Home » Technology Explained » OpenAI Chatbots vs Claude: Μια Νέα Προσέγγιση AI Στη Γλώσσα Μας - Σύγκριση Με Bing / ChatGPT
FEATURED OpenAI Chatbots vs Claude Μια Νέα Προσέγγιση AI Στη Γλώσσα Μας - Σύγκριση Με Bing ChatGPT 2

OpenAI Chatbots vs Claude: Μια Νέα Προσέγγιση AI Στη Γλώσσα Μας – Σύγκριση Με Bing / ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην αντικαταστήσει το επάγγελμα μας, αλλά οι εργαζόμενοι που την αξιοποιούν θα αντικαταστήσουν αυτούς που δεν έχουν εξοικειωθεί με τα εργαλεία της. Ίσως πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούμε με τη νέα επαναστατική τεχνολογία της εποχής μας. Δείτε τι ακόμη μπορούμε όλοι να επιτύχουμε με το Claude, ένα ανθρωποκεντρικό ΑΙ μοντέλο που επικοινωνεί στη γλώσσα μας και επενδύει η Google, σε σύγκριση με τα δύο δημοφιλή chatbots.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το νέο γλωσσικό μοντέλο Claude από Anthropic / Google

Είναι γεγονός ότι για εμάς τους Έλληνες χρήστες το Bing AI που ήδη περιγράψαμε σε πρόσφατο οδηγό, φαίνεται ως το ιδανικότερο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, καθώς είναι πιο φιλικό σε σχέση με το ChatGPT.

Ως εκ τούτου, ίσως αναρωτηθούμε γιατί να μπούμε στον κόπο να γνωρίσουμε ή να ασχοληθούμε και με το νέο γλωσσικό μοντέλο Claude στον browser του PC ή το κινητό.

Ο λόγος είναι ότι ενδέχεται να εκπλαγούμε όταν διαπιστώσουμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί στη γλώσσα μας το νέο online AI εργαλείο που λειτουργεί στο Google Cloud.

Θα δούμε ότι το Claude που δημιουργήθηκε από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της OpenAI, είναι πιο ανθρωποκεντρικό.

Είναι από το μοναδικό από τα chatbots που έχει εκπαιδευτεί με την Constitutional AI, μέσω της οποίας εστιάζει στις ανθρώπινες ηθικές αξίες, και μαθαίνει και αυτοβελτιώνεται από μόνο του για να μας δώσει πιο ασφαλή βοήθεια με εποπτευόμενη λεπτομέρεια.

Το βασικότερο είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να μας δώσει καλύτερες απαντήσεις, καθώς και πιο φιλικές και απόλυτα κατανοητές διατυπώσεις στα ελληνικά. Μάλιστα, με σχεδόν αλάνθαστο ελληνικό συντακτικό και γραμματική.

Chatbots Claude Chatbot 20αα

Για να μην μακρηγορούμε, θα δείχνουμε με συγκριτικές εικόνες σε κάθε παράγραφο γιατί η εξοικείωση πρωτίστως με το Claude και Bing AI, και ενδεχομένως με το ChatGPT, είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στην τεχνητή νοημοσύνη ως απλοί χρήστες αλλά και ως εργαζόμενοι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Google επενδύει ήδη στις εξαιρετικές δυνατότητες του Claude με χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της Anthropic AI, σχεδιάζουν το Claude-Next, ένα νέο εξελιγμένο μοντέλο, 10 φορές πιο ισχυρό από το GPT-4.

Το Claude έχει δοκιμαστεί τους τελευταίους μήνες από γνωστές εταιρείες τεχνολογίας όπως Notion Labs, Quora, και η μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα το εργαλείο αναζήτησης DuckAssist με Anthropic και OpenAI. Το Quora το συμπεριέλαβε ήδη και στη δική του εφαρμογή Poe του iOS.

Εμείς οφείλουμε να πούμε ότι ακόμη και σε σχετικά σύνθετες ερωτήσεις, το Claude είναι από τα chatbots που αποδίδει αστραπιαία οτιδήποτε του ζητάμε.

Όπως αναφέραμε, το κυριότερο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις το κάνει με ακόμη πιο φιλικές και κατανοητές διατυπώσεις στα ελληνικά, σε σχέση με το ChatGPT και Bing Chat.

Chatbots Claude Chatbot 20

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, το Claude ίσως επιδιώξει να μελετήσει τα ερωτήματα μας και να κάνει αυτοαξιολόγηση των προτάσεων του χωρίς καν να του το ζητήσουμε. Αρκεί να παραμείνουμε στην ίδια συνεδρία και να μην αλλάξουμε θέμα.

Έτσι, αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση το κάνει ακόμη πιο ευφυές και με καλύτερες ικανότητες στο θέμα της διόρθωσης σφαλμάτων.

Επιπλέον, χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα μηχανικής μετάφρασης, το οποίο θα μας δώσει την αίσθηση ότι το Claude γνωρίζει καλά τα ελληνικά, λόγω του εξαιρετικά δομημένου συντακτικού και των ευκρινέστατων διατυπώσεων του.

Chatbots Claude Chatbot 2κλ

Μάλιστα, μόλις δώσουμε το ερώτημα, αμέσως ξεκινάει η απάντηση ή η δημιουργία του κειμένου που ζητήσαμε. Από εκεί και μετά, το Claude μπορεί να χειριστεί σύνθετους διαλόγους στη γλώσσα μας και να δώσει λεπτομερείς οδηγίες.

Φυσικά, το Bing Chat, είναι και αυτό ένα κορυφαίο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, και το πλεονέκτημα των έτοιμων και ενημερωμένων συνδέσμων στις προτάσεις του, το καθιστά απαραίτητο για ταυτόχρονη χρήση όπου χρειάζεται. Και για να ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας, παραθέτουμε και τα κάτωθι στιγμιότυπα.

Σε γενικές γραμμές, αμφότερα συμπληρώνουν το ένα το άλλο, καθώς βασίζονται σε διαφορετικά μοντέλα μηχανικής μάθησης, και έτσι, πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Τέλος, το Claude διατίθεται δωρεάν για όλους στο Slack. Καθώς το Claude μας το επιβεβαίωσε δύο φορές, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα παραμείνει έτσι, και ότι τα μελλοντικά συνδρομητικά πλάνα θα αφορούν μόνο την επαγγελματική χρήση.

Στο τέλος θα δείξουμε πώς μπορούμε να το προσθέσουμε στο Slack μέσα από τον browser που χρησιμοποιούμε, έτσι ώστε να το αξιοποιήσουμε εδώ και τώρα με όλες τις δυνατότητες του σε πλήρη ανάπτυξη χωρίς πληρωμή.

Σύγκριση των τριών κορυφαίων chatbots με στιγμιότυπα

Παραθέτουμε με εικόνες τη σύγκριση των τριών γλωσσικών μοντέλων με εικόνες, για να δούμε ταυτόχρονα και μερικές από τις καλύτερες προτροπές που μπορούμε να χρησιμοποιούμε για τη δουλειά μας, την εργασία, την έρευνα, κ.λ.π.

Στην πρώτη σειρά τοποθετούμε το στιγμιότυπο με το chatbot που μας έδωσε κατά τη γνώμη μας το καλύτερο αποτέλεσμα κ.ο.κ.

Ερώτημα/Προτροπή 1: “Πρότεινε δύο κορυφαία smartphones της Samsung που κυκλοφόρησαν το 2022 και 2023“.

Σε εξειδικευμένα ερωτήματα έρευνας αγοράς – και όχι μόνο – που έχουν να κάνουν με τον πραγματικό κόσμο, το Claude και το Bing θα μας δώσουν πιο ασφαλείς απαντήσεις, όπως παρατηρούμε στα κάτωθι στιγμιότυπα.

Ερώτημα/Προτροπή 2: “Σύνοψη ελληνικών ή ξενόγλωσσων κειμένων”.

Το Claude είναι το ιδανικότερο AI εργαλείο αν θέλουμε να συνοψίσουμε ένα κείμενο σε κάποιο site που είναι υπερβολικά μεγάλο για να το διαβάσουμε σε ξένη γλώσσα, ή θέλουμε να δούμε αμέσως τα κυριότερα σημεία του.

Ερώτημα/Προτροπή 3: “Μπορείς να μου συντάξεις το HTML για να δημιουργήσω την πρώτη μου σελίδα ενός blog?”

Το Claude έδωσε ακαριαία την πιο καθαρή μορφή κώδικα, καθώς και το πιο προσεγμένο παράδειγμα. Παρείχε HTML και CSS που μπορούσαν να αντιγραφούν και να επικολληθούν.

Χρησιμοποιώντας το W3Schools ή το JS Bin, όταν επικολλήσαμε τον κώδικα, είδαμε αμέσως ότι δημιουργεί μια λειτουργική ιστοσελίδα. Επιπλέον, ο κώδικας του Claude μας έδωσε και τις πιο αναλυτικές οδηγίες.

Το ChatGPT μας έδωσε ένα πιο προσεγμένο παράδειγμα σε σχέση με το Bing chat.

Τέλος, το Bing chat στα δύο στυλ συνομιλίας Δημιουργικότητα και Ισορροπημένο, χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο και μας έδωσε μόνο παραπομπές με συνδέσμους, για να απευθυνθούμε εκεί.

Το στυλ συνομιλίας Ακριβής του Bing μας έδωσε αμέσως τον κώδικα, αλλά το παράδειγμα δεν ήταν το ίδιο προσεγμένο όπως των προηγουμένων.

Όμως, μας εμφάνισε μερικές ακόμη πιθανές προτάσεις, και έτσι μπορούμε να πάρουμε ιδέες για να τις επικολλήσουμε σε όποιο chatbot θεωρούμε ότι μας έκανε καλύτερα τη δουλειά μας.

Προτροπή 4: “Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τι είναι η Καταχώρηση ιστολογίου στην ενότητα Σύνθεση του Discover στον νέο Microsoft Edge.”  

Σε αυτό το ερώτημα μας που αφορούσε τη νέα λειτουργία του Bing Chat Discover, που αναλύσαμε εδώ, το Claude μάλλον μας έδωσε την πιο κατανοητή και φιλική περιγραφή, όπως παρατηρούμε στα τρία κάτωθι στιγμιότυπα.

Προτροπή 5: “Ξαναγράψε αυτό το email τρεις φορές με διαφορετική διατύπωση”.

Αν θέλουμε διαφορετικές διατυπώσεις κειμένων στο email, το chatbot της Microsoft είναι το ιδανικότερο, είτε μέσα από το στυλ συνομιλίας Ακριβής, είτε μέσα από τη Σύνθεση του Discover στον Edge.

Chatbots Claude Chatbot 10αμμαα

Chatbots Claude Chatbot 10αμμααμ

Προτροπή 5: “Θέλω να μου προτείνεις μερικά 5G smartphone με τις ακόλουθες πέντε προδιαγραφές”

Σε αυτή την έρευνα αγοράς, το chatbot της Microsoft έδωσε λιγότερο αναλυτική βοήθεια, αλλά πρόσφερε πιο ενημερωμένους συνδέσμους για ξένες ιστοσελίδες.

Το Claude επέστρεψε τις πιο αναλυτικές και φιλικές απαντήσεις. Επιπλέον, χάρη στο Slack κρατάει τη διατύπωση μας όπως ακριβώς την δίνουμε, π.χ αριθμητικά, σε αντίθεση με τα άλλα δύο chatbots.

Η μόνη αστοχία ήτα ότι τα περισσότερα ελληνικά links που έδωσε αυτό και το ChatGPT δεν λειτουργούσαν, αλλά μικρό το κακό.

Ερώτημα/Προτροπή 6: “Μπορείς να μου δημιουργήσεις έναν αναλυτικό πίνακα που να συγκρίνει τις προδιαγραφές του Χiaomi 12T PRO και του Realme GT 2;”

Στο συγκεκριμένο ερώτημα, το Bing Chat μας έδωσε τον πιο ενημερωμένο συγκριτικό πίνακα που παρείχε και πληροφορίες με συνδέσμους, ενώ το ChatGPT τον πιο φιλικό.

Το Claude φαίνεται να υστερεί σε τέτοιου είδους πίνακες λόγω των περιορισμών της πλατφόρμας του Slack, όπου χρειάστηκε να του δώσουμε και δεύτερη προτροπή για να μας τα εμφανίσει οριζόντια και όχι τόσο κεντραρισμένα.

Γενικά, στον τομέα των πινάκων, οι ιδανικότεροι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης είναι τα chatbots της OpenAI και Microsoft.

Προτροπή 7: “Δημιούργησε 5 ελκυστικές διαφημίσεις / αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το νέο μου καφέ-μπαρ στην πόλη”.

Chatbots Claude Chatbot 10α

Chatbots Claude Chatbot 10αμμ

Ερώτημα/Προτροπή 8: “Κατάταξη της ιστοσελίδας μου”.

Σύγκριση chatbots ChatGPT vs Claude chatbot 2

ChatGPT vs Claude chatbot 2a

Προτροπή 9: Σενάριο, “Γράψε μια σκηνή διαλόγου μεταξύ ενός ζευγαριού που μόλις χώρισε αλλά είναι κολλημένοι μαζί σε ένα ασανσέρ”.

ChatGPT vs Claude chatbot 2

ChatGPT vs Claude

Ερώτημα 10: “Ποιες είναι μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για τη δημιουργία μοναδικών διαδραστικών εμπειριών μέσω του blogging;”

Ετυμηγορία

Όπως είδαμε, τα τρία κορυφαία chatbots AI μπορούν ήδη να εκτελέσουν μια μεγάλη ποικιλία εργασιών. Το καθένα έχει τη δυνατότητα να μας κάνει ως χρήστες και εργαζόμενους πιο παραγωγικούς αλλά και να μας εξοικειώσει με την τεχνητή νοημοσύνη.

Το Claude τις περισσότερες φορές ενδέχεται να μας προσφέρει τις καλύτερες απαντήσεις με την πιο καθαρή και κατανοητή διατύπωση. Σε πολλές περιπτώσεις παρέχει και συνδέσμους.

Παρομοίως, το Bing AI προσφέρει σχεδόν πάντα πηγές για τις απαντήσεις του, διευκολύνοντας τον έλεγχο γεγονότων και τη λήψη περισσότερων πληροφοριών αλλά και τη διασταύρωση τους.

Τέλος, το ChatGPT παραμένει το πιο δημοφιλές chatbot για τους χρήστες του εξωτερικού, καθώς είναι το καλύτερο εργαλείο για τη δημιουργία συγκριτικών πινάκων, κώδικα, και όχι μόνο.

Καλό είναι να θυμόμαστε πως όλα τα chatbots μπορεί να έχουν “παραισθήσεις” και να προσφέρουν εσφαλμένες πληροφορίες. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να τα χρησιμοποιούμε συνδυαστικά, αλλά και να τους ζητάμε συχνά να ελέγχουν την απάντησή τους για τυχόν σφάλματα, όπως περιγράψαμε σε προηγούμενο οδηγό.

Πώς προσθέτω το Claude στο Slack

Update Ιουλίου 2023: Το Claude δεν διατίθεται πλέον αυτόνομα και χωρίς περιορισμούς σε νέους χρήστες με τη μέθοδο του Slack που ακολουθεί λόγω υπερβολικής ζήτησης. Ωστόσο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη νέα έκδοση του απολύτως δωρεάν με τις μεθόδους του νεότερου οδηγού μας.

FEATURED Νέο LLM Claude 2 Ο Καλύτερος Βοηθός AI Στη Γλώσσα Μας - Δωρεάν Για Όλους
Νέο LLM / Claude 2: Ο Καλύτερος Βοηθός AI Στη Γλώσσα Μας – Δωρεάν Για Όλους

Το κορυφαίο LLM Claude έχει ξεπεράσει το GPT-3.5 σε πολλαπλές μετρήσεις, και υπερτερεί και του GPT-4 στον τομέα της ελληνικής γλώσσας. Από τις 11 Ιουλίου…

Εάν δεν έχουμε ήδη λογαριασμό Slack, πατάμε εδώ για να δημιουργήσουμε έναν δωρεάν. Αν δεν το γνωρίζουμε ήδη, το Slack μπορεί να λειτουργήσει απευθείας από τον browser και χωρίς εγκατάσταση.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της εγγραφής απλά κάνουμε κλικ εδώ και προσθέτουμε την εφαρμογή Claude στον λογαριασμό μας στο Slack, μέσα από τον browser μας.

Έτσι, αφού εξουσιοδοτήσουμε το Claude, ανοίγουμε το Slack και μετακινούμαστε στην ενότητα Apps στην κάτω αριστερή γωνία. Κατόπιν, απλά κάνουμε κλικ στο Claude για να μας ανοίξει το παράθυρο συνομιλίας.

Αλληλεπίδραση Claude με φίλους & συνεργάτες

Από εδώ και μετά, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις συνεδρίες μας και κάνουμε τις ερωτήσεις μας και τις συνομιλίες μας ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, μπορούμε πάντα να προσκαλέσουμε νέα μέλη στον Workspace που ανοίξαμε στο Slack, καθώς αυτός είναι και ο κεντρικός σκοπός του.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να αξιοποιούμε το Claude για ομαδικές εργασίες και πολλά άλλα. Χάρη στη δομή του Slack, όλο το ιστορικό των συνεδριών παραμένει άθικτο και ορατό, και έτσι μπορούμε να ανατρέξουμε εύκολα σε οποιαδήποτε συνομιλία μας. Μπορούμε να τις εξάγουμε και σε zip.

Καλό είναι θυμόμαστε πώς όταν τελειώνουμε μια συνεδρία με το Claude, και θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα νέο θέμα, να πληκτρολογούμε το /reset και μετά enter ή κλικ στο βελάκι, για να δούμε το Conversation history forgotten.

Αυτό είναι απαραίτητο καθώς βοηθάμε το chatbot να αποφύγει τη σύγχυση και να μην καθυστερεί στις απαντήσεις του για τα νέα θέματα μας.

Αν θέλουμε το Claude και στο κινητό, μπορούμε να κατεβάσουμε το Slack app στο Android ή το iOS. Διατίθεται και εφαρμογή 64-bit για Windows στο Microsoft store.

Μόλις το ανοίξουμε και συνδεθούμε στον λογαριασμό μας, αμέσως θα δούμε το Claude στα apps. Το περιβάλλον είναι ακριβώς το ίδιο με τον browser στο PC.

Υπάρχει και online εργαλείο για μαθήματα TN στα ελληνικά;

Αν θέλουμε να εντρυφήσουμε στη νέα τεχνολογία της ΤΝ και θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το τι πραγματικά σημαίνει, και πώς δημιουργείται, υπάρχει το online “Elements of AI“. Πρόκειται για μια σειρά δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων στα ελληνικά.

Τα μαθήματα συνδυάζουν θεωρία με πρακτικές ασκήσεις και μπορούμε να τα παρακολουθούμε όποτε θέλουμε και με τον δικό μας ρυθμό.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα chatbots;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps