Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Πώς Αποθηκεύω το Κείμενο σε Φόρμες (Chrome / Firefox)

Πώς Αποθηκεύω το Κείμενο σε Φόρμες (Chrome / Firefox)

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε όλους έχει συμβεί: συμπληρώνουμε μια εκτεταμένη φόρμα, και ξαφνικά από μια λάθος κίνηση ή ένα κόλλημα, χάνεται όλο το κείμενο, κι άντε φτου κι απ' την αρχή. Τώρα, μία επέκταση  αποθηκεύει το κείμενο σε φόρμες, προστατεύοντας από τυχαία διαγραφή, ανανέωση, timeout, ή κάποιο κόλλημα του Chrome και Firefox.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το εφήμερο κείμενο σε φόρμες

Το να συμπληρώνουμε φόρμες είναι μία από τις πιο συνηθισμένες εργασίες στο Internet, ειδικά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό ή να αγοράσουμε κάτι από το Internet. Ενώ όμως κάποιες φόρμες έχουν τρία-τέσσερα πεδία, άλλες μοιάζουν ατέλειωτες.

Πώς Προστατεύω το Κείμενο σε Φόρμες στον Chrome και τον Firefox με το Lazarus 01

Το πρόβλημα όμως είναι πως πολλά μπορούν να πάνε στραβά με το κείμενο σε φόρμες. Κάποιες κακογραμμένες σελίδες, αν βρουν ένα λάθος, μας αναγκάζουν να εισάγουμε ξανά όλες τις πληροφορίες. Άλλες σελίδες έχουν ένα κρυφό timeout, και αν μας πάρει πολλή ώρα να συμπληρώσουμε τη φόρμα, δεν τη δέχονται.

Και υπάρχει φυσικά πάντοτε ο παράγοντας σφάλματος, από το να κάνουμε κλικ σε ένα σύνδεσμο που θα μας οδηγήσει σε άλλη σελίδα και θα χάσουμε τη φόρμα, μέχρι να κολλήσει η καρτέλα, ο browser, ή ολόκληρος ο υπολογιστής.

Πώς Προστατεύω το Κείμενο σε Φόρμες στον Chrome και τον Firefox με το Lazarus 02

Από τεχνικής άποψης, θα ήταν απλό για τον browser να αποθηκεύει το κείμενο σε φόρμες που δεν έχουμε ακόμα υποβάλλει, ώστε να το επαναφέρει σε περίπτωση που χαθεί και να μας γλιτώσει τον εκνευρισμό.

Και όμως, ακόμα και σήμερα, οι πιο δημοφιλείς browser δεν ασχολούνται με κανένα τρόπο με αυτό το θέμα, και αναγκαζόμαστε να βασιστούμε σε πρόσθετα και επεκτάσεις για αυτή τη δουλειά.

Lazarus: Form Recovery – “Ανασταίνει” το κείμενο σε φόρμες

Το Lazarus: Form Recovery είναι διαθέσιμο ως επέκταση στον Chrome και ως πρόσθετο στον Firefox και αναλαμβάνει να αποθηκεύσει το κείμενο σε φόρμες, ώστε να μπορούμε να το επαναφέρουμε ό,τι κι αν συμβεί.

Αφού το εγκαταστήσουμε, σε κάθε φόρμα που έχουμε ενεργά το δείκτη πληκτρολόγησης θα εμφανίζεται στα δεξιά ένα Αιγυπτιακό Ανκχ.

Πώς Προστατεύω το Κείμενο σε Φόρμες στον Chrome και τον Firefox με το Lazarus 03

Fun fact, το Ανκχ είναι ο ιερογλυφικός χαρακτήρας για το κλειδί της ζωής, και χρησιμοποιείται ως σύμβολο της αθανασίας.

Ό,τι γράψουμε λοιπόν στο συγκεκριμένο πεδίο, μόλις κάνουμε κλικ σε ένα άλλο πεδίο, αποθηκεύεται αυτόματα από το Lazarus. Κάνοντας κλικ στο Ανκχ, βλέπουμε τις αποθηκευμένες επιλογές.

Πώς Προστατεύω το Κείμενο σε Φόρμες στον Chrome και τον Firefox με το Lazarus 04

Στις επιλογές του Lazarus, από το Lazarus options, μπορούμε να κρυπτογραφήσουμε τα δεδομένα που αποθηκεύονται, και να χρειάζεται κωδικός για την επαναφορά τους.

Πώς Προστατεύω το Κείμενο σε Φόρμες στον Chrome και τον Firefox με το Lazarus 05

Επίσης, το Lazarus από προεπιλογή δεν αποθηκεύει κωδικούς, αν και μπορούμε να τσεκάρουμε να τους αποθηκεύει. Πάντως, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε κάποιο Password Manager.

Πώς Προστατεύω το Κείμενο σε Φόρμες στον Chrome και τον Firefox με το Lazarus 06

Τέλος, μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένα site όπου θέλουμε να είναι απενεργοποιημένο το Lazarus, καθώς και για πόσο διάστημα θέλουμε να αποθηκεύονται τα στοιχεία, με την προεπιλογή να είναι δέκα μέρες.

Πώς Προστατεύω το Κείμενο σε Φόρμες στον Chrome και τον Firefox με το Lazarus 07

Καλό είναι να βάλουμε το Facebook στις εξαιρέσεις, γιατί το Lazarus ενεργοποιείται σε πεδία όπως το status update και τα σχόλια, όμως δεν είναι βελτιστοποιημένο για τη συγκεκριμένη χρήση με τον κώδικα του Facebook, και έχει προς το παρόν προβλήματα.

Εσείς θα χρησιμοποιήσετε το Lazarus για κείμενο σε φόρμες?

Οι περισσότεροι από εμάς δεν συμπληρώνουμε φόρμες καθημερινά, ούτε έχουμε τόσο συχνά ατυχήματα που να έχουν σαν αποτέλεσμα να χάσουμε το κείμενό μας. Όταν όμως συμβαίνει, μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό.

Εσείς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Lazarus στον browser σας, ή το θεωρείτε ως άλλη μία περιττή επέκταση? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps