Home » Technology Explained » Τι είναι το Ethereum: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Τι είναι το Ethereum: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει για το Bitcoin, το ισχυρότερο από τα ψηφιακά νομίσματα, που προσπαθούν να αλλάξουν το υπάρχον χρηματοοικονομικό σύστημα. Τον Ιούλιο του 2015, ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα κυκλοφόρησε και έγινε γρήγορα το αντίπαλο δέος του Bitcoin. Δείτε στο ακόλουθο άρθρο τι είναι το Ethereum και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα

Ήταν τέλη του 2008, όταν ένας μυστηριώδης άνθρωπος με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto ανακοίνωσε ένα νέο ψηφιακό σύστημα πληρωμών.

Το όνομα αυτής της ηλεκτρονικής αξίας ονομάστηκε Bitcoin, και είναι ένα κρυπτονόμισμα.
Τα ψηφιακά νομίσματα είναι ηλεκτρονικά χρήματα που δημιουργούνται με κρυπτογραφικές διαδικασίες και το λογισμικό τους είναι ανοικτού κώδικα.

Τι είναι το Bitcoin Και Αξίζει Να Ασχοληθείς Μαζί Του?

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την παραγωγή των πρώτων Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto. Το πρώτο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ξεκίνησε χωρίς να αξίζει απολύτως…

Ενώ τα συμβατικά νομίσματα διέπονται από κεντρικές αρχές που καθορίζουν την ισοτιμία τους, τα cryptocurrencies είναι ένα αποκεντρωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος επίσημος έλεγχος της αξίας τους, όπως έχουν τα συμβατικά νομίσματα στις διεθνείς χρηματαγορές. Σαν αποτέλεσμα, η τιμή των ψηφιακών νομισμάτων υφίσταται τεράστιες διακυμάνσεις.

Για παράδειγμα, όταν δημιουργήθηκε το Bitcoin είχε μηδενική αξία. Στις 29 Νοεμβρίου του 2013 έφτασε να ισοδυναμεί με $1242 και ένα μήνα αργότερα κατακρημνίστηκε στα $600. Την στιγμή που γράφεται το κείμενο, θα πρέπει να δώσουμε $2581,44 για ένα Bitcoin.

Όπως φαίνεται και από το γράφημα, το οποίο θα δείτε να ανανεώνεται ζωντανά στη σελίδα https://price.bitcoin.com/, στα τέλη Μαρτίου 2017 η αξία του νομίσματος ήταν κάτω από τα 1000 δολάρια.

Αν αναρωτιόμαστε πως μια τέτοια μορφή χρήματος έχει αξία, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης μας δίνει την απάντηση.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις παγκοσμίως δέχονται να πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους με ψηφιακά νομίσματα.

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ποσό από αυτά τα ηλεκτρονικά χρήματα. Ένας σημαντικός λόγος είναι πως αυτά τα νομίσματα δεν υπόκεινται σε κρατικό έλεγχο, από τη στιγμή που καμία χώρα δεν ελέγχει το Bitcoin.

Αυτοί οι δύο παράγοντες και μόνο, είναι ικανοί για να δημιουργήσουν αξία.

Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα πως λειτουργεί αυτό το νέο σύστημα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, πρέπει να κατανοήσουμε την τεχνολογία τους.

Τα γερά θεμέλια του Blockchain

Η δημιουργία των ψηφιακών νομισμάτων και οι συναλλαγές τους γίνονται μέσα σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Στα περισσότερα νομίσματα το δίκτυο έχει την μορφή P2P ενώ σε άλλα οι διεργασίες γίνονται μέσω servers.

Όταν εκτελούνται συναλλαγές, το δίκτυο του νομίσματος τις καταγράφει σε μια λίστα που λέγεται block. Κάθε block περιέχει έναν σύνδεσμο προς το προηγούμενο και το επόμενο block και δημιουργείται μια αλυσίδα, το λεγόμενο blockchain.

Αυτή η αλυσίδα συναλλαγών έχει σχεδιαστεί ώστε να μην επιδέχεται αλλαγές στα δεδομένα της αναδρομικά. Έτσι, δεν μπορεί κάποιος να τις αλλοιώσει μεταγενέστερα.

Πώς Λειτουργεί Το Bitcoin Και Πώς Είναι Ασφαλές Σαν Νόμισμα
Πώς Λειτουργεί Το Bitcoin Και Πώς Είναι Ασφαλές Σαν Νόμισμα

Στο πρώτο μέρος του πλήρους οδηγού για το Bitcoin είδαμε πώς δημιουργήθηκε το πρώτο κρυπτονόμισμα από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto, καθώς και τις ακραίες αλλαγές…

Όποιος υπολογιστής συνδέεται στο αντίστοιχο δίκτυο, χρησιμοποιεί τους πόρους του προκειμένου να σφραγίσει αυτές τις συναλλαγές για να θεωρηθούν έγκυρες.

Μέσω μιας προχωρημένης μαθηματικής διαδικασίας, κάθε block επικυρώνεται με την λύση του. Σαν ανταμοιβή, ο χρήστης παίρνει μονάδες του αντίστοιχου νομίσματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται mining

Το mining είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που γίνεται από ειδικές εφαρμογές. Θεωρητικά, ο κάθε χρήστης θα μπορούσε να αφήσει ανοιχτό τον υπολογιστή του να κάνει mining, και να κερδίσει ψηφιακά νομίσματα.

Στην πράξη, όμως, και για τα νομίσματα που έχουν μεγάλη αξία, όπως το Bitcoin, το mining δεν είναι πλέον για τον απλό χρήστη.

Ο λόγος είναι ότι ο αλγόριθμος της λύσης των blocks είναι προσαρμοσμένος να δυσκολεύει τεχνητά με την πάροδο του χρόνου για να μην δημιουργηθεί πληθωρισμός.

Bitcoin Mining: Ένας Τρόπος Να Χάσεις Πολλά Χρήματα

Το Bitcoin ήταν το πρώτο νόμισμα στην ιστορία που ουσιαστικά επιτρέπει στον οποιονδήποτε να το δημιουργήσει, όχι μόνο σε κρατικά νομισματοκοπεία. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε στο σπίτι…

Στον πρώτο χρόνο του Bitcoin, αρκούσε ένα απλό PC για να εξορύξουμε χιλιάδες νομίσματα σε λίγες μέρες. Σήμερα, χρειαζόμαστε δαπανηρές εγκαταστάσεις με ειδικό εξοπλισμό, για λίγα νομίσματα.

Συνοψίζοντας, αυτή η βάση δεδομένων που λέγεται blockchain και που επιτρέπει την δημόσια και ασφαλή διανομή των πληροφοριών των ψηφιακών νομισμάτων, είναι η καρδιά του συστήματός τους.

Το blockchain του Bitcoin είναι μέχρι αυτή την στιγμή η πιο ισχυρή πλατφόρμα λογισμικού ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, πριν λίγα χρόνια ένα νέο ψηφιακό νόμισμα κυκλοφόρησε που διεύρυνε τις δυνατότητες της blockchain τεχνολογίας.

Τι είναι το Ethereum Project

Το 2013, μια ομάδα προγραμματιστών ανακοίνωσε ότι εργάζονται πάνω σε ένα project που θα επιτρέπει την δημιουργία χρηματοοικονομικών εφαρμογών χωρίς την ανάγκη κάποιας τράπεζας ή μεσάζοντα.

Δύο χρόνια αργότερα εμφανίστηκε το Ethereum. Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα αλλά και μια ανοικτού κώδικα πλατφόρμα blockchain με προγραμματιζόμενη λειτουργία συναλλαγών.

Η τεχνολογία του blockchain είναι η κύρια διαφορά του Ethereum από το Bitcoin. Το blockchain του Ethereum δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουμε διαφορετικές, ανεξάρτητες εφαρμογές που τρέχουν μέσω του δικτύου του.

Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να είναι διαφόρων ειδών:

  • δημιουργία ενός νέου συστήματος ψηφιακών πληρωμών
  • ένα καινούργιο ηλεκτρονικό νόμισμα
  • ανάπτυξη marketplace με αγοραπωλησίες σε κρυπτονομίσματα

Στο δίκτυο του Ethereum, οι εφαρμογές λέγονται smart contracts. Κατασκευάζονται κυρίως με την γλώσσα προγραμματισμού Solidity. Για κάθε εφαρμογή, ο δημιουργός θα πρέπει να καταβάλλει ένα αντίτιμο στο νόμισμα του δικτύου, το Ether.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι μια πρωτοποριακή ιδέα με πολύπλοκες τεχνικές διαδικασίες.

Τι είναι το Ethereum: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Ουσιαστικά, το Ethereum είναι μια παγκόσμια υπολογιστική μηχανή. Αποτελείται από τους δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές που συνδέονται στο δίκτυο για να σφραγίσουν συναλλαγές και οι πόροι τους τρέχουν τις εφαρμογές που δημιουργούμε.

Η αξία της μονάδας του Ethereum την στιγμή που γράφεται το άρθρο ισοδυναμεί με $374,53. Βάσει της συνολικής αξίας του αποθέματος του, είναι το δεύτερο πιο ισχυρό ψηφιακό νόμισμα μετά το Bitcoin.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από το γινόμενο των διαθέσιμων νομισμάτων του επί την τρέχουσα αξία της μονάδας του.

Παρότι σήμερα είναι ένα δυνατό νόμισμα, το 2016 ήταν μια καταστροφική χρονιά για το Ethereum.

To Ethereum σαν επενδυτικό όχημα…

Μια από τις ιδέες που βρήκαν εφαρμογή στην πλατφόρμα του Ethereum, ήταν η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αυτόνομου οργανισμού με ψηφιακά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital funds).

Ο σκοπός αυτών των οργανισμών είναι να υποστηρίζουν οικονομικά νέες startup επιχειρήσεις. Με απλά λόγια, να χρηματοδοτούν νέες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες με σκοπό φυσικά το κέρδος.

Τον Απρίλιο του 2016 ο προγραμματιστής Christoph Jentzsch ανακοίνωσε τον οργανισμό The DAO. Τα αρχικά σημαίνουν Decentralized Autonomous Organization, ή αλλιώς Αποκεντρωμένη Αυτόνομη Οργάνωση.

Με την τεχνολογία των smart contracts του Ethereum, ο Jentzsch δημιούργησε τα νομίσματα DAO tokens. Μέσω της διαδικασίας του Initial Coin Offering (ICO) τα προσφέρει για αγορά σε υποψήφιους επενδυτές.

Το όνομα ICO είναι το αντίστοιχο του IPO (Initial Public Offering), που είναι η διαδικασία όταν μια εταιρεία μπαίνει στο χρηματιστήριο και διαθέτει μετοχές για αγορά από το κοινό.

Με το ICO, κάθε μέλος αγοράζει ένα ποσοστό των DAO tokens και συμμετέχει στην αύξηση του κεφαλαίου του οργανισμού. Επιπλέον, έχει το δικαίωμα της ψήφου για την τελική επιλογή των startups που έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης.

Εάν οι νέες επιχειρήσεις πετύχουν, ένα μέρος από τα κέρδη τους επιστρέφεται με την μορφή μερίσματος στους επενδυτές, ανάλογα με το ποσοστό των DAO tokens που κατέχουν.

Τον Μάιο του 2016, η αξία των χρημάτων που επενδύθηκαν σε DAO tokens ξεπερνούσε τα $150 εκατομμύρια, προσελκύοντας πάνω από 11.000 επενδυτές. Παράλληλα, η συναλλαγματική αξία της μονάδας των DAO tokens ανέβαινε στην αντίστοιχη αγορά.

Και ένα μήνα αργότερα, ήρθε η καταστροφή.

…και η επίθεση που σχεδόν το κατέστρεψε

Τον Ιούνιο του 2016, το DAO δέχτηκε διαδικτυακή επίθεση, λόγω ορισμένων κενών ασφαλείας στα smart contracts του.

Ο hacker απέκτησε πρόσβαση και έκλεψε το 1/3 των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού, που ισοδυναμούσαν εκείνο το διάστημα με $50 εκατομμύρια.

Το πλήγμα ήταν τεράστιο τόσο για το DAO όσο και για το Ethereum, από τη στιγμή που χρησιμοποιούσε την τεχνολογία του, τρέχοντας στο δίκτυό του. Επιπρόσθετα, χιλιάδες χρήστες έχασαν τα χρήματά τους που τα είχαν μετατρέψει σε DAO tokens.

Τις επόμενες ημέρες, η συναλλαγματική αξία της μονάδας του Ethereum κατρακύλησε. Έπρεπε άμεσα να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον του Ethereum και για τους καταθέτες του DAO.

Η πρώτη ενέργεια των βασικών προγραμματιστών της ομάδας του Ethereum ήταν μια αντισυμβατική κίνηση. Βρήκαν την διεύθυνση στην οποία ήταν αποθηκευμένα τα ηλεκτρονικά χρήματα με την μορφή των smart contracts του DAO, και χάκαραν τον χάκερ.

Με αυτόν τον τρόπο ανέκτησαν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας $48M, τα οποία θα μοιράζονταν στους ιδιοκτήτες τους.

Το σχίσμα σε Ethereum και Ethereum Classic

Το επόμενο “αγκάθι” της ομάδας του Ethereum ήταν ότι για να αναδιανεμηθούν τα κλοπιμαία tokens, πρέπει να γίνει μια “επαναφορά” στο σύστημα του Ethereum, το λεγόμενο Fork.

Με απλά λόγια, πρέπει να επαναφέρουν τις συναλλαγές (blockchain) στο δίκτυο του Ethereum στο σημείο που ήταν πριν ακριβώς από την επίθεση.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε και στην αρχή, απαγορεύεται να γίνουν αλλαγές στο blockchain μεταγενέστερα. Αν γίνουν, τίθεται σε περαιτέρω κίνδυνο η αξιοπιστία και συνεπώς η αξία του νομίσματος.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, για να γινόταν αυτή η αλλαγή, έπρεπε να έχουν την σύμφωνη γνώμη όλων όσων εμπλέκονταν άμεσα ή έμμεσα με την πλατφόρμα του Ethereum.

Φυσικά, οι developers του Ethereum γνώριζαν ότι καθολική συμφωνία ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Οι αντιδράσεις προέρχονταν από την λογική σκέψη ορισμένων χρηστών ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία στο δίκτυο του Ethereum θα καταλήξουν να μην αξίζουν τίποτα…

…ενώ υπήρχαν και οι φωνές από τους κρυπτοαναρχικούς του χώρου που δεν ήθελαν αυτή την παρέμβαση στο σύστημα του Ethereum.

Η απόφαση πάρθηκε, και μετά από μια μεγάλη αναβάθμιση της ασφάλειας του δικτύου του κυρίως για την αντιμετώπιση DDoS επιθέσεων, το Ethereum χωρίστηκε στα δύο.

Εάν μεταβούμε να δούμε την ισοτιμία των ψηφιακών νομισμάτων θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν δύο Ethereum.

Οι διαφωνούντες συνεχίζουν στο δίκτυο του Ethereum Classic, ενώ οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στο forked δίκτυο με το σκέτο όνομα Ethereum, που έχει και την υψηλότερη αξία.

Το Ethereum σήμερα

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το Ethereum είναι αυτή την στιγμή το δεύτερο πιο δυνατό νόμισμα. Πως όμως κατάφερε να αποκτήσει και πάλι αξιοπιστία μετά από την καταστροφική επίθεση;

Ο βασικός λόγος είναι ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε. Το Ethereum δεν αναπτύχθηκε για να είναι ένα ακόμα ψηφιακό νόμισμα, αλλά για την δυνατότητα που προσφέρει να κατασκευάζονται αποκεντρωμένες εφαρμογές στο δίκτυό του.

Πολλές startup επιχειρήσεις θέλουν να δημιουργήσουν τα projects τους στο δίκτυο του Ethereum, ψάχνοντας επενδυτές μέσω της διαδικασίας του Initial Coin Offering. Ωστόσο λόγω της απληστίας τους, θέτουν το όριο του απαιτούμενου κεφαλαίου σε παράλογα ύψη.

Σε συνδυασμό και με τους ιθύνοντες του Ethereum, που διαφημίζουν το προϊόν τους χωρίς να ενημερώνουν για το ρίσκο που υπάρχει, η αξία του νομίσματος καταλήγει να φουσκώνει πλασματικά.

Και τίθεται το ερώτημα, αξίζει να επενδύσουμε σε αυτές τις startups ή να αποκτήσουμε ένα απόθεμα σε Ether; Η απάντηση είναι όχι.

Τα ψηφιακά νομίσματα είναι για την ώρα ένα πειραματικό σύστημα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επενδύσουμε χρήματα παραπάνω από όσο αντέχουμε να χάσουμε. Με λίγα λόγια είναι τζόγος, σαν το χρηματιστήριο και το στοίχημα.

Τίποτα δεν μας εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο άλλο bug στα smart contracts, μια νέα επίθεση ή μια startup που θα αποτύχει, και η αξία του νομίσματος θα ξεφουσκώσει.

Αξίζει το mining του Ethereum;

Τους τελευταίους λίγους μήνες, με την ιλιγγιώδη αύξηση στην αξία του Ethereum, σημαντικός αριθμός χρηστών διεθνώς ενδιαφέρεται για το mining.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που έχουν εξαφανιστεί από την αγορά κάρτες γραφικών της AMD, κυρίως τα μοντέλα RX 480 και RX 580, καθώς είναι εξαιρετικά αποδοτική η χρήση τους για mining.

Ενώ το mining του Ethereum είναι αντικειμενικά ευκολότερο από του Bitcoin, και σε αυτή την περίπτωση έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τον απλό υπολογιστή.

Ένα έμπρακτο παράδειγμα είναι ο Anthony Garreffa, ένας από τους συντελεστές της ιστοσελίδας Tweaktown. Στα μέσα Ιουνίου 2017 είχε κέρδος $900 το μήνα σε Ethereum. Όμως ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί για το mining είναι αξίας $10.000.

Καθώς η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ασχολείται με reviews, ο εξοπλισμός ήταν πρακτικά δωρεάν, από κάρτες γραφικών και υποσυστήματα που είχαν στείλει εταιρείες για δοκιμή.

Με δεδομένη όμως την αστάθεια των ψηφιακών νομισμάτων, δεν αξίζει με κανένα τρόπο να επενδύσει κανείς μερικές χιλιάδες ευρώ για να ασχοληθεί με το mining. Δεν υπάρχει εγγύηση πως θα κάνει απόσβεση του εξοπλισμού, και του ρεύματος που θα καταναλώσει.

Δεν είναι τυχαίο πως μια ψεύτικη είδηση στα τέλη Ιουνίου, για το δήθεν θάνατο του ιδρυτή του Ethereum, είχε σαν αποτέλεσμα το νόμισμα να χάσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συνολική αξία του.

Έχετε απορίες σχετικά με την πλατφόρμα του Ethereum;

Εάν σας δημιουργήθηκαν απορίες όσον αφορά το Ethereum, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps