Home » Technology Explained » Επισκευή Κάρτας Γραφικών σε Laptop με Reflow / Reballing

Επισκευή Κάρτας Γραφικών σε Laptop με Reflow / Reballing

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε όλα τα laptop, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η κάρτα γραφικών είναι ενσωματωμένη στη μητρική. Αυτό σημαίνει πως, αν χαλάσει, είναι δύσκολο να αντικατασταθεί. Οι μέθοδοι του reflow ή του reballing για την επισκευή κάρτας γραφικών σε Laptop, μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή της μέχρι και για δύο χρόνια.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ο οδηγός δημιουργήθηκε με πληροφορίες, φωτογραφίες, και υποστήριξη από το εργαστήριο Lab Experts, που αναλαμβάνει την επισκευή κάρτας γραφικών σε laptop από όλη την Ελλάδα.

Πώς χαλάει η κάρτα γραφικών σε laptop

Οι δύο πιο άμεσοι κίνδυνοι για οποιοδήποτε laptop είναι η πτώση και το να εκτεθεί σε υγρό – νερό, καφέ, αναψυκτικό, κλπ. Εντούτοις, τα περισσότερα laptop χαλάνε χωρίς να έχει συμβεί τίποτα από τα δύο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο λόγος είναι η υπερθέρμανση, που είναι ο σιωπηλός δολοφόνος των laptop.

Κάθε υπολογιστής, σταθερός και laptop, θερμαίνεται καθώς λειτουργεί, και διαθέτει ένα σύστημα ψύξης για την απαγωγή της θερμότητας. Το πρόβλημα όμως είναι πως, με τον καιρό, ο υπολογιστής έλκει τη σκόνη του περιβάλλοντος ηλεκτροστατικά, η οποία σκόνη επικάθεται στις εσωτερικές του επιφάνειες.

Επισκευή Κάρτας Γραφικών σε Laptop με Reflow - Reballing 01

Στα laptop, το πρόβλημα είναι αρκετά πιο εκτεταμένο, για δύο λόγους.

Αρχικά, λόγω περιορισμένου μεγέθους, το σύστημα ψύξης έχει μικρές διαστάσεις και χαμηλή ροή αέρα ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες.

Επισκευή Κάρτας Γραφικών σε Laptop με Reflow - Reballing 02

Όταν συγκεντρώνεται σκόνη, σταδιακά καλύπτει τη βασική γρίλια εξαερισμού, με αποτέλεσμα την ολοένα και μικρότερη ροή αέρα, και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Επισκευή Κάρτας Γραφικών σε Laptop με Reflow - Reballing 03

Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας ο τακτικός καθαρισμός laptop, που περιλαμβάνει τον καθαρισμό της σκόνης και την αντικατάσταση της θερμικής αλοιφής ανάμεσα στην ψύκτρα, τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, και το chipset της μητρικής.

Πολύ συχνά, το πρώτο θύμα από την μακροχρόνια αυξημένη θερμοκρασία λειτουργίας σε laptop είναι η κάρτα γραφικών. Ο λόγος είναι πως το κύκλωμα της κάρτας γραφικών (GPU chip) ενσωματώνεται στη μητρική με τη χρήση του Ball Grid Array (BGA).

Επισκευή Κάρτας Γραφικών σε Laptop με Reflow - Reballing 04

Το Ball Grid Array πρόκειται για σειρές από σφαιρίδια φτιαγμένα από καλάι, που είναι ένα κράμα κασσίτερου με άλλα μέταλλα με χαμηλό σημείο τήξης, όπως χαλκός και ψευδάργυρος, μαζί με χαμηλές συγκεντρώσεις από άργυρο και αντιμόνιο.

Τα σφαιρίδια αυτά αρχικά επικολλούνται στο κάτω μέρος του chip. Κατά την κατασκευή, το chip τοποθετείται στη μητρική, και το όλο σύστημα θερμαίνεται αρκετά ώστε να λιώσει το καλάι και να ενωθεί φυσικά και ηλεκτρικά το chip με τις συνδέσεις της μητρικής.

Επισκευή Κάρτας Γραφικών σε Laptop με Reflow - Reballing 07

Η εκτεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί θερμική συστολή και διαστολή, η οποία τελικά καταλήγει να δημιουργεί πρόβλημα στις κολλήσεις του BGA chip.

Σαν αποτέλεσμα, ενώ η ίδια η κάρτα γραφικών μπορεί να λειτουργεί κανονικά, το ελάττωμα στη σύνδεση θα προξενήσει προβλήματα στον υπολογιστή.

Πώς καταλαβαίνω ότι έχει πρόβλημα η κάρτα γραφικών στο laptop?

Η πιο σαφής ένδειξη πως έχει πρόβλημα η κάρτα γραφικών είναι αν στην οθόνη εμφανίζονται περίεργα χρώματα, γραμμές και τεχνουργήματα, η εικόνα τρεμοπαίζει ή η οθόνη κάνει αναλαμπές, ιδίως αν αυτά εμφανίζονται από την πρώτη εκκίνηση του υπολογιστή, πριν ακόμα μπει στα Windows.

Επισκευή-Κάρτας-Γραφικών-σε-Laptop-με-Reflow-Reballing-05

Ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης, μπορεί επίσης ο υπολογιστής να ανάβει αλλά η οθόνη να μην δείχνει τίποτα, ή ο υπολογιστής να μην ανάβει καθόλου, αν και σε αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανό επίσης να φταίει η RAM, ο επεξεργαστής, ή η μητρική.

Μία ακόμα σαφής ένδειξη πως έχει πρόβλημα η κάρτα γραφικών είναι αν έχουμε μπλε οθόνη κατά την εγκατάσταση των Windows, στο σημείο που εγκαθίσταται ο driver της κάρτας γραφικών, μετά την πρώτη επανεκκίνηση, προς το τέλος της εγκατάστασης.

Επισκευή Κάρτας Γραφικών σε Laptop με Reflow - Reballing 06

Πώς γίνεται η επισκευή κάρτας γραφικών σε laptop

Εφόσον η βλάβη της κάρτας γραφικών προέρχεται από πρόβλημα στις κολλήσεις του BGA chip, η μέθοδος της επισκευής περιλαμβάνει την επιδιόρθωση αυτής της κόλλησης. Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι, το reflowing και το reballing.

Η επισκευή κάρτας γραφικών με reflowing

Ο στόχος του reflowing είναι η επισκευή κάρτας γραφικών με την επιδιόρθωση του υπάρχοντος καλάι στο BGA chip, με εστιασμένη θέρμανση σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Πρακτικά θερμαίνεται τοπικά η περιοχή, με ένα προσεκτικά επιλεγμένο θερμικό προφίλ, που διαθέτη θερμοκρασία αρκετή για να λιώσει μερικώς το καλάι και να επιδιορθωθεί η σύνδεση, χωρίς όμως να προξενηθεί βλάβη στα κυκλώματα.

Επισκευή-Κάρτας-Γραφικών-σε-Laptop-με-Reflow-Reballing-08

Στο εργαστήριο Lab Experts χρησιμοποιείται η συσκευή HR560, που είναι το ακριβότερο σύστημα αποκόλλησης του BGA Chip και έχει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία στις επισκευές.

Επισκευή Κάρτας Γραφικών σε Laptop με Reflow - Reballing 09

Το reflowing είναι η πιο οικονομική μέθοδος για την επισκευή κάρτας γραφικών σε laptop. Σε γενικές γραμμές η επισκευή κρατάει από τέσσερις έως δώδεκα μήνες, ενώ σε συγκεκριμένα μοντέλα laptop έχει κρατήσει έως και δύο χρόνια.

Το πρόβλημα με το reflowing, όμως, είναι πως είναι πιθανό το αρχικό υλικό κόλλησης να μην ήταν υψηλής ποιότητας, ή να μην έγινε σωστά εξ' αρχής η συγκόλληση στο εργοστάσιο. Ακόμα και με το ιδανικό reflowing, λοιπόν, είναι πιθανό η επισκευή να αποτύχει.

Η καλύτερη λύση για την επισκευή κάρτας γραφικών σε laptop, και με το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας, είναι το reballing.

Η επισκευή κάρτας γραφικών με reballing

Η μέθοδος του reballing δεν λιώνει το υπάρχον καλάι, αλλά πρακτικά αντικαθίστανται όλα τα σφαιρίδια στο κάτω μέρος του BGA chip, για μια σύνδεση που είναι πρακτικά σαν καινούρια, και όχι “ξαναζεσταμένη” όπως στο reflowing.

Με το reballing, η επισκευή μπορεί να κρατήσει από πέντε μήνες μέχρι και δύο χρόνια.

Η διαδικασία είναι αρκετά πιο περίπλοκη σε σχέση με το reflowing. Αφού αποσυναρμολογηθεί το laptop, η μητρική πλακέτα τοποθετείται στο HR560.

Επισκευή-Κάρτας-Γραφικών-σε-Laptop-με-Reflow-Reballing-10

Στη συνέχεια αποκολλάται εντελώς το BGA Chip…

Επισκευή-Κάρτας-Γραφικών-σε-Laptop-με-Reflow-Reballing-11

…και καθαρίζεται πλήρως η μητρική πλακέτα από τις παλιές κολλήσεις.

Επισκευή-Κάρτας-Γραφικών-σε-Laptop-με-Reflow-Reballing-12

Ομοίως καθαρίζεται και η κάτω επιφάνεια του BGA Chip.

Ύστερα, με τη χρήση stencil…

Επισκευή-Κάρτας-Γραφικών-σε-Laptop-με-Reflow-Reballing-13

…τοποθετούνται νέα σφαιρίδια στο BGA Chip…

Επισκευή-Κάρτας-Γραφικών-σε-Laptop-με-Reflow-Reballing-14

…το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται σε ειδικό φούρνο για να δέσει το καλάι.

Επισκευή-Κάρτας-Γραφικών-σε-Laptop-με-Reflow-Reballing-15

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το chip καθαρίζεται σε μπανιέρα υπερύθρων.

Καθαρό, πλέον, ευθυγραμμίζεται με τις επαφές της μητρικής κάρτας και τοποθετείται με τη διαδικασία κόλλησης.

Τέλος, τοποθετείται νέα θερμική αλοιφή, η ψύκτρα, και επανασυναρμολογείται το laptop.

Επισκευή-Κάρτας-Γραφικών-σε-Laptop-με-Reflow-Reballing-16

Στη Lab Experts, μετά την επισκευή γίνεται ένα εντατικό stress test διάρκειας τριών ωρών, στο οποίο διάστημα ο υπολογιστής λειτουργεί σε εργασίες με υψηλές απαιτήσεις, προκειμένου να ελεγχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η επισκευή.

Μάλιστα, για το reballing η εταιρεία παρέχει έξι μήνες γραπτή εγγύηση για την επισκευή.

Η διαδικασία του reballing θα ακολουθηθεί επίσης σε περίπτωση που χρειάζεται να αντικατασταθεί εντελώς το BGA chip της κάρτας γραφικών, σε περίπτωση μεγαλύτερης βλάβης, οπότε και θα τοποθετηθεί απευθείας το νέο chip στη μητρική.

Η επισκευή κάρτας γραφικών laptop στο Lab Experts

Η Lab Experts βρίσκεται στη Λάρισα, Παλαιολόγου 7-9 (Περιοχή ΟΣΕ), όμως αναλαμβάνει επισκευές από όλη την Ελλάδα, με κόστος αποστολής και παραλαβής μόνο 7 ευρώ.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο 2410 553295 ή στο [email protected].

lab experts logo

Ειδικά για το reballing, αλλά και άλλες απαιτητικές εργασίες σε laptop, όπως η αντικατάσταση CPU Socket, μπορείτε να διαβάσετε για τις αναλυτικές επισκευές της εταιρείας.

Εκτός από την επισκευή κάρτας γραφικών, η Lab Experts αναλαμβάνει επιπλέον:

Μπορείτε να διαβάσετε αξιολογήσεις από τους πελάτες στη σελίδα της εταιρείας στο Facebook, καθώς και στο Google Review

Επισκευή Κάρτας Γραφικών σε Laptop με Reflow - Reballing 17

Μείνατε ικανοποιημένοι από την επισκευή της κάρτας γραφικών στο laptop με reflow ή reballing?

Αν προχωρήσατε σε επισκευή κάρτας γραφικών στο laptop σας με τη διαδικασία του reflow ή το reballing, και μείνατε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps