Από προεπιλογή, οι εφαρμογές στο Android εγκαθίστανται στον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης της συσκευής μας, ο οποίος ωστόσο ενδέχεται να έχει μειωθεί επικίνδυνα. Αν το κινητό ή το tablet έχουν την απαραίτητη υποδοχή, δείτε πώς μπορούμε να επεκτείνουμε τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής, μεταφέροντας αρχεία και εφαρμογές στην SD κάρτα μας.
Για να βλέπεις ΟΠΟΙΑ ταινία και σειρά θέλεις ΟΤΑΝ θέλεις, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, και να μπλοκάρεις ενοχλητικές διαφημίσεις παντού στο ίντερνετ, βάλε Cyberghost μόνο με €2 το μήνα και με bonus +3 μήνες δωρεάν στη διετή συνδρομή:
Δείτε τις ενότητες του οδηγού:
Το νεότερο βίντεο του PCsteps
Πριν αγοράσουμε μια κάρτα microSD
Αν δεν έχουμε αγοράσει ήδη την SD, είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τι χωρητικότητας κάρτα υποστηρίζει η συσκευή μας. Συνήθως, οι ναυαρχίδες και τα ακριβά κινητά μπορούν να φιλοξενήσουν κάρτες 128GB και άνω.
Ωστόσο οι φθηνότερες συσκευές Android δέχονται από 32GB έως 64GB. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, οι συγκεκριμένες χωρητικότητες είναι υπεραρκετές για τους περισσότερους χρήστες.
Επιπλέον, μια τέτοια κάρτα μπορούμε να την αποκτήσουμε με σχετικά χαμηλό κόστος αγοράς.
Μεταφέροντας εφαρμογές στην SD
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν όλες οι εφαρμογές στην SD. Συνήθως, οι προεγκαταστημένες εφαρμογές από τον κατασκευαστή δεν μας δίνουν επιλογή για μεταφορά.
Επίσης, σε αρκετά apps οι σχεδιαστές τους δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους μετακίνηση.
Περιορισμοί
Όταν μια εφαρμογή εκκινεί από την κάρτα SD, είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο αργή από ό,τι θα είναι όταν τρέχει στον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης.
Επιπροσθέτως, οι μεγάλες εφαρμογές στο Android, όπως τα παιχνίδια, αφήνουν τα περισσότερα από τα στοιχεία τους στην εσωτερική μνήμη.
Για παράδειγμα, το game Asphalt 8 βάζει μόλις 64MB δεδομένων στην κάρτα microSD. Το υπόλοιπο 1.4GB παραμένει στο τηλέφωνο ή το tablet.
Ωστόσο, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χώρο, έστω και με αυτούς τους περιορισμούς, ειδικά αν έχουμε πολλές εφαρμογές εγκαταστημένες.
Εφαρμογές στην SD σε όλες τις εκδόσεις Android
Για να μετακινήσουμε μια εφαρμογή στην κάρτα SD, σε προγενέστερες εκδόσεις του Android, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις της συσκευής. Επιλέγουμε το “Εφαρμογές” που θα βρίσκεται σε διαφορετική θέση, αναλόγως τη συσκευή και την έκδοση του λειτουργικού.
Μετακινούμαστε με κύλιση στη λίστα των εφαρμογών, και επιλέγουμε την εφαρμογή που θέλουμε να μεταφέρουμε στην κάρτα SD.
Εάν η επιλεγμένη εφαρμογή δεν μπορεί να μεταφερθεί στην κάρτα, το "Μετακίνηση στην κάρτα SD" θα εμφανίζεται με γκρι σκιασμένο χρώμα, όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα.
Ενώ η εφαρμογή θα μεταφέρεται, το εικονίδιο θα εμφανίζεται με το γκρι χρώμα που είδαμε και προηγουμένως, εμφανίζοντας την ένδειξη "Μετακίνηση".
Η μεταφορά θα επιβεβαιωθεί όταν εμφανισθεί η ένδειξη "Μετακίνηση στο τηλέφωνο".
Εναλλακτική μεταφορά με το AppMgr III
Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να έχουμε άμεση εικόνα για τις εφαρμογές στην SD που μπορούν να μετακινηθούν, και σε ποιες είναι αδύνατη η μεταφορά.
Πρόκειται για την εφαρμογή AppMgr III (App 2 SD) που την κατεβάζουμε δωρεάν από το Play Store. Η δωρεάν έκδοσή της είναι υπεραρκετή, συνεργάζεται άψογα και με το marshmallow, και δεν χρειάζεται να την αγοράσουμε.
Αυτό το χρήσιμο app, εκτός της εύκολης μεταφοράς, μας δείχνει απευθείας τις εφαρμογές που έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στην SD.
Ταυτόχρονα, μας ενημερώνει για το ποιες βρίσκονται ήδη μέσα στην κάρτα, και ποιες δεν μπορούν να μετακινηθούν από τη συσκευή.
Μετατροπή SD σε χώρο αποθήκευσης στο Marshmallow
Ένα από τα πιο νέα χαρακτηριστικά στο Marshmallow, είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα SD ως εσωτερικό χώρο αποθήκευσης στη συσκευή μας.
MicroSD ως μόνιμος αποθηκευτικός χώρος
Ωστόσο, δεν μπορούν όλες οι συσκευές Android να χρησιμοποιήσουν αυτό το νέο χαρακτηριστικό, που μετατρέπει τις microSD ως μόνιμη εσωτερική αποθήκευση (adoptable storage).
Με αυτήν την λειτουργία στο Android 6.0, η κάρτα υιοθετείται από το λειτουργικό και αναγνωρίζεται ως ενσωματωμένη μνήμη.
Στην εσωτερική αποθήκευση δεν χρειάζεται πλέον να μεταφέρουμε τις εφαρμογές στην SD. Η εγκατάσταση των apps μπορεί να γίνει απευθείας εκεί.
Οι περιορισμοί των εταιρειών
Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες όπως οι Samsung και LG, στις νεότερες συσκευές Galaxy S7 και G5, δεν υποστηρίζουν το νέο χαρακτηριστικό της μόνιμης εσωτερικής αποθήκευσης του Marshmallow.
O λόγος που επικαλούνται είναι ότι όταν η κάρτα SD ενσωματωθεί ως εσωτερικός χώρος αποθήκευσης, δεν θα μπορούμε να την αφαιρέσουμε από τη συσκευή, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητα του κινητού μας.
Επιπροσθέτως, η κάρτα SD δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, συμπεριλαμβανομένου και του υπολογιστή μας.
Οι κορεάτικες εταιρείες θεωρούν ότι οι χρήστες θέλουν την microSD για να μεταφέρουν αρχεία μεταξύ κινητού και άλλων συσκευών, και ιδίως φωτογραφίες και video που λαμβάνουν με την κάμερα της Android συσκευής.
Πρέπει να αναφέρουμε εδώ, ότι οι συσκευές της δοκιμής του οδηγού, τυχαίνει να προέρχονται από αυτές τις κορεάτικες εταιρείες. Ως εκ τούτου δεν υποστηρίζουν αυτή την λειτουργία, έτσι ώστε να κάνουμε αναλυτική παρουσίαση.
Είναι ωστόσο μια πολύ εύκολη διαδικασία, σχεδόν παρόμοια με αυτή της φορητής αποθήκευσης που περιγράφουμε στην συνέχεια του οδηγού.
Επιπλέον και στην περίπτωση που υποστηρίζει αυτό το χαρακτηριστικό η συσκευή μας, θα μας καθοδηγήσουν οι καρτέλες με το εξελληνισμένο περιβάλλον του Android 6.0.
MicroSD ως φορητή αποθήκευση
Μετατρέποντας την SD σε ένα φορητό αποθηκευτικό μέσο της συσκευής μας, δημιουργούμε έξτρα αποθηκευτικό χώρο που θα είναι πιο ευέλικτος, από ότι θα ήταν ως μόνιμη εσωτερική αποθήκευση.
Επιπλέον, θα μπορούμε να αφαιρέσουμε την κάρτα SD από τη συσκευή, χωρίς να επηρεάζονται οι λειτουργίες της.
Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε την microSD στον υπολογιστή μας ή σε άλλη συσκευή. Ταυτόχρονα, θα μπορούμε να μεταφέρουμε εκατέρωθεν όλων των ειδών τα αρχεία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα φορητά αποθηκευτικά μέσα.
Το μόνο αρνητικό σε σύγκριση με την λειτουργία της μόνιμης αποθήκευσης, είναι ότι η εγκατάσταση των apps δεν δύναται να γίνει απευθείας εκεί. Θα απαιτείται πάντα η μεταφορά, όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις του Android.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Η μετατροπή της κάρτας σε φορητό εσωτερικό χώρο αποθήκευσης στο Μarshmallow θα διαγράψει όλες τις εφαρμογές στην SD. Ταυτόχρονα θα σβήσει και ό,τι άλλα δεδομένα υπήρχαν μέσα στην κάρτα.
Αυτό γίνεται για να μπορούμε να εξάγουμε την microSD, και να την χρησιμοποιούμε στις υπόλοιπες συσκευές μας. Επιβάλλεται λοιπόν πριν προχωρήσουμε στη φορητή ενσωμάτωση της SD, να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας του περιεχόμενου της κάρτας.
Εφαρμογές στην SD χωρίς format
Πρέπει να αναφερθεί ότι στο marshmallow μπορούμε να μεταφέρουμε τις εφαρμογές στην SD, χωρίς να κάνουμε διαμόρφωση ευθύς εξαρχής, και όπως την περιγράφουμε στην συνέχεια του οδηγού.
Όμως, σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται η κάρτα να μην αναγνωρίζεται από ένα υπολογιστή που θα τρέχει με ένα διαφορετικό σύστημα αρχείων.
Μετατρέποντας την SD σε φορητό αποθηκευτικό μέσο
Τοποθετούμε την κάρτα στην υποδοχή microSD στη συσκευή μας. Θα δούμε μια ειδοποίηση που υποδεικνύει ότι εντοπίστηκε κάρτα SD ή USB drive.
Αν για κάποιον λόγο μας διέφυγε η ειδοποίηση, εντοπίζουμε την κάρτα πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις και στις αντίστοιχες ενότητες της αποθήκευσης.
Διαμόρφωση της κάρτας
Πατώντας πάνω στην ενότητα της κάρτας , θα πρέπει να τη μορφοποιήσουμε επιλέγοντας "Διαμόρφωση". Πρόκειται για το γνωστό μας "format", που χρησιμοποιούμε στους δίσκους του υπολογιστή μας.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την microSD σε όλες τις συσκευές μας. Πατώντας την "Διαμόρφωση"...
...θα δούμε την εξέλιξη της διαδικασίας. Η διαμόρφωση δεν θα διαρκέσει πολύ, αναλόγως βεβαία και με την χωρητικότητα της κάρτας μας.
Μόλις τελειώσει το format της κάρτας, θα ειδοποιηθούμε από τη συσκευή μας ότι η SD είναι έτοιμη για χρήση ως φορητός αποθηκευτικός χώρος.
Από εδώ και στο εξής, θα μπορούμε να μεταφέρουμε εφαρμογές στην SD, και όχι μόνο, απελευθερώνοντας τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής μας.
Μεταφέροντας εφαρμογές στην SD με το Μarshmallow
Στο Μarshmallow η μετακίνηση των εφαρμογών στην κάρτα SD, διαφέρει από αυτήν των προγενέστερων εκδόσεων του Android, που είδαμε στην αρχή του οδηγού.
Ανοίγουμε τις ρυθμίσεις της συσκευής και πάμε στις “Εφαρμογές” επιλέγοντας μετά το app που θέλουμε να μεταφέρουμε στην SD. Πατώντας στην "Αποθήκευση"...
... στην νέα καρτέλα που θα εμφανισθεί επιλέγουμε την "Αλλαγή".
Στην καρτέλα για την αλλαγή του αποθηκευτικού χώρου πατάμε στην ένδειξη "Κάρτα SD" ....
...και στο νέο πάνελ επιλέγουμε την "Μετακίνηση" ...
...όπου μετά βλέπουμε την διαδικασία της μεταφοράς.
Η μεταφορά θα επιβεβαιωθεί όταν εμφανισθεί η ένδειξη "Κάρτα SD" στην αρχική ενότητα της αποθήκευσης.
Εναλλακτικά μπορούμε να μεταφέρουμε πιο εύκολα τις εφαρμογές στην SD με το δωρεάν AppMgr, που είδαμε στην αρχή του οδηγού.
Εσείς μεταφέρετε αρχεία και εφαρμογές στην SD?
Η εξασφάλιση μεγαλύτερου εσωτερικού χώρου αποθήκευσης θεωρείται αναγκαία. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλουμε κάθε λίγο και λιγάκι να διαγράφουμε τις εφαρμογές μας, γιατί ο αποθηκευτικός χώρος έχει μειωθεί.
Ταυτόχρονα, με την απελευθέρωση του εσωτερικού χώρου αποθήκευσης, μεταφέροντας τις εφαρμογές στην SD, βοηθάμε και την συσκευή μας να παραμείνει γρήγορη και αποδοτικότερη.
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με τη χρήση της κάρτας SD στο Android, γράψτε μας στα σχόλια.
Το κανάλι του PCsteps στο YouTube






Υποστηρίξτε τη λειτουργία του PCsteps
Θέλετε να υποστηρίξετε το PCsteps στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και βίντεο σχετικά με την τεχνολογία?
Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε τον οδηγό με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
- Pigogo.gr Επιστροφή χρημάτων σε κάθε σου online αγορά από 450+ επώνυμα ηλεκτρονικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με μία δωρεάν εγγραφή!
- E-shop.gr
- E-Lenovo
- Media Markt
- Public
Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις αμοιβές των συνεργατών.
Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:
Δείτε τι να προσέχετε στις αγορές από Κίνα για να αποφύγετε το τελωνείο.
Για την πλήρη προστασία όλων σας των συσκευών με Windows, Android, iOS, και MacOS, το PCsteps εμπιστεύεται, χρησιμοποιεί, και προτείνει τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender.
Μάλιστα, μπορείτε σε αποκλειστικότητα να δοκιμάσετε το Bitdefender Internet Security δωρεάν για 90 ημέρες.