Αν χρειαζόμαστε smartphone αλλά διαθέτουμε λιγότερα από 60 ευρώ, περιμένουμε να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις. Δύσκολα θα βρούμε μοντέλα στην ελληνική αγορά με πάνω από 512MB RAM ή μπαταρία μεγαλύτερη των 1500mAh. Το Homtom HT16 καταφέρνει να ξεχωρίσει με τα χαρακτηριστικά του, κοστίζοντας μόλις 49 ευρώ.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Το Homtom HT16 για την παρουσίαση μας παρείχε το διεθνές e-shop GearBest, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για να αποφύγετε 100% οποιαδήποτε χρέωση τελωνείου κατά την παραλαβή του προϊόντος, δείτε τον οδηγό μας:

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο

Από την 1η Ιουλίου 2021 αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ για ηλεκτρονικές αγορές μικρής αξίας που κάνουμε από την Κίνα καθώς και για αγορές προϊόντων υψηλότερης…

Λίγα λόγια για την Homtom

Η Homtom είναι μια κινέζικη εταιρεία κατασκευής κινητών με έδρα την πόλη Shenzhen, γνωστή για την μεγάλη βιομηχανική της ανάπτυξη.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009 και παρουσίασε τα πρώτα της Smartphone τον Σεπτέμβριο του 2015, με την ονομασία HT5 και HT6.

homtom-review

Κύρια διαφορά της Homtom με άλλες κινέζικες εταιρείες, όπως η OnePlus και η Xiaomi, είναι η κατασκευή αποκλειστικά οικονομικών smartphone, με τα περισσότερα μοντέλα να κοστίζουν κάτω από €100.

Παρά το χαμηλό τους κόστος, τα κινητά Homtom διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλά χαρακτηριστικά και δύσκολα θα βρούμε κάποιο ανταγωνιστικό μοντέλο στην ίδια τιμή.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 02

Εκτός από προϊόντα με το σήμα της, η Homtom παράγει διάφορα OEM προϊόντα που μπορούμε να βρούμε στην αγορά με πολλές διαφορετικές ονομασίες.

Εμφάνιση και ποιότητα κατασκευή

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Homtom HT16 έχει αρκετά απλό σχεδιασμό, ο οποίος όμως έχει κάποιες προσεγμένες λεπτομέρειες.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 03

Οι διαστάσεις της συσκευής είναι 144 x 72.1 x 8.9 mm και θεωρούνται ιδανικές για χρήση με ένα χέρι. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από τον σωματότυπου του καθενός.

Κύριο υλικό κατασκευής των panel είναι το πλαστικό, ενώ ο σκελετός είναι μεταλλικός, χωρίς να αναφέρεται το ακριβές υλικό.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 04

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το σαγρέ καπάκι στον πίσω μέρος του κινητού, το οποίο δίνει μια premium αίσθηση. Από προσωπική χρήση είδαμε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γρατζουνιστεί.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 05

Όσο αφορά τον χρωματισμό, το Homtom HT16 είναι διαθέσιμο αποκλειστικά με μαύρη πρόσοψη, και με 3 διαφορετικά χρώματα στο καπάκι: λευκό, μαύρο και μπλε μακαρόν.

Τέλος, στο πλαϊνό μέρος βλέπουμε τα κουμπιά για τη ρύθμιση του ήχου και το power button…

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 07

…ενώ στο πάνω μέρος βρίσκεται η θύρα USB και η θύρα των ακουστικών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής

Μπορεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Homtom HT16 να μην φαίνονται εντυπωσιακά , άλλα είναι το απόλυτο value for money.

Mε μια έρευνα αγοράς μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν ελάχιστα κινητά με τόσο υψηλά χαρακτηριστικά σε τόσο χαμηλό κόστος.

Το συγκεκριμένο κινητό προορίζεται για χρήστες με χαμηλό budget που δεν θέλουν να ξοδέψουν μία περιουσία σε λειτουργίες που δεν θα χρησιμοποιήσουν.

Επεξεργαστής

Ο 32bit επεξεργαστής MT6580 είναι η καλύτερη επιλογή στην συγκεκριμένη κατηγορία, αφού είναι ευρέως δοκιμασμένος και οικονομικός.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 07α

Το chipset περιλαμβάνει 4 πυρήνες A-7 με συχνότητα χρονισμού τα 1,3 GHz.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 08

Για την κάλυψη των γραφικών, χρησιμοποιείται η επίσης διαδεδομένη Mali 400 MP1 της ARM.

Τα γραφικά είναι και το πιο αδύναμο σημείο του Homtom HT16 και είναι εμφανές πως δεν θα μας καλύψει όσον αφορά το απαιτητικό gaming. Όχι ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό στα 51 ευρώ, φυσικά.

Μνήμη

Η θεωρητική χωρητικότητα του Homtom HT16 ανέρχεται στα 8 GB, ενώ η μνήμη RAM στο 1GB.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απόφαση της εταιρείας να δημοσιεύσει παράλληλα και τη διαθέσιμη χωρητικότητα προς τον χρήστη, που περιορίζεται στα 4,7GB.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 09

Η συγκεκριμένη ενέργεια δείχνει μια σοβαρή εταιρεία που δεν θέλει να εξαπατήσει τους καταναλωτές με τα γνωστά διαφημιστικά κόλπα.

Στην καθαρή του κατάσταση, το τηλέφωνο χρησιμοποιεί περίπου το 56% της RAM. Βέβαια, η χρήση της RAM σε πραγματικές συνθήκες εξαρτάται από τις εφαρμογές που έχουμε επιλέξει.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 09

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου με microSD έως 64GB.

Μπαταρία

Η μπαταρία του Homtom HT16  έχει χωρητικότητα 3000mAh και αποτελεί τη μεγαλύτερη μπαταρία σε κινητά κάτω των €65.

Γενικά, οι κινέζικες συσκευές φημίζονται για τις μεγάλες μπαταρίες τους, λόγω του χαμηλού κόστους κατασκευής στην Κίνα.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 10

Με φυσιολογική χρήση η συσκευή μπορεί να μείνει ενεργή για πάνω από 3 μέρες, ενώ με εξοικονόμηση ενέργειας ο χρόνος πολλαπλασιάζεται.

Οθόνη

Η οθόνη της συσκευής έχει διαγώνιο 5 ίντσες (12.7cm) με αναλογία πλευρών 16:9. Είναι τεχνολογίας IPS με ανάλυση HD (720 x 1280) και πυκνότητα pixel 294 ppi.

Επίσης, διαθέτει βάθος χρώματος 24bit, το οποίο ισούται με 16.777.216 ξεχωριστά χρώματα.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 10

Παρά την πολύ καλή απεικόνιση των χρωμάτων, η οθόνη δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινή και ίσως μας δυσκολέψει σε συνθήκες έντονου φωτισμού.

Ωστόσο, σε αυτό το εύρος τιμής δύσκολα θα βρούμε οθόνες με υψηλή φωτεινότητα, όπως οι Amoled και η υψηλής ποιότητας IPS.

Για να δείτε περισσότερα για τις οθόνες IPS και Amoled, δείτε τον οδηγό μας:

Τεχνολογίες Οθόνης: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Καθημερινά βλέπουμε διαφημίσεις κατασκευαστών που υπόσχονται ότι οι οθόνες στις τηλεοράσεις, στα monitor, ή στα smartphone τους, είναι οι καλύτερες της αγοράς. Όμως τι πραγματικά σημαίνουν οι τεχνολογίες που…

Ηχεία και Ακουστικά

Όσον αφορά το ηχείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι αρκετά πιο δυνατό από αυτό του Samsung J7 2016, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη μέτρηση.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 11

Για τη σύνδεση των ακουστικών η συσκευή χρησιμοποιεί μία θύρα 3,5mm jack, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται τα ακουστικά στη συσκευασία.

Κάμερες

Η κύρια κάμερα του Homtom HT16 διαθέτει αισθητήρα 8MP και συνοδεύεται από φλας τεχνολογίας LED.

Κάποιες από τις λειτουργίες της είναι η λήψη πανοράματος και η λειτουργία ομορφιάς προσώπου. Επίσης, μας προσφέρει διάφορα φίλτρα με τα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε αισθητικά τις φωτογραφίες μας.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 10α

Η δευτερεύουσα κάμερα είναι 5MP και δεν συνοδεύεται από φλας.

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι κάμερες δεν είναι το δυνατό σημείο του κινητού και καλύτερα να μην το επιλέξουμε αν το προορίζουμε για τέτοια χρήση.

Αισθητήρες

Το Homtom HT16 περιέχει όλους τους χρήσιμους αισθητήρες όπως το επιταχυνσιόμετρο, τον αισθητήρα εγγύτητας και τον αισθητήρα φωτός.

Με τον αισθητήρα φωτός μπορούμε να προσαρμόζουμε αυτόματα την φωτεινότητα της οθόνης μας ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό.

Διεπαφή χρήστη

Όσο αφορά το λειτουργικό σύστημα, το Homtom HT16 διαθέτει το Android 6.0.0 Marshmallow με ενσωματωμένη την διεπαφή της εταιρείας.

Ίσως κάποιοι να προτιμούσαμε να διαθέτει το νέο Android Nougat, αλλά προς το παρόν είναι αδύνατον σε αυτό το κόστος.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 10β

Η συσκευή δεν είναι ιδιαίτερα φορτωμένη με περιττά προγράμματα. Ουσιαστικά σαν τρίτες εφαρμογές θα βρούμε τον φακό, το ραδιόφωνο, και μία εφαρμογή μεταφοράς δεδομένων από άλλες συσκευές.

Λοιπές λειτουργίες

Πέρα από τα βασικά χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω, το Homtom HT16 διαθέτει και κάποια λιγότερο βασικά χαρακτηριστικά όπως:

  • 2 κάρτες MicroSim
  • Δυνατότητα εκκίνησης της οθόνης με άγγιγμα
  • Εκκίνηση εφαρμογών με χειρονομίες σε σβηστή οθόνη
  • GPS
  • Bluetooth
  • Ραδιόφωνο
  • Προστασία οθόνης (ζελατίνα)

Δείχτες SAR

Όσον αφορά τους δείχτες SAR, για όσους αναγνώστες ενδιαφέρονται για αυτούς, δυστυχώς δεν βρήκαμε πληροφορίες ούτε από το επίσημο site ούτε σε τρίτα site που ασχολούνται με το SAR.

Benchmark

Σε προηγούμενο οδηγό είδαμε το Oukitel K4000 Lite, ένα από τα καλύτερα οικονομικά κινητά της αγοράς.

Στις ενότητες που ακολουθούν, θα συγκρίνουμε το HT16 με το K4000 Lite για να διαπιστώσουμε αν αξίζει η αγορά του δεύτερου με λίγο υψηλότερο κόστος.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 10γ

Κάθε μία από τις δυο συσκευές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κάποια απόλυτα καλύτερη.

Διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά και βλέποντας τα αποτελέσματα των Benchmarks, μπορούμε να αποφασίσουμε ποια συσκευή ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις μας.

Google Octane 2.0

Tο πρώτο benchmarks που τρέξαμε είναι το Google Octane 2.0 που εξετάζει τις επιδόσεις των κινητών, tablet και υπολογιστών στο browsing.

Ο έλεγχος έγινε στον προεγκατεστημένο browser της συσκευής με σκορ 2046.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 11

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του K4000 Lite, βλέπουμε μια μικρή απόκλιση προς τα κάτω, η οποία μπορεί να δικαιολογηθεί από τη διαφορά τιμής.

Mozilla Kraken 1.1

Για τον έλεγχο των επιδόσεων στο browsing τρέξαμε επίσης το Mozilla Kraken 1.1, το οποίο εμφάνισε τα αντίστροφα αποτελέσματα.

Όπως βλέπουμε και στην εικόνα, υπάρχει ένα ελαφρύ προβάδισμα υπέρ του HT16.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 12

Σημείωση: Στο Mozilla Kraken 1.1 το χαμηλότερο αποτέλεσμα είναι καλύτερο.

Vellamo 3.2

Στο Vellamo 3.2 βλέπουμε πάλι υψηλότερες επιδόσεις στο browsing από την μεριά του HT16, αλλά πολύ αποδοτικότερη χρήση των πυρήνων από την μεριά του K4000 Lite.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 13

Παρότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά αξιοπερίεργα, η μέτρηση έγινε δύο φορές και δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία.

GeekBench 4.0

Το  GeekBench μας επιβεβαιώνει το προηγούμενο συμπέρασμα, δείχνοντας χαμηλότερες επιδόσεις στην μονοπύρηνη και πολυπύρηνη επεξεργασία σε σχέση με το K4000 Lite.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 14

Η διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και είναι ανάλογη με την διαφορά τιμής.

PCMark

Επειδή ο έλεγχος έγινε με νεότερη έκδοση του PCMark, τα αποτελέσματα δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με αυτά του K4000 Lite.

Για τα τυπικά, το σκορ ήταν 1639 μονάδες.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 15

Basemark Os II

Από τα αποτελέσματα του Basemark Os II, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το HT16 είναι αρκετά πιο αδύναμο από το K4000 σε θέματα επεξεργασίας, αλλά έχει πιο αποτελεσματική λειτουργία συστήματος.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 16

Basemark X Game Benchmark

Στο Benchmark X Game, τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα, καθώς το HT16 δεν προορίζεται για gaming.

Τo σκορ ήταν αρκετά χαμηλότερό από αυτό του K4000 Lite.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 17

AnTuTu

Το AnTuTu επιβεβαιώνει το Benchmark X Game, αφού βλέπουμε πάλι χαμηλές τιμές στην επεξεργαστική ισχύ και στην αναπαράσταση γραφικών.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 18

3D Mark

Δυστυχώς το benchmark Sling Shot του 3D Mark δεν ήταν συμβατό με την συσκευή, οπότε συμβιβαστήκαμε με το Ice storm.

Tα αποτελέσματα βλέπετε στην εικόνα που ακολουθεί.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 19

GFXBench GL

Στα High-Level benchmark του GFXBench GL, το HT16 είχε αρκετά χαμηλά αποτελέσματα…

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 20

χωρίς να βλέπουμε βελτίωση ούτε στα χαμηλότερα γραφικά.

Παρουσίαση Homtom HT16 Το Οικονομικό Smartphone 21

Σύγκριση Homtom HT16 με Oukitel K4000 Lite

Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα τα αποτελέσματα των benchmark των δύο συσκευών. Με κόκκινο είναι η υψηλότερη τιμή ανάμεσα στα δύο.

%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-homtom-ht16-%cf%84%ce%bf-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-smartphone-25

Που μπορώ να βρω το Homtom HT16;

Παρότι η Homtom διαθέτει αντιπροσωπία στην Ελλάδα, οι τιμές που προσφέρει είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με αυτές των κινέζικων καταστημάτων.

Αυτή την στιγμή μπορούμε να βρούμε το Homtom HT17 στο Gearbest. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το κόστος του είναι στα 49.63€.

homtom-49-63

Σας άρεσε το Homtom HT16;

Μπορεί να HT16 να μην έχει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, αλλά είναι ένα τίμιο κινητό που μας προσφέρεται σε τιμή χώμα. Εσείς σκοπεύετε να το αγοράσετε; Το έχετε ήδη; Αφήστε σχόλιο.

Πριν κάνετε κάποια αγορά, δείτε και τον οδηγό μας για ασφαλείς αγορές από Κίνα. Αν κολλήσει η κάρτα σας λόγο capital controls, δείτε πώς να τα παρακάμψετε.