Home » Smartphones-Tablets » Πώς να Χρησιμοποιώ το Android Χωρίς Google

Πώς να Χρησιμοποιώ το Android Χωρίς Google

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αν και το Android είναι σχετικά ελεύθερο λογισμικό, όλες οι συσκευές έρχονται με τις προεπιλεγμένες υπηρεσίες της Google, που μας αποτρέπουν να κινηθούμε στο κινητό με έναν ανεξάρτητο και αυτόνομο τρόπο. Αν δεν θέλουμε να δίνουμε στην εταιρεία τόσες πληροφορίες, δείτε πώς μπορούμε να έχουμε ακόμη πιο ελεύθερο Android χωρίς Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Γιατί να έχω Android χωρίς Google?

Είναι φυσικό πολλοί από εμάς να μην είμαστε και τόσο πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε τη συνεχή πρόσβαση στο Play Store, στις εφαρμογές, και τις υπηρεσίες της Google.

Άλλωστε ένας από τους λόγους που χρησιμοποιούμε το Android, είναι γιατί θέλουμε να έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα που μας δίνει ο αμερικάνικος κολοσσός.

Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Δεν θέλω την εξόρυξη των δεδομένων μου

Ένας από τους κυριότερους λόγους για να χρησιμοποιήσουμε το Android χωρίς Google, είναι επειδή δεν θέλουμε πλέον να γνωστοποιούμε στην εταιρεία όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα με τις συσκευές μας.

Όπως είδαμε και στον σχετικό οδηγό, η λίστα των δεδομένων που καταγράφει η Google είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη.

Ιστορικό Αναζήτησης Google: Πώς να το Διαγράψουμε

Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, κάνουμε περίπου ένα σκασμό αναζητήσεις Google καθημερινά. Αν έχουμε λογαριασμό στη Google, όλες οι αναζητήσεις μας καταγράφονται σε αυτόν (μην παριστάνετε τους…

Οτιδήποτε έχει να κάνει με τις αναζητήσεις μας, τα μέρη που επισκεπτόμαστε, ακόμη και τη φυσική τοποθεσία μας και αρκετές άλλες προσωπικές ενέργειες, σαρώνονται από την εξόρυξη δεδομένων (Data Mining bots) και τους αλγόριθμους του Mountain View.

Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για να την βοηθήσουν να εξυπηρετήσει διάφορους εμπορικούς σκοπούς, δικούς της ή εταίρων, με υπηρεσίες και προϊόντα που βασίζονται στα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές μας.

Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η  Google δεν αποκρύπτει αυτό το γεγονός. Η εταιρεία το κάνει απολύτως σαφές στην πολιτική απορρήτου της. Το θέμα είναι αν εμείς το έχουμε διαβάσει.

Δεν επιθυμώ να με παρακολουθούν

Από τη στιγμή που όλα αυτά τα δεδομένα μας έχουν σαρωθεί και αναλύονται από τα bots της εταιρείας, και κατόπιν αποθηκεύονται στους διακομιστές της, αυτό είναι ήδη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μας.

Πάνω σε αυτό το θέμα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών με μια προκλητική δήλωση που είχε κάνει σε αμερικάνικο τηλεοπτικό σταθμό.

Δεν μου αρέσουν οι μονοπωλιακές πρακτικές

Ο υγιής ανταγωνισμός δεν φαίνεται να βρίσκεται στον φάκελο των αγαπημένων της αμερικάνικης εταιρείας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και σε έρευνα της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτροπή διέγνωσε ότι η Google στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, υποβαθμίζει τους ανταγωνιστές και τις μικρότερες εταιρίες, δρώντας μονοπωλιακά και θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες.

Δεν θέλω την παύση λειτουργίας των υπηρεσιών

Η εταιρεία συνηθίζει απροειδοποίητα να καταργεί τις υπηρεσίες της, χωρίς να νιώθει καν την ανάγκη να εξηγεί τους λόγους στους χρήστες. Δεν είναι καθόλου απίθανο κάτι παρόμοιο να συμβεί στο μέλλον και με άλλες εφαρμογές.

Τα παραδείγματα της Picasa και του Reader επιβεβαιώνουν τις αιφνιδιαστικές παύσεις υπηρεσιών και εφαρμογών. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το app “Device Assist” της εταιρείας, το οποίο διενεργούσε ενδελεχή έλεγχο στο Android κινητό μας.

Android χωρίς Google apps

Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις. Ούτε ότι υπάρχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες και εφαρμογές που διατίθενται δωρεάν, και είναι εξίσου καλές, αν όχι ανώτερες.

Επιπλέον, το κυριότερο είναι ότι έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που μας προσφέρει η Google.

Google Search

Αναμφίβολα, η μηχανή αναζήτησης της Google είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός καραδοκεί και μας προσφέρει την ίδια ποιότητα στην αναζήτηση χωρίς ταυτόχρονα να εκτίθεται η ιδιωτικότητά μας.

Η ανώνυμη αναζήτηση είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, το οποίο ωστόσο μας το στερεί κατάφωρα η Google.

Εφόσον δεν έχουμε τα ίδια μυαλά με τον Eric Schmidt, μπορούμε να επισκεπτόμαστε από τη συσκευή μας το DuckDuckGo, η οποία είναι μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης που δεν παρακολουθεί, και ταυτόχρονα αποτελεί έναν πολύ καλό browser.

Η Wolfram Alpha δεν είναι μια τυπική μηχανή αναζήτησης, αλλά θεωρείται από τις πιο έξυπνες. Πρόκειται για μηχανή υπολογιστικής γνώσης “computational knowledge engine”. Είναι σίγουρο ότι μόλις ασχοληθούμε λίγο μαζί της, θα μας εντυπωσιάσει.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν υποστηρίζει την ελληνική αναζήτηση προς το παρόν. Είναι η μόνη εναλλακτική εφαρμογή του οδηγού που έχει ένα μικρό κόστος στα 3,44 ευρώ, αλλά εμείς διαπιστώσαμε στην πράξη ότι τα αξίζει με το παραπάνω.

Gmail

Έχοντας ένα δισεκατομμύριο χρήστες, το Gmail είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπάρχει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι η μόνη. Ιδίως αν είμαστε χρήστες των Windows, το Outlook ενδέχεται να είναι ιδανικό.

Επιπλέον, υπάρχει και το Blue Mail, το οποίο θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το Android.

Google Drive

Το Google Drive προσφέρει ικανοποιητικό ελεύθερο χώρο αποθήκευσης, και είναι σίγουρα πολύ βολικό με την ανταλλαγή εγγράφων και τις συνεργασίες. Ωστόσο, με άριστες υπηρεσίες όπως το Dropbox και το Onedrive, ουδείς αναντικατάστατος.

Google Docs

Η σουίτα γραφείου της Google σίγουρα προσφέρει έναν βολικό τρόπο για τη δημιουργία εγγράφων και την ενσωμάτωση με άλλες υπηρεσίες της εταιρείας. Μπορούμε όμως εύκολα να την αντικαταστήσουμε με ανταγωνιστικές σουίτες.

Ιδίως αν αποφασίσουμε να μετακινηθούμε στο σύννεφο του Onedrive που είδαμε προηγουμένως, το γνωστό μας Word, είναι και δωρεάν και ιδανικό για τον συγχρονισμό με όλες τις υπόλοιπες συσκευές μας.

Android χωρίς Google Chrome

Σε αντίθεση με τα Windows, ο Chrome δεν είναι ο καλύτερος browser στο Android. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι μπορούμε να πλοηγηθούμε στο διαδίκτυο με πολύ πιο αποτελεσματικούς και γρήγορους browser.

Σε παλαιότερο οδηγό μπορείτε να δείτε τις καλύτερες εναλλακτικές.

Οι Πέντε Καλύτεροι Δωρεάν Browser στο Android

Στην εποχή μας, τα smartphone και τα tablet είναι οι πιο δημοφιλείς συσκευές για να πλοηγηθούμε στο διαδίκτυο. Τα έχουμε συνέχεια μαζί μας, και ανά…

YouTube

Αποχαιρετώντας την Google, δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε να χρησιμοποιούμε όλες τις εφαρμογές της εταιρείας. Μπορούμε να κρατήσουμε κάποιες.

Σίγουρα το YouTube δεν χωράει στην εξίσωση για Android χωρίς Google. Ως εκ τούτου, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα προτείνουμε να το απαρνηθείτε. Ωστόσο, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε τo εξαιρετικό Dailymotion και το Vimeo.

Google Photos

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το Google Photos, που είναι απλό και εύκολο στη χρήση, και μας επιτρέπει να ανεβάσουμε φωτογραφίες και να τις μοιραστούμε με άλλους.

Υπάρχουν όμως ισχυροί ανταγωνιστές και υπηρεσίες κοινής χρήσης φωτογραφιών. Το Flickr και το Imgur, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, και είναι βέβαιο ότι αξίζουν της προσοχής μας.

Android χωρίς Google Maps

Το Google Maps είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες λύσεις για την πλοήγηση στους δρόμους, παρέχοντας και πολλές άλλες υπηρεσίες.

Μάλιστα πολλοί από εμάς σε μια από αυτές τις υπηρεσίες, το Street View, θα έχουμε δει πανοραμικά το σπίτι και τον κήπο μας, ενδεχομένως και το αμάξι ή τη μηχανή μας. Ή και πιο παράξενα πράγματα.

Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι η Google, φυσικά χωρίς την άδειά μας, παίρνει και αποθηκεύει στους server της εταιρείας μια σειρά από υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες της οικίας και της γειτονιάς.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζουμε ότι η εταιρεία διαμέσου των χαρτών της και με τη χρήση του GPS στο κινητό, μπορεί να εντοπίσει τη θέση μας, καθώς επίσης και τα αρχεία καταγραφής των τηλεφωνικών κλήσεων.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη κι όταν δεν έχουμε ενεργές τις υπηρεσίες της Google (Play services).

Αν κάτι τέτοια φαινόμενα μας ενοχλούν, υπάρχουν ισοδύναμοι και πολύ πιο διακριτικοί ανταγωνιστές. Ιδίως αν το κινητό μας διαθέτει αυτόνομο δέκτη GPS, μία καλή εναλλακτική πρόταση είναι τα δωρεάν HERE WeGo και Waze.

Για επαγγελματική χρήση, οι χάρτες του TomTom, του Sygic και του Νavigon, είναι κατά την άποψη μας και από προσωπική εμπειρία καλύτεροι, και αναμφίβολα καθόλου αδιάκριτοι.

Ημερολόγιο

Το προεπιλεγμένο app του ημερολόγιο στο Android είναι μάλλον πενιχρό, και υπάρχουν καλύτερες εφαρμογές.

Η καλύτερη είναι το Business Calendar 2 (by Appgenix Software), και βρίσκεται μέσα στον μεγάλο ανταγωνιστή της Google, το Amazon app store, για το οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια του οδηγού.

Επιπλέον, μια άλλη εξαιρετική εφαρμογή ημερολογίου για καλύτερο συγχρονισμό με τς υπόλοιπες συσκευές μας είναι το Nine – Outlook for Android.

Keep

Το Keep αναμφίβολα είναι πολύ πρακτικό και ίσως για πολλούς φαντάζει ως αναντικατάστατο. Ωστόσο το OneNote και το Evernote κάνουν ακριβώς την ίδια πρακτική εργασία και σίγουρα αξίζουν της δοκιμής.

Music player

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ο music player της Google είναι καλός αλλά όχι ο καλύτερος. Όλες σχεδόν οι Android συσκευές έχουν τους δικούς τους αξιοπρεπείς player.

Επιπλέον, αν είμαστε audiophile χρήστες, υπηρεσίες όπως το Spotify, το Napster, και το Tidal, προσφέρουν ακόμη καλύτερους player.

Ταυτόχρονα έχουν περισσότερες offline επιλογές και καλύτερη ποιότητα ήχου με μια μικρή μηνιαία συνδρομή.

Android χωρίς Google Play Store

Ωραία, απαρνηθήκαμε ένα σωρό από apps της Google. Να αποχαιρετίσουμε και το Play Store?

H απάντηση σε ένα τέτοιο κρίσιμο ερώτημα ζωτικής σημασίας (λέμε τώρα), είναι ότι υπάρχουν εξαιρετικά εναλλακτικά και απολύτως νόμιμα καταστήματα, που βέβαια η Google τα υποβαθμίζει και τα θεωρεί ως άγνωστες πηγές.

Σε αυτά τα καταστήματα μπορούμε να βρούμε και να κατεβάσουμε με ασφάλεια και απολύτως νόμιμα, ακριβώς τις ίδιες εφαρμογές που διατίθενται στο Play Store.

Για παράδειγμα, όλα ανεξαιρέτως τα apps που προτείναμε προηγουμένως ως μια καλή εναλλακτική λύση για ένα Android χωρίς Google, είναι άμεσα διαθέσιμα σε αυτά τα καταστήματα.

Θα μπορούσαμε να το κάνουμε ευθύς εξαρχής και να κατεβάσουμε όλα τα εναλλακτικά apps από αυτά τα market. Ωστόσο δεν το υποδείξαμε αμέσως, γιατί κρίναμε ότι πρέπει να γίνει σταδιακά η είσοδος σε Android χωρίς Google.

Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε ότι μερικά από αυτά τα καταστήματα, όπως το Amazon app store, κάθε ημέρα προσφέρουν απολύτως νόμιμα, και ένα επιλεγμένο πληρωμένο app εντελώς δωρεάν, καθιστώντας ακόμη πιο έντονη την επιθυμία για την απόδραση.

Εμείς σας προτείνουμε εκτός από τα καλύτερα εναλλακτικά καταστήματα που περιγράφουμε αναλυτικά στον οδηγό της πλάγιας εγκατάστασης, να ρίξετε και μια ματιά στο F-Droid repository.

Πρόκειται για ένα νέο και απόλυτα νόμιμο λογισμικό ανοικτού κώδικα, που το συνιστά το γνωστό και έγκυρο xda-developers. Το F-Droid διαθέτει open source apps με δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Πλάγια εγκατάσταση

Η πρόσβαση σε αυτό το εναλλακτικό super market των εφαρμογών γίνεται διαμέσου του sideloading ή αλλιώς μέσω της πλάγιας εγκατάστασης.

Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στο διαδίκτυο, και είναι αντίστοιχος του “uploading/downloading”.

Η πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android είναι μια νόμιμη και θεμιτή ενέργεια. Εκείνο που κάνουμε είναι να μεταφορτώνουμε στο κινητό όλα τα apps από άλλες πηγές απευθείας σε μορφή APK. Έτσι, λέμε οριστικά αντίο στο Play Store.

Πλάγια Εγκατάσταση Εφαρμογών στο Android με Sideloading

Οι Android συσκευές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα και το Play Store προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές για κατέβασμα στη συσκευή μας. Όμως, υπάρχει και ένας τεράστιος…

Αλλαγή των ρυθμίσεων

Οι περισσότεροι από εμάς εμπιστευόμαστε την Google με κλειστά μάτια. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τις πάμπολλες αρχικές ρυθμίσεις συνήθως πατάμε “Ναι”, χωρίς καν να διαβάσουμε ό,τι εμφανίζεται στην οθόνη.

Με λίγα λόγια, δεχόμαστε στα τυφλά να μοιραστούμε σχεδόν τα πάντα με την εταιρεία. Μην έχουμε λοιπόν καμία αμφιβολία ότι ξέρει πολλά περισσότερα για εμάς από όσο φανταζόμαστε.

χωρίς Google 27

Απενεργοποίηση των Google services

Για να οριστικοποιήσουμε την απελευθέρωση της Android συσκευής μας από το Mountain View, θα πρέπει να ξεφορτωθούμε την πανταχού παρούσα εφαρμογή των Google play services.

Η κατάργηση αυτών των υπηρεσιών αφορά τους χρήστες που δεν θέλουν να αφήσουν κανένα ίχνος της Google στη συσκευή. Η εταιρεία το γνωρίζει αυτό, καθιστώντας τη διαδικασία αρκετά δύσκολη.

Αν προσπαθήσουμε στις νέες συσκευές και εκδόσεις του Android να καταργήσουμε τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές της Google, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό είναι αδύνατο, καθότι δεν μας δίνεται τέτοια πρόσβαση.

Απενεργοποίηση αδειών

Όμως, τo Android 6.0 προσφέρει ένα καλά κρυμμένο χαρακτηριστικό, που αφορά τον έλεγχο των αδειών που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές στη συσκευή μας.

Επιπλέον, λειτουργεί και για τα apps του συστήματος, που σημαίνει ότι έχουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Έτσι, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε και τo app των υπηρεσιών της Google αλλά και τις εφαρμογές της.

Ίσως για πολλούς η ιδέα να τρέξουμε το Android χωρίς τις υπηρεσίες της Google να είναι αδιανόητη. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε ένα κινητό Αndroid χωρίς Google services, αυξάνεται σχεδόν στο διπλάσιο η διάρκεια στην μπαταρία της συσκευής.

Αυτό το επιτυγχάνουμε αν μεταβούμε από τις ρυθμίσεις στην ενότητα των εφαρμογών ή στην ενότητα “Απόρρητο και ασφάλεια”, ανάλογα με το μοντέλο της συσκευή μας. Στην επόμενη καρτέλα θα δούμε όλες τις κατηγορίες των υπηρεσιών.

Κατόπιν στα δικαιώματα της κάθε κατηγορίας, θα δούμε μία επισκόπηση όλων των αδειών που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές στη συσκευή μας.

Από εκεί και μετά σε όλες τις κατηγορίες των υπηρεσιών ανεξαιρέτως, μπορούμε να αποεπιλέξουμε τις υπηρεσίες της Google και ταυτόχρονα όλες τις εφαρμογές της.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μην έχουμε μεν τη δυνατότητα να απεγκαταστήσουμε τις υπηρεσίες και τα apps της εταιρείας, έχουμε όμως τη δυνατότητα να τις απενεργοποιήσουμε.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορούμε και να τις καταργήσουμε εντελώς. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνουμε root στο κινητό μας, και κατόπιν να αντικαταστήσουμε το λειτουργικό σύστημα της συσκευής μας με μια προσαρμοσμένη ROM.

Κατάργηση του λογαριασμού της Google

Επιπλέον, μπορούμε να οριστικοποιήσουμε την επιθυμία μας για ένα Android χωρίς Google, καταργώντας και τον λογαριασμό μας στην εταιρεία.

Η κατάργηση του λογαριασμού, μαζί με την απενεργοποίηση των υπηρεσιών της Google, αποσυνδέει οριστικά την εταιρεία από τη συσκευή μας. Ταυτόχρονα διαγράφεται και η σύνδεσή της με την προσωπική μας ταυτότητα.

Εφόσον έχουμε πάρει την απόφασή μας να μην δίνουμε πλέον άλλες πληροφορίες στην εταιρεία, η κατάργηση του λογαριασμού μας είναι πολύ απλή.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν καταργήσουμε τον λογαριασμό, oλες οι πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες εκεί θα διαγραφούν. Φυσικά θα παραμείνουν στο web και μπορούμε εύκολα να τις επαναφέρουμε αν το μετανιώσουμε.

Τι προσέχω για να έχω

Πριν ξεκινήσουμε να απελευθερώνουμε την Android συσκευή μας από τη Google, είναι χρήσιμο να κάνουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας. Έτσι θα διασφαλίσουμε όλα τα δεδομένα που συνδέονται με τον λογαριασμό μας στην εταιρεία.

Τα πιο κρίσιμα στοιχεία ενδέχεται να είναι οι επαφές μας και το ημερολόγιο. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό εφόσον τα συγχρονίζαμε, να είναι ήδη αποθηκευμένα μαζί με τα πολυμέσα μας στο σύννεφο της Google.

Όλες οι Μέθοδοι για Αντίγραφα Ασφαλείας στο Android (Backup)

Μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες για όλες τις συσκευές μας σε οποιοδήποτε οικοσύστημα, είναι αυτή του backup. Ποτέ δεν ξέρουμε πότε τα πράγματα θα…

Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιείτε Android χωρίς Google?

Η ανεξαρτητοποίηση της Android συσκευής και η εναλλακτική χρήση του Android χωρίς την Google, ίσως είναι μια δύσκολη απόφαση.

Όμως είναι ελκυστική η επιθυμία να ανακτήσουμε τον απόλυτο έλεγχο των δεδομένων μας, και η μετάδοση των προσωπικών μας πληροφοριών να λάβει ένα τέλος.

Ας σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να πείτε τη γνώμη σας σχετικά με το θέμα, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert 77μ
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#268 - Αποστολή Email Με Το Power Shell, Μπλοκάρισμα Εγκατάστασης Προγραμμάτων, Διαγραφή EXIF
QuickSteps
GamingSteps#20230324 - Η Valve Ανακοίνωσε το Counter Strike 2, Crash Team Rumble MOBA, Life by You
GamingSteps