Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Διαχείριση Δίσκου στα Windows με το Easeus Partition Master
Featured Πλήρης Διαχείριση Δίσκου με το Easeus Partition Master

Διαχείριση Δίσκου στα Windows με το Easeus Partition Master

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η ενσωματωμένη διαχείριση δίσκων των Windows είναι μία χρήσιμη εφαρμογή, αλλά έχει περιορισμούς. Το EaseUs Partition Master αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική για τη διαχείριση δίσκου, με σαφώς περισσότερες δυνατότητες. Στον οδηγό θα δούμε τις πιο χρήσιμες λειτουργίες που μας προσφέρει το δωρεάν πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου, τις οποίες τα Windows δεν διαθέτουν.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Λήψη και εγκατάσταση EaseUS Partition Master

Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε τις δυνατότητες της δωρεάν έκδοσης, όσον αφορά τη διαχείριση δίσκου.

Μπορούμε να βρούμε την δωρεάν έκδοση του EaseUS Partition Master πατώντας εδώ.

πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου και διαχείριση δίσκου

Η δωρεάν έκδοση αναλαμβάνει τη διαχείριση δίσκου αποκλειστικά για προσωπική χρήση, και θα καλύψει τις ανάγκες των περισσότερων οικιακών χρηστών.

Οι επί πληρωμή εκδόσεις έχουν χαρακτηριστικά για Power Users, όπως η αλλαγή μεγέθους δυναμικού τόμου, η υποστήριξη γραμμής εντολών, και η παροχή τεχνικής υποστήριξης από την εταιρεία.

Υπάρχουν επίσης μερικές εκδόσεις για μεγάλες επιχειρήσεις ή τεχνικούς υπολογιστών. Οι εκδόσεις αυτές προσφέρουν απεριόριστη διαχείριση δίσκου σε όλους τους υπολογιστές της ίδιας εταιρείας, τεχνική υποστήριξη απευθείας στους πελάτες, και δωρεάν αναβαθμίσεις εφ' όρου ζωής.

πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου και διαχείριση δίσκου 2

Στον οδηγό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν EaseUS Partition Master καθώς είναι ένα εύχρηστο πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου.

Το μόνο που απαιτείται για να ξεκινήσει η λήψη της δωρεάν εφαρμογής είναι να συμπληρώσουμε το email μας στην καρτέλα που θα εμφανιστεί.


Από εκεί και μετά, η εγκατάσταση είναι πολύ απλή και το δωρεάν πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου δεν θα προσπαθήσει να μας φορτώσει με άχρηστα προγράμματα ή toolbars.

Γιατί το EaseUS κάνει καλύτερη διαχείριση δίσκου από τα Windows

Υπάρχουν πολύ χρήσιμες λειτουργίες για τον δίσκο, τις οποίες η διαχείριση δίσκων των Windows δεν μπορεί να τις κάνει καθόλου, ενώ για το EaseUS είναι ρουτίνα.

Η διαχείριση δίσκου του προγράμματος είναι εύκολη και μπορούμε να επιλέξουμε τον δίσκο, το διαμέρισμα (partition), ή τον ελεύθερο χώρο, και έπειτα την λειτουργία για την οποία ενδιαφερόμαστε.

Έτσι, η δωρεάν έκδοση του EaseUS Partition Master είναι ιδανική για κάθε ανάγκη διαχείρισης δίσκου ενός μέσου οικιακού χρήστη.

Αφού ξεκινήσουμε την εφαρμογή, θα δούμε μια πλήρη επισκόπηση των partitions του συστήματος, για όλους τους φυσικούς δίσκους.

πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου και διαχείριση δίσκου 3

Μετακίνηση διαμερίσματος

Η διαχείριση δίσκων των Windows μπορεί να αλλάξει το μέγεθος ενός τόμου, αλλά όχι να τον μετακινήσει. Με το EaseUs μπορούμε να κάνουμε αλλαγή μεγέθους και ταυτόχρονα να μετακινήσουμε ένα διαμέρισμα δίσκου.

Για αλλαγή μεγέθους / μετακίνηση ενός διαμερίσματος, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Κάνουμε δεξί κλικ στο διαμέρισμα και επιλέγουμε το Resize/Move.

Στην επόμενη καρτέλα θα μας εμφανιστεί το τρέχον μέγεθος του διαμερίσματος.

πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου και διαχείριση δίσκου 3α

Κάνουμε κλικ και σύρουμε τον δείκτη για να αλλάξουμε το μέγεθος του διαμερίσματος στα αριστερά ή τα δεξιά, ή εισάγουμε τον επιθυμητό ελεύθερο χώρο. Τέλος, πατάμε στο OK για επιβεβαίωση.

πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου και διαχείριση δίσκου 3αα

Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι το να μετακινήσουμε ένα τόμο μπορεί να πάρει ώρες, ανάλογα με το πόσα gigabyte δεδομένων περιέχει και το πόσο γρήγορος είναι ο δίσκος μας.

Μετατροπή ενός πρωτεύοντος διαμερίσματος σε λογικό και αντίστροφα

Τα διαμερίσματα δίσκου είναι χωρισμένα σε δύο είδη: τα πρωτεύοντα (primary) και τα λογικά (logical). Σε ένα δίσκο με την οργάνωση MBR, μπορούμε να φτιάξουμε μόνο μέχρι 4 πρωτεύοντα διαμερίσματα. Αν όμως ορίσουμε ένα από αυτά ως εκτεταμένο, μπορεί να χωριστεί μέχρι και σε 99 λογικά διαμερίσματα.

Ο βασικός περιορισμός είναι πως το λειτουργικό σύστημα πρέπει να εγκατασταθεί υποχρεωτικά σε primary partition. Από εκεί και πέρα, το αν ένα διαμέρισμα δίσκου είναι πρωτεύον ή λογικό δεν επηρεάζει σε τίποτα τα δεδομένα μας, ούτε όσον αφορά την ασφάλεια ούτε όσον αφορά την ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης.

Με τη διαχείριση δίσκων των Windows, σε έναν δίσκο με 4 πρωτεύοντα διαμερίσματα, είμαστε αναγκασμένοι να καταστρέψουμε το ένα από αυτά για να δημιουργήσουμε εκτεταμένα και λογικά διαμερίσματα.

Το EaseUS μπορεί να μετατρέψει εύκολα ένα πρωτεύον διαμέρισμα σε λογικό, χωρίς καμία απώλεια δεδομένων. Για να μετατρέψουμε το πρωτεύον διαμέρισμα σε λογικό διαμέρισμα, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Κάνουμε δεξί κλικ στο διαμέρισμα που θέλουμε και από το “Advanced” επιλέγουμε “Convert to Logical”.

πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου και διαχείριση δίσκου 2aa

Το EaseUS Partition Master θα αναλύσει πρώτα το επιλεγμένο διαμέρισμα δίσκου.

Μετά από αυτό, πατάμε στο “Execute 1 Operation” στην επάνω αριστερή γωνία, ώστε να ξεκινήσει η μετατροπή.

πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου και διαχείριση δίσκου 3ααμ

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται και η μετατροπή ενός λογικού διαμερίσματος σε πρωτεύον.

Αντιγραφή διαμερίσματος δίσκου

Θέλουμε να αντιγράψουμε ένα ολόκληρο διαμέρισμα σε κάποιο άλλο μέρος του δίσκου, ή σε έναν δεύτερο δίσκο? Είναι απλό με το EaseUS Partition Master.

Αυτή η λειτουργία θα μας φανεί χρήσιμη για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, ή όταν θέλουμε να κάνουμε αναβάθμιση / αντικατάσταση δίσκου.

Έτσι, κάνουμε δεξί κλικ στο διαμέρισμα που θέλουμε να αντιγράψουμε και επιλέγουμε το Clone.

Έπειτα, επιλέγουμε το διαμέρισμα προορισμού ή τον ελεύθερο χώρο, και πατάμε Next.

πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου και διαχείριση δίσκου 2aaμνν

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να θυμόμαστε πως ο δίσκος προορισμού θα μορφοποιηθεί και όλα τα τυχόν υπάρχοντα δεδομένα θα αντικατασταθούν. Ως εκ τούτου, πρέπει να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας πριν από την κλωνοποίηση.

Αντιγραφή λειτουργικού συστήματος

Παρομοίως, αν έχουμε αγοράσει έναν νέο δίσκο και θέλουμε να μεταφέρουμε το λειτουργικό σύστημα εκεί χωρίς να ξανακάνουμε format και επανεγκατάσταση, το δωρεάν πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου έχει μια ειδική επιλογή για την μεταφορά του λειτουργικού συστήματος σε άλλον δίσκο, SSD ή HDD.

Παρότι η λειτουργία του Clone που είδαμε προηγουμένως μπορεί να μας κάνει αυτή τη δουλειά, το EaseUS Partition Master διαθέτει το Migrate OS που την κάνει ακόμη πιο αποδοτικά.

Απλά κάνουμε κλικ στη σχετική ένδειξη…

…και επιλέγουμε τον σκληρό δίσκο προορισμού, στον οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε το λειτουργικό σύστημα.

Κατόπιν, πατάμε στο Next και η λειτουργία θα αναλύσει πρώτα το επιλεγμένο διαμέρισμα δίσκου, θα τρέξει το chkdisk, και θα διορθώσει τυχόν προβλήματα του συστήματος αρχείων.

Σε αυτό το σημείο ο δίσκος προορισμού θα μορφοποιηθεί και όλα τα τυχόν υπάρχοντα δεδομένα θα αντικατασταθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες για την κλωνοποίηση δίσκου ή διαμερίσματος δίσκου, δείτε τον οδηγό μας:

Featured Κλωνοποίηση Δίσκου - Πλήρης Μεταφορά Για SSD Και HDD
Κλωνοποίηση Δίσκου – Πλήρης Μεταφορά Για SSD Και HDD

Η αναβάθμιση σε έναν ταχύτερο ή μεγαλύτερο δίσκο SSD είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να φρεσκάρουμε και επιταχύνουμε τον υπολογιστή. Έτσι, όταν αγοράσουμε την νέα…

Συγχώνευση τόμων σκληρού δίσκου

Θέλουμε να συνδυάσουμε δύο ή περισσότερα διαμερίσματα δίσκου σε ένα, και να διατηρήσουμε τα αρχεία όλων των διαμερισμάτων? Αυτό μπορεί να γίνει με την λειτουργία Merge partition.

Απλά ελέγχουμε τα σχετικά διαμερίσματα, και διαλέγουμε ποιο από αυτά θα περιέχει τα αρχεία των υπολοίπων.

Κάνουμε δεξί κλικ στο διαμέρισμα το οποίο θέλουμε να συγχωνεύσουμε και επιλέγουμε “Merge”.

πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου και διαχείριση δίσκου 2aaμνννλ

Επιλέγουμε το διαμέρισμα που επιθυμούμε και κάνουμε κλικ στο “OK” για να συνεχίσουμε.

πρόγραμμα διαμόρφωσης σκληρού δίσκου και διαχείριση δίσκου 2aaμνννλλ

Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Execute Operation” στο επάνω μέρος και στη συνέχεια πατάμε στο κάντε κλικ στο “Apply”.

πρόγραμμα-διαμόρφωσης-σκληρού-δίσκου-και-διαχείριση-δίσκου-3ααμτ

Από εκεί και μετά, το πρόγραμμα θα προχωρήσει στη συγχώνευση προσθέτοντας αρχεία από το δεύτερο διαμέρισμα στο πρώτο.

Μετατροπή δίσκου MBR σε GPT και αντίστροφα

Το GPT είναι ένας νεότερος τύπος partition table, ο οποίος επιτρέπει περισσότερα πρωτεύοντα διαμερίσματα δίσκου και μπορεί να υποστηρίξει δίσκους μεγαλύτερους από 2TB.

Με το EaseUS Partition Master, είναι εύκολο να μετατρέψουμε έναν MBR δίσκο σε GPT, όπως φαίνεται και στην εικόνα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι ο δίσκος εκκίνησης του συστήματος.

Μετατροπή δυναμικού δίσκου σε βασικό χωρίς απώλεια δεδομένων

Η διαχείριση δίσκων των Windows μπορεί να μετατρέψει έναν βασικό δίσκο σε δυναμικό, αλλά δεν μπορεί να κάνει το αντίστροφο χωρίς να καταστρέψει τα δεδομένα. Για το EaseUS, είναι απλά μια ακόμα λειτουργία.

πρόγραμμα-διαμόρφωσης-σκληρού-δίσκου-και-διαχείριση-δίσκου-3ααμτt

Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία στον οδηγό:

Δυναμικός Δίσκος – Μετατροπή σε Βασικό με Ασφάλεια

Συμβαίνει καμιά φορά, ένας χρήστης να πειραματίζεται στη διαχείριση δίσκων, και από λάθος να μετατρέψει ένα δίσκο σε δυναμικό. Μέσα από τα Windows δεν υπάρχει μέθοδος…

Ανάκτηση διαμερίσματος στα Windows 10

Είναι ενοχλητικό εάν κάποιο διαμέρισμα χαθεί, είτε λόγω απροσδόκητων σφαλμάτων, είτε γιατί κάναμε κατά λάθος εμείς τη διαγραφή partition δίσκου.

Ευτυχώς, με το EaseUS Partition Master η διαδικασία ανάκτησης είναι απλή. Για να ανακτήσουμε ένα διαγραμμένο ή χαμένο διαμέρισμα στα Windows 10, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Κάνουμε κλικ στο “Partition Recovery ” στο επάνω τμήμα του μενού.

πρόγραμμα-διαμόρφωσης-σκληρού-δίσκου-και-διαχείριση-δίσκου-3ααμτtτ

Θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο στο οποίο πρέπει να επιλέξουμε τον επιθυμητό δίσκο για να ξεκινήσουμε την αναζήτηση χαμένων διαμερισμάτων. Κατόπιν, πατάμε στο “Scan” κάτω δεξιά.

Θα ξεκινήσει αμέσως μια γρήγορη σάρωση. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να διακόψουμε τη διαδικασία σάρωσης σε περίπτωση που μας εμφανιστεί το χαμένο διαμέρισμα, κάνοντας κλικ στην επιλογή “Proceed”.

Από εκεί και μετά, μόλις βρεθεί το χαμένο διαμέρισμα και τα δεδομένα του, κάνουμε κλικ στο “Recover Now”. Διαφορετικά, συνεχίζουμε με το “Continue Scanning” για να προχωρήσει περαιτέρω το πρόγραμμα στην ανάκτηση.

Ποιο πρόγραμμα προτιμάτε για τη διαχείριση δίσκου?

Το EaseUS Partition Master δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα για τη διαχείριση δίσκου στα Windows, αλλά σίγουρα είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα και δημοφιλή.

Έχετε δοκιμάσει το EaseUS? Προτιμάτε κάποια άλλη εφαρμογή για τη διαχείριση δίσκου? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps