Τα email είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο επικοινωνίας, προσωπικής και επαγγελματικής. Εάν όμως τα εισερχόμενά μας κατακλύζονται από αλληλογραφία που δεν μας ενδιαφέρει – διαφημιστικά, spam, ή και απάτες – γίνεται δύσκολη η αναζήτηση για τα σημαντικά μηνύματα. Δείτε τέσσερις δωρεάν εφαρμογές για την διαχείριση email και τον καθαρισμό του inbox.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Τι είναι τα προγράμματα για τη διαχείριση email

Οι εφαρμογές για την διαχείριση email έχουν την μορφή μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ή ενός λογισμικού για smartphone/tablet.

Μέσω της συνεργασίας τους με τους webmail λογαριασμούς μας (Gmail, Outlook.com, Yahoo), βοηθούν να διαγραφούμε εύκολα από λίστες συνδρομής και να καταργήσουμε αλληλογραφίες που δεν μας ενδιαφέρουν πλέον.

Αυτό επιτυγχάνεται με μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία από αυτές των email υπηρεσιών, με σκοπό να διατηρήσουμε τα σημαντικά email σε προτεραιότητα και να εξοικονομήσουμε χρόνο σε επαγγελματικού χαρακτήρα επικοινωνίες.

2 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Παράλληλα, η χρήση τους μπορεί να είναι συμπληρωματική των webmail clients με το να δίνουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μας.

Στη συνέχεια του οδηγού, θα παρουσιάσουμε τα πληρέστερα δωρεάν προγράμματα του είδους.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε επιπρόσθετα και για το πως μπορούμε να διαγράφουμε μόνιμα τα spam, δείτε τον οδηγό μας:

Διαγραφή Spam μόνιμα στο Gmail και το Outlook.com

Οι περισσότεροι από εμάς δεχόμαστε δεκάδες ή εκατοντάδες spam κάθε μέρα. Μερικοί συγκεκριμένοι spammers, όμως, είναι ιδιαίτερα επίμονοι, ενοχλώντας μας τακτικά με τις δήθεν προσφορές…

Unroll.me

Το Unroll.me είναι μια online υπηρεσία αλλά και ένα iOS application για την διαχείριση email, που συμβάλλει στον καθαρισμό του inbox μας. Συνεργάζεται με τους δημοφιλέστερους παρόχους, δηλαδή με το: Gmail, Outlook.com, Yahoo, iCloud, AOL Mail κ.α.

Για να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, χρειάζεται να πάρει μια άδεια. Στο Gmail και στο Outlook.com (πρώην Hotmail), που είναι και οι δημοφιλέστερες σύμφωνα με το Google Trends, γίνεται μέσω του πρωτοκόλλου εξουσιοδότησης OAuth χωρίς να δώσουμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας.

3 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Το OAuth, με απλά λόγια, είναι ένα πρότυπο διασύνδεσης εφαρμογών που δεν καθιστά απαραίτητη την χρήση των κωδικών πρόσβασης μας σε τρίτες εφαρμογές.

Αυτό αυξάνει το επίπεδο ασφάλειας, αν και οι περισσότερες σοβαρές εταιρείες αναφέρουν ρητά ότι είναι εξαιρετικά προσεκτικές με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

4 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Όσοι πάροχοι δεν υποστηρίζουν αυτό το πρωτόκολλο σύνδεσης, γίνεται κρυπτογράφηση των στοιχείων μας για ασφάλεια.

Για να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή στον υπολογιστή, δημιουργούμε έναν δωρεάν λογαριασμό στην ιστοσελίδα της. Tο συγκεκριμένο παράδειγμα, συνδέσαμε την εφαρμογή με ένα λογαριασμό Outlook.com. Κατά την διάρκεια της εγγραφής θα μας πληροφορήσει με ποιες άδειες πρόσβασης χρειάζεται να της παρέχουμε.

5 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Αν για οποιοδήποτε λόγο αλλάξουμε γνώμη, μέσα στις ρυθμίσεις του Outlook.com μπορούμε να τις επεξεργαστούμε. Αντίστοιχα το ίδιο μπορεί να γίνει και σε Gmail.

6 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Έπειτα, θα τρέξει μια σάρωση του email λογαριασμού μας και θα μας ενημερώσει σε πόσες λίστες συνδρομής είμαστε εγγεγραμμένοι.

7 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Ακολούθως, στην επόμενη οθόνη θα εμφανιστεί η λίστα με τα sites και τις υπηρεσίες που είμαστε συνδρομητές.

Εκεί, στα δεξιά της οθόνης διακρίνουμε 3 επιλογές. Πατώντας το “Keep in inbox”, θα συνεχίσουν να έρχονται στα εισερχόμενα μας ενώ επιλέγοντας το “Unsubscribe” θα διαγραφούμε από αυτές.

8 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Όσα newsletters αλλά και ειδοποιήσεις από τα social media μας τοποθετηθούν στο “Add to Rollup”, θα εμφανίζονται καθημερινώς με την μορφή μιας ευδιάκριτης περίληψης.

9 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Εφόσον επιλέξουμε τα επιθυμητά, κάνουμε check στο “Continue” για να μεταβούμε στο κεντρικό παράθυρο του προγράμματος. Μόλις εισέλθουμε στο κεντρικό panel πάνω δεξιά, δίπλα από την διεύθυνση του email μας, βρίσκουμε το πλαίσιο διαχείρισης του εργαλείου.

Μερικές από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις είναι η οριστική διαγραφή μας από την υπηρεσία και η συχνότητα ενημέρωσης μας για καινούργιες μας εγγραφές σε newsletters. Aν θέλουμε να τις ξαναεπεξεργαστούμε, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Edit Subscriptions” που βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας.

10 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Τέλος, στο πεδίο “Your Rollup” μπορούμε να ανατρέχουμε για να διαβάσουμε την καθημερινή σύνοψη της αλληλογραφίας μας. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δουλέψουμε την εφαρμογή και στο iOS.

Unsubscriber

Το Unsubscriber είναι ένα προϊόν για την διαχείριση email, το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία ReturnPath, που ειδικεύεται στις εφαρμογές λογισμικού.

Διατίθεται δωρεάν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε μέσο μας παρέχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Και αυτό υποστηρίζει τις γνωστότερες webmail υπηρεσίες.

Για να συνδεθούμε, μεταφερόμαστε στο site του για να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό. Ενημερωνόμαστε για τις πληροφορίες που θα έχει πρόσβαση το πρόγραμμα και επιβεβαιώνουμε. Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή μας, είμαστε έτοιμοι να αφαιρέσουμε τις συνδρομές που δεν μας ενδιαφέρουν.

11 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Για να το κάνουμε αυτό, ανοίγουμε μια νέα καρτέλα στον browser και συνδεόμαστε στο webmail μας. Εκεί όπως θα δούμε θα έχει δημιουργηθεί ένας φάκελος “Unsubscribe”.

12 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Με drag n' drop μεταφέρουμε τα newsletters που δεν μας είναι επιθυμητά σε αυτόν τον φάκελο. Αυτομάτως, το Unsubscriber θα γνωστοποιήσει στον αποστολέα την επιθυμία μας για διαγραφή. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό, ότι επιπλέον μήνυμα έρχεται από τον ίδιο θα τοποθετείται κατευθείαν στον Unsubscribe φάκελο.

Εάν θέλουμε να επαναφέρουμε έναν αποστολέα από την διαγραφή, θα πρέπει να συνδεθούμε στην online υπηρεσία του Unsubscriber. Όταν συνδεθούμε, στα αριστερά της οθόνης θα βρούμε το “UNSUBSCRIBED LIST”.

13 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Εκεί μέσα θα τον βρούμε, και κάνοντας δεξί κλικ → “Allow Back in My Inbox” θα ξαναλαμβάνουμε από αυτόν ενημερώσεις. Ακριβώς από κάτω, στο “SUPPORT” θα βρούμε την επιλογή οριστικής διαγραφής από την υπηρεσία για την περίπτωση που το επιθυμούμε.

Κλείνοντας, να ενημερώσουμε ότι δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να μετακινήσουμε email από τον φάκελο Spam στον Unsubscribe, διότι δεν θα κερδίσουμε τίποτα.

Οι νόμιμοι αποστολείς συμμορφώνονται με την νομοθεσία CAN-SPAM που είναι ο κανόνας αποστολής εμπορικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και διαθέτουν πληροφορίες διαγραφής, σε αντίθεση με τους spammers που ακολουθούν παράνομες διαδικασίες.

Unlistr

Το Unlistr είναι μια εφαρμογή για την διαχείριση email, που διατίθεται δωρεάν για φορητές συσκευές με Android και iOS. Συνεργάζεται με όλους τους δημοφιλείς email λογαριασμούς, που υποστηρίζουν τα πρωτόκολλα IMAP/POP.

14 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Αυτά τα πρωτόκολλα είναι διαδικτυακά πρότυπα επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τις email εφαρμογές (email clients) για να ανακτήσουν τα μηνύματα μας από τον αντίστοιχο server του παρόχου. Το ακόλουθο παράδειγμα για την υπηρεσία, θα γίνει σε Android λειτουργικό. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δουλέψουμε το πρόγραμμα και σε iOS.

Βρίσκουμε το Unlistr στο Google Play και πριν αρχίσει η εγκατάσταση, θα μας ενημερώσει για τις περιοχές που χρειάζεται πρόσβαση.

15 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Δίνουμε την συγκατάθεση μας εφόσον το επιθυμούμε, και ολoκληρώνουμε το installation. Στην επόμενη οθόνη μας εξηγεί συνοπτικά πως λειτουργεί η εφαρμογή, αν δεν θέλουμε πατάμε το skip πάνω δεξιά.

Στην συνέχεια, πληκτρολογούμε τα στοιχεία του email λογαριασμού μας και επιβεβαιώνουμε.

16 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Κάνοντας κλικ το λογότυπο πάνω αριστερά, εμφανίζεται ένα πλαίσιο με τις επιλογές διαχείρισης του προγράμματος. Στο “Add Account” μπορούμε να προσθέσουμε και άλλο email ενώ στο “Switch Account” έχουμε την δυνατότητα να αλλάζουμε λογαριασμούς.

Πατώντας το “Server Settings”, μεταφερόμαστε στις ρυθμίσεις που αφορούν την σύνδεση μας στον server του αντίστοιχου παρόχου email. Καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί αν θελήσουμε να τις επεξεργαστούμε, γιατί μια λάθος επιλογή ενδέχεται να διακόψει την λήψη της ηλεκτρονικής μας αλληλογραφίας.

Για να καταργήσουμε συνδρομές σε newsletters, μεταβαίνουμε στην κεντρική οθόνη και επιλέγουμε έναν φάκελο, όπως το inbox, για σάρωση.

17 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Όταν ολοκληρωθεί το scanning, θα δούμε έναν κατάλογο με τους αποστολείς που είμαστε εγγεγραμμένοι.

Πατώντας πάνω τους και στην συνέχεια στο “Unsubscribe” η εφαρμογή θα αιτηθεί την διαγραφή μας. Eνώ αν κάνουμε check στο “Keep” θα τους χαρακτηρίσει ως επιθυμητούς.

18 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Αν θέλουμε να τους ξαναεπεξεργαστούμε, θα πρέπει να πάμε στον διαχειριστικό πίνακα και στην επιλογή “Edit Keep List”.

Τέλος, το διαφορετικό χαρακτηριστικό που έχει αυτό το εργαλείο σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι το αυτόματο σκανάρισμα φακέλων μέσω προγραμματισμού με το “Set a Schedule”.

19 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Εάν ανιχνευτεί κάποια καινούργια μας εγγραφή σε newsletter, θα μας ενημερώσει με μια ειδοποίηση.

ZeroMail

Το ZeroMail είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία για την διαχείριση email και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συσκευή.

Υποστηρίζει μόνο το Gmail, και αυτό που κάνει είναι να ανιχνεύει τα αυτοματοποιημένα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και με εντολή μας, να σταματά την αποστολή τους.

Για να το χρησιμοποιήσουμε, πηγαίνουμε στο site του και δημιουργούμε ένα λογαριασμό. Κατά την εγγραφή μας, θα μας ενημερώσει και για τις προσβάσεις που θα έχει.

20 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Όταν συνδεθούμε, θα εκτελέσει μια σάρωση του email account μας. Αν βρει εγγραφές συνδρομής, θα ρωτήσει εάν θέλουμε να τις συμπεριλάβει σε μια σύνοψη ή να τις αφήσει στα εισερχόμενα.

21 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Μόλις επιλέξουμε αυτό που θέλουμε, θα βρούμε μπροστά μας τις ρυθμίσεις διαχείρισης της εφαρμογής. Η πιο σημαντική είναι η λίστα με τα newsletters, όπου διαθέτουμε 3 επιλογές επεξεργασίας.

22.2 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Η πρώτη είναι το “Deliver”, που σημαίνει ότι αν το επιλέξουμε θα συνεχίσουν να έρχονται κανονικά στο inbox μας.

Αν κάνουμε check το “Digest”, θα συμπεριλαμβάνονται συγκεντρωτικά σε μια ημερήσια περίληψη που την βρίσκουμε στην αντίστοιχη καρτέλα του panel…

23 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

…ενώ στο “Block” θα σταματήσει η λήψη τους. Κλείνοντας, στην καρτέλα “Dashboard” έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε με την μορφή διαγραμμάτων την δραστηριότητα του λογαριασμού μας.

24 Διαχείριση email & Καθαρισμός Inbox με Δωρεάν Εφαρμογές Εφαρμογές

Χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή για την διαχείριση email;

Εάν χρησιμοποιείτε κάποια από τις παραπάνω εφαρμογές και ιστοσελίδες, ή μία άλλη αντίστοιχη δωρεάν υπηρεσία για την διαχείριση email, γράψτε μας στα σχόλια.