Αν μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε χρήματα από παιχνίδια με Live Streaming, ή να ανεβάζουμε gaming βίντεο στο YouTube, είναι απαραίτητη η καταγραφή οθόνης με κάποια ειδική εφαρμογή. Εκτός του χρήσιμου προγράμματος που διαθέτουν τα Windows 10, υπάρχουν και άλλα δωρεάν προγράμματα για screen recording, χωρίς περιορισμούς. Δείτε τις καλύτερες εφαρμογές για κάθε καταγραφή οθόνης σε Windows, Mac, και Linux.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Στον οδηγό δεν αναφερόμαστε καθόλου σε προγράμματα που προσθέτουν υδατογράφημα (watermark) ή προσφέρουν περιορισμένη χρήση μερικών λεπτών κατά την καταγραφή οθόνης με τις δωρεάν εκδόσεις τους.
Καταγραφή οθόνης για παιχνίδια και το desktop
Ο πιο συχνός λόγος για να καταγράψουμε την οθόνη μας είναι τα παιχνίδια. Οι gamers χρησιμοποιούν συχνά τέτοια προγράμματα για να ανεβάζουν βίντεο σε υπηρεσίες online, ή να κάνουν streaming στις διάφορες σελίδες.
Πώς να Κερδίσω Χρήματα από Παιχνίδια με Live StreamingΤο Live Streaming είναι η ζωντανή αναμετάδοση βίντεο από τον υπολογιστή μας. Στο παρελθόν χρειαζόταν εξειδικευμένο εξοπλισμό και γνώσεις. Σήμερα, όμως, υπάρχουν πολλαπλές Live Streaming…
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την καταγραφή οθόνης και για τη δημιουργία βίντεο-οδηγών, στους οποίους εξηγούμε διάφορες διαδικασίες στον υπολογιστή μας. Το YouTube είναι γεμάτο με τέτοια βίντεο.
Πέρα απ' αυτά, τίποτα δε μας εμποδίζει να καταγράψουμε την οθόνη μας για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.
Για να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον VLC με τη μέθοδο που περιγράφεται στον ακόλουθο οδηγό:
Εγγραφή Οθόνης (Screen Recording) με τον VLC Media PlayerΥπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές για εγγραφή οθόνης, για να δημιουργήσουμε το δικό μας βίντεο από την επιφάνεια εργασίας των Windows. Γνωρίζατε όμως ότι ο VLC…
Εκτός από τον VLC όμως, που έχει μάλλον περιορισμένες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν και προγράμματα αποκλειστικά γι' αυτή τη δουλειά, τα οποία δεν κοστίζουν τίποτα.
Windows Game Bar
Αρκετοί από εμάς ίσως δεν γνωρίζουμε ότι τα Windows 10 συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Xbox Game Bar.
Μας επιτρέπει μέσα από ένα εύκολο εξελληνισμένο περιβάλλον να κάνουμε καταγραφή οθόνης στα περισσότερα παιχνίδια και προγράμματα που τρέχουμε στον υπολογιστή.
Έτσι, αν θέλουμε γρήγορα και απλά να δημιουργήσουμε μία παρουσίαση, ή να καταγράψουμε ένα πρόβλημα που θέλουμε να στείλουμε στην τεχνική υποστήριξη, η εμπειρία του Xbox Game Bar είναι μία αρκετά καλή εναλλακτική λύση.
Για να ξεκινήσουμε την καταγραφή οθόνης των Windows 10, πρέπει να την ενεργοποιήσουμε πρώτα στις ρυθμίσεις. Παραθέτουμε τα απλά βήματα στις κάτωθι τρεις εικόνες.
Από εκεί και μετά, το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να πατάμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Windows + G για να ξεκινήσει η καταγραφή οθόνης σύμφωνα με τις ανάγκες μας.
Σε κάθε ενέργειά μας θα έχουμε καθοδήγηση στα ελληνικά, κάτι που καθιστά την χρήση του Xbox Game Bar πολύ εύκολη και για τον πιο απλό χρήστη.
Όλες τις εγγραφές μας τις εντοπίζουμε πατώντας στο σχετικό εικονίδιο που παρατηρούμε παρακάτω.
Υπέρ
- Ενσωματωμένο στα Windows 10, δεν απαιτείται λήψη.
- Είναι πολύ εύκολο στη χρήση.
Κατά
- Καλύπτει μόνο τα βασικά.
- Η καταγραφή οθόνης δεν είναι διαθέσιμη για την επιφάνεια εργασίας ή για την εξερεύνηση αρχείων.
OBS Studio (Windows, Mac, Linux)
Το OBS Studio είναι ένα δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα για καταγραφή οθόνης. Διατίθεται για Windows, macOS 10.13+, και Linux. Το κατεβάζουμε από εδώ.
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο πρόγραμμα εγγραφής από πολλές πηγές ταυτόχρονα (π.χ. επιφάνεια εργασίας, διάφορα προγράμματα, εικόνα από βιντεοκάμερα, και άλλα), τις οποίες μπορούμε να εναλλάξουμε κατά βούληση.
Απευθύνεται κυρίως σε gamers και σε όσους ενδιαφέρονται για αναμετάδοση της οθόνης τους ζωντανά σε σελίδες για streaming, όπως το Twitch.
Φυσικά, μπορεί να κάνει και απλή καταγραφή οθόνης. Όμως, θα ήταν σαν να χαραμίζουμε τις δυνατότητές του αν το χρησιμοποιούσαμε μόνο γι' αυτό.
Υπέρ
- Ανοιχτού κώδικα και χωρίς διαφημίσεις.
- Είναι δωρεάν, χωρίς περιορισμούς.
- Προσφέρει αμέτρητες επιλογές παραμετροποίησης για να φέρουμε την καταγραφή στα μέτρα μας.
- Υποστηρίζεται σε όλα τα λειτουργικά συστήματα.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για streaming σε όλες τις γνωστές υπηρεσίες, όπως YouTube, Twitch, Dailymotion, και άλλα.
Κατά
- Λίγο περίπλοκο στη χρήση.
- Δεν μπορεί να κάνει streaming σε πολλές υπηρεσίες ταυτόχρονα.
Free Cam (Windows)
Το Free Cam είναι ένα πολύ μικρό και απλό λογισμικό για καταγραφή οθόνης με όγκο 22MB. Έρχεται με ενσωματωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου / βίντεο.
Παρόλο που το λογισμικό είναι δωρεάν, δεν εμφανίζει κάποιο υδατογράφημα και είναι χωρίς διαφημίσεις. Το κατεβάζουμε από εδώ.
Υπέρ
- Χωρίς υδατογράφημα, χρονικά όρια, ή διαφημίσεις.
- Ανάλυση βίντεο υψηλής ποιότητας.
- Μπορούμε να αποθηκεύουμε βίντεο ως WMV ή να τα ανεβάζουμε απευθείας στο YouTube.
- Διαγράφει εύκολα ανεπιθύμητα τμήματα βίντεο.
- Καταγράφει τον ήχο στον υπολογιστή και αφαιρεί τον θόρυβο στο παρασκήνιο.
- Ευρεία επιλογή ηχητικών εφέ.
Κατά
- Πρέπει να δώσουμε το email μας για να ξεκινήσει η λήψη του προγράμματος.
- Δεν μπορεί να καταγράψει παιχνίδια σε πλήρη οθόνη.
ScreenRec (Windows, Mac, Linux)
Το ScreenRec είναι άλλο ένα εύκολο στη χρήση πρόγραμμα. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο για καταγραφή οθόνης, καθώς δε διαθέτει εργαλεία για επεξεργασία του αποτελέσματος.
Ωστόσο, κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, χωρίς να μας δυσκολεύει πουθενά. Διατίθεται για Windows, Mac, και Linux, και μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.
Είναι μία εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για επιχειρήσεις με εκτεταμένες ανάγκες εγγραφής οθόνης αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Καταγράφει και αποθηκεύει γρήγορα βίντεο σε έναν καθορισμένο λογαριασμό cloud που προστατεύεται με κρυπτογράφηση.
Το μόνο μειονέκτημα της δωρεάν έκδοσης είναι ότι ίσως χρειαστεί να κάνουμε αναβάθμιση αν δεν μας αρκούν τα 2GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου στο cloud που έχουμε μέσω του λογαριασμού μας.
Υπέρ
- Πολύ απλό και εύκολο στη χρήση.
- Καταγράφει πλήρη οθόνη, παράθυρο, συγκεκριμένη περιοχή, κ.α.
- Μπορεί να καταγράψει οτιδήποτε, ακόμα και παιχνίδια.
- Διαθέτει καρφιτσωμένο widget για καταγραφή πλήρους οθόνης στα games.
Κατά
- Δεν διαθέτει επεξεργασία βίντεο.
Loilo Game Recorder (Windows)
Το Loilo χαρακτηρίζεται από πολλούς gamers ιδανικό για την καταγραφή των παιχνιδιών τους. Το κατεβάζουμε από εδώ.
Είναι πολύ ελαφρύ σαν πρόγραμμα και η ποιότητα εικόνας στο τελικό βίντεο είναι από τις καλύτερες, δεδομένου ότι η καταγραφή γίνεται σε Motion-JPEG.
Με αυτόν τον τρόπο, το τελικό βίντεο πιάνει πολύ χώρο, αλλά αποθηκεύεται στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Μπορούμε μετά την καταγραφή οθόνης να το συμπιέσουμε με κάποια εφαρμογή μετατροπής βίντεο.
Επιπλέον, το πρόγραμμα μας δίνει την επιλογή να ανεβάσουμε το βίντεο μας απευθείας στο YouTube.
Στα αρνητικά του, κατά την εγκατάσταση προσθέτει και την εφαρμογή Easy Video Editor LoiLo χωρίς την έγκρισή μας, η οποία χρησιμοποιείται για την επεξεργασία βίντεο. Μπορούμε να την αφαιρέσουμε χρησιμοποιώντας κάποια εφαρμογή απεγκατάστασης.
Υπέρ
- Ελαφρύ, δεν επιβαρύνει πολύ το σύστημα όταν παίζουμε ταυτόχρονα κάποιο παιχνίδι.
- Ομαλή καταγραφή του gameplay.
- Εξαιρετική ποιότητα εικόνας.
- Επιλογή για απευθείας ανέβασμα στο YouTube.
Κατά
- Εγκατάσταση μίας επιπλέον εφαρμογής χωρίς την έγκρισή μας.
- Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός παιχνιδιών.
ShareX (Windows)
Το ShareX είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα. Διαθέτει πολλές δυνατότητες για καταγραφή οθόνης που τις συναντάμε μόνο στα πληρωμένα λογισμικά. Το κατεβάζουμε από εδώ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις αλλά και power users. Ενδέχεται ο μέσος χρήστης να χαθεί μέσα στα πολλά προηγμένα εργαλεία που διαθέτει το ανοικτό λογισμικό.
Υπέρ
- Καταγράφει πλήρη οθόνη, παράθυρο, συγκεκριμένη περιοχή, κ.α.
- Περιλαμβάνει hotkeys για ευκολότερη και ταχύτερη πλοήγηση.
- Υποστηρίζει πολλές υπηρεσίες κοινής χρήσης URL.
- Επιτρέπει προσαρμοσμένα υδατογραφήματα και χρωματικά εφέ.
- Επιλογή για απευθείας ανέβασμα στο YouTube.
Κατά
- Χαμηλή ποιότητα εγγραφής παιχνιδιού.
- Περίπλοκο για τον μέσο χρήστη.
- Χωρίς εγγραφή κάμερας web.
- Δεν διαθέτει επεξεργασία βίντεο.
Active Presenter (Windows, Mac)
Παρότι το Active Presenter έχει και πληρωμένη έκδοση, η δωρεάν έκδοση είναι παραπάνω από αρκετή για βασική καταγραφή οθόνης. Το κατεβάζουμε από εδώ.
Κατά την έναρξη, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε είτε καταγραφή ολόκληρης της οθόνης, είτε το κομμάτι που επιθυμούμε. Επιπλέον, διαλέγουμε αν θέλουμε τους ήχους του συστήματος ή όχι.
Αφού τελειώσουμε, μπορούμε να επεξεργαστούμε το βίντεο που καταγράψαμε κόβοντας τα περιττά σημεία, βάζοντας εφέ αλλαγής σκηνής, προσθέτοντας εικόνα στο παρασκήνιο, και πολλά άλλα.
Είναι μία ολοκληρωμένη λύση για κάποιον που θέλει και επεξεργασία μετά την εγγραφή. Στη δωρεάν έκδοση δεν προσθέτει ενοχλητικά υδατογραφήματα στο βίντεο, ούτε έχει κάποιον περιορισμό στη χρήση, σύμφωνα πάντα με τους δημιουργούς.
Τα μόνα που λείπουν είναι κάποιες επιλογές αποθήκευσης που δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες έτσι και αλλιώς, όπως εξαγωγή σε html, pdf, word, κτλ.
Από βίντεο υποστηρίζει εξαγωγή σε mp4, avi, wmv, mkv, και άλλους γνωστούς τύπους, καθώς και εικόνες png ή jpeg.
Υπέρ
- Η δωρεάν έκδοση δεν έχει σημαντικούς περιορισμούς.
- Μπορούμε να εξάγουμε το βίντεο σε πολλές γνωστές μορφές.
- Εύχρηστο περιβάλλον κατά την εγγραφή.
- Διαθέτει επεξεργασία βίντεο με όλα τα απαραίτητα εργαλεία.
Κατά
- Δύσκολο περιβάλλον κατά την επεξεργασία βίντεο. Απαιτεί εξοικείωση μέχρι να μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει με άνεση.
- Δεν μπορεί να καταγράψει παιχνίδια που λειτουργούν με DirectX ή Open-GL, εκτός και αν παίζουμε σε windowed mode.
Κατεβάστε το από εδώ.
Flashback Express (Windows)
Το Flashback είναι μία πλήρης σουίτα για καταγραφή οθόνης στην πληρωμένη έκδοση Pro. Όμως, έχει και μία δωρεάν έκδοση, τη λεγόμενη Flashback Express. Την κατεβάζουμε από εδώ.
Συγκρίνοντας τις πληρωμένες με τη δωρεάν έκδοση, βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε πλήρως το βίντεο, ούτε προσφέρει αποθήκευση σε όλες τις μορφές. Για την ακρίβεια, μπορούμε να εξάγουμε το βίντεο μας σε MP4, AVI, και WMV.
Αν μας ενδιαφέρει κυρίως το ανέβασμα στο YouTube, το Flashback Express παραμένει μία καλή επιλογή για καταγραφή οθόνης.
Το γραφικό του περιβάλλον μοιάζει αρκετά με το Active Presenter, ενώ προσφέρει και αυτό επεξεργασία του βίντεο μετά την καταγραφή οθόνης. Ωστόσο, δεν έχει πολλές επιλογές από εφέ και εναλλαγές σκηνών.
Υπέρ
- Σχετικά εύκολο στη χρήση.
- Διαθέτει επιλογές για βασική επεξεργασία βίντεο.
- Γρήγορη μεταφόρτωση στο YouTube ή εξαγωγή ως MP4.
Κατά
- Περιορισμένες επιλογές εξαγωγής στη δωρεάν έκδοση.
- Περιορισμένες επιλογές επεξεργασίας στην δωρεάν έκδοση.
Γιατί δεν προτείνουμε την καταγραφή οθόνης με το CamStudio
Το CamStudio ήταν για πολύ καιρό ένα από τα γνωστότερα προγράμματα για καταγραφή οθόνης. Παρ' όλα αυτά, δεν προτείνεται η εγκατάστασή του, καθώς έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι προσπαθεί να εγκαταστήσει κάποιον ιό.
Αυτός ενδέχεται να είναι και ο λόγος που η κορυφαία σουίτα προστασίας μας ειδοποίησε για ενδεχόμενο κίνδυνο στον υπολογιστή μας, μόλις ετοιμαζόμασταν να κατεβάσουμε το λογισμικό.
Παρ' όλα αυτά, όταν αγνοήσαμε την προειδοποίηση και κατεβάσαμε το αρχείο, το λογισμικό προστασίας το απέκλεισε αμέσως ως εν δυνάμει σοβαρή απειλή από μολυσμένο αρχείο.
Κάτι παρόμοιο συνέβαινε και στο VirusTotal όπου είχαν εντοπιστεί 9 απειλές στο αρχείο εγκατάστασης.
Η ιστορία του ξεκινάει το 2001, όπου κυκλοφόρησε ως πρόγραμμα ανοικτού κώδικα και είχε μεγάλη επιτυχία στον τομέα του. Η πορεία του συνεχίστηκε ομαλά, μέχρι το 2013, όπου οι δημιουργοί αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στην εγκατάσταση και διάφορες άλλες εφαρμογές.
Από τότε, πολλά antivirus προγράμματα το αναφέρουν ως κακόβουλο λογισμικό, ανιχνεύοντας διάφορα PUPs (Potentially Unwanted Programs). Το 2014 μάλιστα, το πρόγραμμα εγκατάστασης είχε μολυνθεί με κάποιο trojan.
Στις αρχές του 2015, η εγκατάσταση του CamStudio εξακολουθούσε να περιέχει κακόβουλο λογισμικό, και το πρόγραμμα έχασε την εμπιστοσύνη των χρηστών.
Όσον αφορά το πρόγραμμα, είναι πάρα πολύ απλό στην εμφάνιση και προσφέρει όλες τις βασικές λειτουργίες για καταγραφή οθόνης και είναι δωρεάν χωρίς πληρωμένες εκδόσεις.
Ωστόσο, αν τελικά αποφασίσουμε να το εγκαταστήσουμε παρά την ιστορία του, θα πρέπει να προσέξουμε και να πατήσουμε “Skip” ή “Decline” σε ό,τι επιπλέον πρόγραμμα μας προτείνει.
Εσείς τι χρησιμοποιείτε για καταγραφή οθόνης;
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο δωρεάν screen recorder που είναι αξιόπιστος στην καταγραφή οθόνης, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.