Το διαδίκτυο είναι ένας ατελείωτος χώρος πληροφοριών, όπου μπορούμε να βρούμε ό,τι επιθυμούμε. Όμως χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση για να παραμείνουμε ασφαλείς και να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Δείτε τις καλύτερες λύσεις για προστασία στο ίντερνετ και γονικό έλεγχο, ώστε να έχουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Πόση σημασία έχει η ασφάλεια στο διαδίκτυο

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ίντερνετ είναι η σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Εμπεριέχει λίγο-πολύ το σύνολο της γνώσης της ανθρωπότητας, ενώ επιπλέον θα βρούμε και ατέλειωτα βίντεο με γάτες.

Εντούτοις, το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδικτύου είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερός του κίνδυνος.

Στα δισεκατομμύρια των σελίδων, η πλειοψηφία τους είναι ασφαλείς ή και χρήσιμες. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και αμέτρητες κακοτοπιές.

Οι κίνδυνοι κυμαίνονται από παράνομο υλικό, κακόβουλο λογισμικό, και απάτες οικονομικής φύσεως, μέχρι άτομα με επικίνδυνες διαστροφές, που χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να προσεγγίσουν αθώα θύματα.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να φροντίζουμε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με όποιο τρόπο μπορούμε. Για εμάς, αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά, που αποκτούν ολοένα και νωρίτερα πρόσβαση στο ίντερνετ.

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε όλους τους τρόπους για να ρυθμίσουμε τον γονικό έλεγχο σε όλες τις εκδόσεις των Windows.

Γονικός Έλεγχος στα Windows 7, 8, 10 με Ρυθμίσεις και Εφαρμογές

Πλέον τα παιδιά είναι σχεδόν δεδομένο ότι έχουν δικό τους υπολογιστή ή κινητό, και χρησιμοποιούν καθημερινά το ίντερνετ. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς…

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο και ο γονικός έλεγχος μπορεί να δείχνει δύσκολη υπόθεση. Όμως με λίγη προσπάθεια, επιμονή, και τα κατάλληλα εργαλεία, μπορούμε να αυξήσουμε κατακόρυφα την ασφάλειά μας.

Συμβουλές για μεγαλύτερη ασφάλεια στο διαδίκτυο

Πριν προχωρήσουμε στις ρυθμίσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικούς βασικούς κανόνες.

Δυστυχώς, κανένα πρόγραμμα δεν πρόκειται να μας προστατεύσει από μόνο του, αν δεν είμαστε και εμείς συνειδητοί όσον αφορά τη χρήση του ίντερνετ.

Είναι σοφό, λοιπόν, να έχουμε κατά νου κάποιες πολύ σημαντικές συμβουλές, που θα βοηθήσουν να αυξήσουμε την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Ενημέρωση browser

Όλοι χρησιμοποιούμε κάποιον browser για να μπούμε στο διαδίκτυο. Τον Chrome, τον Firefox, τον Opera, τον Internet Explorer / Microsoft Edge, ή κάποια παραλλαγή τους.

Όποιο πρόγραμμα περιήγησης και αν χρησιμοποιούμε, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο να το έχουμε ενημερωμένο στην τελευταία του έκδοση.

Οι ενημερώσεις δεν προσθέτουν μόνο νέα χαρακτηριστικά ή αλλάζουν την εμφάνιση. Οι περισσότερες ενημερώσεις κλείνουν κενά ασφαλείας και διορθώνουν προβλήματα. Πρέπει να έχουμε λοιπόν πάντοτε τη νεότερη έκδοση.

Τα καλά νέα είναι πως οι περισσότεροι browsers ανανεώνονται αυτόματα, και το πολύ πολύ να μας ζητήσουν μια επανεκκίνηση μετά από την ενημέρωση.

Μπορούμε όμως να κάνουμε αυτόν τον έλεγχο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προγράμματα.

Αυτόματη Ανανέωση Προγραμμάτων στα Windows

Για τις περισσότερες εφαρμογές κυκλοφορούν τακτικά ανανεωμένες εκδόσεις από τους δημιουργούς τους, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά, διορθώνοντας λάθη, και κλείνοντας κενά ασφαλείας. Αν όμως έχουμε πολλά…

Χρήση προγράμματος προστασίας από ιούς

Κάποτε, οι ιοί και το κακόβουλο λογισμικό ήταν μια απλή ενόχληση, που στη χειρότερη περίπτωση μας ανάγκαζαν σε format. Υπήρχαν μέχρι και κάποιοι σπάνιοι ιοί οι οποίοι δεν ήταν καν επικίνδυνοι, μόνο ελαφρώς ενοχλητικοί.

Αυτές οι εποχές, όμως, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πλέον υπάρχουν Keyloggers, που καταγράφουν τον αριθμό της κάρτας μας ή τους κωδικούς για το email και το Facebook.

Keyloggers: Προστασία στα Windows με το KeyShield

Οι keyloggers είναι η πιο ύπουλη μορφή malware. Επιμελώς κρυμμένοι από το σύστημα, συχνά χωρίς να εμφανίζονται καν στη διαχείριση εργασιών, καταγράφουν όσα γράφουμε στο…

Ransomware, που κρυπτογραφούν τα αρχεία μας και μας εκβιάζουν να πληρώσουμε για την ανάκτηση.

Remote Administration Tools, που παίρνουν τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή.

Πώς οι Hacker Μπορούν να Πάρουν τον Πλήρη Έλεγχο του Υπολογιστή μας!

Το να πιάσει ιό ή κάποιο άλλο malware ο υπολογιστής μας είναι σίγουρα κάτι εξαιρετικά ανεπιθύμητο. Όμως, στη φύση υπάρχει μεγάλη απόσταση από τον ιό…

Το να έχουμε ένα ενεργό και ενημερωμένο antivirus είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Προσοχή στο Firewall

Αν το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιούμε δεν παρέχει τείχος προστασίας, τότε θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως έχουμε ενεργοποιημένο το ενσωματωμένο τείχος προστασίας των Windows.

Αν για κάποιο λόγο είναι απενεργοποιημένο, τα Windows θα μας ενημερώσουν. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε αυτή την ενημέρωση.

Αυτά τα μέτρα αυξάνουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο απέναντι σε ποικίλες απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

Τα περισσότερα antivirus πλέον παρέχουν και αρκετές επιλογές για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.

Επιπλέον, είναι καλό να χρησιμοποιούμε επώνυμα προγράμματα προστασίας, όπως το BitDefender, που μας παρέχουν σίγουρη προστασία και βεβαιότητα της συχνής και σωστής ενημέρωσης.

Και αν δεν θέλουμε να ξοδέψουμε χρήματα, οι δωρεάν αξιόλογες λύσεις είναι πλέον τόσες πολλές, που μπορούμε να διαλέξουμε ό,τι μας ταιριάζει.

Δωρεάν Antivirus 2019: Η Καλύτερη Προστασία στα Windows
Δωρεάν Antivirus 2019: Η Καλύτερη Προστασία στα Windows

Στην εποχή του ίντερνετ που ζούμε, δε νοείται να μη χρησιμοποιούμε ένα λογισμικό για την απαραίτητη προστασία από ιούς στο PC. Μια μόλυνση από ιό…

Προσέχουμε σε τι σελίδες μπαίνουμε και τι κατεβάζουμε

Αρκετοί χρήστες πιστεύουν πως με ένα ενημερωμένο antivirus είναι απόλυτα προστατευμένοι από όλες τις ψηφιακές κακοτοπιές. Δυστυχώς, όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια νέα αρχεία κακόβουλου λογισμικού παράγονται σε όλο τον κόσμο, και διαδίδονται μέσω ίντερνετ.

Τα καλύτερα antivirus μπορούν να εντοπίσουν το 100% των malware στις δοκιμές ανεξάρτητων εργαστηρίων. Όμως στον πραγματικό κόσμο είναι αναπόφευκτο αργά ή γρήγορα κάτι να ξεφύγει. Ειδικά αν πρόκειται για Zero Day Exploit.

Τα Zero day exploits είναι κενά ασφαλείας τα οποία ανακαλύπτει κάποιος hacker και για τα οποία δεν δημιουργηθεί ακόμα κάποιο security patch για την εφαρμογή που επηρεάζουν.

Τι να προσέχουμε στις σελίδες και τα αρχεία

Ακόμα και με το καλύτερο antivirus, είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε προσεκτικοί σε τι site μπαίνουμε, τι αρχεία κατεβάζουμε και τι προγράμματα τρέχουμε στον υπολογιστή μας:

Ειδικά η τελευταία μέθοδος είναι αρκετά διαδεδομένη για τη διάδοση κάθε είδους κακόβουλου λογισμικού, όπως ο διαβόητος ιός του Facebook το 2014.

Όποιος είχε μολυνθεί με τον ιό, έστελνε εν αγνοία του μολυσμένα μηνύματα σε όλους τους φίλους του. Όποιος άνοιγε το συνημμένο και έτρεχε το αρχείο που περιείχε, μολυνόταν και αυτός από τον ιό, που άρχιζε να στέλνει μολυσμένα μηνύματα κ.ο.κ.

Αν λοιπόν μας έρθει οποιοδήποτε τέτοιο μήνυμα με απροσδόκητο συνημμένο, ρωτάμε εκείνον που μας το έστειλε αν όντως σκόπευε να μας στείλει κάτι.

Αν όχι, διαγράφουμε αμέσως το μήνυμα, και συνιστούμε στον γνωστό μας να κάνει έναν πλήρη έλεγχο και καθαρισμό για ιούς.

Προσοχή σε επιθέσεις “ψαρέματος”

Μία από τις πιο επιτυχημένες ηλεκτρονικές απάτες είναι το “Phishing” (προφέρεται fishing, όπως το ψάρεμα).

Η πιο συνηθισμένη μορφή phishing είναι πως μας έρχεται ένα email δήθεν από την τράπεζά μας.

Το μήνυμα ισχυρίζεται πως έχουμε ένα “νεο κοινοποιηση” (sic), έχει κλειδωθεί ο λογαριασμός μας, ή οποιαδήποτε άλλη πρόφαση. Πάντοτε μας παροτρύνει να κάνουμε κλικ σε ένα σύνδεσμο.

Αν κάνουμε το λάθος και κάνουμε κλικ, θα οδηγηθούμε σε μια σελίδα που μπορεί να είναι πανομοιότυπη σε εμφάνιση με της τράπεζάς μας, όμως βρίσκεται σε μια εντελώς άσχετη διεύθυνση.

Αν, ανυποψίαστοι, βάλουμε τους κωδικούς μας, έχουμε δώσει πλήρη πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό μας σε όποιον έχει τη σελίδα prostarwiki.com.

Από τεχνικής άποψης, αυτό δεν είναι κακόβουλο λογισμικό. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να μας προστατέψει κανένα antivirus.

Για την πλήρη ασφάλεια στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να έχουμε κριτική σκέψη και να προσέχουμε που κάνουμε κλικ και που εισάγουμε τα στοιχεία μας.

Ελέγχουμε για την ύπαρξη του https://

Οι σελίδες που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο “https://” προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο για ασφάλεια στο διαδίκτυο, έναντι των σελίδων που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο “http://”.

Επίσης, η ύπαρξη του https:// θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε και τις απόπειρες Phishing που είδαμε στην προηγούμενη ενότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον σχετικό μας οδηγό μας για την κρυπτογράφηση δεδομένων.

Κρυπτογράφηση Δεδομένων – Τι είναι και Πώς Λειτουργεί

Σε έναν κόσμο χωρίς κρυπτογράφηση δεδομένων, θα ήταν αδύνατον να έχουμε ένα προσωπικό email, έναν προσωπικό λογαριασμό στο facebook, ή να χρησιμοποιήσουμε μια πιστωτική κάρτα για…

Δεν χρησιμοποιούμε παντού τον ίδιο κωδικό

Η χρήση του ίδιου κωδικού σε όλες τις υπηρεσίες και τις ιστοσελίδες είναι μία από τις χειρότερες πρακτικές όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Οφείλουμε να χρησιμοποιούμε πάντα διαφορετικό κωδικό για κάθε υπηρεσία, εφαρμογή, και σελίδα.

Ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα. Θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ισχυρούς κωδικούς για κάθε λογαριασμό, και θα τους θυμάται για εμάς.

Ισχυρά Password σε Κάθε Λογαριασμό με το LastPass

Ένα από τα πιο θανάσιμα λάθη όσον αφορά τα Password είναι το να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό σε όλους μας τους λογαριασμούς. Η δωρεάν εφαρμογή LastPass αναλαμβάνει να…

Είναι χρήσιμο επίσης να παρακολουθούμε ιστοσελίδες που αναφέρουν αν έχουν παραβιαστεί σελίδες στις οποίες έχουμε λογαριασμό.

Έτσι, μπορούμε να ενημερωθούμε άμεσα αν τα προσωπικά μας δεδομένα είναι ασφαλή ή κυκλοφορούν στο ίντερνετ.

Προσωπικά Δεδομένα: Πώς Ελέγχω Αν Είναι Ασφαλή

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επιθέσεις από hackers, με αποτέλεσμα τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών να είναι εκτεθειμένα κάπου στο διαδίκτυο. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, που…

Ειδοποιήσεις online τραπεζικών συναλλαγών

Αν χρησιμοποιούμε το e-banking που προσφέρει η τράπεζά μας, είναι πολύ καλή ιδέα να ενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις που διαθέτει το εκάστοτε σύστημα.

Για παράδειγμα, στην Εθνική τράπεζα θα βρούμε τα i-bank alert στην ενότητα ημερολόγιο / προφίλ -> διαχείριση i-bank alert.

Από εκεί, μπορούμε να προσθέσουμε ειδοποιήσεις για κινήσεις στο λογαριασμό.

Αν στην τράπεζά σας δεν βρίσκετε την αντίστοιχη ρύθμιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εξυπηρέτηση πελατών για να σας καθοδηγήσουν.

Λαμβάνοντας ενημερώσεις για κάθε συναλλαγή, θα είμαστε βέβαιοι ότι κανείς δεν θα παραβιάσει τον λογαριασμό μας χωρίς να το μάθουμε.

Χρήση VPN σε δημόσια δίκτυα

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν πραγματοποιούμε σύνδεση σε δημόσια δίκτυα, όπως παραδείγματος χάριν αυτό μιας καφετέριας.

Άλλοι χρήστες στο ίδιο δίκτυο, με απλά δωρεάν και σχετικά εύχρηστα εργαλεία, μπορούν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά μας.

Μία μέθοδος που θα αυξήσει κατακόρυφα την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα VPN. Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα δωρεάν VPN…

Ασφαλής και Ανώνυμη Πλοήγηση: Τα Καλύτερα Δωρεάν VPN

Αναμφίβολα το Internet είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όμως, τα δεδομένα και η ιδιωτικότητά μας στο διαδίκτυο είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους. Αν θέλουμε…

…όμως για τη μέγιστη ταχύτητα και ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι προς όφελός μας να δοκιμάσουμε ένα πληρωμένο VPN.

Το πιο Ασφαλές, Σταθερό και Γρήγορο VPN στην Ελλάδα
Το Πιο Ασφαλές, Σταθερό, Και Γρήγορο VPN Στην Ελλάδα

Η χρήση VPN αυξάνει κατακόρυφα τις επιλογές μας στο ίντερνετ, όταν θέλουμε να προσπεράσουμε ανόητους γεωγραφικούς περιορισμούς. Όμως, τα δωρεάν VPN έχουν περιορισμούς στην ταχύτητα,…

Απενεργοποίηση Javascript και cookies (προαιρετικά)

Η Javascript και τα cookies είναι χαρακτηριστικά που εμπλουτίζουν κατά πολύ τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, και σε αρκετές σελίδες είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους.

Ενώ το να απενεργοποιήσουμε τη Javascript και τα Cookies αυξάνει σε κάποιο βαθμό την ασφάλεια στο διαδίκτυο, στην πράξη δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην πλοήγησή μας.

Θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά πριν προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση.

Τα μειονεκτήματα απενεργοποίησης της Javascript

Η Javascript είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται σε αμέτρητες ιστοσελίδες για ατέλειωτες διαφορετικές χρήσεις.

Ορισμένες εξαιρετικά δημοφιλείς σελίδες, όπως το YouTube, δεν λειτουργούν καθόλου αν έχουμε απενεργοποιημένη τη Javascript. Απλά δεν θα παίζει κανένα βίντεο, ούτε καν θα εμφανίζονται οι εικόνες για τα προτεινόμενα βίντεο.

Ομοίως δεν θα λειτουργεί καθόλου το Facebook.

Ούτε το Gmail, τουλάχιστον στην πλήρη μορφή του.

Αυτά είναι τρία μόνο δημοφιλή παραδείγματα. Αμέτρητες όμως σελίδες θα δυσλειτουργούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αν απενεργοποιήσουμε τη Javascript.

Θα απενεργοποιηθούν τα περισσότερα συστήματα σχολίων, αν όχι όλα. Επίσης μπορεί να έχουμε πρόβλημα να δούμε ακόμα και τις φωτογραφίες, όπως στις δημοσιεύσεις του PCsteps.

Στην παρακάτω ενότητα με τις ρυθμίσεις των browser θα δούμε πώς μπορούμε να έχουμε ορισμένες ιστοσελίδες στις εξαιρέσεις όσον αφορά την απενεργοποίηση της Javascript.

Όμως αυτή η λύση είναι προτεινόμενη μόνο σε browser που χρησιμοποιούν μικρά παιδιά, και που μας ενδιαφέρει λίγες και συγκεκριμένες ιστοσελίδες να λειτουργούν σωστά.

Για προσωπική μας χρήση, το να απενεργοποιήσουμε τη Javascript είναι εγγυημένο πως θα μας εκνευρίσει πολύ περισσότερο απ' όσο θα μας προστατέψει.

Τα μειονεκτήματα απενεργοποίησης των cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία τα οποία χρησιμοποιεί ο browser για να θυμάται σημαντικά στοιχεία σε κάθε σελίδα που επισκεπτόμαστε.

Για παράδειγμα, για να συνδεθούμε σε οποιονδήποτε λογαριασμό σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, είναι απαραίτητα τα cookies.

Με απενεργοποιημένα cookies δεν μπορούμε να συνδεθούμε σε κανένα webmail, το facebook, ή ακόμα και στις ερωτήσεις του PCsteps.

Δεν μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε προσωπικές προτιμήσεις σε καμία σελίδα, όπως πχ η γλώσσα ή η χώρα στο Youtube.

Συν ότι αν έχουμε απενεργοποιημένα ή αν διαγράφουμε συχνά τα Cookies, θα μας εμφανίζονται συνεχώς ειδοποιήσεις για εγγραφή σε Newsletter, που κανονικά θα εμφανίζονταν μόνο μία φορά αν διατηρούσαμε Cookies.

Το ίδιο ισχύει και για τις προειδοποιήσεις αποδοχής cookies που είναι υποχρεωτικές με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαγράφοντας τα cookies, σε κάθε σελίδα που μπαίνουμε θα μας εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα, κάθε, μα κάθε φορά.

Μα κάθε φορά.

Όπως και με τη Javascript, λοιπόν, η απενεργοποίηση των cookies θα συμβάλει πολύ λιγότερο στην ασφάλεια στο διαδίκτυο και πολύ περισσότερο στο να κάνει σημαντικά χειρότερη την εμπειρία μας όσον αφορά το ίντερνετ.

Είναι λοιπόν ένα μέτρο που συνιστούμε αποκλειστικά και μόνο σε browser που χρησιμοποιούν παιδιά αρκετά μικρά ώστε να μην χρειάζονται πρόσβαση σε webmail ή στο Facebook.

Ρυθμίσεις Browser για ασφάλεια στο διαδίκτυο

Το βασικό μας εργαλείο για την πλοήγηση στο ίντερνετ είναι ο browser. Και κάθε σύγχρονος browser διαθέτει δυνατότητες και ρυθμίσεις που μπορούν να αυξήσουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Πριν λοιπόν καταφύγουμε σε τρίτες εφαρμογές ή υπηρεσίες, αξίζει να θωρακίσουμε τους browsers εκ των έσω.

Ρυθμίσεις ασφαλείας Google Chrome

O Google Chrome πρωτοκυκλοφόρησε χρόνια μετά τον Internet Explorer, τον Mozilla Firefox, ακόμα και από τον Opera. Όμως, μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα, έγινε μακράν ο πιο δημοφιλής browser στο διαδίκτυο.

Από μόνος του, ο Chrome παρέχει ένα υψηλό ποσοστό ασφάλειας. Ήδη από την εγκατάστασή του είναι ρυθμισμένος να μας προσφέρει πλοήγηση χωρίς να ανησυχούμε.

Όμως, με παρέμβαση στις ρυθμίσεις του και με τις απαραίτητες αλλαγές, μπορούμε να βελτιώσουμε την ασφάλεια στο διαδίκτυο κατά την πλοήγηση.

Όλες τις σημαντικές ρυθμίσεις του Chrome για την ασφάλεια στο διαδίκτυο θα τις βρούμε πατώντας στα τρία τετράγωνα πάνω δεξιά και μετά στις “Ρυθμίσεις”.

Επιλογή πληροφοριών που συγχρονίζουμε

Σημαντικός αριθμός των χρηστών του Chrome έχει συνδεδεμένο το browser με το λογαριασμό του στη Google. Όμως, κάποια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα καλό είναι να μην τα έχουμε online, ή έστω να έχουμε έξτρα προστασία.

Φυσικά, αν δεν έχουμε συνδέσει το browser μας με τη Google, δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερα σοβαρός λόγος να τον συνδέσουμε. Μόνο αν μας ενδιαφέρει να έχουμε backup τις ρυθμίσεις μας.

Πώς να κάνω Backup τις Ρυθμίσεις Chrome και Firefox

Σε ένα προγραμματισμένο format είναι απλό να κάνουμε backup τις ρυθμίσεις browser και τους σελιδοδείκτες. Τι γίνεται όμως αν το format είναι έκτακτο, λόγω καταστροφικής δυσλειτουργίας…

Εφόσον είμαστε συνδεδεμένοι με τη Google, μπαίνουμε στις “Σύνθετες ρυθμίσεις συγχρονισμού…”.

Διαλέγουμε “Επιλέξτε τύπους δεδομένων για συγχρονισμό”. Φροντίζουμε να μην είναι ενεργές οι επιλογές:

  • Κωδικοί πρόσβασης
  • Πιστωτικές κάρτες και διευθύνσεις που χρησιμοποιούν το Google Payments

Έτσι, αν για παράδειγμα παραβιαστεί ο λογαριασμός μας της Google, τα πλέον ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μας θα παραμείνουν ασφαλή.

Εφόσον μας ενδιαφέρει η ασφάλεια στο διαδίκτυο, είναι καλύτερα να πληκτρολογούμε αυτές τις πληροφορίες κάθε φορά που τις χρειαζόμαστε. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε κάποιον password manager που προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας.

Στις “Επιλογές κρυπτογράφησης” επιλέγουμε το “Κρυπτογράφηση όλων των συγχρονισμένων δεδομένων με τη δική σας φράση πρόσβασης συγχρονισμού”. Πληκτρολογούμε μία ισχυρή φράση πρόσβασης, την επιβεβαιώνουμε, και επιλέγουμε ΟΚ.

Η κρυπτογράφηση με συγκεκριμένη φράση είναι πιο ασφαλής από την κρυπτογράφηση μέσω των κωδικών του λογαριασμού μας.

Έτσι, σε περίπτωση που παραβιαστεί ο λογαριασμός μας, ο επίδοξος hacker θα χρειάζεται επιπλέον και τη φράση κλειδί για να μπορέσει να συγχρονίσει τα δεδομένα μας.

Σύνθετες ρυθμίσεις

Στο τέλος της σελίδας κάνουμε κλικ στο “Εμφάνιση σύνθετων ρυθμίσεων” για να ανοίξουν οι προηγμένες ρυθμίσεις του browser.

Εδώ θα βρούμε αρκετές περισσότερες δυνατότητες για να αυξήσουμε την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Χρειάζεται όμως και μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά τις ρυθμίσεις που θα κάνουμε.

Απόρρητο

Αρχίζοντας με το “Απόρρητο”, ενεργοποιούμε τη δυνατότητα “Να αποστέλλεται ένα αίτημα “Να μην γίνεται εντοπισμός” με την επισκεψιμότητα της περιήγησής σας”. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο προειδοποίησης, στο οποίο πατάμε “ΟΚ”.

Τα υπόλοιπα πεδία τα αφήνουμε ως έχει, μιας και η κύρια χρήση τους είναι να δημιουργούν ένα περιβάλλον για ταχύτερη πλοήγηση και μεγαλύτερη ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Υπό κανονικές συνθήκες, η “απαίτηση” του συγκεκριμένου αιτήματος αποτρέπει τις ιστοσελίδες να εντοπίζουν τη δραστηριότητά μας στο διαδίκτυο.

Ορισμένες ιστοσελίδες επιλέγουν να αγνοήσουν αυτό το αίτημα, όμως και το παραμικρό κομμάτι ανωνυμίας μετράει προς όφελός μας.

Πιο κάτω στον οδηγό θα δούμε αναλυτικά και τις ρυθμίσεις περιεχομένου, που όμως αφορούν πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι χρήστες δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια αλλαγή εκεί.

Κωδικοί πρόσβασης και φόρμες

Σε αυτή την ενότητα επιλέγουμε να μην κρατάμε καθόλου αποθηκευμένους κωδικούς στον browser μας, αποεπιλέγοντας το σχετικό πλαίσιο.

Θα μπορούσαμε να απενεργοποιήσουμε και τα στοιχεία συμπλήρωσης σε φόρμες, όμως το όφελος όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Αντίθετα, η αυτόματη συμπλήρωση διευκολύνει τη ζωή μας όταν έχουμε να συμπληρώσουμε φόρμες κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού.

Σύστημα

Στην ενότητα “Σύστημα” είναι καλή ιδέα να αποεπιλέξουμε το να συνεχίσουν να εκτελούνται συγκεκριμένες εφαρμογές του browser στο παρασκήνιο όταν ο Chrome είναι κλειστός.

Οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν εφαρμογές που να θέλουν να τρέχουν συνεχώς στο σύστημα, καταναλώνοντας πόρους.

Επίσης αν από λάθος εγκαταστήσουμε κάποια κακόβουλη επέκταση, σίγουρα δεν θέλουμε να ενεργεί και με κλειστό το browser.

Ρυθμίσεις περιεχομένου

Πίσω στο “Απόρρητο”, από το κουμπί “Ρυθμίσεις περιεχομένου…” μπορούμε να επιλέξουμε όλες τις επιθυμητές ενέργειες για το περιεχόμενο των ιστοσελίδων.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όπως αναφέραμε προηγουμένως στην ενότητα για τη Javascript και τα cookies. Οι λάθος ρυθμίσεις θα καταστρέψουν τη λειτουργικότητα των ιστοσελίδων που επισκεπτόμαστε.

Κατά συνέπεια, συνιστούμε αυτές τις ρυθμίσεις αποκλειστικά για τους browser που χρησιμοποιούν μικρά παιδιά, και όχι για την προσωπική μας χρήση.

Αποκλεισμός Cookies

Αν δεν μας ενδιαφέρει ο browser να συνδέεται σε οποιονδήποτε λογαριασμό Facebook, Gmail, Microsoft κλπ, ορίζουμε “Αποκλεισμός ιστότοπων από τη ρύθμιση δεδομένων” για απενεργοποίηση των cookies.

Τσεκάρουμε επίσης το πλαίσιο για τον αποκλεισμό Cookie τρίτων.

Με τη “Διαχείριση εξαιρέσεων…” τοποθετούμε τις ιστοσελίδες που θέλουμε να ακολουθούν διαφορετικούς κανόνες από τη γενική ρύθμιση.

Εδώ μπορούμε να επιλέξουμε να επιτρέπονται  τα cookies για κάποια σελίδα, να απαγορεύονται, ή να επιτρέπονται αλλά να διαγράφονται κατά το κλείσιμο του browser.

Απενεργοποίηση Javascript

Ομοίως με τα Cookies, από την ενότητα Javascript μπορούμε στον Chrome που θα χρησιμοποιεί ένα παιδί να επιλέξουμε “Να μην επιτρέπεται σε κανέναν ιστότοπο η εκτέλεση JavaScript”.

Και εδώ μπορούμε από τη “Διαχείριση εξαιρέσεων” να προσθέσουμε ιστοσελίδες όπου θέλουμε να εκτελείται κανονικά η Javascript.

Aκόμη κι αν δεν τοποθετήσουμε χειροκίνητα ιστοσελίδες που εξαιρούνται από τον αποκλεισμό, ο ίδιος ο Chrome θα μας εμφανίζει μία ειδοποίηση που μας ενημερώνει για τον αποκλεισμό του JavaScript.

Αν θέλουμε να επιτρέψουμε να τρέξει στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα που επισκεφτήκαμε, πατάμε στην ειδοποίηση, κάνουμε κλικ στο πλαίσιο “Να επιτρέπεται πάντα το JavaScript στο http://…..”, και πατάμε “Ολοκληρώθηκε”.

Υπόλοιπες ρυθμίσεις

Στις υπόλοιπες ρυθμίσεις της ενότητας μπορούμε να αφήσουμε τις προεπιλογές με την ένδειξη (συνιστάται). Είναι ό,τι χρειάζεται για υψηλή ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Ρυθμίσεις ασφαλείας Mozilla Firefox

Ο browser της Mozilla προσφέρει κι αυτός αρκετές επιλογές για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ενώ οι προεπιλογές είναι γενικά αρκετές, υπάρχουν μερικές ρυθμίσεις που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε επιπλέον.

Η πρόσβαση στις ρυθμίσεις του Firefox πραγματοποιείται με κλικ στις τρεις γραμμές πάνω δεξιά και πηγαίνοντας στις “Επιλογές”.

Επίσης, μπορούμε να μπούμε στις ρυθμίσεις γράφοντας στη γραμμή διευθύνσεων “about:preferences” και πατώντας Enter.

Στην οθόνη μας βλέπουμε αριστερά μία λίστα από καρτέλες και δεξιά το παράθυρο των ρυθμίσεων της εκάστοτε κατηγορίας.

Απόρρητο

Στην καρτέλα “Απόρρητο” πατάμε στον σύνδεσμο “manage your Do Not Track settings”.

Στο παράθυρο αποτροπής καταγραφής ενεργοποιούμε να γίνεται “Πάντα εφαρμογή της αποτροπής καταγραφής”.

Όπως και στον Chrome, αυτή η ρύθμιση δεν θα γίνει σεβαστή από όλες τις σελίδες. Γι' αυτό είναι “αποτροπή καταγραφής” και όχι “απαγόρευση καταγραφής”. Ακόμα και έτσι, όμως, έχουμε κάποιο κέρδος.

Στην ενότητα “Ιστορικό”, αν θέλουμε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις των cookies, μπορούμε να επιλέξουμε Custom settings for history. Όπως και στον Chrome, αυτή η ρύθμιση έχει νόημα μόνο σε λογαριασμούς μικρών παιδιών.

Μπορούμε λοιπόν να αποεπιλέξουμε το πλαίσιο “Accept cookies from sites” για να μην καταγράφεται κανένα cookie, και από το Exceptions να ορίσουμε εξαιρέσεις.

Ασφάλεια

Στην ενότητα “Ασφάλεια” αρκεί να απενεργοποιήσουμε την απομνημόνευση λογαριασμών για να μην αποθηκεύονται κωδικοί στον Firefox. Ένας password manager θα κάνει την ίδια δουλειά με σημαντικά υψηλότερη ασφάλεια.

Διαχείριση Javascript

Σε αντίθεση με τον Chrome, στον Firefox δεν υπάρχει κάποια άμεση ρύθμιση που να μας επιτρέπει τον χειρισμό της Javascript.

Ο μόνος τρόπος είναι να την απενεργοποιήσουμε εντελώς, για κάθε site, μέσω του about:config, που περιέχει τις προηγμένες ρυθμίσεις του Firefox.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ορίσουμε εξαιρέσεις για site που θέλουμε να χρησιμοποιείται η Javascript, όπως το YouTube. Αν η διαχείριση της Javascript είναι σημαντική για εμάς, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τον Chrome.

Πλήρης απενεργοποίηση Javascript με το about:config

Αν δεν μας ενοχλεί το γεγονός πως αναρίθμητες σελίδες θα δυσλειτουργούν χωρίς Javascript, πληκτρολογούμε στη γραμμή διευθύνσεων about:config και πατάμε Enter.

Αν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουμε στο about:config, ο browser μας προειδοποιεί με τον τρόπο του να μην αλλάξουμε τιμές που δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουν, γιατί μπορεί να χαλάσουμε τη λειτουργικότητά του.

Μπορούμε προαιρετικά να ξετσεκάρουμε την εμφάνιση της προειδοποίησης, για να μην εμφανίζεται κάθε φορά. Προχωράμε στο about:config από το κουμπί “Δέχομαι το ρίσκο!”.

ράφουμε στην Αναζήτηση “javascript.enabled”. Aν η τιμή στην πρώτη καταχώρηση είναι “true”, κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε “Εναλλαγή”. Η τιμή πλέον είναι “false” και το Javascript δεν θα λειτουργεί σε καμία ιστοσελίδα.

Διαχείριση Flash

To Flash είναι μια προβληματική τεχνολογία, γεμάτη κενά ασφαλείας. Όσο όμως χρησιμοποιείται σε σελίδες που συχνάζουμε, είναι απαραίτητο.

Ενώ στον Chrome το Flash είναι ενσωματωμένο, στον Firefox η χρήση του γίνεται μόνο μέσω προσθέτων. Τα πρόσθετα θα τα βρούμε από την Adobe. Θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένη τη Javascript για να κατεβάσουμε το Flash.

Μόλις κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε τo Flash, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά, και κάνουμε κλικ στο “Πρόσθετα”.

Στις “Πρόσθετες λειτουργίες” και στο πρόσθετο “Shockwave Flash”, επιλέγουμε από το αναδιπλούμενο μενού “Ερώτηση για ενεργοποίηση”. Έτσι, οποιαδήποτε σελίδα απαιτεί τη χρήση Flash, θα μας ζητά την ενεργοποίησή του.

Γονικός έλεγχος μέσω browser και προσθέτων

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι σημαντική για χρήστες κάθε ηλικίας. Όμως είναι ακόμα πιο σημαντική για τα παιδιά, για όσο χρόνο τους επιτρέπουμε την πλοήγηση στο ίντερνετ.

Σε προηγούμενους οδηγούς έχουμε δει πώς να ενεργοποιούμε τον γονικό έλεγχο σε όλες τις εκδόσεις των Windows…

Γονικός Έλεγχος στα Windows 7, 8, 10 με Ρυθμίσεις και Εφαρμογές

Πλέον τα παιδιά είναι σχεδόν δεδομένο ότι έχουν δικό τους υπολογιστή ή κινητό, και χρησιμοποιούν καθημερινά το ίντερνετ. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς…

…πώς να περιορίζουμε το χρόνο που τα παιδιά βρίσκονται στον υπολογιστή…

Περιορισμός Χρόνου για τα Παιδιά στον Υπολογιστή

Σημαντικό μέρος της ανατροφής των παιδιών είναι οι γονείς να θέτουν συγκεκριμένα χρονικά όρια σε δραστηριότητες όπως το να βλέπουν τηλεόραση, ή να κάθονται στον…

…μέχρι και πώς μπορούμε να παρακολουθούμε αναλυτικά τις ενέργειές τους.

Παρακολούθηση Υπολογιστή για Παιδιά ή Υπαλλήλους

Όταν μπαίνουν τα παιδιά σας στο Internet, επισκέπτονται ακατάλληλα sites? Είναι οι υπάλληλοι σας παραγωγικοί, ή χαζεύουν? Αν οι απαντήσεις σ' αυτές τις ερωτήσεις είναι σημαντικές…

Εκτός όμως από τα εξειδικευμένα προγράμματα, υπάρχουν ρυθμίσεις για συγκεκριμένους browsers και πρόσθετα που μπορούν να μας βοηθήσουν με τον γονικό έλεγχο.

Γονικός Έλεγχος στο Google Chrome

Η Google μας εξέπληξε πριν μερικά χρόνια με την ανακοίνωση και τη μετέπειτα ενσωμάτωση του δικού της εργαλείου γονικού ελέγχου στο πρόγραμμα περιήγησής της.

Το όνομα του εργαλείου της Google ονομάζεται “Χρήστες υπό Επίβλεψη”. Είναι κάτι περισσότερο από την απλή προσθήκη ενός νέου χρήστη.

Για να προσθέσουμε ένα χρήστη στο πρόγραμμα περιήγησης της Google, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις πληκτρολογώντας στη γραμμή διευθύνσεων “chrome://settings” και πατώντας Enter.

Εναλλακτικά, κάνουμε κλικ στα τετράγωνα πάνω δεξιά, και έπειτα στις “Ρυθμίσεις”.

Στην ενότητα “Άνθρωποι” μπαίνουμε στην “Προσθήκη χρήστη…”.

Εκεί επιλέγουμε ένα εικονίδιο για το παιδί μας, δίνουμε ένα όνομα, και ενεργοποιούμε το πλαίσιο “Έλεγχος και προβολή των ιστοτόπων που αυτό το άτομο επισκέπτεται από ***@gmail.com.”.

Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία με την “Προσθήκη”.

Αυτή η επιλογή θα μας επιτρέπει να ελέγχουμε τη δραστηριότητα του παιδιού μας στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως η διεύθυνση email είναι σωστή και είναι η δική μας.

Πλέον, όπως μπορούμε να δούμε, υπάρχει το παιδί μας σημειωμένο ως “(Εποπτευόμενο)”. Επίσης έχει προστεθεί και η φράση “Διαχειριστείτε τους εποπτευόμενους χρήστες σας μέσω του Πίνακα ελέγχου εποπτευόμενων χρηστών”.

Η πρόσβαση στον γονικό έλεγχο της Google γίνεται με κλικ στον σύνδεσμο “Πίνακας ελέγχου εποπτευόμενων χρηστών” ή πληκτρολογώντας στη γραμμή διευθύνσεων “chrome.com/manage” και Enter.

Η σελίδα του πίνακα είναι καλά σχεδιασμένη και στα αριστερά βλέπουμε μία λίστα με τους εποπτευόμενους χρήστες. Επιλέγουμε το παιδί μας και στο δεξί μέρος βλέπουμε τις δυνατότητες που έχουμε.

Διαλέγουμε τη “Διαχείριση” δίπλα στα “Δικαιώματα”, και από εδώ μπορούμε να θέσουμε τους περιορισμούς μας για τους ιστότοπους που επιτρέπεται να επισκέπτεται το παιδί μας.

Επίσης, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και την ασφαλή αναζήτηση, κάτι που είναι καλό να κάνουμε. Για αυτό πατάμε “Ξεκλείδωμα Ασφαλούς Αναζήτησης” στον τομέα των δικαιωμάτων.

Σε περίπτωση που το παιδί μας δοκιμάσει να συνδεθεί σε κάποια ιστοσελίδα που δεν του επιτρέπουμε την πρόσβαση, θα δει την παρακάτω οθόνη και θα πρέπει να ζητήσει την άδειά μας.

Εμείς μπορούμε να δούμε τις άδειες που ζητά το παιδί μας από τα “Αιτήματα” στον πίνακα ελέγχου, και να τα εγκρίνουμε ή όχι.

Τελευταίο στοιχείο είναι η “Δραστηριότητα”, στην οποία μπορούμε να βλέπουμε όλα όσα έκανε το παιδί μας.

Μπορούμε να φιλτράρουμε τα αποτελέσματα ανά ημέρα, εβδομάδα, και μήνα, όπως και να επιτρέψουμε ή όχι την πρόσβαση σε όποια σελίδα θέλουμε.

Αυτοί είναι λοιπόν οι Χρήστες υπό Επίβλεψη της Google, ένα απλό εργαλείο και αρκετά ισχυρό, αν θέλουμε να θέσουμε απλούς περιορισμούς.

Γονικός Έλεγχος με Πρόσθετα

Φυσικά πέραν του Google Chrome, το οποίο διαθέτει το δικό του εργαλείο γονικού ελέγχου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, υπάρχουν και επεκτάσεις που μας βοηθούν στο κομμάτι αυτό. Οι επεκτάσεις αυτές είναι διαθέσιμες για όλους σχεδόν τους browsers.

Σε αυτήν την κατηγορία δεν θα δούμε πρόσθετα προγραμμάτων προστασίας από ιούς και ειδικές επεκτάσεις υπηρεσιών και προγραμμάτων γονικού ελέγχου.

Αντίθετα θα ασχοληθούμε με ένα πιο ειδικό εργαλείο για τον έλεγχο του περιεχομένου στο οποίο έχει πρόσβαση το παιδί μας.

Adult Blocker

Το εργαλείο που θα δούμε είναι το Adult Blocker, που αποτελεί μία επέκταση που βοηθά στην αποτροπή της επίσκεψης σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, υβριστικού ή και σελίδων που προωθούν τη βία.

Είναι δωρεάν και διαθέσιμο για Chrome, Firefox, και Opera. Μπορούμε να το εγκαταστήσουμε είτε με αναζήτηση στα καταστήματα επεκτάσεων του εκάστοτε browser, είτε από την επίσημη σελίδα του.

Μόλις γίνει η εγκατάσταση, όπως σχεδόν κάθε επέκταση, θα έχει προστεθεί ένα εικονίδιο στη δεξιά πάνω γωνία του προγράμματος περιήγησης.

Κάνουμε κλικ σε αυτό και δημιουργούμε έναν κωδικό πρόσβασης, ώστε να το διαχειριζόμαστε μόνο εμείς.

Χρησιμοποιώντας το Adult Blocker

Το Adult Blocker είναι πολύ απλό εργαλείο και μας δείχνει σε ποια σελίδα βρισκόμαστε (1) ή αν η σελίδα περιέχει κάτι απαγορευμένο (2).

Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε αποδεκτές (3) ή μη (4) σελίδες, και να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε την επέκταση (5).

Στη βάση του μας δείχνει αν υπάρχουν αποκλεισμένα στοιχεία στη σελίδα (6) και με το γρανάζι (7) μπορούμε να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις της επέκτασης.

Για την είσοδο στις ρυθμίσεις της επέκτασης, θα χρειαστεί να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό πρόσβασης που έχουμε ορίσει.

Στη σελίδα των ρυθμίσεων του Adult Blocker μπορούμε να δούμε τις εξαιρέσεις που έχουμε θέσει (1), και να αποκρύψουμε το εικονίδιο από την μπάρα του browser (2).

Όπως είναι λογικό, μπορούμε να αλλάξουμε και τον κωδικό πρόσβασης αν το θελήσουμε, πληκτρολογώντας τον παλιό μας κωδικό (3), και έπειτα δύο φορές τον καινούριο (4).

Με μία απλή δοκιμή μπορούμε να δούμε ότι σε οποιαδήποτε απαγορευμένη χρήση, ακόμη και σε μια απλή αναζήτηση, το παιδί μας θα δει τη σχετική οθόνη. Αν δοκιμάσει να προσθέσει τη σελίδα στις εξαιρέσεις, θα του ζητηθεί ο κωδικός μας.

Το Adult Blocker είναι ένα αρκετά απλό και ισχυρό εργαλείο για ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Σίγουρα είναι αρκετά χρήσιμο για να προστατεύσουμε το παιδί μας από έναν όγκο δεδομένων, χωρίς να του αφαιρέσουμε το δικαίωμα της χρήσης του διαδικτύου.

Σε ποιο βαθμό σας απασχολεί η ασφάλεια στο διαδίκτυο;

Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με αμέτρητους τρόπους.

Ωστόσο θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι κρύβει κινδύνους, και πρέπει να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Εσείς αρκείστε στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του browser; Ή θα κάνετε το κάτι παραπάνω για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη ασφάλεια στο διαδίκτυο; Γράψτε μας στα σχόλια.