Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » Πρώτα Βήματα » Σύνδεσμοι στα Ελληνικά: Πώς Κάνω Επικόλληση Σωστά, χωρίς %CE%B1

Σύνδεσμοι στα Ελληνικά: Πώς Κάνω Επικόλληση Σωστά, χωρίς %CE%B1

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε όλους έχει συμβεί: θέλουμε να κάνουμε αντιγραφή-επικόλληση ένα σύνδεσμο με ελληνικούς χαρακτήρες στο Facebook, το email, ή οπουδήποτε. Ενώ φαίνεται κανονικά στη γραμμή διευθύνσεων του browser, μετά την επικόλληση εμφανίζεται μια ογκώδης αλληλουχία από %CE%B1 κλπ. Δείτε μία έξυπνη μέθοδο με την οποία αντιγράφονται σωστά οι σύνδεσμοι στα Ελληνικά.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι πρόβλημα έχουν οι σύνδεσμοι στα Ελληνικά

Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής γλώσσας, όσον αφορά την τεχνολογία, είναι πως δεν χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο.

Όταν αναφερόμαστε στην εμφάνιση μιας σελίδας ή μιας εφαρμογής, η εμφάνιση των ελληνικών χαρακτήρων δεν είναι πρόβλημα. Όπως δεν είναι πρόβλημα και η εμφάνιση των κινεζικών, ιαπωνικών, κορεατικών χαρακτήρων.

Στο παρασκήνιο, όμως, σε επίπεδο εφαρμογής ή και server, ο κώδικας λειτουργεί αποκλειστικά με λατινικούς χαρακτήρες. Οτιδήποτε διαφορετικό θεωρείται ειδικός χαρακτήρας, και ο μόνος τρόπος να χρησιμοποιηθεί είναι με κωδικοποιημένη μορφή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού, όπως η Javascript, έχουν πρόβλημα αν χρησιμοποιηθεί στον κώδικα το ελληνικό ερωτηματικό “;” (Unicode 037E) στη θέση της αγγλικής άνω τελείας semicolon “;” (Unicode 003B).

Τι είναι τα %CE%B1 που βγάζουν οι σύνδεσμοι στα Ελληνικά

Έχουμε λοιπόν σαν δεδομένο πως οπουδήποτε εμφανίζονται Ελληνικά στον υπολογιστή, σε επίπεδο προγραμματισμού εκφράζονται κωδικοποιημένα.

Ειδικά οι σύνδεσμοι στα Ελληνικά, εκφράζονται με τη δεκαεξαδική μορφή του UTF-8.

Το δεκαεξαδικό σύστημα είναι ένα σύστημα αρίθμησης που δεν περιλαμβάνει μόνο δέκα ψηφία 0-9, αλλά συν έξι άλλα ψηφία, Α,Β,C,D,E,F. Με άλλα λόγια, το 10 στο δεκαδικό σύστημα είναι Α στο δεκαεξαδικό σύστημα, το 11 είναι B κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα αρίθμησης, δείτε τον οδηγό μας:

Θα Τελειώσουν Ποτέ οι Διευθύνσεις YouTube?

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν εξαντλούνταν οι διαθέσιμες διευθύνσεις YouTube. Αν κάθε video που ανεβάζαμε μας έφερνε πιο κοντά στο μηδέν, οπότε και δεν θα…

Κάθε ελληνικός χαρακτήρας είναι ένας συνδυασμός από ένα ζεύγος δεκαεξαδικών αριθμών της μορφής Cx xx. Εδώ μπορείτε να βρείτε την αναλυτική λίστα.

Όπως είναι εμφανές από τον πίνακα, τα κεφαλαία με τα πεζά και τα τονισμένα με τα άτονα γράμματα έχουν εντελώς διαφορετική κωδικοποίηση.

Έτσι, το πεζό ελληνικό “α” χωρίς τόνο είναι CE B1.

Βέβαια, στη διεύθυνση URL μιας ιστοσελίδας, δεν μπορούν να υπάρχουν κενά. Επίσης, δεν θα μπορούσαν να είναι κολλημένα τα γράμματα, και το ελληνικό πεζό “α” να είναι “CEBI”. Χρησιμοποιείται λοιπόν το σύμβολο “%” πριν από κάθε ζεύγος αριθμών.

σύνδεσμοι στα ελληνικά

 

Λόγω του ότι τα γράμματα χρησιμοποιούνται κεφαλαία για την κωδικοποίηση – θα λειτουργούσαν και σαν πεζά, αλλά αυτή είναι η προεπιλογή – και με τον επιπλέον χώρο που πιάνει το “%”, η απλή φράση “αγορά-υπολογιστή” γίνεται:

%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE/

Το κόλπο για τη σωστή επικόλληση ελληνικών συνδέσμων

Μία μέθοδος που χρησιμοποιούν αρκετοί χρήστες για την επικόλληση συνδέσμων στα ελληνικά είναι οι διάφορες υπηρεσίες συντόμευσης συνδέσμων, όπως η goo.gl και η bit.ly.

Σε αυτές τις υπηρεσίες εισάγουμε οποιονδήποτε σύνδεσμο, και μας εμφανίζεται ένας σύνδεσμος με συντομευμένη μορφή από την αντίστοιχη υπηρεσία.

Υπάρχει όμως και πιο απλός τρόπος να κάνουμε σωστά την επικόλληση ελληνικών συνδέσμων.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το σύνδεσμο χωρίς να συμπεριλάβουμε την τελευταία κάθετο “/”.

Στη συνέχεια, κάνοντας αντιγραφή και επικόλληση, οπουδήποτε, πχ στο Facebook, ο σύνδεσμος εμφανίζεται σωστά.

Πολύ καλύτερα σε σχέση με την πλήρη του μορφή.

Αν ένας σύνδεσμος δεν τελειώνει σε “/”, όπως ο https://el.wikipedia.org/wiki/Σταθμός_Ελληνικό_(Μετρό_Αθήνας), αρκεί να παραλείψουμε το αρχικό http:// ή https://.

Κάνοντας επικόλληση, ο σύνδεσμος θα φαίνεται όπως πρέπει.

Γιατί τα site χρησιμοποιούν συνδέσμους στα Ελληνικά?

Η μέθοδος για σωστή επικόλληση συνδέσμου στα Ελληνικά είναι εξαιρετικά απλή, και δεν απαιτεί παρά ελάχιστο έξτρα κόπο.

Το πρόβλημα όμως είναι πως πολλοί χρήστες δεν τη γνωρίζουν. Και, τελικά, γιατί ένα site να μην χρησιμοποιήσει συνδέσμους αποκλειστικά με λατινικούς χαρακτήρες, για να μην υπάρχει ποτέ πρόβλημα?

Δεν γνωρίζουμε γιατί άλλα site επιλέγουν τους συνδέσμους τους στα Ελληνικά. Εδώ στο PCsteps, όμως, έχουμε δύο σοβαρούς λόγους:

  1. Οι σύνδεσμοι στα Ελληνικά ωφελούν έστω και ελαφρώς το SEO. Το PCsteps στην ιστορία του δεν έχει διαφημιστεί παρά ελάχιστα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμφανιστούμε ψηλά στις αναζητήσεις της Google.
  2. Μισούμε με πάθος τα greeklish. Αρνούμαστε κατηγορηματικά να έχουμε συνδέσμους https://www.pcsteps.gr/8anatos-fwtia-ke-tsekouri-sta-greeklish. Ήταν μια απόφαση που πήραμε εδώ και χρόνια, και δεν πρόκειται να την αλλάξουμε.

Έχουμε προβλήματα λόγω των ελληνικών στα URL? Κανένα απολύτως, με όλες τις υπηρεσίες και τα συστήματα που συνεργαζόμαστε.

Αν κάποια υπηρεσία αρνείται να αναγνωρίσει τα ελληνικά με την κωδικοποίηση UTF-8, τότε εκείνοι έχουν το πρόβλημα, και θα προτιμήσουμε να διαλέξουμε μια άλλη υπηρεσία.

Εσείς είχατε προβλήματα με ελληνικούς συνδέσμους?

Αν σας φάνηκε χρήσιμο το παραπάνω κόλπο, και πλέον μπορείτε να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση σε κάθε σύνδεσμο στα ελληνικά, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps