Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Λιγότερα Κολλήματα στα Windows με το Project Mercury

Λιγότερα Κολλήματα στα Windows με το Project Mercury

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να έχουμε κολλήματα στα Windows όταν τρέχουμε πολλα προγράμματα μαζί. Ίσως έχουμε έναν μικρών δυνατοτήτων επεξεργαστή. Μπορεί να μην μας περισσεύει μνήμη RAM. Τώρα, ένα μικρό και δωρεάν πρόγραμμα υπόσχεται να βελτιώσει το multitasking στον υπολογιστή μας, για λιγότερα κολλήματα στα Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Project Mercury

Το Project Mercury είναι μία μικρή portable εφαρμογή για Windows, η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της απόκρισης του συστήματός μας.

λιγότερα κολλήματα στα Windows

Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί ειδικά για περιπτώσεις που τρέχουμε ταυτόχρονα πολλά προγράμματα, τα οποία καταναλώνουν αρκετούς πόρους από το σύστημα.

Για παράδειγμα, μπορεί να παίζουμε ένα παιχνίδι, ενώ παράλληλα να έχουμε ανοιχτή μία συνομιλία, μερικές καρτέλες στον browser, και να κατεβάζουμε ένα μεγάλο αρχείο.

Δυστυχώς δεν έχουμε όλοι σύγχρονους δυνατούς επεξεργαστές με πολλούς πυρήνες. Σαν αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις το σύστημά μας γονατίζει από το multitasking.

Το Project Mercury διαχειρίζεται τα προγράμματα που τρέχουν στο προσκήνιο, δίνοντάς τους την κατάλληλη προτεραιότητα ανάλογα με τη σειρά σπουδαιότητας και τη χρήση τους.

Έτσι επιτυγχάνουμε ομαλότερη λειτουργία του συστήματός μας, με λιγότερα κολλήματα στα Windows.

Βέβαια, να σημειωθεί πως η εφαρμογή δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Μην περιμένετε δηλαδή με ένα διπύρηνο Pentium να τρέχετε είκοσι εφαρμογές ταυτόχρονα.

Εγκατάσταση και λειτουργία

To Project Mercury θα το βρούμε εδώ. Όπως είπαμε και παραπάνω, η εφαρμογή είναι φορητή, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάποια εγκατάσταση.

Απλά κατεβάζουμε την κατάλληλη έκδοση ανάλογα με την αρχιτεκτονική του συστήματος μας (32 ή 64bit).

Καλό είναι να τρέξουμε την εφαρμογή με αυξημένα δικαιώματα διαχειριστή.

Τρέχοντας για πρώτη φορά το Project Mercury, θα παρατηρήσουμε ότι δημιουργεί ένα εικονίδιο στην περιοχή ειδοποιήσεων.

Κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο, επιλέγουμε “Settings” για να ρυθμίσουμε την εφαρμογή.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουμε κάτι. Μπορούμε απλά να αρκεστούμε στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Καλό είναι όμως να ρίξουμε μία ματιά στις επιλογές που έχουμε, σε περίπτωση που βρούμε κάτι χρήσιμο και επιθυμούμε να το αλλάξουμε.

Όλες οι προτιμήσεις εμφανίζονται σε ένα παράθυρο, όπως βλέπουμε στην εικόνα.

Από προεπιλογή, ελάχιστες προτιμήσεις είναι ενεργές. Αυτές με τον αστερίσκο είναι οι προτεινόμενες από τον δημιουργό της εφαρμογής.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η εφαρμογή λειτουργεί μόνο όσο την έχουμε ανοιχτή.

Εάν θέλουμε να τρέχει αυτόματα μαζί με την εκκίνηση των windows, μπορούμε να την προσθέσουμε εύκολα στη λίστα εκκίνησης με το WinPatrol που είδαμε σε προηγούμενο οδηγό.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις επιλογές του Project Mercury.

Increased Priority level

Από εδώ ορίζουμε το επίπεδο προτεραιότητας της επεξεργαστικής ισχύς των εφαρμογών που βρίσκονται στο προσκήνιο.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, και το δίκτυο, λειτουργούν σε υψηλή προτεραιότητα.

Η υπερβολική αύξηση της προτεραιότητας ενός απαιτητικού προγράμματος μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, και το δίκτυο.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει άσκοπες καθυστερήσεις, και τελικά περισσότερα κολλήματα στα Windows.

Έτσι, σε γενικές γραμμές δεν συνίστανται οι επιλογές High και Real Time.

No Hyper-Threading conflicts

Το Hyper Threading (Υπερνημάτωση) είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται κατά την κατασκευή μίας CPU και επιτρέπει την παράλληλη επεξεργασία δεδομένων σε έναν πυρήνα.

Χωρίς το Hyper Threading, κάθε πυρήνας επεξεργαστή μπορεί να εκτελέσει μόνο μια εντολή ανά πάσα στιγμή. Αυτό γίνεται στους επεξεργαστές Core i5, που έχουν τέσσερις φυσικούς πυρήνες, και άρα μπορούν να εκτελέσουν μέχρι τέσσερις εντολές ταυτόχρονα.

Οι οικονομικοί i7 έχουν επίσης τέσσερις πυρήνες. Όμως, η διαφορά είναι πως υποστηρίζουν Hyper Threading. Και το ίδιο ισχύει και για τους επεξεργαστές i3, που έχουν δύο φυσικούς πυρήνες.

Μέσω του Hyper Threading, κάθε πυρήνας του επεξεργαστή, γίνεται αντιληπτός από το λειτουργικό σύστημα ως δυο λογικοί πυρήνες.

Κάθε λογικός πυρήνας αναλαμβάνει και την εκτέλεση ενός νήματος (εντολής), με αποτέλεσμα κάθε πυρήνας να μπορεί να επεξεργαστεί ταυτόχρονα δύο νήματα αντί για ένα.

Με αυτόν τον τρόπο, το Hyper Threading δίνει τη δυνατότητα στην CPU να διπλασιάσει τις εντολές που μπορεί να επεξεργαστεί ανά πάσα στιγμή.

Έτσι πιο απαιτητικά προγράμματα εκμεταλλεύονται μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ. Ή, αν τρέχουμε πολλά προγράμματα μαζί (multitasking), εκτελούνται πιο ομαλά, και χωρίς κολλήματα στα Windows ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα.

Η τεχνολογία Hyper Threading αφορά επεξεργαστές της Intel, ενώ για τους AMD υπάρχει η αντίστοιχη τεχνολογία AMD CMT.

Η επιλογή “No Hyper-Threading conflicts” απενεργοποιεί κάθε άλλο λογικό πυρήνα και επικεντρώνει ολόκληρη την επεξεργαστική ισχύ στο πρόγραμμά που είναι ενεργό, εξασφαλίζοντας καλύτερη απόδοση.

No multicore stutter

Η επιλογή αυτή επιτρέπει σε προγράμματα να τρέχουν μόνο σε έναν ενιαίο πυρήνα, ακόμη κι αν υπάρχουν κι άλλοι.

Κάποια παλαιότερα παιχνίδια δεν λειτουργούν καλά σε συστήματα πολλαπλών πυρήνων.

Με το “No multicore stutter” μπορούμε να αποτρέψουμε την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχουν πολλοί πυρήνες σε μία εφαρμογή.

Καλό είναι όμως να χρησιμοποιούμε αυτήν την επιλογή μόνο για συγκεκριμένα προγράμματα που γνωρίζουμε ότι θα επωφεληθούν.

Lower CPU priority on minimize

Αυτή η επιλογή, η οποία μάλιστα προτείνεται, θα μειώσει την προτεραιότητα της CPU σε εφαρμογές οι οποίες είναι ελαχιστοποιημένες, έτσι ώστε να έχουμε λιγότερα κολλήματα στα Windows.

Έτσι οι εφαρμογές που βρίσκονται στο προσκήνιο θα είναι πιο ευέλικτες και θα αποκρίνονται πιο γρήγορα.

Reduce memory on minimize

Όταν ενεργοποιηθεί αυτή η επιλογή, το σύστημα μας προσπαθεί να ελευθερώσει μνήμη.

Έτσι, ωθεί τα προγράμματα να χρησιμοποιήσουν την εικονική μνήμη για να ελευθερωθεί φυσική μνήμη.

Η χρήση αυτής της επιλογής θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη από μνήμη RAM.

Ο λόγος είναι πως η εικονική μνήμη χρησιμοποιεί το σκληρό δίσκο, που είναι σημαντικά πιο αργός από τη RAM. Αν λοιπόν το παρακάνουμε με τη χρήση της εικονικής μνήμης, θα έχουμε περισσότερα κολλήματα στα Windows.

Excessive mode

Με το Excessive mode παρακολουθούνται οι διεργασίες που καταναλώνουν πάνω από 50% των πόρων της CPU, και μειώνεται η προτεραιότητά τους κάτω από το κανονικό.

Έτσι περιορίζεται η δραστηριότητα των “άπληστων” εφαρμογών, και ελευθερώνονται πόροι για την εφαρμογή που έχουμε στο προσκήνιο.

Windows CPU slice

Αυτή η επιλογή καθορίζει πώς τα Windows διαχειρίζονται τον χρόνο που αφιερώνει η CPU στα διάφορα προγράμματα.

Το χρονικό διάστημα που η CPU ασχολείται με κάθε διεργασία μπορεί να αυξηθεί για να βελτιωθεί η απόδοση. Ωστόσο, μπορεί και να οδηγήσει σε μειωμένη απόκριση του συστήματος, σε περιπτώσεις που δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί κάποια διεργασία.

Μπορούμε να δώσουμε έμφαση στις εφαρμογές που βρίσκονται στο προσκήνιο, ή μία πιο ίση κατανομή σε όλες τις εφαρμογές.

Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ τεσσάρων περιπτώσεων: Desktop, Server, Multitasking, ή Gamer.

Η “Desktop” είναι η προεπιλογή για Desktop/Laptop εκδοχές, ενώ η “Server” προφανώς παραπέμπει σε Server. Αντίστοιχα, η επιλογή “Mulitasking” βελτιστοποιεί την απόδοσή του επεξεργαστή όταν ασχολούμαστε με πολλά προγράμματα ταυτόχρονα.

Τέλος, η επιλογή “Gamer” επικεντρώνει τους πόρους του συστήματος στο εκάστοτε παιχνίδι που τρέχουμε στο προσκήνιο.

Να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές που πραγματοποιούνται είναι μόνιμες και θα πρέπει να τις μεταβάλουμε για να επανέλθουν.

Windows System Timer Interval

Αυξάνοντας τη συχνότητα χρονομέτρου (System Timer) για ένα πρόγραμμα, μπορεί να αυξηθεί παράλληλα και η κατανάλωση ενέργειας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στην μπαταρία.

Επίσης, τα προγράμματα μπορεί να σπαταλούν περισσότερο υπολογιστική ισχύ από ό,τι χρειάζεται, οδηγώντας σε περισσότερα κολλήματα στα Windows.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Microsoft αποτρέπει τους προγραμματιστές να αλλάξουν αυτές τις τιμές.

Θεωρητικά, η μεταβολή αυτών των τιμών θα μπορούσε να πετύχει μία μικρή αύξηση της χρήσης της CPU, υπό προϋποθέσεις.

Συνήθως όμως η επίδραση στην απόδοση είναι πολύ μικρή, και όπως είπαμε μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα λύσει.

Εάν δεν γνωρίζουμε τι είναι το Windows System Timer, δεν υπάρχει όφελος από την αλλαγή στις τιμές.

Disable Core Parking

Το Core Parking θέτει τον επεξεργαστή σε μία κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας, όπου κάποιοι απ' τους πυρήνες μένουν αδρανείς. Ειδικά σε φορητές συσκευές, το Core Parking επιδρά θετικά στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η κατάσταση αυτή, η οποία είναι γνωστή και ως “C6”, είναι ένα χαρακτηριστικό των περισσοτέρων σύγχρονων επεξεργαστών.

Σύμφωνα με την δημιουργό του Project Mercury, SvenBent, η λειτουργία αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του συστήματός μας κατά την εκτέλεση λογισμικού που απαιτεί λογικούς πυρήνες (multi-thead).

Η συγκεκριμένη λειτουργία έχει δοκιμαστεί μόνο σε επεξεργαστές της Intel.

Μπορεί να αποφέρει μεγάλη αύξηση της απόδοσης σε προγράμματα που επηρεάζονται, έτσι ώστε να έχουμε λιγότερα κολλήματα στα Windows. Συνίσταται ανεπιφύλακτα σε όσους διαθέτουν επεξεργαστές της Intel με Hyper-Threading.

Σε δοκιμές παρατηρήσαμε βελτίωση της ταχύτητας κατά 20% στη χρήση των WinRar και 7-zip, χωρίς αισθητή μεταβολή στην κατανάλωση ενέργειας.

Windows FastReact

Με το Windows FastReact επιτυγχάνουμε ταχύτερη και ομαλότερη πλοήγηση στα Windows.

Αυτή η επιλογή συνιστάται εάν κάνουμε εναλλαγές μεταξύ πολλών εφαρμογών.

Disable standby on CPU load

Αυτό το χαρακτηριστικό απενεργοποιεί την κατάσταση αναμονής του συστήματος μας (Standby), όταν η CPU είναι υπό φορτίο πάνω από 8%.

Η οθόνη μας δεν επηρεάζεται από αυτή τη λειτουργία, καθώς μπορεί να μπει κανονικά σε κατάσταση αναμονής.

Balloon tip on priority adjustment

Αυτή η επιλογή δεν επηρεάζει την απόδοση του συστήματός μας. Το μόνο που κάνει είναι να εμφανίζεται μία μικρή ειδοποίηση κοντά στο ρολόι, όταν το Project Mercury αλλάζει την προτεραιότητα μίας εφαρμογής.

Start as Administrator 

Στα Windows 10 τα προγράμματα που τρέχουν με δικαιώματα διαχειριστή δεν μπορούν να ελεγχθούν από προγράμματα τα οποία δεν έχουν δικαιώματα διαχειριστή.

Ενεργοποιώντας αυτή τη λειτουργία, το Project Mercury θα ξεκινάει αυτόματα με αυξημένα δικαιώματα.

To Project Mercury στην πράξη

To Project Mercury είναι μία πολύ χρήσιμη εφαρμογή, ειδικά για αυτούς που έχουν παλαιότερα συστήματα και φορητές συσκευές με αδύναμους επεξεργαστές.

Εκτός από την καλύτερη διαχείριση της επεξεργαστικής ισχύς για λιγότερα κολλήματα στα Windows, μπορεί να εξασφαλίσει ιδανικότερες θερμοκρασίες για το σύστημά μας.

Επίσης, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το Project Mercury και σε εικονικές μηχανές, όπου εκεί η επεξεργαστική ισχύς είναι πάντα πιο περιορισμένη.

Στις δικές μας δοκιμές παρατηρήσαμε καλύτερη απόκριση και λιγότερα κολλήματα στα Windows, συνεπώς μπορούμε να σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε.

Παρατηρήσατε λιγότερα κολλήματα στα Windows?

Εάν σας άρεσε ο οδηγός και σκέφτεστε να δοκιμάσετε το Project Mercury, γράψτε μας στα σχόλια και πείτε μας τις εντυπώσεις σας.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT 77MM
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#251 - Προστασία Παραβίασης, Κωδικός Λογαριασμού, Και Χειροκίνητες Ενημερώσεις Windows 11
QuickSteps
GamingSteps#20221125 - Καλύτερης Ποιότητας Τα Παιχνίδια Του PS, AAA Παιχνίδι Από Το Netflix, Golden Joystick Awards
GamingSteps