Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Ελέγχω Το Facebook: 7 Κρίσιμες Ρυθμίσεις Απορρήτου Που Πρέπει Να Αλλάξω
Featured Ελέγχω Το Facebook Ρυθμίσεις Απορρήτου Που Πρέπει Να Αλλάξω A5

Ελέγχω Το Facebook: 7 Κρίσιμες Ρυθμίσεις Απορρήτου Που Πρέπει Να Αλλάξω

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το Facebook συλλέγει τα προσωπικά μας δεδομένα και οι πληροφορίες που αναρτούμε στο κοινωνικό δίκτυο είναι θησαυρός για όσους τις κατέχουν. Καθώς είναι δύσκολο να το εγκαταλείψουμε, μπορούμε τουλάχιστον στην αλλαγή του χρόνου να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας. Δείτε επτά σημαντικές ρυθμίσεις απορρήτου που πρέπει να τις αλλάξουμε εδώ και τώρα για να προστατευτούμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι αλλάζω στις ρυθμίσεις απορρήτου που έχει το Facebook

Ας το παραδεχτούμε. Είναι σχετικά δύσκολο να εγκαταλείψουμε το Facebook, παρότι η διαγραφή του λογαριασμού μας είναι πλέον πολύ εύκολη σε σχέση με το παρελθόν.

Έτσι, πολλοί από εμάς παραμένουμε στο κοινωνικό δίκτυο ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι η εταιρεία, η οποία κατέχει επίσης το Instagram και το WhatsApp, παρακολουθεί πολλά από αυτά που κάνουμε στο Internet.

Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό ότι το Facebook είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες προσωπικών δεδομένων. Έχει τόσες πολλές πληροφορίες για εμάς που μπορεί και μας εμφανίζει διαφημίσεις με τρομακτική ακρίβεια.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο το Facebook, αλλά είναι και οι τρίτοι, είτε πρόκειται για συνεργάτες του κοινωνικού δικτύου, είτε για αγνώστους. Πολλές από τις πληροφορίες μας είναι εκτεθειμένες και σε αυτούς.

Ως εκ τούτου, με το νέο έτος μπορούμε τουλάχιστον να αλλάξουμε μόνο μερικές ρυθμίσεις για να προστατευτούμε καλύτερα, σε ό,τι αφορά την ιδιωτικότητα μας.

Καλό είναι να το κάνουμε αυτό κάθε 2-3 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές που κάνει το Facebook, αλλά και οι τυχαίες εφαρμογές στις οποίες παραχωρούμε πρόσβαση στις πληροφορίες μας.

Εμποδίζω την εμφάνιση του προφίλ μου σε αγνώστους

Το Facebook διευκολύνει την κοινή χρήση των πληροφοριών μας με τις μηχανές αναζήτησης. Αυτή η δυνατότητα κάνει το προφίλ μας ανοιχτό σε άγνωστους. Οποιοσδήποτε μπορεί να αναζητήσει το όνομά μας.

Για να αποτρέψουμε την ανίχνευση του προφίλ μας από τις μηχανές αναζήτησης, αρχικά πατάμε εδώ. Αν είμαστε ήδη συνδεδεμένοι με το Facebook, στον browser θα δούμε ότι μας άνοιξε η σελίδα του απορρήτου.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε το “Θέλετε οι μηχανές αναζήτησης εκτός του Facebook να οδηγούν στο προφίλ σας” ακολουθώντας τα βήματα που βλέπουμε στην κάτωθι εικόνα. Κατόπιν, πατάμε στην επεξεργασία.

Ελέγχω Το Facebook Ρυθμίσεις Απορρήτου Που Πρέπει Να Αλλάξω Άμεσα 1

Τέλος, αποεπιλέγουμε τη σχετική ένδειξη, και πατάμε στην Απενεργοποίηση.

Ελέγχω Το Facebook Ρυθμίσεις Απορρήτου Που Πρέπει Να Αλλάξω Άμεσα 1α

Περιορίζω την ορατότητα παλαιότερων αναρτήσεων σε τρίτους

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το Facebook αλλά και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα έχει αλλάξει αρκετά. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι ότι ακόμα και αυτές οι πολύ παλιές αναρτήσεις συλλέγονται και αξιοποιούνται.

Επιπλέον, ενδέχεται να έχουμε ξεχάσει ότι είναι σε κοινή θέα κάποιες ενοχλητικές ή επιπόλαιες δημόσιες αναρτήσεις που κάναμε στο παρελθόν. Αν θέλουμε να τα περιορίσουμε όλα αυτά μονομιάς, αρχικά πατάμε εδώ. Θα δούμε ότι μας άνοιξε η σελίδα του απορρήτου.

Στην ενότητα “Η δραστηριότητά σας”, εντοπίζουμε το “Περιορισμός για παλιότερες δημοσιεύσεις”. Είναι όλες αυτές που έχουμε μοιραστεί με φίλους και άλλους στο παρελθόν. Στη συνέχεια, πατάμε σε αυτή την ένδειξη.

Από εκεί και μετά, οτιδήποτε έχουμε μοιραστεί δημόσια με φίλους φίλων, το Facebook θα το κάνει ορατό μόνο από τους φίλους μας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε περιορίσει δραστικά ποιος μπορεί να δει τις αναρτήσεις μας.

Αποτρέπω να χρησιμοποιεί τα δεδομένα μου για να κερδίζει από διαφημίσεις

Το Facebook κερδίζει χρήματα μέσω των δεδομένων μας, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών που έχουμε χρησιμοποιήσει, των προϊόντων που έχουμε αγοράσει από τους συνεργάτες του κοινωνικού δικτύου, και πολλά άλλα.

Με την απενεργοποίηση αυτής της ρύθμισης, αρχίζουμε να ανακτούμε τον έλεγχο στη σχέση μας με την εταιρεία, περιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο κερδίζει από τα δεδομένα μας.

Φυσικά, το Facebook θα συνεχίσει να μας εμφανίζει διαφημίσεις, αλλά θα μας είναι αδιάφορες και δεν θα κάνουμε κλικ ή “μου αρέσει”. Με αυτόν τον τρόπο του αφαιρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το προφίλ μας.

Έτσι, αρχικά πατάμε εδώ. Αν είμαστε συνδεδεμένοι με το Facebook, θα δούμε ότι μας άνοιξε η σελίδα των διαφημιστικών προτιμήσεων.

Εντοπίζουμε τα “Δεδομένα για τη δραστηριότητά σας από συνεργάτες” και τα απενεργοποιούμε για το Facebook και το Instagram.

Ελέγχω Το Facebook Ρυθμίσεις Απορρήτου Που Πρέπει Να Αλλάξω Άμεσα 1αα

Στη συνέχεια, πατάμε στην ενότητα “Κατηγορίες που χρησιμοποιούνται για να σας προσεγγίσουν”. Στη καρτέλα που θα μας ανοίξει, αποεπιλέγουμε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με εμάς.

Ελέγχω Το Facebook Ρυθμίσεις Απορρήτου Που Πρέπει Να Αλλάξω Άμεσα αβ1

Τέλος, στην ενότητα “Διαφημίσεις που προβάλλονται εκτός Facebook”, πατάμε το ενεργό κουμπί και ορίζουμε να μην επιτρέπεται.

Ελέγχω Το Facebook Ρυθμίσεις Απορρήτου Που Πρέπει Να Αλλάξω Άμεσα αβ2

Δεν επιτρέπω σε κανέναν να με επισημάνει σε μια φωτογραφία χωρίς έγκριση

Από προεπιλογή, οποιοσδήποτε μπορεί να μας προσθέσει ετικέτα σε μια ανάρτηση και να την δούμε όταν χρησιμοποιούμε το Facebook. Αυτό συμβαίνει τόσο για τις αναρτήσεις (π.χ. κάποιος που μας έκανε tag επειδή συναντηθήκαμε για έναν καφέ), όσο και για τις φωτογραφίες.

Αν θέλουμε να αποκτήσουμε περισσότερο έλεγχο σε αυτό το θέμα, πατάμε εδώ. Αν είμαστε συνδεδεμένοι με το Facebook, θα δούμε ότι μας άνοιξε η σελίδα του Προφίλ και η προσθήκη ετικετών.

Από εκεί και μετά, στο κάτω τμήμα θα δούμε τον έλεγχο και απλά ενεργοποιούμε και τις δύο σχετικές ενδείξεις.

Σταματώ το Facebook να παρακολουθεί την τοποθεσία μου

Είναι γεγονός ότι πολλοί χρήστες δεν έχουν πρόβλημα να παρακολουθεί το Facebook την τοποθεσία τους. Αντίθετα, χαίρονται με αυτό. Ως εκ τούτου, αν αρέσει και σε εμάς, τότε παρακάμπτουμε αυτή τη ρύθμιση.

Ελέγχω Το Facebook Ρυθμίσεις Απορρήτου Που Πρέπει Να Αλλάξω Άμεσα αβ2111

Ειδάλλως, πατάμε εδώ και αν είμαστε συνδεδεμένοι με το Facebook, θα δούμε τις Ρυθμίσεις τοποθεσίας. Κατόπιν, απλά απενεργοποιούμε τη σχετική ένδειξη.

Μειώνω την καταγραφή δραστηριότητας από τρίτους

Όταν χρησιμοποιούμε το Facebook, διάφορες εξωτερικές επιχειρήσεις και τρίτοι μοιράζονται τα δεδομένα μας με το κοινωνικό δίκτυο. Μπορούμε να μειώσουμε αυτή τη δραστηριότητα τους μέσα από μια καλά κρυμμένη ρύθμιση.

Έτσι, αρχικά πατάμε εδώ. Αν είμαστε συνδεδεμένοι με το Facebook, θα δούμε ότι μας άνοιξε η σελίδα “Η δραστηριότητα σας εκτός Facebook”.

Κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο στα δεξιά που λέει “Διαχειριστείτε τη δραστηριότητα εκτός Facebook” και, στη συνέχεια, πατάμε στον σύνδεσμο πάλι στα δεξιά που λέει “Διαχειριστείτε τη μελλοντική σας δραστηριότητα”.

Ελέγχω Το Facebook Ρυθμίσεις Απορρήτου Που Πρέπει Να Αλλάξω Άμεσα αβ21

Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουμε κλικ σε ένα άλλο κουμπί που λέει “Διαχείριση μελλοντικής δραστηριότητας”, για να δούμε τελικά αυτή την σκόπιμα μπερδεμένη επιλογή.

Εάν το κουμπί δίπλα στην επιλογή “Μελλοντική δραστηριότητα εκτός Facebook” είναι μπλε, του κάνουμε κλικ.

Θα προωθηθούμε ξανά σε άλλη καρτέλα όπου πρέπει να πατήσουμε πάλι στο “Απενεργοποίηση”. Τώρα το κουμπί πρέπει να είναι γκρι, που σημαίνει ότι η καταγραφή δραστηριότητας είναι απενεργοποιημένη.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι με αυτή την ενέργεια δεν θα μπορούμε να συνδεόμαστε σε συγκεκριμένες εφαρμογές και site μέσω του Facebook. Φυσικά, θα παραμένει ενεργή η σύνδεση μέσω Google που προσφέρουν σχεδόν όλες οι εφαρμογές, οπότε δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Προαιρετικά μπορούμε να κάνουμε και αποσύνδεση ιστορικού. Το εντοπίζουμε στην αρχική σελίδα, δίπλα από το “Η δραστηριότητα σας εκτός Facebook” που πατήσαμε προηγουμένως.

Ελέγχω συνδεδεμένες εφαρμογές και site

Το σκάνδαλο Cambridge Analytica με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων που προέκυψε με το Facebook, ήταν δυνατό μόνο με τη χρήση μιας συνδεδεμένης εφαρμογής που ονομάζεται “This Is Your Digital Life”.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή κατάφερε να συλλέξει πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα από περίπου 87 εκατομμύρια προφίλ.

Μετά από αυτό, το Facebook ως όφειλε, έκανε αλλαγές στον τρόπο χειρισμού των δεδομένων. Όμως, είναι ακόμα σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες εφαρμογές και site είναι συνδεδεμένα στον λογαριασμό μας.

Με άλλα λόγια, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μόνο οι εφαρμογές που εμπιστευόμαστε μπορούν να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό μας.

Έτσι, αρχικά πατάμε εδώ. Αν είμαστε ήδη συνδεδεμένοι με το Facebook, θα δούμε ότι μας άνοιξε η σελίδα “Εφαρμογές και ιστότοποι” από την ενότητα “Ασφάλεια και σύνδεση”.

Από εκεί, ελέγχουμε όλες τις ενεργές συνδέσεις με εφαρμογές και site που έχουμε. Εάν δεν αναγνωρίζουμε μια συνδεδεμένη εφαρμογή και site, ή δεν έχουμε χρησιμοποιήσει την υπηρεσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, πατάμε στο ‘Αφαίρεση”.

Αν το μετανιώσουμε, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τις επανασυνδέσουμε στο μέλλον, και δεν θα χάσουμε κάποια δεδομένα.

Είναι αναγκαία η ενίσχυση του απορρήτου στο Facebook?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την αλλαγή των ρυθμίσεων απορρήτου που έχει το Facebook, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps