Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό

Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Με την επιβολή των capital controls δημιουργήθηκαν προβλήματα όσον αφορά τις αγορές από το εξωτερικό. Αν και από τα μέσα του 2016 έχουν χαλαρώσει σε αρκετό βαθμό, είναι πιθανό να συναντήσουμε δυσκολίες σε συναλλαγές με κάποιες επιχειρήσεις. Δείτε πώς μπορούμε να κάνουμε παράκαμψη των capital controls για αγορές από το εξωτερικό, με ασφαλή τρόπο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι κάνουμε αν έχουμε πρόβλημα στις αγορές από το εξωτερικό

Τέλη Ιουνίου 2015. Πολλοί από εμάς ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό με την κάρτα μας ή να πάρουμε το παιχνίδι που βγήκε σε έκπτωση στο Steam.

Όταν όμως ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε την αγορά, πήραμε το μήνυμα ότι η συναλλαγή ακυρώνεται και δεν είναι εφικτή. Αυτή ήταν μία από τις επιπτώσεις των capital controls.

Τον Ιούλιο του 2016 μπήκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls στην Ελλάδα, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μέρος της συμφωνίας ήταν να αυξάνονται με τον χρόνο οι επιλογές για συναλλαγές σε υπηρεσίες και είδη διεθνών επιχειρήσεων με κάρτες ελληνικών τραπεζών.

Αν όμως έχετε ακόμα πρόβλημα στις αγορές από το εξωτερικό με τις ελληνικές κάρτες, δείτε δύο τρόπους για παράκαμψη των capital controls.

Έμβασμα στο PayPal

Το PayPal είναι το δημοφιλέστερο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αγορές στα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού.

Εάν η ελληνική μας κάρτα απορρίπτεται, μπορούμε να στείλουμε έμβασμα από προσωπικό ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό στο PayPal account μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όνομα του ελληνικού τραπεζικού μας λογαριασμού να ταυτίζεται με το όνομα του λογαριασμού μας στο PayPal.

Στην περίπτωση που δεν έχετε λογαριασμό στο PayPal και επιθυμείτε να δημιουργήσετε, δείτε τον οδηγό μας.

Πώς Φτιάχνω Λογαριασμό PayPal Για Αγορές Και Πληρωμές
Πως Φτιάχνω Δωρεάν Λογαριασμό Paypal για Αγορές και Πληρωμές

Το PayPal αποτελεί ένα εξαιρετικά δημοφιλές μέσο ηλεκτρονικών συναλλαγών παγκοσμίως. Παρότι σε σχέση με το παρελθόν διαθέτει εύκολο και πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον, αρκετοί χρήστες στην…

Μόλις συνδεθούμε στο PayPal, για να μάθουμε τα απαραίτητα στοιχεία για το έμβασμα κάνουμε κλικ στην επιλογή “Top Up”…

…και μας εμφανίζεται το όνομα δικαιούχου (Payee), η τράπεζα του δικαιούχου (Payee’s bank), το IBAN, και ο κωδικός BIC.

Το επόμενο βήμα είναι να εκτελέσουμε το έμβασμα από τον ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό μας. Η αποστολή εμβασμάτων έχει μια χρέωση προμήθειας από τη μεριά της τράπεζας.

Ο οικονομικότερος τρόπος είναι να στείλουμε το έμβασμα μόνοι μας μέσω e-banking στην περίπτωση που διαθέτουμε. Αν από την άλλη πάμε στα γκισέ των τραπεζών, θα πληρώσουμε μεγαλύτερη προμήθεια.

Κάθε τράπεζα παρέχει στην ιστοσελίδα της πληροφορίες για την προμήθεια των εμβασμάτων που χρεώνει. Υπολογίζουμε ένα ευρώ προμήθεια για έως 1000 ευρώ έμβασμα εντός ζώνης SEPA μέσω e-banking, και 11 ευρώ από τα ταμεία για τα ίδια στοιχεία.

Να σημειώσουμε ότι οι έως τώρα ισχύουσες περιοριστικές διατάξεις για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, επιτρέπουν την αποστολή μέχρι 1000 ευρώ μηνιαίως για φυσικά πρόσωπα.

Επιπρόσθετα, η κάθε τράπεζα έχει ένα όριο εκτέλεσης εμβασμάτων εξωτερικού ανά μήνα, που είναι περίπου 12.5 εκατ. ευρώ.

Στο ακόλουθο παράδειγμα θα περιγράψουμε τη διαδικασία αποστολής εμβάσματος σε PayPal λογαριασμό από την υπηρεσία Winbank της τράπεζας Πειραιώς. Τα αντίστοιχα βήματα ακολουθούμε και στο e-banking οποιασδήποτε άλλης τράπεζας.

Εάν θέλετε να διαβάσετε τη διαδικασία για την μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό από την Εθνική Τράπεζα, δείτε τον οδηγό μας.

Μεταφορά Χρημάτων στο Εξωτερικό (ΕΕ), Οικονομικά

Πολλοί από εμάς έχουμε κάποια σχέση με το εξωτερικό. Ίσως έχουμε παιδιά που σπουδάζουν ή μπορεί οι ίδιοι να ζούμε σε μια ξένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση….

Αποστολή εμβάσματος μέσω Winbank στο PayPal

Αρχικά, συνδεόμαστε στον λογαριασμό μας στην υπηρεσία Winbank και μεταφερόμαστε στο πεδίο “Μεταφορές → Μεταφορά σε άλλη Τράπεζα/Έμβασμα.”

Έπειτα, επιλέγουμε από το drop-down μενού τον λογαριασμό που θα γίνει η χρέωση.

Στην παρακάτω ενότητα εισάγουμε τα στοιχεία που μας έδωσε το PayPal, σύμφωνα με την ακόλουθη εικόνα, βάζοντας στο πεδίο “Χώρα Τράπεζας Δικαιούχου” τη Γερμανία.

Στα στοιχεία εμβάσματος βάζουμε τις ακόλουθες επιλογές, πληκτρολογούμε το ποσό που θέλουμε να μεταφέρουμε, και ολοκληρώνουμε.

Θα χρειαστούν περίπου τρεις εργάσιμες μέρες για να δούμε το ποσό που μεταφέραμε, στο PayPal balance του λογαριασμού μας.

Να ενημερώσουμε επίσης ότι αν κάνουμε αγορά μέσω του PayPal balance σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, το PayPal θα πάρει μια προμήθεια 4% επί της συνολικής αξίας του συναλλάγματος. Περισσότερες πληροφορίες για τις προμήθειες του PayPal, μπορούμε να βρούμε εδώ.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δύο άλλοι τρόποι για παράκαμψη των capital controls μέσω PayPal, με τη μέθοδο “Request Money”.

Ο ένας τρόπος προϋποθέτει τη δημιουργία δεύτερου λογαριασμού στο PayPal, κάτι που όμως αντιβαίνει με τους κανονισμούς της εταιρείας. Δεν το προτείνουμε γιατί αν το PayPal αντιληφθεί ότι κάποιος χρήστης χρησιμοποιεί και δεύτερο account, θα το κλειδώσει.

Η άλλη μέθοδος του “Request Money” δεν χρειάζεται δεύτερο λογαριασμό. Ωστόσο, έχει μια σημαντική προμήθεια 3.4% + €0.35 επί του μεταφερόμενου ποσού, που είναι ασύμφορη σε σχέση με την προμήθεια εμβάσματος μέσω e-banking.

Δημιουργία κάρτας Revolut

Εάν η συναλλαγή με την ελληνική κάρτα δεν γίνεται δεκτή, τότε μπορούμε να κάνουμε παράκαμψη των capital controls με την απόκτηση μιας κάρτας εξωτερικού.

Υπάρχουν διάφορες εταιρείες (LeuPay, N26, κτλ.) που μας παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Εμείς επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τη Revolut βάσει της δημοτικότητά της, της προσωπικής μας προτίμησης, και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει.

Η Revolut είναι μια βραβευμένη startup εταιρεία χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, που ανακοινώθηκε στο κοινό το 2015.

Μέσω μιας εφαρμογής για κινητό, μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και να διαχειριζόμαστε ένα διεθνές ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Με άλλα λόγια, μας δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουμε δωρεάν έναν χρεωστικό λογαριασμό (debit). Ο λογαριασμός αυτός φορτίζεται με χρήματα και έχει τη μορφή μιας εικονικής ή και φυσικής κάρτας τύπου Mastercard.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κάρτας Revolut

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία είναι ιδιαίτερα ευέλικτες για όσους κατοικούν στην Ελλάδα, αφού μπορούμε να πετύχουμε παράκαμψη των capital controls.

  • Οι συναλλαγές με τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών που απορρίπτονταν κατά τη χρήση τους για αγορές από το εξωτερικό, τώρα θα ολοκληρώνονται κανονικά.

Ο αριθμός λογαριασμού της κάρτας αντιστοιχεί σε τράπεζα του εξωτερικού, δεν έχει λοιπόν κανέναν από τους περιορισμούς των capital controls.

  • Δεν υπάρχει προμήθεια για συνάλλαγμα αξίας έως €6000 τον μήνα. Αν υπερβούμε αυτή τη μηνιαία αξία συναλλάγματος, υπάρχει μια επιβάρυνση 0.5%.

Επίσης, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τις βέλτιστες ισοτιμίες συναλλάγματος Interbank exchange rates, που είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ των τραπεζών.

  • Η χρήση της υπηρεσίας για αγορά είναι δωρεάν.

Τα βασικά έσοδα της Revolut προέρχονται από μια προμήθεια συναλλαγής στους εμπόρους, κάθε φορά που δαπανάμε χρήματα για αγορές.

  • Αν ταξιδεύουμε συχνά στο εξωτερικό, δεν χρειάζεται να επισκεπτόμαστε τις τράπεζες ή τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος με τις υψηλές προμήθειες.

Τα χρήματα της κάρτας Revolut μετατρέπονται γρήγορα σε όποιο από τα διαθέσιμα νομίσματα επιθυμούμε.

  • Μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις μετρητών σε ελληνικά ATM.

Εδώ να σημειώσουμε oτι υπάρχει προμήθεια 2% για μηνιαίες αναλήψεις άνω των 200 ευρώ.

  • Έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε χρήματα σε άλλη τράπεζα, αλλά και να λάβουμε.

Μπορούμε, για παράδειγμα, να διευκολύνουμε έναν φίλο και να του στείλουμε από την κάρτα Revolut λεφτά στον λογαριασμό της τράπεζάς του.

Πώς αποκτούμε την κάρτα Revolut

Η απόκτηση της κάρτας, η ενεργοποίησή της, και η διαχείρισή της, γίνεται αποκλειστικά και μόνο από την εφαρμογή της Revolut για κινητά. Είναι μάλιστα διαθέσιμη για τα λειτουργικά συστήματα Android και iOS.

Η μορφή της κάρτας είναι εικονική, και εάν το επιθυμούμε η εταιρεία παρέχει και την πλαστική. Η αποστολή της φυσικής κάρτας έχει χρέωση μεταφορικών £5, που αντιστοιχεί περίπου σε €6.

Ο τρόπος φόρτισης της κάρτας από ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό γίνεται με τραπεζικό έμβασμα.

Στο παράδειγμα που ακολουθεί, θα δούμε πώς εγκαθιστούμε την εφαρμογή Revolut σε Android, και πώς ενεργοποιούμε και διαχειριζόμαστε τον λογαριασμό. Αντίστοιχα γίνεται και για το iOS.

Εγκατάσταση εφαρμογής και δημιουργία κάρτας Revolut

Για την εγκατάσταση της εφαρμογής, μεταφερόμαστε στο Google Play, πληκτρολογούμε “Revolut” και την εγκαθιστούμε.

Η εγγραφή μας στην υπηρεσία γίνεται όταν εισάγουμε τον τηλεφωνικό μας αριθμό στο πρόγραμμα και πατήσουμε Next.

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε έναν τετραψήφιο κωδικό, που θα μας δίνει πρόσβαση στην εφαρμογή.

Μετά η Revolut θα στείλει ένα SMS με έναν εξαψήφιο κωδικό, που πρέπει να τον πληκτρολογήσουμε στην εφαρμογή για επιβεβαίωση.

Στη συνέχεια εισάγουμε όλα τα απαραίτητα προσωπικά μας στοιχεία σωστά και ολοκληρώνουμε την εγγραφή μας.

Σε αυτό το σημείο πιστοποιούμε την ταυτότητά μας, ανεβάζοντας μια δικιά μας φωτογραφία, αλλά και της αστυνομικής ταυτότητας στην διαδρομή “More → Profile → Verification & limits”.

Έπειτα, επιλέγουμε να δημιουργήσουμε μια εικονική κάρτα (virtual)…

…και αν κάνουμε κλικ στο κάτω μέρος της εφαρμογής στο κουμπί Cards, βρίσκουμε τα στοιχεία της και διάφορες επιλογές.

Για να αποκτήσουμε φυσική κάρτα, πρέπει να έχουμε χρήματα στον λογαριασμό μας για να χρεώσει η Revolut τα έξοδα αποστολής. Όταν θα έχουμε το ποσό, πατάμε την αντίστοιχη επιλογή “Physical” και επιβεβαιώνουμε τη διεύθυνση αποστολής.

Μόλις έρθει η πλαστική κάρτα, επιλέγουμε πάλι το κουμπί “Cards → Show PIN”, έτσι ώστε να μάθουμε τον κωδικό PIN.

Για να φορτίσουμε με χρήματα την κάρτα Revolut και να κάνουμε αγορές με παράκαμψη των capital controls, πρέπει να εκτελέσουμε τραπεζικό έμβασμα από τον ελληνικό λογαριασμό μας.

Δείτε παρακάτω τη διαδικασία για τη μεταφορά χρημάτων στη Revolut μέσω υπολογιστή. Τα αντίστοιχα βήματα ακολουθούμε και στο e-banking οποιασδήποτε άλλης τράπεζας.

Αποστολή εμβάσματος στη Revolut

Είμαστε ένα βήμα πριν να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό με παράκαμψη των capital controls.

Για να μάθουμε τα απαραίτητα στοιχεία για το έμβασμα, συνδεόμαστε στην εφαρμογή της Revolut και πατάμε το κουμπί “Top up”

Στο παράθυρο που εμφανίζεται, κάνουμε κλικ στο “Bank transfer”.

Στη συνέχεια επιλέγουμε το νόμισμα του εμβάσματος και μας εμφανίζεται το όνομα δικαιούχου (Beneficiary), το IBAN, και ο κωδικός BIC.

Το επόμενο βήμα είναι να συνδεθούμε στον e-banking λογαριασμό μας για να εκτελέσουμε το έμβασμα στη Revolut.

Μεταφερόμαστε στη φόρμα εμβασμάτων και εισάγουμε τα στοιχεία της Revolut, σύμφωνα με την παρακάτω εικόνα. Στο όνομα δικαιούχου πληκτρολογούμε το όνομά μας, όπως μας το δίνει η εταιρεία.

Στην τελευταία ενότητα προσθέτουμε το ποσό που θέλουμε να μεταφέρουμε, έχοντας τις υπόλοιπες επιλογές όπως φαίνονται ακολούθως, και ολοκληρώνουμε. Σε τρεις περίπου εργάσιμες μέρες θα εμφανιστεί το ποσό στον λογαριασμό μας στη Revolut.

Σε αυτό το σημείο να ενημερώσουμε ότι τα προσωπικά IBAN με την ονομαστική κυριότητα η Revolut τα εισήγαγε τον Ιούλιο.

Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στη διαδικασία των εμβασμάτων στη Revolut από αρκετές τράπεζες παγκοσμίως. Η εταιρεία έχει ενημερωθεί, και μέσω των εκπροσώπων της έχει δηλώσει ότι θα επιλυθούν το συντομότερο δυνατό.

Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε, εκτός από παράκαμψη των capital controls, και παράκαμψη του προβλήματος της Revolut αν το έμβασμα δεν ολοκληρώνεται.

Τι κάνουμε αν έχουμε πρόβλημα με το έμβασμα στη Revolut

Σαν να μην μας έφταναν οι μέθοδοι για την παράκαμψη των capital controls, πρέπει να ξεπεράσουμε ένα ακόμη εμπόδιο αν το έμβασμα στη Revolut απορρίπτεται με τα καινούρια IBAN.

Εάν δεν ολοκληρώνεται το έμβασμα, συνδεόμαστε στην εφαρμογή της Revolut στο κινητό, και μεταβαίνουμε στη διαδρομή “More → Profile → Support”.

Εκεί βρίσκουμε την κακομοίρα τη Rita, που είναι ένα chatbot. Της γράφουμε τη φράση live agent για να μας συνδέσει με κανονικό εκπρόσωπο.

Όταν συνδεθεί ο εκπρόσωπος, του εξηγούμε το πρόβλημα, όπως έκανε ο γράφων…

…και θα μετατρέψει τον προσωπικό μας Revolut λογαριασμό σε pooled account της εταιρείας, όπως ήταν παλαιότερα, μέχρι να βρεθεί λύση.

Ο pooled account είναι κοινός λογαριασμός της εταιρείας για όλους τους καταθέτες, που μέσω του κωδικού reference πιστώνονται ατομικά τα χρήματα.

Εφόσον κάνουμε αυτή τη μετατροπή, μεταβαίνουμε στο e-banking μας για να ολοκληρώσουμε το έμβασμα. Προσοχή όμως εδώ.

Με το προσωπικό IBAN μπορεί ο οποιοσδήποτε να μας στείλει έμβασμα. Ωστόσο, με τον pooled account πρέπει να είμαστε δικαιούχοι του ελληνικού τραπεζικού λογαριασμού που θα γίνει η μεταφορά των χρημάτων.

Συνδεόμαστε στο e-banking, πηγαίνουμε στη φόρμα εμβασμάτων, και εισάγουμε τα νέα στοιχεία όπως φαίνονται παρακάτω.

Στην τελευταία κατηγορία, αντιστοιχίζουμε τις επιλογές σύμφωνα με την ακόλουθη εικόνα, και στις πληροφορίες δικαιούχου πληκτρολογούμε το Reference και ολοκληρώνουμε. Μέσα σε τρεις περίπου εργάσιμες μέρες, θα εμφανιστούν τα χρήματα στον Revolut λογαριασμό μας.

Σύνδεση της κάρτας Revolut στο PayPal και ρύθμιση προμήθειας

Η κάρτα Revolut είναι μια κανονική κάρτα Mastercard, και μπορούμε να τη συνδέσουμε με τον λογαριασμό μας στο PayPal. Θα πρέπει όμως να έχουμε περάσει χρήματα μέσα με έμβασμα, ώστε το PayPal να μπορέσει να χρεώσει δοκιμαστικά την κάρτα για επιβεβαίωση.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα Revolut για αγορές μέσω PayPal χωρίς λογαριασμό.

Ωστόσο, αν κάνουμε μια αγορά σε διαφορετικό νόμισμα από αυτό της κάρτας, το PayPal θα αναλάβει τη μετατροπή συναλλάγματος με σημαντική προμήθεια, σε σχέση με την ισοτιμία της Revolut.

Για να ρυθμίσουμε η μετατροπή συναλλάγματος να γίνεται από τη Revolut (ή από άλλη κάρτα), συνδεόμαστε στο PayPal. Πατάμε το γρανάζι και επιλέγουμε “Payments → Manage pre-approved payments → Set Available Funding Sources”.

Στο πεδίο της κάρτας Revolut, κάνουμε κλικ στο “Conversion Options” και επιλέγουμε “Bill me in the currency listed on the seller's invoice → Submit”.

Πλέον τη μετατροπή του συναλλάγματος θα την πραγματοποιεί η Revolut με τις ευνοϊκές ισοτιμίες Interbank exchange rates.

Συναντήσατε δυσκολίες στην παράκαμψη των capital controls;

Εάν δυσκολευτήκατε σε κάποια μέθοδο για την παράκαμψη των capital controls που περιγράψαμε, αφήστε σχόλιο.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps