Home » Technology Explained » Google Search AI: Τι Αλλάζει Στην Αναζήτηση Google Και Πώς Θα Τη Χρησιμοποιούμε
FEATURED Google Search ΑΙ Τι Αλλάζει Στην Αναζήτηση Google Και Πώς Θα Τη Χρησιμοποιούμε

Google Search AI: Τι Αλλάζει Στην Αναζήτηση Google Και Πώς Θα Τη Χρησιμοποιούμε

Η Αναζήτηση Google θα εμφανίζει σύντομα περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη. Παρότι το Bing το κάνει ήδη, η Microsoft εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να μειώσει τη διαφορά από τον μεγάλο αντίπαλό της. Στον οδηγό θα δούμε τις νέες λειτουργίες με τις οποίες η generative AI θα αλλάξει αργότερα φέτος τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Google search σε όλες τις συσκευές.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι αλλάζει στην Αναζήτηση Google

Είναι γεγονός ότι οι νέες ανακαλύψεις στην generative AI επαναπροσδιορίζουν τι μπορεί να κάνει μια μηχανή αναζήτησης. Με αυτήν την ισχυρή νέα τεχνολογία, μπορούμε πλέον να ξεκλειδώσουμε νέους τύπους ερωτήσεων στις αναζητήσεις μας online.

Με τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, η Google μειώνει στο ελάχιστο τις ενέργειες που κάναμε στην αναζήτηση, ώστε να μπορούμε να κατανοούμε ένα θέμα πιο γρήγορα, και κυρίως να εντοπίζουμε τις πληροφορίες πιο εύκολα.

Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη ενημέρωση της Αναζήτησης Google που θα τροφοδοτείται πλέον με την generative AI, απειλώντας ευθέως το νέο Bing. Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι παρά την ώθηση που του έχει δώσει η Microsoft, δεν έχει ανακτήσει όσο θα ήθελε το χαμένο έδαφος στις μηχανές αναζήτησης, και τώρα αυτό το χάσμα ίσως μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα, η Google ξεκίνησε ήδη την προεπισκόπηση των νέων λειτουργιών της νέας μηχανής αναζήτησης στα Search Labs μέσω της πειραματικής έκδοσης του SGE (Search Generative Experience). Είναι διαθέσιμη στον Chrome για υπολογιστές και στην εφαρμογή Google (Android και iOS).

Η ενημέρωση SGE είναι ένας νέος αλγόριθμος που αναπτύσσει η Google για να βελτιώσει τον τρόπο κατάταξης των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Έχει σχεδιαστεί για να λαμβάνει υπόψη ένα ευρύτερο φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της συνάφειας του περιεχομένου, της ποιότητας της πηγής, και των προτιμήσεων απορρήτου του χρήστη.

Ωστόσο, αυτή την ενημέρωση μπορούν να τη δουν στην πράξη μόνο οι χρήστες των ΗΠΑ. Επιπλέον, σε αντίθεση με το chatbot Bard της εταιρείας όπου μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με VPN, το νέο Google search δεν μπορούμε να το δοκιμάσουμε στην Ελλάδα, ακόμη και αν έχουμε ορίσει αμερικάνικη IP.

Έτσι, για να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα, θα δείξουμε αυτές τις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χρήσης της αναζήτησης, που αναμένεται να εμφανιστούν σύντομα και σε εμάς.

AI Powered Snapshots – Στιγμιότυπα τεχνητής νοημοσύνης

Τα στιγμιότυπα που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι απλά αποσπάσματα κειμένου που δημιουργούνται από την AI. Με άλλα λόγια, όταν κάνουμε την αναζήτηση Google, αυτό που θα βλέπουμε πρώτα είναι απαντήσεις με προσχέδια στιγμιότυπων τύπου Bard.

Google Search ΑΙ 5μμ

Έτσι, στην Αναζήτηση Google θα μας εμφανίζονται συνήθως τρία κύρια πράγματα στη σελίδα των αποτελεσμάτων. Τα σύντομα αποσπάσματα από σχετικά άρθρα, η τυπική λίστα των σχετικών συνδέσμων προς εξερεύνηση, και ορισμένες διαφημίσεις που σχετίζονται με το ερώτημά μας.

Επίσης, η Google θα μας δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας του κειμένου με τις ακριβείς πηγές από τις οποίες αντλήθηκε, τα οποία θα εμφανίζονται σε εμφανές σημείο με ξεχωριστό μενού.

Google Search ΑΙ 2

Το σημαντικό εδώ είναι ότι τα στιγμιότυπα AI δε θα αντλήσουν περιεχόμενο από μία μόνο πηγή. Η τεχνητή νοημοσύνη θα το συνθέσει με αποτελέσματα από πολλές αξιόπιστες πηγές για να παρέχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το ερώτημά μας.

Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται στο ελάχιστο οι τυχόν έξτρα ενέργειες και κλικ που κάναμε για να διασταυρώσουμε ή να συγκεντρώσουμε τις πληροφορίες που θα μας έδιναν τα διαδοχικά αποτελέσματα της αναζήτησης.

Βελτίωση αναζήτησης με generative AI

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ψάχνουμε για ένα νέο ποδήλατο για τις μετακινήσεις μας, και ταυτόχρονα θέλουμε πληροφορίες για τις πιο ενδεδειγμένες κατηγορίες ανάλογα τον σωματότυπο μας, καθώς και σύγκριση χαρακτηριστικών, χρωμάτων, κ.τ.λ.

Κανονικά, θα έπρεπε να χωρίσουμε αυτή τη μία ερώτηση σε μικρότερες διαδοχικές ερωτήσεις, και να ερευνήσουμε κάθε στοιχείο το ένα μετά το άλλο, μια μάλλον χρονοβόρα εργασία.

Με την generative AI, το νέο Google search μπορεί να κάνει αυτή τη σύνθετη αναζήτηση για εμάς. Έτσι, αντί να περάσουμε από πολλά στάδια για να εντοπίσουμε αυτό που θέλουμε, τα στιγμιότυπα AI θα μας κάνουν όλη τη δουλειά σε κλάσματα δευτερολέπτων.

Στο κάτω τμήμα των αποτελεσμάτων της κάθε αναζήτησης μας, θα υπάρχει μια σειρά από επακόλουθες ερωτήσεις και προτεινόμενα επόμενα βήματα που μπορούμε να επιλέξουμε, εάν θέλουμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Λειτουργία συνομιλίας στην αναζήτηση

Ταυτόχρονα, θα υπάρχει και το σχετικό πεδίο συνομιλίας, μια λειτουργία τύπου chatbot όπου μπορούμε να ρωτήσουμε την Google περισσότερα σχετικά με το θέμα που εξερευνάμε. Για να ενεργοποιήσουμε το Chat Mode, θα χρειαστεί να πατήσουμε στο “Συνέχεια” που θα βλέπουμε στο κάτω μέρος του πλαισίου των προσχεδίων με τα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, αν η αρχική αναζήτησή μας ήταν “καλά ποδήλατα για βαρύ αναβάτη σε διαδρομές 20-30 χλμ. με λόφους”, αρχικά τα στιγμιότυπα AI θα μας έχουν εμφανίσει προσχέδια με ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων.

Το νέο Google search θα λαμβάνει υπόψη όλο αυτό το πλαίσιο των αποτελεσμάτων, και επομένως, δε θα χρειαστεί να κάνουμε ξανά την ίδια ερώτηση στην AI. Μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί που σταμάτησε.

Έτσι, στο πεδίο της συνομιλίας απλά θα πατάμε στο “Συνέχισε”, και κατόπιν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια προτροπή όπως π.χ, “κόκκινα ποδήλατα” για να περιορίσουμε τα αποτελέσματα που δημιουργήθηκαν από την AI για τα κατάλληλα ποδήλατα που αναζητούμε.

Επιπλέον, καθώς θα έχουμε όλα τα αποτελέσματα σε μια καρτέλα στην οθόνη μας, μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω και με άλλες προτροπές, όπως π.χ, η επιθυμητή χώρα κατασκευής. H τεχνητή νοημοσύνη θα περιορίσει περαιτέρω τα αποτελέσματα με τα καλά ποδήλατα από αυτή τη χώρα.

Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν έναν συναρπαστικό τρόπο φιλτραρίσματος των αποτελεσμάτων αναζήτησης με ακρίβεια. Για πρώτη φορά στην Αναζήτηση Google θα μπορούμε να εκτελούμε πολύ περίπλοκα ερωτήματα, και να περιμένουμε με σιγουριά πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Παραγωγή περιεχομένου

Όπως γίνεται με τα ChatGPT, Bing Chat, και Claude, έτσι και με το νέο Google Search μπορούμε να του ζητήσουμε να μας δημιουργήσει περιεχόμενο για εμάς. Μπορούμε να του απευθύνουμε οποιοδήποτε ερώτημα με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε και με τα chatbots.

Google Search ΑΙ 10

Όπως και με το Google search, έτσι και η συνομιλία με την τεχνητή νοημοσύνη της Google θα τροφοδοτείται φυσικά από ενημερωμένο και πρόσφατα δημοσιευμένο περιεχόμενο καθώς και από παλαιότερες δημοσιεύσεις.

Τέλος, ένα άλλο χαρακτηριστικό της νέας αναζήτησης Google είναι οι αγορές με τη βοήθεια της AI. Επιτρέπει να περιορίσουμε τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν παρέχοντας και προτεινόμενα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της λειτουργίας συνομιλίας.

Η ενημέρωση SGE για το νέο Google Search ήδη είναι σε πρώιμο στάδιο, αλλά αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Google εργάζεται για να συμμορφωθεί με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ, και μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει σταδιακά το νέο Google search σε όλους.

Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο Google Search AI;

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps