Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η στατική IP στο Internet είναι απαραίτητη για να παρακολουθούμε ένα καταγραφικό με κάμερες από απόσταση, αν θέλουμε να στήσουμε έναν FTP Server στο σπίτι, για το Wake On LAN, και άλλες εφαρμογές απομακρυσμένης σύνδεσης. Δείτε πώς μπορούμε να έχουμε δωρεάν στατική IP στο σπίτι με dynamic dns της NoIP.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ποιος χρειάζεται στατική IP

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, όλες οι απλές συνδέσεις στο Internet, είτε είναι ADSL είτε VDSL, έρχονται με δυναμική IP. Αυτό σημαίνει πως η εξωτερική μας IP στο Internet αλλάζει κάθε μερικές ημέρες, ή όταν κάνουμε επανεκκίνηση το router.

Σαν απλούς χρήστες, αυτό δεν μας απασχολεί, γιατί δεν επηρεάζει σε τίποτα την πλοήγησή μας στο Internet, ακόμα και εργασίες όπως το να κατεβάζουμε torrent.

Αν όμως θέλουμε να στήσουμε οποιουδήποτε είδους server στο σπίτι, πχ έναν FTP Server, η στατική IP είναι απαραίτητη. Βλέπετε, για να έχουμε πρόσβαση στο server μας όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, θα πρέπει να γνωρίζουμε την εξωτερική μας IP.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 00

Αν όμως η IP έχει αλλάξει απροειδοποίητα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ανακαλύψουμε τη νέα IP χωρίς να βρισκόμαστε στο σπίτι και να έχουμε απευθείας πρόσβαση στο router μας.

Το ίδιο ισχύει πρακτικά για οποιαδήποτε εφαρμογή στην οποία χρειαζόμαστε απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω Internet, όπως καταγραφικό με κάμερες, Wake on LAN, Minecraft Server, κλπ.

Η στατική IP μέσα από τον πάροχο

Επειδή η στατική IP χρησιμοποιείται κυρίως για επαγγελματικές εργασίες, περιλαμβάνεται συνήθως σε ακριβότερα πακέτα σύνδεσης στο Internet για επαγγελματίες.

Για παράδειγμα, στη Cyta ένα απλό οικιακό Double Play κοστίζει 18-21 ευρώ το μήνα, ανάλογα αν υπογράψουμε ετήσιο ή διετές συμβόλαιο.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 00a

Το αντίστοιχο επαγγελματικό Double Play ξεκινάει από τα 25 ευρώ, με μία στατική IP, και αντίστοιχα αυξημένες τιμές για το VDSL.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 00b

Το ίδιο ισχύει σε κάθε πάροχο. Ενώ δεν τους κοστίζει απολύτως τίποτα το να δίνουν στατική IP, η προστιθέμενη αξία που έχει αυτή η δυνατότητα για τον επαγγελματία ανεβάζει την τιμή.

Η δωρεάν στατική IP μέσω του Dynamic DNS

Τα καλά νέα είναι πως αν θέλουμε ή χρειαζόμαστε δωρεάν στατική IP στο σπίτι, είναι δυνατό να την αποκτήσουμε με τη μέθοδο του Dynamic DNS.

Ουσιαστικά, ορισμένες υπηρεσίες στο Internet μας επιτρέπουν να κατοχυρώσουμε δωρεάν ένα συγκεκριμένο domain name. Στη συνέχεια, εγκαθιστούμε ένα μικρό και ελαφρύ πρόγραμμα στον υπολογιστή μας, που συνδέει αυτό το domain name με την τρέχουσα IP που έχουμε στο σπίτι.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 00c

Όποτε η IP αλλάζει αυτόματα από τον πάροχο, το πρόγραμμα αυτό ενημερώνει αυτόματα το domain name μας με τη νέα IP. Έτσι, σε οποιοδήποτε πρόγραμμα χρειάζεται να βάλουμε την IP μας, βάζουμε αυτό το όνομα, και έχουμε πάντα την πιο επίκαιρη IP.

Δωρεάν Στατική IP με το NoIP

Το NoIP είναι η πιο γνωστή υπηρεσία Dynamic DNS για να αποκτήσουμε δωρεάν στατική IP.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό. Θα πρέπει να επιλέξουμε μια έγκυρη διεύθυνση e-mail, γιατί θα μας ζητηθεί να την επιβεβαιώσουμε.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 01

Αν δηλώσουμε τώρα ένα hostname, το οποίο να δείχνει πάντα στην IP του σπιτιού μας, θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι μοναδικό, αν υπάρχει ήδη στο σύστημα δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 02

Η δωρεάν υπηρεσία μας επιτρέπει να επιλέξουμε ένα domain και μέχρι τρία hostnames στο domain αυτό. Ξε-τσεκάρουμε το κουτάκι για να μην μας έρχεται newsletter και προσφορές αν δεν το θέλουμε, και κάνουμε κλικ στο Free Sign Up.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 03

Στη διεύθυνση email που δηλώσαμε θα μας έρθει ένα μήνυμα για να ενεργοποιήσουμε το λογαριασμό μας.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 04

Υποστηρίζει το router μας Dynamic DNS με το NoIP?

Ορισμένα σύγχρονα router διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα Dynamic DNS, ώστε η ανανέωση να γίνεται απευθείας μέσα από το router. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να τρέχει συνέχεια ένα πρόγραμμα στα Windows και να καταναλώνει έστω και λίγους πόρους.

Για να δούμε αν το router μας υποστηρίζει το NoIP, θα πρέπει να μπούμε στο διαχειριστικό σύστημα. Επειδή κάθε router έχει διαφορετικό διαχειριστικό σύστημα, θα πρέπει να ψάξουμε αν υπάρχει κάποια ενότητα Dynamic DNS. Στο router του παραδείγματος βρίσκεται στο Network -> DynDNS.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 05

Στο σχετικά δημοφιλές στην Ελλάδα Thomson tg585 θα το βρούμε στο Toolbox -> Dynamic DNS.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 05a

Γενικά είναι μάλλον απίθανο να βρίσκεται στο κεντρικό μενού, οπότε θα πρέπει να ψάξετε σε βάθος.

Εφόσον το Dynamic DNS του router μας υποστηρίζει το no-ip, αρκεί να βάλουμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 05b

Εφόσον έχουν γίνει όλα σωστά, θα είμαστε συνδεδεμένοι και η IP μας θα ανανεώνεται αυτόματα στο hostname που έχουμε επιλέξει. Πρακτικά έχουμε δωρεάν στατική IP, χωρίς να επιβαρύνουμε τα Windows.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 05c

Βέβαια, το πρόβλημα είναι πως δεν υποστηρίζουν όλα τα router Dynamic DNS, ενώ ορισμένα router δεν υποστηρίζουν το NoIP, αλλά ανταγωνιστικές υπηρεσίες όπως τo DynDNS, που είναι διαθέσιμες μόνο επί πληρωμή.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει αναγκαστικά να κατεβάσουμε έναν client αν θέλουμε δωρεάν στατική IP.

Η δωρεάν στατική IP με το NoIP client

Αφού ενεργοποιήσαμε το λογαριασμό μας, αρκεί να κατεβάσουμε το Update Client (DUC).

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 06

Η εγκατάσταση είναι απλή και δεν θα επιχειρήσει να μας περάσει τρίτα προγράμματα. Η προεπιλογή είναι το πρόγραμμα να τρέχει σαν υπηρεσία του συστήματος, ώστε να ξεκινάει κάθε φορά μαζί με τον υπολογιστή.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 07

Στη συνέχεια, βάζουμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας στο πρόγραμμα

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 08

Μόλις συνδεθούμε επιτυχώς, το NoIP θα μας ζητήσει να συνδέσουμε την IP μας με το Host που δημιουργήσαμε κατά την εγγραφή. Αρκεί να το τσεκάρουμε και να κάνουμε κλικ στο Save.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 09

Πλέον το hostname έχει ενημερωθεί και θα δείχνει πάντοτε στην τρέχουσα IP μας.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 10

Θυμηθείτε να ανανεώνετε δωρεάν το hostname σας κάθε 30 ημέρες

Ένας περιορισμός που έχει η δωρεάν έκδοση του NoIP είναι πως πρέπει να ανανεώνουμε χειροκίνητα το hostname μας δωρεάν κάθε 30 ημέρες.

Θα πρέπει να μπούμε σε αυτή τη διεύθυνση, να κάνουμε κλικ στο Modify…

noip ανανέωση 01

…και να κάνουμε Update Host κάτω δεξιά.

noip ανανέωση 02

Είναι μια διαδικασία που παίρνει δέκα δευτερόλεπτα και δεν κοστίζει τίποτα. Το ίδιο το NoIP θα μας στείλει email για να μας ενημερώσει όταν λήγει η προθεσμία των 30 ημερών, σε περίπτωση που το ξεχάσουμε.

Αν αποκτήσουμε Premium λογαριασμό στο NoIP δεν χρειάζεται η χειροκίνητη ανανέωση.

Πότε χρειάζεται η πληρωμένη στατική IP με το DynDNS

Όπως προαναφέραμε, ορισμένα router δεν υποστηρίζουν Dynamic DNS με τη NoIP, αλλά μόνο με την πληρωμένη υπηρεσία DynDNS.

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε router, αλλά και σε καταγραφικά ή άλλες συσκευές που υποστηρίζουν Dynamic DNS. Καλώς ή κακώς, η Dyn είναι μακράν η πιο δημοφιλής υπηρεσία Dynamic DNS που υποστηρίζεται ενσωματωμένη σε συσκευές, σε βαθμό που να είναι σχεδόν μονοπώλιο.

Αν λοιπόν έχουμε μια συσκευή που υποστηρίζει μόνο DynDNS και δεν υπάρχει στον ίδιο χώρο υπολογιστής για να έτρεχε κάποια δωρεάν υπηρεσία Dynamic DNS, ένας πληρωμένος λογαριασμός DynDNS είναι μονόδρομος.

Τα καλά νέα είναι πως μέσα από τον παραπάνω σύνδεσμο, μπορείτε να έχετε έκπτωση 25% από την κανονική τιμή των 60 δολαρίων ετησίως, και μάλιστα μπορείτε να έχετε αυτή την έκπτωση αν προπληρώσετε μέχρι και για 5 χρόνια.

Δωρεάν Στατική IP στο Internet με Dynamic DNS NoIP DynDNS 11

Εσείς για ποια εφαρμογή χρειάζεστε δωρεάν στατική IP?

Ενδιαφέρεστε να φτιάξετε έναν FTP Server? Σας ιντριγκάρει το Wake On LAN? Θέλετε δωρεάν στατική IP με Dynamic DNS για κάποια άλλη χρήση? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps