Home » Smartphones-Tablets » Πώς Να Έχω Το Μεγαλύτερο Κέρδος Από Την Πώληση Κινητού
Πώς Να Έχω Το Μεγαλύτερο Κέρδος Από Την Πώληση Κινητού

Πώς Να Έχω Το Μεγαλύτερο Κέρδος Από Την Πώληση Κινητού

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ορισμένοι χρήστες αλλάζουν κινητό μόνο όταν το παλιό χαλάσει, τόσο που να μην αξίζει πλέον η επισκευή του. Κάποιοι από εμάς, όμως, πιθανώς να αντικαταστήσουμε ένα κινητό όσο ακόμα λειτουργεί. Αντί να το πετάξουμε σε ένα συρτάρι, μπορούμε να το πουλήσουμε. Παρακάτω θα δούμε πώς μπορούμε να έχουμε το μεγαλύτερο κέρδος από την πώληση κινητού.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Προετοιμασία του κινητού πριν την πώληση

Πριν προχωρήσουμε στην πώληση κινητού, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων και θα επιτύχουμε μεγαλύτερο κέρδος.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Εάν έχουμε το smartphone συνδεδεμένο με τον λογαριασμό μας Google, πιθανότατα όλα τα δεδομένα και οι ρυθμίσεις θα είναι αποθηκευμένα στο cloud, εκτός κι αν έχουμε φροντίσει για το αντίθετο.

Σε περίπτωση όμως που δεν έχουμε συνδεδεμένο τον λογαριασμό μας, ούτε έχουμε μεταφέρει τα πάντα στην κάρτα SD, θα πρέπει να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας για να μην χάσουμε τις εργασίες, τα μηνύματα, τις επαφές, και τις αναμνήσεις μας.

Δείτε όλες τις μεθόδους δημιουργίας αντιγράφων Ασφαλείας σε Android στον σχετικό οδηγό μας:

Επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Πρώτα πρέπει να κάνουμε κρυπτογράφηση δεδομένων στο κινητό, για να είναι 100% βέβαιο πως οι πληροφορίες μας δεν θα μπορούν με κανένα τρόπο να ανακτηθούν.

Έπειτα, εφόσον έχουμε προστατεύσει όλα μας τα δεδομένα, ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε το κινητό μας στην εργοστασιακή του κατάσταση.

Μπορούμε να κάνουμε επαναφορά του κινητού μας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, είτε μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής, είτε με μια εξωτερική εφαρμογή.

Δυστυχώς δεν γίνεται να εξηγήσουμε ποια είναι η ακριβής διαδικασία σε κάθε συσκευή, καθώς ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο, αλλά γενικότερα ισχύουν οι οδηγίες που δίνει η Google.

Με την επαναφορά του κινητού μας και εφόσον το είχαμε κρυπτογραφημένο πριν την επαναφορά, θα είμαστε σίγουροι πως τίποτα προσωπικό δεν θα φθάσει στα χέρια του αγοραστή.

Αφαίρεση καρτών

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεχάσουμε να αφαιρέσουμε την κάρτα (ή τις κάρτες) SIM και την κάρτα μνήμης.

Αν η κάρτα SIM παραμείνει στο κινητό, όχι μόνο χάνουμε όλες μας τις επαφές, αλλά δίνουμε στον αγοραστή έναν κατάλογο από τηλέφωνα.

Αυτά τα τηλέφωνα, παρότι προστατεύονται από το PIN μας, αν πέσουν σε λάθος χέρια ίσως δημιουργήσουν προβλήματα.

Η κάρτα μνήμης ενδεχομένως να είναι ο χώρος που φιλοξενεί τις φωτογραφίες, τη μουσική, και τα βίντεό μας. Γι' αυτόν τον λόγο είναι ίσως πιο σημαντική από την κάρτα SIM.

Αν, ωστόσο, αποφασίσουμε να πουλήσουμε και αυτή μαζί με το κινητό, τότε είναι σημαντικό να κάνουμε διαγραφή των δεδομένων της κάρτας μνήμης σύμφωνα με τις οδηγίες της Google.

Πώς μπορώ να πουλήσω ένα κινητό

Με μια αναζήτηση στο Google, θα βρούμε δεκάδες ιστοσελίδες και φόρουμ που μπορούμε να πουλήσουμε τη συσκευή μας. Επίσης, μπορούμε να το δώσουμε σε κάποιον από τους φίλους ή την οικογένειά μας, έναντι κάποιου ποσού. Εμείς θα αναφέρουμε μερικούς από τους πιο γνωστούς ιστότοπους πώλησης.

Η πιο γνωστή σελίδα πωλήσεων είναι το eBay. Εκεί μπορούμε να πουλήσουμε ένα κινητό σε καλή κατάσταση, ή ακόμη και σε κομμάτια, καθώς υπάρχουν αγοραστές από όλον το κόσμο που μπορεί να χρειαστούν ανταλλακτικά.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι έναν λογαριασμό, μερικές φωτογραφίες του κινητού μας, και μία ελκυστική, αλλά αληθινή περιγραφή.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το ποσό που θα ορίσουμε. Αν δεν συμπληρώσουμε κάποιο κόστος μεταφοράς, θα πρέπει να το συμπεριλάβουμε στην τελική τιμή.

Για τους παραδοσιακούς υπάρχει και η Χρυσή Ευκαιρία, ή οποιαδήποτε άλλη τοπική εφημερίδα και ιστοσελίδα αγγελιών.

Η διαδικασία είναι γνωστή και απλή, καταχωρούμε τη συσκευή μας με την τιμή της και περιμένουμε τηλεφώνημα από κάποιον που ενδιαφέρεται.

Η πώληση κινητού μπορεί να αποτελέσει και κοινωνική προσφορά. Στο fonebank, πουλάμε το παλιό κινητό μας ακόμη κι αν δεν λειτουργεί, για ένα προκαθορισμένο ποσό.

Ίσως το ποσό αυτό να μην είναι αυτό που ελπίζαμε, όμως η ιστοσελίδα δίνει τις συσκευές σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Επίσης, τις αποστέλλει για ανακύκλωση, φροντίζοντας να κρατηθούν τα εξαρτήματα που είναι λειτουργικά, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν.

Τα καταστήματα Public παρέχουν την υπηρεσία Trade n Save, μέσω της οποίας μας πληρώνει για το παλιό μας κινητό.

Το Trade n Save παρέχεται για συγκεκριμένες μάρκες, ενώ η συσκευή θα πρέπει να είναι ηλικίας έως και δύο χρόνων. Να σημειώσουμε βέβαια ότι δεν λαμβάνουμε μετρητά, αλλά μία επιταγή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στα καταστήματα Public.

Αντίστοιχη υπηρεσία διαθέτει και ο Γερμανός, τη λεγόμενη G Buy Back.

Ωστόσο, τέτοιου είδους υπηρεσίες δεν προσφέρουν πολλά χρήματα για τις παλιές μας συσκευές. Ασφαλώς η πώληση κινητού μέσω αγγελίας θα μας αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος.

Πόσα χρήματα μπορώ να κερδίσω με την πώληση κινητού

Το πόσα χρήματα θα πάρουμε από την πώληση κινητού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οπότε δεν μπορούμε να σας δώσουμε έναν αλγόριθμο να το υπολογίσετε.

Παρ' όλα αυτά, θα αναφέρουμε τι πρέπει να έχετε υπόψιν σας για να κοστολογήσετε την εκάστοτε συσκευή σε λογικά πλαίσια.

Παράγοντες όπως πρόσφατα αγορασμένη συσκευή (εντός ενός έτους), γνωστός κατασκευαστής, ενεργή εγγύηση, ή αρχική συσκευασία και επιπλέον αξεσουάρ, θα αυξήσουν την τιμή πώλησης. Αντιθέτως, μία ταλαιπωρημένη συσκευή χωρίς εγγύηση είναι λογικό να πιάσει χαμηλότερη τιμή.

Αν θέλουμε να βγάλουμε ακόμα μεγαλύτερο κέρδος από την πώληση κινητού, καλό θα είναι να το πουλήσουμε όσο κυκλοφορεί στην αγορά.

Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρέαζε την τιμή προς τα κάτω, είναι η ανακοίνωση ενός νεότερου μοντέλου, ειδικά αν μιλάμε για συσκευές όπως τα Galaxy S.

Η τιμή που θα ορίσουμε θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από την τιμή αγοράς της συσκευής. Κανείς δεν θα αγοράσει ένα μεταχειρισμένο κινητό που κοστίζει ακριβώς όσο και ένα καινούργιο. Θα πρέπει να πέσουμε τουλάχιστον ένα 20%-30% από την αρχική τιμή.

Επιπλέον, ανάλογα με τη ζήτηση του εκάστοτε μοντέλου, η τιμή στα μεταχειρισμένα μπορεί να έχει διακυμάνσεις.

Μια καλή μέθοδος για να γνωρίζουμε πού περίπου πρέπει να κινηθούμε, είναι να ψάχνουμε αγγελίες άλλων για το μοντέλο μας, είτε στο ebay, είτε σε άλλες σελίδες αγγελιών.

Μην το πετάς, ανακύκλωσέ το

Στην περίπτωση που το παλιό μας κινητό είναι κάποιο οικονομικό μοντέλο, ίσως να μην αξίζει να πουληθεί. Από την άλλη, μπορεί να μην βρίσκουμε αγοραστή. Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε, καθώς υπάρχουν λύσεις και σε αυτήν την περίπτωση.

Αρχικά, αξίζει να αφιερώσουμε μερικά λεπτά να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε την παλιά συσκευή μας σαν καινούργια:

6 Απλοί Τρόποι για να Κάνω Ένα Παλιό Κινητό Σαν Καινούριο

Δεν υπάρχει λόγος κάθε χρόνο να ξοδεύουμε χρήματα για ένα κινητό με λίγο καλύτερη οθόνη και ελαφρώς καλύτερο επεξεργαστή. Ίσως κάποιος φίλος μας αγόρασε καινούριο…

Έτσι, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για περισσότερο χρονικό διάστημα, ή να τη χαρίσουμε στο ανιψάκι μας για παράδειγμα.

Αν πάλι πάρουμε καινούργια συσκευή, τότε ίσως στον παρακάτω οδηγό βρούμε κάποια νέα χρήση για το παλιό κινητό.

Ακόμη κι αν δεν μας ενδιαφέρει καμία από τις παραπάνω λύσεις, υπάρχει εναλλακτική από το να το πετάξουμε σε ένα συρτάρι ή – ακόμη χειρότερα – στα σκουπίδια.

Πλέον υπάρχουν εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ο Κωτσόβολος, που ανακυκλώνουν τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, φροντίζοντας για το καλό του περιβάλλοντος.

Εσείς πουλάτε ή ανακυκλώνετε το παλιό κινητό σας;

Εσείς έχετε πουλήσει ποτέ κάποιο παλιό κινητό σας; Τι πιστεύετε ότι είναι πιο χρήσιμο, η πώληση μιας συσκευής, ή η ανακύκλωσή της με οποιονδήποτε τρόπο;

Γνωρίζετε κάποιον άλλον τρόπο να πουληθεί ή να ανακυκλωθεί μια συσκευή; Μοιραστείτε τις απόψεις και τις εμπειρίες σας με τους αναγνώστες μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps