Home » Hardware » Πλήρης Και Ασφαλής Καθαρισμός Υπολογιστή Από Σκόνη
Πλήρης Και Ασφαλής Καθαρισμός Υπολογιστή Από Σκόνη

Πλήρης Και Ασφαλής Καθαρισμός Υπολογιστή Από Σκόνη

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η θερμότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των υπολογιστών. Η σκόνη που μαζεύεται με τον καιρό στο εσωτερικό ενός PC, όχι μόνο θερμαίνει επιπλέον τα ηλεκτρονικά, αλλά μπορεί να κολλήσει και τους ανεμιστήρες, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον εξοπλισμό. Δείτε στον οδηγό μας πώς γίνεται ο καθαρισμός υπολογιστή από σκόνη, ώστε να αποφευχθούν τα παραπάνω προβλήματα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για καθαρισμό laptop από σκόνη, δείτε τον οδηγό μας:

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα

Η υπερθέρμανση λόγω της σκόνης είναι ο σιωπηλός δολοφόνος των υπολογιστών, και ειδικά των laptop. Σε προηγούμενο οδηγό είδαμε πώς να αποφύγουμε την υπερθέρμανση laptop….

Πότε και γιατί να καθαρίσουμε τον υπολογιστή

Όταν κάτι δεν το χρησιμοποιούμε, λέμε πως το έχουμε και “μαζεύει σκόνη”. Στον υπολογιστή, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Όσο περισσότερο τον χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερη σκόνη μαζεύει.

Αν τον έχουμε στο πάτωμα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Άμα καπνίζουμε κιόλας στον χώρο του υπολογιστή, θα έχουμε πρόβλημα. Ο καπνός που εκπνέουμε, περιέχει έλαια. Αυτά τα έλαια ανακατεύονται με τη σκόνη, και την κάνουν να κολλάει σαν βδέλλα. Με άλλα λόγια, δεν θα φεύγει με ένα απλό φύσημα.

Σε περίπτωση που έχουμε και κάποιο κατοικίδιο, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε και τρίχες μέσα στο κουτί και στους ανεμιστήρες.

Αν δεν έχουμε κατοικίδιο, και δεν καθαρίζουμε ποτέ τον υπολογιστή, αργά ή γρήγορα θα αποκτήσουμε ένα – ή και περισσότερα.

Ενδεχομένως να είναι αράχνες.

Ίσως είναι οι εξάποδες φιλενάδες που όλοι λατρεύουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί τα κατοικίδια να ανήκουν στην κατηγορία των θηλαστικών.

Τα πιο ακριβά κουτιά συνήθως έχουν φίλτρα για τη σκόνη μπροστά από τους ανεμιστήρες. Τα φίλτρα σίγουρα θα εμποδίσουν ένα μεγάλο μέρος της σκόνης απ’ το να εισέλθει στο κουτί μας.

Και πάλι, όμως, χρειάζεται να καθαρίζουμε εσωτερικά το κουτί τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Και φυσικά, επιβάλλεται να καθαρίζουμε και τα φίλτρα, ώστε να μην βουλώσουν.

Ιδανικά, θα πρέπει να καθαρίζουμε το κουτί μία φορά το εξάμηνο. Αν μπορούμε και μία φορά το τρίμηνο, ακόμα καλύτερα.

Εξοπλισμός

Το μόνο εργαλείο που χρειάζεται ο καθαρισμός υπολογιστή, είναι ένας φυσητήρας.

Όχι τέτοιος φυσητήρας. Ηλεκτρικός φυσητήρας. Blower, φυσερό, πώς το λένε.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και σπρέι πεπιεσμένου αέρα – τα οποία στην πραγματικότητα περιέχουν προπάνιο, όχι αέρα.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι ένα κάνιστρο δεν θα μας φτάσει. Και δεδομένου ότι κοστίζουν γύρω στα 3€ – 5€, δεν αξίζει η αγορά τους.

Ένας απλός φυσητήρας θα μας κοστίσει το πολύ 20€ – ίσως και λιγότερο αν βρούμε κάποια προσφορά – και το πιθανότερο είναι να αντέξει μια ζωή.

Ό,τι κι αν κάνετε, μην χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σας σκούπα για να ρουφήξει τη σκόνη. Η σκούπα είναι πιθανό να δημιουργήσει στατικό ηλεκτρισμό. Και όλοι ξέρουμε τι κάνει ο στατικός ηλεκτρισμός σε έναν υπολογιστή.

Επιπλέον, μην επιχειρήσετε να φυσήξετε τη σκόνη με σεσουάρ στο κρύο. Όσα watt κι αν είναι, το σεσουάρ δεν έχει αρκετή ισχύ για να φυσήξει τη σκόνη από το εσωτερικό του υπολογιστή μας, σε σύγκριση με ένα φυσητήρα.

Όσο για σεσουάρ με ζεστό αέρα, ειλικρινά, χρειάζεστε εμάς για να σας πούμε πως είναι η χειρότερη ιδέα στον κόσμο;

Προετοιμάζοντας το κουτί

Αφού προμηθευτούμε κάποιο φυσερό, μπορεί να ξεκινήσει ο καθαρισμός υπολογιστή.

Για αρχή, θα πρέπει να κλείσουμε τον υπολογιστή μας εντελώς. Καλό είναι να κλείσουμε και τον διακόπτη του τροφοδοτικού.

Έπειτα, πατάμε για μερικά δευτερόλεπτα το κουμπί power, ώστε να αδειάσουν πλήρως οι πυκνωτές.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε όλα τα καλώδια από το πίσω μέρος του υπολογιστή. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο καθαρισμός υπολογιστή δεν μπορεί να γίνει μέσα στο σπίτι.

Είναι προφανές ότι θα γεμίσει παντού σκόνη. Όχι μόνο θα την αναπνεύσουμε, αλλά θα την ξανατραβήξει ο υπολογιστής, με αποτέλεσμα να κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Έτσι, θα πρέπει να μεταφέρουμε προσεκτικά το κουτί σε κάποιον εξωτερικό χώρο, όπως στο μπαλκόνι ή στην αυλή.

Το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε, πριν αρχίσει ο καθαρισμός υπολογιστή, είναι να αφαιρέσουμε το πλαϊνό καπάκι του κουτιού.

Η πλειοψηφία των κουτιών διαθέτει δύο βίδες στο πίσω μέρος. Αφαιρώντας τες, μπορούμε να τραβήξουμε το πλαϊνό προς τα πίσω.

Ενδέχεται, βέβαια, το κουτί μας να ανοίγει με διαφορετικό τρόπο. Κάποια κουτιά διαθέτουν μεντεσέδες και ανοίγουν σαν πόρτες, ενώ άλλα μπορεί να βγαίνουν προς τα πάνω.

Βουτιά στο εσωτερικό

Με το κουτί σε εξωτερικό χώρο και τον φυσητήρα στο χέρι, ξεκινάμε να καθαρίζουμε το εσωτερικό του PC μας.

Όταν καθαρίζουμε ανεμιστήρες, φροντίζουμε να τους κρατάμε με το δάχτυλό μας, ώστε να εμποδίσουμε την περιστροφή τους. Ορισμένοι ανεμιστήρες μπορεί να ραγίσουν αν περιστραφούν με υπερβολική ταχύτητα.

Αυτός ο κανόνας ισχύει και για τους ανεμιστήρες του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών.

Αφού τελειώσουμε με το εσωτερικό, αφαιρούμε τα φίλτρα του κουτιού μας – αν διαθέτει – και τα καθαρίζουμε και αυτά.

Συνήθως, θα υπάρχει και φίλτρο στο κάτω μέρος του κουτιού, το οποίο θα εμποδίζει τη σκόνη να εισέλθει στο τροφοδοτικό. Θα πρέπει, λοιπόν, να καθαρίσουμε και αυτό το φίλτρο.

Επίσης, μπορούμε να φυσήξουμε με τον φυσητήρα το εξωτερικό μέρος του τροφοδοτικού. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αφαιρούμε τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού για να τον καθαρίσουμε. Θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτό που μπορούμε να καθαρίσουμε απ’ έξω.

Ακόμα και εκτός πρίζας, τα τροφοδοτικά διατηρούν υψηλές τάσεις στο εσωτερικό τους, και δεν πρέπει για κανένα λόγο να ανοίξουμε ένα τροφοδοτικό.

Επίμονη σκόνη

Όπως αναφέραμε στην αρχή, αν καπνίζουμε στον χώρο του υπολογιστή, τότε η σκόνη θα έχει κολλήσει επάνω στα εξαρτήματά μας. Ειδικά στους ανεμιστήρες, ένα απλό φύσημα δεν θα αρκεί για να αφαιρεθεί όλη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορούμε να αφαιρέσουμε τους ανεμιστήρες από το κουτί, και να χρησιμοποιήσουμε ένα λεπτό πινέλο για να τινάξουμε τη σκόνη.

Αν δεν διαθέτουμε πινέλο, μία παλιά οδοντόβουρτσα θα κάνει τη δουλειά. Σαφώς, δεν χρησιμοποιούμε νερό ή άλλα υγρά. Και προφανώς, ούτε οδοντόκρεμα.

Αλλαγή πάστας στον επεξεργαστή

Ανάμεσα στον επεξεργαστή και στην ψήκτρα του, υπάρχει ένα πολύ λεπτό στρώμα πάστας, ώστε να εμποδίζει τη θερμότητα να εγκλωβίζεται ανάμεσα στα δύο μέταλλα.

Μετά από αρκετό καιρό, αυτή η πάστα στεγνώνει και θέλει αλλαγή. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να την αλλάζουμε κάθε φορά που καθαρίζουμε τον υπολογιστή – εκτός κι αν το κάνουμε μία φορά στα πέντε χρόνια.

Σε μελλοντικό οδηγό θα δούμε αναλυτικά πώς γίνεται η αλλαγή πάστας, καθώς και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την τοποθέτησή της.

Καθαρισμός υπολογιστή επετεύχθη

Αφού τελειώσουμε με τους ανεμιστήρες, ο καθαρισμός υπολογιστή έφτασε στο τέλος του.

Πριν κλείσουμε το κουτί, θα πρέπει να κάνουμε έναν έλεγχο ότι όλα πήγαν καλά, κι και δεν κουνήσαμε κανένα καλώδιο, καμία κάρτα, ή καμία μνήμη στην πορεία.

Για να κάνουμε τον έλεγχο, συνδέουμε στον υπολογιστή το καλώδιο τροφοδοσίας, το καλώδιο της οθόνης, και το πληκτρολόγιο. Δεν χρειάζεται να συνδέσουμε τα πάντα, πχ εκτυπωτή ή άλλες συσκευές.

Έπειτα, ανοίγουμε τον διακόπτη του τροφοδοτικού, και πατάμε το κουμπί Power.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι να μπούμε στα Windows, αρκεί να ακούσουμε το χαρακτηριστικό “μπιπ” και να δούμε κάποιο σήμα στην οθόνη μας.

Αν ο υπολογιστής μας δεν ανοίξει καθόλου, πιέζουμε καλά στη θέση τους την κάρτα γραφικών, τις μνήμες, και τα καλώδια της μητρικής. Κάνουμε και έναν έλεγχο ότι το PC μας βρίσκεται στην πρίζα.

Σε περίπτωση που ο υπολογιστής ανοίγει, αλλά δεν μπαίνει στα Windows, ενδεχομένως να έχει κουνηθεί το καλώδιο του δίσκου μας. Φροντίζουμε να το πιέσουμε κι αυτό καλά στη θέση του.

Αν όλα είναι εντάξει, κουμπώνουμε το καπάκι του κουτιού, συνδέουμε όλα τα υπόλοιπα καλώδια, και είμαστε έτοιμοι.

Πόσο συχνά καθαρίζετε τον υπολογιστή σας;

Μέχρι να εφευρεθούν τα self-cleaning κουτιά, θα πρέπει να καθαρίζουμε τον υπολογιστή μας χειροκίνητα.

Σας φάνηκε εύκολος ο καθαρισμός υπολογιστή; Ποιο είναι το πιο παράξενο πράγμα που εντοπίσατε ποτέ στο εσωτερικό ενός κουτιού κατά τον καθαρισμό του;

Γράψτε μας τις ιστορίες τρόμου και τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps