Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚρασάρουν τα γραφικά
p4n0s86 ρώτησε πριν 9 έτη

CPU: Intel i5 760 2.80GHz
GPU: Nvidia GTX 560 Ti
MOBO: Gigabyte P55-UD3L
RAM: Corsair 8GB Dual-Channel
Windows 7 Ultimate x64

Έπαιζα χτες το GTA V το οποίο ρυθμίστηκε αυτόματα με GeForce Experience. Το μόνο που άλλαξα ήταν η ανάλυση σε 1920x1080 γιατί αυτόματα το είχε στην άθλια 800x600.

Μου έλεγε μέσα στο παιχνίδι να μη την αλλάξω γιατί πήγαινε σε 1085 απαιτήσεις ram ενώ έχω 1024 και ίσως αντιμετωπίσω προβλήματα. Θεώρησα ότι είναι πολύ μικρές οι διαφορές και το αγνόησα.

Και ξαφνικά μετά από 3-4 ώρες παιχνιδιού κράσαρε και στην οθόνη έδειχνε "γδαρμένα", "πιξελιασμένα" γραφικά, δεν ξέρω πως να τα περιγράψω και παγώνει. Το κάνει πλέον ακόμη κι όταν bootαρει το pc πριν μπει στα windows.

Το άνοιξα να το καθαρίσω καλά, άλλαξα και πάστα στον επεξεργαστή γιατί είχε να αλλαχτεί 3 χρόνια, το άνοιξα και έβαλα να παρακολουθώ θερμοκρασίες, ενώ του φόρτωνα εργασίες και μετά από καμιά ώρα πάλι τα ίδια, χωρίς ο cpu να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς και η gpu τους 36.

Τι μπορεί να έχει συμβεί ρε γαμώτο; Αν έπαθε κάτι η κάρτα γραφικών ή ο επεξεργαστής θα τρελαθώ, δεν υπάρχει σάλιο αυτή τη στιγμή.

18 Απαντήσεις

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Έχω την υποψία πως βρήκα τελικά τον "ένοχο". Πριν κρασάρει πάλι σήμερα για πολλοστή φορά μου έβγαλε ένα μήνυμα για Nvidia Kernel. Η εταιρία κυκλοφόρησε στις 17/04 την έκδοση 350.12 με υποστήριξη για GTA V. Την έβγαλα και εγκατέστησα την αμέσως προηγούμενη και προς το παρόν όλα πάνε καλά εδώ και 1 ώρα.

Αν αντιμετωπίσει άλλος παρόμοιο πρόβλημα να ξέρει, θα στείλω feedback και στην Nvidia μήπως υπάρξει σύντομα νέο update.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Αυτός είναι ένας λόγος που, σε αντίθεση με άλλους drivers, ο Driver της κάρτας γραφικών είναι ζωτικής σημασίας να είναι πάντα ενημερωμένος, ειδικά για τους gamers.

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Με τα απανωτά rollback στους drivers και τις επαναφορές, έγιναν όλα μπάχαλο και οδηγήθηκα σε format. Τα windows μόνα τους εγκατέστησαν προηγούμενη έκδοση και μόλις το GeForce Experience έκανε ενημέρωση στην τελευταία έκδοση πάλι τα ίδια!!

Έστειλα feedback και στην εταιρία, η οποία φρόντησε να με ενημερώσει με αυτοματοποιημένο μήνυμα ότι λόγω του όγκου των μηνυμάτων που λαμβάνει δεν θα απαντήσει στα περισσότερα!

Στο forum της Nvidia έχουν αρκετοί παρόμοιο πρόβλημα και οι απαντήσεις κυρίως λένε RMA (Return Material Authorization). Τι να κάνω Άγγελε;

Επίσης θέλω κι άλλη βοήθεια. Αγόρασα την Coolermaster Hyper TX3 Evo που διάβασα ότι είναι η καλύτερη για τα λεφτά της, επειδή την "μαμά" την έσπασα όταν άλλαξα πάστα και αφού με πέθανε στην ταλαιπωρία μέχρι να κουμπώσει, προσπαθώντας να μη τη σπάσω, αποτέλεσμα δεν είδα, σε idle κατάσταση είμαι όπως πριν, στους 45-50 βαθμούς!

Την 1η φορά έβαλα Arctic Silver 5 κι αφού δεν είδα πτώση στη θερμοκρασία, την ξανάβγαλα, καθάρισα καλά και έβαλα αυτή που έδινε η Coolermaster. Cable management έχω κάνει ότι καλύτερο μπορώ, καθαρισμένα από σκόνη τα πάντα, τι διάολο φταίει;

Μήπως δεν πατάει καλά και νομίζω ότι κουμπώνει; Πόσο να σπρώξω, δεν πάνε άλλο θα σπάσουν! Μήπως την έβαλα λάθος; Στο σχέδιο έδειχνε με πρόσωπο τις ram, στην πλάτη της η εξωτερική πλευρά του κουτιού που έχω ένα 120ρι Coolermaster fan.

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Σχετικά με το θέμα των drivers της κάρτας, άλλοι λένε ότι σχετίζεται με memory leak. Συγκεκριμένα:

"There's quite a few people with this issue. I think it may be related to memory bandwidth, as I had this happen with two 970 slis when I played anything that got a super high FPS, used a lot of V-ram or data processing (Metro 2033 Redux) or, heaven forbid, Shadow of Mordor in 1440p"

Έχω δοκιμάσει μέχρι και 5 εκδόσεις πίσω (που πριν λειτουργούσαν κανονικά) και συνεχίζει να κρασάρει, σπανίως με μήνυμα "Nvidia Kernel Mode Driver x.xx has stopped working..." και τις περισσότερες φορές με graphic glitches που παγώνει το pc.

Stelios Pappas απάντησε πριν 9 έτη

Γεια σου Pan Zou, είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα!
Πήγαινε στο bios, κάπου στις επιλογές της κάρτας γραφικών λέει Gen Auto και βάλτο σε Gen2.

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Φίλε Στέλιο δυστυχώς δεν μπορώ να βρω κάτι σχετικό στο BIOS, το ψάχνω το θέμα 4 μέρες τώρα. Μόνο για PCI Express Frequency (είναι Auto) και PCI Express Clock (είναι 900mV) έχει.

Κατέβασα το MSI Afterburner που διάβασα σε πολλά φόρουμ ότι μπορεί να δώσει λύση, και κατέβασα το Core Clock από 822 MHz που ήταν default στα 722 MHz και το Memory Clock από 2004 MHz στα 1906 MHz, αλλά και πάλι κράσαρε.

Γύρισα το MSI AB στα default settings, έκανα κάποιες αλλαγές στο Nvidia Control Panel και απεγκατέστησα τα 3D Vision και Experience. Προς το παρόν είναι εντάξει, θα δοκιμάσω να περάσω τα τελευταία drivers της κάρτας, αν και δεν έχω πολλές προσδοκίες.

Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο έχει μείνει που μπορώ να κάνω.

Stelios Pappas απάντησε πριν 9 έτη

Δοκίμασες να κάνεις bios update?
Μήπως και φτιάξει η κατάσταση?

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Κι αυτό το σκέφτηκα, αλλά είναι η μοναδική αλλαγή που φοβάμαι να κάνω στο pc. Τελικά κατάφερα και το σταθεροποίησα από χθες, κάνοντας απεγκατάσταση τα 3D Vision και HD Audio της Nvidia που για κάποιο λόγο κάνουν conflict με άλλα drivers.

Επίσης γύρισα με clean setup σε αγγλικά windows που είναι η μόνη γλώσσα που φαίνεται νη μην επηρεάζει τα drivers. Εξαιρετικό εργαλείο το MSI Afterburner που και αρχάριος να είσαι χωρίς overclock, βοήθησε να σταθεροποιώ την κάρτα σε κάθε εκκίνηση, γιατί κάποιος νέος driver μπορεί να την πειράξει και να την κάνει πάλι ασταθή.

Τα αναφέρω όλα μήπως αντιμετωπίσει άλλος παρόμοιο πρόβλημα. Εύχομαι να μην κρασάρει ξανά από εδώ και πέρα. Αντιμετωπίζω και πρόβλημα με την καινούρια ψύκτρα, διάβασα μεν ότι δεν είναι επικίνδυνες οι θερμοκρασίες που πιάνει, αλλά 45 σε idle και 70-75 full load είναι κάπως..

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Τζίφος τελικά, πάλι τα ίδια! Αποφάσισα να κάνω update και το BIOS αλλά είδα ότι έχω την FI έκδοση (1/11/2010) η οποία είναι η πιο πρόσφατη στο site της Gigabyte για P55-UD3L (Socket 1156 - Chipset H55), οπότε να το αφήσω ως έχει;

Έχω δοκιμάσει τα πάντα πλέον και η κάρτα αρνείται πεισματικά να σταματήσει να δείχνει graphic glitches. Έκανα τόσα πολλά αυτές τις μέρες που δεν ξέρω τι απ' όλα ήταν αυτό που την επανέφερε προχτές, μόλις γίνεται κάποια αλλαγή σε drivers ή windows update (ή οτιδήποτε που απαιτεί επανεκκίνηση τέλος πάντων), ξαναμπαίνει σε ασταθή λειτουργία.

Τι να κάνω;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Δυστυχώς, από τη στιγμή που βγάζει το πρόβλημα πριν φορτώσουν τα Windows, δεν πρόκειται να βοηθήσει κανένας driver ή Windows update. Είναι σίγουρο πως έχεις hardware πρόβλημα.

Μπορεί βέβαια να μην είναι με την κάρτα γραφικών, αλλά να είναι με τη RAM, ή ακόμα και με τη μητρική, οτιδήποτε από τα τρία μπορεί να επηρεάσει τα γραφικά.

Αν δεν έχεις ανταλλακτικά να δοκιμάσεις, μάλλον θα πρέπει να πας τον υπολογιστή σε τεχνικό.

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Για να βρω ανταλλακτικά λίγο δύσκολο, μιας και οι περισσότεροι γνωστοί έχουν παλιότερα pc's. Το θέμα είναι ότι δεν είμαι Αθήνα, απ' τη μία δεν εμπιστεύομαι κανέναν τεχνικό "της γειτονιάς" κι απ' την άλλη στο eshop που ρώτησα δεν κάνουν επιτόπου service, πρέπει να πάει στα κεντρικά και δεν μπορώ να "ελέγξω" το κόστος.

Μήπως Άγγελε τελικά οι RAM μου δεν ήταν για gaming και είναι αυτές που μου "την φέρανε"; (Corsair 8GB σε Dual-Channel 660MHz η μία). Γιατί αρκετά σχόλια πέτυχα που λέγανε για memory leak και κάτι τέτοια...

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Για το memory leak πιθανώς να αναφέρονταν στη Vram της κάρτας γραφικών.

Όλες οι RAM κατάλληλες είναι για gaming, εφόσον λειτουργούν σωστά και δεν δυσλειτουργούν.

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Αν δοκιμάσω 2 φορές με κάθε μνήμη μόνη της, μπορώ να βρω αν φταίνε οι ram?

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Κάνε δοκιμές με κάθε μνήμη μόνη της και στις διαφορετικές θέσεις της μητρικής. Είναι αρκετά απίθανο να έχουν πρόβλημα και οι δύο RAM μαζί.

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Συγνώμη βρε Άγγελε που σε κουράζω με συνεχόμενες απαντήσεις, απλά αλλάζει η κατάσταση και θα με τρελάνει. Χθες το βράδυ που έκανα τελευταίες απελπισμένες προσπάθειες, με το τελευταίο φορμάτ επανήλθε πάλι!!

Τώρα εκτός windows είναι όλα εντάξει και με αρκετές επανεκκινήσεις από ενημερώσεις κτλ. Λίγο πήγε να κρασάρει στο Welcome αλλά επανήλθε και τώρα δουλεύει κανονικά, εκτός αν δοκιμάσω να βάλω το Aero Theme που δημιουργεί πάλι το πρόβλημα, αλλά πιάνει η επαναφορά συστήματος πλέον.

Τελικά είναι ή όχι πρόβλημα hardware? Η καινούρια η ψύκτρα που πήρα είναι λίγο μεγάλη και το fanακι ακουμπάει στη μία ram (ο οποία μάλιστα είναι στη θέση 2 την 1 την καλύπτει), παίζει ρόλο; Θα δοκιμάσω με κάθε μνήμη μόνη της που μου είπες, απλά αν γινόταν με κάποιο τρόπο να σιγουρευτώ πως είναι πρόβλημα ram γιατί θα σταθώ τυχερός, καθώς κοίταξα την απόδειξη αγοράς κι έχουν εγγύηση εφ'ορου ζωής.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Εφόσον σου έβγαζε πρόβλημα πριν ακόμα φορτώσουν τα Windows, είναι 100% θέμα hardware. Και το ότι σου εμφανίζει ακόμα πρόβλημα ενεργοποιώντας το aero δείχνει περισσότερο προς την κάρτα γραφικών, παρά προς οτιδήποτε άλλο.

Αν το fan απλά ακουμπάει τη RAM και δεν τη σπρώχνει με κάποιο τρόπο, δεν έχεις πρόβλημα.

Κάνε πάντως τη δοκιμή, δεν χάνεις τίποτα.

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Έκανα τις δοκιμές με τις μνήμες. Έβαλα την καθεμιά μόνη της στις θέσεις 2 και 4 και το πρόβλημα παραμένει. Η περίεργη "ανακάλυψη" της υπόθεσης ήταν πως όποια απ' τις 2 κι αν έβαζα στην θέση 3 στο boot έκανε ένα παρατεταμένο μακρύ σφύριγμα (τρτρτρτρ). Έψαξα τα beep errors της μητρικής αλλά δεν τα βρήκα στο manual. (Στην θέση 1 δεν μπορώ να δοκιμάσω γιατί καλύπτεται απ' την ψύκτρα)

Τελικά μάζεψα ένα ποσό κοντά στα 150 ευρώ και θα το πάω στο service του Πλαισίου. Αν είναι οι μνήμες έχω εγγύηση, αν είναι κάρτα ή μητρική, "ευκαιρία" για αναβάθμιση όπως ήρθαν τα πράγματα. Τι μου προτείνεις σε αυτά τα χρήματα για κάθε περίπτωση;

Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο που αφιερώνεις στις απαντήσεις.

Σταθης ΕΚομοτηνη απάντησε πριν 9 έτη

Παιδί μου σου λένε να τον πας σε τεχνικό!Αυτό μπορει ναι χρειάζετε και αλλαγή συστήματος ή Ραμ και κάρτα γραφικόν τρέχα σε έναν τεχνικο να το προλάβεις και αφου ο άγγελος ξέρει τι λέει είναι hardware πάνε δες!