Home » Technology Explained » Αγορά Εκτυπωτή – Πώς Να Επιλέξουμε Τον Κατάλληλο

Αγορά Εκτυπωτή – Πώς Να Επιλέξουμε Τον Κατάλληλο

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η αγορά εκτυπωτή θα έπρεπε να ήταν απλή. Αποφασίζουμε πόσα χρήματα θέλουμε να δώσουμε, αγοράζουμε εκτυπωτή, και εκτυπώνουμε. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα είναι κάθε άλλο παρά απλά, και αυτό γιατί στην αγορά εκτυπωτή πρέπει να λάβουμε υπόψη αμέτρητους παράγοντες πριν προχωρήσουμε. Στον οδηγό αυτό θα δούμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε γύρω από την ιδανική αγορά εκτυπωτή για τις ανάγκες μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να να εντοπίσουμε άμεσα τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς, και να αναδείξουμε τα καλύτερα μοντέλα εκτυπωτών για κάθε χρήση, χρησιμοποιήσαμε τα εργαλεία του BestPrice.gr.

Προδιαγραφές εκτύπωσης

Πριν βουτήξουμε στα άδυτα της αγοράς εκτυπωτή, επιβάλλεται να γνωρίζουμε τις βασικές προδιαγραφές τους.

Το να γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα νούμερα και οι ορολογίες που θα συναντήσουμε, θα μας βοηθήσει σημαντικά στην αγορά εκτυπωτή και στο να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή.

Έγχρωμη ή ασπρόμαυρη εκτύπωση

Μία από τις βασικότερες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για την αγορά εκτυπωτή είναι αν θέλουμε να εκτυπώνουμε έγχρωμες σελίδες, ή αν μας αρκεί η ασπρόμαυρη εκτύπωση.

Παρότι το θεωρούμε προφανές, να σημειώσουμε ότι ο έγχρωμος εκτυπωτής μπορεί να εκτυπώσει ασπρόμαυρα. Αντίθετα, ένας ασπρόμαυρος εκτυπωτής δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει έγχρωμη εκτύπωση.

Γι' αυτόν τον λόγο, η απόφασή μας είναι καθοριστικής σημασίας. Αν θέλουμε να τυπώσουμε οτιδήποτε έγχρωμο, θα πρέπει να φροντίσουμε εξαρχής να επιλέξουμε έναν έγχρωμο εκτυπωτή.

Πολυμηχάνημα (εκτυπωτής, scanner, fax)

Τα πολυμηχανήματα είναι συσκευές που συνδυάζουν εκτυπωτή, σαρωτή (scanner), ή και fax. Συχνά, θα τα δούμε να αναφέρονται ως MFP (Multi Function Printer).

Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αυτόνομα ως εκτυπωτές, scanner, ή fax, αλλά κάποιες φορές υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης τους ως φωτοτυπικά, εκτυπώνοντας αυτόματα ό,τι έχουμε τοποθετημένο στο scanner, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης υπολογιστή.

Τα πολυμηχανήματα κοστίζουν σχεδόν το ίδιο όσο ένας σκέτος εκτυπωτής, οπότε συχνά είναι προτιμότερο να επιλέξουμε όλο το πακέτο.

Ωστόσο, πλέον η ανάγκη για σάρωση εγγράφων γίνεται όλο και μικρότερη. Με μία απλή φωτογραφία από το κινητό μας μπορούμε να “σκανάρουμε” οποιοδήποτε έγγραφο. Στη συνέχεια, το στέλνουμε άμεσα με email, ή με κάποιο άλλο μέσο επικοινωνίας.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων και OCR με το Κινητό ή το Tablet

Μία από τις δυνατότητες των κινητών συσκευών που διαθέτουν κάμερα, είναι η σάρωση εγγράφων. Σε συνδυασμό με την οπτική αναγνώριση των χαρακτήρων ενός κειμένου, αποτελεί ιδανική…

Έτσι, είναι πιθανό να καταλήξουμε με ένα αρκετά ογκώδες πολυμηχάνημα, το οποίο μένει αχρησιμοποίητο.

Όσο για το fax, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ακόμα πιο απίθανο να το χρησιμοποιήσουμε, ειδικά σε οικιακή χρήση.

Ανάλυση εκτύπωσης – DPI

Η ανάλυση του εκτυπωτή σε DPI (Dots Per Inch) είναι ένα από τα πιο διαφημισμένα χαρακτηριστικά των εκτυπωτών.

Ο αριθμός αυτός αναφέρεται στο πόσες κουκκίδες μελανιού ή toner υπάρχουν ανά τετραγωνική ίντσα χαρτιού.

Αρκετοί χρήστες συγχέουν το DPI με το PPI (Pixels Per Inch), που συναντάμε συχνά στα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων.

Το PPI χρησιμοποιείται για να μετρήσει το πώς μία εικόνα θα τυπωθεί σε οποιοδήποτε μέσο (όπως το χαρτί).

Για παράδειγμα, αν έχουμε μία εικόνα διαστάσεων 600×300 pixels, και αποφασίσουμε να την εκτυπώσουμε σε ανάλυση 150 PPI, σημαίνει ότι ανά μία ίντσα χαρτιού, θα αντιστοιχίσουμε 150 pixels. Άρα για τα 600 pixel οριζόντια, η εκτύπωσή μας θα πιάσει 4 ίντσες στο χαρτί, ενώ για τα 300 pixel, 2 ίντσες κάθετα.

Αν την ίδια εικόνα την τυπώσουμε σε ανάλυση 300 PPI, τότε ανά μία ίντσα χαρτιού, θα έχουμε 300 pixels. Κατά συνέπεια, η τυπωμένη εικόνα θα πιάνει 2 ίντσες οριζόντια και μία ίντσα κάθετα.

Το PPI, λοιπόν, έχει άμεση σχέση με το μέγεθος της εκτύπωσης. Δεν επηρεάζεται με κανέναν τρόπο από τον εκτυπωτή.

Αυτό που μπορεί να επηρεάσει ο εκτυπωτής είναι το DPI, ή όπως είπαμε, οι κουκκίδες που θα τυπωθούν ανά τετραγωνική ίντσα χαρτιού.

Αν ένας εκτυπωτής αναφέρει ανάλυση 600×600 DPI, αυτό σημαίνει ότι η βέλτιστη ανάλυση εκτύπωσης που μπορεί να μας δώσει είναι 600 κουκκίδες ανά ίντσα οριζόντια και 600 κουκκίδες ανά ίντσα κάθετα.

Άρα, η λογική λέει ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση DPI ενός εκτυπωτή, τόσο καλύτερη η εκτύπωση που μπορεί να μας δώσει, σωστά;

Δυστυχώς, όχι. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, γιατί σιγά μην ήταν.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ένα pixel δεν αντιστοιχεί σε μία κουκκίδα, είναι δύο εντελώς διαφορετικές μετρήσεις.

Επίσης, το μέγεθος των κουκκίδων και των κενών μεταξύ τους διαφέρει από εκτυπωτή σε εκτυπωτή.

Με άλλα λόγια, μπορεί δύο εκτυπωτές να αναφέρουν ίδια ανάλυση – ας πούμε 600 DPI – αλλά στον πρώτο οι κουκκίδες να είναι μεγαλύτερες, ενώ στον δεύτερο μικρότερες.

Όταν τυπώνουμε ένα αρχείο, το λογισμικό του εκτυπωτή παίρνει την ψηφιακή εικόνα και αντιστοιχίζει τα pixel σε τυπωμένες κουκκίδες, χρησιμοποιώντας διάφορους αλγόριθμους.

Η ποιότητα της εκτύπωσης θα εξαρτηθεί άμεσα από το μέγεθος των διαθέσιμων ψηφιακών δεδομένων που θα παραλάβει ο εκτυπωτής (δηλαδή τα PPI), από την ικανότητα του αλγόριθμου του εκτυπωτή στο να κάνει καλή μετατροπή των pixel σε κουκκίδες, και από τις φυσικές ιδιότητες του εκτυπωτή (τύπος εκτύπωσης, ποιότητα μελανιού, κτλ).

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι για μία καλή εκτύπωση, δεν έχει σημασία μόνο το πόσα DPI μπορεί να τυπώσει ο εκτυπωτής, αλλά το πόσο καλούς αλγόριθμους έχει, ώστε να κάνει τη βέλτιστη μετατροπή των PPI σε DPI.

Εν ολίγοις, είναι ανούσιο να συγκρίνουμε δύο εκτυπωτές βάσει του DPI.

Ταχύτητα εκτύπωσης – PPM

Άλλο ένα διαφημισμένο χαρακτηριστικό των εκτυπωτών είναι η ταχύτητα εκτύπωσης, η οποία εκφράζεται σε PPM (Pages Per Minute), δηλαδή σελίδες ανά λεπτό.

Το πρόβλημα με το PPM είναι πως χρησιμοποιείται κυρίως ως εργαλείο marketing, και δεν υπάρχουν αυστηρά καθορισμένες προδιαγραφές για το πώς ορίζεται.

Συνήθως οι κατασκευαστές, θέλοντας να δείξουν υψηλές τιμές, μετρούν την ταχύτητα εκτύπωσης μονοχρωματικού αραιογραμμένου κειμένου. Σε πυκνότερο κείμενο ή σε εικόνες, η ταχύτητα πέφτει αρκετά.

Μην περιμένουμε δηλαδή πως ένας εκτυπωτής που διαφημίζει 50 PPM, θα φτάσει σε πραγματικές συνθήκες τις 3000 σελίδες την ώρα.

Κόστος αναλώσιμων / Κόστος εκτύπωσης

Το κόστος των αναλώσιμων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την αγορά εκτυπωτή, και θα καθορίσει σε βάθος χρόνου το κόστος για κάθε μας εκτύπωση.

Το να πάρουμε το φθηνότερο μηχάνημα που κυκλοφορεί δεν είναι καθόλου καλή πρακτική, γιατί συχνά το κόστος των αναλώσιμων υπερβαίνει το κόστος του ίδιου του εκτυπωτή. Μην ξεχνάμε ότι τον εκτυπωτή τον πληρώνουμε μία φορά, ενώ τα αναλώσιμα θα τα πληρώνουμε ξανά και ξανά.

Ένας καλός τρόπος, λοιπόν, για να υπολογίσουμε μόνοι μας το κόστος εκτύπωσης, είναι να ψάξουμε στην αναζήτηση του BestPrice το μοντέλο του εκτυπωτή που σκοπεύουμε να αγοράσουμε.

Έπειτα, σημειώνουμε στα αποτελέσματα το κόστος των ανταλλακτικών. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε και τις σελίδες που “υπόσχεται” το κάθε ανταλλακτικό.

Έπειτα, διαιρούμε την τιμή με τις σελίδες, και έχουμε ένα κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα. Αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν μπούσουλα για το ποια αγορά εκτυπωτή μας συμφέρει περισσότερο.

Στο παράδειγμα της παραπάνω εικόνας, το μαύρο μελάνι κοστίζει 15€ και δίνει 300 σελίδες. Άρα, το κόστος υπολογίζεται στα 0,05€ ανά σελίδα.

Για το έγχρωμο μελάνι το κόστος είναι 20€ για 300 σελίδες, άρα 0,067€ ανά σελίδα.

Οπότε, καλό είναι να κάνουμε πρώτα την έρευνά μας για το πόσο θα μας κοστίσει η χρήση του εκτυπωτή.

Τύπος σύνδεσης

Όλοι οι σύγχρονοι εκτυπωτές διαθέτουν θύρα USB – και για κάποιο λόγο ποτέ δεν περιλαμβάνουν καλώδιο USB στη συσκευασία. Πρέπει να το αγοράσουμε ξεχωριστά.

Μάλιστα, οι εκτυπωτές έχουν ένα ειδικού τύπου καλώδιο USB, που ονομάζεται τύπου USB A-B (όχι micro), και είναι μάλλον αδύνατον να μας περισσεύει κανένα από κάποια τρίτη συσκευή, εκτός και αν είχαμε παλιότερο εκτυπωτή.

Οι πιο επαγγελματικοί εκτυπωτές διαθέτουν επιπλέον τη δυνατότητα δικτύωσης μέσω καλωδίου Ethernet.

Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να τους συνδέσουμε απευθείας σε ένα τοπικό δίκτυο, και να έχουν πρόσβαση σε αυτούς πολλοί διαφορετικοί υπολογιστές μέσω δικτύου.

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι εκτυπωτές υποστηρίζουν ασύρματη σύνδεση και εκτύπωση μέσω Wi-Fi.

Τέλος, η αγορά εκτυπωτή που υποστηρίζει εκτύπωση μέσω smartphone θα μας επιτρέψει να εκτυπώσουμε χωρίς τη χρήση υπολογιστή. Το ίδιο ισχύει και για εκτυπωτές με υποστήριξη Bluetooth ή ενσωματωμένο card reader για την άμεση εκτύπωση μέσω κάρτας SD.

Η ασύρματη εκτύπωση μπορεί να μας γλιτώσει κόπο και χρόνο, ειδικά αν καλούμαστε να εκτυπώνουμε συχνά από διάφορα μέσα.

Έτσι, δεν θα χρειάζεται να μεταφέρουμε τα αρχεία μας στον υπολογιστή κάθε φορά που θέλουμε να εκτυπώσουμε το οτιδήποτε.

Εκτύπωση διπλής όψης – Duplex printing

Η εκτύπωση διπλής όψης σημαίνει ότι μπορούμε να τυπώσουμε και στις δύο πλευρές του χαρτιού.

Αρκετοί σύγχρονοι εκτυπωτές μας επιτρέπουν να το κάνουμε αυτόματα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν χειροκίνητη εκτύπωση διπλής όψης. Σε αυτήν την περίπτωση, καλούμαστε να γυρίσουμε τα φύλλα από την άλλη πλευρά μόλις τελειώσει η εκτύπωση στην πρώτη πλευρά.

Αν λοιπόν θέλουμε να κάνουμε οικονομία στο χαρτί, ή να μειώσουμε τον όγκο των εκτυπώσεων, καλό είναι να βεβαιωθούμε πως ο εκτυπωτής που θα επιλέξουμε θα έχει τη δυνατότητα Duplexing.

Σαφώς, ακόμα και αν δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, μπορούμε πάντα να τυπώσουμε τις μονές σελίδες, να γυρίσουμε τα φύλλα, και να τυπώσουμε τις ζυγές. Αλλά αν υπάρχει η επιλογή στο λογισμικό του εκτυπωτή, θα διευκολύνει κατά πολύ τη διαδικασία.

Παλιότερα, κάποιοι εκτυπωτές Laser υποστήριζαν μεν Duplexing, αλλά χρειάζονταν κάποιο πρόσθετο περιφερειακό (duplex unit), που μπορεί να κόστιζε όσο ο ίδιος ο εκτυπωτής.

Ευτυχώς, δεν βλέπουμε πλέον τέτοια μοντέλα στην αγορά.

Μνήμη RAM

Όλοι οι εκτυπωτές διαθέτουν ένα μέγεθος ενσωματωμένης μνήμης, στο οποίο μεταφέρεται το αρχείο που πρόκειται να εκτυπωθεί. Η μνήμη αυτή μπορεί να είναι από μερικά MB μέχρι και μισό GB, ή και περισσότερο στα πολύ ακριβά μοντέλα.

Σε γενικές γραμμές, περισσότερη μνήμη χρειάζονται οι εκτυπωτές που εκτελούν μεγάλο όγκο εκτυπώσεων, ή δέχονται εκτυπώσεις από πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές ταυτόχρονα, μέσω δικτύου.

Για απλή οικιακή χρήση, δεν χρειάζεται να επενδύσουμε σε έναν εκτυπωτή με περισσότερη μνήμη. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν να γνωρίζουμε πόση μνήμη έχει ο εκτυπωτής μας.

Αγορά εκτυπωτή

Σε αυτήν την ενότητα θα δούμε τα καλύτερα μοντέλα εκτυπωτών και πολυμηχανημάτων για κάθε χρήση και χρηματική κατηγορία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνολογία του κάθε εκτυπωτή, μεταβείτε στην επόμενη ενότητα.

Ασπρόμαυρη εκτύπωση

Η πρώτη ερώτηση που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι αν θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα έγχρωμης εκτύπωσης, ή όχι.

Αν κατά κύριο λόγο τυπώνουμε κείμενο, είτε αυτό είναι εργασίες και σημειώσεις για τη σχολή, για τη δουλειά, για τα παιδιά στο σχολείο, για το γραφείο, και πάει λέγοντας, δεν μας ενδιαφέρει η έγχρωμη εκτύπωση.

Μπορούμε, λοιπόν, να επιλέξουμε έναν ασπρόμαυρο εκτυπωτή.

70€ – 150€ / Περιστασιακή χρήση

Για περιστασιακή εκτύπωση, ο ιδανικός εκτυπωτής είναι ένας οικονομικός ασπρόμαυρος Laser. Το κόστος για έναν τέτοιο εκτυπωτή ξεκινάει από τα 70€. Αν θέλουμε και scanner, μπορούμε να πάμε σε ένα οικονομικό πολυμηχάνημα Laser.

Φυσικά, το κόστος αυξάνεται έως και τα 150€ αν θέλουμε επιπλέον δυνατότητες, όπως ασύρματη εκτύπωση μέσω WiFi, αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης, και άλλα.

Με όλες αυτές τις δυνατότητες, και πολύ οικονομικά αναλώσιμα, ο Brother HL-L2350DW κοντά στα 100€ είναι η πιο VFM επιλογή της κατηγορίας.

Δείτε τις καλύτερες εναλλακτικές επιλογές της κατηγορίας.

150€ – 350€ / Μεγάλος όγκος εργασιών

Από την άλλη, αν τυπώνουμε τακτικά μεγάλο όγκο σελίδων, αξίζει να επενδύσουμε σε έναν συνολικά καλύτερο εκτυπωτή.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να πάμε σε κάποιον ακριβότερο Laser εκτυπωτή, με ταχύτερη εκτύπωση, και μεγαλύτερη αξιοπιστία σε μεγάλο όγκο εργασιών.

Ένας τέτοιος εκτυπωτής είναι ιδανικός και για χρήση σε γραφείο ή μικρή επιχείρηση. Κατά συνέπεια, η ασύρματη εκτύπωση είναι ένα χαρακτηριστικό που θα μας φανεί απίστευτα χρήσιμο.

Επιπλέον, στην κατηγορία θα βρούμε και πολυμηχανήματα Laser με εξίσου καλές δυνατότητες και παρόμοιο κόστος.

Στην τιμή των 280€, με ασύρματη εκτύπωση, αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης, αλλά και σάρωση διπλής όψης, οθόνη αφής για δημιουργία προφίλ, και άλλες δυνατότητες, είναι δύσκολο να βρούμε κάτι καλύτερο από τον Brother MFC-L2750DW.

Δείτε τις καλύτερες εναλλακτικές επιλογές της κατηγορίας.

Έγχρωμη εκτύπωση

Τι γίνεται τώρα αν θέλουμε να εκτυπώνουμε και έγχρωμες σελίδες; Είναι απλό. Παίρνουμε έγχρωμο εκτυπωτή.

100€ – 400€ / Αν εκτυπώνουμε συχνά

Η πιο οικονομική λύση από άποψη αναλώσιμων είναι ένας Inkjet εκτυπωτής με επαναγεμιζόμενα μελάνια τύπου Ink Tank. Αυτοί είναι ιδανικοί για μεγάλο όγκο εκτυπώσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και για φωτογραφίες.

Η Epson κατέχει τα πρωτεία σε αυτήν την κατηγορία με τους λεγόμενους EcoTank. Ωστόσο, θα βρούμε και κάποια μοντέλα άλλων εταιρειών.

Για παράδειγμα, ο Epson L3150 θα μας καλύψει πλήρως για οικιακή χρήση ή σε μικρό γραφείο, και έχει ικανοποιητική ποιότητα στην εκτύπωση φωτογραφιών.

Για μεγαλύτερη ταχύτητα, δυνατότητες Wi-Fi, αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης, και scanner, θα πρέπει να πάμε σε κάποιο καλύτερο και πιο ακριβό μοντέλο.

Ο Epson EcoTank L6160 στα 330€ είναι η ιδανική επιλογή για αυτή τη χρήση.

Εναλλακτικά: HP Smart Tank 515 ή Brother DCP-T510W ή HP Ink Tank 415

Δείτε τις καλύτερες επιλογές της κατηγορίας.

100€ – 400€ / Αν μας ενδιαφέρει η ταχύτητα

Η εναλλακτική είναι ένας έγχρωμος Laser, ο οποίος θα είναι εμφανώς πιο γρήγορος στην εκτύπωση. Επίσης, δεν θα χρειάζεται να μπλέκουμε με γέμισμα μελανιών. Ειδικά αν δεν εκτυπώνουμε συχνά, είναι η καλύτερη επιλογή.

Ωστόσο, το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα θα είναι αισθητά μεγαλύτερο από έναν Ink Tank. Και εννοείται ότι δεν κάνει τόσο καλή δουλειά στην εκτύπωση φωτογραφιών.

Αυτών λεγομένων, στα 140€ ο Kyocera Ecosys P5021CDN είναι η πιο VFM λύση, αν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε πολυτέλειες όπως Wi-Fi και scanner.

Μπορεί να φαίνεται μικρός και οικονομικός, αλλά μπορεί να χειριστεί αρκετά μεγάλο όγκο εργασίας.

Δείτε τις καλύτερες επιλογές της κατηγορίας.

Πάνω από 400€ / Εκτύπωση φωτογραφιών

Αν μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η καλύτερη δυνατή ποιότητα έγχρωμης εκτύπωσης για φωτογραφίες, το μελάνι είναι μονόδρομος.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι καλή ποιότητα φωτογραφικής εκτύπωσης και “οικονομικά” δεν πάνε μαζί.

Για φωτογραφίες που θα έχουν τη βέλτιστη ποιότητα και απόδοση χρωμάτων, θα πρέπει να κοιτάξουμε κάποιον από τους ακριβότερους Inkjet εκτυπωτές, με 5 ή περισσότερες αποχρώσεις μελανιών, της τάξεως των 400€.

Ο Canon Pixma Pro 100 με τις 8 αποχρώσεις μελανιών είναι ένα από τα καλύτερα μοντέλα της κατηγορίας.

Αν πάλι δεν θέλουμε να μας κοστίζουν μία περιουσία τα μελάνια, μπορούμε να δούμε κάποιο Ink Tank μοντέλο με 5 μελάνια, όπως ο Epson EcoTank ET-7750, με εμφανώς μεγαλύτερο κόστος.

Το θετικό με αυτόν τον εκτυπωτή είναι ότι στη συσκευασία περιλαμβάνει ανταλλακτικά μελάνια. Μιλάμε για δύο σετ ανταλλακτικών, με τον ισχυρισμό ότι θα μας κρατήσουν για εκτύπωση 3600 φωτογραφιών. Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, το κόστος εκτύπωσης, σε βάθος χρόνου θα κάνουμε απόσβεση.

Τους εκτυπωτές αυτής της κατηγορίας μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε και για οποιαδήποτε άλλη εκτύπωση. Ωστόσο, δεν έχει κανένα νόημα να τους επιλέξουμε αν δεν μας ενδιαφέρουν οι φωτογραφίες.

Δείτε τις καλύτερες επιλογές της κατηγορίας.

Τεχνολογίες εκτυπωτών

Η επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας εκτυπωτή έχει σοβαρό αντίκτυπο στο κόστος εκτύπωσης σε βάθος χρόνου, στην ταχύτητα εκτύπωσης, και ειδικά στην ποιότητα του τελικού εγγράφου.

Για παράδειγμα, θα εκτυπώνει ένας χρήστης, ή πολλοί ταυτόχρονα; Θα εκτυπώνουμε φωτογραφίες; Κείμενα; Κείμενα με φωτογραφίες; Έγχρωμα ή ασπρόμαυρα; Σε απλό χαρτί ή φωτογραφικό; Μέγεθος A4, A3, μικρότερο, ή μεγαλύτερο; Στη μία όψη ή μπρος-πίσω;

Θα εκτυπώνουμε 100 σελίδες την ημέρα, 10 σελίδες το μήνα, ή μία σελίδα το χρόνο;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία τεχνολογία εκτυπωτή που να είναι ιδανική για όλες τις παραπάνω ανάγκες. Κάθε τεχνολογία έχει τα δικά της δυνατά και αδύναμα σημεία. Η αγορά εκτυπωτή της λάθος τεχνολογίας για τις δικές μας ανάγκες θα μας κοστίζει ακριβά σε κάθε εκτύπωση.

Οι βασικές τεχνολογίες για την αγορά εκτυπωτή για οικιακή χρήση είναι οι Inkjet εκτυπωτές (ψεκασμού) και οι Laser. Ωστόσο, υπάρχουν και διάφορες άλλες κατηγορίες στην αγορά για πιο εξειδικευμένες χρήσεις.

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, πριν την αγορά εκτυπωτή, είναι να αποφασίσουμε ποια τεχνολογία ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Inkjet – Ψεκασμού

Η τεχνολογία Inkjet είναι μακράν η πιο διαδεδομένη τεχνολογία εκτύπωσης, και κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά εκτυπωτή.

Για την αγορά εκτυπωτή Inkjet – και μάλιστα πολυμηχάνημα – θα βρούμε μοντέλα που ξεκινούν από μόλις 40 ευρώ, και φτάνουν μέχρι αρκετές εκατοντάδες ευρώ για οικιακή και ημι-επαγγελματική χρήση.

Ταυτόχρονα, για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, υπάρχουν ειδικά μοντέλα Inkjet που ονομάζονται Plotter, με κόστος από 750€ έως και 20.000€.

Τα Plotter χρησιμοποιούνται κυρίως για την εκτύπωση διανυσματικών γραφικών (vector) σε μεγάλη κλίμακα, και είναι αρκετά ογκώδη.

Κατά βάση, η μέθοδος εκτύπωσης των Inkjet περιλαμβάνει τη θέρμανση του μελανιού και τον ψεκασμό στο χαρτί, μέσω μικροσκοπικών ακροφυσίων.

Τα πιο οικονομικά μοντέλα διαθέτουν τέσσερα χρώματα μελανιών: μαύρο (black), κυανό (cyan), κίτρινο (yellow), και ματζέντα (magenta).

Οι ακριβότεροι φωτογραφικοί εκτυπωτές μπορεί να περιέχουν μέχρι και 12 διαφορετικά χρώματα για να αποδίδουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις διαφορετικές αποχρώσεις στο χαρτί.

Τα επιπλέον αυτά χρώματα περιλαμβάνουν ειδικό φωτογραφικό κυανό, φωτογραφικό ματζέντα, κόκκινο, πράσινο, και τρία είδη μαύρου.

Ωστόσο, για οικιακή χρήση και για περιστασιακή εκτύπωση φωτογραφιών, δεν πρόκειται ποτέ να χρειαστούμε τόσα πολλά χρώματα.

Τα πλεονεκτήματα ενός Inkjet εκτυπωτή

Ο λόγος που οι Inkjet εκτυπωτές είναι τόσο διαδεδομένοι είναι η ευελιξία τους. Τα οικονομικά μοντέλα δεν διακρίνονται για την ποιότητά τους σε κανέναν τομέα (κείμενο, φωτογραφίες, κτλ). Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι επαρκές για τις περισσότερες χρήσεις.

Ταυτόχρονα, τα ακριβότερα μοντέλα φωτογραφικών εκτυπωτών χρησιμοποιούν αποκλειστικά τεχνολογία Inkjet.

Το γεγονός πως η εκτύπωση γίνεται με έναν απλό ψεκασμό, χωρίς την ανάγκη θέρμανσης που έχουν εκτυπωτές άλλων τεχνολογιών, επιτρέπει τη χρήση πολλών διαφορετικών χαρτιών και άλλων υλικών για εκτύπωση.

Επιπλέον, χάρις στον απλό μηχανισμό τροφοδότησης του χαρτιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοντρό χαρτί καλής ποιότητας, που σε εκτυπωτές άλλων τεχνολογιών θα κολλούσε στους εσωτερικούς μηχανισμούς.

Πού υστερούν οι Inkjet εκτυπωτές

Ωστόσο, η αγορά εκτυπωτή Inkjet δεν είναι πάντα ιδανική. Οι Inkjet είναι σχετικά αργοί και θορυβώδεις στην εκτύπωση. Ακόμα και οι γρηγορότεροι από αυτούς είναι πιο αργοί από έναν οικονομικό Laser εκτυπωτή.

Η ποιότητα εκτύπωσης, επίσης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μελάνι που χρησιμοποιείται και το είδος του χαρτιού.

Επαγγελματικοί Inkjet που θα εκτυπώνουν κυρίως κείμενα, χρησιμοποιούν μελάνια βασισμένα σε χρωστικές (pigment-based). Τα μελάνια αυτά υπερτερούν όσον αφορά την οξύτητα της εικόνας για τις γραμματοσειρές κειμένου, ή για απλά λογότυπα των εταιρειών.

Από την άλλη, οι φωτογραφικοί εκτυπωτές έχουν μελάνια βασισμένα σε βαφές (dye-based), τα οποία έχουν καλύτερη ανάμειξη, ώστε να παρέχουν ανώτερη ποιότητα χρωμάτων στις φωτογραφίες. Ωστόσο, τέτοιου είδους μελάνια δίνουν “θαμπάδα” στο κείμενο.

Ορισμένοι εκτυπωτές μπορούν να δεχτούν και τα δύο είδη μελανιών – αλλά ποιος θα μπει στον κόπο να αλλάζει μελάνια κάθε φορά που αλλάζει το αντικείμενο εκτύπωσης;

Το κόστος των αναλώσιμων στους Inkjet

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην αγορά εκτυπωτή Inkjet είναι το κόστος εκτύπωσης, και πιο συγκεκριμένα, το κόστος των μελανιών, που είναι ακριβότερο ανά ml από γαλλική σαμπάνια.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά οικονομικοί Inkjet εκτυπωτές, οι οποίοι καινούργιοι κοστίζουν λιγότερο από όσο τα ανταλλακτικά τους μελάνια. Κυριολεκτικά συμφέρει η αγορά εκτυπωτή από την αρχή, παρά να αλλάξουμε μελάνια στον παλιό.

Σε παλιότερα Inkjet μοντέλα είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μη αυθεντικά συμβατά μελάνια, ή να ξαναγεμίσουμε τα φιαλίδια που ήδη είχαμε στη διάθεσή μας.

Ωστόσο, στην πλειοψηφία των νεότερων μοντέλων οι εταιρείες καθιστούν αδύνατες αυτές τις εναλλακτικές, με την ενσωμάτωση ειδικού μικροτσίπ.

Με άλλα λόγια, ο εκτυπωτής δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανένα συμβατό μελάνι, αν δεν έχει το κατάλληλο μικροτσίπ. Και ενώ είναι εύκολο για μία εταιρεία συμβατών μελανιών να αντιγράψει το σχήμα του cartridge, το να αντιγράψουν το μικροτσίπ και το λογισμικό του δεν είναι καθόλου εύκολο.

Επίσης, ακόμα και αν επιχειρήσουμε να ξαναγεμίσουμε ένα αυθεντικό μελάνι, θα πρέπει η εταιρεία που αναλαμβάνει το γέμισμα να γνωρίζει πώς να κάνει reset το μικροτσίπ. Ειδάλλως, ο εκτυπωτής δεν θα το δεχτεί, θα εξακολουθεί να το βλέπει σαν άδειο.

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, τα cartridge των αυθεντικών μελανιών εγγυώνται συνήθως 300-400 σελίδες εκτύπωσης.

Για κάποιον που δεν εκτυπώνει συχνά, ακούγεται ιδανική η επιλογή ενός φθηνού εκτυπωτή, εφόσον θα έχει σκοπό να αλλάζει μελάνια στην καλύτερη μία φορά το χρόνο. Σωστά;

Δυστυχώς όχι. Το πρόβλημα με τους εκτυπωτές Inkjet είναι ότι, αν δεν σκοπεύουμε να εκτυπώνουμε τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, τα μελάνια ξεραίνονται στις κεφαλές.

Για να ξεβουλώσουν τα ακροφύσια, ο μόνος τρόπος είναι με καθαρισμό μέσα από τον εκτυπωτή. Η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα μέσα από τον εκτυπωτή, όμως σπαταλάει αρκετό μελάνι. Και πολλές φορές καλούμαστε να κάνουμε δύο ή τρεις καθαρισμούς για να καθαρίσουν εντελώς τα ακροφύσια. Τρεις καθαρισμοί είναι δυνατόν να ξοδέψουν ένα ολόκληρο, καινούριο μελάνι.

Κατά συνέπεια, τα πολύ ακριβά αναλώσιμα – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – καθιστούν τον Inkjet ακατάλληλο για περιστασιακή χρήση.

Ink Tank

Τη λύση στο πρόβλημα των αναλώσιμων έρχονται να δώσουν οι λεγόμενοι Ink Tank εκτυπωτές. Σε αυτού του είδους τους Inkjet υπάρχουν ενσωματωμένα μελανοδοχεία, τα οποία ξαναγεμίζουμε μόνοι μας με μελάνι από μπουκάλι, μόλις αδειάσουν.

Το κόστος των αυθεντικών μπουκαλιών με μελάνι είναι αρκετά μικρό, γεγονός που καθιστά αυτούς τους εκτυπωτές ιδανικούς για έγχρωμες και ασπρόμαυρες εκτυπώσεις, για εκτυπώσεις κειμένων και φωτογραφιών, και για καθημερινή χρήση στο σπίτι ή στο γραφείο.

Ένας τέτοιος εκτυπωτής ξεκινάει από τα 130€. Όμως, είναι βέβαιο ότι σε βάθος χρόνου θα κάνουμε απόσβεση από τα πολύ φθηνά αναλώσιμα.

Ενδεικτικά, ένα τέτοιο μοντέλο έρχεται με φιάλες που αποδίδουν 8.000 σελίδες σε ασπρόμαυρη εκτύπωση και 6.500 σελίδες σε έγχρωμη.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι ακόμα και αν εκτυπώνουμε πολλαπλές σελίδες την εβδομάδα, θα αργήσουμε να χρειαστούμε μελάνι.

Και όταν αυτό συμβεί, το κόστος αντικατάστασης είναι στα 3€-5€ για κάθε φιάλη των 65ml. Ακόμα και αν χρειαστεί να πάρουμε μία φιάλη για το κάθε χρώμα, το κόστος θα φτάσει τα 20€ για άλλες τόσες εκτυπώσεις.

Τονίζουμε ξανά ότι οι Inkjet – συμπεριλαμβανομένων των Ink Tank – δεν είναι για εμάς, αν δεν σκοπεύουμε να εκτυπώνουμε αρκετές φορές μέσα στην βδομάδα.

Laser και LED

Πριν μερικά χρόνια, οι εκτυπωτές Laser θεωρούνταν πολυτέλεια για οικιακή χρήση. Ωστόσο, πλέον μπορούμε να βρούμε οικονομικούς Laser εκτυπωτές, με φθηνά αναλώσιμα, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς, ακόμα και για χρήση στο σπίτι.

Πώς λειτουργεί όμως ένας Laser εκτυπωτής;

Οι εκτυπωτές Laser, σε αντίθεση με τους Inkjet, δεν ψεκάζουν μελάνι πάνω στη σελίδα. Αντί για μελάνι έχουν το toner, μία εξαιρετικά λεπτή πούδρα, που είναι συνδυασμός άνθρακα και πολυμερών πλαστικού.

Το toner βρίσκεται μέσα σε ογκώδη cartridge, που δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα cartridge των μελανιών.

Στο εσωτερικό ενός τέτοιου εκτυπωτή θα βρούμε το drum, που είναι ένας κύλινδρος φτιαγμένος από φωτοαγώγιμο υλικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το υλικό αλλάζει ηλεκτρικό φορτίο όταν εκτεθεί στο φως.

Για να αναπαραχθεί η εικόνα που θέλουμε να αποτυπώσουμε στο χαρτί, αρχικά το drum φορτίζεται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του με αρνητικό φορτίο. Έπειτα, με τη βοήθεια κατάλληλων φακών και καθρεπτών, μία ακτίνα laser σαρώνει την επιφάνεια του drum.

Η ακτίνα διακόπτεται και ενεργοποιείται όποτε χρειάζεται. Στα σημεία που πέφτει η ακτίνα laser, το φωτοαγώγιμο drum αποφορτίζεται.

Άρα, πλέον το drum παραμένει αρνητικά φορτισμένο μόνο στα σημεία που θα γίνει τύπωση.

Στη συνέχεια, το drum κυλάει στο toner, το οποίο με τη σειρά του, έχει θετικό φορτίο. Οι θετικά φορτισμένοι κόκκοι σκόνης toner προσκολλώνται στο αρνητικά φορτισμένο drum.

Μετά, είναι η σειρά του χαρτιού να φορτιστεί με ένα πιο ισχυρό αρνητικό φορτίο, και να τυλιχθεί γύρω από το drum.

Λόγω του πιο ισχυρού φορτίου, το θετικά φορτισμένο toner προσκολλάται επάνω στο χαρτί. Τέλος, το χαρτί περνάει μέσα από έναν φούρνο (fuser), όπου το toner λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες, και “ψήνεται” στην επιφάνεια του χαρτιού. Αυτός είναι ο λόγος που το χαρτί βγαίνει ζεστό από τους εκτυπωτές Laser.

Επίσης, αν στάξει νερό σε μία εκτύπωση από Laser, το μελάνι δεν θα αρχίσει να τρέχει, όπως στους Inkjet. Ουσιαστικά, το toner έχει ενσωματωθεί στο χαρτί.

Τα πλεονεκτήματα ενός Laser εκτυπωτή

Η ταχύτητα στην εκτύπωση και η οικονομία είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα στην αγορά εκτυπωτή Laser.

Υπάρχουν μοντέλα που ξεκινούν από τα 70€, τα οποία μπορούν να εκτυπώσουν μέχρι 35 σελίδες ανά λεπτό, ενώ ένα toner μπορεί να κρατήσει για 1000 σελίδες ή και παραπάνω.

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα των Laser είναι πως το toner είναι στεγνό, πράγμα που σημαίνει πως δεν ξεραίνεται, όπως το μελάνι των Inkjet.

Ακόμα και αν εκτυπώνουμε μία φορά τον μήνα ή μία φορά τον χρόνο, η κάθε εκτύπωση θα είναι της ίδιας ποιότητας με την πρώτη.

Τέλος, πολλοί Laser εκτυπωτές είναι εξοπλισμένοι με αρκετά MB μνήμης, έτσι ώστε σε ένα γραφείο, για παράδειγμα, να μπορούν πολλά διαφορετικά άτομα να στείλουν εκτυπώσεις, και ο εκτυπωτής να τις αναλάβει με τη σειρά.

Πού υστερούν οι Laser εκτυπωτές

Λόγω του μηχανισμού των Laser, τα οικονομικότερα μοντέλα είναι αποκλειστικά μονόχρωμα, εκτυπώνοντας σε μαύρο ή τόνους του γκρι.

Οι έγχρωμοι Laser είναι επίσης σαφώς πιο ογκώδεις από τους ασπρόμαυρους. O έγχρωμος Laser χρειάζεται τέσσερα διαφορετικά toner (στα γνωστά χρώματα μαύρο, κυανό, κίτρινο, ματζέντα) για να εκτυπώσει μια φωτογραφία, και η ποιότητα δεν θα πλησιάζει καν αυτή των φωτογραφικών Inkjet εκτυπωτών.

Σημαντικά χαμηλότερη είναι επίσης η ταχύτητα της έγχρωμης εκτύπωσης σε σχέση με την ασπρόμαυρη, καθώς το χαρτί θα πρέπει να περάσει από τα τέσσερα διαφορετικά toner.

Ειδικά για τους πιο οικονομικούς Laser εκτυπωτές, που διαθέτουν έναν μηχανισμό drum και ένα σύστημα περιστροφής των toner, η έγχρωμη εκτύπωση μπορεί να είναι τρεις ή τέσσερις φορές πιο αργή από την ασπρόμαυρη.

Υπάρχουν και εκτυπωτές που έχουν ένα drum για κάθε toner διαφορετικού χρώματος, αλλά αυτοί είναι ακόμα πιο ογκώδεις και ακριβοί.

Οι εκτυπωτές Laser έχουν σημαντικούς περιορισμούς και στον τύπο των χαρτιών που μπορούν να δεχτούν. Λόγω του ότι το χαρτί τυλίγεται εσωτερικά στον εκτυπωτή και περνάει από υψηλές θερμοκρασίες για να “ψηθεί” το toner, υπάρχει περιορισμός στο πάχος του χαρτιού.

Επίσης, ειδικοί τύποι χαρτιών (όπως π.χ. αυτοκόλλητες ετικέτες) πρέπει να είναι κατασκευασμένοι ειδικά για Laser εκτυπωτή.

LED – Υποκατηγορία των εκτυπωτών Laser

Οι εκτυπωτές LED χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια τεχνολογία με τους εκτυπωτές Laser, αποτυπώνοντας toner στο χαρτί μέσω του φωτοευαίσθητου drum που αναφέραμε προηγουμένως.

Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο αποτύπωσης της εικόνας επάνω στο drum. Οι εκτυπωτές LED χρησιμοποιούν μία συστοιχία LED για τον φωτισμό του drum, αντί για ακτίνα laser.

Η ακτίνα laser κινείται κατά μήκος του drum στους Laser εκτυπωτές, ενώ η συστοιχία LED είναι σταθερή. Έτσι, ο μηχανισμός που απαιτείται στην περίπτωση του Laser εκτυπωτή, είναι ασύγκριτα πιο πολύπλοκος έναντι ενός LED.

Οι LED εκτυπωτές έχουν όλα τα πλεονεκτήματα ενός Laser εκτυπωτή. Εφόσον όμως έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη, θεωρούνται ελαφρώς πιο αξιόπιστοι σε βάθος χρόνου.

Τα μοντέλα εκτυπωτών LED έχουν ακόμα υψηλότερες ταχύτητες εκτύπωσης από τους Laser, γεγονός που οφείλουν στη σταθερή συστοιχία LED.

Επιπλέον, είναι λιγότερο ογκώδεις και πιο ελαφριοί, κάτι που τους καθιστά πιο βολικούς σε μικρά γραφεία. Ειδικά αν μιλάμε για έγχρωμους LED εκτυπωτές, το μέγεθός τους είναι σημαντικά μικρότερο από τους Laser, δίνοντάς τους ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα.

Το μυστήριο των εκτυπωτών LED

Παρότι οι εκτυπωτές LED έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους Laser, η πώλησή τους με μία πρώτη ματιά δεν είναι τόσο διαδεδομένη, και ειδικά όταν μιλάμε για οικιακή χρήση.

Ένας πολύ βασικός λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή βρίσκουμε στην ελληνική αγορά κάτι παραπάνω από 10 μοντέλα με την ένδειξη “LED εκτυπωτής”, με τον φθηνότερο να κοστίζει πάνω από 230€. Αυτό τους καθιστά ακατάλληλους για οικιακή χρήση.

Η πολύ μικρή γκάμα συνεπάγεται και μικρότερη διαθεσιμότητα στα αναλώσιμα και ανταλλακτικά, πράγμα απαγορευτικό για ένα μικρό γραφείο ή μία επιχείρηση.

Με μία πιο προσεκτική ματιά όμως, θα δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Αρχικά, οι LED εκτυπωτές πετυχαίνουν σχεδόν ίδιες ταχύτητες για την εκτύπωση ασπρόμαυρων και έγχρωμων σελίδων, σε αντίθεση με τους Laser, όπως είδαμε και παραπάνω.

Επιπλέον, το κόστος κατασκευής των LED είναι μικρότερο από αυτό των Laser. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς, πώς είναι δυνατόν να κοστίζουν περισσότερο για τον καταναλωτή.

Αρκετοί εκτυπωτές στην αγορά, που πωλούνται ως “Laser”, αναφέρουν ίδιες ταχύτητες εκτύπωσης για ασπρόμαυρες και έγχρωμες σελίδες, έχουν πολύ μικρό μέγεθος, και αρκετά χαμηλή τιμή σε σύγκριση με τα πιο ογκώδη μοντέλα.

Για να το πούμε πιο απλά, πιθανολογούμε ότι αρκετά Laser μοντέλα είναι στην πραγματικότητα LED εκτυπωτές, απλά για λόγους marketing έχει καθιερωθεί ο όρος “Laser”.

Σε κάθε περίπτωση, είτε είναι πραγματικά Laser εκτυπωτές, είτε LED, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο για τον καταναλωτή, από τη στιγμή που κοιτάμε να πληροί τις υπόλοιπες προδιαγραφές μας.

Το κόστος των αναλώσιμων στους Laser εκτυπωτές

Τυπικά, το toner για τους Laser εκτυπωτές κοστίζει κοντά στα 20€, αποδίδοντας από 1000 έως 3000 ή περισσότερες εκτυπώσεις.

Χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας, το κόστος εκτύπωσης είναι ασύγκριτα πιο φθηνό σε σχέση με τους κλασικούς Inkjet, αλλά πιο ακριβό σε σύγκριση με τους Ink Tank.

Επιπλέον, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε και το drum, το οποίο μπορεί να μας κοστίσει πάνω από 50€.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, πριν την αγορά ενός Laser εκτυπωτή να κάνουμε μία έρευνα για το κόστος του toner, αλλά και του drum.

Dye-Sublimation

Οι εκτυπωτές Dye-Sublimation είναι μία πολύ ειδική κατηγορία εκτυπωτών. Χρησιμοποιούνται κυρίως για εκτύπωση σε υφάσματα, ή για φωτογραφίες στην καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν για να εκτυπώνουν βασίζεται σε μία κορδέλα από πολυεστέρα, που ονομάζεται ribbon.

Το ribbon αυτό είναι χωρισμένο σε τετράδες χρωματιστών panel, με τα χρώματα κίτρινο, ματζέντα, κυανό, και ένα διάφανο panel (overcoating).

Κάθε panel έχει το μέγεθος του χαρτιού της εκτύπωσης.

Τα panel περνούν ένα-ένα επάνω από το χαρτί. Η θερμική κεφαλή ουσιαστικά επιλέγει από το κάθε panel τα σημεία που χρειάζεται να συνδυαστούν με των άλλων panel, για να δημιουργήσουν τα τελικά χρώματα στη φωτογραφία.

Με τη διαδικασία της θέρμανσης, η μπογιά μετατρέπεται από στερεό (πολυεστέρα) σε αέριο, για να ενσωματωθεί στο μέσο εκτύπωσης.

Τα πλεονεκτήματα ενός εκτυπωτή Dye-Sublimation

Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτύπωσης είναι ευρέως διαδεδομένη για εκτύπωση σε διάφορα υλικά, όπως στάμπες σε μπλουζάκια, κούπες, και άλλα.

Επίσης, οι εκτυπωτές Dye-Sublimation δίνουν την καλύτερη φωτογραφική ποιότητα που μπορεί να δώσει εκτυπωτής.

Η τεχνολογία εκτύπωσης Dye-Sublimation επιτρέπει τη δημιουργία οποιουδήποτε τόνου χρώματος. Αντίθετα, οι Inkjet περιορίζονται όσον αφορά το εύρος των χρωμάτων, από τα χρώματα των μελανιών που έχουν εγκατεστημένα.

Έτσι, η μέθοδος του Dye-Sublimation ουσιαστικά δίνει φωτογραφίες εφάμιλλες με αυτές της χημικής εμφάνισης του συμβατικού φιλμ, και με αντίστοιχη αντοχή στη φθορά του χρόνου.

Μου χρειάζεται εκτυπωτής Dye-Sublimation;

Αν μιλάμε για φωτογραφίες, το βασικότερο μειονέκτημα των εκτυπωτών Dye-Sub είναι πως μπορούν να εκτυπώσουν μόνο σε συγκεκριμένου είδους χαρτί, και με μία συγκεκριμένη διάσταση.

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη σπατάλη αναλώσιμων. Ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε μόνο μία μικρή κουκκίδα από το panel ενός χρώματος, το panel αυτό δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, αλλιώς θα άφηνε κενό στην επόμενη φωτογραφία.

Όχι μόνο αυτό, αλλά και όλα τα panel της τετράδας των χρωμάτων πάνε χαμένα. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μειωθεί το κόστος της εκτύπωσης.

Επίσης, καθώς το χρώμα μετατρέπεται σε αέριο, υπάρχει μία σχετική διασπορά πριν απορροφηθεί από το χαρτί. Αυτό μειώνει την οξύτητα της τελικής εικόνας στην εκτύπωση.

Στις φωτογραφίες αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς δίνει μία πιο φυσική αίσθηση. Αν όμως θέλαμε να εκτυπώσουμε κείμενο ή γραφικά, θα είχαν μία θαμπάδα.

Όπως και να ‘χει, δεν πρόκειται για έναν συμβατικό εκτυπωτή, και οι χρήσεις του είναι πολύ συγκεκριμένες.

Συνοψίζοντας

Η αγορά εκτυπωτή πιθανώς να χρειαστεί περισσότερη έρευνα ακόμα και από την αγορά νέου υπολογιστή.

Καλό είναι να ξέρουμε ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες της εκτύπωσής μας, να έχουμε καταλήξει στην τεχνολογία του εκτυπωτή, αλλά και στο πόσα χρήματα θέλουμε να ξοδέψουμε.

Τότε μόνο θα μπορέσουμε να βρούμε τον ιδανικό εκτυπωτή για τις δικές μας ανάγκες.

Με τα εργαλεία του BestPrice μπορούμε να συγκρίνουμε τα διάφορα μοντέλα της αγοράς, να βρούμε τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές, ή ακόμα και να λάβουμε ειδοποίηση για πτώσεις τιμών στα μοντέλα που μας ενδιαφέρουν.

Αν έχετε απορίες, ή αν ψάχνετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση αγοράς, γράψτε μας στα σχόλια τις ανάγκες σας.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps