Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » Πρώτα Βήματα » Μυστικά Του VLC Για Βίντεο Και Μουσική Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε
Μυστικά Του VLC Για Βίντεο Και Μουσική Που ίσως Δεν Γνωρίζατε 1AAA

Μυστικά Του VLC Για Βίντεο Και Μουσική Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ο VLC media player είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων για τον υπολογιστή. Μπορεί να παίξει πρακτικά οποιασδήποτε μορφής αρχεία μουσικής ή βίντεο, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε εξωτερικά codecs. Στον οδηγό θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον media player ανοικτού κώδικα, μαζί με τις πιο χρήσιμες κρυφές δυνατότητες που τον καθιστούν ακόμη πιο αποδοτικό σε όλες τις πλατφόρμες.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οι πιο χρήσιμες κρυφές δυνατότητες του VLC

Παρότι υπάρχουν πολλά προγράμματα αναπαραγωγής βίντεο διαθέσιμα για λήψη, ο VLC media player παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή.

Ο κύριος λόγος για τη δημοτικότητά του είναι ότι είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα και το ό,τι διαθέτει δυνατότητες που δεν τις έχουν άλλα σχετικά προγράμματα, προσφέροντας πολύ περισσότερα από την απλή αναπαραγωγή βίντεο και μουσικής.

Εγκατάσταση

Αν ερχόμαστε για πρώτη φορά σε επαφή με τον VLC, η εγκατάσταση του είναι ιδιαίτερα απλή σε όποιο λειτουργικό και αν χρησιμοποιούμε, καθώς το λογισμικό ανοικτού κώδικα έρχεται εξ ολοκλήρου στη γλώσσα μας.

Απλά μπαίνουμε στην επίσημη σελίδα του και κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση του VLC, κάνοντας κλικ στο κουμπί “Λήψη του VLC”. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η τελευταία έκδοση είναι η 3.0.12.

Μυστικά Του VLC Για Βίντεο Και Μουσική 2

Το αρχείο εγκατάστασης στα Windows είναι περί τα 170MB.

Η εγκατάσταση γίνεται γενικά γρήγορα. Σε μερικά δευτερόλεπτα βρισκόμαστε στην τελική οθόνη, οπότε και πατάμε “Τέλος”,

Την πρώτη φορά που τρέχει μας εμφανίζει το παρακάτω μήνυμα. Πατάμε “Συνέχεια”.

Πλέον είμαστε έτοιμοι. Ο VLC έχει εγκατασταθεί κανονικά στο σύστημά μας και κάνοντας διπλό κλικ σε αρχεία βίντεο ή ήχου, θα ξεκινούν με αυτόν, εφόσον δεν προτιμάμε κάποιον άλλον player.

Χρήση του VLC για λήψη βίντεο YouTube

Υπάρχουν πολλά ικανά δωρεάν προγράμματα για να κατεβάζουμε με ένα κλικ τα βίντεο του YouTube, όπως ο FDM που έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο οδηγό με τους καλύτερους Download Accelerator.

Όμως, ενσωματώνει και ο VLC αυτό το χαρακτηριστικό. Το μόνο αρνητικό σε σχέση με τα ειδικευμένα προγράμματα για την λήψη των βίντεο του YouTube, είναι ότι η διαδικασία απαιτεί μερικά κλικ παραπάνω.

Έτσι λοιπόν, αρχικά κάνουμε κλικ στο Πολυμέσα > Άνοιγμα ροής δεδομένων δικτύου.

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 2mμ

Επικολλούμε τη διεύθυνση URL του βίντεο του YouTube που θέλουμε να κατεβάσουμε, και πατάμε στην αναπαραγωγή.

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 2mμμ

Ο VLC θα ξεκινήσει τη ροή του βίντεο. Την ίδια ώρα εμείς κάνουμε κλικ στο Εργαλεία > Πληροφορίες codec…

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 2mμμμ

…και στο κάτω τμήμα της καρτέλας θα δούμε την Τοποθεσία. Αντιγράφουμε τη μεγάλη διεύθυνση URL…

…και την επικολλούμε στη γραμμή διευθύνσεων του browser που χρησιμοποιούμε. Από εκεί και μετά, μόλις θα αρχίσει να παίζει το βίντεο, κάνουμε δεξί κλικ για να το αποθηκεύσουμε όπου θέλουμε.

Η λύση όταν δεν αναπαράγονται τα βίντεο

Αν για κάποιο λόγο δεν αναπαράγει ο VLC το βίντεο του YouTube μετά την επικόλληση του URL που κάναμε στο Media > Άνοιγμα ροής δεδομένων δικτύου, τότε πρέπει να επέμβουμε μια και μοναδική φορά στον φάκελο του.

Κλείνουμε τον VLC και κάνουμε κλικ εδώ. Θα μας εμφανιστεί μια σελίδα του VideoLAN team με την τελευταία έκδοση του youtube.lua που έχει μόνο κείμενο. Δεν έχουμε παρά να το αντιγράφουμε όλο με Ctrl+A…

…και αφού ανοίξουμε το Σημειωματάριο των Windows…

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 2mμμμμm

…επικολλούμε το κείμενο που αντιγράψαμε προηγουμένως. Στη συνέχεια, πατάμε στο Αρχείο > Αποθήκευση ως…

..και το σώζουμε ως youtube.luac, επιλέγοντας το “Όλα τα αρχεία” στο πεδίο Αποθήκευση ως.

Τώρα, εντοπίζουμε τον φάκελο των playlist του VLC ανάλογα με το λειτουργικό μας σύστημα.

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιούμε τα Windows 64-bit, αυτόν τον φάκελο τον εντοπίζουμε στην ακόλουθη διεύθυνση. Απλά την επικολλούμε στην Εξερεύνηση αρχείων και πατάμε enter στο πληκτρολόγιο.

C:\Program Files\VideoLAN\VLC\lua\playlist

Στα άλλα λειτουργικά συστήματα η διαδρομή είναι η ακόλουθη:

  • Windows 32-bit: C:\Program Files (x86)\VideoLAN\VLC\lua\playlist\
  • Mac: /Applications/VLC.app/Contents/MacOS/share/lua/playlist/
  • 64-bit Linux: /usr/lib64/vlc/lua/playlist/
  • 32-bit Linux: /usr/lib/vlc/lua/playlist/

Τέλος, σύρουμε ή επικολλούμε το αρχείο youtube.luac που αποθηκεύσαμε προηγουμένως μέσα σε αυτόν τον φάκελο.

Θα μας ζητηθεί να αντικαταστήσουμε το αρχείο youtube.luac στον φάκελο προορισμού.

Επιβεβαιώνουμε και είμαστε έτοιμοι να παρακολουθούμε ή να κατεβάζουμε οποιοδήποτε βίντεο του YouTube με τον VLC.

Μετατροπή βίντεο σε οποιαδήποτε μορφή

O VLC Player μπορεί να μας βοηθήσει να μετατρέψουμε ένα βίντεο χωρίς να κατεβάσουμε άλλο πρόγραμμα. Παραθέτουμε αυτά τα βήματα με εικόνες.

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 2mμμμμ

Πατάμε στο κουμπί “Προσθήκη”, και επιλέγουμε το αρχείο πολυμέσων για την μετατροπή. Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού Μετατροπή / Αποθήκευση > Μετατροπή.

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 2mμμμμmμ

Ανοίγουμε το αναπτυσσόμενο μενού στο προφίλ και επιλέγουμε τη μορφή αρχείου στην οποία θέλουμε να μετατρέψουμε το αρχείο μας. Μπορούμε επίσης να κάνουμε κλικ δίπλα στο εικονίδιο με το γρανάζι, και να επεξεργαστούμε το επιλεγμένο προφίλ.

Τέλος, πατάμε στην περιήγηση, και επιλέγουμε μια τοποθεσία για να αποθηκεύσουμε το αρχείο που θα μετατρέψουμε. Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην έναρξη για να ξεκινήσει η μετατροπή.

VLC Equalizer για τη μουσική μας (Ctrl+E)

Ο VLC δεν είναι ιδανικός μόνο σε ό,τι αφορά τα βίντεο, καθώς είναι ένα αυτόνομο πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, προσφέροντας πλήρη εφέ ήχου και υποστήριξη λιστών αναπαραγωγής.

Κατά την αναπαραγωγή, εμφανίζει όχι μόνο το εξώφυλλο του κομματιού ή του άλμπουμ, αλλά και έναν καλό γραφικό ισοσταθμιστή ήχου.

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 4μ

Τον εμφανίζουμε γρήγορα με τα πλήκτρα συντόμευσης Ctrl + E, ή από τα Εργαλεία > Εφέ και φίλτρα > Εφέ ήχου. Κατόπιν, τον ενεργοποιούμε πατώντας στη σχετική ένδειξη.

Audio Normalization

Οι γενικές ρυθμίσεις ήχου για τον VLC βρίσκονται στην ενότητα “Προτιμήσεις”. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η εξομάλυνση έντασης ήχου (Audio Normalization).

Αυτή η ρύθμιση βοηθάει ώστε ο VLC να μειώνει την ένταση σε υπερβολικά δυνατούς ήχους, και ταυτόχρονα να ενισχύει ήχους πολύ χαμηλής έντασης. Συνολικά, αυτό μπορεί να μας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία ακρόασης.

Καλό είναι να κάνουμε αυτή τη ρύθμιση αμέσως μετά τη λήψη και την εγκατάσταση του VLC. Θα κάνει τον ήχο των πολυμέσων μας πολύ καλύτερο. Επανεκκινούμε τον VLC για να εφαρμοστεί.

Αναπαραγωγή Web Radio και Podcasts (Ctrl+L)

Είναι γεγονός ότι στον browser που χρησιμοποιούμε μπορούμε να έχουμε λίγο-πολύ όλους τους αγαπημένους μας ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ωστόσο, αν τα θέλουμε όλα σε ένα, ο VLC media player έχει την ικανότητα να βρίσκει και να παίζει ραδιοφωνικούς σταθμούς στο διαδίκτυο. Μπορεί να καλύψει όλες τις ραδιοφωνικές μας ανάγκες, καθώς έχει τη δυνατότητα να μεταδώσει και να παίξει podcast.

Ανοίγουμε τον VLC και πατάμε ταυτόχρονα Ctrl + L στο πληκτρολόγιό μας, ώστε να μας ανοίξει η λίστα αναπαραγωγής.

Στην ενότητα “Διαδίκτυο” θα δούμε τους δύο προεπιλεγμένους server ραδιοφώνου, Jamendo και Icecast. Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα γνωστά web radio όπως θα δούμε στο τέλος με τα πρόσθετα του VLC.

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 4μmnλn

Απλά κάνουμε διπλό κλικ σε οποιονδήποτε από αυτούς τους σταθμούς στα δεξιά, για να ξεκινήσει η αναπαραγωγή του. Με δεξί κλικ μπορούμε να δούμε πληροφορίες, να κάνουμε παύση, να τον αποθηκεύσουμε σε μια λίστα μας, κ.α.

Εάν το αγαπημένο μας web radio δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των δύο server που είδαμε προηγουμένως, πρέπει να ελέγξουμε αν διαθέτει URL που καταλήγει σε .m3u ή .pls. Αυτές είναι οι δημόσιες διευθύνσεις URL ραδιοφωνικών σταθμών που μπορούν να παίξουν στον VLC.

Για να εντοπίσουμε τέτοιου είδους συνδέσμους σταθμών, όπου ενδεχομένως συμπεριλαμβάνεται και κάποιος αγαπημένος μας σταθμός, πρέπει να επισκεφτούμε το InternetRadio.com, αλλά και το radiofeeds.co.uk.

Εκεί θα βρούμε χιλιάδες σταθμούς online για κάθε μουσική προτίμηση από όλο τον κόσμο, όλους τους βρετανικούς, αλλά και πολλούς ελληνικούς.

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 4μmn

Στη συνέχεια, για να ανοίγουν με τον VLC και να τους ακούμε ή να αποθηκεύουμε στις λίστες μας, πρέπει να πατάμε αποκλειστικά μόνο στα URL με .m3u ή .pls στο InternetRadio, και 128/192/320k stereo στο radiofeeds.

Εγγραφή ραδιοφώνου, ήχου, βίντεο

Ο VLC μας επιτρέπει να καταγράψουμε το αρχείο βίντεο / ήχου που αναπαράγει. Επιπλέον, μας δίνει τη δυνατότητα για εγγραφή του προγράμματος ενός ραδιοφωνικού σταθμού που ακούμε εκείνη την ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο VLC μα επιτρέπει να εγγράψουμε οτιδήποτε αναπαράγουμε με τον media player. Στη γραμμή μενού του VLC, πατάμε στην προβολή και επιλέγουμε τα προηγμένα στοιχεία ελέγχου για να εμφανιστεί το εικονίδιο της εγγραφής.

Από εκεί και μετά, κάνοντας κλικ σε αυτό θα ξεκινήσει η εγγραφή αρχείου ήχου / βίντεο που αναπαράγεται στον VLC. Κάνοντας ξανά κλικ, θα σταματήσει η εγγραφή.

Ανάλογα τον τύπο του πολυμέσου που εγγράψαμε, εντοπίζουμε το αρχείο στον φάκελο της μουσικής ή των βίντεο στα Windows.

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 4μmnν

Εγγραφή της επιφάνειας εργασίας σε βίντεο (Ctrl+C)

Ένα άλλο τέχνασμα που προσφέρει το VLC είναι η εγγραφή της επιφάνειας εργασίας μας, είτε ως βίντεο, είτε ως στιγμιότυπο οθόνης. Έτσι, αν τα θέλουμε όλα σε ένα, δεν χρειαζόμαστε άλλο λογισμικό. Παραθέτουμε αυτά τα βήματα συνοπτικά με εικόνες.

Στο παράθυρο που θα μας εμφανιστεί επιλέγουμε ως λειτουργία σύλληψης την Επιφάνεια εργασίας.

Στη συνέχεια, εισαγάγουμε τον επιθυμητό ρυθμό καρέ και μετά πατάμε  “Μετατροπή” από το αναπτυσσόμενο μενού “Αναπαραγωγή”.

Τέλος, ορίζουμε τον επιθυμητό κωδικοποιητή βίντεο και αφού πατήσουμε στην Περιήγηση για να ορίσουμε το όνομα και τον προορισμό που θα αποθηκευτεί η εγγραφή μας, κάνουμε κλικ στο “Έναρξη” .

Για να σταματήσουμε την εγγραφή, απλά πατάμε το κουμπί παύσης.

Η εγγραφή της επιφάνειας εργασίας μας θα είναι διαθέσιμη στην διαδρομή που ορίσαμε προηγουμένως.

Αν θελήσουμε κάποια άλλη στιγμή να κάνουμε ξανά εγγραφή της επιφάνειας εργασίας σε βίντεο, απλά πατάμε ταυτόχρονα Ctrl+C για να μας ανοίξει η καρτέλα της συσκευής σύλληψης που είδαμε προηγουμένως.

Στιγμιότυπο οθόνης

Σε ό,τι αφορά το στιγμιότυπο οθόνης, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παίξουμε το βίντεο της εγγραφής που κάναμε με την επιφάνεια εργασίας και να επιλέξουμε τη “Λήψη στιγμιότυπου”. Θα αποθηκευτεί στον φάκελο “Εικόνες” του λειτουργικού.

Βέβαια, όλα αυτά μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα με τα δωρεάν εξειδικευμένα λογισμικά για καταγραφή οθόνης. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν θέλουμε να κάνουμε εγκαταστάσεις πολλών προγραμμάτων, με τον VLC μπορούμε να τα έχουμε όλα σε ένα.

-Καταγραφή-Οθόνης-Οι-Καλύτεροι-Δωρεάν-Screen-Recorders
Καταγραφή Οθόνης – Οι Καλύτεροι Δωρεάν Screen Recorders

Αν μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε χρήματα από παιχνίδια με Live Streaming, ή να ανεβάζουμε gaming βίντεο στο YouTube, είναι απαραίτητη η καταγραφή οθόνης με κάποια…

Ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών VLC (Ctrl + P)

Μπορούμε να κάνουμε multitasking με τον VLC, δηλαδή να μας ανοίγουν διαφορετικά παράθυρα του media player χωρίς να αντικαθίσταται η τρέχουσα καρτέλα του με κάποια άλλη.

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 4μmnλ

Απλά πατάμε ταυτόχρονα Ctrl + P, ή διαδοχικά “Εργαλεία > Προτιμήσεις”, και στην ενότητα της διεπαφής αποεπιλέγουμε την ένδειξη “Χρησιμοποιήστε μόνο μία υπόσταση…” όπως παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα. Μετά, πατάμε στην αποθήκευση.

Προσθήκη δυνατοτήτων με επεκτάσεις και πρόσθετα VLC

Για καθημερινή χρήση, το προεπιλεγμένο πακέτο δυνατοτήτων του VLC είναι αρκετό για τους περισσότερους χρήστες.

Όμως, αν ψάχνουμε για ακόμη περισσότερες δυνατότητες, τότε υπάρχει ένας ολόκληρος κατάλογος πρόσθετων που μπορούμε να εγκαταστήσουμε παράλληλα.

Ο λόγος είναι πως ο VLC ως πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα έχει μια τεράστια κοινότητα που βοηθά στη δημιουργία επεκτάσεων, skins, και πολλών άλλων εργαλείων.

Αυτές οι επεκτάσεις θα μας βοηθήσουν να προσθέσουμε περισσότερες “μυστικές” δυνατότητες στον media player, όπως για παράδειγμα, οι VLCSub που αναζητούν ελληνικούς υπότιτλους, κ.α.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να προσθέσουμε όσες επεκτάσεις και πρόσθετα μας ενδιαφέρουν. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε, είτε απευθείας μέσα από τον VLC…

…είτε μέσα από την ειδική σελίδα των προσθέτων του VideoLAN.

Σε αυτή την περίπτωση, κατεβάζουμε το αρχείο ZIP, εξάγουμε τα πρόσθετα VLC τα οποία έχουν την επέκταση LUA. Στη συνέχεια, σύρουμε αυτά τα αρχεία .lua σε αυτόν τον κατάλογο των Windows:

%userprofile%\AppData\Roaming\vlc\lua\extensions

Ιστορικά στοιχεία για τον VLC

Το VideoLan Project ξεκίνησε σαν ακαδημαϊκό πρόγραμμα το 1996, από φοιτητές στο École Centrale Paris.

Αρχικός στόχος του project ήταν η συνεργασία δύο προγραμμάτων, Server και Client, για τη μεταφορά βίντεο σε ένα δίκτυο υπολογιστών από τον server στον client. Το VLC προέρχεται από τις λέξεις VideoLan Client, ενώ υπήρχε και ο αντίστοιχος VideoLan Server (VLS).

Αργότερα εγκαταλείφθηκε το μοντέλο Client-Server και εγκαταλείφθηκε ο VideoLan Server, του οποίοι οι δυνατότητες ενσωματώθηκαν στον client.

Πλέον, o VLC είναι ένα εντελώς αυτόνομο πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο και ήχου. Το 2001 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά επίσημα στο Internet.

VLC Για Βίντεο Και Μουσική 4μmnλnλ

Έκτοτε, ο VLC έχει κατέβει περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύρια φορές, και είναι διαθέσιμος σε πάρα πολλές γλώσσες. Προγραμματιστές από ολόκληρο τον κόσμο συνεισφέρουν εθελοντικά στην ανάπτυξή του, με το συντονισμό να γίνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό VideoLan.

Ο λόγος που επέλεξαν τον κυκλοφοριακό κώνο σαν σήμα είναι πως η Ένωση Φοιτητών Δικτύων του École Centrale έκανε συλλογή από τέτοιους κώνους.

Εσείς χρησιμοποιείτε τον VLC?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τον VLC media player, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps