησιμοποιούν το Google Assistant, και μπορούν να μεταφράζουν  σε περισσότερες από 40 διαφορετικές γλώσσες σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, έρχονται με μαγνητική θήκη φόρτισης, με την οποία μπορούμε να τα μεταφέρουμε αλλά και να τα φορτίζουμε με ευκολία.

Google Home Mini & Max

Το Home Mini είναι ένα έξυπνο ηχείο, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την απάντηση της Google στο Echo Dot της Amazon.

Το ηχείο διαθέτει compact σχεδίαση και είναι κατασκευασμένο από ύφασμα και πλαστικό.

Σκοπός της συσκευής δεν είναι απλά η αναπαραγωγή μουσικής, αλλά η προσθήκη των δυνατοτήτων που προσφέρει το Google Assistant.

Εκτός από το Google Home Mini, η Google παρουσίασε και το Home Max. Μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί το αντίπαλο δέος του HomePod της Apple.

Πρόκειται για ένα μεγαλύτερο ηχείο, πιο ακριβό, που διαθέτει αρκετά μεγάλα επίπεδα έντασης. Έρχεται και αυτό με τον ψηφιακό βοηθό της Google, ενώ μπορούμε με τη φωνή μας να πραγματοποιήσουμε πλήθος λειτουργιών.

Στο Google Home Max θα βρούμε έλεγχο με αφή, bluetooth, και την ύπαρξη μιας θύρας 3.5mm audio jack.

Google Pixelbook

Στην παρουσίασή της η Google αποκάλυψε ένα νέο high-end Chromebook. Ο λόγος για το Google Pixelbook, ένα λεπτό ελαφρύ και παράλληλα ισχυρό laptop.

Έχει πάχος 10.3mm και βάρος 1.1 κιλά. Διαθέτει πρωτοποριακό σχεδιασμό 4 σε 1, και μας επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε ως notebook, tablet, με αναδιπλούμενο το πληκτρολόγιο από κάτω, ή και σε tent mode.

Το Pixebook έρχεται εφοδιασμένο με οθόνη αφής 12.3″ και λεπτό backlit πληκτρολόγιο με μαλακά πλήκτρα. Παράλληλα, το ενσωματωμένο trackpad εξασφαλίζει μεγάλη ακρίβεια.

Στο εσωτερικό μπορούμε να βρούμε επεξεργαστές έως Intel Core i7 και έως 512GB αποθηκευτικό χώρο.

Η μπαταρία υπόσχεται έως 10 ώρες χρήσης και fast charging. Το λειτουργικό του, Chrome OS, υποστηρίζει και Android εφαρμογές.

Μαζί με το Pixelbook είδαμε και το Pixelbook Pen, ένα smart stylus που αναγνωρίζει τη γραφή με το χέρι. Μάλιστα η αίσθηση γραφής πλησιάζει αυτή σε χαρτί.

Daydream View 2

To ανανεωμένο VR headset της Google, Daydream View 2, δεν αποτελεί πια αποκλειστικότητα των Pixel συσκευών, όπως το προηγούμενο μοντέλο.

Η νέα έκδοση θυμίζει την αρχική, αλλά είναι βελτιωμένη σε αρκετά σημεία. Διαθέτει δύο αισθητήρες υψηλών επιδόσεων για ακόμη καλύτερη εικόνα, και βελτιωμένο οπτικό πεδίο. Παράλληλα, είναι πιο βολικό στην τοποθέτηση στο κεφάλι, καθώς διαθέτει βελτιωμένα υλικά.

Google Clips

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Google ανακοίνωσε και το Google Clips. Πρόκειται για μία μικροσκοπική κάμερα, η οποία δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να καταγράψει τις αγαπημένες του στιγμές.

Η λειτουργία της είναι ιδιαίτερα απλή, αφού την αφήνουμε σε ένα σημείο και τη λειτουργούμε απευθείας μέσω της επίσημης εφαρμογής της.

Μάλιστα το Google Clips, εκτός από τα Google Pixel, είναι συμβατό με τα Samsung Galaxy S7/S8, αλλά και τα iPhone (από το 6 και μετά).

Νέος κορυφαίος επεξεργαστής από την Qualcomn

Ο επόμενος επεξεργαστής της Qualcomm, o Snapdragon 845, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι χρονισμένος στα 2.5GHz. Αυτόματα κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα δούμε σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα.

Μάλιστα περιμένουμε να διαθέτει 8 πυρήνες 64-bit και όχι δύο τετραπύρηνους επεξεργαστές, όπως ο προκάτοχός του. Επιπλέον, η Adreno 630 GPU αναμένεται να αναλάβει τα ενσωματωμένα γραφικά.

Το μέγεθος της λιθογραφίας ίσως να παραμείνει στα 10nm, αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα μειωθεί στα 7nm.

Πότε θα δούμε το επόμενο Oneplus 6?

Πριν από λίγο καιρό παρουσιάσαμε ένα πλήρες review του OnePlus 5, που είναι μέχρι στιγμής το πιο πρόσφατο smartphone της OnePlus.

Πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να προχωρά απευθείας στο OnePlus 6, χωρίς να δούμε ένα OnePlus 5T, όπως είχε κάνει με το OnePlus 3.

Βέβαια δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία, αλλά οι φήμες θέλουν να κυκλοφορεί το OnePlus 6 στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Επιπλέον, λέγεται ότι το επόμενο OnePlus θα έχει σχεδιασμό χωρίς bezels, ακολουθώντας τη νέα τάση.

Λογικά εάν ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει επανατοποθέτηση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής μάλλον θα βρούμε τον νέο Snapdragon 845, ενώ στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά μπορεί να μην δούμε σημαντικές αλλαγές.

Η Samsung κερδισμένη από το νέο iPhone Χ

Αν νομίζατε ότι μόνο η Apple θα βγει κερδισμένη από το νέο iPhone X από τις πωλήσεις του, τότε κάνατε λάθος.

Αν και η τιμή της συσκευής αναμένεται να είναι αρκετά υψηλή, η εντυπωσιακή εμφάνιση και τα κορυφαία χαρακτηριστικά προμηνύουν ότι θα πάει αρκετά καλά στην αγορά.

Μεγάλο όφελος από τις πωλήσεις του iPhone X θα έχει και η αντίπαλος εταιρεία στον χώρο των smartphone, η γνωστή σε όλους μας Samsung.

H Samsung έχει αναλάβει να κατασκευάσει τις ακριβές οθόνες OLED των iPhone X. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα εξαρτήματα που θα προέρχονται από αυτήν.

Η μπαταρία, ο αποθηκευτικός χώρος τύπου NAND, και άλλα μικρά εξαρτήματα – όπως οι πυκνωτές, θα κατασκευάζονται από τη Samsung ή άλλες θυγατρικές της.

Μάλιστα φήμες λένε ότι το κόστος των εξαρτημάτων θα ξεπεράσει τα 100$ για κάθε συσκευή.

Το Netflix μας τα χαλάει

Μετά από δύο χρόνια, το Netflix ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις τιμές στα πιο δημοφιλή πακέτα συνδρομής του.

Το πακέτο με τη συνδρομή για HD ποιότητα με δύο συσκευές θα αυξηθεί κατά ένα ευρώ. Αντίστοιχα, αυτό με την υποστήριξη 4Κ περιεχομένου και θέαση σε έως και τέσσερις συσκευές θα αυξηθεί κατά δύο ευρώ.

Η τιμή του απλού πακέτου για την απλή ποιότητα σε μία μόνο συσκευή θα παραμείνει σταθερή.

Η αλλαγή αυτή θα αρχίσει να ισχύει για παλιούς και νέους πελάτες από τις 19 Οκτωβρίου, και οι συνδρομητές θα λάβουν σχετική ενημέρωση πριν αρχίσουν οι χρεώσεις.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται για την αγορά της Αμερικής, ενώ άγνωστο είναι τι θα συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η άχρηστη είδηση της εβδομάδας: Καταστράφηκε κούκλα ρομπότ!

To ακούσαμε και αυτό! Στο Φεστιβάλ Arts Electronica στο Linz της Αυστρίας, μία κούκλα ρομπότ που μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από συντροφιά, καταστράφηκε από τους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, η κούκλα – η οποία μάλιστα ονομάζεται Samantha, είναι προγραμματισμένη να ανταποκρίνεται σε αυτό που ο δημιουργός της, Sergi Santos, ονομάζει “ρομαντισμό”.

Στο φεστιβάλ όπου εκτέθηκε η κούκλα, πολλοί επισκέπτες αποφάσισαν να τη χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν. Έτσι, η κούκλα βρέθηκε με πολλές ζημιές, σε σημείο που χρειάστηκε να αποσυρθεί.

Μάλιστα πρέπει να τονίσουμε ότι η κούκλα αυτή κοστίζει περίπου €4.000. Ο δημιουργός της μεταξύ άλλων δήλωσε ότι:

“Οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πολύ κακοί. Επειδή δεν κατανοούν την τεχνολογία και δεν έπρεπε να πληρώσουν γι' αυτό, αντιμετώπισαν με βάρβαρο τρόπο την κούκλα.”

Να αναφέρουμε ότι η Samantha έχει τρεις λειτουργίες: “ρομαντική”, “οικογενειακή”, και “σέξι”. Προφανώς οι άνθρωποι στην έκθεση εστίασαν κυρίως σε μία λειτουργία από αυτές, και ιδού τα αποτελέσματα.

Ποιος είναι ο εθνικός ύμνος της Βουλγαρίας?

Επειδή μία άχρηστη είδηση δεν είναι ποτέ αρκετή, να αναφέρουμε ότι η Siri, η ψηφιακή βοηθός της Apple, είναι λίγο μπερδεμένη τελευταία.

Έτσι, εάν της κάνουμε την ερώτηση για το ποιος είναι ο εθνικός ύμνος της Βουλγαρίας, αντί να μας απαντήσει το “Mila Rodino“, θα μας εμφανίσει το “Despacito”.

Φαίνεται ότι έχει γίνει τόσο μεγάλος ντόρος με αυτό το τραγούδι, που ακόμα και η Siri… τα έχασε!

Σας άρεσε το WeeklySteps;

Αυτά ήταν τα νέα γι' αυτήν την εβδομάδα. Σκέφτεστε να αγοράσετε το νέο Google Pixel με την εκπληκτική κάμερα; Μήπως θα σας ενδιέφερε η αγορά ενός ακριβού laptop με Chrome OS και τη σφραγίδα της Google;

Πώς θα αντιδράσετε στην επικείμενη αύξηση των πακέτων του Netflix? Γνωρίζετε ποιος είναι ο εθνικός ύμνος της Βουλγαρίας ή περιμένετε από τη Siri να σας τον βρει?

Θα θέλαμε πολύ να δούμε τις απόψεις σας στα σχόλια. Αν σας άρεσε η στήλη, μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο Σάββατο.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps