Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όλοι έχουμε κάποιες συνήθειες που θα θέλαμε να βελτιώσουμε. Ίσως θέλουμε να τρώμε πιο υγιεινά. Να κόψουμε το κάπνισμα. Να γυμναζόμαστε περισσότερο. Να εργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά. Να κυνηγήσουμε τους στόχους μας. Η δωρεάν υπηρεσία Habitica μας βοηθάει να αποκτήσουμε νέες καλές συνήθειες, μετατρέποντας την καθημερινότητά μας σε παιχνίδι RPG.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι τα παιχνίδια RPG

Για όσους δεν ασχολείστε με το gaming, η κατηγορία RPG είναι τα λεγόμενα Role Playing Games, ή αλλιώς “Παιχνίδια Ρόλων”.

Χαρακτηριστικό αυτών των παιχνιδιών είναι πως αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός χαρακτήρα, ο οποίος ξεκινάει από το χαμηλότερο επίπεδο (level) 1.

Από εκεί και πέρα, σκοτώνοντας εχθρούς και φέρνοντας σε πέρα τις αποστολές του παιχνιδιού (quests), κερδίζουμε πόντους εμπειρίας (Experience Points / EXP / XP). Όταν συμπληρώσουμε συγκεκριμένο αριθμό από πόντους, ανεβαίνουμε επίπεδο, και ξεκλειδώνουμε νέες δυνατότητες για το χαρακτήρα μας.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 00

Tα RPG είναι από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες παιχνιδιών. Ένας από τους λόγους είναι πως σε πολλούς από εμάς αρέσει αυτή η διαδικασία της συνεχούς βελτίωσης του χαρακτήρα μας. Μας δίνει μια αίσθηση άμεσης ικανοποίησης για τον κόπο μας, που δύσκολα βρίσκουμε αντίστοιχό της εκτός των παιχνιδιών.

Στη ζωή, όσες καλές συνήθειες και αν αποκτήσουμε, οι αλλαγές είναι σταδιακές. Ξεκινώντας σήμερα μια δίαιτα, δεν θα χάσουμε αύριο δέκα κιλά. Αν γραφτούμε σήμερα στο γυμναστήριο, δεν θα αποκτήσουμε γράμμωση σε ένα μήνα, ούτε σε τρεις. Οι ανταμοιβές θέλουν μήνες ή και χρόνια επίμονης προσπάθειας, με συνέχεια και συνέπεια.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάποιος μπορεί να σκοτώνει τέρατα για ώρες με τον ίδιο επαναλαμβανόμενο τρόπο σε παιχνίδια όπως το World of Warcraft, αλλά να δυσκολεύεται να πάει μισή ώρα για τρέξιμο τρεις φορές την εβδομάδα. Στη ζωή δεν αλλάζουμε επίπεδα με κάποιο αντικειμενικό τρόπο, πόσο μάλλον να μας λούζει μια χρυσή λάμψη.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 00a

Πώς μπορεί η καθημερινή ζωή να γίνει RPG με το Habitica

Το Habitica είναι μια δωρεάν υπηρεσία που επιχειρεί να μετατρέψει τα καθημερινά μας καθήκοντα και τις συνήθειές μας σε ένα είδος αποστολών, σαν να παίζαμε σε RPG.

Φέρνοντας σε πέρας τις αποστολές αυτές, και ακολουθώντας καθημερινά νέες καλές συνήθειες, κερδίζουμε πόντους, ανεβαίνουμε επίπεδα, και κερδίζουμε νομίσματα για να αγοράσουμε καλύτερο εξοπλισμό για το χαρακτήρα μας.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 00b

Αν όμως δεν είμαστε συνεπείς, ή ακολουθούμε κακές συνήθειες, ο χαρακτήρας μας χάνει μονάδες από την υγεία του, και μπορεί να πεθάνει.

Το Habitica ξεκίνησε το 2013 σαν HabitRPG. Το 2014 έτρεξε μια επιτυχημένη καμπάνια στο Kickstarter με στόχο $25.000, η οποία τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από $41.000.

Εγγραφή στο Habitica

Για να εγγραφούμε στο Habitica αρκεί να μπούμε στην επίσημη ιστοσελίδα https://habitica.com/ και να κάνουμε κλικ είτε στο Play Habitica πάνω δεξιά ή στο Join for free.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 01

Μπορούμε να εγγραφούμε με ένα username και το email μας από την καρτέλα Register, αν όμως έχουμε λογαριασμό στο Facebook είναι πιο εύκολο να συνδεθούμε με αυτόν. Μέχρι στιγμής, δεν υποστηρίζονται άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 02

Το Habitica δεν θα δημοσιεύει με κανένα τρόπο στο λογαριασμό μας του Facebook παρά τη θέλησή μας, και δεν ζητάει περισσότερες πληροφορίες από το email μας.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 03

Το πρώτο tour στο Habitica

Για να μάθουμε τις λειτουργίες του Habitica και να ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε περισσότερες καλές συνήθειες, αρχικά η ιστοσελίδα έχει μια σύντομη περιήγηση.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 04

Η πρώτη εργασία είναι να διαμορφώσουμε το avatar μας, τον χαρακτήρα που θα μας εκπροσωπεί. Αν δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτή τη στιγμή, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουμε σε αυτή την οθόνη κάνοντας κλικ στο κουμπί User.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 05

Όλες οι επιλογές με ανοιχτόχρωμο φόντο είναι διαθέσιμες, για να προσαρμόσουμε το χαρακτήρα στα μέτρα μας, από τον τύπο του σώματος και το χρώμα της μπλούζας, μέχρι το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 06

Οι επιλογές με σκούρο φόντο είναι κλειδωμένες, και ξεκλειδώνουν μόνο για τους premium χρήστες της υπηρεσίας.

Κάνοντας κλικ στο “Show me my tasks!” για να συνεχίσουμε την περιήγηση, βλέπουμε την ενότητα To-Dos. Εδώ θα εισάγουμε τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε μία φορά, όπως πχ το να κάνουμε τη φορολογική μας δήλωση για φέτος. Μόλις ολοκληρώσουμε την εργασία, την τσεκάρουμε.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 07

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο ακολουθώντας την περιήγηση, κερδίζουμε 29 EXP και 4 χρυσά νομίσματα για κάθε βήμα.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 07a

Στη συνέχεια βλέπουμε τα Dailies, που είναι οι καθημερινές μας καλές συνήθειες. Ουσιαστικά, για να γίνει οποιαδήποτε συμπεριφορά συνήθεια, πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά, ιδανικά καθημερινά.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 08

Τα habits περιλαμβάνουν τις καλές συνήθειες που θέλουμε να ενισχύσουμε, αλλά και τις κακές συνήθειες που θέλουμε να αποφύγουμε. Δεν έχουν κάποιο περιορισμό χρόνου, όπως τα Dailies.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 09

Τέλος, στην ενότητα rewards μπορούμε με το χρυσό που κερδίζουμε από κάθε επιτυχία είτε να αγοράσουμε εξοπλισμό για το χαρακτήρα μας, είτε να ορίσουμε προσωπικές ανταμοιβές για τις καλές συνήθειες.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 10

Χρησιμοποιώντας το Habitica για να χτίσουμε καλές συνήθειες

Έχοντας ολοκληρώσει την περιήγηση, η οποία μας δίνει συνολικά 145 βαθμούς εμπειρίας, το μόνο που μένει είναι να ορίσουμε τις καλές συνήθειες που θέλουμε να ενισχύσουμε, αλλά και τις συνήθειες που θέλουμε να αποφύγουμε.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 11

Η σελίδα έχει ήδη ένα To-Do με το όνομα Join Habitica για την εγγραφή μας, το οποίο μπορούμε να τσεκάρουμε ως επιτυχές.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 12

Με αυτό, έχουμε αλλάξει επίπεδο, και είμαστε πλέον στο Level 2. Βέβαια, όπως σε όλα τα RPG, όσο ανεβαίνουμε επίπεδα, τόσο αυξάνουν και τα EXP που χρειάζονται. Αλλιώς, δεν θα υπήρχε πρόκληση.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 13

Οι εργασίες τύπου To-Do που καθυστερούμε να ολοκληρώσουμε παίρνουν σταδιακά πορτοκαλί και ύστερα κόκκινο χρώμα, με κάθε μέρα που περνάει. Όσο πιο κόκκινο το χρώμα, τόσο περισσότερους πόντους και χρυσό αξίζουν, ενθαρρύνοντάς μας να ολοκληρώσουμε τα καθήκοντα που αμελήσαμε.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 21

Το Habitica έχει τρεις προτάσεις-δείγματα στη στήλη Habits. Αυτές μπορούμε είτε να τις διαγράψουμε από το εικονίδιο του κάδου που εμφανίζεται πάνω τους, είτε να τις επεξεργαστούμε από το μολυβάκι του Edit.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 14

Στο Title μπορούμε να αλλάξουμε τον τίτλο, γράφοντας φυσικά στα Ελληνικά. Με το Direction/Actions ορίζουμε αν ανήκει στις καλές συνήθειες ή όχι, ενώ κάποιες συνήθειες μπορούν να έχουν και τις δύο επιλογές.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 15

Μπορούμε επίσης να δηλώσουμε αν πρόκειται για συνήθειες που ακολουθούμε συνήθως το πρωί, το μεσημέρι, ή το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο, αν έχουμε προσθέσει πολλά αντικείμενα στο Habitica, μπορούμε να τα διαχειριστούμε καλύτερα

Τέλος, δηλώνουμε τη δυσκολία της κάθε συνήθειας, έχοντας επιλογή ανάμεσα σε τέσσερα επίπεδα. Τα επίπεδα αυτά ορίζουν τόσο τα EXP που θα κερδίζουμε για τις καλές συνήθειες, όσο και τα χρήματα.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 16

Για παράδειγμα, σε αυτό το αρχικό επίπεδο, οι καλές συνήθειες που είναι ορισμένες στο “Trivial”, το χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας, θα μας δώσουν ένα βαθμό εμπειρίας και δέκα ασημένια νομίσματα.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 17

Αντίθετα οι καλές συνήθειες στο “Hard” θα μας δώσουν δώδεκα EXP, δύο χρυσά νομίσματα, και τρία ασημένια.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 18

Βέβαια, αν επαναλαμβάνουμε μια καλή συνήθεια πολλές φορές εντός της ημέρας, μειώνεται σταδιακά η ανταμοιβή, για να μην επαναπαυόμαστε.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 19

Στις προεπιλεγμένες κακές συνήθειες υπάρχει το Junk Food – πίτσες, σουβλάκια, burger και τα σχετικά – και το αν θα ανεβαίνουμε τις σκάλες ή αν θα παίρνουμε το ασανσέρ, που είναι προφανώς στις καλές συνήθειες για τις σκάλες και στις κακές συνήθειες για το ασανσέρ.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 19a

Οποιαδήποτε από τις κακές συνήθειες μειώνει τη ζωή του χαρακτήρα μας, και αν μια κακή συνήθεια επαναληφθεί, μειώνει σταδιακά περισσότερο τη γραμμή της ζωής.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 20

Η γραμμή της ζωής αναπληρώνεται όταν αλλάξουμε επίπεδο, ή με health potions που κοστίζουν 25 χρυσά νομίσματα.

Εξοπλισμός

Καθώς ανεβαίνουμε επίπεδα και κερδίζουμε χρήματα, μπορούμε να αγοράσουμε όλο και καλύτερο εξοπλισμό για το χαρακτήρα μας. Ο εξοπλισμός, εκτός από την εμφάνιση του avatar, επηρεάζει και επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως είναι η δύναμη (Strength) και η κράση (constitution).

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 22

Ανεβάζοντας τα χαρακτηριστικά στο λογαριασμό μας, θα χάνουμε λιγότερη ζωή αν τύχει να παραλείψουμε κάποια από τις εργασίες μας. Μπορούμε να δούμε τα συνολικά χαρακτηριστικά μας από το User -> Stats & Achievements.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 23

Pets

Όπως γίνεται σε πολλά RPG, το Habitica διαθέτει μια στοιχειώδη ενότητα Pets. Με την ολοκλήρωση κάθε εργασίας, υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσουμε ένα αυγά, hatching potions, και τροφή. Αυτού του είδους τα αντικείμενα τα παρακολουθούμε στην καρτέλα Inventory.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 24

Στην ίδια ενότητα υπάρχει και το market, που ως premium χρήστες μπορούμε να αγοράσουμε τα σχετικά αντικείμενα, αν δεν θέλουμε να περιμένουμε να μας πέσουν τυχαία.

Έχοντας ένα αυγό και εφαρμόζοντας πάνω του το κατάλληλο hatching potion, ο χαρακτήρας μας θα αποκτήσει ένα από τα 90 πιθανά pet. Παρέχοντας στο pet την κατάλληλη τροφή ανάλογα με το είδος του, θα μεγαλώσει έως ότου γίνει Mount, οπότε και μπορούμε να το καβαλήσουμε.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 25

Τα pets και τα mounts δεν επηρεάζουν τα XP και τα χρήματα που κερδίζουμε. Ουσιαστικά πρόκειται για διακοσμητικά χαρακτηριστικά, που όμως δίνουν ένα επιπλέον ενδιαφέρον στο να ασχοληθούμε με το Habitica σε βάθος χρόνου.

Guilds και το κοινωνικό στοιχείο του Habitica

Στα παιχνίδια MMORPG (Massively Multiplayer Online RPG) όπως το World of Warcraft, ένα σημαντικό στοιχείο είναι η δυνατότητα να γίνουμε μέλη σε μία παράταξη (Guild) μαζί με άλλους παίχτες.

Το Habitica ενσωματώνει και αυτό μια αντίστοιχη δυνατότητα, που μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στο να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα βρούμε περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα Social και στις υποενότητές του.

Πώς να Αποκτήσω Νέες Καλές Συνήθειες στη Ζωή, σαν RPG με το Habitica 26

Μέσα από αυτές τις ενότητες μπορούμε και να κάνουμε νέους φίλους μέσα από το Habitica, και να έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο να αποκτήσουμε καλές συνήθειες. Πλέον θα είμαστε υπόλογοι στην ομάδα που ανήκουμε, όσον αφορά το να κρατήσουμε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Το μόνο μειονέκτημα αυτής της ενότητας είναι πως είναι αυστηρά στα αγγλικά. Ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Habitica ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα, στην ενότητα αυτή θα χρειαστεί ένα καλύτερη επίπεδο αγγλικών.

Πότε το Habitica θα λειτουργήσει καλά για εμάς

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι, είναι το να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

Κανείς δεν μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε δέκα ή είκοσι δήθεν εργασίες στο hard, και να κάνουμε επανειλημμένα κλικ πάνω τους για να κερδίσουμε χρήματα. Ίσως να μπορούμε να “κλέψουμε” με το cheat engine.

Ο πραγματικός στόχος, όμως, είναι το να αποκτήσουμε περισσότερες καλές συνήθειες. Και το Habitica μπορεί να μας βοηθήσει μόνο αν το χρησιμοποιούμε σωστά.

Ουσιαστικά, αν χρησιμοποιήσουμε cheat, εξαπατάμε μόνο τον εαυτό μας.

Εσείς θα επιδιώξετε νέες καλές συνήθειες με το Habitica?

Για τους περισσότερους από εμάς, η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται πειθαρχία, συνέπεια, και συνέχεια, και είναι εύκολο να χάσουμε το κουράγιο μας ή να εξαντληθεί η υπομονή μας. Το Habitica υπόσχεται να κάνει τη διαδικασία έστω λίγο πιο εύκολη και ενδιαφέρουσα.

Εσείς δοκιμάσατε το Habitica? Πιστεύετε πως θα σας βοηθήσει στο να αποκτήσετε νέες καλές συνήθειες, και να περιορίσετε τις συνήθειες που σας κρατούν από το να πετύχετε τους στόχους σας? Γράψτε μας στα σχόλια.

 

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps