Ένας ισχυρός κωδικός είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να εξασφαλίσουμε οποιονδήποτε λογαριασμό έχουμε στο ίντερνετ. Και είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε ξεχωριστό ισχυρό κωδικό για κάθε υπηρεσία. Δείτε τα καλύτερα προγράμματα password manager για τη διαχείριση κωδικών, και πώς να αντικαταστήσουμε το LastPass, του οποίου η δωρεάν έκδοση από τις 16 Μαρτίου 2021 θα γίνει κατά πολύ χειρότερη.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Password manager: απαραίτητοι για τη διαχείριση κωδικών
Ας το παραδεχτούμε: σε κανέναν δεν αρέσει η διαχείριση κωδικών. Ένας σωστός, ισχυρός κωδικός θα πρέπει να έχει δεκάδες γράμματα, αριθμούς, πεζά και κεφαλαία, και σημεία στίξης. Πόσους διαφορετικούς κωδικούς με 10+ ψηφία μπορούμε να θυμόμαστε?
Ισχυρό Password – Τα Μεγαλύτερα Λάθη και οι ΚίνδυνοιΈνα ισχυρό password είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ασφάλεια του email μας, του ebanking, του λογαριασμού στο Facebook, και όλης μας της παρουσίας στο … Συνεχίστε να διαβάζετε το Διαχείριση Κωδικών: Ο Καλύτερος Password Manager Αντί του LastPass.
Η λύση που δυστυχώς εφαρμόζουν αρκετοί χρήστες, είναι να έχουν έναν μόνο κωδικό, και να βάζουν παντού τον ίδιο, σε κάθε online λογαριασμό.
Αυτό, όμως, είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική. Αν χακαριστεί ένα από τα site στα οποία ένας τέτοιος χρήστης έχει λογαριασμό, και οι επιτιθέμενοι αποκτήσουν πρόσβαση στο email και τον κωδικό του, θα είναι καταστροφικό.
Οι χάκερ ξέρουν πως πολύς κόσμος έχει έναν μόνο κωδικό. Όταν καταφέρνουν λοιπόν να κλέψουν email και κωδικούς από ένα site, δοκιμάζουν τα στοιχεία σε όλα τα μεγάλα email και social media, με αυτόματα σκριπτάκια.
Οι εφαρμογές password manager έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να λύσουν το πρόβλημα με τη διαχείριση κωδικών. Αναλαμβάνουν να αποθηκεύσουν ξεχωριστούς κωδικούς για κάθε online λογαριασμό μας, και να τους εισάγουν με ένα κλικ στο log in.
Ουσιαστικά, το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμόμαστε έναν και μοναδικό κωδικό, αυτόν που έχουμε χρησιμοποιήσει για τον password manager. Από εκεί και πέρα, η εφαρμογή αναλαμβάνει τη διαχείριση κωδικών για όλους τους υπόλοιπους λογαριασμούς.
Αν αναρωτιέστε κατά πόσον αυτό είναι ασφαλές, οι σοβαρές εταιρείες στο χώρο χρησιμοποιούν εξαιρετικά ισχυρή κρυπτογράφηση δεδομένων.
Κρυπτογράφηση Δεδομένων – Τι είναι και Πώς ΛειτουργείΣε έναν κόσμο χωρίς κρυπτογράφηση δεδομένων, θα ήταν αδύνατον να έχουμε ένα προσωπικό email, έναν προσωπικό λογαριασμό στο facebook, ή να χρησιμοποιήσουμε μια πιστωτική κάρτα για … Συνεχίστε να διαβάζετε το Διαχείριση Κωδικών: Ο Καλύτερος Password Manager Αντί του LastPass.
Αυτή η κρυπτογράφηση είναι τόσο ισχυρή, που χωρίς τον έναν κωδικό που πρέπει να θυμόμαστε για τον password manager, ούτε οι εργαζόμενοι στην εφαρμογή δεν έχουν πρόσβαση στους κωδικούς μας.
Τα χαρακτηριστικά ενός καλού password manager
Στο ίντερνετ θα βρούμε αρκετές διαφορετικές εφαρμογές password manager. Κάποιες δωρεάν που προσφέρουν έξτρα δυνατότητες επί πληρωμή, και άλλες με μηνιαία συνδρομή εξ αρχής.
Οι περισσότερες εφαρμογές για τη διαχείριση κωδικών έχουν κοινά χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Δείτε ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να λείπουν από την εφαρμογή που θα επιλέξουμε.
- Ισχυρή κρυπτογράφηση των κωδικών μας
- Επαλήθευση σε δύο παράγοντες (two factor authentication) για επιπλέον ασφάλεια
- Εφαρμογή για κινητό και επέκταση για browser, με αυτόματη αποθήκευση νέων ή τροποποιημένων κωδικών
- Εισαγωγή ονόματος χρήστη και κωδικού στην εκάστοτε οθόνη log in με ένα κλικ
- Δυνατότητα παραγωγής ισχυρών κωδικών με τις προϋποθέσεις που χρειαζόμαστε
- Συγχρονισμό κωδικών ανάμεσα στις διαφορετικές μας συσκευές
- Προηγμένους ελέγχους ασφαλείας, ας πούμε αν έχει χακαριστεί κάποιο site στο οποίο έχουμε λογαριασμό.
- Δυνατότητα εισαγωγής και εξαγωγής των συνθηματικών, σε περίπτωση που θέλουμε να αλλάξουμε υπηρεσία για τη διαχείριση κωδικών.
Οι καλύτεροι password manager
Όπως αναφέραμε, στο ίντερνετ υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές για τη διαχείρηση κωδικών. Μάλιστα, εκτός από αυτόνομους password managers, πολλές σουίτες internet security ή υπηρεσίες VPN έχουν τους δικούς τους password manager.
Σε αυτό τον οδηγό θα δείξουμε μόνο αυτόνομες εφαρμογές password manager, με κριτήριο τις κριτικές και αξιολογήσεις που έχουν από τα μεγαλύτερα διεθνή site.
Γιατί δεν προτείνουμε πλέον το LastPass
Το LastPass είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο δημοφιλής δωρεάν password manager. Ενδέχεται να τον χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι από εμάς, καθώς παρέχει προηγμένη ασφάλεια στη διαχείριση κωδικών πρόσβασης.
Όμως, ενώ μέχρι πρότινος η δωρεάν έκδοση είχε ουσιαστικά πλήρη λειτουργικότητα σε υπολογιστή και κινητό, στις 16 Μαρτίου του 2021 αυτό αλλάζει.
Ουσιαστικά, αν παραμείνουμε στο δωρεάν πλάνο, θα πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε να το χρησιμοποιούμε μόνο σε υπολογιστές και laptop ή μόνο σε κινητά και tablet. Δεν θα γίνεται να έχουμε τον ίδιο δωρεάν λογαριασμό σε όλα τα είδη συσκευών.
Ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που θα επιλέξουμε, υπολογιστή ή κινητό, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν LastPass σε απεριόριστες συσκευές αυτού του είδους.
Καθώς όμως οι περισσότεροι χρήστες έχουμε και υπολογιστή και κινητό, η δωρεάν έκδοση πλέον δεν θα μας καλύπτει. Και αν έχουμε δύο χωριστούς λογαριασμούς LastPass, θα πρέπει να συγχρονίζουμε με το χέρι τους κωδικούς μας, που είναι μπελάς.
Αν λοιπόν είμαστε χρήστες του LastPass και πλέον δεν μας καλύπτει μετά από αυτή την αλλαγή, αυτός είναι ο τρόπος να μεταφέρουμε όλους μας τα δεδομένα σε μια άλλη εφαρμογή για τη διαχείριση κωδικών.
Πώς μπορώ να εξάγω τα δεδομένα του LastPass Vault?
Πριν ξεκινήσουμε την εξαγωγή των ευαίσθητων δεδομένων που έχουμε στο LastPass, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε την επέκταση του password manager στον υπολογιστή μας. Αυτή η σημαντική ενέργεια δεν είναι διαθέσιμη σε κινητές συσκευές.
Παραθέτουμε αυτά τα βήματα σε εικόνες:
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αποθηκεύσουμε τους κωδικούς πρόσβασής του LastPass σε μια ασφαλή τοποθεσία στον υπολογιστή μας.
Αφού αποθηκεύσουμε το αρχείο κειμένου (.txt), το μετονομάζουμε προσθέτοντας “.csv” στο τέλος του ονόματος αρχείου (για παράδειγμα, “lastpass.export.csv”).
Για να δούμε τις επεκτάσεις των αρχείων, αρκεί να επιλέξουμε τη σχετική ένδειξη από την προβολή.
Από εδώ και μετά, η εξαγωγή των δεδομένων του LastPass ολοκληρώθηκε. Στη συνέχεια, μπορούμε να ξεκινήσουμε την εισαγωγή τους σε οποιοδήποτε άλλο password manager επιθυμούμε.
Θα δείξουμε αυτή τη διαδικασία στον Bitwarden που ακολουθεί στον οδηγό. Σε γενικές γραμμές, η εισαγωγή των δεδομένων σε κάθε password manager έχει παρόμοια διαδικασία. Απλά αναζητούμε την ένδειξη “Import” ή κάτι σχετικό.
Bitwarden
Ο Bitwarden είναι ένας δωρεάν password manager ανοιχτού κώδικα. Στις μέρες μας, θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία εργαλεία για αξιόπιστη διαχείριση κωδικών πρόσβασης.
Είναι πολύ φιλικός στην χρήση καθώς διαθέτει εξελληνισμένο περιβάλλον. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ασφαλής και περιλαμβάνει σχεδόν όλα όσα απαιτούν οι απλοί χρήστες αλλά και οι επιχειρήσεις από έναν password manager.
Διατίθεται για όλα σχεδόν τα λειτουργικά, καθώς επίσης και ως επέκταση σε πολλούς browser. Ο Bitwarden επιτρέπει τον δωρεάν συγχρονισμό των ευαίσθητων δεδομένων μας σε όλες τις συσκευές μας χωρίς περιορισμούς.
Η εφαρμογή του Android έρχεται με πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον. Μάλιστα, διαθέτει πολύ αυστηρή πολιτική ασφαλείας, καθώς δεν μας επέτρεψε με κανένα τρόπο να τραβήξουμε στιγμιότυπα του μενού για τις ανάγκες του οδηγού.
Password manager ανοικτού κώδικα
Καθώς όλος ο πηγαίος κώδικας του Bitwarden είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο, αυτό επιτρέπει τον διαρκή έλεγχο από εμπειρογνώμονες ασφαλείας σε σχέση με υπόλοιπους password manager που είναι προϊόντα εταιρειών. Έτσι, ενδεχόμενα κενά ασφαλείας επιδιορθώνονται αμέσως.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά με την επέκταση του Bitwarden στον browser, και χάρη στο ελληνικό μενού δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου να τον χρησιμοποιήσουμε. Αρκεί να ανοίξουμε έναν λογαριασμό. Παραθέτουμε αυτά τα εύκολα βήματα σε εικόνες.
Αυτό ήταν όλο. Από εδώ και μετά, το εικονίδιο της επέκτασης θα γίνει μπλε και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τον Bitwarden για τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης.
Μεταφορά δεδομένων από άλλον password manager
Σε περίπτωση που θέλουμε να μεταφέρουμε τα ευαίσθητα δεδομένα των κωδικών που είχαμε στο LastPass ή σε κάποιον άλλο password manager, πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω απλά βήματα. Τα παραθέτουμε μόνο με εικόνες:
Το Bitwarden υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία μορφών δεδομένων για εισαγωγή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται από τους πιο δημοφιλείς password manager, όπως LastPass, 1Password, αλλά και τη διαχείριση κωδικών του Firefox και Google Chrome.
Καθώς πρόκειται για ένα ενεργό έργο ανοιχτού κώδικα, υπάρχει άφθονη υποστήριξη και αναλυτικές οδηγίες για το πώς να κάνουμε εισαγωγή δεδομένων, αλλά και συνολικά για τη χρήση του Bitwarden.
Δημιουργήστε δωρεάν λογαριασμό στο Bitwarden.
KeePass – Portable
Ο KeePass είναι άλλο ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Διαθέτει δωρεάν όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες που παρέχει στη διαχείριση κωδικών.
Όλα τα πολύτιμα συνθηματικά αποθηκεύονται μέσα σε μία κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων. Επιπλέον, ο password manager αποθηκεύει όχι μόνο κωδικούς, αλλά και URLs, προσωπικά στοιχεία, ακόμη και συνημμένα αρχεία.
Στην ουσία πρόκειται για έναν offline password manager που μπορεί να συγχρονίσει όλους τους κωδικούς μας, διαμέσου κρυπτογραφημένων αρχείων που πρέπει να τα ανεβάσουμε σε γνωστές υπηρεσίες, όπως είναι τα Google Drive, Dropbox, και One Drive.
Ταυτόχρονα, το σχετικό extension προσφέρει διάφορες χρήσιμες υπηρεσίες μέσα από τον Chrome και τους υπόλοιπους browser, με τις σχετικές επεκτάσεις για Firefox και Opera.
Ωστόσο, απαιτείται αρκετή παραμετροποίηση και δεν υπάρχουν όλοι οι online αυτοματισμοί του ανταγωνισμού. O password manager διατίθεται σε τρεις desktop εκδόσεις για Windows, Mac, και Linux.
Το εξαιρετικό εργαλείο διαχείρισης κωδικών διατίθεται και ως portable εφαρμογή, κάτι που δεν το συναντάμε στις περισσότερες δωρεάν ή premium εκδόσεις παρόμοιων εφαρμογών.
Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθότι μπορούμε με ένα USB stick να τον παίρνουμε παντού μαζί μας, και να τον χρησιμοποιούμε σε διαφορετικούς υπολογιστές.
RoboForm
Οι μεγαλύτεροι από εμάς ίσως θυμούνται τη χαρά που αισθανθήκαμε, όταν ανακαλύψαμε στα τέλη της δεκαετίας του 90 τον RoboForm. Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι τον χρησιμοποιούν ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια και δεν τον έχουν αλλάξει.
Πρόκειται αναμφίβολα για τον πλέον βετεράνο password manager, ο όποιος εδώ και πολλά χρόνια συνεχίζει να βελτιώνεται και να προσφέρει αξιόπιστη διαχείριση κωδικών.
Ο RoboForm έχει αποκτήσει πλέον ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει εκείνο των πρώτων χρόνων. Το μόνο που δεν άλλαξε και παρέμεινε ακριβώς το ίδιο είναι το χαρακτηριστικό εικονίδιό του.
Η προσθήκη της επέκτασης στους browser που χρησιμοποιούμε γίνεται ταυτόχρονα και με αυτοματοποιημένο τρόπο την ώρα που κατεβάζουμε την εφαρμογή.
Στην χρήση που κάναμε με το extension διαπιστώσαμε ότι διαθέτει εξαιρετικούς αυτοματισμούς.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του RoboForm είναι η offline διαχείριση κωδικών, όπου άπαντες κρυπτογραφούνται και αποθηκεύονται σε τοπικό επίπεδο.
Ο password manager υποστηρίζει πολλαπλές ταυτότητες και απόρρητες σημειώσεις. Επιπλέον, η δωρεάν έκδοση παρέχει όλους τους απαραίτητους αυτοματισμούς για την παραγωγή και τη συμπλήρωση των ισχυρών συνθηματικών.
Dashlane
To Dashlane είναι από τους πιο γνωστούς και δημοφιλής password manager. Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα φιλικός για τους Έλληνες χρήστες, καθότι δεν έχει εξελληνισμένο περιβάλλον.
Το μεγάλο ατού του Dashlane είναι η offline διαχείριση των κωδικών. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχουμε ίντερνετ για να έχουμε πρόσβαση στα συνθηματικά.
Αυτό το επιτυγχάνουμε με την τοπική desktop εφαρμογή που διαθέτει η υπηρεσία. Για να έχουμε πλήρη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της, απαιτείται συνδρομή.
Κατά τα άλλα, ο password manager κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το LastPass.
Οι δωρεάν λειτουργίες του είναι υπεραρκετές, με μοναδικό μειονέκτημα ότι αφενός δεν είναι τόσο απλός στη χρήση του, και αφετέρου έχει πιο ακριβή premium μηνιαία συνδρομή.
To Dashlane διαθέτει επέκταση για τον Chrome αλλά και για άλλους browsers. Επίσης, διατίθενται app για το Android και iOS. Η desktop εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Windows και Mac.
1Password
Το 1Password ξεκίνησε τη λειτουργία του ως μία premium εφαρμογή μόνο για τα Mac. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετατράπηκε σε ένα universal password manager για Windows, καθώς επίσης για Android και iOS.
Αν και θεωρείται ως ο κορυφαίος για το macOS, και ως ένας από τους καλύτερους διαχειριστές κωδικών, διαθέτει το μοναδικό μειονέκτημα που δεν επιτρέπεται να έχει στις ημέρες μας ένας password manager.
Εν μέσω τέτοιου έντονου ανταγωνισμού, όπως αναμφίβολα καταδεικνύει η παρουσία των προηγούμενων εφαρμογών, το 1Password δεν προσφέρει απολύτως καμία δωρεάν υπηρεσία στη διαχείριση κωδικών, παρά μόνο μία δοκιμή 30 ημερών.
Είναι προφανές ότι η υπηρεσία απευθύνεται ως επί το πλείστον σε χρήστες που θέλουν premium διαχείριση κωδικών. Ωστόσο, η συνδρομή της είναι αρκετά ακριβότερη από το LastPass, και στα ίδια επίπεδα με το Dashlane.
Εσείς κάνετε διαχείριση κωδικών με password manager?
Ο password manager είναι χωρίς αμφιβολία ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διατηρούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης σε κάθε site που επισκεπτόμαστε, αλλά και σε κάθε λογαριασμό που ανοίγουμε.
Με τις δωρεάν εφαρμογές διαχείρισης κωδικών όλα γίνονται αυτόματα, και δεν χρειάζεται να θυμόμαστε τα συνθηματικά, ούτε καν να τα πληκτρολογούμε.
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία και να προτείνετε κάποιον άλλον password manager, γράψτε μας στα σχόλια.