Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Εργαλείο Αποκομμάτων: Τα Καλύτερα Δωρεάν Προγράμματα Για Λήψη Screenshot
Featured-Εργαλείο-Αποκομμάτων-Τα-Καλύτερα-Δωρεάν-Προγράμματα-Για-Λήψη-Screenshot-aα3

Εργαλείο Αποκομμάτων: Τα Καλύτερα Δωρεάν Προγράμματα Για Λήψη Screenshot

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Μία καλή εφαρμογή για screenshot είναι πάντα χρήσιμη σε ένα Windows PC. Μας επιτρέπει να καταγράφουμε στιγμιότυπα οθόνης για όποια εικόνα και κείμενο μας ενδιαφέρει, καθώς και σημαντικές πληροφορίες, αποδεικτικά στοιχεία, και πολλά άλλα. Στον οδηγό θα δούμε τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για να επιλέξουμε το ιδανικότερο εργαλείο αποκομμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τα δωρεάν εργαλεία για λήψη screenshot

Στον σημερινό οδηγό θα παρουσιάσουμε κάποια από τα καλύτερα προγράμματα και εφαρμογές για screenshot στα Windows 10 και Windows 11. Οι λειτουργίες τους δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη screenshot, καθώς επεκτείνονται και στην επεξεργασία της εκάστοτε εικόνας.

Όπως είναι φυσικό, τα προγράμματα αυτά συνήθως έχουν προεπιλογή να ξεκινούν μαζί με την εκκίνηση του υπολογιστή, και να τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο.

Αν δεν θέλουμε να επιβαρύνεται το λειτουργικό σύστημα, μπορούμε να τα απενεργοποιήσουμε.

Εκκίνηση Προγραμμάτων Στα Windows Πετάμε Τα Άχρηστα
Αυτόματη Εκκίνηση Προγραμμάτων Στα Windows: Πετάμε Τα Άχρηστα

Κάθε πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή καταναλώνει μνήμη RAM και επεξεργαστική ισχύ. Αν έχουμε πολλά προγράμματα που ξεκινούν αυτόματα μαζί με τα Windows, ειδικά σε…

Το εργαλείο αποκομμάτων που ήδη έχουμε στα Windows

Για τους περισσότερους χρήστες, η λήψη screenshot είναι κάτι περιστασιακό. Ως εκ τούτου, αν χρειαζόμαστε μια φωτογραφία της επιφάνειας εργασίας το τρίμηνο, δεν είναι ανάγκη να μπλέξουμε με τρίτα προγράμματα.

Σε αυτή την περίπτωση, το νεότερο ενσωματωμένο εργαλείο αποκομμάτων
των Windows (Snipping Tool) είναι άμεσα διαθέσιμο για τη λήψη στιγμιότυπων.

Ο ευκολότερος τρόπος για να ανοίξουμε την ενσωματωμένη εφαρμογή για screenshot των Windows 10 και 11 είναι να πληκτρολογήσουμε “εργαλείο” (χωρίς τα εισαγωγικά) στην αναζήτηση.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 1ν

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 1νν

Μόλις το ανοίξουμε, με δεξί κλικ στο εικονίδιο του στη γραμμή εργασιών και επιλέγοντας το καρφίτσωμα, μπορούμε να έχουμε πιο γρήγορη πρόσβαση.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 1ννααα

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 3αωωα

Το εργαλείο αποκομμάτων των Windows έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη screenshot από το παρωχημένο με το πλήκτρο Print Screen. Μας επιτρέπει να φωτογραφίσουμε μια επιλεγμένη περιοχή και όχι ολόκληρη την οθόνη, όπως κάνει το πλήκτρο Print Screen.

Πατάμε λοιπόν πάνω στο ψαλιδάκι (Windows10), ή στη Δημιουργία (Windows11)…

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 2αμν

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 2αμ

…και επιλέγουμε με τον αριστερό δείκτη του ποντικιού την περιοχή που επιθυμούμε.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 2αμνα

Όταν ολοκληρώσουμε την επιλογή του στιγμιότυπου, ελευθερώνουμε τον δείκτη του ποντικιού, και ανοίγει το παράθυρο του εργαλείου με την επιλογή μας.

Να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με τα Windows 10 όπου θα ερωτηθούμε για αποθήκευση αν ξεχαστούμε και δεν πατήσουμε στο εικονίδιο της δισκέτας…

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 3α

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 3αω

…στα Windows 11 αν κλείσουμε την εφαρμογή χωρίς να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο της δισκέτας, το στιγμιότυπο θα χαθεί.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 3αα

Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό μέσα από τις ρυθμίσεις που διαθέτει το εργαλείο αποκομμάτων στα Windows 11.

Οι απλές λειτουργίες

Η ενσωματωμένη εφαρμογή για screenshot προσφέρει τέσσερις λειτουργίες λήψης. Είναι ακριβώς οι ίδιες στα Windows 10 και 11 αλλά με διαφορετικές ενδείξεις και σειρά εμφάνισης, όπως παρατηρούμε στις δύο κάτωθι εικόνες.

  • Απόκομμα ελευθέρου σχήματος (10) – Λειτουργία ελεύθερης μορφής (11): Μας επιτρέπει να τραβήξουμε ένα στιγμιότυπο με ό,τι σχήμα θέλουμε.
  • Απόκομμα τετραγωνικού σχήματος (10) – Λειτουργία ορθογωνίου (11): Είναι η προεπιλογή, όπου επιλέγουμε με τον αριστερό δείκτη του ποντικιού την ορθογώνια περιοχή που επιθυμούμε.
  • Απόκομμα παραθύρου (10) – Κατάσταση παραθύρου (11): Καταγράφει αυτόματα το παράθυρο που έχουμε ανοικτό. Αν έχουμε περισσότερα παράθυρα ανοικτά, μας επιτρέπει να επιλέξουμε όποιο θέλουμε.
  • Απόκομμα πλήρους οθόνης (10) – Λειτουργία πλήρους οθόνης (11): Καταγράφει ένα στιγμιότυπο ολόκληρης της οθόνης, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανοικτών παραθύρων.

Μια καλή δυνατότητα που έχουμε με το εργαλείο αποκομμάτων των Windows είναι η δυνατότητα της αναβολής, ώστε να καθυστερήσει η λήψη κάποια δευτερόλεπτα.

Μας διευκολύνει στις περιπτώσεις που θέλουμε λίγο χρόνο για να ετοιμάσουμε την οθόνη. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να δείξουμε κάποιο μενού, έχοντας στη διάθεσή μας από ένα έως 10 δευτερόλεπτα πριν τη λήψη screenshot.

Στα Windows 11 αυτή η ενέργεια γίνεται πιο γρήγορα απευθείας με δεξί κλικ στο εικονίδιο στη γραμμή εργασιών.

Στα Windows 10 πρέπει να πατήσουμε στη σχετική ένδειξη μέσα στην εφαρμογή για screenshot.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 3αωω

Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία, το εργαλείο αποκομμάτων προσφέρει διάφορες χρωματικές παλέτες που διευκολύνουν την επισήμανση του στιγμιότυπου, και η χρήση της πένας αν θέλουμε να γράψουμε κάτι.

Στα Windows 11, η εφαρμογή για screenshot προσφέρει περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας, όπως ο χάρακας και η πιο γρήγορη αναίρεση.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 4αωωα

Lightshot – Για απλή και γρήγορη λήψη στιγμιότυπων

Το Lightshot είναι ένα από τα πιο γνωστά δωρεάν προγράμματα για λήψη στιγμιότυπων. Η εφαρμογή για screenshot διαθέτει editor, αλλά είναι ελλιπής.

Όμως, έχει εξελληνισμένο μενού και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε στα Windows, είτε σε υπολογιστές Mac.

Εφόσον πατήσουμε Download, κατεβαίνει το εκτελέσιμο αρχείο setup-lightshot, το οποίο και θα τρέξουμε για την εγκατάσταση. Η διαδικασία είναι απλή, και δεν έχουμε τίποτα να προσέξουμε. Μάλιστα, ο Installer είναι και αυτός πλήρως εξελληνισμένος.

Η εφαρμογή για screenshot δεν θα μας εμφανιστεί κάποιο εικονίδιο συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας. Αν' αυτού, θα δούμε ένα νέο εικονίδιο με το σήμα ενός φτερού στη γραμμή εργασιών.

Για τη λήψη στιγμιότυπων απλά πατάμε στο φτερό και είμαστε έτοιμοι για να επιλέξουμε την περιοχή αντιγραφής.

Το μενού είναι αρκετά απλό και εύχρηστο, ώστε και ο αρχάριος χρήστης να μπορεί να χειριστεί το Lightshot.

Το εργαλείο αποκομμάτων υποστηρίζει κάποια βασική επεξεργασία εικόνας, και μπορούμε να σχεδιάσουμε γραμμές, βέλη, ή να προσθέσουμε κείμενο στα στιγμιότυπα.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε στην αρχή είναι να ορίσουμε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου και τι συμπεριφορά θέλουμε να έχει το εύκολο εργαλείο αποκομμάτων.

Απλά κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο στη γραμμή εργασιών και ορίζουμε όποιες επιλογές θέλουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Σε γενικές γραμμές, το Lightshot είναι ιδανικό για όσους θέλουν κάτι παραπάνω από το εργαλείο αποκομμάτων των Windows, και δεν επιθυμούν να κάνουν εξειδικευμένες μορφοποιήσεις για τη λήψη screenshot.

ShareX – Το καλύτερο για αυτοματισμούς και επεξεργασία

Αν η λήψη στιγμιότυπων είναι τακτική και σημαντική εργασία για εμάς, τότε από προσωπική εμπειρία προτείνουμε το ShareX. Πρόκειται για μια δωρεάν και ισχυρή εφαρμογή για screenshot, ανοικτού κώδικα, που κάνει στην κυριολεξία τα πάντα.

Το μικρό λογισμικό είναι πολύ ελαφρύ και δεν καταναλώνει καθόλου πόρους. Απευθύνεται σε όσους θέλουν προηγμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που δεν υπάρχουν σε άλλες δωρεάν εφαρμογές, παρά μόνο σε πληρωμένα προγράμματα.

Μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εξαιρετικούς αυτοματισμούς και μια πληθώρα εργασιών, δίνοντας μας και τη δυνατότητα να τραβήξουμε όχι μόνο ένα screenshot κάθε φορά, αλλά ταυτόχρονα στιγμιότυπα, ακόμη και από μη ορατές περιοχές στην οθόνη μας.

Επιπλέον, ενσωματώνεται στην Εξερεύνηση αρχείων και με ένα κλικ μπορούμε να κάνουμε σύνθετη επεξεργασία (Edit with ShareX) όχι μόνο στα στιγμιότυπα μας, αλλά σε όποια αποθηκευμένη εικόνα έχουμε στο PC…

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 7μμa

…ακόμη και να προσθέσουμε υδατογράφημα, ή να ανεβάσουμε (Upload with ShareX) με ένα μόνο κλικ οποιοδήποτε στιγμιότυπο ή αποθηκευμένο αρχείο μας, στο Imgur, στο Pastebin, στο cloud, και πολλούς άλλους προορισμούς.

Η ελαφριά εφαρμογή ενημερώνεται συνεχώς και έχει μικρό μέγεθος μόλις 19MB. Η λήψη του αρχείου εγκατάστασης είναι ασφαλής και δεν πρόκειται να μας φορτώσει με τρίτα περιττά προγράμματα.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 5μ

Καθώς το ShareX δεν απευθύνεται σε χρήστες που αναζητούν μια απλή εφαρμογή για screenshot όπως το Lightshot, πρέπει στην αρχή να αφιερώσουμε λίγο χρόνο.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες του, προσαρμόζοντας τις αναρίθμητες τεχνικές λήψης που διαθέτει σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Εμείς θα δείξουμε τις πιο χρήσιμες για τη λήψη στιγμιότυπων.

Ορισμός συντομεύσεων πληκτρολογίου

Μόλις τρέξουμε την εφαρμογή για screenshot, αμέσως θα δούμε την κεντρική καρτέλα, η οποία έχει πάρει αυτόματα το χρώμα θέματος που έχουμε στα Windows.

Πατώντας στο “Hotkey settings”…

Εργαλείο-αποκομμάτων-και-εφαρμογή-για-screenshot-7μ

…αρχικά επιλέγουμε τη συντόμευση πληκτρολογίου που θέλουμε για τη λήψη μιας επιλεγμένης περιοχής (Capture region).

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 7aμμa

Παρότι το εργαλείο αποκομμάτων μας δίνει κάποιες προεπιλογές, σε μερικές απαιτούνται δύο πλήκτρα αντί για ένα που είναι πιο γρήγορο.

Έτσι, στο παράδειγμα μας βάλαμε το F1.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 7aaμμa

Με τον ίδιο τρόπο, ορίζουμε η συντόμευση πληκτρολογίου για το στιγμιότυπο πλήρους οθόνης (Capture entire screen) και ενεργού παραθύρου (Capture active window).

Έτσι, πατώντας π.χ. στο F1 αμέσως θα γίνεται η λήψη στην περιοχή που βρίσκεται ο δείκτης του ποντικιού. Από εκεί και μετά, μπορούμε με τον κέρσορα να αλλάζουμε το μέγεθος του πλαισίου ή να το μετακινήσουμε όπου επιθυμούμε.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 7aaμμaα

Την ώρα που κάνουμε αυτές τις ενέργειες, στο πάνω τμήμα της οθόνης μας θα βλέπουμε μια λωρίδα με τον επεξεργαστή εικόνας που προσφέρει το ShareX.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 7aaμμaααμ

Εναλλακτικά, μπορούμε να ανοίξουμε έναν ακόμη πιο ισχυρό editor του ShareX σε ξεχωριστό παράθυρο, είτε με δεξί κλικ στο αποθηκευμένο στιγμιότυπο, είτε απευθείας μέσω των εξαιρετικών αυτοματισμών που διαθέτει το εργαλείο αποκομμάτων.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 10μα

Παραδείγματα αυτοματισμών

Με τους αυτοματισμούς, μπορούμε να αποφύγουμε τις έξτρα ενέργειες, όπως η μετακίνηση και αλλαγή περιοχής πριν τη λήψη του στιγμιότυπου. Ταυτόχρονα, μπορούμε να κάνουμε πιο άνετα την επεξεργασία του στιγμιότυπου αλλά και πιο γρήγορα την αποθήκευση του.

Για παράδειγμα, μπορούμε να ορίσουμε με ένα πάτημα στο πληκτρολόγιο να καταγράφει αυτόματα και με ακρίβεια το παράθυρο που έχουμε τον δείκτη του ποντικιού…

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 7μα

…ανεξάρτητα αν υπάρχουν διάσπαρτα και άλλα ενεργά παράθυρα στην επιφάνεια εργασίας, ή ενδιάμεσα έχουν προηγηθεί λήψεις άλλων στιγμιότυπων παραθύρων ή περιοχής με διαφορετικό μέγεθος.

Επίσης, με ένα πάτημα στο πληκτρολόγιο μπορούμε να αποθηκεύουμε αυτόματα το στιγμιότυπο, να μας ανοίγει η Εξερεύνηση αρχείων για να το δούμε, ή να έχουμε πάντα το ίδιο μέγεθος περιοχής, π.χ. πλάτος 750 και ύψος 500, ανεξάρτητα αν είχαμε επιλέξει άλλο μέγεθος σε προηγούμενο στιγμιότυπο.

Οι δύο σημαντικές ενότητες

Για τέτοιου είδους εύκολους αυτοματισμούς, οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε γίνονται όλες στην ίδια καρτέλα “Hotkey settings”, μια και έξω.

Επιπλέον, μπορούμε ακόμη περισσότερους και πιο προχωρημένους από την καρτέλα “Task settings”.

Έτσι, ξεκινώντας με τους πιο απλούς, πατάμε στο “Add” στην καρτέλα του Hotkey settings…

…και προσθέτουμε τον πρώτο μας αυτοματισμό πατώντας αρχικά στο Task, και ακολουθώντας τα βήματα που βλέπουμε στην κάτωθι εικόνα.

Στο βήμα 4 βάλαμε ξανά το Capture active window που υπήρχε ήδη ως προεπιλογή, καθώς ο σκοπός είναι να δούμε τις ενέργειες που απαιτούνται για την προσθήκη των αυτοματισμών.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 8μ

Αφού ολοκληρώσουμε αυτά τα απλά βήματα, στην ίδια καρτέλα ορίζουμε τι ακριβώς θέλουμε να μας κάνει ο αυτοματισμός (After capture) όταν πατάμε το πλήκτρο συντόμευσης για τη λήψη του στιγμιότυπου.

Για παράδειγμα, το screenshot να αποθηκεύεται αυτόματα στον φάκελο (Save image to file), χωρίς να κάνουμε και άλλη ενέργεια. Επίσης, μπορούμε ταυτόχρονα να μας ανοίγει σε διαφορετικό παράθυρο η επεξεργασία εικόνας (Open in image editor) για να επεξεργαστούμε πιο άνετα το στιγμιότυπο, κ.α.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 7μαaαμ

Όπως παρατηρούμε στην παραπάνω εικόνα, κάθε αυτοματισμός που επιλέγουμε θα εμφανίζεται με έντονα μαύρα γράμματα.

Από εκεί και μετά, κλείνουμε αυτή την καρτέλα και θα δούμε ότι ο αυτοματισμός μας έχει προστεθεί στα Hotkey settings με μια πένα δίπλα. Κατόπιν, ορίζουμε τη συντόμευση πληκτρολογίου που θέλουμε. Εν προκειμένω, το F3 στο παράδειγμα μας.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ορίσουμε αυτοματισμό για την τελευταία περιοχή (Last region), κ.ο.κ.

Απλά το κλειδί είναι να θυμόμαστε ότι οι κρίσιμες ενότητες των αυτοματισμών είναι το “Add” στην καρτέλα του Hotkey settings, και μετά το “Task” και το “Screen capture”.

Αντίστοιχα, στο “Task settings”, οι κρίσιμες ενότητες των αυτοματισμών είναι οι ενότητες “Capture” και “Region capture”.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 11μνηκκ

Scrolling Capture

Τα περισσότερα εργαλεία για λήψη screenshot καταγράφουν μόνο ό,τι μπορούμε να δούμε στην οθόνη εκείνη τη στιγμή, δεσμεύοντας και την επιφάνεια εργασίας μας.

Το Scrolling Capture του ShareX μας επιτρέπει να τραβήξουμε ένα μεγαλύτερο στιγμιότυπο οθόνης που περιλαμβάνει όλα όσα θα βλέπαμε κάνοντας κύλιση προς τα πάνω ή προς τα κάτω στην οθόνη, χωρίς να χρειαστεί να χάνουμε χρόνο με πολλά διαφορετικά screenshot.

Για παράδειγμα, με ένα πάτημα, το εργαλείο αποκομμάτων θα εντοπίσει το παράθυρο που έχει μεγάλη κύλιση προς τα κάτω, και θα καταγράψει όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, ενός μεγάλου άρθρου με πολλές εικόνες, ή ενός κειμένου, το οποίο βρίσκεται έξω από το ορατό πεδίο της οθόνης μας.

Στη συνέχεια, μπορούμε να αποθηκεύσουμε το μεγάλο στιγμιότυπο, έτσι ώστε να με την ησυχία μας να απομονώσουμε τις εικόνες ή το κείμενο που μας ενδιέφεραν, ή οτιδήποτε άλλο.

Αυτή τη λειτουργία την εντοπίζουμε με δεξί κλικ στο εικονίδιο του ShareX στην γραμμή εργασιών.

Εργαλείο-αποκομμάτων-και-εφαρμογή-για-screenshot-20μ

Απλά κάνουμε κλικ και το ShareX θα εντοπίσει τα ανοικτά παράθυρα έτσι ώστε με τον κέρσορα να του πούμε σε ποιο θέλουμε να κάνει το Scrolling Capture.

Και εδώ μπορούμε να τροποποιήσουμε διάφορους αυτοματισμούς της λειτουργίας, όπως να μην καταγράψει όσες εικόνες είναι ίδιες, και αρκετά άλλα.

Σύνοψη σημαντικών λειτουργιών

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, παραθέτουμε συνοπτικά τις πιο χρήσιμες λειτουργίες και συντομεύσεις του ShareX.

  • Hotkey settings: Αυτοματισμοί για λήψη, επεξεργασία, μέγεθος στιγμιότυπων, και αποθήκευση, με μόνο ένα πάτημα πλήκτρου.
  • Task settings: Αυτοματισμοί με τα πλήκτρα του ποντικιού, για αυτόματη λήψη στιγμιότυπων περιοχής ή παραθύρων μετά από μια χρονική περίοδο, και για προσθήκη εφέ.
  • Application settings: Αυτοματισμοί για upload των στιγμιότυπων στο Internet με ένα κλικ, ορισμός τοποθεσίας αποθήκευσης, backup ρυθμίσεων.
  • Ctrl-z: Αναίρεση ενεργειών
  • Η (Αγγλικό): Επισήμανση (Highlight) πληροφοριών στιγμιότυπου.
  • C: Περικοπή εικόνας
  • Α (Αγγλικό): Βέλη κάθε μεγέθους και χρώματος στο στιγμιότυπο.
  • I (Αγγλικό): Αριθμημένα βήματα κάθε μεγέθους και χρώματος στο στιγμιότυπο.

Backup

Καθώς θα έχουμε αφιερώσει αρκετό χρόνο για να διαμορφώσουμε την εφαρμογή για screenshot σύμφωνα με τις ανάγκες μας, καλό είναι αποθηκεύσουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις.

Το ShareX μας επιτρέπει να τις εξάγουμε σε ένα μικρό αρχείο, έτσι ώστε να έχουμε backup ή να τις μεταφέρουμε με ένα κλικ σε άλλον υπολογιστή που εγκαταστήσαμε την εφαρμογή για screenshot.

Σε αυτή την περίπτωση, απλά εντοπίζουμε το “Application settings” και πατάμε διαδοχικά στις ενδείξεις που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 7aaμμaααμβα

Πατώντας στο “Export”, όλες οι ρυθμίσεις μας θα αποθηκευτούν σε όποιον φάκελο επιλέξουμε. Έτσι, με το “Import” μπορούμε να τις επαναφέρουμε ανά πάσα στιγμή.

Screenshot μέσω επεκτάσεων

Οι επεκτάσεις για screenshot μας επιτρέπουν να τραβήξουμε screenshot απευθείας μέσω του browser μας, χωρίς να χρειάζονται τρίτες εφαρμογές. Προστίθενται στη μπάρα του browser και καλύπτουν πολύ μεγάλο φάσμα εργασιών.

Όπως είναι φυσικό, δεν μπορούμε να τραβάμε screenshot κάποιας άλλης εργασίας που δεν εντάσσεται στη λειτουργία του browser. Ούτε έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες επεξεργασίας.

Nimbus Screenshot – Chrome / Firefox

Η επέκταση Nimbus Screenshot διατίθεται για τον Firefox αλλά και για τον Chrome. Σε αντίθεση με άλλες επεκτάσεις, διαθέτει αξιοπρεπείς δυνατότητες και για την επεξεργασία των στιγμιότυπων.

Εφόσον την προσθέσουμε στη μπάρα του browser, μπορούμε πλέον να την χρησιμοποιήσουμε. Απλά πατάμε στο εικονίδιο της επέκτασης και επιλέγουμε τον τύπο του screenshot που μας βολεύει…

Εργαλείο αποκομμάτων και εφαρμογή για screenshot 11μναα

…και πατώντας στην πένα (editor), μορφοποιούμε την εικόνα.

Μπορούμε να την αποθηκεύσουμε και ως PDF ή να την ανεβάσουμε απευθείας σε διάφορους προορισμούς όπως παρατηρούμε στην παραπάνω εικόνα.

Lightshot – Chrome / Firefox

Το Lightshot, που είδαμε στην αρχή του οδηγού, βγαίνει και σε επέκταση για τον Chrome και τον Firefox. Η επέκταση χρησιμοποιεί και αυτή το εικονίδιο του φτερού και έχει το ίδιο μενού με την εφαρμογή για screenshot.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε στο εικονίδιο στη μπάρα εργαλείων του browser.

Κατόπιν, επιλέγουμε την περιοχή σύροντας το ποντίκι.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το μενού του editor είναι ακριβώς ίδιο με του προγράμματος, οπότε δεν υπάρχει κάτι άλλο για να προσθέσουμε.

Τι συνέβη με το Greenshot?

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Greenshot ήταν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα για τη λήψη screenshot με πολλές δυνατότητες.

Προσέφερε εύκολα εργαλεία λήψης, εύχρηστο και απλό επεξεργαστή, και μια ποικιλία επιλογών κοινής χρήσης. Ωστόσο, το Greenshot δεν έχει ενημερωθεί από τον Αύγουστο του 2017 που κυκλοφόρησε η τελευταία επίσημη έκδοση του.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως η εφαρμογή για screenshot είναι επικίνδυνη ή προβληματική. Μπορούμε ακόμη να την χρησιμοποιήσουμε αν μας αρέσει πραγματικά.

Όμως, έγκυρα ξένα site τεχνολογίας προτείνουν να την αποφύγουμε γιατί είναι εκτεθειμένη σε διάφορα ζητήματα ασφαλείας όταν τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο.

Επιπλέον, το 2019 κυκλοφόρησε μια εφαρμογή Greenshot για τα Windows, η οποία ήταν επικίνδυνη και δεν προερχόταν από την κοινότητα του ανοικτού λογισμικού.

Παρ΄ όλα αυτά, από τον Μάρτιο του 2021 υπάρχει μια πειραματική προσπάθεια με ασταθείς εκδόσεις που εμφανίζουν σφάλματα. Eπί του παρόντος, δεν έχει μετουσιωθεί σε κάποια επίσημη σταθερή έκδοση.

Ποια εφαρμογή για screenshot σας βολεύει περισσότερο?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή έχετε να προτείνετε κάποια αξιόπιστη εφαρμογή για screenshot που δεν αναφέραμε, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps